Vademecum antykoncepcji! - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-25, 16:48   #931
elka116
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

dziewczyny mam pytanie - pzechodze teraz z tabletek (kontracept) na nuvaring. Wiem, ze mam zrobic 7dniowa normalna przerwe? taka jak miedzy opakowaniami przy braniu tabletek? Ale czy podczas tej 7diowej przerwy (z tabletek na nuvaring) jestem normalnie zabezpieczona?
elka116 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 19:50   #932
dziuba85
Zakorzenienie

Jeśli przechodzisz z mocniejszych hormonów na słabsze nie robisz przerwy. NR ma mniejszą dawkę hormonów niż kontracept.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 20:07   #933
elka116
Raczkowanie

no tak, ale po pierwsze ja juz jestem w trakcie przerwy, po drugie ginekolog mi powiedzial, ze mam zalozyc jak mi sie skonczy krwawienie, a po trzecie taki schemat przyjmuje sie w przypadku tabletek - nuvaring to krazek dopochwowy... I co zrobic? Bede zabezpieczona w przerwie i po przerwie, jak juz zaczne uzywac nuvaring? Niestety nie mam ulotki, bo jeszcze nie kupilam nuvaring, w internecie nie moge nic znalezc, wiec nie wiem co robic:p.
Stary 2009-03-25, 20:12   #934
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elka116 Pokaż wiadomość
no tak, ale po pierwsze ja juz jestem w trakcie przerwy, po drugie ginekolog mi powiedzial, ze mam zalozyc jak mi sie skonczy krwawienie, a po trzecie taki schemat przyjmuje sie w przypadku tabletek - nuvaring to krazek dopochwowy... I co zrobic? Bede zabezpieczona w przerwie i po przerwie, jak juz zaczne uzywac nuvaring? Niestety nie mam ulotki, bo jeszcze nie kupilam nuvaring, w internecie nie moge nic znalezc, wiec nie wiem co robic:p.

A ja mam, bo stosuję NR i napisane jest, że: możesz najpóźniej założyć następnego dnia po przerwie... Bądź można przerwać stosowanie pigułek i założyć NR, ale ja wolałabym już tak nie kombinować.
Co do zabezpieczenia, to wszystko ok. Zabezpieczona jesteś. W ulotce nic z resztą nie ma wzmianki o tym, że trzeba się zabezpieczać dodatkowo.

A co do schematu, to tyczy się tabletek i plastra. NR jednak nie

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 21:32   #935
elka116
Raczkowanie

dziekuje za odpowiedz. To w takim razie robie 7 dniowa przerwe i po przerwie zakladam nuvaring
Z tej ulotki to wywnioskowalam, ze mozna przyjac najpozniej 2 dnia po zakonczeniu przyjmowania tabletek;p

Edytowane przez elka116
Czas edycji: 2009-03-25 o 21:35
Stary 2009-03-26, 07:30   #936
gonia 35
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
A ja mam, bo stosuję NR i napisane jest, że: możesz najpóźniej założyć następnego dnia po przerwie... Bądź można przerwać stosowanie pigułek i założyć NR, ale ja wolałabym już tak nie kombinować.
Co do zabezpieczenia, to wszystko ok. Zabezpieczona jesteś. W ulotce nic z resztą nie ma wzmianki o tym, że trzeba się zabezpieczać dodatkowo.

A co do schematu, to tyczy się tabletek i plastra. NR jednak nie
powiedz mi i naprawdę będ zabezpieczona i te stosunki w czasie przerwy i potem zaraz po założeniu NR ja biore microginon.Ale mam zamiar zmienić na NR lub plastry.
gonia 35 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 15:29   #937
kkpe
Gość

Mam pytanie o tabletki Novynet.... Czy po każdej antykoncepcji trzeba przytyć????

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 15:33   #938
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kkpe Pokaż wiadomość
Mam pytanie o tabletki Novynet.... Czy po każdej antykoncepcji trzeba przytyć????
nie.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 15:51   #939
kkpe
Gość

Więc dlaczego moje koleżanki od razu przybrały na wadze?? Przypadek czy dlatego, że te tabletki pobudzają apetyt?? Przez nasze damskie hormony??
Stary 2009-03-26, 15:54   #940
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Więc dlaczego moje koleżanki od razu przybrały na wadze?? Przypadek czy dlatego, że te tabletki pobudzają apetyt?? Przez nasze damskie hormony??
użyj wyszukiwarki to znajdziesz odpowiedź bo temat już był sto razy wałkowany.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-26, 18:45   #941
naily
Raczkowanie

Cytat:
Nie tylko. Tabletki o wyzszej zawartosci estrogenow daja uczucie "napompowania", bo zatrzymuja wode w organizmie. To tez kwestia uczucia ze jestes grubsza,a nie samych kilogramow .
naily jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 11:04   #942
monk86
Raczkowanie

Witam, mam pytanie:
Biorę Regulon, i kiedyś już próbowałam nie robić 7-dniowej przerwy między opakowaniami, jednak mimo to miałam krwawienie i plamienie.
Tym razem chciałam zrobić tak: skończyć jedno opakowanie i z następnego opakowania wziąść 7 tabletek i dopiero wtedy zrobić 7-dniową przerwę. Po niej dokończyć listek i znów zrobić standardową przerwę. I tu moje pytanie: czy w czasie brania tego drugiego listka, a zwlaszcza w trakcie tej 7-dniowej, przesuniętej przerwy, jestem zabezpieczona przed niechcianą ciążą?
Stary 2009-03-30, 14:45   #943
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monk86 Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie:
Biorę Regulon, i kiedyś już próbowałam nie robić 7-dniowej przerwy między opakowaniami, jednak mimo to miałam krwawienie i plamienie.
Tym razem chciałam zrobić tak: skończyć jedno opakowanie i z następnego opakowania wziąść 7 tabletek i dopiero wtedy zrobić 7-dniową przerwę. Po niej dokończyć listek i znów zrobić standardową przerwę. I tu moje pytanie: czy w czasie brania tego drugiego listka, a zwlaszcza w trakcie tej 7-dniowej, przesuniętej przerwy, jestem zabezpieczona przed niechcianą ciążą?
Tak.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:49   #944
elane8907
Przyczajenie

mam pytanie: jestem w ostatnim dniu przerwy i mam zamiar zmienic tabletki z yasminelle(zazylam 2 opakowania z tych tabletek) na yasmin bo sie po nich gorzej czuje a yasmin juz kiedys zażywałam. Czy moge normalnie zazyc tabletki yasmin po przerwie?? dodam ze do ginekologa wybieram sie dopiero w piateki to wtedy miaalm dostac recepte na yasmin ale w aptece udalo mi sie zamienic tabletki yasminelle na yasmin a nie chcialam zazywac juz yasminelle i to tylko kilka dni bo zle na mnie dzialaja. Myslicie ze ginekolog bedzie mial cos do mnie o to ze tak zrobilam??Prosze o odpowiedz
elane8907 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-02, 15:44   #945
emcia891
Przyczajenie

Witam,
mam mały problem. Od pewnego czasu ja wraz z moim chlopakiem kochamy sie kilka razy dziennie. Od kilku dni boli mnie przy wejsciu do pochwy. Czy przyczyną może byc zbyt czeste wspolzycie a ból jest wynikiem obtarcia??? Czekam na odp z góry dziękuje
emcia891 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-02, 16:46   #946
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez emcia891 Pokaż wiadomość
Witam,
mam mały problem. Od pewnego czasu ja wraz z moim chlopakiem kochamy sie kilka razy dziennie. Od kilku dni boli mnie przy wejsciu do pochwy. Czy przyczyną może byc zbyt czeste wspolzycie a ból jest wynikiem obtarcia??? Czekam na odp z góry dziękuje
tak, moze.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-06, 11:53   #947
Malina6262
Raczkowanie

Witam

Pare miesiecy temu byłam u ginekologa i zapisal mi tabletki anty-Cilest.Brałam je od 5 dnia okresu (lekarz przepisał mi je na bolesne miesiączki więc nie w celu zabezpieczenia).Ale od niedawna zaczęłam uprawiać seks i chcialam zacząć brać tabletki anty jednak nie wiew czy mi sie opłaca ponieważ kochamy sie tylko w weekendy a tabletki mają oczywiscie skutki uboczne.
Jednak plusem jest tez to że po cileście urosły mi piersi heh(były bardzo małe).
Jeśli poszłabym do ginekologa to co mam mu powiedziec? Że chcialam by przepisał mi recepte na tabletki anty? I jeszcze jedno on bedzie wiedział jakie mi przepisać? Czy moge poprosic o te same?
Malina6262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 23:21   #948
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Malina6262 Pokaż wiadomość
Witam

Pare miesiecy temu byłam u ginekologa i zapisal mi tabletki anty-Cilest.Brałam je od 5 dnia okresu (lekarz przepisał mi je na bolesne miesiączki więc nie w celu zabezpieczenia).Ale od niedawna zaczęłam uprawiać seks i chcialam zacząć brać tabletki anty jednak nie wiew czy mi sie opłaca ponieważ kochamy sie tylko w weekendy a tabletki mają oczywiscie skutki uboczne.
Jednak plusem jest tez to że po cileście urosły mi piersi heh(były bardzo małe).
Jeśli poszłabym do ginekologa to co mam mu powiedziec? Że chcialam by przepisał mi recepte na tabletki anty? I jeszcze jedno on bedzie wiedział jakie mi przepisać? Czy moge poprosic o te same?
Ale bierzesz nadal ten cilest czy nie?
Mialas jakies badania w ogole?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-10, 13:41   #949
padeburek
Przyczajenie

a ja mam takie pytanie do Was bo nie wiem czy sie niepokoic i dzwonic wieczorem do ginekologa: co mam zrobic kiedy zostaly mi do konca opakowania 3 tabletki a tutaj nagle dzis rano sie budze i dostalam okres! nie wiem czy to moze byc wazne, ale w srode po kilku miesiacach przerwy zaczelam wspolzyc z nowym tż, a wczesniej bylam troche przeziebiona ale nie bralam nic silniejszego niz aspirin c. nie wiem dlaczego tak sie stalo? ktos tez tak mial? no i zastanawiam sie jak teraz z tabletkami...skonczyc to opakowanie i odczekac i zaczac nowe czy przestac zazywac tabletki z tego opakowania?nigdy nie mialam takiej sytuacji a biore tabletki od ponad pol roku... bede wdzieczna za kazda odpowiedz
padeburek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-10, 13:56   #950
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez padeburek Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie do Was bo nie wiem czy sie niepokoic i dzwonic wieczorem do ginekologa: co mam zrobic kiedy zostaly mi do konca opakowania 3 tabletki a tutaj nagle dzis rano sie budze i dostalam okres! nie wiem czy to moze byc wazne, ale w srode po kilku miesiacach przerwy zaczelam wspolzyc z nowym tż, a wczesniej bylam troche przeziebiona ale nie bralam nic silniejszego niz aspirin c. nie wiem dlaczego tak sie stalo? ktos tez tak mial? no i zastanawiam sie jak teraz z tabletkami...skonczyc to opakowanie i odczekac i zaczac nowe czy przestac zazywac tabletki z tego opakowania?nigdy nie mialam takiej sytuacji a biore tabletki od ponad pol roku... bede wdzieczna za kazda odpowiedz
Okres? ile juz trwa?Może tylko plamienie? Bierz normalnie, jak zawsze. Ale po świetach idz do lekarza.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 14:02   #951
padeburek
Przyczajenie

od dzisiaj czyli 1 dzien. zawsze sie cieszylam ze nigdy nie mam zadnych oznak zblizajacego sie okresu, zadnych bolow, spuchniec opuchniec, zmian nastrojow i wlasnie w tym momencie zaczynam tego zalowac bo gdyby sie nie pojawily bylabym bardziej spokojona i pewnie wierzylabym w to ze to tylko plamienie. a tak to sie troche martwie mimo wszystko. a jezeli chodzi o tabletki to tez sklaniam sie ku temu, zeby skonczyc to opakowanie. dzieki
padeburek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 17:04   #952
aaniaa_aa
Raczkowanie

GG do aaniaa_aa

pisze juz 2 raz bo nie wiem czy w dobrym temacie jestem

moj problem polega na tym ze
zazywajac tabletki anty, zapomnialam kiedys wziasc jednej z 7 ostatnich tab z opakowania, teraz wg recepty powinnam zaczac drugie odrazu po pierwszym bez robienia przerwy... wszystko fajnie tylko.... nie mam juz okresu 2 tyg... czy to moze byc spowodowane tym ze nie mialam przerwy w braniu tabl?? jak sadzicie??
aaniaa_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 17:13   #953
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaniaa_aa Pokaż wiadomość
pisze juz 2 raz bo nie wiem czy w dobrym temacie jestem

moj problem polega na tym ze
zazywajac tabletki anty, zapomnialam kiedys wziasc jednej z 7 ostatnich tab z opakowania, teraz wg recepty powinnam zaczac drugie odrazu po pierwszym bez robienia przerwy... wszystko fajnie tylko.... nie mam juz okresu 2 tyg... czy to moze byc spowodowane tym ze nie mialam przerwy w braniu tabl?? jak sadzicie??

rozumiem, ze nie zrobilas przerwy pomiedzy opakowaniami?? jelsi tak to nawet nie mialas prawa dostac okresu...

podczas przyjmowania tabletek wstepuje cos takiego jak krwawienie z odstawienia/ kiedy konczysz opakowanie gwaltownie spada poziom hormonow w organizmie i dostajesz krwawienia...

jelsi nie zrobilas przerwy miedzy opakowaniami nie dostaniesz okresu...

p.s. tak w ogole nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie...

Edytowane przez Słodkaaa
Czas edycji: 2009-04-13 o 17:19
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 06:35   #954
aaniaa_aa
Raczkowanie

GG do aaniaa_aa

dziekuje ze mi odp czuje sie o wiele lepiej z ta wiadomoascia wiem ze pewnie to nie ten temat byl ale pomyslalam ze jesli chodzi o tabletki anty to moze ..
aaniaa_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 17:34   #955
francuski pocalunek
Zadomowienie

Witajcie
Ja mam takie pytanie.Od 14 lutego bralam danazol gdyz mialam usuwane trobiele endometrialne z jajnikow i mam stwierdzona endometrioze.danazol bralam przez poltora miesiaca w celuz atrzymania miesiaczki nastepnie dostalam tabletki antykoncepcyjne mercilon i wzielam je od czwartku-nie mam miesiaczki gin kazal brac po przerwie kilkudniowej od danazolu.i tutaj moje pytanie-pojakim czasie one mnie zabezpieczaja?Bo rozumiem ze jak zaczelam brac nie od dnia miesiaczki to one jakaos inaczej chyba dzialaja? zalezy mi na odpowiedzi z Z gory za nia dziekuje i pozdrawiam

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

przyłączę się do rozbiórki
KLIK
francuski pocalunek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 18:07   #956
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez francuski pocalunek Pokaż wiadomość
Witajcie
Ja mam takie pytanie.Od 14 lutego bralam danazol gdyz mialam usuwane trobiele endometrialne z jajnikow i mam stwierdzona endometrioze.danazol bralam przez poltora miesiaca w celuz atrzymania miesiaczki nastepnie dostalam tabletki antykoncepcyjne mercilon i wzielam je od czwartku-nie mam miesiaczki gin kazal brac po przerwie kilkudniowej od danazolu.i tutaj moje pytanie-pojakim czasie one mnie zabezpieczaja?Bo rozumiem ze jak zaczelam brac nie od dnia miesiaczki to one jakaos inaczej chyba dzialaja? zalezy mi na odpowiedzi z Z gory za nia dziekuje i pozdrawiam
Dopiero od nastepnego opakowania.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-14, 18:16   #957
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Dopiero od nastepnego opakowania.
Dziekuuje za odpowiedz Tylko ja mam nie robic przerwy na miesiaczke to czyli jak zaczne drugie dopiero moge sie kochac spokojnie?

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

KLIK
Stary 2009-04-14, 18:19   #958
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez francuski pocalunek Pokaż wiadomość
Dziekuuje za odpowiedz Tylko ja mam nie robic przerwy na miesiaczke to czyli jak zaczne drugie dopiero moge sie kochac spokojnie?
robisz przerwe
i po przerwie mozesz szalec

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-14, 18:39   #959
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
robisz przerwe
i po przerwie mozesz szalec
Wlasnie mi kazali nie robic i juz zglupialam bo kazali mi wziac bez przerw trzy opakowania -mamm wcale nie miec okresu . zeby mi sie endo ciut podleczyla i znow nie zrobily torbielki.. to w tym wypadku tez tak bede zabezpieczona ? od 22 tabletki?

KLIK
Stary 2009-04-14, 19:02   #960
camila17
Przyczajenie

troszke czegos tu nie rozumiem jak mierzyc mam temperature i obserwowac sluz jeszcze tego nigdy nie robiłammam brac sluz na palec i patrzec jak wyglada tak? czy jest gęsty a kiedy będe wiedziała po tym ze mam dni płodne jaki ma byc sluz??????????
camila17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości