Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-23, 11:53   #931
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
A fakt, to pan Bogusław ma świnkę!

Panowie mi się pomylili.
Ja nie ogarniam jak takie "spece" od organizacji, planowania i wszystkiego, co najlepsze nie wpadly na pomysl wyszukiwania po kodach. Pan Boguslaw z Kubusiem sa albo zaginieni w meandrach tego nieprzemyslanego systemu albo juz wybrani.

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Nowa strona, wiec kopiuje link, aby nie umknal.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post49050468
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 11:54   #932
GgochaA
Zadomowienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49050439]Ja nie ogarniam jak takie "spece" od organizacji, planowania i wszystkiego, co najlepsze nie wpadly na pomysl wyszukiwania po kodach. Pan Boguslaw z Kubusiem sa albo zaginieni w meandrach tego nieprzemyslanego systemu albo juz wybrani.

[/QUOTE]

Nie, nie, pan Bogusław nie zaginął, jest już wybrany. Imiona mi się pomyliły, ale wczoraj szukałam po kodach i już go nie było. Ten pan był z Katowic, ze świnką morską Kubusiem, na bank już wczoraj nie było go w bazie.

Co do pana Jana to nie wiem, trzeba jeszcze spróbować poszukać.

Rzeczywiście wyszukiwanie po kodach by mega ułatwiło sprawę.

A co z tą panią, która dokarmia cztery zaprzyjaźnione koty? Jej też warto byłoby pomóc, zwłaszcza że prosiła o środki czystości, żywność i jakąś figurkę albo ozdobę z motywem kota i karmę dla zwierząt- to są tak naprawdę pierdoły, podejrzewam że każda z nas mogłaby spokojnie przygotować taką paczkę, a już jakby się zebrać razem to w ogóle na wypasie.

Edytowane przez GgochaA
Czas edycji: 2014-11-23 o 11:57
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 11:59   #933
Konto usunięte

Cytat:

A co z tą panią, która dokarmia cztery zaprzyjaźnione koty? Jej też warto byłoby pomóc, zwłaszcza że prosiła o środki czystości, żywność i jakąś figurkę albo ozdobę z motywem kota i karmę dla zwierząt- to są tak naprawdę pierdoły, podejrzewam że każda z nas mogłaby spokojnie przygotować taką paczkę, a już jakby się zebrać razem to w ogóle na wypasie.
Jak znajdziesz zgloszenie tej pani to bedziemy gadac .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:05   #934
lucaa_rules
Wtajemniczenie

zaraz wrzuce linka
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:09   #935
GgochaA
Zadomowienie

Mam ją!

https://www.szlachetnapaczka.pl/wybo....html#position
Stary 2014-11-23, 12:10   #936
lucaa_rules
Wtajemniczenie

ja juz wkleilam w drugim watku
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:11   #937
Konto usunięte

Cytat:
A jestes z tych okolic, aby zajac sie organizacja?
Stary 2014-11-23, 12:14   #938
a34
Zakorzenienie

Prponuję dla swojej grupy i innych chętnych tę panią
Cytat:
Pani Elżbieta ma 72 lata i jest schorowaną, samotną emerytką mieszkającą w jednopokojowym mieszkaniu.
Kobieta jest osobą bardzo pozytywną i serdeczną. Nawet po przejściu na emeryturę, pozostawała bardzo aktywna. Sytuacja zmieniła się jednak w styczniu ubiegłego roku, gdy poważne problemy zdrowotne uwięziły Panią Elżbietę w domu. Przepuklina kręgosłupa zlokalizowana w kilku miejscach uniemożliwia samodzielne chodzenie i sprawia silny, chroniczny ból. Pani Elżbieta cierpi także na niewydolność serca i cukrzycę, więc dużą część jej niewielkiej emerytury pochłaniają wydatki na leki. Na utrzymanie ma zaledwie 375 zł miesięcznie. Kobieta nie ma w Warszawie żadnej rodziny, może jedynie liczyć na życzliwość sąsiadów i koleżanek.
Dotychczas bardzo aktywnej Pani Elżbiecie trudno pogodzić się z utratą sprawności. Jeszcze rok temu sama pomagała osobom starszym i potrzebującym, dorabiając do emerytury w ośrodku pomocy społecznej. Dziś Pani Elżbieta nie jest jednak w stanie w jakikolwiek sposób poprawić swojej sytuacji materialnej. Kłopoty ze zdrowiem są na tyle poważne i bolesne, że to one stanowią największy problem dla Pani Elżbiety. Mimo tej trudnej sytuacji kobieta stara się zachować optymizm i pogodę ducha, czasem lubi nawet zażartować.
W mieszkaniu pani Eli w okresie zimowym bywa bardzo chłodno, więc przydałaby jej się gruba, zimowa kołdra. Kobieta nie wychodzi z domu i większość czasu spędza w łóżku, dlatego praktycznym prezentem byłyby piżamy. Pani Elżbieta potrzebuje też średniej wielkości lodówki z zamrażalnikiem, gdyż posiadana obecnie, stale się psuje. Jest to szczególnie istotny sprzęt dla osoby, która sama nie jest w stanie przygotować posiłków, a często otrzymuje większe porcje np. od sąsiadów i gdzieś musi je przechować.
https://www.szlachetnapaczka.pl/wybo....html#position
Stary 2014-11-23, 12:18   #939
GgochaA
Zadomowienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49050734]A jestes z tych okolic, aby zajac sie organizacja?[/QUOTE]

Niestety nie, nie moje rejony. Mogę się dorzucić finansowo albo przesłać do osoby, która by się tym zajęła karmy dla kotów, kosmetyki i bibeloty dla tej pani, ale osobiście nie jestem w stanie ogarnąć organizacji.
Stary 2014-11-23, 12:24   #940
20160901857
Konto usunięte

Ja sie zgadzam na panią Elę.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:26   #941
201604130936
Konto usunięte

Dziewczyny, no przecież na te dyskusje same zalozylyscie osobny watek xp
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-23, 12:27   #942
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
To tez smutne. 88 zł na osobę, masakra... no a następna rodzina 620 zł na głowę, nie wiem kto odpowiada za dobór rodzin ale to jakiś cyrk.
To jest tak, że kryterium dochodowe to faktycznie 450 zł, ale jak jest więcej i wolontariusz to DOBRZE uzasadni, to w systemie przejdzie i rodzina do projektu zostanie włączona.

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Nie zawsze ktoś się może zorganizować, żeby więcej osób pomogło, no ale ok.
Darczyńca nie musi spełnić wszystkich potrzeb rodziny. Ważne są te 3 najważniejsze potrzeby i po to się je wymienia w opisie, żeby darczyńca sam ocenił czy jest w stanie - sam albo ze znajomymi, ze współpracownikami, rodziną itd. stworzyć paczkę, która będzie dopasowana do potrzeb rodziny. Jeśli ktoś nie ma kogo poprosić o pomoc w przygotowaniu paczki, to zawsze przecież może wybrać inną rodzinę o podobnej historii, ale z mniejszymi potrzebami.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
rodzina wielodzietna
"Oliwia ukończyła 1 klasę szkoły podstawowej z wyróżnieniem."

serio, serio nie kumam, po co się takimi rzeczami, tzn po co je wpisać. no nie rozumiem. naprawdę nieliczne przypadki kończą pierwszą klasę podstawówki bez wyróżnienia bo w tym okresie motywuje się każde dziecko XD
takie rzeczy się pisze, bo w czasie wizyty wolontariusz pyta rodzinę o to, z czego w życiu jest dumna (było o tym już coś w poprzednim wątku) i generalnie z opisie pojawiają się właśnie zacytowane lub sparafrazowane słowa rodziny. Chodzi o to, żeby pokazać "bohaterską postawę rodziny", podkreślić, że mimo sytuacji w jakiej się znaleźli nie usiedli i nie załamali się, tylko próbują coś robić.

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
No spoko, 4 tys. po odliczeniu mieszkania i nie wiadomo czego jeszcze, bo zdażało się, że wolontariusze odliczali kredyty, bilety miesięczne czy abonament na telefon i telewizję. I za tych 4 tys. nie starcza im na jedzenie?
Kredytów nie odlicza się nigdy. Abonamentów na telefon, internetu i innych rat i dojazdów też się nie odlicza. Czasem się o tym wspomina, ale generalnie od dochodu odlicza się tylko koszty utrzymania mieszkania, leki i koszty rehabilitacji (tylko w przypadku chorób przewlekłych - nie mówimy tu np. o grypie i przeziębieniu), przedszkole jest odliczane tylko jeśli umożliwia to, najczęściej matce, pracę.

Generalnie takie są zasady, a to że wolontariusze czasem je naginają, to trochę inna kwestia, ale od tego jest lider, żeby to zweryfikował.

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ja się nie łudzę. Te wieloletnie poszukiwania dorywczych prac, wiecznie na zasiłkach, jacyś konkubenci, samotne matki z ojcami wielkie NN - problem alkoholowy (albo innych używek) jest w zdecydowanej większości takich rodzin. I to że wolontariuszowi się zdarzyło być za bardzo szczerym w jednym czy dwóych opisach to nie znaczy że tego nałogu nie ma w innych rodzinach. Nie ma co się czarować

Która wolontariuszka potrafiłaby powiedzieć jakie są oznaki fizyczne nałogu? A są, i to bardzo wiele. Na przykład jedna osoba (starsza ode mnie) mnie kiedyś zaskoczyla wskazując na kogoś kto na pierwszy rzut oka wyglądał bardzo schludnie, ale zauważyła charakterystyczną opuchliznę, trzesące się ręcę i coś tam jeszcze. To nie był ani lekarz, ani pracownik socjalny, ktoś przypadkowy - ale znała tzw. życie. Takich rzeczy nie da się ukryć. Palenie papierosów (nałogowe) też się da poznać, nie wspominając o narkotykach. Która studentka o dobrym serduszku to potrafi? Zaniedbane dzieci też się da poznać, po zaniedbanych albo zapijaczonych ciążach. Nie dlatego, że nie mają dobrych ciuchów :/
Nigdy nie miałam problemów, żeby określić, czy ktoś nadużywał/nadużywa alkoholu, czy nie. Zgadzam się, że to widać. Nie zawsze na pierwszy rzut oka, ale jak się przyjrzy to i owszem.
A mam 28 lat, kończę 3 kierunek studiów (doktorat) i od 16 roku życia nie mieszkam w rodzinnym domu.

I tak, jestem w tym roku wolontariuszem. Czytam ten wątek (poprzedni też przeczytałam cały) i z opiniami części z Was się zgodzę.

A co do opisów - fakt, mamy ustalony ogólny schemat, ale to od wolontariusza opiekuna rodziny zależy, co i jak umieści w opisie.
Ja kiedy stworzę opis czytam go i zanim zaakceptuję do wysłania i sprawdzenia przez lidera odpowiadam sobie na pytanie, czy ja pomogłabym rodzinie gdybym znała jej sytuację tylko z tego opisu.
I widzę, że często zwracam uwagę na to, co piszecie Wy, np.: co z alimentami jeśli matka sama wychowuje dziecko/dzieci, jeśli ich nie dostaje to dlaczego.

Po wyjściu od rodziny zawsze staram się sprawdzić czy to, co usłyszałam jest prawdą, czy to, że rodzina nie dostaje zasiłku i dlaczego to jest prawda, czy rodzina ma do niego prawo itp. Spędziłam dużo czasu na sprawdzaniu takich informacji, czytaniu jakie są zasiłki, na co i kiedy można je dostać, a kiedy nie.

i to czy są "kwiatki" w opisach w dużej mierze zależy od lidera rejonu, z którego dany opis wychodzi. Bo sprawdzanie w regionie (gdzie spływają opisy z kilku rejonów), a potem na poziomie ogólnopolskim (tu są sprawdzane opisy ze wszystkich regionów) często, zwłaszcza tuż przed otwarciem bazy (wiadomo, zależy nam na tym żeby w bazie opisów było jak najwięcej w momencie jej otwarcia bo wtedy na stronę wchodzi najwięcej potencjalnych darczyńców), polega głównie na zaufaniu do lidera rejonu. To on jako pierwszy sprawdza opis stworzony przez wolontariusza i jeśli przepuści jakieś "kwiatki" to jest prawdopodobieństwo, że region i Kraków także je przepuszczą. Nie dlatego że nie mają kompetencji, ale też dlatego że to lider rejonu i wolontariusz najlepiej znają rodzinę, której opis tworzą.

a tak na marginesie, witajcie Wizażanki
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:29   #943
201604191001
Konto usunięte

Pani Ela niedostepna. To my czy nie my?

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Pomylilam watki, sorry.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:29   #944
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Cóż za heroizm... Gdzie tam rodzice co pracują, utrzymują dom i mają czas na dzieci... Liczy się jak NIE pracujesz i to ogarniasz...
Obawiam się, że te kwiatki wynikają z nowej ideologii w paczce - podkreślanie heroizmu. Wg mnie lepiej podawać fakty, bo w takich przypadkach jak ten przytoczony przez Ciebie, przynosi to odwrotny efekt do zamierzonego.

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Gry komputerowe, telewizor, lalki koniecznie monster high... Gdzie to ma się do opisu rodziny w którym dziewczynka prosi o lalkę szmaciankę do przytulenia się?
Może wszystkie dzieciaki w okolicy mają takie lalki i tym biedniejszym jest źle na sercu, że one nie mają? Zresztą, w niektórych patologicznych rodzinach niestety warunki mogą niszczyć tę pierwotną dziecięcą prostotę, szczerość. Nie wszystkie paczkowe rodziny są naprawdę kochające (jedynym problemem jest bieda).

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W graficzkę komputerową z trójką dzieci rok po roku też jakoś nie wierzę, tzn. pewnie z niej taka sama graficzka jak i ze mnie.
Ja wierzę - jak pisałam wcześniej - albo robi coś w rodzaju "grafik płakał, jak projektował" dla naszych przedsiębiorczych klientów tnących po kosztach (przykład tutaj), albo to wymówka. Niektórym ludziom solidnie przydałoby się doradztwo zawodowe albo szkolenia z marketingu ...

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
jezu niektore panie to stałe hejterki, jedna ktora pamietam sprzed roku czy dwoch, znowu pluje się, a zdjęcia z wesela ma pierwsza klasa XD niejedna by pozazdrościła weselicha XD
Norma, norma. Biedni ludzie też mają prawo do wystawnych wesel (oczywiście norma to wierszyki z prośbą o grube koperty z pinionszkami), potem bez ogródek przyznają, że zabierają się za tworzenie ogromnej rodziny (nieważne, że pracy i kasy brak).
Z moich koleżanek, których rodzice parę lat temu dostały SzP, wiele z nich powychodziło za mąż. Pieniądze na przyjęcie i całą oprawę się znalazły (hm, oszczędność, provident?). Tylko jedna miała poukładane w głowie i zdecydowała się na kameralny obiad poślubny dla najbliższej rodziny.

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
A w ogóle spotkałyście się z jakąś krytyką tej akcji poza wizażem?
Tzn. jakimiś artykułami itp.?
Fora regionalne, artykuły o osobach, które dostały paczkę... Nie mogę teraz znaleźć konkretnego linku.

Cytat:
Napisane przez daydreaming_ Pokaż wiadomość
Pan Radosław (36 l.) i pani Barbara (30 l.) są rodzicami uroczych czworaczków: Mai (2 l.), Tosi (2 l.), Amelki (2 l.) oraz Tatiany (2 l.).
Czworaczki
Dla mnie inna sytuacja niż opisane tutaj rodziny - kasy i pracy nie ma, a dziecko co roku.
Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Pani Jolanta (39 l.) i pan Leszek (49 l.) wychowują piątkę dzieci: Martynę (14 l.), Emanuela (11 l.), Dominikę (10 l.), Ernesta (8 l.), Marię (6 l.).
Małżeństwo ma jeszcze jedną córkę, 19-letnią Weronikę, która zaszła w nieplanowaną ciążę. Narodzone dziecko odebrano jej, a sama niedawno wyprowadziła się od rodziców.

po co w ogóle o niej wspominać?
Zgadzam się. Wiarygodność rodziny mocno spada.

Cytat:
Napisane przez avija Pokaż wiadomość
Pan Grzegorz (36) i Pani Emilia (29) wychowują 2 dzieci, 3 letnia Pole i 3 m-c Antosie, Pan Grzegorz zarabia około 3500 m/s prowadzi prywatna działalność która wymaga dużych nakładów finansowych. Pani Emilia pracuje i kontynuuję naukę na drugim fakultecie, zarabia 1200 zł. Po odjęciu kosztów utrzymania i kredytu mieszkaniowego oraz rehabilitacji Pana Grzegorza (dwie operacje kręgosłupa) pozostaje jedyne 650 złotych na członka rodziny. Rodzina kochająca i zżyta ze sobą Pani Emilia nie wlicza kosztów przedszkola i zajęć pozalekcyjnych bo uważa że jej obowiązkiem jest zapewnienie dzieciom godnych warunków zycia.
Masakra... Może to przedszkole jest prywatne, z zajęciami typu kucyki, chiński dla dzieci, balet, bo zwykłe nie zapewni dziecku dobrego startu w przyszłość?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:31   #945
201604130936
Konto usunięte

Wszystko fajnie pieknie. I dobrze, ze jeden nienawiedzony wolontariusz nam się tu pojawil. Mnie tylko ciekawi jedno.

Jak sama widzisz kwiatkow pojawilo się multum. Ja sama przejrzalam CALE województwo świętokrzyskie. Dziewczyny też sprawdzaly praktycznie każdy inny region Polski. Mówisz, ze to, ze się pojawiaja to wina tez lidera.

Dlaczego az od sopockiego molo, po krzyz na Giewoncie, WSZĘDZIE są niekompetentni liderzy?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-23, 12:45   #946
20160901857
Konto usunięte

Ja przejrzałam całe lubelskie i uważam ze połowa tam jest do odstrzału, a w moim konkretnym rejonie jakieś 80%.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
To jest tak, że kryterium dochodowe to faktycznie 450 zł, ale jak jest więcej i wolontariusz to DOBRZE uzasadni, to w systemie przejdzie i rodzina do projektu zostanie włączona.

Darczyńca nie musi spełnić wszystkich potrzeb rodziny. Ważne są te 3 najważniejsze potrzeby i po to się je wymienia w opisie, żeby darczyńca sam ocenił czy jest w stanie - sam albo ze znajomymi, ze współpracownikami, rodziną itd. stworzyć paczkę, która będzie dopasowana do potrzeb rodziny. Jeśli ktoś nie ma kogo poprosić o pomoc w przygotowaniu paczki, to zawsze przecież może wybrać inną rodzinę o podobnej historii, ale z mniejszymi potrzebami.

takie rzeczy się pisze, bo w czasie wizyty wolontariusz pyta rodzinę o to, z czego w życiu jest dumna (było o tym już coś w poprzednim wątku) i generalnie z opisie pojawiają się właśnie zacytowane lub sparafrazowane słowa rodziny. Chodzi o to, żeby pokazać "bohaterską postawę rodziny", podkreślić, że mimo sytuacji w jakiej się znaleźli nie usiedli i nie załamali się, tylko próbują coś robić.

Kredytów nie odlicza się nigdy. Abonamentów na telefon, internetu i innych rat i dojazdów też się nie odlicza. Czasem się o tym wspomina, ale generalnie od dochodu odlicza się tylko koszty utrzymania mieszkania, leki i koszty rehabilitacji (tylko w przypadku chorób przewlekłych - nie mówimy tu np. o grypie i przeziębieniu), przedszkole jest odliczane tylko jeśli umożliwia to, najczęściej matce, pracę.

Generalnie takie są zasady, a to że wolontariusze czasem je naginają, to trochę inna kwestia, ale od tego jest lider, żeby to zweryfikował.

Nigdy nie miałam problemów, żeby określić, czy ktoś nadużywał/nadużywa alkoholu, czy nie. Zgadzam się, że to widać. Nie zawsze na pierwszy rzut oka, ale jak się przyjrzy to i owszem.

A mam 28 lat, kończę 3 kierunek studiów (doktorat) i od 16 roku życia nie mieszkam w rodzinnym domu.

I tak, jestem w tym roku wolontariuszem. Czytam ten wątek (poprzedni też przeczytałam cały) i z opiniami części z Was się zgodzę.

A co do opisów - fakt, mamy ustalony ogólny schemat, ale to od wolontariusza opiekuna rodziny zależy, co i jak umieści w opisie.

Ja kiedy stworzę opis czytam go i zanim zaakceptuję do wysłania i sprawdzenia przez lidera odpowiadam sobie na pytanie, czy ja pomogłabym rodzinie gdybym znała jej sytuację tylko z tego opisu.

I widzę, że często zwracam uwagę na to, co piszecie Wy, np.: co z alimentami jeśli matka sama wychowuje dziecko/dzieci, jeśli ich nie dostaje to dlaczego.

Po wyjściu od rodziny zawsze staram się sprawdzić czy to, co usłyszałam jest prawdą, czy to, że rodzina nie dostaje zasiłku i dlaczego to jest prawda, czy rodzina ma do niego prawo itp. Spędziłam dużo czasu na sprawdzaniu takich informacji, czytaniu jakie są zasiłki, na co i kiedy można je dostać, a kiedy nie.

i to czy są "kwiatki" w opisach w dużej mierze zależy od lidera rejonu, z którego dany opis wychodzi. Bo sprawdzanie w regionie (gdzie spływają opisy z kilku rejonów), a potem na poziomie ogólnopolskim (tu są sprawdzane opisy ze wszystkich regionów) często, zwłaszcza tuż przed otwarciem bazy (wiadomo, zależy nam na tym żeby w bazie opisów było jak najwięcej w momencie jej otwarcia bo wtedy na stronę wchodzi najwięcej potencjalnych darczyńców), polega głównie na zaufaniu do lidera rejonu. To on jako pierwszy sprawdza opis stworzony przez wolontariusza i jeśli przepuści jakieś "kwiatki" to jest prawdopodobieństwo, że region i Kraków także je przepuszczą. Nie dlatego że nie mają kompetencji, ale też dlatego że to lider rejonu i wolontariusz najlepiej znają rodzinę, której opis tworzą.

a tak na marginesie, witajcie Wizażanki

Oesu, to zmieńcie tych liderów, co to za filozofia?

W ogóle cos wolontariusze nas w tym roku nie nawiedzili za bardzo
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 12:57   #947
GrumpyCat
Wredny kotecek

Wiecie co... wpadłam na wredny pomysł Mogę z kimś zrobić paczkę dla wielodzietnej rodziny bez ambicji (z tych chcących szanele i laptopy), mam w szafie pusty karton po xboxie, zapakuję cały po brzegi gumkami z biedronki, zakleję ładnie i może przejdzie Wolontariusze może nie będą zaglądać, a mina rodziny przed rozpakowaniem i po na pewno bezcenna
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 13:00   #948
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Wiecie co... wpadłam na wredny pomysł Mogę z kimś zrobić paczkę dla wielodzietnej rodziny bez ambicji (z tych chcących szanele i laptopy), mam w szafie pusty karton po xboxie, zapakuję cały po brzegi gumkami z biedronki, zakleję ładnie i może przejdzie Wolontariusze może nie będą zaglądać, a mina rodziny przed rozpakowaniem i po na pewno bezcenna
to by było pojechanie po bandzie :P

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 13:00   #949
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A biedronka ma swoje gumki? Bo ja tam tylko markowe widziałam. Lidl ma swoje. Tanie i osobiście potwierdzam ich skuteczność.

Dzieci się ucieszą, że tyle balonów dostały
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-23, 13:05   #950
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Wszystko fajnie pieknie. I dobrze, ze jeden nienawiedzony wolontariusz nam się tu pojawil. Mnie tylko ciekawi jedno.

Jak sama widzisz kwiatkow pojawilo się multum. Ja sama przejrzalam CALE województwo świętokrzyskie. Dziewczyny też sprawdzaly praktycznie każdy inny region Polski. Mówisz, ze to, ze się pojawiaja to wina tez lidera.

Dlaczego az od sopockiego molo, po krzyz na Giewoncie, WSZĘDZIE są niekompetentni liderzy?
też się nad tym zastanawiam tak szczerze mówiąc. Bo jak sama czytam niektóre opisy rodzin to pojawia się pytanie dlaczego te rodziny zostały włączone do Paczki? Może to też dlatego, że nie wszyscy rozumieją co to jest mądra pomoc? Że jak rodzina spełnia nasze kryteria, dochód ma odpowiedni itp., to dlaczego jej nie włączyć skoro nie jest roszczeniowa? A choćby dlatego, że paczka w jej życiu nic nie zmieni.

Wolontariuszy uczy się, żeby nie dawać ryby, ani wędki tylko mentalność rybaka. Bo wędkę można zrobić samemu a przysłowiową rybę da się złapać nawet gołymi rękami.

I fakt, że nie znam sytuacji wszystkich "kwiatkowych" rodzin, ale zauważyłam jedną rzecz - a mam w Paczce znajomych z całej Polski praktycznie - chcemy włączyć jak najwięcej rodzin, wiadomo święta idą itp., ale może na przyszłe edycje powinniśmy lepiej popracować nad włączaniem rodzin do projektu? Bo w założeniach paczka ma być dla rodziny prezentem i impulsem do zmiany i owszem, w większości przypadków jest - nie jestem wolontariuszem po raz pierwszy i z moimi zeszłorocznymi rodzinami mam kontakt co jakiś czas i widzę ile się u nich zmieniło i czy coś się zmieniło.
Ale skoro mamy pomagać MĄDRZE to trzeba pamiętać, że czasem odmówienie pomocy to też dobra i mądra pomoc. Są rodziny, które potrafią oszukiwać wolontariuszy, niby nic nie mają a całe życie tylko z zasiłków żyją - i to się zdarza. Kiedyś pozyskiwaliśmy adresy rodzin tylko z MOPS/MOPR/GOPS itp., teraz źródeł adresów jest więcej i to jest dobre, ale czasem to za mało.
Stary 2014-11-23, 13:05   #951
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
A biedronka ma swoje gumki? Bo ja tam tylko markowe widziałam. Lidl ma swoje. Tanie i osobiście potwierdzam ich skuteczność.

Dzieci się ucieszą, że tyle balonów dostały
ConAmore przy kasie xd
Stary 2014-11-23, 13:09   #952
Iwill
Przyczajenie

Skoro tak wywołujecie wolontariuszy, to i ja się odezwę. W tym roku byłam odpowiedzialna (poza oczywiście odwiedzaniem rodzin) za sprawdzanie opisów w moim rejonie. I rzeczywiście, zdarzają się wolontariusze, którzy są zwyczajnie nieogarnięci i nie radzą sobie ze swoimi obowiązkami, z którymi ciężko się pracuje i którzy chyba spali na szkoleniach. Ale to niewielki odsetek. Zdecydowana większość to ludzie, którzy widzą, że jak ktoś jest "zawodowym bezrobotnym" albo żyje na zasiłkach, bo mu tak wygodnie, to takie rodziny trzeba odrzucić. I w naszym rejonie odrzuciliśmy około połowy rodzin, które zostały zgłoszone. Często to nie są łatwe decyzje, możliwe, że popełniamy błędy. Ale jeśli decydujemy się komuś pomóc, to mamy 100% pewności, że jest to dobry wybór. Czasem może się okazać, że rodzina coś ukrywa, stara się wyglądać na biedniejszą niż jest w rzeczywistości. Ale nie jesteśmy w stanie wszystkiego sprawdzić, chociaż staramy się jak możemy. Ja mogę się podpisać pod wszystkimi opisami, które sprawdzałam, a było ich około 30. I jeżeli zdarzyły się takie, które można opacznie zrozumieć, to tylko i wyłącznie dlatego, że nie wszystko, co widzimy u rodziny da się ująć w opisie.

Na koniec jeszcze życzę wszystkim rejonom w kolejnych edycjach mądrych wolontariuszy, bo to od nich zależy komu będziemy pomagać.
Iwill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-23, 13:12   #953
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ja przejrzałam całe lubelskie i uważam ze połowa tam jest do odstrzału, a w moim konkretnym rejonie jakieś 80%.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Oesu, to zmieńcie tych liderów, co to za filozofia?

W ogóle cos wolontariusze nas w tym roku nie nawiedzili za bardzo
ja bym bardziej niż na zmianę liderów chyba jednak postawiła na, hmmm... jak to nazwać... wzbudzenie większej świadomości u wolontariuszy?

I więcej, dużo więcej szkoleń z tworzenia opisów
Mi by było wstyd, gdybym wysłała do sprawdzenia opis z błędami ortograficznymi, czy literówkami.
Stary 2014-11-23, 13:12   #954
Iwill
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
też się nad tym zastanawiam tak szczerze mówiąc. Bo jak sama czytam niektóre opisy rodzin to pojawia się pytanie dlaczego te rodziny zostały włączone do Paczki? Może to też dlatego, że nie wszyscy rozumieją co to jest mądra pomoc? Że jak rodzina spełnia nasze kryteria, dochód ma odpowiedni itp., to dlaczego jej nie włączyć skoro nie jest roszczeniowa? A choćby dlatego, że paczka w jej życiu nic nie zmieni.

Wolontariuszy uczy się, żeby nie dawać ryby, ani wędki tylko mentalność rybaka. Bo wędkę można zrobić samemu a przysłowiową rybę da się złapać nawet gołymi rękami.

I fakt, że nie znam sytuacji wszystkich "kwiatkowych" rodzin, ale zauważyłam jedną rzecz - a mam w Paczce znajomych z całej Polski praktycznie - chcemy włączyć jak najwięcej rodzin, wiadomo święta idą itp., ale może na przyszłe edycje powinniśmy lepiej popracować nad włączaniem rodzin do projektu? Bo w założeniach paczka ma być dla rodziny prezentem i impulsem do zmiany i owszem, w większości przypadków jest - nie jestem wolontariuszem po raz pierwszy i z moimi zeszłorocznymi rodzinami mam kontakt co jakiś czas i widzę ile się u nich zmieniło i czy coś się zmieniło.
Ale skoro mamy pomagać MĄDRZE to trzeba pamiętać, że czasem odmówienie pomocy to też dobra i mądra pomoc. Są rodziny, które potrafią oszukiwać wolontariuszy, niby nic nie mają a całe życie tylko z zasiłków żyją - i to się zdarza. Kiedyś pozyskiwaliśmy adresy rodzin tylko z MOPS/MOPR/GOPS itp., teraz źródeł adresów jest więcej i to jest dobre, ale czasem to za mało.
Też czasem mam wrażenie, że niektóre rodziny zostały włączone tylko dlatego, że wolontariuszowi nie chciało się odwiedzić kolejnych i brał pierwsze lepsze.
Stary 2014-11-23, 13:15   #955
201604130936
Konto usunięte

Cóż. No to znowu ten sam wniosek, zamiast weekendowych szkolen prowadzonych przez ludzi bez konkretnego doświadczenia i wykształcenia w tym kierunku - cos bardziej konkretnego i weryfikacja tego pozniej. Bo szkolenie chyba nie konczy się zadnym egzaminem?
Stary 2014-11-23, 13:17   #956
Iwill
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Cóż. No to znowu ten sam wniosek, zamiast weekendowych szkolen prowadzonych przez ludzi bez konkretnego doświadczenia i wykształcenia w tym kierunku - cos bardziej konkretnego i weryfikacja tego pozniej. Bo szkolenie chyba nie konczy się zadnym egzaminem?
Są do zaliczenia później tylko dwa testy, które można poprawiać do skutku Ale też lider może organizować dodatkowe spotkania wolontariuszy w swoim rejonie. I u nas te spotkania dały dużo więcej niż formalne szkolenia.
Stary 2014-11-23, 13:18   #957
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Ooo, pojawił się nowy magazyn na mapie. Wczoraj go nie było.
Stary 2014-11-23, 13:21   #958
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iwill Pokaż wiadomość
Są do zaliczenia później tylko dwa testy, które można poprawiać do skutku Ale też lider może organizować dodatkowe spotkania wolontariuszy w swoim rejonie. I u nas te spotkania dały dużo więcej niż formalne szkolenia.
Do skutku. Czyli do chwili kiedy na pamiec nie nauczysz sie czego chca do napisania.

Kto jest w ogole odpowiedzialny za sama organizacje szkolen? Ci sami co prowadza czy ktos wyżej?
Stary 2014-11-23, 13:22   #959
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

"Pani Klaudia (22 l.) samotnie wychowuje dwóch synów: Kubę (2 l.) i Konrada (1 rok).
Rodzina znajduje się w trudnej sytuacji od roku, od kiedy kobieta rozstała się z ojcem chłopców. Przyczyną był alkoholizm partnera oraz coraz częstsze awantury. Pani Klaudia z dziećmi obecnie mieszka u znajomego - wynajmuje jeden pokój połączony z kuchnią. Chłopcy śpią razem z mamą na rozkładanej kanapie. Pani Klaudia pracuje jako kasjerka na pół etatu, jej zarobki to około 800 zł miesięcznie. Rodzina dostaje wsparcie z Ośrodka Pomocy Społecznej (700 zł), a chłopcom należy się fundusz alimentacyjny (400 zł), dopóki sprawa sądowa o alimenty jest w toku. Po odliczeniu kosztów mieszkania (470 zł) oraz opłat za żłobek (930 zł), dochód na jednego członka rodziny wynosi zaledwie 167 zł.
Pani Klaudii bardzo trudno jest utrzymać rodzinę i zapewnić chłopcom niezbędne dla nich artykuły. Mimo to, kobieta nie poddaje się, cały czas szuka lepiej płatnej pracy, codziennie odwozi chłopców do dwóch różnych żłobków, stara się spędzać z nimi jak najwięcej czasu, ale również chce, aby mieli oni kontakt z ojcem. Duże wsparcie stanowi współlokator, który pomaga w opiece nad dziećmi. Pani Klaudia najbardziej dumna jest ze swoich pociech. Robi wszystko, aby zapewnić synom życie w godnych warunkach.
Do głównych potrzeb rodziny należy para butów zimowych dla Kuby oraz dodatkowy zestaw pościeli. Przydałaby się również nowa pralka, ponieważ ta, którą pani Klaudia ma obecnie, jest w bardzo złym stanie."

Czyli da się mieć dwoje małych dzieci i pracować. I wozić je do dwóch różnych żłobków. To jest moja okolica i żłobki są bardzo oddalone od siebie. I niech Was nie dziwi cena 930zł za miesiąc za dójkę dzieci. Tak to u nas wychodzi.
Stary 2014-11-23, 13:24   #960
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Iwill Pokaż wiadomość
Też czasem mam wrażenie, że niektóre rodziny zostały włączone tylko dlatego, że wolontariuszowi nie chciało się odwiedzić kolejnych i brał pierwsze lepsze.
Szkoda
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości