|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Ja nie ogarniam jak takie "spece" od organizacji, planowania i wszystkiego, co najlepsze nie wpadly na pomysl wyszukiwania po kodach. Pan Boguslaw z Kubusiem sa albo zaginieni w meandrach tego nieprzemyslanego systemu albo juz wybrani.
![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Nowa strona, wiec kopiuje link, aby nie umknal. https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post49050468 |
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49050439]Ja nie ogarniam jak takie "spece" od organizacji, planowania i wszystkiego, co najlepsze nie wpadly na pomysl wyszukiwania po kodach. Pan Boguslaw z Kubusiem sa albo zaginieni w meandrach tego nieprzemyslanego systemu albo juz wybrani.
![]() Nie, nie, pan Bogusław nie zaginął, jest już wybrany. Imiona mi się pomyliły, ale wczoraj szukałam po kodach i już go nie było. Ten pan był z Katowic, ze świnką morską Kubusiem, na bank już wczoraj nie było go w bazie. Co do pana Jana to nie wiem, trzeba jeszcze spróbować poszukać. Rzeczywiście wyszukiwanie po kodach by mega ułatwiło sprawę. A co z tą panią, która dokarmia cztery zaprzyjaźnione koty? Jej też warto byłoby pomóc, zwłaszcza że prosiła o środki czystości, żywność i jakąś figurkę albo ozdobę z motywem kota i karmę dla zwierząt- to są tak naprawdę pierdoły, podejrzewam że każda z nas mogłaby spokojnie przygotować taką paczkę, a już jakby się zebrać razem to w ogóle na wypasie. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-23 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#933 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Wtajemniczenie
|
zaraz wrzuce linka
![]()
#935 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Wtajemniczenie
|
ja juz wkleilam w drugim watku
![]()
#937 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#938 | |
Zakorzenienie
|
Prponuję dla swojej grupy i innych chętnych tę panią
Cytat:
![]() |
#939 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49050734]A jestes z tych okolic, aby zajac sie organizacja?[/QUOTE]
Niestety nie, nie moje rejony. Mogę się dorzucić finansowo albo przesłać do osoby, która by się tym zajęła karmy dla kotów, kosmetyki i bibeloty dla tej pani, ale osobiście nie jestem w stanie ogarnąć organizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Konto usunięte
|
Ja sie zgadzam na panią Elę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, no przecież na te dyskusje same zalozylyscie osobny watek xp
|
![]() ![]() |
![]() |
#942 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Generalnie takie są zasady, a to że wolontariusze czasem je naginają, to trochę inna kwestia, ale od tego jest lider, żeby to zweryfikował. Cytat:
A mam 28 lat, kończę 3 kierunek studiów (doktorat) i od 16 roku życia nie mieszkam w rodzinnym domu. I tak, jestem w tym roku wolontariuszem. Czytam ten wątek (poprzedni też przeczytałam cały) i z opiniami części z Was się zgodzę. A co do opisów - fakt, mamy ustalony ogólny schemat, ale to od wolontariusza opiekuna rodziny zależy, co i jak umieści w opisie. Ja kiedy stworzę opis czytam go i zanim zaakceptuję do wysłania i sprawdzenia przez lidera odpowiadam sobie na pytanie, czy ja pomogłabym rodzinie gdybym znała jej sytuację tylko z tego opisu. I widzę, że często zwracam uwagę na to, co piszecie Wy, np.: co z alimentami jeśli matka sama wychowuje dziecko/dzieci, jeśli ich nie dostaje to dlaczego. Po wyjściu od rodziny zawsze staram się sprawdzić czy to, co usłyszałam jest prawdą, czy to, że rodzina nie dostaje zasiłku i dlaczego to jest prawda, czy rodzina ma do niego prawo itp. Spędziłam dużo czasu na sprawdzaniu takich informacji, czytaniu jakie są zasiłki, na co i kiedy można je dostać, a kiedy nie. i to czy są "kwiatki" w opisach w dużej mierze zależy od lidera rejonu, z którego dany opis wychodzi. Bo sprawdzanie w regionie (gdzie spływają opisy z kilku rejonów), a potem na poziomie ogólnopolskim (tu są sprawdzane opisy ze wszystkich regionów) często, zwłaszcza tuż przed otwarciem bazy (wiadomo, zależy nam na tym żeby w bazie opisów było jak najwięcej w momencie jej otwarcia bo wtedy na stronę wchodzi najwięcej potencjalnych darczyńców), polega głównie na zaufaniu do lidera rejonu. To on jako pierwszy sprawdza opis stworzony przez wolontariusza i jeśli przepuści jakieś "kwiatki" to jest prawdopodobieństwo, że region i Kraków także je przepuszczą. Nie dlatego że nie mają kompetencji, ale też dlatego że to lider rejonu i wolontariusz najlepiej znają rodzinę, której opis tworzą. ![]() a tak na marginesie, witajcie Wizażanki ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Konto usunięte
|
Pani Ela niedostepna. To my czy nie my?
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Pomylilam watki, sorry. |
![]() ![]() |
![]() |
#944 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z moich koleżanek, których rodzice parę lat temu dostały SzP, wiele z nich powychodziło za mąż. Pieniądze na przyjęcie i całą oprawę się znalazły (hm, oszczędność, provident?). Tylko jedna miała poukładane w głowie i zdecydowała się na kameralny obiad poślubny dla najbliższej rodziny. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#945 |
Konto usunięte
|
Wszystko fajnie pieknie. I dobrze, ze jeden nienawiedzony wolontariusz nam się tu pojawil. Mnie tylko ciekawi jedno.
Jak sama widzisz kwiatkow pojawilo się multum. Ja sama przejrzalam CALE województwo świętokrzyskie. Dziewczyny też sprawdzaly praktycznie każdy inny region Polski. Mówisz, ze to, ze się pojawiaja to wina tez lidera. Dlaczego az od sopockiego molo, po krzyz na Giewoncie, WSZĘDZIE są niekompetentni liderzy? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 | |
Konto usunięte
|
Ja przejrzałam całe lubelskie i uważam ze połowa tam jest do odstrzału, a w moim konkretnym rejonie jakieś 80%.
---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
Oesu, to zmieńcie tych liderów, co to za filozofia? W ogóle cos wolontariusze nas w tym roku nie nawiedzili za bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Wredny kotecek
|
Wiecie co... wpadłam na wredny pomysł
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |
.
|
Cytat:
![]() |
#949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci się ucieszą, że tyle balonów dostały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#950 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wolontariuszy uczy się, żeby nie dawać ryby, ani wędki tylko mentalność rybaka. Bo wędkę można zrobić samemu a przysłowiową rybę da się złapać nawet gołymi rękami. I fakt, że nie znam sytuacji wszystkich "kwiatkowych" rodzin, ale zauważyłam jedną rzecz - a mam w Paczce znajomych z całej Polski praktycznie - chcemy włączyć jak najwięcej rodzin, wiadomo święta idą itp., ale może na przyszłe edycje powinniśmy lepiej popracować nad włączaniem rodzin do projektu? Bo w założeniach paczka ma być dla rodziny prezentem i impulsem do zmiany i owszem, w większości przypadków jest - nie jestem wolontariuszem po raz pierwszy i z moimi zeszłorocznymi rodzinami mam kontakt co jakiś czas i widzę ile się u nich zmieniło i czy coś się zmieniło. Ale skoro mamy pomagać MĄDRZE to trzeba pamiętać, że czasem odmówienie pomocy to też dobra i mądra pomoc. Są rodziny, które potrafią oszukiwać wolontariuszy, niby nic nie mają a całe życie tylko z zasiłków żyją - i to się zdarza. Kiedyś pozyskiwaliśmy adresy rodzin tylko z MOPS/MOPR/GOPS itp., teraz źródeł adresów jest więcej i to jest dobre, ale czasem to za mało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Przyczajenie
|
Skoro tak wywołujecie wolontariuszy, to i ja się odezwę. W tym roku byłam odpowiedzialna (poza oczywiście odwiedzaniem rodzin) za sprawdzanie opisów w moim rejonie. I rzeczywiście, zdarzają się wolontariusze, którzy są zwyczajnie nieogarnięci i nie radzą sobie ze swoimi obowiązkami, z którymi ciężko się pracuje i którzy chyba spali na szkoleniach. Ale to niewielki odsetek. Zdecydowana większość to ludzie, którzy widzą, że jak ktoś jest "zawodowym bezrobotnym" albo żyje na zasiłkach, bo mu tak wygodnie, to takie rodziny trzeba odrzucić. I w naszym rejonie odrzuciliśmy około połowy rodzin, które zostały zgłoszone. Często to nie są łatwe decyzje, możliwe, że popełniamy błędy. Ale jeśli decydujemy się komuś pomóc, to mamy 100% pewności, że jest to dobry wybór. Czasem może się okazać, że rodzina coś ukrywa, stara się wyglądać na biedniejszą niż jest w rzeczywistości. Ale nie jesteśmy w stanie wszystkiego sprawdzić, chociaż staramy się jak możemy. Ja mogę się podpisać pod wszystkimi opisami, które sprawdzałam, a było ich około 30. I jeżeli zdarzyły się takie, które można opacznie zrozumieć, to tylko i wyłącznie dlatego, że nie wszystko, co widzimy u rodziny da się ująć w opisie.
Na koniec jeszcze życzę wszystkim rejonom w kolejnych edycjach mądrych wolontariuszy, bo to od nich zależy komu będziemy pomagać. |
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I więcej, dużo więcej szkoleń z tworzenia opisów ![]() Mi by było wstyd, gdybym wysłała do sprawdzenia opis z błędami ortograficznymi, czy literówkami. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Konto usunięte
|
Cóż. No to znowu ten sam wniosek, zamiast weekendowych szkolen prowadzonych przez ludzi bez konkretnego doświadczenia i wykształcenia w tym kierunku - cos bardziej konkretnego i weryfikacja tego pozniej. Bo szkolenie chyba nie konczy się zadnym egzaminem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#956 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
Ooo, pojawił się nowy magazyn na mapie. Wczoraj go nie było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#958 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kto jest w ogole odpowiedzialny za sama organizacje szkolen? Ci sami co prowadza czy ktos wyżej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
"Pani Klaudia (22 l.) samotnie wychowuje dwóch synów: Kubę (2 l.) i Konrada (1 rok).
Rodzina znajduje się w trudnej sytuacji od roku, od kiedy kobieta rozstała się z ojcem chłopców. Przyczyną był alkoholizm partnera oraz coraz częstsze awantury. Pani Klaudia z dziećmi obecnie mieszka u znajomego - wynajmuje jeden pokój połączony z kuchnią. Chłopcy śpią razem z mamą na rozkładanej kanapie. Pani Klaudia pracuje jako kasjerka na pół etatu, jej zarobki to około 800 zł miesięcznie. Rodzina dostaje wsparcie z Ośrodka Pomocy Społecznej (700 zł), a chłopcom należy się fundusz alimentacyjny (400 zł), dopóki sprawa sądowa o alimenty jest w toku. Po odliczeniu kosztów mieszkania (470 zł) oraz opłat za żłobek (930 zł), dochód na jednego członka rodziny wynosi zaledwie 167 zł. Pani Klaudii bardzo trudno jest utrzymać rodzinę i zapewnić chłopcom niezbędne dla nich artykuły. Mimo to, kobieta nie poddaje się, cały czas szuka lepiej płatnej pracy, codziennie odwozi chłopców do dwóch różnych żłobków, stara się spędzać z nimi jak najwięcej czasu, ale również chce, aby mieli oni kontakt z ojcem. Duże wsparcie stanowi współlokator, który pomaga w opiece nad dziećmi. Pani Klaudia najbardziej dumna jest ze swoich pociech. Robi wszystko, aby zapewnić synom życie w godnych warunkach. Do głównych potrzeb rodziny należy para butów zimowych dla Kuby oraz dodatkowy zestaw pościeli. Przydałaby się również nowa pralka, ponieważ ta, którą pani Klaudia ma obecnie, jest w bardzo złym stanie." Czyli da się mieć dwoje małych dzieci i pracować. I wozić je do dwóch różnych żłobków. To jest moja okolica i żłobki są bardzo oddalone od siebie. I niech Was nie dziwi cena 930zł za miesiąc za dójkę dzieci. Tak to u nas wychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.