![]() |
#931 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Co do obrączek: my obrączki kupowaliśmy w Polsce, nie w sieciówce tylko u niedużego jubilera. Wyjaśniliśmy, że nie ma nas na miejscu i obrączki były gotowe w mniej niż tydzień! Polecam takie rozwiązanie, jest szansa, że mniejszy jubiler pójdzie Wam na rękę czasowo ![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;58038566]ja obrączek nie porównywałam cenowo z cenami w Polsce, ale kupiliśmy w UK, pierścionek zaręczynowy też zreszta kupiony był tutaj (też w sieciówce w sumie) i wiem ze w Polsce za taki sam by o wiele drożej by sie zapłaciło też dla porównania w sieciówce ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Konto usunięte
|
U nas stoi wszytko w miejscu ale mam nadzieje dzis miec juz ogarnięte sprawy kościelne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
U nas też wszystko w miejscu ale w kwietniu będziemy w PL więc dużo spraw ruszy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do obrączek, nie trzeba ich mieć na ślubie cywilnym (my nie mieliśmy). My robiliśmy obrączki w Polsce prawie rok przed ślubem kościelnym. Bałabym się kupować bez mierzenia, każdy rodzaj obrączki leży na palcu inaczej mimo że rozmiar ten sam. Nam jubiler pomógł dobrać rozmiary idealnie.
![]() |
![]() |
#935 |
Zadomowienie
|
Może i nie miejsce na instrukcje, ale ja się obawiam o gości ze strony norweskiej. Bo po prostu nie są przyzwyczajenie do wesel, nie bywają tam, więc pewnie też nie bardzo wiedzą jak sprawy się mają. Na jedynym "weselu" na którym byłam to para dostawała np pościel.. Ale to było właściwie ciasto i kawa i taniec i tyle.
Mój TZ będzie pierwszym mężem w najbliższej rodzinie :P Może rzeczywiście przy potwierdzeniu przybycia będziemy sugerować, żeby nie przywozili wielkich prezentów Obrączki będziemy chyba musieli jednak tutaj kupić. Trudno. Nie wiem czy przed ślubem uda nam się wyskoczyć do Gdańska (mamy tam dentystę :P a ja mam ząb do leczenia, ale chyba będzie musiał poczekać). Wczoraj byliśmy na nauce pierwszego tańca ![]() ![]() ![]()
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
mukaa ja z głupim pytaniem przy okazji
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
Ale Mukaa wydaje mu się że norwedzy są przyzwyczajeni do listy prezentów na śluby więc chyba nie powinno być problemu
![]() Ja ogarniam Tż abyśmy przylecieli ![]() ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Aaa i dlaczego jeszcze nie dostałam tego filmiku z tańcem co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Pomocy
![]() Czy któraś z Was ma pomarańczowe szpilki max 12cm z paskiem? rozmiar 35/36 (rozmiar wkładki 22.5cm) Mam na myśli mniej więcej coś takiego : |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Zadomowienie
|
hej Laski
![]() ![]()
![]() |
#940 |
Konto usunięte
|
Lepiej ty opowiadaj monia bo wieki cię nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Przyczajenie
|
Co byście powiedziały na listę prezentów ślubnych z możliwością składki? Wraz z koleżanką zastanawiamy się nad założeniem takiej strony, która w dużej mierze(mamy nadzieję) ułatwiłaby Wasze ślubne planowania. Wasze opinie na ten temat bardzo by nam pomogły, zapraszamy do wypełnienia ankiety o listach prezentów ślubnych goo. gl/forms/C5tgNAz0qp . Dziekuję bardzo!
Edytowane przez karrrolciaaa Czas edycji: 2016-04-12 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Raczkowanie
|
Pytanie jest!!
![]() ![]() Jak w UK załatwiam ślub kościelny tj papierkowa robote i w ogóle, a Polsce musze załatwić ślub w USC to idąc do USC załatwiam to normalnie jak slub konkordatowy czy jak?? Bo już zgłupiałam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#943 |
Zadomowienie
|
A u nas ślub stoi pod znakiem zapytania
![]() Dokumenty wszystkie prawie skompletowane (czekam na tłumaczenie przysięgłe mojego zaświadczenia o braku przeszkód i potem jeszcze muszę to wysłać do zatwierdzenia apostille), a tutaj okazało się, że mówiąc w urzędzie "ważny dokument tożsamości" mieli na myśli wyłącznie paszport lub norweskie dokumenty ![]() ![]() Termin w ambasadzie na wizytę paszportową: 23.05 !!!!!! plus 6 tygodni oczekiwania na paszport ![]() Pobrać nie możemy się w ambasadzie, bo narzeczony nie jest Polakiem. Spisać chyba też się tam nie możemy z tego względu. Zresztą on przylatuje do Pl na dwa dni przed ślubem i nie zdążymy się pobrać. Już myślałam, żebyśmy polecieli szybko razem do Pl i się pobrali, ale od spisania do ślubu musi upłynąć min 31 dni. A nie możemy sobie pozwolić na tak częste wycieczki do Pl (kurs, praca, dzieci, kasa). Jestem zła i załamana ![]() We wtorek lecę do Pl (mam dentystę w Sopocie) i będę próbowała wyrabiać ten paszport, potem raz jeszcze przylecę. Babka w urzędzie mówi, że teraz ok 2 tyg się czeka, ale zagwarantować nie może. Więc bilet pewnie kupię min po 3 tyg , a może po miesiącu, choć to byłoby na styk: wróciłabym w czwartek, a ślub w piątek! Masakra jakaś..
![]() |
#944 |
Konto usunięte
|
ja wyrabialam w Londynie i po 5tyg byl gotowy.
a nie mozecie pobrac sie w Norwegii skoro a ambasadzie nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 |
Zadomowienie
|
Właśnie taki był plan, ale okazało się, że wymagają paszportu lub norweskiego dokumentu tożsamości. Ani polskiego dowodu osobistego ani prawa jazdy nie uznają. Już też myślałam, że wymienię prawko, ale to zajmuje parę miesięcy
![]() I nawet jeśli w 5 tyg by wyrobili paszport to najbliższa wizyta jest pod koniec maja.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
My w styczniu w PL złożyliśmy papiery o nowe paszporty, babka mówiła, ze standardowo oczekuje sie miesiąc, ale często wlasnie po 2 tygodniach juz paszporty sa do odebrania. Dostaje sie rownież papierek, z którym można sprawdzic status online
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
Jeju, Mukaa, masakra.
![]()
![]() |
#948 |
Zadomowienie
|
Dzięki! ale normalnie na styk będzie... o ile się uda ten termin majowy
bo jeszcze tutaj mają tzw czerwone dni w międzyczasie, więc może potrwa dłużej zanim nam zatwierdzą dokumenty. Bardzo zależy mi na majowym terminie. Po pierwsze to w maju po raz pierwszy się spotkaliśmy, po drugie (tylko się nie śmiejcie :P) była mojego faceta ma na imię June więc nie chcę się hajtać w miesiącu, którego nazwa brzmi jak jej imię :P Będę błagać tych tam w urzędzie na kolanach, żeby przyspieszyli jak najbardziej... Magda: tylko ja bilety zamawiam z wyprzedzeniem, więc musiałabym z góry wiedzieć czy przyjeżdżać po 2 czy 3 tyg. Tak z dnia na dzień bilety kosztują niestety sporo. Dlatego też z ich zamawianiem poczekam na to, co powiedzą mi w urzędzie.
To, co pogrąża człowieka, to wcale nie upadek do wody, lecz pozostawianie pod nią Edytowane przez mukaa Czas edycji: 2016-04-24 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Przyczajenie
|
Witajcie
Wcielo mnie na troche dlugo ale pochlonely mnie przygotowania zamawiania, telefonowanie i jeszcze maluszek mi sie po chorowal a teraz bolesnie zabkuje ehh Co do spraw slubnych to w tydzien w PL zalatwilam praktycznie wszystko ![]() ![]() ![]() ![]() I chyba wszystko napisalam, albo moglo cos mi wypasc z glowy bo az tyle tego wszystkiego jest :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 |
Zadomowienie
|
wirgina super! ja teraz będę mieć taki tydzień intensywny
przymiarka, fryzura próbna, makijaż próbny, powiększenie obrączki (bo zamówiłam za małą nie wiem jakim cudem ![]() Zastanwiamy się nad prezentacją ze zdjęciami: więc fajnie by było mieć dostępny rzutnik Myślimy też o stole norweskim: parę norweskich smakołyków, typu: wędlina z renifera, szynka z jagnięciny, ser brązowy itd Zaproszenia nadal nie dotarły ![]() Dziś przylatuje moja świadkowa, a już we wtorek się pobieramy... Stres... W skrzynce znalazłam już atest z urzędu tu w Norwegii więc wygląda na to, że udało nam się wszystko skompletować w ostatniej chwili ![]()
![]() |
#951 |
Zakorzenienie
|
Mukaa, super, ze sie udalo z dokumentami!
![]() ![]()
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, nawet nie wyobrażacie sobie mojej ekscytacji że wreszcie znalazłam wątek który jak najbardziej odpowiada mojej sytuacji! Pobieramy się za rok w Polsce, więc wszystko jest organizowane przez email, lub Skype. Nie ukrywam, że dość stresująca sytuacja bo nie mamy nikogo w okolicach gdzie będziemy brali ślub żeby dowiedzieć się kto, gdzie i za ile.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Konto usunięte
|
Witaj
![]() U nas juz za miesiąc i troche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;62813951]Witaj
![]() U nas juz za miesiąc i troche ![]() Gdzie bierzecie ślub? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 | |
Raczkowanie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;62821966]W Wielkopolsce
![]() Ja w Dolnym Śląsku ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na pewno wszystko wyjdzie super ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Zadomowienie
|
do mojego wesela 4 dni
jestem kłębkiem nerwów serio, gdybym miała raz jeszcze decydować to bym się nie zdecydowała... co chwilę jeszcze jakieś dodatkowe "atrakcje" po drodze, teraz się okazało, że skrzypaczka z zespoły nie zagra w czasie ceremonii, bo tylko w kościele grają (nie na zewnątrz). Nie wiem czy uda mi się coś wykombinować. Zresztą scenariusz uroczystości nadal niegotowy... (a przynajmniej mi go nie wysłali). Jutro lecimy do Polski... Z nerwów jem jak szalona i doszło kolejne zmartwienie, czy dopnę się w sukni...... Właściwie to nie czekam z niecierpliwością na wesele, ale na... po weselu... Będzie można w końcu odsapnąć i nie myśleć o tysiącu innych spraw.. Już od 3 nocy nie śpię i wyglądam hmm jak zombie. Mam nadzieję, że to wesele nie okaże się katastrofą roku ![]() Jestem w grupie weselnej na fb i chyba jako jedyna mam depresję przedweselną!
![]() |
#960 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.