Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.9 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-23, 08:47   #931
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.9

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
To ja się już nie dziwie ze dzieci chorują. Nie dość że skupisko dzieci to jeszcze ubrane o 1-2 warstwy za dużo..

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
sliczne pokoik w moim stylu, bardzo mi sie podoba
widzialam polaczenie szary-pastelowa zielen i czarny plus biale meble - rowniez magicznie!

robilam juz kilka razy avocado z kakao, ale nikt oprocz mnie nie chce jesc

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Moderna, muffiny robię zwykle, kakaowe, czekoladowe a do srodka kazdego wsadzam lyzeczke masła orzechowego (takie ponad 90%orzechow).
dziekuje zrobie keidys na pewno
ja wciskam zawsze tofifee, kawalek milky way czy snikersa
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:02   #932
BYou
MBZ♥

Moderna wiedziałam, że Ci się spodoba

Scarlett mi koleżanka robiłamusi być do tego bardzo sztywny tiul, ciężko go utrafić w sklepie bo inaczej pompony są klapnięte.

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:23   #933
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Moderna wiedziałam, że Ci się spodoba

Scarlett mi koleżanka robiłamusi być do tego bardzo sztywny tiul, ciężko go utrafić w sklepie bo inaczej pompony są klapnięte.
Bez problemu do kupienia w sklepach z materiałami na suknie taneczne, kupowałam kiedyś.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:25   #934
BYou
MBZ♥

No właśnie u nas jest problem są te wiotkie, miękkie tiule. Sztywny rzadko się zdarza.

Stary 2015-09-23, 10:11   #935
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś 15 stopni, dostał bluzę i chustę na szyję, w południe ma być 20.. To chyba na logikę powinno się trochę rozebrać dzieci.. Jak zobaczyłam wczoraj te 3-4 latki w czapkach to aż mi się gorąco zrobiło.
Kilka dni temu jak byłam na placu zabaw ok 11 przyszła babcia z dzieckiem. F. w koszulce z krótkim rękawkiem i długie spodnie, jak przyjechaliśmy do domu przebrałam na spodenki bo było tak gorąco. A ta mała nie dość, że bluza z długim, to jeszcze kurtka i czapka. A na policzkach 2 czerwone koła. Pierwszy raz spotkałam taki widok na własne oczy . A było chyba ok 25 st. tylko wiał wiatr.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:21   #936
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Na przeciwko mamy jedne przedszkole. Niedawno kiedy z rana było zimno a potem zrobiło się gorąco widziałam jak dzieciaki szły na spacer w krótkich rekawkach itd w tym samym czasie druga grupa bawiła się na placu zabaw w kurtkach i bawełnianych czapkach a było bardzo ciepło. Wniosek z tego taki, że wszystko zależy od rozsądku pan. Jak rozsądna to porozbierala dzieci, druga sama w krótkim rękawie a dzieci biegaly w kurtkach

Właśnie też w tym roku doszłam do wniosku, że te całe chorowanie to nie tylko kwestia samego kontaktu z innymi dziećmi ale też niedostosowania ubioru do warunków

Boję się zimy

Edytowane przez kwiatuszekkk21
Czas edycji: 2015-09-23 o 10:22
kwiatuszekkk21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:29   #937
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Kilka dni temu jak byłam na placu zabaw ok 11 przyszła babcia z dzieckiem. F. w koszulce z krótkim rękawkiem i długie spodnie, jak przyjechaliśmy do domu przebrałam na spodenki bo było tak gorąco. A ta mała nie dość, że bluza z długim, to jeszcze kurtka i czapka. A na policzkach 2 czerwone koła. Pierwszy raz spotkałam taki widok na własne oczy . A było chyba ok 25 st. tylko wiał wiatr.
serio pierwszy? u nas to nagminne Z ostatnio była w legginsach i bluzce z długim rękawem, było z 20 stopni, wiało ale bez przesady - przyszła babcia z wnuczką, rajty, dresy, płaszcz przeciwdeszczowy na polarze, czapka, chustka pod szyją - mała ledwo się ruszyć mogła - babcia zaraz jakiś tekst na pół placu zabaw jak to matki nie myślą i dzieci wentylują, a potem chore

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Na przeciwko mamy jedne przedszkole. Niedawno kiedy z rana było zimno a potem zrobiło się gorąco widziałam jak dzieciaki szły na spacer w krótkich rekawkach itd w tym samym czasie druga grupa bawiła się na placu zabaw w kurtkach i bawełnianych czapkach a było bardzo ciepło. Wniosek z tego taki, że wszystko zależy od rozsądku pan. Jak rozsądna to porozbierala dzieci, druga sama w krótkim rękawie a dzieci biegaly w kurtkach

Właśnie też w tym roku doszłam do wniosku, że te całe chorowanie to nie tylko kwestia samego kontaktu z innymi dziećmi ale też niedostosowania ubioru do warunków

Boję się zimy
Wiesz, wydaje mi się, że takie przedszkolanki są między młotem, a kowadłem - bo część matek się z tobą zgodzi, a część niezależnie od temperatury zawija jak misia jogi, żeby przypadkiem niuniusia nie przewiało.

- 45/2019 (9833 strony)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-23, 11:15   #938
Villga
Zadomowienie

Agnjeska, wyrazy współczucia. ..

Co do ubierania to u nas w przedszkolu nie przegrzewaja dzieci z tego co widzę. Jak po Kinge przyjezdzam a sa na placu zabaw to zwykle biega w samej bluzeczce a bluza/sweter wiszą na płocie. Choć kwestia czapki jest dyskusyjna bo widziałam w szatni,ze większość dzieci nosi już czapki ... kiedyś było dosyć chłodno to widziałam,ze Pani założyła Kini kaptur. Ja na razie nie czuje potrzeby zakładania czapki.

Edytowane przez Villga
Czas edycji: 2015-09-23 o 11:17
Villga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:26   #939
Sorceresss
Wtajemniczenie

Jeżeli Pani w przedszkolu ubiera dziecko o 11 czy 15 tak jak rodzic ubrał o 7 rano to świadczy o jej bezmyślności. Bo obawy przed rodzicem to jedno, ale brak zdrowego rozsądku to co innego
Zwróciłam uwagę na to jak rodzice ubierają dzieci i rzeczywiście - wczoraj Filip przyszedł o 16 w krótkim rękawku, a o 14 widziałam dzieci w bluzach i kurtkach, w czapkach. Mamusie krótki rękaw oczywiście
U nas sezon czepkowy się rozpoczął, ale było zimno i ja w kapturze śmigałam więc i Fi miał już na głowie. Nie mniej patrząc na placu zabaw i porównując nie ubieram zbyt ciepło dziecka a tymczasem 3,5 tyg żłobka a on zdrowy (tfu tfu).

Kuuuurde, fajne te tiulowe pompony. A jakby taki miękki tiul potraktować krochmalem? Z drugiej strony kurz tego się musi pięknie trzymać
W ogóle biel+pastele to moje marzenie. Tylko mi się to trochę babskie wydaje.

Byłam dzisiaj na obciążeniu glukozą-oj myślałam, że fiknę. Nie wzięłam sobie śniadania, ale tuż obok była alma. Kupiłam: 2 plasterki wędliny i bułkę. Hehe pani mi bułkę nawet przekroiła na pół, żeby szynkę wsadzić ładnie Teraz czekam na wyniki, a morfologia o dziwo wyszła mi bardzo ładna. Może to zasługa moich soków jabłkowo-buraczkowych

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2015-09-23 o 11:29
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:29   #940
BYou
MBZ♥

Sorce nie próbowałam krochamlić takiego z miękkiego tiulu. A pompony wrzucam z firankami i są świeże
Super, że wyniki dobre.

Stary 2015-09-23, 11:32   #941
scarlett26
Zakorzenienie

Leń mnie dopadł w połączeniu z dołem - chłop spędził weekend w pracy, bo projekt, teraz jak się okazuje kolejny będzie taki sam na dodatek przez moją chorobę i egzamin na wiosnę wybrał już tyle,że nie ma już praktycznie urlopu, więc nawet po takim maratonie nie weźmie.... ech..........

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Sorce nie próbowałam krochamlić takiego z miękkiego tiulu. A pompony wrzucam z firankami i są świeże
Super, że wyniki dobre.
looknęłam na allegro - pełno jest

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-23, 11:38   #942
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Leń mnie dopadł w połączeniu z dołem - chłop spędził weekend w pracy, bo projekt, teraz jak się okazuje kolejny będzie taki sam na dodatek przez moją chorobę i egzamin na wiosnę wybrał już tyle,że nie ma już praktycznie urlopu, więc nawet po takim maratonie nie weźmie.... ech..........

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

looknęłam na allegro - pełno jest
Mój Tż to ma tyyyyle urlopu,ze szok. I co z tego? Jak go wziąć nie może? Bo musi być w pracy, bo costam, costam. A jak np.na weekendzie musi iść do pracy (bo normalnie pracuje pn-pt) to ma za to wolne i co z tego? Skoro nie ma kiedy wykorzystać? Omg. W poniedzialek mielismy z Kinga do alergologa jechac i obiecal wziac urlop i co? Sama pojechalam... Ten temat mi zawsze ciśnienie podnosi. Wybaczcie ten elaborat.
Stary 2015-09-23, 11:55   #943
Agnjeska
Zadomowienie

W Nl zdecydowanie nie przegrzewaja dzieci. Nie raz naprawdę mi zimno jest a dzieci lekko ubrane. Obcokrajowców po czapkach poznać można bo tutejsze dzieci praktycznie nie noszą. No ale zim też takich nie ma.

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 12:25   #944
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Wniosek z tego taki, że wszystko zależy od rozsądku pan.
Cytat:
Jeżeli Pani w przedszkolu ubiera dziecko o 11 czy 15 tak jak rodzic ubrał o 7 rano to świadczy o jej bezmyślności. Bo obawy przed rodzicem to jedno, ale brak zdrowego rozsądku to co innego

choć u nas to nie kwestia. zauważyłam, że dzieci wychodzą, gdy jest ekstra pogoda, chyba dlatego, żeby jazdy z ubieraniem nie było

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
Mój Tż to ma tyyyyle urlopu,ze szok. I co z tego? Jak go wziąć nie może?
u mojego to samo. z jednej strony cisną żeby brał, z drugie strony "nie ma kiedy"

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Obcokrajowców po czapkach poznać można bo tutejsze dzieci praktycznie nie noszą.

to samo mówi mój ojciec, który pół roku stacjonuje w Szkocji.

heh. z tym ubieraniem to ja mam wieczną jazdę. Mnie zawsze gorąco, więc się boję czy nie rozgolaszam dzieci...

Michał wczoraj rano paskudnie zakaszlał i zostawiłam go w domu. Kaszel o godzinie 9ej przeszedł
Dziś rano Panicz odwalił teatrzyk pt. "mam kaszel nie idę do żłoba"

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 12:30   #945
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

heh. z tym ubieraniem to ja mam wieczną jazdę. Mnie zawsze gorąco, więc się boję czy nie rozgolaszam dzieci...

Michał wczoraj rano paskudnie zakaszlał i zostawiłam go w domu. Kaszel o godzinie 9ej przeszedł
Dziś rano Panicz odwalił teatrzyk pt. "mam kaszel nie idę do żłoba"
mam tak samo....

Z tak udaje kaszel, że zejść na zawał można, że się dławi i odjeżdża, a zaraz jak ktoś do niej leci pęka ze śmiechu - zwłaszcza taki teatrzyk uskutecznia jak je :roll eyes:

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-23, 12:32   #946
Sorceresss
Wtajemniczenie

Buahaha
Filip mówi: idę rzygać do kibelka. Idzie do łazienki, nachyla się nad muszla i kaszle

Terry Pratchett
Stary 2015-09-23, 12:35   #947
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Buahaha
Filip mówi: idę rzygać do kibelka. Idzie do łazienki, nachyla się nad muszla i kaszle
rewelacja, możemy kompletować obsadę do przedstawienia pt. "Dwuletni hipochondrycy"

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-23, 13:22   #948
Villga
Zadomowienie

Moja mama właśnie wróciła od lekarza z wynikami badań. Ma skierowanie na cito do endokrynologa. Tsh jej wyszło <O,015 mikrolU/ml.
😦

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Oo.widze, ze u Was też aktorstwo na najwyższym poziomie dzieciaki uskuteczniaja. A płaczą na zawołanie? Kinga w symulowaniu płaczu całkiem niezła jest.😉
Stary 2015-09-23, 13:31   #949
BYou
MBZ♥

Scarlett nie zamawiam na all bo się przejechałam, w opisie było wszystko cacy, przyszła szmatkaja piszę o dostępności u mnie stacjonarnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-23, 13:37   #950
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Scarlett nie zamawiam na all bo się przejechałam, w opisie było wszystko cacy, przyszła szmatkaja piszę o dostępności u mnie stacjonarnie.
ooooo kiepsko, nie pomyślałabym, że tiul też można skiepścić... ja się przejechałam jak zamawiałam szyfon do dekoracji kościoła a dostałam ścierę podobną do tego, z czego się kiedyś fartuchy do szkoły szyło...

jedyne miejsce jakie mi jeszcze przychodzi do głowy to jakieś giełdy kwiatowe, w jakiś sklepach z dodatkami florystycznymi też miewają coś takiego

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-23, 13:40   #951
BYou
MBZ♥

Teraz jadę do Rodziców to zerknę bo tu nie mam hurtowni:/na moje fioletowe dorwałysmy końcówkę i pani już nie miała/nie ma teraz.

Stary 2015-09-23, 14:24   #952
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]Oo.widze, ze u Was też aktorstwo na najwyższym poziomie dzieciaki uskuteczniaja. A płaczą na zawołanie? Kinga w symulowaniu płaczu całkiem niezła jest.��
Też próbuje, ale wychodzi mu kiepsko. Rzyganie też nie jest zbyt przekonywujące. Nie wiedzę kariery na PWST
kciuki za mamy tarczycę. Mini wyniczek. Mam szczuplutka?

Oglądam pomysły na pokoje dzieci i oczywiście wszystko już bym robiła i szyła. Teraz się powstrzymuję, żeby nie kupować materiału na namiot tipi i chorągiewki

Terry Pratchett
Stary 2015-09-23, 14:46   #953
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama właśnie wróciła od lekarza z wynikami badań. Ma skierowanie na cito do endokrynologa. Tsh jej wyszło <O,015 mikrolU/ml.
😦

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Oo.widze, ze u Was też aktorstwo na najwyższym poziomie dzieciaki uskuteczniaja. A płaczą na zawołanie? Kinga w symulowaniu płaczu całkiem niezła jest.😉
no to na cito, cito - w międzyczasie tego cito to bym powtórzyła jeszcze w innym laboratorium i usg tarczycy zrobiła - a ponieważ cito to może być kilka tygodni to ja bym się na izbę jakiegoś szpitala gdzie jest endokrynologia przejechała, że niby w labie tak poradzili

Cytat:
Też próbuje, ale wychodzi mu kiepsko. Rzyganie też nie jest zbyt przekonywujące. Nie wiedzę kariery na PWST
kciuki za mamy tarczycę. Mini wyniczek. Mam szczuplutka?

Oglądam pomysły na pokoje dzieci i oczywiście wszystko już bym robiła i szyła. Teraz się powstrzymuję, żeby nie kupować materiału na namiot tipi i chorągiewki
Ja też już bym kombinowała, TŻ już teraz też chyba w ramach poprawiania mi humoru powiedział, że będziemy może wreszcie coś tam robić jak już skończy ten projekt cudowny, bo chciałby jakiejś odskoczni

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-23, 19:14   #954
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

BYou, Moderna http://www.mamapotrafi.pl/sklep/dodatki/pompony/ .... właścicielka jest prawie w moim wieku i generalnie jestem dla niej ciocią prześlicznie szyje a jej mama jakie cuda tworzy wyczucie kobietki mają
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 21:19   #955
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Czesc.

Agnjeska współczuje
Tez mi sie wydaje, że dzieci nasze za małe...

Byou, czy to pokój Z czy z neta zdjęcie?

---
Nasze przyszłe mamusie, jak samopoczucie ??

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Czy któraś z Was ma już fotelik 15-36??
Bo myśle sobie, że w przyszłym roku będzie trzeba kupić nowy fotelik dla K (przedział 15-36) a obecny Kubcia oddać Zuzance.
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 21:53   #956
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Czesc.

Agnjeska współczuje rosi:
Tez mi sie wydaje, że dzieci nasze za małe...

Byou, czy to pokój Z czy z neta zdjęcie?

---
Nasze przyszłe mamusie, jak samopoczucie ??

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Bo myśle sobie, że w przyszłym roku będzie trzeba kupić nowy fotelik dla K (przedział 15-36) a obecny Kubcia oddać Zuzance.
A nie musi być skończone 3,5 roku żeby przesadzić do tego ostatniego? To chyba jeszcze nikt nie ma.. Taki mam plan jak D. wyrośnie z 0-13 żeby J. dostał już kolejny ale nie wiem czy nie za mały będzie na ten ostatni fotel, chodzi mi o wiek, wzrost, bo wagę już ma.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 22:40   #957
BYou
MBZ♥

Oliwka o widzisz

Demeter, z neta ale podobny mogłaby mieć
Ja kiedyś korespondwałam mailowo z kierownikiem do spraw kluczowych Romerato pisał, że foteliki 15-36 jak dziecko waży 15 kg i ma 105 cm wzrostu. O wieku nic nie wspominał

Stary 2015-09-24, 05:12   #958
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

to samo mówi mój ojciec, który pół roku stacjonuje w Szkocji.

I coś w tym chyba jest bao widzę ze2 tutejsze dzieci mało co chorują. J odpukać też przez ostatnie 1.5 roku nie chorowała. Za to chłopu do głowy musiałam wbijać że J nie urodziła się tak jak on w kraju gdzie cały rok jest gorąco i ze ma mi jej nie przwgrzewac (jak ją pierwszy raz ubieral do niani to miała leginsy a na to spodnie )

A do fotelika od 15 kg chyba nigdy nie dojdziemy... J waży 12

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 06:38   #959
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Cytat:
A nie musi być skończone 3,5 roku żeby przesadzić do tego ostatniego?
Jest wymóg wiekowy? Bo ostatnie przepisy zniosły obowiązek fotelika dla dzieci do 12 roku, jest limit wzrostu tylko. O bezpieczeństwie dziecka w foteliku decydują jego gabaryty przecież - a te różne dla różnych dzieci w tym samym wieku.
Może to 3,5 to szacunkowy wiek dla dziecka 15 kg (siatki by to potwierdzały).

My ciupiemy w romerze 9-18, jak Filip będzie musiał go zwolnić (pewnie za jakiś rok) to akurat się przesiądzie na 15-36. Myślę, że teraz waży ok 14 kg - w środę spróbuję po raz trzeci na ospę go zaszczepić do się dowiem ile dokładnie waży i mierzy chłop.

Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2015-09-24 o 06:39
Stary 2015-09-24, 06:44   #960
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Oliwka o widzisz

Demeter, z neta ale podobny mogłaby mieć
Ja kiedyś korespondwałam mailowo z kierownikiem do spraw kluczowych Romerato pisał, że foteliki 15-36 jak dziecko waży 15 kg i ma 105 cm wzrostu. O wieku nic nie wspominał
Może i tak. Ostatnio przypadkiem weszłam na stronę z jakimiś fotelikami i rzuciło mi się w oczy ze fotelik dla dzieci od 3,5 roku.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości