|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadowe maluszki opuszczają nasze brzuszki! czyli listopadowe mamy 2015 czę
Cytat:
|
|
|
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowe maluszki opuszczają nasze brzuszki! czyli listopadowe mamy 2015 czę
Agusiek, ja bym to tez najchętniej oczyscila
polozna mi mówiła ze ta maż to naturalna ochrona, więc nie za bardzo można to ruszać
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
Ja u mojej nie zauważyłam żadnego śluzu... Pipke czyszcze w środku jak widzę, ze jest od kupy, jak nie ma to tylko z wierzchu.
|
|
#934 |
|
Wtajemniczenie
|
Cornflower tylko ze ja karmie mm wiec jednak widze ze mala je I ile...
Ja nie ruszam za bardzo pipki w srodku. Tak tylko delikatnie przemywam. |
|
|
|
|
#935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to zdarzyło się tylko dwa razy, to nic poważnego. Jeśli brzuszkowe problemy są częstsze, to może mieszanka jej nie pasuje? Na mm kupa ma prawo być rzadsza, ale wypróżnianie nie powinno być problemowe.
|
|
|
#936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba twardsza problem many dopiero drugi dzien ale faktycznie zastanawiam sie nad zmiana na Hippa. Poczekam jednak co na to moja health visitor.
|
|
|
|
|
|
#937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z którego mleka korzystasz teraz?
|
|
|
#938 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#939 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A propo położnej. Była dziś u mnie, mała była zwazona i przybrała 210gr przez tydzień czyli po 30gr na dobę i wszystko jest ok. Martwią położne te rzadkie kupy ale dzisiaj mała kupka w kolko i być może dopiero się jej to reguluje. No i moja malutka ma dwa tygodnie dzisiaj. Byłyśmy na spacerku z tej okazji, który cały przespała zresztą. W sumie grzeczne mam dziecko, zasypia sama w łóżeczku, noce śpi z nami wiec tez jest ok, oprócz marudzenia od bólu brzuszka to nie mogę narzekać. |
|
|
|
|
|
#940 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny! W nocy jakiś cud się wydarzył i od 12 w nocy karmię moje dziecię... cyckiem!
A było to tak, że mała wczoraj bardzo dużo spała w dzień więc wieczorem oczy jak 5zł i nie chciała spać. Koło 24 bardzo się rozpłakała, więc wzięłam ją do salonu i jak zwykle zaczęłam grzać mleko, ale mała strasznie płakała, więc żeby ją czymś zająć wzięłam kapturek i przystawiłam do cycka żeby sobie pociumkała, bo smoczka nie chciała. I patrzę, patrzę a ta je... normalnie je, a nie że possa i zaraz wypluwa. Po prostu coś przeskoczyło i zaczęła jeść. Słyszę przełykanie i czuję, że cycek się opróżnia, więc chyba jest nieźle. Trochę się stresuję, bo nie podaję jej już mleka w butelce żeby się znowu do cycka nie zniechęciła, ale boję się, że za mało je i spadnie z wagi. Na szczęście wagę mamy i zamierzam ją ważyć co dwa dni i kontrolować. Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok, bo to dla mnie mega krok naprzód. Nie mogę się doczekać żeby laktator wrzucić na dno szafy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja też się nad tym zastanawiałam i pediatra mówiła, że ta biała maź jest ok bo ona ma funkcję ochronną, tylko trzeba patrzeć czy się kupa nie dostała i czy ta maź nie zrobiła się żółtawa właśnie od kupy - wtedy, wiadomo, trzeba oczyścić. |
||||
|
|
|
|
#941 |
|
Zadomowienie
|
Ja raz dziennie tak trochę dokładniej przemywam pipke, Ola też często ma taki biały nalot.
Co do szpitala - brak tv, łazienka i WC jedno na cały korytarz :p brak nawet papieru w toalecie... Dziś byliśmy w końcu po akt urodzenia itd - we Wrocławiu to w szpitalu wydają termin kiedy mamy się zgłosić w urzędzie :/ no ale wtedy przynajmniej bez kolejek. Okazało się że jest jakiś szał na imię Aleksandra i jest to najczęściej nadawane imię w tym roku we Wrocławiu
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#942 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oby tak dalej ![]() Cytat:
![]() A w sumie to czemu nie została Paulina ani Kaja?
|
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
JoyceSky, kciuki za kp
Fasterka a skąd wiecie, jaka jest popularność imienia Aleksandra u was? W urzędzie mają takie statystyki? Ja jeszcze nie złożyłam wniosku o macierzyński, a dzisiaj mija 2 tyg od porodu. A wszystko dlatego że u mnie w robocie nie można przyjść i złożyć sobie wniosku tylko najpierw trzeba napisać mejla gdzieś na koniec świata i czekać do 4 dni na odpowiedź - o czym dowiedziałam się wczoraj Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Joysky, brawa za kp!
oby tak dalej---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Z tymi szpitalami jak opowiadacie to az mózg staje jakie są warunki w Polsce:/ ja bym mogła wrócić do mojego wygodne łóżko i pyszne zarełko podane pod nos
|
|
#945 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jest nadzieja i dla nas - że przejdziemy z karmienia mieszanego na kp.Cytat:
Ja napisałam maila tuż po porodzie z pytaniem o wymagane dokumenty do urlopu, a odpowiedź dostałam po 10 dniach. Stwierdziłam, że mam to w nosie i dokumenty poszły pocztą Cytat:
|
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciekawości zapytam - jaki wybralyscie macierzyński - roczny czy półroczny?
Ja wzięłam roczny ale głównie ze względu na kasę - dojazdy, opłaty za żłobek, ewentualne leki (choroby na początku uczęszczania do żłobka). Bardziej opłaca mi się dłużej z mała w domu zostać. Gdyby nie było różnicy finansowej to wzięłabym krótszy urlop, bo z doświadczenia wiem, że półroczne dzieci łatwiej się adaptuja w żłobku już takie roczne.
|
|
#947 |
|
Zadomowienie
|
Joycesky gratulacje, wiem jaka to radość jak kp się udaje.
|
|
|
|
|
#948 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żałuję, że nie porobiłam fotek mojej sali i posiłków ![]() Cytat:
Cornflower_girl, bardziej się przejmuję tym, że na marne pojechałam i jeszcze zostałam tak niemiło potraktowana prze HRy
|
|
|
|
#949 |
|
Zadomowienie
|
Poznanianka nie umielismy się dogadać właśnie między Pauliną a Kają i tydzień niecały przed porodem stwierdziliśmy żeby wybrać razem coś jeszcze innego. Stwierdziliśmy że oboje jesteśmy na A i żeby mała też była na A. Był wtedy u nas znajomy, taki trochę mało ogarnięty. I mówię że w takim razie niech będzie Ola, tz zadowolony, dobra niech będzie. A ten znajomy taki zdziwiony że przecież miało być na A
Mi się podoba bo jest krótkie, dużo zdrobnień, jak mnie wkurzy to jest Olka, a dla poważnej dorosłej kobiety pełna forma Aleksandra też jest ok iclosemyeyes nie wiem czy są jakieś oficjalne statystyki ale babka mniej więcej pewnie wie ile jakich imion rejestruje, a mówiła że Oli jest ostatnio strasznie dużo, że nagle zrobiło się bardzo modne bo jeszcze rok temu tak nie było. W szpitalu położne też mówiły że bardzo często ostatnio są małe Ole. Urlop biorę roczny, dziś byłam donieść dokumenty. Przez to że ten akt urodzenia tak późno dostałam za listopad nie dostałam wypłaty, dostane dopiero w styczniu wyrównanie... :/ joycesky Super,gratuluję kp mnie wszyscy dalej męczą żebym jeszcze spróbowała ale mi się zdaje że teraz to już się nie da.... Chociaż jeszcze wkładki musze nosić...
|
|
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
Fasterka, szkoda, myślałam, że może są takie statystyki dostępne, bo bym sobie sprawdziła ile Dobruś się urodziło w Krakowie
wiem, że na pewno oprócz mojej jeszcze jedna, bo była w Moich 600 g szczęścia ![]() I też mnie dziwi, że aż tak popularne się zrobiło imię Aleksandra. Ale naprawdę nie przejmuj się, bo jest śliczne i uniwersalne.
|
|
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
Joycesky gratuluję, wyobrażam sobie twoja radość
Poznanianka a ty dajesz ja do tego żłobka gdzie pracujesz?
|
|
#952 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, sluchajcie: Byla polozna i Matylda przybiera w koncu na wadze! Leci ladnie w gore
Zoltaczka mija, kupki jeszcze slabo i poradzila kupic takie mm gotowe do picia i faktycznie pomoglo. Ale jesli dalej bedzie slabo to zmienimy mm. Niestety zsypalo czolko i prawdopodobnievtez tradzik niemowlecy ale to najmniej wazne Wazne ze wszystko ok
|
|
|
|
|
#953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#954 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
#955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co się u niej dzieje na czółku? pytam, bo u mojej skóra na czole zrobiła się taka szorstka, chropowata w dotyku i nie wiem co to
|
|
|
|
#956 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieki dziewczyny, serio mi ulzylo ![]() Akurat u nas takie mini pryszczyki, podobne do potowek ale to nie potowki :P Ogolnie nieestetyczne niestety. A jak to chropowate u ws? A ma biale zakonczenia, zaczerwienione moze? |
|
|
|
|
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas właśnie zero konkretnych wypryskow tylko cale czolo jest szorstkie. A po kąpieli zaczęła jej stamtąd schodzić skorka. Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#958 |
|
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny, nie piszę ostatnio ale cały czas was podczytuje. Wczoraj minęło 2 tyg od porodu. Oliwia jak narazie grzeczna je i śpi. Tylko cos ostatnio brzuszek zaczął jej dokucza,myślę że to nie kolki bo by płakała. A tak sobie podstekuje podkurczajac nóżki,jak sobie piernie to jej przechodzi
mam takie pytanie zaczal mnie swedziec brzuch,tak jak w ciąży byłam. Miała którąś z was tak ? Nawet kilka drobnych rozstępów zauważyłam na biodrach, a w ciazy ich nie miałam.
|
|
|
|
|
#959 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny karmiące kp mam pytanie, czy są momenty ze dajecie butelkę? Mąż namawia mnie na wypad na zakupy i kilka godzin poza domem i mam mu zostawić mleko żeby mała mógł nakarmić. Ponieważ walka o moje kp trochę trwała mam stracha dać jej butle, że znowu będzie problem z przystawieniem do cyca. Słuszne są moje obawy?
|
|
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam się z rana. W tym tygodniu latamy po pediatrach - badania moczu, usg nerek. Mam nadzieję, że w końcu uporamy się z tą infekcją. Młody wreszcie przyrasta na wadze - w 2 tygodnie przybrał ponad 500 gramów.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.

polozna mi mówiła ze ta maż to naturalna ochrona, więc nie za bardzo można to ruszać

Nasz ślub 16.08.2014 
problem many dopiero drugi dzien ale faktycznie zastanawiam sie nad zmiana na Hippa. Poczekam jednak co na to moja health visitor.

A było to tak, że mała wczoraj bardzo dużo spała w dzień więc wieczorem oczy jak 5zł i nie chciała spać. Koło 24 bardzo się rozpłakała, więc wzięłam ją do salonu i jak zwykle zaczęłam grzać mleko, ale mała strasznie płakała, więc żeby ją czymś zająć wzięłam kapturek i przystawiłam do cycka żeby sobie pociumkała, bo smoczka nie chciała. I patrzę, patrzę a ta je... normalnie je, a nie że possa i zaraz wypluwa. Po prostu coś przeskoczyło i zaczęła jeść. Słyszę przełykanie i czuję, że cycek się opróżnia, więc chyba jest nieźle. Trochę się stresuję, bo nie podaję jej już mleka w butelce żeby się znowu do cycka nie zniechęciła, ale boję się, że za mało je i spadnie z wagi. Na szczęście wagę mamy i zamierzam ją ważyć co dwa dni i kontrolować. Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok, bo to dla mnie mega krok naprzód. Nie mogę się doczekać żeby laktator wrzucić na dno szafy 

Ogolnie nieestetyczne niestety. A jak to chropowate u ws? A ma biale zakonczenia, zaczerwienione moze?