![]() |
#931 | ||
BAN stały
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Cytat:
Krew konserwowana ma określony termin przydatności do użytkowania. Gdy nie zostanie wykorzystana bo akurat nie było tylu potrzebujących to jest niestety niszczona. Dlatego gdy jest nadmiar jakiejś grupy to nie przyjmują. lepiej żeby krwiodawca przetrzymał "w sobie" jakiś czas krew niż ryzykować zmarnowaniem leżącej w lodowce. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Zakorzenienie
|
no dobra, ale ja nie pisałam o tym
![]() ![]() No air przypomniała mi się sytuacja, gdy poszłam do Centrum z kolegą, który chciał oddać osocze, na co oburzone pielęgniarki (?): "osocze?! do piętnastej tu będziemy siedziały!" ![]() A czynne było właśnie do 15. lol. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
Dla mnie to głupie że szpital musi odkupywać od centrum krwiodawstwa krew. Jasne, ponosi koszty itp ale przecież oni na tym normalnie zarabiają, ot dobry biznes.
My honorowo oddajemy krew, a oni sprzedają do szpitala. Uważam że punkty krwiodawstwa powinny być w szpitalach i podlegać pod nie. Na dodatek teraz podpisujemy kwestionariusz o firmach farmaceutycznych.. biznes. Do mnie i brata często dzwonią bo brakuje im naszej krwi. Oddajemy. U brata wszystko szybko sie odnawia, ale u mnie z hemoglobiną troche słabo. Musze łykać przez to żelazo które jeszcze sama muszę kupić, czuje się osłabiona. Oddawałam w czerwcu, wcześniej niż listopad nie oddam znowu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Rozeznanie
|
Pierwszy raz za mną
![]() Po wszystkim udało mi się co prawda trochę odjechać i to totalnie znienacka - ale w trakcie wszystko ok i myślę, że będę częstszym gościem ![]()
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
annonim, brawo dla Ciebie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Raczkowanie
|
Brawo dla nowej krwiodawczyni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
Dziś oddałam kolejne dwie donacje płytek, ale jakoś nieciekawie się czułam, teraz boli mi głowa - chyba jednak dziś za gorąco jak na mnie było.
![]() |
#940 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich HDK i gratuluję tej decyzji
![]() Mam pytanie jest tu może ktoś z szybkim przepływem krwi? Ja gdy zdawałam ostatnio (a robiłam to pierwszy raz bo jestem tegoroczną osiemnastolatką ![]() ![]()
![]() |
#941 | |
Zakorzenienie
|
annonim, gratulacje!
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() NibyNic, jak długo oddawałaś? Bo ja pobiłam chyba wszystkie reokrdy i 300 ml(!) płytek oddawałam przez 83 minuty. Ale było warto ![]() Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2013-07-10 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O to całe szczęście,że nie tylko moja krew ma takie ogromne zapędy do szybkiej pomocy potrzebującym ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
2 x 250ml 67 minut - zwykle trwa to tak około 80minut
ale raz posadzili mnie na nowoczesnym fotelu i ten fotel "stwierdził" że za mało ważę żeby ode mnie pobrać dwie donacje, wspaniałomyślnie "zgodził się" na pobranie jednej i trwało to wtedy 92 minuty ![]()
![]() |
#944 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nigdy nie oddawałam krwi, ale myślałamm o tym, tylko troszkę się boję, że zemdleję .. Wiem głupie ... Ale też piszecie tutaj o przepływie krwi, a ja raz w życiu miałam pobieraną krew, która w ogóle nie chciała lecieć .. I boję się, że przez to, że krew mi tak słabo leci bede siedzieć na tym fotelu multum czasu co mnie bardzo zestresuje i już totalnie odlecę ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko pamiętaj, nie idź tam bez śniadania, coś lekkiego przed pójściem trzeba zjeść i wypić. Trzymam kciuki i pędź oddawać krew jak najszybciej! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie dzisiaj 450 ml, ostatnio w Polsce oddawałam w lipcu. Wszystkie wyniki idealnie w normie (miałam robioną morfologię i odebrałam wyniki), po anemii sprzed dwóch lat już nie ma śladu ![]() Mogłam się z ciekawości zapytać o czas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
Odp: Honorowe krwiodawstwo
Ja mam praktyki na serologii, dziś akurat przyszła immunoglobulina dla pani po porodzie. I się wypytalam co i jak. Jest to grupa wyselekcjonowanych dawców, zwykle mężczyzn, którzy są Rh ujemni i faktycznie podaje im się szczepionki z antygenem D i oni wytwarzaja przeciwciala przeciw temu antygenowi i pobierają krew, wyselekcjonowuja te przeciwciala i dalej jakaś tam obróbka
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#948 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poczytaj sobie stronę-dwie wcześniej ![]() Cytat:
![]() I nie ma się czym stresować- to nie boli ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moim centrum krwiodawstwa na chwilę obecną mają zapasy 0+, B+, AB+, AB-. Pozostałych - brakuje. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też muszę sama kupować, no ale jakoś trzeba się dokulać do 5 litrów, wtedy żelazo za darmo ![]() Cytat:
![]() a mnie niestety ominie moja najbliższa donacja (powinnam oddawać pod koniec września).. bo zrobiłam sobie tatuaż ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój Mąż ostatnio nie mógł oddać dwa razy z powodu zbyt niskiej hemoglobiony, a 5 litrów ma już dawno za sobą... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- uprawnienie do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach, - bezpłatne zaopatrzenie w leki objęte wykazami leków podstawowych i uzupełniających do wysokości limitu ceny. Tutaj lista leków, które są za darmo: http://www.rckik-warszawa.com.pl/pliki/Leki.pdf A tutaj ogólnie można sprawdzić jakie leki są refundowane przez NFZ: http://bil.aptek.pl/servlet/bil/ref_start np. lek na alergię, który normalnie kosztuje 13,84 - Zasłużony Honorowy Krwiodawca płaci za niego tylko 3,68. Inny kosztujący 11zł - dla ZHDK za 0,88 ![]() Jeszcze z tego nie korzystałam, bo nie mam 5 litrów, ale wydaje mi się, że można spróbować iść z książeczką ZDHK do apteki i poprosić o dany produkt ze zniżką (jeżeli jest bez recepty), no a jak się okaże, że tak nie można, no to do lekarza poprosić o receptę z uwzględnieniem zniżek ZDHK --- z tym że wtedy najlepiej od razu powiedzieć, żeby dał receptę na kilka opakowań, no bo jeżeli chodzi o żelazo, to jak jedno opakowanie ma np. 30 tabletek, to bez sensu latać do lekarza co miesiąc tylko po to.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Zakorzenienie
|
Tak, mój TŻ był odznaczony już w listopadzie 2012.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Zakorzenienie
|
dzięki za wyjaśnienie, ale to nic i tak oddam krew za miesiąc... w sumie chyba po porodzie to po pół roku mogę oddać krew prawda?
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
|
Tak, po porodzie minimum pół roku trzeba odczekać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może do czasów, kiedy uciułam 5 litrów, to może będzie już dostępny Chela ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle ta lista leków jakaś taka skromna :p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj się dowiedziałam w naszej przychodni, że aby dostać receptę trzeba umówić się na wizytę (czyli w moim przypadku tłuc się o 6 przez pół miasta, żeby bić się o miejsce w kolejce-żeby się zarejstrować, potem albo czekać kilka godzin na wizytę, albo znów przez pół miasta do domu, potem znów na wizytę i wiadomo co dalej), na której lekarz dopiero przypisze leki i ustali dawkę (???). Mina mojego TŻ, który lekarza odwiedza pewnie rzadziej niż 2 razy w roku nie była zbyt radosna po tym komunikacie...
![]() ![]() ![]() Wiecie może czy jest gdzieś w necie strona, gdzie są wypisane osoby, które akurat potrzebują krwi? Tzn. żeby można było pójść do punktu i powiedzieć (to tylko się mówi, czy trzeba jakieś papiery?), że to dla tej osoby? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 |
Przyczajenie
|
wszyscy co chcą wspierać krwiodawstwaa nie mogą lub nie chcą oddawać krwii mają jeszcze jedną możliwość tj. kartę dobro procentuje w <ciach> w ramach niej płacąc kartą wspierasz akcję krwiodawstwa. Ale to bank rezygnuje z części swoich zysków. Ja oddaję krew, ale rzadko bo średnio to znoszę!
Edytowane przez alamirka Czas edycji: 2013-12-09 o 06:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
O leki powinnaś poprosić swojego lekarza, np. jak będzie Ci przypisywać antybiotyk, to możesz powiedzieć, że jesteś Zasłużonym HDK (masz legitymację ZHDK?) i że chciałabyś np. ze zniżką dla ZHDK (niedawno czytałam, że np. Augmentin wychodził za grosze z tą zniżką, na recepcie musi być numer legitki). Co do kolejki u lekarza to zależy od "zwyczajów" panujących w przychodni, ale Ty masz takie prawo i miasto nie ma tu nic do rzeczy... W mojej przychodni na prawo do wejścia do lekarza bez kolejki najbardziej oburzyło się wstrętne babsko w rejestracji... Jak masz legitymację to to jest Twoje prawo, nieważne gdzie mieszkasz... Tylko niestety, jak zawsze w tym chorym kraju o wszystkie swoje prawa trzeba się głośno upominać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.