|
|
#931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony 2015 cz. 6
A ja trochę rozumiem rodziców Agi.Przejechali się na bracie Agi, któremu też pewnie ufali więc teraz wolą się zabezpieczyć...
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa bo ja zrozumiałam wstępnie, że jest to zapisane na twoją siostrę, z racji że brat nie dal rady. To skoro jest rodziców to nawet prościej
dodaje się prawo dożywotniego mieszkania i są zabezpieczeni Ale też myślałam że tylko wy byście tam mieszkali, że stoi puste
|
#934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie z deczka się pogubilam w tej historii już
Myślałam że cały rozmawiacie o tym mieszkaniu Magic a ty jak tam z samopoczuciem? Ciężarówki pytały jaskis czas temu, gdzie się podzialas
|
#936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli poważnie rodzice chca na Ciebie przepisać dom to niech to zrobią bo testament o
|
|
#937 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A za ile chcecie sie budować? Za rok, za 5, za 10lat? |
|
|
|
|
#938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie może być, jak to w ciąży Najpierw praca i konczylam projekty żeby iść na zwolnienie, a na zwolnieniu to już wgl okazało się ze na nic nie mam czasu. Kończymy urządzać pokój, ja narobiłam zaległości więc będę mieć więcej czasu
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli bysmy tam mieszkali i przepisne by bylo na nas to Tz chce pobudowac walsnie za 5 10 lat maly domek by jakk dzieci dorosna to dac im ten dom a my bysmy postawili jakis maly..
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- No to tak mieszkanie dla brata zapisane jest na siostre bo brat ma komornika. A dom jest rodzicow wiec to dwie rozne historie . ![]() Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Dzieki Ania za rade i kolejne argumenty przeciwko testamencie ![]() Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też nie wiem, tak samo odpuściłam, bo skoro to w ogóle nie daje pewności to pieniądze w błoto... i wszyscy piszą, że jedynie dieta rotacyjna ![]() i tak samo słyszałam o glutenie tylko dobry lekarz w Twoim przypadku |
|
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
Aga ja stoję w tej sytuacji po stronie twojego Tż. Bardzo dobre myślenie i na to podstawcie.
Ja sama mówię to samo Tż. Bo niby ma mieć dom ale to w przyszłości jak kiedyś chciał żeby mu przepisali (że względu na ulgi tutaj - wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy że ja tu przyjadę itp) to niby tesciu mówił że nie ma problemu pójdą do adwokata a teściowa urwala temat. Więc ja osobiście uważam tak jak Lips napisała. Tylko mój Tz tego nie rozumie. |
|
|
|
#942 |
|
Konto usunięte
|
Ja też jestem po stronie Twojego Tż, ma bardzo realne myślenie
![]() My włożyliśmy kupę kasy na dom który nigdy nasz nie będzie, nawet jeśli rodzice Tż przepiszą go kiedyś na nas. Nienawidzę tego domu!!! No i dobrze że dziewczyny wspomniały o kwestii testamentu, po śmierci rodziców nagle każdy będzie chciał coś dla siebie mimo że nie taki był plan... wiem to na przykładzie mojej rodziny, wszystko było fajnie do czasu... |
|
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny
oby wszystko dobrze poszlo... Okaze sie za jakis czas co z tego wyjdzie. Niby mama kiedys mi mowila ze jak chce to mize i teraz przepisac na mnie ale to wiecie to nie byla rozmowa tylko tak rzucone . Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem i Tż Agi i rodziców Agi.Myślę że rodzice Agi nie chcą źle tylko nie wiedzą jak to dobrze załatwić by obie strony były zadowolone
|
#945 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Aga jeśli rodzice mają jakieś obawy, to kwestia służebności to rozwiąże, tak jak zostało napisane. W rozumowaniu TŻ jest dużo racji, także porozmawiajcie szczerze z rodzicami. ;-)
|
#946 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze Aga? Jesli to 5-10 lat, a ja miałabym słuchać wyzwisk... To wolałabym.nawet bez przepisania mieszkać spokojnie. Jesli nie musicie robic instalacji to zrobiłabym jak moja znajoma. 2kompety mebli do kuchni z obi na promocji po 650zl, tanie sprzety, ranie meble. Jak przy mieszkaniu na wynajem. Moja znajoma taki remont zamknela jakos w 10-12 tys. Jak to podzielisz na 10,lat to jest 1200 za rok. Mieszkania w świętym spokoju. A ze nie przepiszą? To jak wynajem. Tylko odstępnego nie musisz płacić. To 1200rocznie to raczej maly wkład jest...
Edytowane przez 45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 Czas edycji: 2016-07-16 o 11:08 |
|
|
|
#947 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio rozmawiałam z moim bratem - chłopak kończy właśnie dietetykę i mówił mi, że takie testy to o dupę rozbić bo nie gwarantują nic nawet nie są zachowane standardy jakie normalnie dla transportu i tak dalej. Generalnie jego zdaniem to naciąganie i wyciąganie pieniędzy, które nie daje wiarygodnych wyników. Ponoć to bardzo modne teraz wśród dietetyków, mają umowę z taką firmą na podsyłanie klientów na testy, oczywiście wychodzi praktycznie każdemu jakaś nie tolerancja. Więc taki zarabia na tym, że wysłał na testy i jeszcze wmawia, że to teraz trzeba koniecznie wykupić u niego jadłospis bo samemu sobie nie poradzisz. Jeśli robić to w labach testy z krwi, ale one grube pieniądze już kosztują.
|
|
|
|
#948 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Tak jak pisałam- nieruchomosci sie nie dziedziczy, bo jest po darowiźnie, ale nie oznacza to utraty prawa do zachowku- http://www.spadek.info/dozywotnia_sluzebnosc,53,p.html
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2016-07-16 o 11:37 |
|
|
|
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
Nie kapuje tego całego prawa spadkowego.
Czyli co? Rodzeństwo Ani ma prawo do zachowku a czy Ania może wnieść o zachowek do rodzeństwa które wcześniej dostało np. Mieszkania? Przepraszam że posłużyłam się tym imieniem/przykładem. |
|
|
|
#950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój teść dostał cały teren na siebie, zbudował z tyłu swój domek. Mama jego otrzymała prawo dożywotniego mieszkania, bo się obawiała, że syn ją wyrzuci z jej domku na tej już jego działce , a mimo to jego siostra musiała się wypowiedzieć w sprawie zachowku z tego tematu. Zrzekła się, część działki na zupełnych tyłach dostała jej córka.
|
|
#951 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
zabezpieczcie sobie te tematy, bo wyjdziecie jak mój TŻ. siostra dostała pieniądze na dobudowanie piętra domu, brat mieszkanie. a TŻ opiekował się rodzicami, potem schorowaną mamą (przez jej problemy z sercem nigdzie przez 3 lata nie mogliśmy się ruszyć, dosłownie. mieliśmy wtedy poważny kryzys). a gdy zmarła i wyjechał do NL rodzeństwo zażądało spłaty. siostrę spłaciliśmy. został brat. włożyliśmy już pokaźną sumkę i drugie tyle trzeba pewnie. a gdzie remont? meble? jak słyszę, że mamy odłożone kokosy, bo TŻ pracuje w NL to mnie śmiech ogarnia. ten dom wyjdzie nas drożej niż mieszkanie w mieście...
|
|
|
|
#952 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli nawt gdyby bylo juz to namnie przepisane notarialnie to kazdy ma do tego prawo?
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Tzn kazde z rodzenstwa? Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Przeciez kazde z mojego rodzenstwa ma przepisane na wlasnosc cos. No oprocz jednego brata. (mam dwoch braci i siostre) i oni mogli by jeszcze zadac zachowku? Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wszystko czaję, w sumie ciezko stwierdzić, po czyjej nawet jestem stronie. Ale tak sobie myśle, ze gdybym sama miała te 50-60 lat, dorobilabym sie tego domu i nagle dziecko niejako (nawet na papierze) chce mi go odebrać, bo mi nie ufa.... no sama bym miała mieszane uczucia chyba. Nie wiem od jak dawna mieszkacie w domu. Ale moi Rodzice do domu sie wprowadzili jakos 13-14 lat temu, dla mnie to relatywnie mało. Głupio bym sie czuła, jakbym ciezko pracowała, zeby wybudować dom, a po kilku/nastu latach dziecko by go chciało na siebie, bo mi nie ufa. A jeszcze troche życia przed sobą mam, zeby tak "dosłownie" przepisywać dom.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#954 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie powiedzialam ze im nie ufam wlasnie. To oni zaczeli mowic a gdyby cos to ten dom przepisze sie na Anie(siostre) albo Dawida(jej syn) bo testemaent zawsze moz a zmienic. Wiec skoro chca mi go przepisac to niech tak zrobia zebym ja tez wiedziala na czym stoje a nie po ilus tam latach gdy bedziemy tam mieszkac okazuje sie ze dom jest przepisany na kogos innego. I co ja mam wtedy zrobic ? To rodzice ciagle chca zebysmy poszli tam mieszkac... Zawsze jak jestesmy to napomknal cos na ten temat. I nie uwazam ze ja chce im go odebrac. Rodzice pobudowali dom ok 30 lat temu ja tam mieszkalam od urodzenia
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#955 | ||
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Cytat:
Inna spraea, ze na starosc ludzie zaczynaja sie zmieniać, miec dziwne nawyki i poglądy,nie każdy ma czysty umysl. Nagle sie wtedy odwidzi i co?a ktos zainwestowal w dom setki tysięcy zlotych... no a podchodzenie do zycia w kategorii "przeciez zostało mi tyle lat" jest akurat nieodpowiedzialne, bo smierc lubi przychodzic nagle. Zeby nie bylo- sama mam podejście, ze od rodzicow nic nie chce.
|
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie Viv. Ja tak samo pow Tztowi ze jak bede chcieli dac to dadza. I tak samo od jego rodzicow. Nie oczekuje ze musza mi cos dac. Tylko wlasnie mpi maja pretensje ze chcemy sie budowac bo przeciez mamy ten dom ktory ma byc dla nas. Zapisnay testamentem i przechodzi na mnie po ich smierci... Wiec sa roznie sytuacje jak powiedziales. My wprowadzimy sie tam domu nie pobudujemy albo zaczniemy za pare lat barcziej na starosc z mysla ze ktorys bedziemy dla naszych dzieci a dowiemy sie ze albo sie odwidzialo i jets dla kogos innego. Jasne sytuacje sa najlepsze. Ale chyba w prawie polskim nie da sie miec jasnej sytuacji
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Sorki pisze z telefonu i mi przekreca wyrazy Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też Mnie przeraża takie dzielenie spadku na żywych rodzicach. I w sumie dobrze doradzila Istapp... [1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;63082421]Szczerze Aga? Jesli to 5-10 lat, a ja miałabym słuchać wyzwisk... To wolałabym.nawet bez przepisania mieszkać spokojnie. Jesli nie musicie robic instalacji to zrobiłabym jak moja znajoma. 2kompety mebli do kuchni z obi na promocji po 650zl, tanie sprzety, ranie meble. Jak przy mieszkaniu na wynajem. Moja znajoma taki remont zamknela jakos w 10-12 tys. Jak to podzielisz na 10,lat to jest 1200 za rok. Mieszkania w świętym spokoju. A ze nie przepiszą? To jak wynajem. Tylko odstępnego nie musisz płacić. To 1200rocznie to raczej maly wkład jest...[/QUOTE] Tak naprawdę jak Istapp pisze możecie zrobić sobie po kosztach i na spokojnie odkładać na swój dom i o nic nikogo nie prosić.
|
|
#958 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja tez uwazam, ze to najlepsze wyjscie. Nikogo o nic nie prosic i samej zapracowac na wszystko.
|
|
#959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale u Agi jest chyba taka sytuacja, że rodzice oczekują od niej że z nimi zamieszka i się nimi będzie w przyszłości opiekowała, więc ja osobiście nie widziałabym problemu aby wczesniej jej zapisali po prostu ten dom i tyle. Mnie się z jednej strony podoba to co babcia i dziadek zdecydowali a także moi rodzice. Nikomu nic nie zapisują. Moja mama ma jednego brata więc będą musiali się podzielić po połowie, a i u mnie będzie identyczna sytuacja, z okazji ślubu dostalismy prezent, mój brat też na pewno dostanie jakiś i tyle. Co z mieszkaniem będziemy decydowac wspólnie z nim - oby jak najpóźniej. I to mi się podoba. A nie że jedno z okazji ślubu dostaje mieszkanie, a drugie koperte i co? obietnice? taaa ale ludziom się zmienia i tyle. Jeśli jedno coś dostaje to i drugie powinno, jedno mieszkanie to drugie albo tez, albo mniej wiecej wartosc, albo dom czy cos tam innego, a nie że jedno to a drugie nic. ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- A w ogóle odzywała się Pysia?
|
|
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli nadal nie wiem, co moge jesc, a czego nie. I nie wiem, czy przejsc na te super scisla diete na 3 mce czy nie. Ech... W Stanach na pewno nie bede chodzic po lekarzach, bo zbankrutuje. Najwyzej zniszcze zycie swojemu dziecku, bywa.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:06.

dodaje się prawo dożywotniego mieszkania i są zabezpieczeni

, a mimo to jego siostra musiała się wypowiedzieć w sprawie zachowku z tego tematu. Zrzekła się, część działki na zupełnych tyłach dostała jej córka.
Czyli nadal nie wiem, co moge jesc, a czego nie. I nie wiem, czy przejsc na te super scisla diete na 3 mce czy nie. Ech... W Stanach na pewno nie bede chodzic po lekarzach, bo zbankrutuje. Najwyzej zniszcze zycie swojemu dziecku, bywa.