Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-23, 09:45   #931
imago84
Wtajemniczenie

Dot.: Pytanie o STAŻ

no wlasnie i juz są diametralnie inne odpowiedzi...
Stary 2007-08-23, 09:58   #932
imago84
Wtajemniczenie

jedna dziewczyna mowila ze zalatwila w jeden dzien tytul bezrobotnego jak i staż jakie mam wiec miec papiery aby sprobowac zalatwic to od razu?
Stary 2007-08-24, 09:30   #933
Brydzia_
Zakorzenienie

to zależy czy jesteś zarejstrowana w UP. Jesli nie to najpierw musisz sie zarejstrowac... miec ze sobą dowód i świadectwo ukonczenia szkoły. A później zapisać sie na staż. Ale niewiem dokladnie jak to wygląda. Dzisiaj jade zarejstrowac sie do urzedu i mam nadzieje ze uda mi sie wszystko załatwić. Jak coś to zdam relacje

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 09:43   #934
Nektarynka
Zadomowienie

imago84 a nie lepiej pójść do UP i spytać ? Od razu możesz wziąć różne papiery: dowód, dyplom szkoły itd. Od razu się wtedy zarejestrujesz i kłopot z głowy. Dziewczyny nie powiedzą Ci wszystkiego -tak jak Ty mówisz - jedna powie tak, a druga inaczej i pies pogrzebany. Tak samo było gdy pytałam o to czy w trakcie roku akademickiego studentka może dorabiać sobie pieniądze ale żeby po studiach była szansa na staż. Wszystkie wizażanki usilnie wmawiały mi że nie wolno pracować a ja dowiedziałam się, że weekendowe zarobki studentek nie przeszkadzają w odbyciu stażu z UP. Więc ... dodam, że na moje pytanie odpowiadały osoby odbywające staże w różnych miejscach a i nawet w samym UP.

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-25, 05:15   #935
Brydzia_
Zakorzenienie

Wszystko zależy od UP

Byłam i sie zarejestrowalam. Potrzebowałam dowód, świadectwo ukończenia szkoły + jego ksero, umowy prac + ich ksera... wypełniasz druczek i gotowe

A co do stażu to tylko zostałam wpisana na liste chętnych na staż... bo póki co jest tylko jedna oferta... w przyszłym tygodniu ma być więcej.
Zobaczymy...

Stary 2007-08-27, 09:45   #936
imago84
Wtajemniczenie

bylam dzis w up pracy w moim miescie
zarejestrowalam sie jako bezrobotny zapytalam o staz i powiedziano mi juz zaczeli staz a lista 52 miejsca zapelnila sie odrazu nie ma zadnych szkoleń rowniez troche to dziwne jak na 100 000 miasto a o ofertach pracy nie wspomne

normalnie sie załamałam chcialam sie czyms zając na jesien i zime bo studiuje zaocznie i zjazdy mam tylko raz w miesiacu chcialm zapelnic ta luke miedzy wyjazdami
jedyna nadzieja ze jeszzce beda jakies staze w pazdzierniku bo cos mi wspomniano o tym tam ale najlepsze staze byly te na wrzesien
Stary 2007-08-28, 15:06   #937
Nektarynka
Zadomowienie

babki w UP często kłamią. Trzeba się na bieżąco tam wybierać i pytać o staże + nowe oferty pracy. Możesz im zawracać głowę cały czas w końcu to w Twoim interesie a one niech dalej znoszą jajka za biurkiem. Tak jak pisałam jakiś czas temu, staże przyznają w różnych miesiącach.
Ja po liceum sama chodziłam po różnych miejscach: przedsiębiorstwa, banki (ograniczone ilości bo nie mieszkam aż w tak dużym mieście jak Twoje). Rozmawiałam wtedy z kompetentną osobą: przedstawiłam się, powiedziałam jaką szkołę skończyłam a jaką wkrótce zamierzam podjąć i zapytałam czy w tym miejscu jest możliwość odbycia stażu z UP itd. itd.

Jakie dokumenty były potrzebne do zarejestrowania się ? Podawałaś swoje umiejętności itd. ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-28, 15:31   #938
imago84
Wtajemniczenie

ogolnie to mnostwo papierkow musialam wypelnic i podpisac
do rejestracji sa potrzebne dowod osobisty i swiadectwo ukonczenie szkoly ja mialam jeszcze NIP
Stary 2007-08-28, 17:57   #939
mysia82
Zakorzenienie

czesc i ja sie dolacze do tematu-na poczatku lipca skonczylam studia.po miesiacu zaresjestrowalam sie jako bezrobotna(z tym ze u mnie w gdansku nie wsytarczyl sam nip a jakis dowod potwierdzajacy jego nadanie lub ze tak powiem przynaleznosc do mnie -npdecyzje o jego przyznaniu lub jakis stary pit) poza tym musialam miec ze soba swiadectwa pracy o ile w karcie rejestracyjnej wpisywalam ze gdzies juz pracowalam.co do stazu to poradzono mi isc konkretnie do dzialu szkolen czy jakos tak i spytac czy sa na to pieniadze i jesli sa brac wniosek i isc samemu do konkretnego pracodawcy z tymi dokumentami, ja poszlam do wybranego zaklad pracy i spytalam czy mnie na taki staz wezma, oni spytali czy jestem pewna ze jest na to w urzedzie kasa-potwierdzilam wiec wzieli odemnie te dokumenty i powiedzieli ze wypelnia i wysla do urzedu.z tym ze w urzedzie zaznaczono ze takie dokumenty ida do rozpatrzenia , wiec nie jest to sprawa pewna ze dostane staz.na rozpatrzenie czeka sie ok miesiaca.wiec za jakis tydzien bede chyba dzwonic bo nie wiem w sumie czy to oni mnie poinformuja o decyzji czy sama mam sie dowiadywac....tak czy siak modle sie o ten staz.paranoja...zeby po skonczeniu studiow modlic sie o staz za ok 430 zl ktorego odbycie wcale mi przeciez nie zagwarantuje ze prace dostane w tym lub innym zakladzie...ale od czegos trzeba zaczac...pozdrawiam inne bezrobotne przyszle stazystki
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 19:21   #940
Hanuszka_
Raczkowanie

GG do Hanuszka_

imago84 z tego co wiem to studenci (nawet zaoczni) nie moga rejestrowac sie jako bezrobotni_ wiec proponuje ci jeszcze o to spytac bo jesli dostaniesz staz to bedziesz musiala oddac cala zarobiona kase do UP
Stary 2007-08-28, 19:53   #941
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

w moim mieście wręcz brakuje chętnych na staże. wiadomo, wakacje, wszyscy zamiast pracować wolą się obijać
a ja jestem na stażu i jestem mega zadowolona, choć pod koniec września go zrywam (studia dzienne)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-28, 20:29   #942
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

u mnie w mieście jest wieksza przewaga ofert staży niż chetnych
ja wlasnie sama zaczynam staż od czwartku!

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 08:40   #943
Brydzia_
Zakorzenienie

Ja mam takie pytanie... zadzwonili do mnie z UP że mam przyjsc podbić karte stażową czy coś ?(niewiem o co chodzi) i 4 wrzesnia mam isc do miejsca gdzie pójde na staz na rozmowe
Tylko że mnie kompletnie nie odpowiada stanowisko na którym mam byc na stażu!! Referent ds księgowości !! Jestem po ogólniaku nie mam pojecia o zadnej księgowości :p a ide na pedagogike i zalezało mi na czyms pod ten kierunek. Miałam isc na staż do przedszkola. Rozmawiałam z dyrektorką i niby wszystko ładnie a tu teraz wyrzucają mnie na taki staż który zupełnie mi nie odpowiada :/
I pytanie... czy ja moge odmówić ? Czy musze się zgodzić na ten staż.
Jak to z tym jest ? Bede wdzieczna za jakąkolwiek odpowiedz

Stary 2007-08-29, 09:10   #944
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hanuszka_ Pokaż wiadomość
imago84 z tego co wiem to studenci (nawet zaoczni) nie moga rejestrowac sie jako bezrobotni_ wiec proponuje ci jeszcze o to spytac bo jesli dostaniesz staz to bedziesz musiala oddac cala zarobiona kase do UP
Ale gadasz głupio nie wprowadzaj innych w błąd
cytuje:
"Status bezrobotnego ma osoba ktora nie uczy sie w szkole z wyjatkiem uczacej sie w szkole dla doroslych(...) lub w szkole wyzszej w systemie wieczorowym, zaocznym (...)"
poza tym chyba jak sie rejestrujesz to pytaja co robisz chyba by mi powiedzileli wczesniej a poza tym tak samo stazuja sie moi znajomi
Stary 2007-08-29, 09:12   #945
imago84
Wtajemniczenie

kilka dni temu pisalam wam ze nie ma pracy i wogole stazu a juz dzis bylam na rozmowie kwalifikacyjnej w sprawie stażu w CBŚ
maja 2 miejsca wolne tylko do 12 maja dac znac dzis
moze sie uda
Stary 2007-08-29, 09:56   #946
Brydzia_
Zakorzenienie

Poratuje mnie ktoś odpowiedzią ?

Stary 2007-08-29, 10:02   #947
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie... zadzwonili do mnie z UP że mam przyjsc podbić karte stażową czy coś ?(niewiem o co chodzi) i 4 wrzesnia mam isc do miejsca gdzie pójde na staz na rozmowe
Tylko że mnie kompletnie nie odpowiada stanowisko na którym mam byc na stażu!! Referent ds księgowości !! Jestem po ogólniaku nie mam pojecia o zadnej księgowości :p a ide na pedagogike i zalezało mi na czyms pod ten kierunek. Miałam isc na staż do przedszkola. Rozmawiałam z dyrektorką i niby wszystko ładnie a tu teraz wyrzucają mnie na taki staż który zupełnie mi nie odpowiada :/
I pytanie... czy ja moge odmówić ? Czy musze się zgodzić na ten staż.
Jak to z tym jest ? Bede wdzieczna za jakąkolwiek odpowiedz
nie wiem czy powinnam sie wypowiadac bo dopiero zaczelam przygode z UP
ale mnie jak na razie nie kazano podbijac karty stazowej nawet owej nie dostalam
a jezeli chodzi o to czy mozesz odmowic to najlepiej bylo zapytac na samym poczatku czy chcesz tam bo jak do mnie zadzwonione pan zapytal sie czyby mi ten staz odpowial z tego wnioskuje ze chyba mozna bylo odmowic
ale musisz o to zapytac w UP
Stary 2007-08-29, 10:03   #948
imago84
Wtajemniczenie

no ja juz jestem na stązu 3 miesiecznym moge sie pochwalic wlasnie do mnie dzwonili
Stary 2007-08-29, 10:51   #949
Nektarynka
Zadomowienie

imago84 CBŚ ? --> oświeć mnie hmmmmm
Brydzia_ ja nie byłam nigdy na stażu. Po liceum poszłam od razu na studia dzienne, ale interesowałam się tym wcześniej. Wydaje mi się, że możesz odmówić ofertę stażu w miejscu które Tobie nie odpowiada.
Księgowanie itd. to trochę trudne, po ogólniaku brak podstawowej teorii ale wydaje mi się, że do przedszkola też nie chciałabym pójść, nawet studiując pedagogikę. W tej sytuacji wybrałabym jakiś ośrodek specjalny z trudną/niepełnosprawną młodzieżą albo inną robotę papierkową za biurkiem.

Ponadto: dziewczyny mówiły dużo wcześniej, że jeśli chyba odmówisz 3x przyjęcia stażu to potem on Tobie już nie przysługuje co uważam za kompletną głupotę -czekaj na potwierdzenie mojej uwagi

Edit:
imago84 Centralne Biuro Śledcze ? Hmmm
agnieszka k w jakim miejscu staż ?

Edytowane przez Nektarynka
Czas edycji: 2007-08-29 o 18:05

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-29, 11:04   #950
Brydzia_
Zakorzenienie

Nektarynka wielkie dzięki za odpowiedz
Jutro tam jade więc sie zapytam czy musze go przyjąć bo mi totalnie coś takiego nie odpowiada, nie mówiąc o tym że nie mam w tej kwestii zielonego pojecia... chociaż i tak pewnie byłabym od latania na poczte do urzedów robienia kaw i obsługi ksero. Ale co mi po takim stażu w dziedzinie która mnie wogóle nie interesuje.
Co do przedszkola... miałam iśc na staż do świetlicy socjoterapeutycznej... ale dyrektorka powiedziała zebym lepiej na poczatek poszła do przedszkola jesli mam taka mozliwosc bo w świetlicy się szybko zniechęce a te "dzieciaki" tam dadzą mi w kość...
No i sama już nie wiem

imago84 gratulacje !! a do mnie zadzwoniono powiedziano ze mam przyjechac podbic karte stażową i mnie wysla na rozmowe do danego urzedu na stanowisko referent ds księgowości

powiedziałam ze przyjade, sama niewiem czy wszystko dobrze zrozumiałam bo jak dzwonili to spałam ;/ więc wiecie... totalne zaskoczenie co się dzieje i gdzie ja jestem
Ale mam nadzieje że wszystko się jutro wyjaśni...

Stary 2007-08-29, 14:11   #951
mysia82
Zakorzenienie

no wlasnie dziewczyny jak to jest?czy oni sami dzownia ze sie zalapalo na staz czy trzeba sie dowiadywac?u nas w gdansku czeka sie ok30 dni na rozpatrzenie i teraz nie wiem czy mam sama do nich latac czy oni dadza znac
Stary 2007-08-29, 15:09   #952
kasiaaa178
Rozeznanie

ja mam do wyboru urzad miasta albo biuro rachunkowe i nie wiem co wybrac jestem po liceum..

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę'
kasiaaa178 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 16:30   #953
Brydzia_
Zakorzenienie

kasiaaa178 nikt ci tu raczej nie doradzi w takiej kwesti zalezy w czym ty się pewniej czujesz. Biuro rachunkowe -sama nazwa mnie już przeraża :P zresztą tak samo jak ta moja księgowość :/ Wszyscy mi mówią że powinnam tam iść. No i chyba mają racje... bo niechce zostać na lodzie lub czekać nie wiadomo ile na kolejna propozycje.

Zresztą jeszcze rozmowa mnie czeka ;/ jak to wygląda ? Ktoś kto był może powiedzieć? Tak jak normalna rozmowa kwalifikacyjna o pracę? O co beda pytac itd ?

mysia82 ja na twoim miejscu poszłabym zapytać czy mają jakieś staże no i wogóle się zorientować co i jak. Mnie powiedzieli ze jak cos bedzie to bedą dzwonic ale moge tez sama przychodzic sie dowiadywac. (No i zadzwonili). Ale 30dni to strasznie długo więc lepiej jak sama spórbujesz sie dowiedzieć co i jak niż czekać

Stary 2007-08-29, 17:51   #954
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Ponadto: dziewczyny mówiły dużo wcześniej, że jeśli chyba odmówisz 3x przyjęcia stażu to potem on Tobie już nie przysługuje co uważam za kompletną głupotę -czekaj na potwierdzenie mojej uwagi
Może dot. to tylko osób, które długo poszukują pracy i po paru oferowanych propozycjach nie odpowiadają na żadną. Wtedy takiej osobie przyznawany jest status osoby bezrobotnej. Dowiesz się w UP

Stary 2007-08-29, 17:52   #955
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiaaa178 Pokaż wiadomość
ja mam do wyboru urzad miasta albo biuro rachunkowe i nie wiem co wybrac jestem po liceum..
wybrałabym urzad miasta Twoja decyzja oczywiscie

Stary 2007-08-29, 18:41   #956
mysia82
Zakorzenienie

mysia82 ja na twoim miejscu poszłabym zapytać czy mają jakieś staże no i wogóle się zorientować co i jak. Mnie powiedzieli ze jak cos bedzie to bedą dzwonic ale moge tez sama przychodzic sie dowiadywac. (No i zadzwonili). Ale 30dni to strasznie długo więc lepiej jak sama spórbujesz sie dowiedzieć co i jak niż czekać [/quote]

jestem w trakcie rozpatrywania prosby o staz. tzn poszlam do konkretnego pracodawcy z papierami do wypelnienia i oni mieli juz dalej wszystko zalatwic-wszystkie potrzebne zaswiadczenia ,odpisy dzialalnosci itp i teoretycznie od momentu zlozenia przez firme do urzedu pracy "zapotrzebowania" na stazyste z konkretnym wpisaniem danej osoby na miejsce stazysty ok30 dni trwa rozpatrzenie wniosku.i teraz zastanawiam sie czy urzad pracy sam mnie powiaduje ze staz przyznano (lub nie przyznano) czy tez mam sama dzwonic.chyba zadzwonie jutro i sie poprostu zapytam jak to wyglada i tyle
Stary 2007-08-29, 18:56   #957
kasiaaa178
Rozeznanie

lurde juz sama nie wiem ale tak myslalm ze w urzedzie miasta mnie nie zostawia bo nie mam wyzszego wyksztalcenia a sam staz to raczej nic mi nie daje Na to biuro rachunkowe to juz sama nie wiem w sumie jeste m po liceum ekonomiczno- administarcujnym ale teraz ide na studium kosmetologiczne... eh jak same widzicie wszystko z innej beczki

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę'

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-29, 21:17   #958
Nektarynka
Zadomowienie

kasiaaa178 nie wiem ile w tym prawdy bo nie dotyczy to mnie, ale słyszałam od jednej osoby, że w moim mieście chcieli przyjąć stażystę na normalny etat po stażu, ale pod warunkiem, że rozpocznie studia. Ciężka decyzja bo przecież nie powiedzą Tobie z góry, że będzie miejsce na stały etat ... :/ Aaa dodam jeszcze, że parę lat temu miałam praktyki w urzedzie-bylo fajnie Potem, po liceum pytałam tam osobiście o staż, ale mieli tylko miejsce dla jakiegoś informatyka (czyli siłą rzeczy nie dla mnie niestety)

Stary 2007-08-30, 09:09   #959
kasiaaa178
Rozeznanie

dzisiaj pol nocy nie spalam hehe bo ciagle sie budzilam i rozmyslalam co wybrac;p ale chyba pojde do tego biura rachunkopwego.... sama nie wiem dlaczego to wybralam... wlasnie czekam na tel a urzedu pracy bo mieli dzwonic i nie dzwonia....

Stary 2007-08-30, 13:47   #960
imago84
Wtajemniczenie

jaka jest sznasa ze po zakonczeniu stazu podpiszą umowę na stale?
zdarzylo sie wam?

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości