![]() |
#961 |
Zadomowienie
|
![]()
Ja też i spokojnie powinni Ci te czesne opłacić.
Ja mieszkam w Szkocji już czwarty rok i nie mogłam na ich stronie zaaplikować na kasę o życie, chociaż to była jakaś reguła, że po trzech latach mogą Ci to już opłacać. Napisałam do nich maila z prośbą o wyjaśnienie. Dostałam taką odpowiedź: "Since you have received funding from us for the last two years for your course, we regard you as an EU student. You will be regarded as an EU student until the end of your course, and are therefore not eligible for the Young or Independent Student bursary. If, however, you were to change course we could reassess your entitlement to additional living support funds from ourselves." Co to znaczy, że zmieniła kurs? Ale mi jest dobrze na moim, co to za różnica dla nich? Mam to tak zostawić?
![]() |
#962 | |
Raczkowanie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Cytat:
![]() ![]() W takim razie chyba najlepiej, żebyś jak najszybciej skontaktowała się z SAAS, bo ta wzmianka o SLC wygląda jakbyś aplikowała również o pieniądze na życie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
dziękuję Ci serdecznie za wyczerpująco wypowiedź!!!
![]()
![]() |
#964 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kochana, working tax to nic innego jak DOFINANSOWANIE dla osób o niewysokich zarobkach, czyli musisz pracować żeby Ci go przyznano. Dostaniesz jeśli będziesz pracować standardową ilość godzin, ale nie możesz przekroczyć bodajże 13 tyś. funtów w roku. Ja podawałam że jestem sama ( nie mam ślubu) w pierwszym roku było to 200 funtów miesięcznie, w kolejnym około 60, teraz jest 30. Znajdziesz szczegółowe informacje po polsku na ten temat ,gdy wpiszesz working tax credit w google ![]() Ps. Ty i Twój tż możecie starać się o to osobno, nikogo nie namawiam, ale można podać że nie jesteście parą tylko razem mieszkacie jako współlokatorzy. Edytowane przez AngelicWhispers Czas edycji: 2014-06-10 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#966 |
Raczkowanie
|
Melduję się z Dundee
![]()
![]() |
#967 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jako, że zbliża się referendum- co Wy na to?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny
![]() przeczytałam caaaały wątek,powiało optymizmem. Ja jestem co prawda dość wiekową osobą-ale postanowiliśmy z Tz zmienić swój żywot. Jeśli któraś z Was ma doświadczenie czy po prostu zna się na tamtejszych przepisach-proszę napiszcie od czego zacząć. Czy najpierw umówić spotkanie o NIN-a jeśli tak to na spotkanie muszę mieć paszport,dokument zaświadczający o zamieszkaniu,numer konta bankowego-czy coś jeszcze? I dopiero po otrzymaniu nr.NIN zarejestrować działalność? Czyli najpierw muszę znaleźć dom,założyć konto? Proszę o poradę,co po kolei ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale po NIN można zadzwonić chyba 24h od wylądowania w kraju?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#972 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
Mieszkanie chyba nie choc tak czy siak moze to byc potrzebne do zalozenia konta a konta do podjecia pracy xd
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja czekałam ponad miesiąc, ale to był chyba jakiś gorący okres. Luby 2 miesiące wcześniej czekał chyba 1,5 tygodnia. Nie wiem jak jest teraz.
![]() |
![]() |
#975 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo
![]() a macie orientację czy po otrzymaniu NINu można od razu zarejestrować samozatrudnienie? Chciałabym zacząć od własnej działalności i z czasem przejść na LTD. Czy to możliwe,czy potrzebuje pobytu min.6mies? Jeśli któraś z Was ma orientację w temacie,pomóżcie proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
PS - są tu moze jakies mieszkanki Dunfermline ? ![]() Edytowane przez IraKlara Czas edycji: 2014-09-22 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
Poszukuje mieszkania/pokoju do wynajecia dla pary od zaraz (Edynburg). Przegladalam zoople i gumtree,ale niestety te ktore mnie zainteresowaly sa dostepne dopiero od konca pazdz/pocz listopada...Moze ktos cos slyszal?
![]() |
#978 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() obecnie mieszkam w Irlandii i zastanawiam się nad przeniesieniem do Szkocji... i nie wiem co robić... jak wygląda sytuacja ekonomiczna w Szkocji? jest tu może ktoś kto mieszkał w Irlandii i przeprowadził się do Szkocji? macie jakieś porady? Z góry dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Zadomowienie
|
celowałabym w Edynburg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Dzięki za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli chodzi o antybiotyki, to tak, na pewno nie dostanie sie ich z powodu przeziebienia czy grypy. Grypa to wirus i nie ma szans, odsylaja do domu i kaza pic duzo plynow itd. ![]() Jesli chodzi o ginekologa, to ja bylam tutaj w Glasgow http://www.sandyford.org/ Nie wiem jaki jest odpowiednik dla innych miast, ale mozna poguglowac http://www.sexualhealthscotland.co.u...service-finder albo zapytac w lokalnej przychodni. W Sandyford wizyta jest tego samego dnia, tylko trzeba czekac w kolejce. Ja akurat mialam bole, wiec nie robili mi problemow z badaniem przez ginekologa. Bez potrzeby raczej badac nie beda i szczerze mowiac nie wiem czy mozna isc prywatnie i jaka cena za wizyte. Wstepny wywiad przeprowadza pielegniarka i na podstawie tego co jej powiemy, decyduje czy potrzebny nam lekarz czy nie. Tego samego dnia mialam pobrana krew i zrobiona cytologie. Z antykoncepcja nie robia zadnych problemow, np. moja znajoma ma uczulenie wiec dostaje latex-free prezerwatytwy, etc. Ja mam 30 lat i tez bez problemu dostaje pigulki i nikt mi nie mowi, ze to juz najwyzszy czas na dziecko, tak jak to mialo miejsce w PL u prywatnego gina (cztery lata temu) ![]() Jesli chodzi o infekcje typu grzyb, to ja sie tu nie fatyguje do lekarza zazwyczaj, bo leki sa dostepne w aptece czy drogerii i szkoda mi czasu http://www.boots.com/en/Canesten-Com...h+and+Pharmacy Duzo osob ma tu infekcje czesciej, ze wzgledu na wilgotne powietrze i temperature. Jesli sie pojdzie do lekarza, to da recepte i leki beda za darmo. Z tego co wiem od kolezanki, to jak infekcja sie powtarza, przepisuja cos silniejszego. To prawda, ze w aptece obsluguje nas sprzedawca, ale jak ma watpliwosci to prosi farmaceute. Tylko farmaceuta moze nam wydac leki na recepte. Oni zazwyczaj sa gdzies schowani bo realizuja recepty, ale sa. Po prostu jest podzial rol hehe. Jesli chodzi o leki na depresje czy stany lekowe, to tez nie ma problemu, zeby je dostac od GP. Powiem tak, na pewno kazdy ma inne doswiadczenie z NHS, ja tam tez nie raz psioczylam, ale jednego nie moge im odmowic. Za kazdym razem spotkalam sie z niesamowitym szacunkiem i z powaga bylam zawsze wysluachana. Czego nie moge powiedziec o polskiej sluzbie zdrowia, gdzie najczesciej konczylo sie tym, ze musialam isc prywatnie. Z dentysta moze byc problem, ale nie jest niemozliwe znalezienie normalnego dentysty. Trzeba jednak od razu zaznaczac, ze sie nie chce tych okropnych srebrnych wypelnien, ktore to nadal ochoczo sa tu stosowane jesli gabinet ma umowe z NHS. Oni po prostu zakladaja, ze nikt nie chce placic wiecej za te swiatloutwardzalne. Ja na przyklad wole jechac na urlop/wakacje, a nie za kazdym razem do Polski tylko po to, zeby biegac po lekarzach, dlatego to co sie da, staram sie leczyc tutaj. W Polsce tez sie zdarzaja beznadziejni lekarze, jak wszedzie. W dodatku wydaje mi sie, ze jest wiecej chamstwa ![]() Ja pierwszy raz mialam stycznosc z sluzba zdrowia w UK jak mialam infekcje pecherza. Nie bylam zapisana do przychodni od razu po przyjezdzie, bo jakos nie przyszlo mi to do glowy (bardzo wazne, zeby sie zapisac od razu) i kazali mi najpierw czekac tydzien na wizyte u pielegniarki, zeby zalozyc karte. Ale pojechalam wtedy do szpitala, bo juz nie moglam wytrzymac z bolu i na miejscu mi przebadali mocz i dali antybiotyki. Z tego co wiem, to dla niektorych osob problemem jest tez bariera jezykowa i z tego tez moga wynikac nieporozumienia. Malo tego, nawet Brytyjczycy czesto, idac do lekarza, nie mowia dokladnie co im dolega, wiec nie sa odpowiednio leczeni ![]() ![]() Ja mieszkam w Renfrew, niedaleko Glasgow i chtnie sie spotkam na kawe i pogaduchy jakby ktos mial ochote ![]() O, tu znalazlam wapno http://www.boots.com/en/Boots-Calciu...lets-_1139792/ Ja na poczatku zazwyczaj wszystko guglowalam zanim szlam kupic, albo zamawialam przez internet. Jest jeszcze siec sklepow ze zdrowa zywoscia i suplementami Holland & Barret i tam tez mozna znalezc duzo witamin i cudow. Jedyne co wg mnie jest trudne do znalezienia to zwykle, typowe ziola do zaparzania etc. Ale jak potrzebowalam ostropest dla krolikow to tez sobie poradzilam i zamowilam na ebayu od polskiego sprzedawcy ![]()
![]() |
![]() |
#986 |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Wielkie dzięki dziewczyny za masę pomocnych informacji
![]() ![]() Jakie jest Wasze zdanie na temat korzystania z polskich przychodni czy klinik? Chyba, że w Szkocji ich nie ma.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Raczkowanie
|
Z polskich przychodni/klinik nigdy nie korzystałam, bo nie ma u mnie w mieście, ale jeszcze co mogę doradzić, to są apteki internetowe, które wysyłają z UK w ciągu 2-3 dni polskie leki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
Raczkowanie
|
Paracetamol jest dosc popularnie przepisywany, jako ze probuja nie dawac antybiotykow na byle przeziebienie. Dzwonienie na NHS 24 mija sie z celem najczesciej, wtedy na pewno powiedza zeby brac paracetamol i duzo pic.
Taki moj urok, ze czesto lapie angine i ile razy przyszlam do lekarza z tego powodu, zawsze dostalam antybiotyki bez problemu. Wazne jest zeby z byle kaszlem i goraczka nie latac. Jak pogotowie sie wzywa to raczej do powaznej sytuacji, na pewno wtedy nie dostanie sie paracetamolu. No chyba ze ktos jest geniuszem zbroni i postanowil wezwac karetke bo kaszel i z nosa sie leje. Btw. Szpitale tutaj w porownaniu z Polska to niebo i ziemia. Mam porownanie bo ostatnio tak sie zlozylo ze kilka osob z rodziny TZta musialo korzystac. Podejscie do pacjentow, kultura i zachowanie, az bylam w szoku ze mozna tak po ludzku sie zachowac.
Edytowane przez Autumn Witch Czas edycji: 2014-10-10 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Ja jestem ogólnie bardzo przeciwna antybiotykom, uważam, że są do stosowania w ostateczności. Myślę też, że lekarze w Polsce zbyt łatwo je przepisują. Jednak zdarza się, że mi taki "byle kaszel" i gorączka nie przechodzą przez 2 tygodnie i wtedy niestety ktoś musi już antybiotyk przepisać. Ważne jest dla mnie, żeby w takiej sytuacji móc liczyć, że ktoś to w końcu wyleczy. No ale ok, rozumiem, że psioczenie na leczenie paracetamolem może po części wynikać z tego, że Polacy chcieliby na wszystko dostać antybiotyk i uważają może, że powinni, a jak nie to znaczy że ich lekarz olał.
Autumn Witch możesz parę słów o tych szpitalach napisać? Jestem ciekawa ![]() Edytowane przez Rainberry Czas edycji: 2014-10-10 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie duzo polakow psioczy na to, ale znam wiele osob, ktore sie powkurzaly a i tak stosowaly tylko paracetamol i pozniej przekonywali sie, ze faktycznie nie trzeba od razu sie faszerowac. Mi sie to podoba. Wiadomo tez tak jak piszesz, bez przesady jak serio cos komus jest juz dlugo, ale tak ogolnie?
w polsce tez nie zawsze realizowalam recepty na antybiotyki bo stwierdzalam, ze lekarz mi na odpieprz wypisal xd Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.