Soczewki kontaktowe???jakie doświadczenia - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-23, 22:07   #961
fiolka85
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe???jakie doświadczenia

Cytat:
Napisane przez aniolek850 Pokaż wiadomość
No to widocznie kazda z nas ma inne doswiadczenia. ja ostatnio znalazlam sobie na necie te ktore by mnie interesowaly, wybralam moce, krzywizny srednice i tyle zamowilam i nosze. Wiec nie widze problemu. W zeszlym roku bylam na kontroli i pani doktor powiedziala mi ze niestety ale wstrzymano produkcje tych soczewek ktore zawsze nosilam, powiedziala co moze mi zaproponowac, nie jest tego duzo przy tak duzych mocach moze ze 3,4 marki. Ja powiedzialam, ze dobrze, ze poczytam o nich w necie, zorientuje sie co i jak i zdecyduje, i albo przyjde kupie w salonie albo zamowie na internecie i nie bylo problemu. Wiec mysle, ze samodzielna decyzja co do marki nie jest az tak straszna. Nie raz zdarza sie tak, ze okulista proponuje nam soczewki zamawia je a potem okazuje sie, ze oczy ich nie toleruja, osobiscie mialam tak 2 razy. Wiec tak poprawdzie obojetnie kto i jakie soczewki Ci nie zamowi, dopoki nie zalozych ich na oko nie bedziesz wiedziala czy nie bedzie z nimi problemu. Najwazniejsze jest znac wszystkie parametry potrzebne do zamowienia soczewki, warto dopytac okuliste o to jakie soczewki beda dla nas najlepsze w sensie z jaka przepuszczalnoscia tlenu i nawodnieniem i tyle a decyzje co do marki raczej mozemy podejmowac sami
Moje doświadczenia są oparte na 5 letnich studiach i pracy w zawodzie. Jestem optometrystą i zajmuję się aplikacją soczewek na co dzień.
Po części się z Tobą zgadzam moc soczewki trzeba znać jak najbardziej,
promień i średnicę też dobrze pamiętać, ale to nie są wszystkie parametry które wpływają na dopasowanie soczewki i komfort.
Ważny jest materiał soczewki, uwodnienie, sztywność, grubość, konstrukcja...
Kupienie innych soczewek o takim samym promieniu i średnicy nie daje pewności że soczewka będzie tam samo dobrze dopasowana, właśnie z tego względu że różni się pozostałymi parametrami.
Noszenie źle dopasowanej soczewki, może doprowadzić do powikłań.
I co najgorsze często źle dopasowane soczewki początkowo mogą wydawać się komfortowe a komplikacje pojawiają się dopiero po pewnym czasie.
Nie da się samemu ocenić czy soczewka jest dobrze dopasowana, ponieważ tak jak napisałam źle dopasowana soczewka może przez długi czas wydawać się komfortowa.
Dlatego też każdą zmianę soczewek należy konsultować ze specjalistą.
Można kupić sobie samemu inne soczewki , ale należy jak najszybciej w nich pójść na badanie, żeby ocenić czy są dobrze dopasowane i nadają się do noszenia.
To tyle z naukowego punktu widzenia, a jeżeli to kogoś nie przekonuje to oczywiście może postępować po swojemu. Na własne ryzyko.

Dużo zależy na jakiego specjalistę trafisz, bo zdarzają się też tacy "specjaliści", którzy mówią pacjentowi, może Pani nosić soczewki, proszę podejść do kasy i kupić. Ani nie sprawdzają, które soczewki są dobrze dopasowane, nie informują jak je zakładać zdejmować, czyścić, że trzeba chodzić na kontrole. No więc skąd taki pacjent ma wiedzieć co i jak.

Cytat:
Napisane przez Zocha47 Pokaż wiadomość
Które soczewki są lepsze waszym zdaniem- air optix aqua czy johnsona te na dwa tygodnie? Chyba przerzucę się na te johnsona. Czytałam, że są fajne. Te od ciby jakoś mi nie odpowiadają i jak napisałam wcześniej nieostro w nich widzę na dalsze odległości.
Zarówno soczewki johnson ( Oasys) jak i air optix aqua są soczewkami najnowszej generacji, bardzo dobrej jakości i o wysokiej przepuszczalności tlenu.
Dopasowanie soczewek jest sprawą bardzo indywidualną i nie można jednoznacznie stwierdzić, które z nich są lepsze.
Jeżeli chciałabyś nosić soczewki johnsona, to trzeba się wybrać na badanie i sprawdzić czy one są odpowiednio dopasowane do Twojego oka.
Ja bym na Twoim miejscu wróciła jednak do Pani która Ci dopasowała soczewki i powiedziała, że one nie są komfortowe i czy może Ci zaproponować coś innego. Bo niekomfortowe soczewki to mogłaś sobie kupić sama bez badania, a skoro poszłaś na badanie to oczekujesz dopasowania takich soczewek, w których będziesz się czuła komfortowo i będziesz dobrze widzieć.
Stary 2011-06-24, 12:07   #962
aniolek850
Raczkowanie

No to najwidoczniej w moim miescie nie ma dobrych specjalistow, bo odkad nosze okulary/soczewki okulistow mialam roznych, wade wzroku koryguje od 20 lat, soczewki nosze dziesiec lat w tym czasie mialam do czynienia z 4 roznymi okulistami i zaden po doborze mi soczewek nie kazal przyjsc na badanie czy sa dobrze dopasowane, zamawiali mi soczewki proponowane przez siebie, przychodzilam po odbior, na miejscu zakladalam, mowilam jak sie w nich czuje, czy wszystko ok i tyle, jak zdarzalo mi sie miec soczewki ktorych moje oko nie tolerowalo tez nie mialam robionych zadnych badan w tym kierunku, szlam do okulisty/optyka mowilam, ze te soczewki mi nie leza, obraz mi sie rozmazuje, jest nie dobra ostrosc, to pani zamawiala mi inne wedlug wlasnego uznania, bez zadnego badania dlaczego moga nie byc dla mnie dobre, po czym znow musialam za nie zaplacic i tyle. Dlatego tez stwierdzilam, ze mamy inne doswiadczenia. Ale skoro jestes profesjonalistka w tej dziedzinie to moze moglabys mi doradzic inne soczewki w zamian za cibe vision - durasoft 3, ktore mialyby oprocz takich samych parametrow takze odpowiednie podane przez Ciebie wlasciwosci, ktore zawieraly soczewki durasoft3? Co do parametrow promien krzywizny 8.6, średnica 14 no i moce musza sie miescic w kryteriach do -20.
Stary 2011-06-27, 21:03   #963
fiolka85
Wtajemniczenie

No ale jak zakładałaś te nowe soczewki na miejscu to nikt nie sprawdzał czy dobrze się układają na oku, okulista pytał tylko czy Cię nie uwierają?
Nie sprawdzał czy np wystarczy zmienić moc o +0.5 czy -0.5 tylko jak nie widziałaś ostro to od razu inne soczewki?
W takim zakresie mocy faktycznie nie ma dużego wyboru... a próbowałaś może soczewki proclear firmy cooper vision?
http://www.coopervision.com/practiti...roclear-sphere
Albo może sztywne soczewki? tylko musiałabyś znaleźć specjalistę który zajmuje się ich dobieraniem a takich nie ma zbyt wielu.
Stary 2011-06-28, 11:49   #964
aniolek850
Raczkowanie

No tak jak wspominalam, co roku chodze na kontrole, gdy konczy sie waznosc soczewek. Mam robione badania, czy trzeba zwiekszyc moce czy nie, mierxone cisnienie i takie tam i wtedy pani doktor proponuje jakie soczewki, oczywiscie jesli nie ma problemu z zamowieniem mam durasoft, ale jak tam kiedys nie bylo, dostalam focusy bodajze. Przyszlam po odbior, zalozylam i od razu wiedzialam, ze cos nie jest ok, ale optyk powiedzial, ze mam ponosic kilka dni, bo wiadomo, ze zmiana wiec oko musi sie przystosowac. Po kilku dniach poszlam, bo nie widzialam w nich i tyle, na odlegosc bardzo slabo i wszystko mi sie rozmazywalo. Wiec optyk zawolal doktorke, ona nie badala mnie ani nic, tylko powiedziala, ze nie wie o co chodzi wszystko powinno byc ok bo sa te same wlasciwosci i parametry co durasoft. I, ze w takim badz razie trzeba zamowic inne i juz. I musialam zaplacic drugie tyle kasy, ze w rezultacie prawie 1000 wydalam, bo do tego badanie i plyn i dwie pary soczewek rocznych, z ktorych jedne do smieci poszly od razu No nic zaraz sobie popatrze na te proclear.
Stary 2011-06-29, 07:08   #965
Zocha47
Przyczajenie

W poniedziałek idę na badanie, dostanę soczewki z Johnsona. Mam nadzieję, że te będą mi odpowiadać
Zocha47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 17:08   #966
asiulka1991
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Soczewki kontaktowe???jakie doświadczenia

Hej, mam pewien problem odnośnie soczewek.

Otóż byłam u okulisty, który po badaniu wypisał mi receptę na soczewki do skonsultowania z tamtejszym optykiem o takiej wartości:
OP:
sfera: -0,25;
OL:
sfera: -2,25
cylinder: +2,25
oś: 55 stopni
z kolei u optyka badanie komputerowe (na soczewki są moce trochę mniejsze) pokazało podobne wartości:
OP:
sfera: -0,75
OL:
sfera: -2,75
cylinder: +2,75
oś: 54stopnie
Lecz nie o to mi chodzi.. a głownie o moje soczewki próbne, które otrzymałam u tego optyka:

OP (z którym wszystko jest chyba ok): BC(promień krzywizny) = 8,4; D (moc)=-0,5, DIA (średnica soczewki)= 14.00

OL (własnie tutaj mam wątpliwości): cyl= -2,25; D= +0,00 (i pod tym jest jeszcze napisane '160' choć nie jest opisane<- domyślam się, że to może być oś); BC=8,6; DIA= 14,5...

Czy moje wątpliwości są słuszne?

Stary 2011-07-06, 16:09   #967
asiulka1991
Raczkowanie

dowiedziałam się, że przeliczone soczewki są dobrze.. tylko ta oś powinna wynosić 135stopni (czyli na soczewki kontaktowe 140 stopni)

czy te 20 stopni różnicy w soczewkach torycznych mogą powodować takie zniekształcenie wzroku???

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-06, 21:57   #968
fiolka85
Wtajemniczenie

asiulka prawidłowe badanie w doborem soczewek kontaktowych, powinno polegać na tym że zamawiane są dla Ciebie soczewki próbne o określonej mocy. Podczas badania przymierza się te soczewki próbne i wtedy specjalista sprawdza czy one są dobrze dopasowane i czy dobrze w nich widzisz. Jeżeli coś jest nie tak to ponownie zamawia próbną parę soczewek ale z innej firmy.
czyli dopóki nie przymierzysz soczewek i specjalista nie oceni czy są prawidłowo dopasowane to nie wiadomo czy ta oś będzie dobra czy jednak trzeba będzie zamówić inne.

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2011-07-06 o 22:10
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 11:03   #969
asiulka1991
Raczkowanie

tak, tak... już się dowiedziałam co i jak... się okazało, że to głównie było wynikiem mojego małego doświadczenia w zakładaniu soczewek
takie już początkującego początki

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

mam tylko jeszcze jedno pytanko
na jedno oko mam soczewkę toryczną z Acuvue...
i posiada ona dwie kreseczki...
te dwie kreseczki powinny się znaleźć na godzinie 6 i 12 czy 3 i 9?
Stary 2011-07-09, 13:18   #970
asiulka1991
Raczkowanie

już się dowiedziałam, że niezależnie od tego jak założymy taką soczewkę to ona się po jakimś czasie powinna automatycznie ułożyć
swoja drogą bardzo inteligentne te soczewki
Stary 2011-08-17, 00:23   #971
Lady Coco
Raczkowanie

Noszę od kilku miesięcy soczewki jednodniowe. Chciałabym przejść za soczewki miesięczne, które są oferowane przez firme produkującą moje aktualne. Czy mogę to zrobić samodzielnie, bez konsultacji z okulista? Nie ukrywam ze wydatek około 80zł za wizyte w celu dobrania soczewek jest mi troche nie na rękę ....
Lady Coco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-17, 09:25   #972
fiolka85
Wtajemniczenie

trzeb iść na badanie.
Myślę że jeszcze mniej uśmiechającą się opcją są powikłania wywołane noszeniem źle dopasowanej soczewki
Stary 2011-08-17, 20:35   #973
201604280909
Konto usunięte

W salonie Fielmann płaciłam 35 zł za badanie + soczewki próbne. Nie koniecznie trzeba wydać 80 zł.
Nosze soczewki(air optix aqua) prawie półtorej roku i jestem bardzo zadowolona!! Nigdy nie wrócę do bryl( mam dużą wadę wzroku). Fakt,początki są bardzo trudne, dla mnie były, bo jak można grzebać sobie w oku Po zastąpieniu okularów soczewkami nagle faceci zaczeli mnie dostrzegać, wzrosła moja pewność siebie. Dobrze,ze TŻ poznałam 3 miesiące wcześniej, dzięki temu wiem, że wygląd nie jest dla niego priorytetem
201604280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 20:14   #974
zerooo
Raczkowanie

A ja mam pytanie. Noszę 3 mies. B&L BC 8.4 DC 14. Wszystko pięknie, ładnie, ale po zdjęciu ich wokół tęczówki mam obwódkę, akurat w tym miejscu co była soczewka. Co jest tego przyczyną?
Po drugie pod koniec dnia, zaczynam wyczuwać soczewkę. Tak jakby mnie uwierała.
Mam jednak nadzieję, że wszystko jest w porządku. A jakie jest wasze zdanie? Bardzo zalezy mi na odpowiedzi (;
zerooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 20:50   #975
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zerooo Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie. Noszę 3 mies. B&L BC 8.4 DC 14. Wszystko pięknie, ładnie, ale po zdjęciu ich wokół tęczówki mam obwódkę, akurat w tym miejscu co była soczewka. Co jest tego przyczyną?
Po drugie pod koniec dnia, zaczynam wyczuwać soczewkę. Tak jakby mnie uwierała.
Mam jednak nadzieję, że wszystko jest w porządku. A jakie jest wasze zdanie? Bardzo zalezy mi na odpowiedzi (;
Prawdopodobnie ta soczewka jest za ciasna.
Na pewno odciśnięta krawędź soczewki nie jest w porządku.
Myślę, że powinnaś się udać do specjalisty
Stary 2011-08-31, 20:20   #976
Kmee
Zakorzenienie

Mam pytanie jak to jest z tymi znacznikami na soczewkach torycznych.. jak powinny się ustawiać, gdy są dobrze dopasowane?
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 21:30   #977
fiolka85
Wtajemniczenie

to zależy od soczewki, bo różnych soczewkach znaczniki są w różnych miejscach.
Zwykle jedna środkowa kreska, powinna być ustawiona pionowo na dole.
Stary 2011-08-31, 21:40   #978
Kmee
Zakorzenienie

A w przypadku 3 kresek?
Pytam z ciekawości, bo nie przypominam sobie (ale może lekarz to robił, tylko ja tego nie zanotowałam w pamięci), żeby ktoś sprawdzał u mnie położenie tych znaczników po założeniu soczewki i odczekaniu kilku minut. Chciałabym sama sprawdzić jak to widać u mnie pod kątem znaczników. Usłyszałam niedawno, przy zwykłym badaniu oka, że jeśli znaczniki przekręcają się w lewo lub w prawo, to należy zmienić oś. To prawda?
Noszę dailies toric, ale będę chciała je zmienić, bo mam wrażenie przesuszania się oka.
Zresztą okulistka przy tym ostatnim badaniu potwierdziła, że nawet widać, że soczewka się rozwarstwia delikatnie.

Edytowane przez Kmee
Czas edycji: 2011-08-31 o 21:42
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 19:13   #979
paraqua
Raczkowanie

od prawie 2tyg. nosze soczewki, ale.... siedzenie w nich przed komputerem to masakra, obraz sie rozmazuje. bardzo czesto widzialam jak za mgla. no i czulam je na oczach, zwlaszcza na lewym oku. uzywalam kropli nawilzajacych ale to nic nie dalo. a po sciagnieciu soczewek masakra!!! czerwone oczy (zylki) szczypiace, do tego stopnia, ze robilam przerwe w noszeniu kontaktow 2 dni.
o co chodzi?? obecnie odstawilam szkla, wizyte mam dopiero za tydz. ale tak sie boje ze nie bede mogla nosic szkiel:/ pocieszcie mnie plisss!!
Stary 2011-09-06, 21:34   #980
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez paraqua Pokaż wiadomość
od prawie 2tyg. nosze soczewki, ale.... siedzenie w nich przed komputerem to masakra, obraz sie rozmazuje. bardzo czesto widzialam jak za mgla. no i czulam je na oczach, zwlaszcza na lewym oku. uzywalam kropli nawilzajacych ale to nic nie dalo. a po sciagnieciu soczewek masakra!!! czerwone oczy (zylki) szczypiace, do tego stopnia, ze robilam przerwe w noszeniu kontaktow 2 dni.
o co chodzi?? obecnie odstawilam szkla, wizyte mam dopiero za tydz. ale tak sie boje ze nie bede mogla nosic szkiel:/ pocieszcie mnie plisss!!
noszę soczewki od 13 lat - i raz miałam objawy podobne do Twoich. Było to, kiedy z braku soczewek, których zawsze używałam, kupiłam szkła o identycznych parametrach - ale innej firmy. Nie byłam w stanie ich nosić, wywaliłam po trzech dniach. Może masz po prostu źle dobrane soczewki - radziłabym spróbować innej firmy, może nie będzie takich objawów.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:33   #981
arbuzowa jusia
Przyczajenie

cześć wszystkim , mam do was pytanie , chodzi o to że nie dawno byłam u mojej okulistki i dostałam na próbe jakies nowe soczewki- comfilcon Dk 128. Faktycznie według mnie lepsze niz Oasys ale problem w tym ze nigdzie w sklepach internetowych nie moge ich znaleźć. Miał ktoś z was je kiedys ?
arbuzowa jusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 15:53   #982
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Witam Dołączam do grona "bezokularnic" Dziś pierwszy dzień w soczewkach Udało mi się je założyć w niecałe 10 minut Zastanawia mnie tylko to, że cały czuję, że coś mam w oczach - po prostu uczucie ciała obcego , odczuwam też lekkie swędzenie. Krople nawilżające na stanie - są Nie wiem ,czy to kwestia tego, że oko musi się przyzwyczaić? Czy jest jakaś czasowa norma?

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI

Edytowane przez madziczka
Czas edycji: 2011-09-24 o 15:55
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 19:33   #983
kasia120802
Przyczajenie

Witam.
Mam pytanie odnośnie soczewek Proclear noszę soczewki od 2 miesięcy przy doborze soczewek nie miałam zbyt dużego wyboru,gdyż mam dużą wadę plusową i jak mi powiedziano to jedne soczewki dostępne w tak dużej mocy ale nie mogę znaleźć za dużo opinii na ich temat...mam jeszcze kilka pytań ale po kolei....
Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Witam Dołączam do grona "bezokularnic" Dziś pierwszy dzień w soczewkach Udało mi się je założyć w niecałe 10 minut Zastanawia mnie tylko to, że cały czuję, że coś mam w oczach - po prostu uczucie ciała obcego , odczuwam też lekkie swędzenie. Krople nawilżające na stanie - są Nie wiem ,czy to kwestia tego, że oko musi się przyzwyczaić? Czy jest jakaś czasowa norma?
stanowczo musisz się przyzwyczaić ale oczywiście krople nie zaszkodzą

Edytowane przez kasia120802
Czas edycji: 2011-09-27 o 19:39
kasia120802 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-28, 10:44   #984
asia665
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam pytanko.
Okulary nosze od ładnych paru lat. Teraz zachciało mi się soczewek .
Wczoraj byłam na wizycie u okulisty i nie jestem do końca z niej zadowolona.
Moja wada to prawe oko -1, a lewe -0.25 i toryczność.
Je3dnak okulistka powiedziała mi,że nie ma soczewki -1 u siebie,dlatego da mi -1,25. Jednak ja czuje ,że coś jest nie tak. Tzn gorzej widze z bliska(tak mi się wydaje). Jeśli chodzi o soczewke toryczną to cały czas ją czuję -czy to normalne??
Powiedziałam wczoraj o tym okulistce to zbadała mi wzrok i powiedziała że ta soczewka -1,25 mimo tego że jest większa to daje idealną poprawę, a toryczną zawsze będę czuła.
Czy to normalne,że okulista zapisuje mocniejsze soczewki?Czy soczewke toryczną zawsze się czuje?

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 18:41   #985
fiolka85
Wtajemniczenie

To nie jest normalne, że okulista zapisuje mocniejsze soczewki. Chyba że jest sytuacja wyjątkowa, bo pilnie potrzebowałaś soczewek a innych nie było, to jak kilka dni pochodzisz w za mocnej to nic złego się nie stanie.
Ale moim zdaniem powinna dla Ciebie zamówić taką moc soczewki jaką potrzebujesz.

Co do soczewki torycznej to one faktycznie są większe i grubsze więc mogą dawać gorszy komfort, ale zwykle jest to kwestia przyzwyczajenia.
Jeżeli się nie przyzwyczaisz to na wizycie kontrolnej poproś o zamówienie soczewek z innej firmy, może one będą bardziej komfortowe.
Stary 2011-10-01, 14:04   #986
asia665
Wtajemniczenie

Fiolka- dziękuję za odpowiedź

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 16:08   #987
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Po paru tygodniach chodzenia w soczewkach, muszę powiedzieć, że moje oczy przyzwyczajały się dosyć opornie Zdarzały się jakieś opuchnięcia, zaczerwienienia, podrażnienia - wtedy przerzucałam się na kilka dni na okulary. Zdarzyło się, też tak, że dwa razy soczewka przy wyjmowaniu okazała się pęknięta i musiałam wydłubywać pozostałości ( co się strachu najadłam to moje).

Zastanawiam się, czy nie zmienić firmy (obecnie mam iweary). Ale po przejrzeniu wątku, zdążyłam się zorientować, że parametry nie odpowiadają sobie zawsze, między firmami... Zauważyłam, że ciężko dostać soczewki o krzywiźnie 8.6 i średnicy 13.8 (jednodniowe) Czy w ogóle istnieją jeszcze takowe oprócz tych z Iwear?

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI

Edytowane przez madziczka
Czas edycji: 2011-10-09 o 20:52
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-09, 20:58   #988
fiolka85
Wtajemniczenie

Zmianę firmy trzeba zawsze konsultować ze specjalistą.
Z innej firmy mogą być dla Ciebie odpowiednie soczewki o innych parametrach niż marki iWear
Stary 2011-10-12, 15:52   #989
kasia120802
Przyczajenie

a powiedzcie mi czy poświata wieczorną porą od świateł to norma w soczewkach czy raczej coś źle dobrane??
kasia120802 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 15:54   #990
NiefortunneZdarzenie
Raczkowanie

Nosze soczewki, ale z poświata się jeszcze nie spotkałam... :/ Może masz złe soczewki pod względem marki, ale niekoniecznie źle dobrane?
Proponuje sie przejśc do pierwszego z brzegu optyka i zapytac, ale sądze, że taka poświata - to nie normalne .

... studentka resocjalizacji ...
NiefortunneZdarzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości