Dług za mieszkanie u faceta - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-09, 23:22   #961
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Ja nie uwazam mieszkania u własnego faceta za żadna usługę, dlatego bym to olała.
Ty tak możesz uważać, ale dla mnie to okropne 'świadczyć odplatne usługi' najbliższym.

Analogicznie widzę wspolne mieszkanie, zapraszam kogoś do siebie bo będzie fajnie i chce mieć ta osobe caly czas przy sobie. Jakie to ma znaczenie, ze byc moze gdzie indziej by musiala placic?

Nie pisalabym na taki układ bo jeśli z kimś jestem to chce się czuć jak najwazniejsza osoba, druga połówka i że facet by przyniosl mi gwiazdkę z nieba 😊

Podczytuję ten wątek z niedowierzaniem. Niektórzy nie są chyba w stanie sobie wyobrazić, że nie dla wszystkich związek to transakcja biznesowa, a mieszkanie z partnerem to nie to samo co ze współlokatorem. "Skorzystała z usługi najmu"

No ale każdemu wedle jego fantazji.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 00:59   #962
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie uwazam mieszkania u własnego faceta za żadna usługę, dlatego bym to olała.
Ty tak możesz uważać, ale dla mnie to okropne 'świadczyć odplatne usługi' najbliższym.
Jak idę do przyjaciółki profesjonalistki na paznokcie czy cos to nigdy nie chce zaplaty, mogę iść do innej bo stać mnie, ale po co skoro możemy sobie pogadać i spędzić razem czas. Jesli biorę ciastka czy winko to żeby było nam jeszcze fajniej i milej, nie jako konieczny rewanż.

Nie pisalabym na taki układ bo jeśli z kimś jestem to chce się czuć jak najwazniejsza osoba, druga połówka i że facet by przyniosl mi gwiazdkę z nieba 😊
A jak idziesz do koleżanki na paznokcie, umawiasz się z nią, że zapłacisz jej 50zł/zwrócisz za lakier, to jak ci zrobi te paznokcie raczysz ją zdaniem dla mnie to okropne 'świadczyć odplatne usługi' najbliższym więc ci nie zapłacę, w końcu wzięłam ciastka żeby było miło.
Jak najbardziej miałabyś prawo odrzucić za taką ofertę i podziękować za przyjaźń jakbyś się poczuła urażona, ale wg mnie powinnaś to zrobić jeszcze przed pomalowaniem tych nieszczęsnych paznokci, a nie olać płacenie już po ich zrobieniu.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8125488 1]Podczytuję ten wątek z niedowierzaniem. Niektórzy nie są chyba w stanie sobie wyobrazić, że nie dla wszystkich związek to transakcja biznesowa, a mieszkanie z partnerem to nie to samo co ze współlokatorem. "Skorzystała z usługi najmu" [/QUOTE]

Niektórzy nie są w stanie sobie wyobrazić, że jak coś brzydko brzmi w danym kontekście to nie znaczy że całkiem nie istnieje. Nawet w związkach jedni za najem płacą, inni mieszkają po kosztach a jeszcze inni są całkowicie na czyimś utrzymaniu. Tutaj autorka świadomie zgodziła się zamieszkać płacąc trochę więcej niż koszty - stąd jej zobowiązanie finansowe wobec faceta. Ewentualnie anulować ten dług może tylko ten facet i mówienie czegoś w stylu hehe związek to nie transakcja biznesowa więc nie zwrócę ci pieniędzy jej nie pomoże. Autorka zdecydowanie za późno obudziła się z tym, że taki model związku jej nie odpowiada.
1401beb625428007cd1f6f2cc4b9ba7078bff788_68855df1d41e9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 02:08   #963
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Jak idę do przyjaciółki profesjonalistki na paznokcie czy cos to nigdy nie chce zaplaty, mogę iść do innej bo stać mnie, ale po co skoro możemy sobie pogadać i spędzić razem czas. Jesli biorę ciastka czy winko to żeby było nam jeszcze fajniej i milej, nie jako konieczny rewanż.

Analogicznie widzę wspolne mieszkanie, zapraszam kogoś do siebie bo będzie fajnie i chce mieć ta osobe caly czas przy sobie. Jakie to ma znaczenie, ze byc moze gdzie indziej by musiala placic?

Nie pisalabym na taki układ bo jeśli z kimś jestem to chce się czuć jak najwazniejsza osoba, druga połówka i że facet by przyniosl mi gwiazdkę z nieba ��

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Troszkę więcej altruizmu a mniej egoizmu. Zastanawiałaś się kiedyś ile wyrzeczeń, ile pieniędzy kosztowało drugą stronę aby kupić to mieszkanie, urządzić je , jakie są koszta eksploatacyjne nie związane z kredytem i czynszem . Jakim obowiązkiem finansowym ale tez psychicznym jest zaciągnięcie kredytu na 25-30 lat i życie z myślą co stanie się jak powinie mi się noga, stracę pracę, zachoruje, co ze spłatą kredytu. Ile trzeba przepłacić zaciągając kredyt żeby kupić to mieszkanie. ciebie to nie interesuje, bo nigdy nie byłaś w takiej sytuacji i nie potrafisz tego zrozumieć. Nic nie spada z nieba i nie bierze się z znikąd na to trzeb ciężko zapracować. A ty uważasz, że skoro jesteś z facetem do ci się należy. Kup mieszkanie i zaproś do siebie faceta i powiedz żeby płacił połowę opłat, gwarantuje ci że twoje poglądy zmienią się diametralnie bo zrozumiesz jaka to jest odpowiedzialność.
Co do historii z paznokciami to uważam, że w przypadku gdy usługi które świadczy twoja koleżanka są jej źródłem dochodu i z tego się utrzymuje to ja poczuwałbym się aby zapłacić jej normalnie jak każdy inny klient. a ciastka czy wino mogą być miłym dodatkiem.

Ponadto uważam, że to osoba wprowadzająca się powinna mieć na tyle taktu aby wyjść z inicjatywą i zaproponować zdroworozsądkowe dzielenie się kosztami życia i nie ma to nic wspólnego z uczuciami, bo jeżeli uważasz że jeżeli ktoś oczekuje płacenia więcej niż połowę opłat oznacza, że nie darzy drugiej osoby uczuciami to jesteś w wielkim błędzie. Cały czas patrzysz przez pryzmat swój i swoich korzyści, pomyśl trochę o drugiej stronie, bo jak wiesz punkt myślenia zmienia się od punktu siedzenia.

Edytowane przez lastnightryder
Czas edycji: 2018-02-10 o 02:10
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 09:33   #964
Mahdab
Zakorzenienie

3la jakbym się umówiłaś z przyjaciółka na zaplate, to bym stwierdziła, że ma problemy i bym jej pomogła 😊 Druga sprawa, że jak napisałam to profesjonalistka, więc jeśli do niej pójdę, traci klientke. Z tego co wiemy, facet nie świadczy takich usług i nie zajęła miejsca innej osobie. Nie stracił na jej obecności.
Tu jej nic nie musi pomoc, jej wybór czy zapłaci czy nie, ja bym nie zapłaciła, tym bardziej, że ona straciła płynność finansową przez przeprowadzkę do niego.

Last, a znasz mnie, że wiesz, że nie byłam w takiej sytuacji?
Myślisz, że 100% ludzi musi uwazac tak jak Ty?
Możesz sobie prowadzić wyliczenia, ja w związku nie prowadzę takowych i jeśli by mi facet z wyskoczył z wykladem dlaczego sie powinnam dokladac do kredytu to bym się uśmiała.
Nie pisz mi proszę, że bym zmieniła zdanie, bo nie mam zamiaru i stawiasz się od razu w pozycji osoby mądrzejsze, która ma rację. Bardzo drazni dyskusja z taka osoba. Mam jakieś ustalone poglądy/zachowania. Jeśli ci mówię, że bym nie wzięła od faceta pieniędzy za kredyt, to musisz to przyjąć do wiadomosci, udowadniając, że byłoby inaczej pokazujesz lekceważenie, traktujesz rozmówcę niepowaznie.

To tak jakbym ja ci pisała, zobaczysz, zakochasz się to nie będziesz myślał o pieniądzach, nie weźmiesz nic od kobiety swojego życia, a jeszcze prezent kupisz i weźmiesz na wycieczkę. Pewnie wyliczać będziesz, bo taki masz charakter, dlatego między innymi byśmy nigdy nie byli para 😉

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

I przestań pisać o tym egoizmie, jest równouprawnienie i kobiety też mogą brać kredyty na mieszkanie. Jakbym wzięła pod dach golodupca to bym nie oczekiwała, że się nade mną ulituje, bo sobie zafundowalam mieszkanko dla siebie, bo przecież dla przyszłego partnera 😉

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 09:42   #965
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]I przestań pisać o tym egoizmie, jest równouprawnienie i kobiety też mogą brać kredyty na mieszkanie. Jakbym wzięła pod dach golodupca to bym nie oczekiwała, że się nade mną ulituje, bo sobie zafundowalam mieszkanko dla siebie, bo przecież dla przyszłego partnera ��

A jakbyś wzięła pod dach dobrze zarabiającego partnera, a nie gołodupca? Powiedzmy, że zarabiałby 2x tyle co Ty i po prostu Twoje mieszkanie byłoby najwygodniejsze do wspólnego mieszkania (dogodna lokalizacja dla obojga z Was). Nie zakładajmy odrazu, że jest to też rycerz na białym koniu, który codziennie po powrocie z pracy przynosiłby bukiet róż. Ot, jakiś tam nasz polski standard czyli obowiązkowe prezenty na urodziny, rocznice, święta + kilka drobnych w ciągu roku. Oczekuje, że za wakacje zapłacisz sama.

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-02-10 o 09:43
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 10:31   #966
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Wg mnie przelew jest ważny w jej przypadku. Już autorka pisała że nawet pomijając kwestie finansowe coś tam troszkę nie halo w jej związku. Może on też zastanawia się nad rozstaniem i dlatego jej nie pomaga? W takim przypadku, jeżeli miałby dowody na 'dług' autorki (to nie musi być umowa, wystarczą SMSy, maile itp.) i jakby wziął spłatę w gotówce to będąc wyjątkowo złośliwym poszedłby do sadu i musiałaby oddawać ten sam dług dwa razy.
on nie ma podstaw żadac w ogóle od niej pieniędzy na które nie ma żadnych poswiadczeń.

formalnie ten dług istnieje tylko w ich głowach. jego głowie.
jak koles chce na kimś zarabiać to z następną panną niech sobie spisze umowę. równie db można powiedzieć że kowalski jest ci winien 5 tyś i teraz udowodnij w imię czego.
ona mu odda 2, od powie 10. no i co dalej?

mieszkanie jest wartością materialną ale umówmy się, jeśli kogoś zapraszasz do siebie to nie masz obowiązku żądać od tej osoby płacenia czegokolwiek. możesz kogoś gościć za darmo i 2 lata.
przy czym autorka swoje utrzymanie opłacała, żywność, kosmetyki, dokładała do czynszu, więc on jej nie sponsorował. ma swoje wyciągi z konta, historie płatności za zakupy w biedronkach itp.
to że on ma kredyt (i zażyczył sobie składki na niego, formalnie bez uzasadnienia) to jest jego sprawa, jej nie musi obchodzić co on ma za długi.
ogólnie w tym wątku myli się pojęcia, że ''kredyt (właściwie raczej pożyczka) nie jest mieszkaniem'', tylko jest długiem. mieszkanie jest mieszkaniem.
tak samo jakby co miesiąc przesyłał pieniądze na budowę stacji kosmicznej i przez to nawet nie dojadał. jej nic do tego.

więc nie, nie wydaje mi się, żeby koniecznie zaplaciła mu ''podwójnie''.
a ''będąc złośliwym'' to on na niej zarabiał i nie opodatkował tego więc upierając się że ona mu coś jest winna sam by musiał przyznac, że miał z niej dochód.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-02-10 o 10:42
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 10:40   #967
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
A jakbyś wzięła pod dach dobrze zarabiającego partnera, a nie gołodupca? Powiedzmy, że zarabiałby 2x tyle co Ty i po prostu Twoje mieszkanie byłoby najwygodniejsze do wspólnego mieszkania (dogodna lokalizacja dla obojga z Was). Nie zakładajmy odrazu, że jest to też rycerz na białym koniu, który codziennie po powrocie z pracy przynosiłby bukiet róż. Ot, jakiś tam nasz polski standard czyli obowiązkowe prezenty na urodziny, rocznice, święta + kilka drobnych w ciągu roku. Oczekuje, że za wakacje zapłacisz sama.
Nie ma sensu cytować wszystkich podobnych postów, więc cytując ten odnoszę się do wszystkich wmawiających myślącym inaczej egoizm.

W takiej sytuacji o której piszesz Ty, wyżej lastnightdryer, 3la należałoby po prostu spisać umowę. I macie wszystko czarno na białym, przejrzyście, uczciwie wedle swojego mniemania wobec obu stron. Niektórym odpowiada takie rozwiązanie, inni mają inną wizję związku i czegoś takiego sobie nie wyobrażają w swoim związku - i nie czyni to z nich egoistów, jakkolwiek byście nie szafowali tym słowem.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 10:46   #968
Hultaj
BAN stały

Cytat:
3la należałoby po prostu spisać umowę. I macie wszystko czarno na białym, przejrzyście, uczciwie wedle swojego mniemania wobec obu stron
dokładnie.
on jej za chwilę może powiedzieć, że 3 x tyle. Bo wymyśli sobie stratę moralną w razie rozstania, by jej chcieć dokopać. Nie wydaje się jednak by świat był aż taki prosty.

To już jest tylko kwestia moralna co mają ustalone na teraz między sobą i czy ona słowa dotrzyma, czy w ogóle powinna, i co kto uważa na ten temat.

Natomiast, szczerze, autorko, zwalasz teraz ordynarnie winę na swojego faceta.
Ok, nie spasował ci jako partner, jest skąpy i mało rycerski, i wkurza cię. Nie mówię, że masz się rozstać, twój wybór.

Ale on wie czego chce, mówi to, i to realizuje, a nawet egzekwuje od ciebie uważając zresztą że obojgu wam ustalenia pasują.
A Ty piszesz na forum, zamiast rozmawiać z nim. Ok, zapytalaś o opinie, chciałaś mieć inne spojrzenia na problem, minęło kilka tyg.

Twoja rolą bylo i jest rozmówić się z nim na temat finansów ponownie, a nie się użalać że cię wozi pod bankomat. Sama siebie robisz na szaro, jak to nazwalaś.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-02-10 o 10:49
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 10:53   #969
Ariada
Wtajemniczenie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8125901 6]Nie ma sensu cytować wszystkich podobnych postów, więc cytując ten odnoszę się do wszystkich wmawiających myślącym inaczej egoizm.

W takiej sytuacji o której piszesz Ty, wyżej lastnightdryer, 3la należałoby po prostu spisać umowę. I macie wszystko czarno na białym, przejrzyście, uczciwie wedle swojego mniemania wobec obu stron. Niektórym odpowiada takie rozwiązanie, inni mają inną wizję związku i czegoś takiego sobie nie wyobrażają w swoim związku - i nie czyni to z nich egoistów, jakkolwiek byście nie szafowali tym słowem.[/QUOTE]
Tylko moje pytania biorą się z ciekawości. Bo wydaje mi się też, że wiele z Was zakłada, że ludzie zarabiają średnio i dołożenie dodatkowych 200zł do czynszu sprawi, że nic więcej samemu się nie odłoży. Wspomnienie o gołodupcu w sumie mi to potwierdziło.

Ja po prostu wychodzę z założenia, że mieszkając u partnera i nawet płacąc nieco więcej niż połowa rachunków jestem dużo do przodu i nawet jeśli mój partner dzięki temu spłaci nieco trochę kredytu mniej to nie ma w tym nic złego. Ja oszczędzam, on oszczędza jest sprawiedliwie. Dlatego uważam też, że osoby które stać, żeby dołożyć nieco więcej i nawet tego nie zaproponują (bo czy partner się na to zgodzi to inna sprawa) są dla mnie osobami żerującymi na partnerze.
Stary 2018-02-10, 10:59   #970
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Troszkę więcej altruizmu a mniej egoizmu. Zastanawiałaś się kiedyś ile wyrzeczeń, ile pieniędzy kosztowało drugą stronę aby kupić to mieszkanie, urządzić je , jakie są koszta eksploatacyjne nie związane z kredytem i czynszem . Jakim obowiązkiem finansowym ale tez psychicznym jest zaciągnięcie kredytu na 25-30 lat i życie z myślą co stanie się jak powinie mi się noga, stracę pracę, zachoruje, co ze spłatą kredytu. Ile trzeba przepłacić zaciągając kredyt żeby kupić to mieszkanie. ciebie to nie interesuje, bo nigdy nie byłaś w takiej sytuacji i nie potrafisz tego zrozumieć. Nic nie spada z nieba i nie bierze się z znikąd na to trzeb ciężko zapracować. A ty uważasz, że skoro jesteś z facetem do ci się należy. Kup mieszkanie i zaproś do siebie faceta i powiedz żeby płacił połowę opłat, gwarantuje ci że twoje poglądy zmienią się diametralnie bo zrozumiesz jaka to jest odpowiedzialność.
Co do historii z paznokciami to uważam, że w przypadku gdy usługi które świadczy twoja koleżanka są jej źródłem dochodu i z tego się utrzymuje to ja poczuwałbym się aby zapłacić jej normalnie jak każdy inny klient. a ciastka czy wino mogą być miłym dodatkiem.

Ponadto uważam, że to osoba wprowadzająca się powinna mieć na tyle taktu aby wyjść z inicjatywą i zaproponować zdroworozsądkowe dzielenie się kosztami życia i nie ma to nic wspólnego z uczuciami, bo jeżeli uważasz że jeżeli ktoś oczekuje płacenia więcej niż połowę opłat oznacza, że nie darzy drugiej osoby uczuciami to jesteś w wielkim błędzie. Cały czas patrzysz przez pryzmat swój i swoich korzyści, pomyśl trochę o drugiej stronie, bo jak wiesz punkt myślenia zmienia się od punktu siedzenia.
A skąd w ogóle wiesz ze ktoś poniósł jakieś wielkie wyrzeczenia albo jak go to psychicznie obciążyło? Jak kogoś nie stać na kredyt to się go nie bierze a jak stać to zakładam że jest w takiej sytuacji finansowej, że ma co jeść i w co się ubrać.

Także nie wiem skąd u Ciebie założenia, że osoba mająca mieszkanie robi ukłon tej drugiej? Równie dobrze może mieszkać u rodziców i ponosić koszty wg nich ustalone.

Pewnie stąd nasze różne podejścia. Ja wychodzę z założenia, że osoba bez kredytu ma gdzie mieszkać a osoba z kredytem nie ma super wyrzeczeń więc też żadna ze stron nie robi ukłonu (łaski) drugiej osobie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 11:07   #971
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego uważam też, że osoby które stać, żeby dołożyć nieco więcej i nawet tego nie zaproponują (bo czy partner się na to zgodzi to inna sprawa) są dla mnie osobami żerującymi na partnerze.
Masz prawo do swojej opinii i swoich ustaleń w swoim związku. Ale ekstrapolowanie ich na wszystkich i takie wartościowanie jak uprawiasz tutaj jest mega słabe. Na tej samej zasadzie ja mogę powiedzieć, że dla mnie Wasz jedyniesłuszny model to nie związek dwojga bliskich osób, ale chłodna kalkulacja i model współlokatorski - w dodatku nieuczciwy o tyle, że bez spisanej umowy. Ale nie mówię tak na serio, bo nic mi do tego co komu pasuje. Protestuję jedynie przed wyzywaniem osób myślących inaczej od egoistów i "żerujących na partnerze".
Stary 2018-02-10, 11:22   #972
Ariada
Wtajemniczenie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8125969 6]Masz prawo do swojej opinii i swoich ustaleń w swoim związku. Ale ekstrapolowanie ich na wszystkich i takie wartościowanie jak uprawiasz tutaj jest mega słabe. Na tej samej zasadzie ja mogę powiedzieć, że dla mnie Wasz jedyniesłuszny model to nie związek dwojga bliskich osób, ale chłodna kalkulacja i model współlokatorski - w dodatku nieuczciwy o tyle, że bez spisanej umowy. Ale nie mówię tak na serio, bo nic mi do tego co komu pasuje. Protestuję jedynie przed wyzywaniem osób myślących inaczej od egoistów i "żerujących na partnerze".[/QUOTE]
Tylko to jest nasza ludzka natura - ocenianie ludzi według własnych standardów. Nie zamierzam za to przepraszać i nie zamierzam ukrywać swoich poglądów, żeby komuś przykro nie było, bo jesteście dla mnie obcymi ludźmi, a to jest forum, na którym się dyskutuje. Rozumiem, że w tym momencie możesz uznać to za słabe i to szanuje

Stary 2018-02-10, 11:24   #973
Konto usunięte

Cytat:
Tylko to jest nasza ludzka natura - ocenianie ludzi według własnych standardów. Nie zamierzam za to przepraszać i nie zamierzam ukrywać swoich poglądów, żeby komuś przykro nie było, bo jesteście dla mnie obcymi ludźmi, a to jest forum, na którym się dyskutuje. Rozumiem, że w tym momencie możesz uznać to za słabe i to szanuje

A co ma do rzeczy pogrubione?

Dyskutować można z szacunkiem dla adwersarza albo bez. Wybór wiele mówi o człowieku.
Stary 2018-02-10, 11:26   #974
lastnightryder
Raczkowanie

Rozważałem, żeby kupić mieszkanie na kredyt. Czytając ten temat nasuwa się jeden wniosek, po co? Znajdę dziewczynę z mieszkaniem będę jej płacił 250zł, resztę sobie odkładał. A jak za parę lat coś się wypali to znajdę sobie młodszą, spakuje do walizek swoje ciuchy bo przecież nic w mieszkanie więcej nie będzie mojego i wyjdę jak z hotelu. Przez ten czas odłożę sobie kupę kasy no i wtedy dopiero kupie mieszkanie ale już za gotówkę
Stary 2018-02-10, 11:30   #975
Ariada
Wtajemniczenie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8126017 1]A co ma do rzeczy pogrubione?

Dyskutować można z szacunkiem dla adwersarza albo bez. Wybór wiele mówi o człowieku.[/QUOTE]
To, że w przypadku osób, które nie są mi obce bardziej ważę słowa nie zależy mi na tym, żeby wszyscy znali moje zdanie na każdy temat, bo nie jest im to potrzebne. Nie mam zwyczaju wchodzić z butami w cudze życie czy mieszać w głowach ludziom moim własnym zdaniem. Mogę sobie myśleć o nich co chcę, ale nie zawsze muszę o tym mówić jeżeli nie uznam tego za konieczne z tym, że to temat na osobny wątek.

Wydaje mi się, że akurat w tym wątku nie przekroczyłam granicy szacunku.
Stary 2018-02-10, 11:39   #976
Mahdab
Zakorzenienie

Ariada dziewczyny wyżej już ci mądrze odpowiedziały.
Mogę tylko dodać, że piszac golodupiec miałam na myśli mężczyzne nie posiadającego wlasnego lokum, nie tylko Ty zarabiasz powyżej sredniej krajowej 😉
Twój przykład był nietrafiony i nawet byl pewnie proba manipulacji (może nieswiadoma). Napiszę Ci, że bym od niego nie brała pieniędzy, to odpowiesz: A jakby zarabial 10x więcej, a jakby miał też własne mieszkanie? Jakby miał miliony na koncie, to już by zerowal czy jeszcze nie? 😁 A wtedy byś napisała "A widzisz, jednak mam rację".

Mężczyzną z twojego przykładu nie byłabym zainteresowana, bo jest skapy, nieważne czy w moim mieszkaniu czy w jego.

Dziewczyny mają rację, przykre jest wyzywanie ludzi od egoistow i wyzyskiwaczy, dlatego, że mają inną wizję związku.

Edytowane przez Mahdab
Czas edycji: 2018-02-10 o 11:47
Stary 2018-02-10, 11:50   #977
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Ariada dziewczyny wyżej już ci mądrze odpowiedziały.
Mogę tylko dodać, że piszac golodupiec miałam na myśli mężczyzne nie posiadającego wlasnego lokum, nie tylko Ty zarabiasz powyżej sredniej krajowej ��
Twój przykład był nietrafiony, napiszę Ci że tak bym od niego nie brała pieniędzy, to odpowiesz: A jakby zarabialn10x więcej, a jakby miał też własne mieszkanie, a jakby miał miliony na koncie, to już by zerowal czy jeszcze nie? �� A wtedy byś napisała "A widzisz, jednak mam rację".
Mężczyzną z twojego przykładu nie byłabym zainteresowana, bo jest skapy, nieważne czy w moim mieszkaniu czy w jego.

Raczej nie miałabym zamiaru przeciągać tego dalej w stylu, a co by było gdyby zarabiał tyle i tyle.

Jednak Twoje ostatnie zdanie pokazuje, że osoby z mojego przykładu czyli zarabiające odpowiednio, ale nie proponujące nic od siebie nic więcej niż obowiązkowe prezenty nie są atrakcyjne znacznie inaczej by się patrzyło na taki układ w przypadku równego podziału kosztów - płacimy za wszystko po połowie bez wyjątków -
tj. mieszkanie, wakacje, wspólne wypady. Znam takie związki i osoby są w nich szczęśliwe. Jednak kiedy jedna ze stron daje od siebie więcej - w tym przypadku zapewnia dach nad głową, a druga daje od siebie totalne minimum, tworzy się atmosfera wyzysku. Ja bym się czuła w takim wypadku wyzyskiwana, bo zakładając, że mój partner wcześniej nie mieszkał z rodzicami i wynajmował mieszkanie po cenach rynkowych, wprowadzając się do mnie oszczędza sporo.

Ja nazywam osoby wyzyskiwaczami i egoistami, a inni tutaj nazywali osoby o podobnych poglądach do moich podobnie - bo przecież dokładaliby się do mojego kredytu. Ale absolutnie nie czuję się za to urażona, każdy może mieć swoją wizję związku i chodzi o to, żeby dobrać się z kimś o podobnych poglądach.

Edytowane przez Ariada
Czas edycji: 2018-02-10 o 11:53
Stary 2018-02-10, 11:51   #978
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Rozważałem, żeby kupić mieszkanie na kredyt. Czytając ten temat nasuwa się jeden wniosek, po co? Znajdę dziewczynę z mieszkaniem będę jej płacił 250zł, resztę sobie odkładał. A jak za parę lat coś się wypali to znajdę sobie młodszą, spakuje do walizek swoje ciuchy bo przecież nic w mieszkanie więcej nie będzie mojego i wyjdę jak z hotelu. Przez ten czas odłożę sobie kupę kasy no i wtedy dopiero kupie mieszkanie ale już za gotówkę
Super wniosek, gratuluję. Takiego mężczyzny że świeca szukać 😁

Stary 2018-02-10, 11:58   #979
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
To szukaj. Kto Ci zabroni.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 12:03   #980
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Super wniosek, gratuluję. Takiego mężczyzny że świeca szukać 😁

To oczywiście czysta ironia z mojej strony bo gdybyś nie zauważyła to moje poglądy są zupełnie inne. Ale czy ten scenariusz jest aż tak abstrakcyjny co dla niektórych?

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
To szukaj. Kto Ci zabroni.

Dziękuje za pozwolenie pani Kasiu
Tylko moje poglądy życiowe są trochę inne.
Stary 2018-02-10, 12:08   #981
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
To oczywiście czysta ironia z mojej strony bo gdybyś nie zauważyła to moje poglądy są zupełnie inne. Ale czy ten scenariusz jest aż tak abstrakcyjny co dla niektórych?

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Dziękuje za pozwolenie pani Kasiu
Tylko moje poglądy życiowe są trochę inne.
Myślę , że abstrakcyjny, bo jeszcze nikt tu nie wyrażał chęci wykorzystywania partnera.

Stary 2018-02-10, 12:09   #982
Fubizka
Zakorzenienie

Rozwazalam kupno mieszkania. Jako singla z 20% wkladem wlasnym stac mnie jedynie n mieszkanie na obrzezach miasta z 1,5 godzinnym dojazdem do pracy, jesli chcr jednoczesnie pozwolic sobie na wyjazdy zagraniczne kilka razy w roku, samochod, wyjscia do teatrow, imprezy, sport. A lubie to. Po co wiec z tego rezygnowac lub mieszkac na koncu miasta, jesli moge wziac sobie faceta, ktory bedzie mi doplacal polowe raty i polowe oplat. Zeby nie zamieszkiwal na krzywy ryj, powiem mu tez, ze w dobrym tonie jest dolozyc sie do ubezpieczenia i zuzycia nieruchomosci. Bede sobie mieszkac w centrum i korzystac z zycia a gosc splaci polowe mieszkania a na koniec jak zaczne juz o wiele lepiej zarabiac albo gosc zacznie narzekac, to go wystawie za drzwi. Najwyzej znajde nastepnego chetnego, w dobie tindera to kwestia dni, maksylamnie tygodni. Plan idealny, na koncu zostane wlascicielka mieszkania, ktore nabylam za pol ceny

Ps. Tak to ironia.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 12:33   #983
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Myślę , że abstrakcyjny, bo jeszcze nikt tu nie wyrażał chęci wykorzystywania partnera.

Czemu abstrakcyjny? Przecież uważasz że płacenie połowy opłat jest ok, skoro mieszkasz w nie swoim mieszkaniu to nie powinnaś nic do niego kupować, czy tak? Dzięki mieszkaniu u faceta w mieszkaniu z kredytem jesteś w stanie odłożyć dużo więcej niż wynajmując, no jesteś. Jest szansa że za jakiś czas się z nim rozstaniesz, no jest.

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Rozwazalam kupno mieszkania. Jako singla z 20% wkladem wlasnym stac mnie jedynie n mieszkanie na obrzezach miasta z 1,5 godzinnym dojazdem do pracy, jesli chcr jednoczesnie pozwolic sobie na wyjazdy zagraniczne kilka razy w roku, samochod, wyjscia do teatrow, imprezy, sport. A lubie to. Po co wiec z tego rezygnowac lub mieszkac na koncu miasta, jesli moge wziac sobie faceta, ktory bedzie mi doplacal polowe raty i polowe oplat. Zeby nie zamieszkiwal na krzywy ryj, powiem mu tez, ze w dobrym tonie jest dolozyc sie do ubezpieczenia i zuzycia nieruchomosci. Bede sobie mieszkac w centrum i korzystac z zycia a gosc splaci polowe mieszkania a na koniec jak zaczne juz o wiele lepiej zarabiac albo gosc zacznie narzekac, to go wystawie za drzwi. Najwyzej znajde nastepnego chetnego, w dobie tindera to kwestia dni, maksylamnie tygodni. Plan idealny, na koncu zostane wlascicielka mieszkania, ktore nabylam za pol ceny

Ps. Tak to ironia.
To napisz gdzie mieszkasz, to chętnie przyjadę i zamieszkam z tobą na takich warunkach które przedstawiłaś. Bo teraz to plącę 1500zł za wynajem Kowalskiemu, wolę tobie płacić nawet 1000zł, to chyba będzie nawet więcej niż połowę wszystkiego. Jak mnie wyrzucisz za parę lat to sie nie pogniewam, bo do tego czasu odłożę sobie kilkanaście tysia. Zainteresowana?
Stary 2018-02-10, 12:54   #984
Fubizka
Zakorzenienie

Gdyby nie to ze jestem mezatka i to ze lubie byc w zwiazku z milosci a nie dla kasy i wydojenia sie nawzajem to tak, bylabym zainteresowana Dla mnie to by bylo jakies 250tys zaoszczedzone na samym kapitale, nie mowiac o odstetkach.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 13:04   #985
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Zadziwia mnie to wmawianie osobom chcącym samodzielnie spłacać własne zobowiązania, że są frajerami, dojonymi przez interesownych pseudo partnerów. Takie rzeczy to tylko na Wizażu mogę spotkać

Autorko, sama sobie robisz kuku tkwiąc w tym związku, nie podejmując żadnych kroków w celu poprawy swojej sytuacji. Cóż, to Twój czas i Twoja decyzja jak go wykorzystasz.
Stary 2018-02-10, 13:12   #986
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Gdyby nie to ze jestem mezatka i to ze lubie byc w zwiazku z milosci a nie dla kasy i wydojenia sie nawzajem to tak, bylabym zainteresowana Dla mnie to by bylo jakies 250tys zaoszczedzone na samym kapitale, nie mowiac o odstetkach.
No moje poglądy są identyczne do twoich, uczucia są dla mnie na 1. No i sam fakt, że wyliczyłaś oszczędności w kwocie 250 tyś. oznacza, że zakładasz że związałabyś się ze mną na całe życie, poza tym ta kwota świadczy że mieszkalibyśmy w co najmniej 100 metrowym apartamencie lub domu? No gdyby nie mąż to bym sie już pakował
Stary 2018-02-10, 13:12   #987
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
czyli mocno teoretyzujesz. Nie masz kredytu, mieszkania ani dziewczyny
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 13:17   #988
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Zadziwia mnie to wmawianie osobom chcącym samodzielnie spłacać własne zobowiązania, że są frajerami, dojonymi przez interesownych pseudo partnerów. Takie rzeczy to tylko na Wizażu mogę spotkać

Autorko, sama sobie robisz kuku tkwiąc w tym związku, nie podejmując żadnych kroków w celu poprawy swojej sytuacji. Cóż, to Twój czas i Twoja decyzja jak go wykorzystasz.
Nikt tego nie pisze.

Chodzi raczej o perspektywę partnera - mieszkając za pół darmo czułabym się jak pasożyt. I tak, uważam, że tacy ludzie pasożytują na swoich partnerach.

Ale o ile w swoim związku mnie to obchodzi, to inny niech robią co chcą, jeśli obu stronom pasuje.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 13:20   #989
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Zadziwia mnie to wmawianie osobom chcącym samodzielnie spłacać własne zobowiązania, że są frajerami, dojonymi przez interesownych pseudo partnerów. Takie rzeczy to tylko na Wizażu mogę spotkać .
mnie za to dziwi że umyka ludziom to że po rozstaniu, czasami brzydkim, partnerzy różne rzeczy wyciągają i o rózne rzeczy się sądzą.
I dobrowolne dorzucanie się do kredytu prawnik nazwie "finansowaniem majątku odrębnego" i pomoże odzyskać kasę wsadzoną w cudzą nieruchomość.
Może ta wiedza przychodzi z czasem i po opowieściach rozstających się znajomych ....

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2018-02-10 o 13:21
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 13:23   #990
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
3la jakbym się umówiłaś z przyjaciółka na zaplate, to bym stwierdziła, że ma problemy i bym jej pomogła Druga sprawa, że jak napisałam to profesjonalistka, więc jeśli do niej pójdę, traci klientke.
Nie, bo idziesz do niej wieczorem, kiedy już salon zamknięty, pijecie sobie winko, gadacie i ona ci robi paznokcie. Nie traci klientki.

Wtedy też spoko nie zapłacić, bo po fakcie się rozmyśliłaś?

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;81263516]mnie za to dziwi że umyka ludziom to że po rozstaniu, czasami brzydkim, partnerzy różne rzeczy wyciągają i o rózne rzeczy się sądzą.
I dobrowolne dorzucanie się do kredytu prawnik nazwie "finansowaniem majątku odrębnego" i pomoże odzyskać kasę wsadzoną w cudzą nieruchomość.
Może ta wiedza przychodzi z czasem i po opowieściach rozstających się znajomych ....[/QUOTE]Od tego są umowy.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości