![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
u nas Marcel mial byc za Krystiana i to byl pomysl mojej matki, juz prawie uleglam ale strasznie ale to strasznie kojarzy mi sie to imie z zniewiescialym facetem
![]() ![]() Kornel, znam kilku ale tez mnie nie powala. w ogole zadno meskie imie mnie nie powala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
Bianeczko ja tez jestem Karolina
![]() ![]() ![]() Nasz synek bedzie Filipem, chociaz wiem, ze ostatnio Filipkow sporo, ale wybralismy je na dlugo przed staraniami o maluszka. Cora miala byc Ania lub Aleksandra (chociaz ja wolalabym Malwinke ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Mam kolege Jeremiego ![]() A z dogodzeniem rodzinie to roznie bywa, zawsze komus cos sie nie podoba ![]() Reakcja jednej z babc tzta: ''to jak nazwiecie?'' ''Filip'' ''cooo? takie stare imie?'' ![]() ![]() Edytowane przez muffinka90 Czas edycji: 2011-09-22 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
ja tez jestem rocznik 88 i najwięcej w klasie było Ani i Kasi, sama zresztą w dzieciństwie przeżywałam że nie mam na imie Kasia. Rodzice dali mi na imie
Patrycja i byłam jedyna w klasie, a nawet w całej szkole nie było nas dużo. Jak już urosłam to byłam zadowolona że jednak jestem Patrycja a nie Kasia hehe swoją drogą Karolina była moją najlepszą przyjaciółką w podstawówce i gimnazjum ![]()
![]() |
#964 |
Zakorzenienie
|
ja jestem rocznik 90 i jestem Natalia. W klasie zawsze mialam jakies inne Natalie ale mimo wszystko uwielbiam swoje imie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |||
Wtajemniczenie
|
tez to chcialam napisac
![]() A co do imienia Jeremi, to nie jest to zadne "kalectwo"( ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ktoras z dziewczat pytala tutaj o imie "Karol". Moim zdaniem jest przepiekne, ladnie brzmi i do tego nasz papiez mial tak na imie. "Marcel" z kolei w ogole mi sie nie podoba. Kojarzy mi sie z otylymi ludzmi ![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- A co myslicie o imieniu Lilla ?
![]() |
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
Pear imie mi sie osobiscie podoba, tylko mam z nim takie dziwne skojarzenia, bo mialam kiedys nauczycielke, na ktora mowilismy Lilla- Godzilla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lilla byloby pelne, a noralnie nazywalibysmy ja Lilka lub Lila, ale juz wiem, ze moja Mama tez zna jakas rymowanke do Lilki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
Jakby sie uparl, to do kazdego imienia mozna cos wymyslic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Raczkowanie
|
Marcel mi się jakoś nie podoba. Dawid, Wojtuś, Krzyś, Antoś, Janek - te imiona mi się podobają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Zakorzenienie
|
A mnie się podoba Malwina..Kalina np. tez sliczne
![]()
![]() |
#973 |
Wtajemniczenie
|
my mamy Marcelka. w ciąży mąż nalegał na to imię, ja byłam za innymi, np Konrad, Bartosz. jednak w końcu uległam i bardzo się cieszę. też kojarzyło mi się jakoś niemęsko
![]() nie podoba mi się imię JAN. brzydko na chłopca wołać ciągle Jasiu, a Jan brzmi tak twardo. aaaa i jeszcze jeśli chodzi o imiona żeńskie, to na wymioty mi się zbiera, gdy słyszę, że co druga para daje na imię: Oliwia, Julia, Amelia, Maja, Ola, Zuzia, Wiktoria................. ... no maskara jakby innych imion nie było.
![]() |
![]() |
#974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#975 |
Zadomowienie
|
a mi się ostatnio bardzo podoba Helenka. Według mnie brzmi dostojnie, antycznie (
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja bardzo chcialabym miec Jasia Najpierw maly Jas, pozniej dla kumpli w skzole Jasiek, Janek, Jachu, a w pracy Jan... Uwielbiam to imie ![]() Cytat:
moja siostra chce tak nazwac swoja corcie
![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żartuje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Mi też ![]() u nas jeśli będzie dziewczynka nazwiemy ją Hania, choć tz ostatnio wspominał coś o Matyldzie ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez czubasek20 Czas edycji: 2011-09-23 o 08:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Matylda tez mi sie podoba, ale za to mojemu tztowi w ogole :/ Cytat:
![]() U nas byly duze szanse na bliznieta, bo oboje mamy ojcow, co maja braci blizniakow i jak sie dowiedzialam o ciazy, to zaczelismy wymyslac rozne kombinacje, no i kobinacja dwoch chlopcow miala byc Jas i Stas ![]()
![]() |
![]() |
#981 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hela kojarzy mi się z byłą teściową :P:P Staś również mi się podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Raczkowanie
|
Dla dziewczynki:
- Lena - Jowita - Judyta - Julita - Nadia - Emily - Maja Dla chlopczyka - Natan - Dominik - Kevin - Jakub - Tobiasz To tylko moje typy ![]()
![]() |
#983 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
sorry, że kogoś uraziłam, ale takie są fakty - poczytajcie proszę badania pani dr Krystyny Doroszewicz z Wyższej Szkoły Psychologii Społecznej i dr Ewy Stanislawiak, które to ściśle zajmują się badaniami dotyczącymi nadawania imion udowodniły nie tylko to, że imiona typu Vanessa czy Jessica nadawane są przez niższe warstwy społeczne (jako zapożyczenia z telewizji oraz przeświadczenie, że dzieciom będzie lepiej w życiu), ale też wykazały, że wyższe warstwy społeczne nadają często zapomniane, starodawne imiona typu Leon, Staś itp. jako odcięcie się od mody. Zbadały również wpływ imion na późniejsze możliwości osiągnięcia sukcesów zawodowych. Okazało się, że większość imion w Polsce to stereotypy. Polecam odszukać i poczytać trochę badań. Część wniosków jak się przeczyta to od razu można stwierdzić, że są prawdą i tak Henio, czy Czesio to hydraulik, Kazik - kierowca, a Marysia czy Hania ciepłe osoby. Prawda, że same to twierdzicie? i oczywiście jest to uogólnienie jak wszystkie badania, dlatego nie ma się co obrażać, tym bardziej jeżeli ma się zagraniczne imię bo rodzice przebywali na emigracji ale należy pamiętać jak imię kojarzy się w Polsce - i tu też szanowne badaczki przeprowadziły badania na nauczycielkach, z ankiet wyszło, że nauczycielkom imiona Oskar, Nikola, Vanessa czy Dżastin kojarzą się z niskimi warstwami społecznymi aaaa i badania takie prowadzone są nie tylko w Polsce - okazuje się, że serialowo-telewizyjne imiona wszędzie popularne są w niższych warstwach społecznych, również w USA czy GB Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2011-09-23 o 13:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy daje takie imię dla dziecka jakie mu się podoba i conajmniej niegrzeczne jest pisanie takim tonem. Jeśli ktoś daje dziecku na imię to nie pyta innych co o nim sądzą, a jedynie informują jak zwracać się do dziecka. Komentarze są tu zatem zbędne. Mama Amelki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny za wyrazenie opinii o imieniu Jeremi. Tylko mnie to utwierdziło o słusznosci naszego wyboru
![]() Dobre skojarzenie kilku osób i z Pearl Jam ![]() Inne które mi się podobaja to : Leon (mąż nie chciał o nim słyszeć), Aleksander (za długie do nazwiska), podoba mi się jeszcze Antoś, ale jest już takie popularne. Ja mam imie popularne- Magda- i miałam 7 Magd w klasie. Mysle, ze teraz może tak być z w przypadku Julii i Kubusiów. Dlatego obiecałam sobie, ze nigdy nie będę się sugerować modą w wyborze imion dla dzieci. Oczywiscie wybór imienia to indywidualna sprawa rodziców i niefajnie jest używać takich epitetów na temat danego imienia. Chyba, ze ktos tak jak ja pyta o opinie na temat imienia, ale tu też obowiązuje pewna kultura. A Amelka to śliczne imie ![]() Edytowane przez sigalla Czas edycji: 2011-09-23 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
sigilla, też nigdy nie chciałam kierować się modą.
Z Amelią spotkałam się około 10-13 lat temu. Spodobało mi się to imię tak bardzo, że chciałam córkę Amelkę. Niestety, imię stało się tak popularne, że zwyczajnie stało się nudne. Co nie zmienia faktu, że podoba mi się.
![]() |
#987 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kolejna mama Amelki ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 | |
BAN stały
|
Cytat:
śliczne imie moim zdaniem mam tez Zuzie A teraz jak bym miala chlopca/sa takie plany za pare mesiecy/ to bedzie miał Staś a jak dziewczynka to Marysia ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
dokładnie. Mnie rownież uraziły słowa Sani. Dałam dziecku imię które podobało nam się z mężem i to od dawna i nawet nie wiedzieliśmy że jest to drugie najczęsciej nadawane imię. W rodzinie ani wsród znajomych się nie powtarza. Poza tym pasuję do córeczki. A imię Jan jest piękne i z tradycją. Tak jak i Staś. Mama Zuzy |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.