|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Alleluja! Jezus żyje!
Alleluja! Jezus żyje! Już Go dłużej grób nie kryje, w którym trzy dni spoczywał. Alleluja! Przezwyciężył Jezus czarta, co nas więził W tej chwalebnej niewoli. Alleluja! Tryumfuje Prawda, a fałsz ustępuje Z ziemi oswobodzonej. Alleluja! Złość zgromiona, a niewinność wyniesiona Odzyskała swe prawa. Alleluja! Zmartwychwstały, jest zastawem wiecznej chwały. Którą krwawo wyjednał. Alleluja! I my wiemy, iż z swych grobów powstaniemy Jak nasz powstał Zbawiciel. Wdzięcznym sercem Alleluja! zaśpiewajmy Alleluja, Zbawcy Zmartwychwstałemu. Tą piękną pieśnią pragnę Was powitać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
![]() Kobiety tutaj nie muszą chodzić w czarnych abayach, nakaz ten dotyczy tylko lokalnych Emiratek i oczywiście muzułmanek z innych krajów, którym to może nakazać ich mąż lub ojciec. Jest wiele muzułmanek szczególnie z Libanu ale też i Egiptu, Maroka itp, które ubierają się po europejsku. Nakaz noszenia abayi bez względu na wiarę dotyczy Arabii Saudyjskiej, lecz o tym harcorowym kraju już kiedyś wspominałam. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Uzyskasz odpowiedź na wszystkie swoje pytania i wątpliwości jedynie poprzez skontaktowanie się z agencjami pracy. Już tu były podawane do nich namiary wcześniej. Ja powiem, że praca owszem jest, niemal w każdym zawodzie. ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Monana, nie wolno kasować wiadomości. Pamiętam, że pytałaś o firmy ubezpieczeniowe. Jedną z najlepszych jest DAMAN i tam polecam wykupić ubezpieczenie. Jedna uwaga..... jakim cudem, to Wy macie sobie sami to ubezpieczenie wykupić? Z tego co wiem, to leży to zawsze po stronie Pracodawcy. Pierwszy raz się spotykam z tym, aby Pracownik sam wykupywał sobie ubezpieczenie.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-04 o 21:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
|
Cytat:
Tak.... wszystko jest dostępne w sklepach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
|
INFORMACJA
Szanowni Państwo, W związku z ogromną tragedią, jaka dotknęła nasz kraj, ksiądz Andrzej Kiejza, odprawi w dniu dzisiejszym, tj. 10.04.2010r. o godzinie 20.00 w Assisi Hall w St. Joseph Church w Abu Dhabi mszę świętą, w intencji ofiar katastrofy lotniczej w Smoleńsku.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-10 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Wtajemniczenie
|
właściwie to nie wiem jak skomentować...
....widzę że solidarność obejmuje również takie egzotyczne zakątki
![]() |
#967 |
|
11 Kwietnia 2010
Gulf News Polish president's plane crashes in Russia
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-11 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
|
10 Kwietnia 2010.... kolejna data Kwietniowa.... kolejna Sobota przed Niedzielą Miłosierdzia Bożego.... czyż nie wystarczyło bólu 5 lat temu?
Śmierć Papieża Jana Pawła II była "wyczekana", umierałam przed TV wraz z całym światem aby ostatecznie poczuć stratę w Sobotnią noc.... na śmierć Prezydenta Lecha Kaczyńskiego nie czekałam.... kilka dni temu miałam rozmowę z przyjaciółmi, gorącymi przeciwnikami PiS-u i samego Prezydenta.... zezłościłam się na nich, powiedziałam im wtedy, że dość mam już ciągłego słuchania ich durnych komentarzy. Prezydent Polski jest MOIM Prezydentem i bez znaczenia kto nim jest jeśli został wybrany demokratycznie, a Lech Kaczyński tak wybrany został.... tak, i w dodatku sama na niego głosowałam.... ja jedna spośród wszystkich moich przyjaciół.... na Boga, nigdy nie dzieliłam ludzi ze względu na poglądy polityczne, religię a nawet upodobania seksualne. Gdyby Prezydentem został Tusk, którego szczerze nie lubiłam, to w momencie objęcia przez niego władzy zamknęłabym usta na głupie komentowanie jego wzrostu, uśmiechu albo innych szczegółów, które nijak się mają do polityki. Widziałam NAGONKĘ w polskich mediach na Lecha Kaczyńskiego.... zastanawiam się, czy będąc na JEGO miejscu, potrafiłabym tak kochać Polskę i Polaków, którzy mu tyle krwi natruli i wyśmiewali go wszędzie, gdzie to tylko było możliwe..... czy ja potrafiłabym tak przebaczać? Ta nagonka przycichła.... i nagle słychać głosy, że NIKT na świecie z mojego Prezydenta się nie śmiał, za wyjątkiem głupich przedstawicieli narodu Polskiego. Skończy się żałoba, zacznie się nagonka od początku..... na religię, na wiarę, na księży, na prawdę, na patriotyzm.... na Polskość! Bo teraz w Polsce panuje moda aby być bardziej zachodnim od Zachodu i bardziej chamskim od chamów. Wczoraj, w Sobotę dokładnie o godzinie 13.32 (11.32 czasu polskiego) otrzymałam telefon od mojego kolegi, Palestyńczyka. Zapytał mnie czy wiem, że Prezydent nie żyje.... siedziałam przy basenie jedząc lunch.... zamarłam.... przecież dopiero co była w Emiratach żałoba po śmierci brata Prezydenta, a tu sam Prezydent nie żyje?! Ahmed mówi mi - nie Prezydent Emiratów ale Polski..... zdziwiona odpowiadam - ale o czym ty w ogóle mówisz, Ahmed! To mama Prezydenta była chora, coś źle zrozumiałeś!.... - słuchaj, Prezydent Polski wraz ze swoją żoną zginęli dzisiaj w katastrofie lotniczej... - Ahmed, ja Cię bardzo proszę, to nie 1 Kwietnia, Prima Aprilis już był, weź nawet nie żartuj sobie z takich spraw! - Eva, gdzie ty jesteś? Włacz radio, TV, zobacz sama... - jestem nad basenem.... w Clubie.... na Boga, Ty nie żartujesz?! - nie, nie żartuję, bardzo mi przykro mi z tego powodu.... moje kondolencje ..... popłakałam się..... ..... telefon się rozdzwonił.... Dzisiaj przeczytałam, że samolot rozbił się o 8.56 czasu polskiego, u mnie była wtedy 10.56..... właśnie wyszłam z morza.... pamiętam, że popatrzyłam na zegarek na moim telefonie, była 10.59... Wracałam do domu w szoku... wiadomość okazała sie prawdziwa.... nie byłam w stanie się ruszyć, ubrałam się z zamiarem pojechania do kościoła na mszę św., nie dojechałam, nie byłam w stanie wyść z domu.... oglądałam mszę na TV POLONIA transmitowaną z Warszawy.... Dzisiaj jestem już w pracy, otrzymuję kondolencję od wszystkich, każdy powtarza, że taka tragedia nie powinna się była zdarzyć.... no przecież wiem, że nie powinna, więc dlaczego się zdarzyła?! Jeden z listów kondolencyjnych jakie otrzymałam, a który szczególnie mnie wzruszył jest od mojego dobrego znajomego Pakistańczyka, muzułmanina, który kiedyś pożyczył ode mnie film "Pasję Chrystusa" Mela Gibsona i oglądał ten film ze swoją żoną..... mam do niego ogromnie dużo szacunku, jest muzułmaninem a NIE BAŁ się tego filmu, jakże wielu moich znajomych chrześcijan BOI się tego filmu, jakby miał ich ugryźć albo nie daj Boże zmusić do przemyślenia swej wiary. Dear Ms. Eva, I am truly saddened by death of your country leadership in a plane crash. It was a devastating tragedy for your country and people. Their passing will not only leave a void in the lives of the people of Poland but in the democracy of the country. I could understand the sorrow of this tragedy as we have had similar incident in past. My sincere thoughts and prayers are with you, your people and country. With deepest sympathy, Nadeem B.... Otrzymuję wiele ciepłych telefonów i pięknych SMSów od osób z całego świata, dzisiaj rano obudziła mnie wiadomośc od przyjaciela Hindusa: Dear Eva, As fellow human being I mourn with Polish friends and nation for irreparable loss of Polish President and parlimentarians in the air tragedy. Nikhil M..... ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- INFORMACJA
Szanowni Rodacy, Z głębokim żalem i smutkiem informuję, iż w związku z tragicznym zgonem w katastrofie lotniczej w dniu 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem, udającego się na uroczystości katyńskie Pana Lecha Kaczyńskiego, Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Jego Małżonki Marii Kaczyńskiej oraz towarzyszących wysokich przedstawicieli Państwa Polskiego, w Ambasadzie RP w Abu Zabi w dniach 11-17 kwietnia 2010 roku (niedziela - sobota) w godzinach 9:00 - 13:00 wyłożona została księga kondolencyjna. Roman Chałaczkiewicz Ambasador RP w Zjednoczonych Emiratach Arabskich
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-12 o 05:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 |
Przyczajenie
|
Wczoraj ksiądz z Polski odprawił w Ammanie msze za dusze tragicznie zmarłych.Dodam,ze to już druga msza-pierwsza po angielsku w niedziele odprawił ksiądz z Irlandii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
|
BO, śliczne zdjęcia
![]() Pod jakim wezwaniem jest ten kościół? W Abu Dhabi jest pod wezwaniem św. Józefa.
![]() |
![]() |
#971 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Kiedy wybierasz się do Jordanii? Edytowane przez BO66 Czas edycji: 2010-04-16 o 08:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
|
Witaj BOnia
![]() Ehhh... nie wiem właśnie kiedy do Jordanii, bo na jesień planuję kierunek Himalaye. Myslę o Jordanii i wiem, że NAPEWNO pojadę kiedyś, tylko muszę wyskrobać na to czas. Jak narazie, to chętnie popatrzę na zdjęcia jeśli tylko będziesz tak miła i coś tu dodasz. Muszę też na wątku nadrobić zaległości.... tyle było fajnych imprez u nas.
![]() |
![]() |
#973 |
Konto usunięte
|
Eva, przybywam z pytaniem ;-)
W czerwcu wybieram się do Dubaju, dzis dowiedziałam się, że mam się zatrzymać w Habtoor Grand Hotel Jumeirah w Dubaju, wiesz może co nieco na temat tego hotelu ? Przeszukałam już Google, ale wiadomo - nie ma to jak subiektywna informacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | |
|
![]() Cytat:
Bardzo pozytywny Hotel z fantastyczną włoską knajpką ![]() ![]() ![]() Sam Habtoor Grand Resort & Spa ma też super recenzje. ![]() Subiektywnie mówiąc, dobry hotel w mieście ale w nim nie spałam ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-18 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Konto usunięte
|
Wielkie dzięki, jak wrócę zdam relacje !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
|
Gdy będziesz w czerwcu w Dubaju to daj znać, stawiam butelke włoskiego, czerwonego wina ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#977 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
|
![]() ![]() BOnia, może Ty też się wybierzesz tu do mnie, masz tak blisko ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#979 |
Przyczajenie
|
Witaj Ewunia
![]() ![]() Edytowane przez BO66 Czas edycji: 2010-04-18 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Przyczajenie
|
madaba
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Przyczajenie
|
Znalazłam jeszcze fajny filmik.
Wadi Al Mu*** - Explore Jordan [HQ] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
|
BOnia..... ależ śliczne zdjęcia
![]() ![]() Wadi Al M.u.j.e.b coś wspaniałego ![]() Powiedz coś więcej o Madabie ![]()
![]() |
![]() |
#983 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie ,dziewczyny mam problem moja corka zgubila upowaznienie notarialne ktore jej zostawialam w Polsce ,co ja teraz moge zrobic ?? Czy konsul moze wystawic mi takie upowaznienie ??? Czy musze udac sie tutaj to jakiegos prawnika ,notariusza , a pozniej zalegalizowac w ambasadzie( a jak musze to moze znacie jakiegos ).Prosze o pomoc .Pozdrawiam serdecznie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 | ||
|
Cytat:
Ze strony Ambasady RP w Abu Dhabi: Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-21 o 12:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Raczkowanie
|
dziekuje bardzo buziaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Raczkowanie
|
witam! cieszę się ogromnie, że znalazłam was na forum. Ostatnio z moim chłopakiem byliśmy na rekrutacji do Emirates Airlines (Cabin Crew). Ja niestety odpadłam na jednym z etapów, mój chłopak przeszedł rekrutację do końca i teraz czeka na ostateczne wyniki. Tu pojawia się mój problem: mój chłopak jeśli dostanie tą pracę to na pewno poleci do Dubaju, natomiast ja za bardzo nie wiem co mam zrobić z sobą..;/ oczywiście chcemy być razem, dlatego zaczęłam już przeglądać stronki z pracą w Dubaju i ogólnie o warunkach, poza tym będę też za pół roku strać w kolejnej rekrutacji do EA. Ale mam pytanie, jakie mam szanse na znalezienie pracy gdy posiadam podwójny dyplom (polski i niemiecki) Master of European Studies. Moim doświadczeniem są 3 miesięczne praktyki w Turcji w czasie wymiany studenckiej, miesięczne praktyki w PL w fundacji, oraz moja już prawie roczna studencka praca w niemieckiej drukarni... pracowałam też trochę w różnych sklepach, ale jeśli chodzi o pracę w Dubaju, to wszędzie wymagane jest min. roczne doświadczenie (nawet jeśli chodzi o recepcjonistkę), jeśli możecie mi odpowiedzieć:
1.w jakim sektorze powinnam szukać pracy? 2.czy wypłata kelnerki, recepcjonistki pozwoli mi utrzymać mieszkanie i zostanie mi jeszcze na życie? (np. ostatnia oferta którą przeglądałam to recepcjonistka w jakimś spa, 4,5000 dirhm na tydzień - to dużo ? mało? 3.czy jakbym wyszła za mąż za mojego chłopaka, to czy mogłabym z nim mieszkać w służbowym mieszkaniu - może są tu jakieś dziewczyny z Cabin Crew EA i będą mogły mi na to pytanie odpowiedzieć. Sama już nie wiem co robić, w sumie jeszcze nie znamy ostatecznych wyników i może dzielę skórę na niedźwiedziu, ale muszę się jakoś zabezpieczyć w info, bo nie chcemy się rozstawać..;( Poza tym jestem trochę rozdarta, bo po 5 latach studiów nie chciałabym pracować jako recepcjonistka, ale z drugiej strony wiem ze moje studia nie są jakieś specjalistyczne i tak naprawdę nie dają mi zawodu... żałuję że nie poszłam na budownictwo.. ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]()
![]() |
#987 |
|
Witaj Aneczka.S
![]() Polecam Ci wątek: Dot.: Jak zostać stewardessą? <- KLIK Jest tam podanych bardzo dużo informacji o rekrutacji i warunkach pracy w różnych liniach lotniczych, także w Emirates Airlines. "4,5000 dirhm na tydzień" - raczej niemożliwe, to chyba na miesiąc. Przelicznik: 4,500.00 AED = 3,572.48 PLN
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 |
Raczkowanie
|
Faktycznie pomyliłam się z jednym 0, chodzi o: "40hrs per week AED 4,500 - 6,500 depending on experience".
wątek jak zostać stewardessą nie jest mi on obcy ![]() stąd moje pytania, 1.czy za taką wypłatę (jak ta podana wyżej) można się utrzymać, 2.ile kosztuje wynajęcie najtańszego mieszkania, 3.w jakim sektorze powinnam szukać/mam szanse znaleźć pracę po moim kierunku studiów żeby się dalej rozwijać O i może najważniejsze, bo wyczytałam, że osoba zatrudniona w Emiratach może się starać o promesę wizową w urzędzie emigracyjnym dla osoby którą chce zaprosić - czy mój chłopak mógłby się starać o taką promesę dla mnie jako swojej dziewczyny, czy to tylko dla członków rodziny i małżonków?? Dziękuję za Twoja odp. Eva ID, i jeśli możesz to proszę o pomoc jeśli chodzi o te powyższe ![]()
![]() |
#989 | |
|
4.500 AED - zwykle taka wypłata poparta jest zakwaterowaniem, który zapewnia Pracodawca (Sponsor) w lokum typu studio lub sharing accommodation.
Różnie, ale jeśli chce się wynająć samemu to chyba pensja 10.000 AED jest najniższa akceptowana, to znaczy nie wynajmą osobie jeśli zarabia mniej całego mieszkania, tym bardziej osobie samotnej. Bardzo ważne jest ILE Pracodawca zaproponuje accommodation allowance. Można szukać w mieszkaniach, gdzie jest więcej osób i wtedy opłaca się łóżko, tego rodzaju lokum jednak nie polecam. Ceny można przeglądać w gazetach, np. Guf News. Cytat:
Nie, Twój związek tutaj nie jest akceptowalny. Musiałabyś zostać jego żoną.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-24 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi
![]() jeśli chodzi o mój zawód..ja jeszcze studiuje, ale to mój ostatni semestr, więc akurat jakbym miała się szykować do wyjazdu to była bym już w tłumaczeniu na PL mgr. nauk europejskich :/ co tak naprawdę nie daje mi żadnego wyuczonego zawodu.. :/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.