![]() |
#961 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Cytat:
---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#963 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.fhu-jozefkrol.pl/ - to jest strona firmy, która organizowała to szkolenie. Działają na terenie Podkarpacia, Małopolski i Śląska. Myślę, że nie są jedyni w całej Polsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zadomowienie
|
U mnie to owszem są szkolenia ale... dla informatyków. Niestety nie moja branża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Konto usunięte
|
Inwestycja w kadry ma często fajne kursy. Tylko szkoda, że większość dla przedsiębiorstw małych, średnich i dużych. Póki co to szukam też jakiś online. PARP trochę monotonny się zrobił. ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
lalibelle jak będzie awaria kompa to wcale nie musisz księgować na konta teowe, żeby wyliczyć np. VAT
![]() uwzględniasz odpowiednio faktury zwracając uwagę kiedy powstanie obowiązek podatkowy i na tej podstawie robisz VAT poza tym awaria nie trwa wiecznie, a Ty masz obowiązek robienia kopii zapasowej programu ![]()
![]() |
#969 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#970 |
Zadomowienie
|
mam pytanko czy: UMOWA MIĘDZYNARODOWA będzie klasyfikowana przy monitoringu kosztów do umów cywilno- prawnych???
Będę wdzięczna za informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
lalibelle jak zapewne już wiesz nie z każdej faktury masz możliwość odliczenia podatku VAT, a co za tym idzie nie uwzględniasz ich w ewidencji
![]()
![]() |
#972 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja ogólnie miałam w szkole nacisk położony na pełną księgowość,a na praktykach z kolei miałam pkpir i mam taki mętlik,że hej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
lalibelle gdyby była taka sytuacja co jest naprawdę bardzo mało prawdopodobne to wtedy najprostsza forma zeszyt i uwzględniane faktury za dany okres rozliczeniowy, po naprawie usterki wszystko w takiej samej formie musi się znaleźć w systemie, żeby zgadzało się ze sporządzoną deklaracją w przypadku wykrycia błędu złożenie korekty z wyjaśnieniem
![]() |
#974 |
Rozeznanie
|
anex_1989 dzięki
![]()
![]() |
#975 |
Zakorzenienie
|
lalibelle nie ma za co
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Raczkowanie
|
witam wszystkie księgowe!
![]() skoro tak sobie tu zawzięcie skrobiecie, to pomyślałam, że może opiszę swój 'problem' w którym możecie mi pomóc. jestem młodą (22 lata) osobą mieszkającą 6 lat za granicą - Dania. oczywistością jest to, że język duński znam niemal tak dobrze jak polski. mam wykształcenie ekonomiczne (handlowe?), wszak była to szkoła w której ekonomię, finanse, księgowość czy matematykę miałam na najwyższym poziomie - jednak nie był to uniwersytet. chciałabym wrócić do PL ze względów personalnych. stąd moje pytanie: czy jest coś takiego jak dwujęzyczna księgowa? czy słyszałyście coś o tym? a może w waszych firmach takowe zagrzewają miejsce (jeśli tak - na czym polegają ich obowiązki?) nie ukrywam też, że interesuje mnie ile taka osoba mogłaby zarabiać. - miejsce pracy w Polsce nie odgrywa roli, może to być zarówno Poznań, Warszawa jak i Kraków ![]() będę wdzięczna za każdą wypowiedź ![]()
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
wejdź sobie na jakikolwiek polski portal z ofertami pracy - od razu zobaczysz dużo ofert np. specjalista ds fakturowania, asystent ds rachunkowości itp z językami - też są oferty na język duński -wystarczy poszukać
![]()
![]() |
#978 |
Raczkowanie
|
parasololka - z takim językiem owszem czasem poszukują księgowych (przeważnie trzeba jeszcze znać angielski), ale to głównie praca w centrach usług wspólnych tzw. sektor SSC/BPO. Czyli robisz tylko wycinek księgowości, bo księgowych to tam są czasem setki, za niezbyt reweklacyjne pieniądze. Zresztą pewnie się orientujesz co to za praca, bo we wszystkich krajach są takie centra finansowe różnych firm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Raczkowanie
|
Witam drogie Panie
![]() ![]() Heh z góry dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Rozeznanie
|
Szansa jest zawsze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#981 |
Konto usunięte
|
Witam, chciałam zapytać czy któraś z was była na kursie I stopnia organizowanym przez Stowarzyszenie księgowych ? Jakie macie odczucia, warto ? No i czy jesteście zadowolone z tych kursów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź. Nie łatwo jest zaczynać od początku, ale nie mam z tym problemu - oby tylko ktoś odpowiedział, bo pracować chcę i potrafię, gorzej mentalność Polskich pracodawców bywa zaskakująco zamknięta.
marcinosz -> ja kończyłam kurs pierwszego stopnia w SKwP i gorąco go polecam. Ogólnie, jak poczytasz na różnych forach to właśnie tamtejsze kursy są najbardziej polecane. Są dość drogie - to fakt, ale to ogromna piguła praktycznej wiedzy. Kilka osób po moim kursie zapisało się na wyższy stopień. Ja w przyszłości też planuję, ale nie to w tej chwili najmniejszego sensu, gdy nie mam obcykanych podstaw. Rozwój przyjdzie naturalnie, oby tylko ktoś dał mi szansę, bo od czegoś trzeba zacząć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 |
Rozeznanie
|
Jak dobrze wiedzieć, że jest taki wątek na wizażu <3
Sama obecnie jestem już na 5 roku studiów finansów i rachunkowości i muszę powiedzieć, że nie jest aż tak źle. Na chwilę obecną zauważyłam, że w dużej mierze są szukane osoby ze znajomością konkretnych programów księgowych. Angielski już nie jest dodatkiem, a obowiązkowym językiem w stopniu zaawansowanym. Coraz więcej widzę ogłoszeń, że poszukiwani są księgowi ze znajomością np. duńskiego, hebrajskiego, włoskiego, węgierskiego, czy innych "rzadkich" języków. Troszeczkę przeraża mnie ta perspektywa.
![]() |
#985 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Podczas zajęć na przedostatnich spotkaniach jest już praca powtórzeniowa przed egzaminem. A na moim egzaminie były dwie grupy, egzamin kodowany, i trzy bloki tematyczne, w sensie, trzy zadania na trzy różne zagadnienia do rozwiązania. Ogólnie, pomimo tego, że to tylko trzy zadania to naprawdę sprawdzają czy czujesz i rozumiesz temat. Nie ukrywam, że spędziłam wiele weekendów nad rozwiązywaniem ćwiczeń w domu, bez tego same zajęcia to było dla mnie za mało, chociaż kurs trwał cztery popołudnia w tygodniu przez półtora miesiąca. Ylaa -> no niestety, branża idzie z duchem czasu i odpowiada na potrzeby globalizacji. Chcieliśmy być krajem świata to teraz trzeba zmierzyć się z konsekwencjami. Ale w rzeczywistości wbrew pozorom to nie jest takie straszne, od początkujących osób naprawdę nie wymaga się cudów. Ważne, żeby najbliższe dziesięć lat po studiach nie zmarnować i mieć jasno wyznaczony cel do osiągnięcia. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie zaczęłam kurs I stopnia i zgadzam się z Tobą. Dużo praktyki, przystępnie podanej. Myślę jednak że lepiej wcześniej przeczytać książkę poświęconą rachunkowości, bo dość szybko wszystko jest tłumaczone i ja mając za sobą 1,5 roku rachunkowości na studiach "chłonę" to i sobie przypominam, a taka osoba bez podstaw miałaby lekki problem z ogarnięciem tego wszystkiego. Podoba mi się że jest dużo zadań w zbiorze który jest napisany pod egzamin. Szkoda że nie ma Symfonii i Płatnika bo papier by się przydał ![]() A jak z egzaminem w Twojej grupie? Dużo osób zdało? ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
i do tego zbiór zadań
![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#990 |
Przyczajenie
|
Czy to prawda, ze zniosą obowiązek posiadania certyfikatu ksiegowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:28.