|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy III
Hejo!
Mnie też żywienie Werki zaprząta głowę, dedukuję, roztrząsam i analizuję. Danonki wyeliminowałam/ zjadła razem może ze 4/.Ktoś na innym formum napisał,że zawatrośc cukru w takim małym kubeczku to 2 łyżeczki- no trochę dużo jak na 7600gram mojej Werki. Już kiedyś pisałam,że dziecko zje wszystko tylko potem organizm musi to przetrawić i czasami to jest mega walka dla małych organów. No my w trakcie gości. W domu sajgon, bo siostrzenica mego męża zajrzy wszędzie i znajdzie wszystko. Na początku sprzątałam od razu. Teraz poczekam aż pojadą. No jak Weronika zacznie chodzić i będzie tak samo to sie wykończę. Anula to co zrobiły Twoje dziewczyny w dwie minuty to pestka przy tym co ja mam. karoliqa- no to masz przsyczynę gorączki. A jaki antybiotyk i jak podajesz? JA się sporo nagimnastykowałam podając Werci zawiesinę. ewa- oj Miki Miki ![]()
#962 |
Raczkowanie
|
Hejka,
co do żywienia to ja nie daję się zwariować. Oczywiście podziwiam Ajannę za wiedzę i umiejętność przygotowywania zdrowych potraw, ale ja zamierzam żywić moje dziecko normalnie, tzn. narazie daję jej dania słoiczkowe, a po 9 m-cu wg. mojej lekarki całkowicie rozszerza się dietę i wtedy będę gotować z warzyw sklepowych, lub tych, które dostanę z działki od teściów, no i pewnie będę starała się powoli podawać jej nasze obiady. Danonki je i nic jej nie jest (póki co). Uważam, że naprawdę nie można dać się zwariować. Jak czytam o jakiś ciągle nowych teoriach (nie tylko dot. żywienia) to czasem nóż mi się w kieszeni otwiera ![]() ![]() Co do karmienia piersią to moja pediatra mówiła, że rok absolutnie wystarczy, a znowu podobno najlepiej do 10 m-ca odstawić póki dziecko jeszcze nie kuma za bardzo. Moja kuzynka ma córkę prawie dwuletnia i jeszcze ją karmi i sama mi radziła bym odstawiła w okolicach 10 m-ca, bo potem jest ciężko. Ostatnio wyszli z mężem do pubu wieczorem i malutka była z babcią, z którą na co dzień zostaje gdy mama idzie do pracy. Dostała ataku histerii i torsji bo tak chciała piersi. Jest przyzwyczajona, że wieczorem zasypia przy cycusiu. Wiedziała, że mama wróci, a mimo to nie mogła się uspokoić. Dlatego ja wolałabym tego uniknąć. A poza tym w wakacje szykują mi się trzy wesela i chciałabym się na nich pobawić ![]() ![]() Zazdroszczę tym z Was, które mieszkają blisko mam. Jak ja bym chciała też móc dać mamie Amelkę na noc itd. Ale niestety, moja mama mieszka 300 km ode mnie, ale myślę, że na następne wakacje weźmie Amelkę, tzn. ona chciałaby już na te, ale Amelcia jeszcze za mała by bez mamy zostać. Marzy nam się weekendowy wyjazd z mężem nad morze (sami), może się uda, ale wszystko zależy od karmienia ![]() Kanciu myślałam o Twoich nocnych problemach z Apusiem. A może spróbuj odkładać go spać na brzuszek bezpośrednio? Może on w nocy chce się z plecków na brzuszek przekręcić, ale to go rozbudza i się potem denerwuje? Tylko nie wiem czy odkładasz go do łóżeczka jak już zaśnie czy nie. Moja Amelka zasypia przy piersi (co mnie martwi) i odkładam ją śpiącą bezpośrednio na brzuszek i ładnie śpi do rana. Ale gdybym ją położyła na brzuch by sama zasnęła to by się nie udało, bo pewnie też by się kręciła i chciała raz na plecy, raz na brzuch. Ok idę włosy suszyć. Miłej niedzieli. |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Rozeznanie
|
Ewa aż miło na Mikiego popatrzeć, taki roześmiany
![]() Patrilla, super Pola prześcignęla Oliwcię ![]() Karo właśnie że Oliwcia już nie ma gorączki od wczorajszego popołudnia ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaczki i zdrówka dla Niki ![]() Ajanna chciałabym podać Oliwce to mleko ryżowe, czy podajesz je w jakiś specjalny sposób czy tylko podgrzewasz ![]() Oliwcia wypiła sok rozcieńczony i nie grymasiła przy tym ![]() ![]() edit: Julia Oliwia zjada warzywa kupowane na targu lub z pobliskiego warzywniaka i wszystko jest w porzadku. Natomiast chciałabym się wstrzymać np z popularnymi parówkami czy smażonym lub zaprawianym śmietaną ![]()
#964 |
Wtajemniczenie
|
No ja jednak bardzo uważam na to co daję Weronice do jedzenia. Takiej czujności nabrałam po tym, gdy po pierwszych próbach rozszerzania diety wymiotowała praktycznie po wszystkim nowym. Co do warzyw eko to chętnie kupuję jeśli takie znajdę w sklepie ze zdrową zywnością, ale często gotuję z taki ch zwykłych marketowych. Jednakże Danonki, schabowe mleko "od krowy" i inne "dorosłe" rarytaski poczekają na Wercię jeszcze trochę.
#965 |
Zadomowienie
|
Cześć Mamuśki!
Mati jak spał u mamy zachowywał się identycznie jak w domu... czyli mama bidulka nie spała tej nocy. Powiedziała mi też, że przypomniało jej się, że jak ja i moja siostra byłyśmy małe to byłyśmy identyczne. Mało tego , moja mama też taka była, że po nocach nie spała, i teraz mojej siostry córka też nie spała całe noce... Nie wiem, może to sprawa genów.... W każdym bądź razie otrzymałam radę od mamy : "głową muru nie przebijesz, po prostu trzeba przeczekać, a tymczasem próbować ułatwiać sobie życie m.in. śpiąc z małym, drzemiąc gdy on drzemie w dzień itp.". ![]() Dzisiaj za nami noc koszmarna, a raczej za moim mężem, bo to on dzisiaj spał z Matim.... Pobudki identyczne jak u Ciebie Kanciu ![]() Jeśli chodzi o żywienie Matiego, to już w zasadzie dajemy mu spróbować prawie wszystkiego co my jemy. Próbowałam mu raz dać na deserek Danio, to się skrzywił i nie ruszył, więc nie będę mu podawać. Warzywa kupuję na turzynie, a niektóre latem mam od rodzinki ze wsi. W mojej rodzinie robi się też sporo przetworów w słoiki więc je też wykorzystuję do zupek Matiego. Mleko od krowy to powinno się chyba po 2 r. ż. podać nie? Nie wiem dokładnie ale nie będę się z tym spieszyć. Ja z mężem nie odżywiamy się zbyt zdrowo, ale Matiemu chciałabym choć częściowo zdrowe nawyki przekazać. Ostatni jak jedliśmy pizzę, on bardzo chciał spróbować, ale mu nie dałam, bo uważam, że to takie paskudztwo dla takiego nierozwiniętego jeszcze układu trawiennego... Postanowiłam też, że na razie zaczekam z podawaniem biszkopcików, chrupków itp. Mati to i tak niezły klocek i nie chcę go do takich wypełniaczy przyzwyczajać. Sama wiem, że jak się najem chipsów itp. to potem apetytu nie mam bo jestem zapchana...
#966 |
Wtajemniczenie
|
Eve: ja to mleko na początku gotowałam i dodawałam wody (bo jest strasznie słodki). a teraz jak chłopcy dużo go wypijają, to po prostu rozcieńczam je wodą, bo na opakowaniu jest napisane, że po otwarciu można przez 3 dni przechowywać w lodówce. nasz p dr powiedziała, że kiedy dziecko skończy pół roku można z nutramigenu rezygnować i zastępować go mlekiem ryżowym albo migdałowym
#967 |
Rozeznanie
|
Witam Dziewczynki
![]() Nawet nie wiedziałam, że taką dyskusję na wątku wywołam a propos jedzenia ![]() Ja się nawet zgadzam z ww. panią doktor ale niestety mam ograniczone pole manewru. Mieszkam poza miastem, choć w centrum Śląska ( a raczej Zagłębia). Do marketów większości sieci mam blisko, ale warzyw eko tam nie ma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps1 Podobno sposób żywienia ma wpływ na zachowania dzieci i niezawsze nadpobudliwość oznacza ADHD, czasami jest wynikiem złych nawyków żywieniowych - to też z wykładu p. doktor ![]() ![]() Ps2. moja Emcia dzisiaj pierwszy raz zjadła obiadek z większymi kawałkami nie wypluwając wszystkiego dookoła ![]() ![]()
#968 |
Zakorzenienie
|
Julia ale on nie lubi spac na brzuchu
![]() Juleczka moja tesciowa mówi, ze mój TZ był taki sam, ze jak nie wymacał w nocy smoka to sie darł ![]() ![]() ![]() co do jedzenia to chyba zostanę potepiona ![]() ![]() ja uwielbiam kebaba, gyrosa, pizze i takie tam dlatego wyglądam jak wyglądam, chociaz wcale często tego nie jem ![]() ![]() ![]() ![]() edit. ostatnio chciałm kupic małemu biszkopty ale all sa z jajkiem czyli u nas odpadają ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2008-04-06 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Wtajemniczenie
|
oh Kanciu, ale Werka ma fajnego faceta
![]()
#970 |
Zadomowienie
|
Kanciu, no widzisz
![]() ![]() Fotki super! Ślicznie Apuś stoi ![]() ![]() Acha, zapomniałam się pochwalić że udało mi się wczoraj kupić płaszczyk ![]() ![]()
#971 |
Zakorzenienie
|
dziekujemy za komplemenciory
![]() staje mała menda ale na paluchach ![]() ![]() ![]() ![]() Juleczka co do włosow to ja jeszcze przed 4 laty miałam zawsze dlugie loki ![]() ![]() ![]() ![]() edit; co tak cicho ![]() a i jeszcze wam napiszę,ze udalo mu sie raz "poraczkowac" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2008-04-06 o 17:44 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#972 |
Rozeznanie
|
Ajanna
![]() ![]() ![]() Kaniciu fotki super ![]() ![]() A to obiecane fotki i kilka innych ![]() 1,2,3 sesja w rajtkach (dzięki pomysłowi Kanci ![]() 4 tak mi wiecznie ślina kapie ![]() 5 bardzo pyszne były chrupki ![]()
#973 |
Zakorzenienie
|
eve no super zdjęcia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |||
Rozeznanie
|
Buziaki dla ostatnich solenizantów
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja chce Kube do roku karmić, ale tak myśle że od 10 m-ca bede stopniowo go odzwyczajać od piersi. w nocy też sie budzi na jedzonko, ale nawet juz nie licze ile razy, bo przez sen, odrazu daje mu cycka. Ja tez jem juz wszystko. ![]() Cytat:
![]() Wieczorne karmienie zastąpilismy kaszką. A co do ukojenia piersią, to prawda, lekarstwo na wszystko. Tylko najgorzej jak pojawiają się ząbki i dzieckpo zaczyna gryźć. ![]() Cytat:
My dzisiaj zakupilismy nowy telewizorek. LCD -32 cale. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to miłego odbioru na nowymTV. Moja Wercia jeszcze nigdy nie zasnęła beze mnie. Owszem był TŻ do lulania w razie potrzeby, ale wieczorny cyc ZAWSZE, a w środę wychodzimy i niania spróbuje ją nakarmic kaszką i uśpić.J uż się boję, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Rozeznanie
|
U Oliwci na brzuszku i pleckach pojawiła się wysypka więc to chyba trzydniówka. Wyczytalićmy też że może jej towarzyszyć kaszelek i to by się zgadzalo ale jutro idziemy oczywiście do lekarza.
Joannah o to super teraz od TV nie odejdziecie ![]() Iwka to trzymam kciuki żeby odbyło się jak najłagodniej dla Ciebie i Werki ![]() edit. zmykam więc życzę Wszystkim spokojnej nocki ![]()
#978 |
Konto usunięte
|
Aleście nagadały o tym jedzeniu.
![]() ![]() Kanciu, ładne fotki, z Ciebie to w ogóle fajna babka, jestes bardzo fotogeniczna. ![]() Byliśmy dzisiaj dwa razy na podwórku- w południe, a potem popołudniu- w kościele. ![]() ![]() ![]() ![]() I to na tyle dzisiaj, tak lajtowo, w końcu weekend. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Hej
Cytat:
![]() Cytat:
Dlaczego tak stresują Cię postępy Poli? W łóżeczku nie powinno jej się nic stać. Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to oby Ci się udało wybawić na weselach. Koleżanka niedługo jedzie i musi zabrać ze sobą dziecko, bo jeszcze karmi. A ja na miejscu mam całą rodzinę - mamę, dziadków, teściów i resztę rodziny męża. Ale na noc Mikołaja oddałam tylko raz, jak jechaliśmy na wesele. Cytat:
![]() Ja też kupuję warzywa w normalnym sklepie. Parówek również nie popieram. Cytat:
No widzisz, Twojej mamie też dałaś popalić. Cytat:
Ale słodki chłopak. Ma super butki. Brawo za pierwsze kroczki. Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja zrobiłam zdjęcie Mikołajowi w rajtkach na głowie w już styczniu ![]() Druga fotka to spojrzenie w stylu "co tu zmajstrować od rana" ![]() Mikołaj był na dwóch spacerach. Najpierw z tatą, potem ze mną. Spał jak suseł na dworzu.
![]() |
#980 |
Rozeznanie
|
Witajcie !!
Przepraszam, że się rzadko odzywam, ale dla mnie 24 godziny to za mało, żeby się ze wszystkim wyrobić. Kacperek dziękuję za wszystkie życzenia i również przesyłamy słodkie buziaki dla wszystkich solenizantów. My byliśmy wczoraj na urodzinach u chrzestnego od Kacpra, a dzisiaj w odwiedzinach u cioci tż-ta. Zrobiłam dzisiaj zapas zupek dla Kacpra na jakiś czas. Ugotowałam kalafiorową i jarzynową na schabie. Mam jeszcze w zamrażarce buraczkową. A w tym tygodniu chcę zrobić jeszcze szpinakową. Co do jedzenia mam podobne poglądy jak Kancia i nawet lubię jeść to co ona i dlatego mamy podobno figury, i dlatego czuję się tak z nią zżyta. Chciałam Kacprowi gotować zupki na ekowarzywach i do pewnego czasu mi się to udawało, ale niestety w sklepie gdzie je kupowałam skończyły się zapasy i mają teraz przerwę w dostawie, aż nowe urosną, a do tego czasu moje też już urosną, bo ja jestem taki ogrodnik-amator. Wczoraj zrobiłam rundkę po ciucholandach bo miałam wolną sobotę od niepamiętnych czasów. Kupiłam Kacprowi 5 par spodni i sobie spódnicę. Kupiliśmy też Kacpiemu krzesełko do karmienia i super się go teraz karmi. Wygrałam też aukcję: http://www.allegro.pl/item332126207_...2_24_mies.html i czekam na dostawę. Kupiłam mu też pierwsze sztywne buciki i ma rozmiar 19. Kacper już potrafi sam siadać, chociaż też zaczeliśmy go wcześniej sami sadzać, ale widocznie już przyszedł czas na to żeby sam się nauczył, dzisiaj zrobił 5 kroków do przodu raczkując, ale najchętniej cały czas by chodził trzymany za ręce. Dołączam kilka zdjęć z poprzedniej niedzieli. |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Rozeznanie
|
Heloł Pierwsza
![]() ![]() Ewa ![]() Mikołaj wygląda bombowo w rajtkach ale ta minka na drugiej fotce jest najlepsza ![]() Katia, Kacperek cudny, ostatnie zdjęcie śliczne ![]() Bardzo ładne ciuszki wylicytowałaś i za jaką cenę ![]() Lea to super, hehe ja co najwyżej mogę pomarzyć o tarasie (ale najpierw o domku ![]() Joanna ![]() Anula a gdzie byłaś przez weekend jak Cię nie było ![]() Karo a jak Nikolka ![]() Moje dziecko wstało bez śladu wysypki, dobrze że TŻ też ją widział bo pomyślałabym że mam omamy ![]() ![]() Miłego dnia Kochane ![]()
#982 |
Zakorzenienie
|
eve no to własnie 3 dniówka
![]() ![]() ![]() ewa no rajtowe foty sa super ![]() lea zazdroszcze tarasu ![]() katia gratki za nowe umiejetnosci Kacpunia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#983 |
Zakorzenienie
|
Rajtuzowe fotki boskie
![]() ![]()
![]() |
#984 |
Zakorzenienie
|
dlaczego dzieciaki to potwory
![]() http://www.smog.pl/wideo/17378/dlacz...ci_to_potwory/ |
![]() ![]() |
![]() |
#985 |
Zadomowienie
|
DZIEń DOBRY.Nikolka już lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() eve a jednak u Was trzydniówka była |
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
Karo dobrze, ze juz lepiej
![]() u nas pada deszcz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#987 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() fotki super ![]() Cytat:
Też fajne zdjęcia ![]() Wczoraj byliśmy u babci i dziadka. Dziadka na razie nie wzięli do szpitala, bo nie było miejsca. Ma czekać. Źle wygląda. I wczoraj też podjeliśmy decyzję, że kupujemy działkę i będziemy stawiać własny dom. To co teraz w tym mieszkamy to nadal jest na rodziców męża i jakoś nie śpieszą się żeby przepisać to na nas. Więc nie będziemy się prosić i jak się da to jeszcze w tym roku zaczniemy budowę. Mamy już wybrany plan. I mam nowinę. Klaudia chodzi! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Anula123 poważna decyzja gratuluję ![]() karolinqa23 uściski dla Niki ![]() Kancia filmik z deka przerażający ![]() Pola dzis mega marud ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
ale te dzieci galopują z umiejętnościami
![]() ![]() musisz filmik skompresowac najpier w programiku ( Lea jaki masz program bo moj jest do ![]() ![]() gratki za decyzję ![]() ![]() Pati trzymaj sie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nic tylko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
kanciu a w jakim programie skompresować?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.