|
|
#961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III
papryko pomysł dobry,można kiedyś pomyśleć
![]() Mogę spytać gdzie będziesz robić prawko?Jak coś to mogę polecić dobrą szkołę,i konkretnych instruktorów,ale widzę,że już chyba znalazłaś ![]() pozdrawiam i miłego dłuugiego weekendu
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. |
|
|
|
#962 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Na finiszu noszenia już mi to dziadostwo nie przeszkadzało i nawet mówiłam już w miarę normalnie tak więc dasz radę! Po pewnym czasie zaczniesz jeść mniej więcej standardowe rzeczy i nie będziesz odczuwała dyskomfortu.Ja mam górę od tygodnia, dzisiaj zjadłam obwarzanka (a może nie powinnam bo za twardy?), było ciężko, ale go pogryzłam Teraz może być już tylko lepiej. Odpozdrawiam
|
|
#963 |
|
Zakorzenienie
|
ja nosze u gory jedna rurke i mam pierscien
![]() a poza tym ja mamw nosie taka majówke, nie wiem w co palce włozyc tyle mam nauki;(( az sie ryczec chce...no i w dlugi weekend mam korepetycje bo matury juz sie zaczynaja wiec dla mnie to guzik a nie wolne;D zeby tylko troche slonca bylo to bede hapi ![]() ach i tyle chcilaam powiedziec, zbieram sie bo o 8 maturzystka przyłazi;]
|
#964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a ja mam WOLNE!!!!! Aż do poniedziałku! Od początku kwietnia (nowa praca) pracowałam po 10 godzin dziennie i w końcu odsapnę! Idę dzisiaj na rolki!
|
|
#965 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem... orientujecie się jak to jest? Cytat:
Więc tydzień leczenia był do tyłu...Cytat:
Zaznaczam że wcześniej miałam symetrię potem usunięto mi obie 4 i tyle. Cytat:
A tak poza tym to jesteś strasznie biedna że musiałaś dzisiaj o tak nieludzkiej porze wstać :-( Rzeczywiście za wiele z weekendu nie nie bedziesz miała :-( |
||||
|
|
|
#966 |
|
Przyczajenie
|
Heja,
a ja mam takie pytanko. Czy miał ktoś do czynienia z "przerzucaniem" jednego zęba na właściwe miejsce? Mam zgryz krzyżowy, tzn wszystkie zęby są po właściwej stronie, jedynie na górną dwójkę zachodzi mi dolna dwójka. Aparat noszę od listopada i już niedługo ortodontka będzie mi przerzucać tę dwóję na drugą stronę . Opowiadała mi o tym jak ma to wyglądać i powiem szczerze że sie strasznie boję. Jestem przygotowana na niewygodę i tak dalej, bo ponoć na ostatnie zęby będę miała przymocowane jakieś kuleczki, na których będzie spoczywał ciężar całej szczęki, ale boje się, że będe w tym tragicznie wyglądać i niewyraźnie mówić. Miał ktoś z tym do czynienia? Proszę o opinie i może jakieś rady, jak z tym żyć? A może AŻ tak strasznie nie jest? jestem przerażona......Aha i dodam że obecnie na górnej dwójce nie mam zamka ani nic. Przepraszam, jeśli był podobny wątek, ale jeszcze troche się tutaj gubię.pzdr. |
|
|
|
#967 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzięki wielkie za wszystkie posty dotyczące tego nieszczęsnego rotatora.
Wczoraj byłam załamana , tym bardziej że do najmłodszych już nie należę ![]() Doszłam do wniosku, że skoro piszecie że będzie lepiej to inaczej być nie może. I faktycznie dziś jest już lepiej, może nie super ale lepiej ![]() Mam jeszcze jedno pytanie: jak długo utrzymuje się bolesność zębów po założeniu aparatu? |
|
|
|
#968 |
|
Raczkowanie
|
pisałyście coś o takim czymś (kurcze tylko nazwy nie pamiętam :/) na S i kończyło się na ING... nie wiem co to jest ale usłyszałam ostatnio u orto i miałam zapytać ale zapomniałam jak mi już w buzi przestała grzebać.
miłego długiego weekendu
góra - 16.01.2008 r. dół - 26.02.2008 r. Edytowane przez aparatKKa Czas edycji: 2008-05-03 o 11:45 |
|
|
|
#969 |
|
Rozeznanie
|
aparatKKa pewnie, że widać postępy! Śliczniutkie masz już ząbki
A co do tej nazwy, to pewnie chodzi ci o scaling. Jest to po prostu usuwanie osadu z zębów
|
|
#970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pewnie że widać efekty zabki są coraz ładniejsze ale porównując przed założeniem i do dzis efekty są super pozdrawiam |
|
|
|
|
#971 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja skleroza :/ chyba na ting się kończyło i chyba kasiek coś o tym pisała.. no nieważne może znajdę gdzieś tę nazwę to napiszę
|
|
#972 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
to pewnie stripping a ja sie ciesze bo zaczyna delikatnie padac taka mzawka wiem ze na weekend wszyscy chca sloneczko ale jak mzy to pylki opadaja i bede mogla troche pooddychac pelna piersia mnie bola zeby na dole wizyte mam za tydzien jakos ;] milego dnia ja dzis siedze i sie lenie
|
|
|
|
|
#973 |
|
Raczkowanie
|
tak stripping
a teraz niech mi ktoś wytłumaczy co to jest?
|
#974 |
|
Przyczajenie
|
Witam ,czytam Wasze forum od ponad roku. Można tu sie dowiedzieć wiele interesujących wiadomości odnośnie aparatów ortodontycznych. Ja należę do grona aparotowiczów prawie 2 lata. Rezultaty są wspaniałe, miałem strasznie krzywy zgryz ,jestem zadowolony z efektów. Niestety nie mam fotki zebów przed założeniem aparatu ,można by było dotrzec ogromną różnicę . dół - 13..07.2006 r.
góra - 13.07.2006 r. |
|
|
|
#975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#976 |
|
Raczkowanie
|
Cześć kobitki!
aparatKKa - "stripping czyli pionowe szlifowanie zebów. Jest to tak naprawdę zamiana punktów stycznych na płaszczyzny styczne poprzez nieznacznie oszlifowanie zebów na ich bocznych powierzchniach. Jest całkowicie bezpieczny i jest częstym postępowaniem w ortodoncji." Współczuję Wam tych alergii - wiem co to znaczy... Swego czasu było sporo rzeczy, na które byłam uczulona. Na szczęście z alergii się wyleczyłam i z mojej astmy również . Trzymam za Was kciuki! ![]() Co do moich ząbków.. Parę dni temu jedynki mnie bolały, ale nic strasznego, hehe. Aparat już teoretycznie miesiąc mam, szybko zleciało . Zauważyłam, że trochę się tam przesuwają, najpierw zrobiła się malutka przerwa między jedynkami, teraz mam ją między jedynką a dwójką. Nikt tego nie widzi, ale ja owszem . Wizytę mam 14 maja . Myślę, że naklei mi ten zamek na trójkę (Orto nie naklejała jeszcze, bo stwierdziła, że poczeka, bo woli mieć chociaż trochę więcej miejsca na nią. A, nie wiem czy pisałam, ale głównym celem leczenia jest wprowadzenie mojej trójki pięknie do łuku [trochę sobie wystawała...]i przesunięcie ząbków w prawo [tfu, asymetria..]). A, najlepsze jest to, że są osoby, które dziwią się, że mam założony aparat, bo jak twierdzą jest mi on niepotrzebny . Może i dobrze, że mi się nie przyglądali, haha.Pozdrawiam i witam nowe aparatki! ![]() Ach, i miłego leniuchowania życzę! No, smv Tobie życzę miłej pracy
|
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam wczoraj na pierwszej wizycie od załozenia aparatu
Otro wymieniła mi uk i mam teraz różowe gumeczki Poźniej wrzuce fotki Pozdrawiam:d
|
|
|
|
#978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() smv kurde no to lipka z tym majowym "odpoczynkiem", ale nie martw się-wakacje już nadchodzą wielkimi krokami christo333 no to jesteś już chyba blisko końca leczenia co prawda fotki niewyraźne, ale widać, że jest już ładnieaparatKKa ja też miałam robiony stripping-nie jest to za przyjemne-orto wciska Ci metalowe paski ścierne między zęby i szlifuje, ale nie boli. Możesz mieć troszkę poranione dziąsła, ale szybko się zagoją. buddha.b w poniedziałek lub wtorek idę się zapisać do Pana Witolda Kneta na ul. Dworcową-szkoła i pan polecony, już z nim rozmawiałam i myślę, że będzie OK ![]() a Ty gdzie robiłaś? bo domyślam się, że chcesz polecić z własnego doświadczenia
|
|
#979 |
|
Kokon pro
|
mi orto robila stripping jakims specjalnym wiertelkiem nic nie bolalo i dziasla byly cale ;] takze wszsytko zalezy od tego w co orto jest wyposazona ;]
|
|
|
|
#980 |
|
Przyczajenie
|
Papryka 85 tak , nadchodzi nieuchronny koniec leczenia. Przez te miesiące tak sie przyzwyczaiłem do aparatu ze nie wyobrażam sobie zebów bez niego
. Miał już Ktoś zdejmowany ? Ile to trwa i czy to boli? Ile kosztuje? Moja Pani ortodontka ceni sobie tą usługe ( zdjecie, polerowanie + płytka retencyjna) 300 zł. Plytke zakłada sie na noc ? góra - 13.07.2006 r. dół - 13..07.2006 r. |
|
|
|
#981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 |
|
Rozeznanie
|
niedługo mam miec sciagny aparat:9 bardzo sie boje widoku moich zabków;(
panika mnie ogarnia sama nie wiem czemu ![]() tez dostane cos tam na noc wiecie moze jak to wyglada? za wszelkie info o zdjeciu apratu bede bardzo wdzieczna a po tym klejuna zebie beda jakieś slady?? Po zdjeciu aparatu mam zamiar wybielic sobie je białą perła myslicie ze to dobry pomysł??
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
sawa juz zdejumuesz aparat??? zakladalysmy jakos rowno...pokaz no swoje zebiska i w ogole gdzie sie podziewalas!
![]() no ja tez uwazam ze sobie nie odpoczne na tym łikendzie.. emeczka gdzie jestes ???eh a ja siedze clay dzien w domu nad jakimis glupi lesson plans...mam dosc naprawde do niczego taki łikend. jakos mi smutnawo do dupencji z tym wszystkim
|
#984 |
|
Rozeznanie
|
smv super ze mnie pamietasz!!
![]() Zdejmuje w nastepny czwartek ![]() do tej pory mam tylko gore Zdjecia postaram się wrzucic w najblizszym czasie ;*Co tam u Ciebie? Jejku mi to tak zzolkły zęby ze obawiam się tego zdjecia aparatu hehe wiem ze głupia jestem;]
|
#985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja usiłuję dokończyć mgr i tak mi idzie że hej...tempo ślimaka a i chęci żadne. Ale zostało jeszcze ze 2-3 stroniczki, im bliżej końca tym bardziej mam tego dosyć, normalnie czuję się jakbym słonia miała urodzić...Dodam że boli mnie strasznie głowa, i zatoki zaziębiłam i antybiotyk wcinam. Zęby narazie ok, ale czuję ze aparat ma swój udział w bólu głowy, bo koleżanka przyszła stomatolożka powiedziała mi, że takie wtłaczanie zębów w celu skrócenia może mi trochę zatoki naruszyć (a wtłaczane mam na górze). Wrrrr
|
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
jak jest koniec leczenia, to kupuje się dwie płytki retencyjne tak? ktoś napisał (przepraszam, nie pamiętam kto) , że płaci 300??? Mi pani orto. powiedziała, że to kosztuje 600 zł, ja się nie znam tak na tym, niech mnie ktoś oświeci
A swoją drogą, czuję, że te zakichane 8 mi się wyrzynają :/ weekend yeah, do szkoł dopiero w środę. Aaa i tegorocznym maturzystą życzę powodzenia, dacie radę
|
#987 |
|
Rozeznanie
|
Ja będę płacić 380zł w tym jest cena wizyty, płytka, drucik od wewnątrz, fluoryzacja.
Ajj a ja mam stresa... W poniedziałek matura a ja ciągle czuje, że nic nie wiem (( uczę się od wczoraj i im więcej się ucze, rozwiązuje testy tym czuje sie głupsza i robie więcej błędów w testach:/ Oszaleje... Żeby się odstresować dziś zaczelam czytać Dżume heh ;D może się przyda... jak nie na pisemną to chociaż na ustna )) Ale boję się pisemnego polskiego, ponieważ nie wszystkie lektury mam przerobione i czuje, że trafię na takie tematy gdzie będą lektury ktorych nie znam bądź trafie na jakiś wiersz, których wprost nie cierpie ( BOJE SIĘ (
|
#988 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny, no i jestem po pierwszej wizycie i podjelam decyzje o zalozeniu aparatu. na razie wszystkie zeby zostaja ale warunkowo, orto mowi ze nie jest zwolennikiem usuwania jesli jest szansa ze sie wszystkie zmieszcza.
za tydzien ide na odcisk i zdjecia, zalozy separacje a potem to juz mi zalozy aparat, tak apropos powiedzial mi ze najpierw przykleja zamki, za pare dni pierscienie i na koncu luki. Wam tez nie zalozyli wszystkiego w czasie jednej wizyty? bot troche dziwnie chyba tak miec same zamki przyklejone. swoja droga chyba stane sie najstarsza uczestniczka tego watku ale co tam, nigdy nie jest za pozno, chyba o wlasnie, pytanie do dziewczyn pracujacych: jak zareagowano u was w pracy na aparat, wogole ktos skomentowal? pozdrawiam ![]() edit: zapomnialam, wszystkim maturzystkom zycze powodzenia. |
|
|
|
#989 |
|
Zadomowienie
|
Ja przyszłam do pracy już w aparacie, i przyjęto to jako element inwentarza ;P Czyli po prostu mam aparat i już
Ani jednej złośliwości
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś się pytał jak nosić płytkę retencyjną ?
Otórz po sciągnięciu aparatu najlepiej nosić ja praktycznie cały czas, aby zęby się nie rozeszły, gdyż może być taka możliwość. Dopiero z czasem można skracać czas noszenia w dzień, ale w nocy w niczym nie przeszkadza, więc trzeba zakładać. Z czasem też zostanie tylko noszenie na noc. Płytkę rozkręca się co tydzień lub dwa, dostaje się kluczyk i przekręca samemu, trzeba tylko sumiennie nosić. Wklejam fotki mojej wysłużonej płytki. Chciałam założyć na ząbki i zrobić fotkę, ale zapomniałam że noszę stały znowu aparat i założyłam go na zamki Dzięki Bogu, nic się nie oderwało
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
),ale porobiłam fotki i widzę,że naprawdę jest mi potrzebny,więc to mnie jakoś utwierdza w przekonaniu,że to słuszna decyzja.Sam aparat na dole raczej nie boli,za to hyrax owszem i nie wyobrażam sobie,że go polubię i się do niego przyzwyczaję(choć obiektywnie patrząc to nie mam wyjścia).

jestem przerażona......Aha i dodam że obecnie na górnej dwójce nie mam zamka ani nic. Przepraszam, jeśli był podobny wątek, ale jeszcze troche się tutaj gubię.

3/3/6-22/7/8

ja usiłuję dokończyć mgr i tak mi idzie że hej...tempo ślimaka a i chęci żadne. Ale zostało jeszcze ze 2-3 stroniczki, im bliżej końca tym bardziej mam tego dosyć, normalnie czuję się jakbym słonia miała urodzić...
Dzięki Bogu, nic się nie oderwało