![]() |
#961 |
Raczkowanie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
No są ludzie, którzy lubią podskakiwać i nie wiedzą gdzie ich miejsce. Ale ja akurat nie należę do takich osób więc myślę, że nie będzie źle.
![]()
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
Poszukuję studentek z UAMu, a konkretniej mam taką sprawę: orientujecie się może, czy są w bibliotece/czytelni jakieś książki do prawa niemieckiego? Albo czy gdzieś w Poznaniu miałabym dostęp do takich książek? Próbowałam szukać w KaRo, ale jeszcze nigdy w nim niczego nie szukałam i albo nie potrafię tego robić, albo nigdzie ich nie ma, więc wolę spytać, czy któraś z Was się z nimi nie zetknęła lub którejś się coś o uszy nie obiło
![]() edit: chyba już ogarnęłam to całe KaRo i nawet jakieś książki tam są, ale nie to, co by mnie interesowało... Znacie może jakieś inne miejsca, gdzie można by korzystać z takich książek? Nie wiecie, czy w bibliotece UAM jest dostęp do niemieckich serwisów typu lex czy legalis? Choć bardzo w to wątpię...
Edytowane przez lovebird Czas edycji: 2012-08-27 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Przyczajenie
|
Witam, jak moja poprzedniczka, ja również z UAM, od października zaczynam pierwszy rok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Przyczajenie
|
Ja studiuję prawo na Uniwersytecie Wrocławskim na drugim roku. Planowałam wcześniej pójść na prawo do Warszawy lub Katowic, lecz znajomi polecili mi właśnie UWr. Jestem zadowolona i teraz ja polecam tą uczelnie i ten kierunek, mam nadzieje, ze pójdzie mi w nastepnych latach tak dobrze jak do teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Przyczajenie
|
nastkacynka ja nie znam tego wydziału w Poznaniu, ale studiuję prawo na Uniwersytecie Wrocławskim i naprawdę polecam tą uczelnię i ten kierunek. Jestem aktualnie na drugim roku prawa. Może pomyśl o studiach we Wrocławiu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#967 |
Przyczajenie
|
W tym roku mam maturę i myślę o prawie... Chciałam się dowiedzieć coś o UJ(jaka atmosfera,wykładowcy itp.) bo już z wielu źródeł słyszałam raczej negatywne opinie. Wszyscy doradzają mi Uniwersytet Rzeszowski, KUL,UŚ(mieszkam na południu,więc raczej UW odpada).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do UJ wiem z opinii znajomych, że jest na roku mnóstwo osób, zajęcia (łącznie z ćwiczeniami) nie są obowiązkowe oraz wybiera się, czy w danym roku zaliczyć np. całość prawa cywilnego (część ogólną, pr. rzeczowe, zobowiązania, spadki). Jest więc pewna elastyczność w doborze przedmiotów do zaliczeń każdego roku. A tak od siebie dodam, że na każdej uczelni publicznej na kierunku prawo trzeba po prostu się uczyć i wykonać masę samodzielnej pracy. To nie kierunek ścisły, w którym ktoś pomoże zrozumieć i zastosować wzór. Tutaj dostaje się wskazówki, dany zakres materiału i nawet najlepszy wykład czy ćwiczenia nie przekażą całości wymaganej w tym zawodzie wiedzy, jeśli nie zrobi się tego samemu.
![]() |
![]() |
#969 |
Przyczajenie
|
Zgodzę się.... prawo to kierunek w który trzeba włożyć masę ciężkiej pracy i dać z siebie wszystko żeby przejść. Nie jest łatwo ale wklad pracy w to się opłaca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chyba nie. Na UG i jakiejś prywatnej w Wawie zapisy ruszyły.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#972 |
Wtajemniczenie
|
LOL! Nie wiesz może na jakiej prywatnej?
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
A wiecie że cały czas byłam bardzo przeciwko 2-letniemu prawo, ale niedawno spojrzałam na to z innej perspektywy i właściwie,przy odpowiedniej legislacji,to może być niezły pomysł. Co prawda możliwość normalnego podchodzenia do aplikacji i bycia np. obrońcą z urzędu nadal mnie trochę przeraża, ale z drugiej strony- połączenie np. licencjatu z prawa z magistrem finansów brzmi sensownie, wówczas naprawdę można zostać specjalistą w jakiejś dziedzinie. Popatrzmy np. na Stany, gdzie aby zajmować się prawem własności przemysłowej najpierw trzeba skończyć studia techniczne, dopiero później prawnicze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
te prawo to jedynie dobre, jako uzupełnienie do innych dziedzin, ale bez możliwości zostania prawnikiem=pójściem na aplikację. Teraz w ciągu 5 lat ciężko jest wszystko ogarnąć, a co mówić przez 2 czy 3 lata
![]() |
#977 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie koleżanki wyżej mają rację
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Tyle że to nie będzie licencjat z prawa, a mgr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Bitą Śmietaną - prawo plus coś może dać świetne perspektywy na rynku pracy.
Kwestia odpowiedniego doboru przedmotów. Na szybko wymyśliłam np kombinacje: dziennikarstwo plus prawo - pisanie o sprawach związanych z prawem lub doradzanie w zakresie prawa autorskiego; psychologia plus prawo - praca w hr - wtedy jedna osoba może zajmować się rekrutacją i sprawami pracowniczymi od strony prawnej albo w dziale szkoleń - szkolenia jakie tam sobie firma zamarzy plus obowiązkowe z prawa pracy; socjologia plus prawo - resocjalizacja, asystenci rodziny i kuratorzy; rachunkowość, finanse plus prawo - miliony możliwości, jak sądzę; cokolwiek plus prawo - własny biznes, łatwiej się chyba prawnikowi poruszać w gąszczu przepisów; filologia plus prawo - asystentki w firmach zajmujących się handlem zagranicznym, język plus ogarnianie podstaw prawa danego kraju. A można pewnie wymyślić jeszcze tysiące kombinacji. W tej chwili prawo co roku kończą tysiące osób, i tak nie każdy będzie adwokatem albo radcą prawnym - choćby dlatego, że rynek tego nie wchłonie. Już teraz pracują za marne pieniądze albo i nie pracują osoby, które mają w CV świetną uczelnię, mnóstwo praktyk i po dwa - trzy języki, myślę, że rozsądniej konkurować na rynku czymś, czego inni nie mają niż robić o dwie praktyki więcej i uczyć się czterech jeżyków zamiast trzech. Myślę też, że więcej można nauczyć się z prawa w dwa - trzy lata ciężkiej pracy na studiach dziennych niż w pięć na zaocznych - nie znaczy to, że uważam, że studia zaoczne są gorsze, tylko że łączenie studiów z pracą zostawia niewiele czasu na czytanie. Plus nie zapominajmy o tym, że osoby po licencjacie z innej dziedziny z reguły szłyby na prawo z już sprecyzowanymi planami na przyszłość i wybierałyby zajęcia pasujące im do koncepcji - w ten sposób nie trzebaby "upychać" programu pięcioletniego w trzy lata tylko okroić go o to, co i tak nie będzie używane. Ja bym nie przesadzała z poziomem na aplikacji, widuję sporo aplikantów adwokackich i radcowskich i poziom wiedzy większości wcale nie wskazuje, aby spędzili oni pięć lat nad książkami, nawet nie sprawiają wrażenia, że dwa lata spędzili ![]() ![]() Nawiasem mówiąc, nie sądzę, żeby połączenie prawo plus politologia było tak tragiczne - nie zaszkodziłoby politologom solidne przeszkolenie z konstytucji, procesu legislacyjnego czy prawa międzynarodowego.. Myślę, że to jest rozsądna alternatywa, bo prawo obecnie staje się takim drugim marketingiem i zarządzaniem z całą jego czarną legendą ;/ Edytowane przez Buenaestrella Czas edycji: 2013-01-24 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czemu nie, jeśli ktoś zda? ![]() ![]() Cytat:
![]() Sama żałuję że kiedy szłam na studia nie było takiej możliwości. Swoją drogą, uważam że fakt że prawo jest nadal 5-letnie nas ogranicza. Będąc po licencjacie można wziąć np. 2 studiów magisterskich, lub magisterskie i od razu podyplomowe. W przypadku prawa trzeba czekać do 5-go roku, aż faktycznie uzyskamy to wykształcenie wyższe... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Wtajemniczenie
|
Chciałybyście żeby sądził was sędzie po 2 latach prawa? Prawo to wbrew pozorom jeden z najtrudniejszych kierunków studiów. A że na prawo przyjmują osoby o niskich aspiracjach i możliwościach i kształcą je byle jak dla kasy za czesne do oddzielny problem. Poziom aplikantów to też dramat. Ale to wszystko nie znaczy, że należy zniżać się do tego poziomu i zrobić prawo w 2 lata. Chciałam zauważyć, że prawo to nie tylko przepisy - to można zakuć i w rok, ale to cała umiejętność myślenia, interpretacji, znajomość doktryn itd. Jak tego nie ma to widać jaki mamy poziom wielu prawników i wymiaru sprawiedliwości.
Bita śmietana, jesteś też na UW, czy u nas to znaczy gdzie? ![]()
![]() |
#981 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Masz rację,prawo to nie tylko przepisy, ale większość nie przyswaja niczego ponad too co jest obowiązkowe do zdania egzaminu, to czy te studia potrwają 2 lata czy 5 nic nie zmieni ![]() I na dobrą sprawę- jeśli ktoś jest w stanie w 2 lata ogarnąć materiał na tyle, żeby zdać na ogólną (i ją skończyć), plus ma dodatkową wiedzę z jakiegoś innego kierunku,to jak najbardziej chciałabym aby był sędzią ![]() Chodzi mi po prostu o to, że często prawo jako magisterka jest świadomą decyzją, podjętą nie pod wpływem nieźle napisanej matury (tak, wiem, teraz już nawet to nie jest potrzebne), tylko również innych czynników ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zawód sędziego to oczywiście zawód szczególny, ale polemizowałabym ze stwierdzeniem, że głęboka znajomość doktryny pomaga w sędziowaniu - zazwyczaj doktryna sobie, życie sobie. Doktryna lubi nazywać różne sprawy dzielić, kategoryzować, opisywać - ale życie ma to do siebie, że zaskakuje, potrzeba moim zdaniem w naszych sądach więcej zdrowego rozsądku, mniej doktryny. Poza tym sędziami co roku zostaje kilkadziesiąt osób, a prawo kończy kilka tysięcy. Można naszemu wymiarowi sprawiedliwości zarzucić wiele, ale na pewno nie można zarzucić sędziom niedokształcenia. To jest zawód, w którym pracując, czy chcąc czy nie chcąc dokształcasz się całe życie. Pięć lat studiów to naprawdę mało w porównaniu z tym, że podczas pracy w charakterze prawnika uczysz się naprawdę dużo przez cały czas. Te pięcioletnie studia mają o tyle sens, że jeśli ktoś wie, że chce być prawnikiem ale nie ma jeszcze koncepcji tego, czym chciałby się zajmować może sobie pochodzić na różne wykłady i zajęcia i znaleźć swój cel - ale jeśli ktoś już po maturze ma sprecyzowane oczekiwania, to mu naprawdę dwa lata wystarczą żeby poznać podstawy teorii, prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero po studiach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Wtajemniczenie
|
Ok, jak uważacie. Ja dalej stoję na stanowisku, że próba nauki prawa przez 2 lata to chałtura i takie robienie czegoś na pół gwizdka przynosi tylko szkodę, a nie pożytek.
Nie chodzi tylko o znajomość doktryny. Chodzi o umiejętność myślenia prawniczego, a nie tylko zdroworozsądkowego, bo ono bywa zawodne i bardzo niesprawiedliwe. Moim zdaniem prawo w 2 lata to obniżanie poziomu studiów, robienie z nich zawodówki i banalizowanie zawodu prawnika. Kursy dla osób niebędących prawnikami, podyplomówki proszę bardzo, jestem na tak. Ale STUDIA prawnicze muszą być pełne.
![]() |
#984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#985 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jeszcze jest aplikacja, która może zweryfikować, kto się nadaje a kto nie ![]() w przyrodzie i tak występowali "doradcy prawni" może i po 5 letnich studiach prawniczych ale nie cieszący się dobrą opinią ( ja nie mam zdania, żadnego nie spotkałam) jakby, ktoś mi powiedział na pierwszym roku że mogę zakończyć prawo w 2 lata to na pewno byłabym za ![]()
![]() |
![]() |
#986 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lenor - ja się spotykam często z doradcami prawnymi, to jest naprawdę porażka. Wiem, że takie generalizowanie jest niebezpieczne, ale bardzo dużo mamy z nimi kłopotów w moim sądzie - obiecują klientom bóg wie co, biorą pieniędzy często więcej niż adwokat i kombinują, jak się da, żeby dopuścić ich do udziału w procesie jako pełnomocników, oczywiście kłamiąc bezczelnie, bo legalnie się tego zrobić nie da. Mamy jednego arcydciekawego który ma zwyczaj kończyć pisma procesowe zwrotami typu "Proszę o szybką odpowiedź i przychylne rozpatrzenie moich próśb!!!!!!!!" a oni są po pięcioletnich studiach ![]() Ama, ja się w pełni z Tobą zgadzam, że w pięć lat można się nauczyć więcej niż w dwa. No, ale w siedem jeszcze więcej ![]() Myślę, że obie mamy rację aróżnica poglądów polega na tym, że patrzymy z innych perspektyw - z punktu widzenia rynku pracy jest tak, że kancelaria może dać ogłoszenie, że poszukuje aplikanta na zlecenie za 400 złotych miesięcznie i dostanie tysiąc ofert ludzi po prestiżowych uczelniach z wyróżnieniem, z certyfikatami językowymi i praktykami w wielkich kancelariach. I to się bierze stąd, że nasze uczelnie kończą co roku tysiące osób, które mają tytuł magistra prawa i umieją dokładnie to samo - ja uważam, że z korzyścią dla absolwentów byłoby ułatwienie studentom planowania "nietradycyjnej" kariery prawniczej, bo taka jest potrzeba rynku - więc fajnie, że uczelnie są na to czułe. A ludzi, którzy znają świetnie prawo i języki i tyle to jest już od zatrzęsienia i jeszcze trochę. Oczywiście, jeśli ktoś myśli, że po połączeniu typu administracja plus prawo zostanie adwokatem i będzie sobie świetnie radził to jest wielkim optymistą - ale już taka osoba jako urzędnik może być lepsza, niż ktoś po pięcioletnim prawie. Edytowane przez Buenaestrella Czas edycji: 2013-01-27 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
http://www.ewspa.edu.pl/?id=studia-d...-kierunkow-361 Sorki, za wtrącenie się w rozmowę, tak sobie o tym przypomniałam gdy Was podczytywałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale z którego przedmiotu KONKRETNIE niby jest po 5 poprawek? bo nie potrafię sobie przypomnieć żebym miała szanse na drugą poprawkę, nie słyszałam też o tym, za to "coś" mi się obiło o uszy o warunkach i powtarzaniach przedmiotów, może o to Ci chodzi?
Edytowane przez lenor Czas edycji: 2013-01-28 o 00:15 Powód: pomyłka liczebnika;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.