![]() |
#961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koziorożcowe pogaduszki - vol 7 :)
Cytat:
petla petla ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
O tu możemy zaobserwować dwa zupełnie inne punkty widzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#963 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z mieszkaniami i pomoca rodziców też jest różnie. Nasz kredyt bedziemy sami spłacać. Z jednej strony to frustrujace a z drugiej - sami na siebie zapracujemy. Jedni mają z góri a drudzi trochę pod ale i tak nie jest źle... Aż chce mi sie założyć pewien temat w klubie... ale nie wiem czy założę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#964 |
Zakorzenienie
|
Sus załóż załóż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
zaloz Sus nie zaluj sobie
tzn Puszku ja sobie zdaje sprawe ze kredyt to stres , to wyrzeczenia itp ale z drugiej strony gdzies mieszkac trzeba a lepiej placic za swoje niz komus za wynajem , no wogole lepiej na swoim a kredyt mozna ubezpieczyc ,banki ida na rozne ustepstwa jak masz chwilowe klopoty ze splata itp ![]() Edytowane przez architekt80 Czas edycji: 2009-05-13 o 08:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Zakorzenienie
|
ja wiem że to głupie tłumaczenie że nie stać nas na dziecko
![]() Po wczorajesz prywatnej wizycie u gina TŻet stwierdził że to normalne ceny tylko nasze zarobki są chore ( takie liczenie się ze wszystkim ![]() a jeśli chodzi o kredyty to jestem jak najbardziej za! ![]() tylko trzeba zarabiać tyle aby mieć z czego spłacać ![]() Sus załóż wątek w klubie ![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
![]() wynajem jest drogi i nic z tego nie ma. Lepiej już ratę spłacać ![]() Moja siostra ma kredyt na 30 lat ![]() ![]() Edytowane przez kodeina Czas edycji: 2009-05-13 o 08:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
No wiem, że są ubezpieczenia itp. Ja jestem chyba zbyt dużą realistką albo nawet pesymistką i to mnie przeraża. Ale nie twierdzę, że nigdy kredytu nie wezmę. A w zasadzie raczej na pewno go weźmiemy bo tak jak pisze archi trzeba gdzieś mieszkać i lepiej płacić od razu na swoje. Przeraża mnie fakt, że będąc babcią nadal będę spłacać kredyt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Dziś dentysta mnie czeka.................... . ![]() ![]() ![]()
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#970 |
AGA :)
|
Dzień dobry
![]() Sas oglądałam Sex w wielkim mieście ![]() ![]() Archi chętnie bym Ci podesłała swojego muffinka ![]() ![]() kode Twój tż ma rację z tymi zarobkami, moja mama też tak zawsze mówi. I to jest niestety prawda :/ Moi rodzice wzięli niewielki kredyt żeby spokojnie wykończyć dom i to jest chore bo niektórzy zarabiają tyle w 2 miesiące ile oni wzięli kredytu ![]()
![]() |
#971 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
|
I często właśnie to w Tobie lubię
![]() ![]() Sas powodzenia u dentysty ![]() Ja zaraz idę piec ![]() ![]()
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() hmmm jakos nie moglam spac w nocy a jak nad ranem fajnie mi sie spalo to musialam wstac... snily mi sie jakies niestworzone rzeczy ![]() wczoraj byla u nas daleka ciocia ktora przypomina sobie o nas kiedy trzeba pozyczyc kase no i tym razem pozyczyla na leczenie mojej kuzynki czyli jej corki... ma porfirie ![]()
![]() http://www.suwaczek.pl/cache/03449facd2.png "Ciągle byłam gorsza. Zastanawiałam się, dlaczego tak jest. Może dlatego, że sama czułam, że nic nie jestem warta?" H. Opfer Edytowane przez Yovitka21 Czas edycji: 2009-05-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#975 |
Zakorzenienie
|
no dobra ![]() ![]() Yovi a na jakie leczenie konkretnie? bierze sie leki z tego co widze , moze NFZ je refunduje, powinnien Edytowane przez architekt80 Czas edycji: 2009-05-13 o 09:48 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
|
archi mi się podoba to, że masz zawsze swoje zdanie
![]() yovi co to za choroba? nie słyszałam.
![]() |
#977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziewczyny założę, mam nadzieję, że nie odbierzecie tego wątku jako obgadywanie ale jako pożalenie się i wylanie zaległych kwaso-żalów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
choroba jest przerazajaca... "Niezwykle rzadka genetyczna choroba krwi - porfiria sprawia, że człowiek upodabnia się do przerażającego wampira. Chorym na jej złośliwą odmianę niekiedy rosną długie siekacze. Na swiecie odnotowano zaledwie kilkaset przypadków zachorowań. Profesor David Dolphin uważa, że legendarny Drakula był ofiarą porfirii. - To, że jestem chora, uświadomiłam sobie w wieku 17 lat. Pierwszym objawem był zabójczy, rozdzierający ból w brzuchu, jakby ktoś wbił we mnie tysiące noży - opisuje pierwszy atak tajemniczej choroby Desiree Lyon, przwodnicząca amerykańskiej Fundacji Walki z Porfirią. Przez 15 lat była pod ścisłym nadzorem lekarzy. Od czasu do czasu objawy były szczególnie brutalne: najpierw koszmarne bóle brzucha i mięśni, następnie osłabienie i kłopoty z oddychaniem. Zalecane leki tylko pogarszały sytuację. W trakcie leczenia niejednokrotnie występowały halucynacje, na pewien czas dziewczyna straciła zdolność mówienia. Trupio blada twarz utwierdzała lekarzy w przekonaniu, że dni kobiety są policzone. Nazwa choroby (znanej też jako "choroba wampirów") pochodzi od greckiego "porphyros" - czerwonopurpurowy i odnosi się do czerwonawej subst. obecnej we krwi i moczu chorych. Za "zabójcę" uważana jest porfiryna, organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za przyłączanie żelaza w czerwonych ciałkach krwi. U chorych na porfirię obserwuje się zaburzenia metabolizmu związane z nadprodukcją i gromadzeniem porfiryny w organizmie. Objawy choroby pojawiają się gwałtownie i często są nietypowe. Niektórzy pacjenci skarżą się, że nie mogą znieść światła dziennego oraz że słońce pali im skórę. Innym rosną siekacze, na ciele pojawiają się różnego rodzaju plamy i krosty. Z tego powodu mogą mieć też poważne stany depresyjne, zwiększające potrzebę przebywania w samotności oraz strach przed wzrokiem ludzi. Charakterystyczna dla chorych na porfirię anemi sprawia, że twarz staje się przerażająco blada. Stan śpiączki spowodowany atakami choroby może trwać nawet tydzień. Po przebudzeniu chory wygląda jakby faktycznie wyszedł z grobu! Niejednokrotnie tym, co może sprawić, by pacjent poczuł się lepiej jest transfuzja krwi. W niektórych pracach z XIXw., okresu, kiedy przeprowadzono pierwsze badania nad porfirią, lekarze potwierdzają, że poważnie chorzy próbowali pić krew z nadzieją na uśmierzenie bólu. W niektórych przypadkach chory może wychodzić z domu wyłącznie nocą, aby nie narazić się na działanie promieni słonecznych. W jednej z prac naukowych dr Michael Moss, kierownik wydziału patologii na Uniwersytecie w Halifax w Kanadzie, przyznaje, że cierpiący na złośliwe odmiany porfirii wyglądem przypomiinają wampiry. - W skrajnych przypadkach ich zęby i kości nabierają właściwości fluorescencyjnych. Ponad to wielu z moich pacjentów miało odruch wymiotny na sam widok czosnku - podkreśla Moss. Wampiry szybko stały się bohaterami książek i filmów. Przyczyniła się do tego powieść Brama Stokera "Dracula" oraz filmy Francisa Forda Coppoli pod tym samym tytułem czy "Wywiad z wampirem" ze scenariuszem Anne Rice. Tematem tym zainteresowali się również naukowcy. W 1982 r. prof. David Dolphin opublikował pracę, w której wykazał, że transylwański książę Dracula był faktycznie chory na porfirię. Podobnie zresztąm jak uważany za obłąkanego król Wielkiej Brytanii i Irlandii Jerzy III. " "Porfiria ma różne oblicza. U jednych charakteryzuje się bladą cerą, światłowstrętem, zmianami na skórze- stąd porównywanie do wampiryzmu. U innych - przy normalnym wyglądzie - niezidentyfikowanymi atakami bólowym, których większość lekarzy nie potrafi wytłumaczyć." "Innaczej, znacznie widoczniej, się objawia tzw. skórna postać porfirii. Bladość cery, znamiona, zniekształcenie, często nadmierne owłosienia, a przede wszystkim niesamowity światłowstręt pozwalający jedynie na opuszczanie pomieszczeń o zmierzchu i nocą spowodowały, że tę odmianę choroby popularnie, choć na pewno nie jest to miłe dla pacjentów, nazywa się wampiryzmem. Jeszcze na początku ubiegłego stulecia, kiedy nie odkryto istoty choroby, pacjentów traktowano faktycznie jak wampiry... Co gorsza, jest to schorzenie przekazywane z rodziców na dzieci, choć u tych pierwszych zaburzenie wcale nie musi się ujawnić. Stąd wiele dramatów, gdyż po pierwsze partnerzy nieświadomie skazują swoje potomstwo na chorobę, a po drugie porfiria należy do chorób wstydliwych i nawet jeżeli ktoś wie, że jest chory lub jest nosicielem, woli się do tego nie przyznawać. Tymczasem, choć nie leczy się przyczyny choroby, to odpowiednie leki, kroplówki podczas ataków, a przede wszystkim odpowiednia dieta i tryb życia pozwalają na normalne funkcjonowanie. I oczywiście odpowiednie podejście służby zdrowia. Nie zawsze tak jest, że pacjent w trakcie nasilenia objawów jest w stanie i ma możliwość dojechania do Warszawy. Fachową pomoc może mieć udzieloną na miejscu. Tyle, że lekarze rzadko wierzą chorym: zaczynają badania od początku i znów nie wiedzą, co to może być..." "Najogólniej rzecz ujmując, jest to choroba, a raczej choroby, których wspólną cechą są zaburzenia przetwarzania hemoglobiny we krwi, dokładnie w przebiegu metabolizmu hemu. Najczęściej jest to choroba dziedziczna i w rodzinie gdzie u jednego z rodziców wykryto chorobę predyspozycję do dziedziczenia wykazuje 50% dzieci. Przy tzw. porfirii wątrobowej najczęstszym jej objawem jest silny i stały ból brzucha, który może być odczuwany także w okolicy pleców i pachwin. Inne często występujące symptomy to nudności, wymioty, zaparcia, nadciśnienie, tachykardia, pocenie, bladość, gorączka. Ponadto istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się powikłań neurologicznych, takich jak porażenia. Charakterystyczny wygląd i zachowanie wampira: bladość, unikanie światła, zniekształcenia skóry twarzy, połączone z bezsennością, halucynacjami i paranoją - to z kolei oznaki nie leczonej porfirii skórnej. Objawem wspólnym, potwierdzającym rozpoznanie jest zmiana zabarwienia moczu. W czasie ataku mocz staje się czerwonobrązowy." jest to choroba genetyczna i ma ja moja ciocia toa co byla i jej 3 corki....
![]() http://www.suwaczek.pl/cache/03449facd2.png "Ciągle byłam gorsza. Zastanawiałam się, dlaczego tak jest. Może dlatego, że sama czułam, że nic nie jestem warta?" H. Opfer Edytowane przez Yovitka21 Czas edycji: 2009-05-13 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
brzmi coraz lepiej Sus
![]() tak strasznie nic mi sie nie chce ze dramat ![]() ![]() hmm no ja znalazlam ze choroba owszem straszna ale po pierwsze nie upodabnia do wampira a po drugie nie ma az tak dramatycznego przebiegu i leczy sie ja podajac leki po ktorych objawy ustepuja i jest dobrze (mniej wiecej tak jak w przypadku cukrzycy) Dracula to chyba postac fikcyjna....... zaraz wkleje http://www.porfiria.pl/index.php?opt...d=25&Itemid=33 Edytowane przez architekt80 Czas edycji: 2009-05-13 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#980 |
|
Sus każdy ma w sobie coś z egoisty,
i moim zdaniem nie ma w tym nic złego. Czekam na Twój wątek ![]() EDIT: o matko Yovi !! Przerażające !! ![]()
![]() Edytowane przez Ag4 Czas edycji: 2009-05-13 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
Yovi straszna choroba
![]() ![]() Archi wątek założę ale to naprawdę nic "szokującego". Teraz nie moge pisać za bardzo bo w pracy siedzę :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#983 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą ..masz charakterek łobuzie ![]() ![]() Cytat:
![]() Jej ale jestem ciekawa wątku...czuję zę będzie się działo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Zakorzenienie
|
Yovi, ogromnie współczuję.
![]() sasik, powodzenia u dentysty, ja idę jutro. ![]() Dziewczyny, został mi tydzień do wylotu! Ale ten czas szybko mija. Podjęłam dobrą decyzję, że przyleciałam. Przemyślałam wszystko, zrozumiałam, że za bardzo idealizowałam dom rodzinny i że chyba wystarczą mi odwiedziny, że z rodziną i przyjaciółmi nie ułożę sobie życia, że bardzo kocham, tęsknię i że jestem nieszczęśliwa bez niego, że chcę spróbować ułożyć sobie tam życie, czuję, że moje miejsce jest z nim. Mam nadzieję, że się uda. ![]()
#985 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#986 |
|
Niebuś mam nadzieję że to dobra decyzja!
I że będziesz szczęsliwa! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#987 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, Kochane.
![]()
#988 |
Zakorzenienie
|
bedzie dobrze Niebuś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
te dwie koszulki mi sie podobaja i moze kupie sobie w piatek
![]() http://store.uniqlo.com/jp/CSaGoods/207473-69 http://store.uniqlo.com/jp/CSaGoods/211848-03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.