Ciaza i porod w UK - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-20, 18:42   #961
Darianna25
Zakorzenienie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Hej.
Ja wszystko już skompletowalam na ebayu i polskim allegro.Ze wzgledu ze wozek kupiliśmy w pl i kurier nam przywiezie to i ciuchy tez tam spakowaliśmy.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 19:26   #962
Diari
Rozeznanie

Darianna a ile płaciliście za kuriera i jaka to firma?
Stary 2010-02-20, 19:45   #963
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
Darianna a ile płaciliście za kuriera i jaka to firma?
Apollo paczki.
Biorą minimum 20 funtow i paczka max 20 kg.czyli za każdą paczke do 20kg placisz 20 funtow.Kazdy kolejny kg to funt.
Jeszcze go nie zamowilismy ale kolezanka korzystala i bardzo zadowolona jest z nich.my bedziemy ido nich dzwonic juz z uk we wtorek.

Stary 2010-02-20, 19:46   #964
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Hej.
Ja wszystko już skompletowalam na ebayu i polskim allegro.Ze wzgledu ze wozek kupiliśmy w pl i kurier nam przywiezie to i ciuchy tez tam spakowaliśmy.
To jak wszystko gotowe to można spokojnie na maluszka czekać
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 21:10   #965
kasia uk
Raczkowanie

Hanjah, jeszcze George w Asdzie Tam mają czasami na prawdę fajniutkie ciuszki i tanio.
Stary 2010-02-20, 21:45   #966
hanjah
Zakorzenienie

Lightbulb Dot.: Ciaza i porod w UK

Cytat:
Napisane przez kasia uk Pokaż wiadomość
Hanjah, jeszcze George w Asdzie Tam mają czasami na prawdę fajniutkie ciuszki i tanio.
A właśnie, w George widziałam cudne bodziaki (pakowane po 5 czy 7 sztuk). Już nie mogę się doczekać wyprawy na zakupy
Sudocremu nie mogłam znaleźć w Boots, ale dziś przypadkiem trafiłam na niego w Morrisonie.

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2010-02-20 o 21:46
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 23:08   #967
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Wiecie ja tam ciazy jakos dobrze nie wspominam. Fakt - byla bezproblemowa, ksiazkowa, ale dla mnie bylo to stresujace przezycie. Martwilam sie ciagle o dziecko, zeby mu nic nie bylo, no i wieksza czesc ciazy mialam mdlosci i ciagle musialam cos jesc (...)
Ale czemu sie martwilas? tzn mialas jakies podstawy, cos bylo nie tak? A z tym jedzeniem to wspolczuje, wiem przez co przeszlas, bo ja od 6tyg do 16-go czulam sie srednio, z tym, ze tylko, jak cos zjadlam.

Cytat:
Napisane przez Awika Pokaż wiadomość
Hm, no to ja juz nie wiem...Zobacze co mi powiedza na usg.
Faktycznie, 4tyg to troche dlugo, slyszalam, ze przestawiali dziewczyny o tydzien czy dwa, ale kto wie? Poczekamy na usg to wszystko sie wyjasni - na kiedy masz wyznaczone?

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
A teraz takie pytanko: gdzie kupujecie/kupowałyście ciuszki dla dziecka?
Jakie inne sklepy polecacie (oprócz ebaya)?
Zdecydowanie TKMaxx

Cytat:
Napisane przez kasia uk Pokaż wiadomość
Ten George zawsze mnie zadziwia - bo nie mam zwyczaju kupowania ubran w supermarketach, ba! do najblizszej ASDY mamy jakies pol h samochodem, a mimo to, jak juz tam przypadkiem trafie, to zawsze sa jakies fajne ubrania. Lniana koszula, ktora kupilam TZowi z 4 lata temu ma sie wciaz swietnie i jest jedna z jego ulubionych
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 23:45   #968
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:
wg obliczen idzie 12 tydzien...
Witaj Awika
Ciesze się, że mamy podobne terminy. Ja mam 12 tydzień i 6 dni. OM 23 listopada. Położna wyliczyła mi termin na 30 sierpnia ale potem na USG pani stwierdziła, że dziecko ma 10 tygodni (co chyba jest normalne bo do zapłodnienia dochodzi ok.2 tyg po miesiaczce i dzidzia jest zawsze 2 tyg młodsza niż moment ciąży) i przesunęła termin na 13 września (co daje 42 tyg od ostatniej miesiączki!! )
USG miałam w poniedziałek ale bede miała za tydzień znowu bo chcą mieć dziecko dokładnie 12-sto tygodniowe a nie 10-cio. Mnie to cieszy bo znowu zobacze moją kruszynkę I będę miała czas na zadawanie pytań, bo teraz ten skan był bardzo szybki i krótki i razem z moim TŻ byliśmy w szoku z tej radości Dałam rade tylko zapytać czy wszystko z dzieckiem w porządku i czy możemy dostać zdjęcie
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 09:08   #969
Kasiowa24
Raczkowanie

Dla mnie to wszedzie takie malutkie ubranka sa sliczne,
mam juz tyle tych 0 - 3mies i mimo wszystko gdziekolwiek jestem dzial z dzieciecymi nie omijam ale staram sie trzezwo na to patrzec i jezeli bede cos jeszcze kupywac, to chyba juz jak Synek bedzie na swiecie i za ktoryms tam razem bedziemy na porannych macierzynskich zakupach
wtedy sie bardziej wie co jest bardziej potrzebne, a co mniej, pozatym Dziewczyny zapewne sporo i tak sie wiele dostanie od Rodziny, Znajomych.. ja jeszcze nie urodzilam , a juz dostalam 2 takie same kocyki z Metalana (w sumie 3, bo identyczny juz zakupilam wczesniej )
chyba mojemu Kotu podaruje jeden, to sie ucieszy.

Odnosnie stresu podczas ciazy to ja to rowniez rozumiem, mimo , ze wszystko jest w porzadku, to jednak pierwsza ciaza to totalna niewiedza, jakiekolwiek ciagniecie, bol zastanawialo mnie czy to prawidlowe czy nie, umnie ruchy Maluszka zaczely sie ok24tc wiec to tez mi strachu dodalo, bo sporo Kobitek wczesniej.

Dzis zasypalo troche nasza Wyspe, niech pada, pada , podoba mi sie ta nieudolnosc w tym czasie Angoli, jestem pewna, ze posypie jeszcze wiecej i polowa jutro do pracy nie przyjdzie.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Diari ja tez korzystalam z takiego kuriera, bo zamawialam wozek tako z allegro, do 20kg - £20, ja placilam chyba £40 bo caly wozek ze wszystkimi elementami mial z 30kg

Jak tam nowe Mamusie Madzik i Kasia??
Kasiowa24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:25   #970
nikha
Raczkowanie

Większość rzeczy przywiozłam z PL, a "niedobitki" typu kocyk, śpiworek kupiłam w TK Maxx. Jakoś ok, a ceny jednak niższe iż np.: w Mothercare

Cytat:
Napisane przez Kasiowa24 Pokaż wiadomość

Dzis zasypalo troche nasza Wyspe, niech pada, pada , podoba mi sie ta nieudolnosc w tym czasie Angoli, jestem pewna, ze posypie jeszcze wiecej i polowa jutro do pracy nie przyjdzie.
Zasypało?U mnie leje jak z cebra i głowa mi pęka :/

Mamusie drogie, mam pytanie: na ile przed porodem opadły Wam brzuszki?
nikha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 10:51   #971
***luna
Zakorzenienie

U nas też deszcz leje, a nie śnieg.

Kasiowa może ta nieudolnośc z zewnątrz ciekawie wygląda, ale uwierz wcale nie fajnie jak ci całą race pogoda paraliżuje

Ja mam dośc śniegu na wszystkich frontach, zwłaszcza, ze czeka mnie wiele podrózy w tym tygodniu.
Zdecydowanie śniegowi mówię nie
Stary 2010-02-21, 10:56   #972
Kasiowa24
Raczkowanie

Nikha a musze sie wiec wybrac kiedys tyo TKMaxx , mothercare ma b.dobrej jakosci ubranka, nawet jak porwnuje body z innymi sklepami to sie czuje lepsza jakosc, ale niestety sporo jest strasznie drogich, jakies kompleciki sliczne spodenki + koszulka etc.. ok £20, to dosc sporo , zwlaszcza, ze pewnie w chwile z teog wyrosnie.
Kasiowa24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 12:13   #973
Diari
Rozeznanie

Kasiowa dlatego ja poluję na przeceny, na razie mam jeszcze trochę czasu, więc mi się nie spieszy i kupuję, jeśli widzę coś przecenionego. Ostatnio w H&M kupiłam dwie pary spodenek, bluzeczkę, body każde po funta. W Mothercare też jest dużo rzeczy przecenionych.

A jeśli chodzi o inne rzeczy niż ubranka to w Tk maxx można kupić kilka fajnych i niedrogich rzeczy. Widziałam super matę edukacyjną za 24 funty, czy kocyki po 4 funty. Dużo butelek, sterylizatorów, śpiworków tych do spania itp. jest naprawdę w niskich cenach.

Ja tak dopytuję się o te firmy przewozowe, bo u nas ogłasza się ich kilka, ale wolałabym sprawdzoną, bo raz już była afera, że nie dojechały paczki a właściciel zniknął. Niestety ja mieszkam na drugiej wyspie i ta firma, co podała Darianna do nas nie dociera.
Stary 2010-02-21, 13:10   #974
madzikUK
Rozeznanie

GG do madzikUK

Hej dziewczyny,

Widze, ze temat ciuszkow sie rozwinal. Moja Niunka jak sie urodzila to miala 52cm i niestety paru ciuszkow wcale niezalozyla. niektore mamy niby na 56 cm, ale sa takie aby aby,wiec dlugo w nich niepochodzi. co pare dni juz kolejne bodziaki odkladam, bo sa za male, wiec nie kupujcie za duzo rzeczy w najmniejszych rozmiarach, bo troche wieksze ciuszki jest latwiej zakladac na takiego dziodziolka, a poza tym bardzo szybko wyrosnie i po prostu szkoda kasy na nowe ciuchy, ktore beda zalozone raz czy dwa.
na poczatku baaaaardzo nielubilam body zakladanych przez glowe, Mala sie wkurzala, spinala i glowe wyginala, teraz juz mam sposob i ona chyba sie przyzwyczaila, ale niepolecam na sam poczatek.

jesli chodzi o sklepy, to ja rowniez polecam George'a , no i Next, maja przecudne ciuszki. w H&M tez mozna cos fajnego wylapac, a tak poza tym to prawde mowiac, ja bardzo malo kupowalam ciuchow,bo tesciowa wpadla w jakis maniakalny szal zakupowy i ciagle nam dosyla. ja juz miejsca nie mam na to w szafie, a ona kupuje zimowe ciuchy na dziecko 3-6. i nie pomysli, ze jak moje dziecko bedzie mialo 3-6 miesiecy, to bedzie wiosna-lato
Stary 2010-02-21, 13:53   #975
Awika
Raczkowanie

Vedma ja mam wyznaczony termin przez polozna na 8 sierpnia. I wg kalendarza wlasnie mija 12 tydz, i stad tez sie zaczal moj watek :-( Martwie sie bo zadnego jeszcze listu ze szpitala nie mam na temat usg. No ale juz mowilam pani doktor i obiecala napisac do nich maila z ponagleniem, wiec czekam.

Anilkadro
fajnie, ze jestes na podobnym etapie, zobacze co mi powiedza na usg, ale jestem ciekawa czy Tobie tez minely wszystkie objawy?? Ja sie stresuje bo ciagle nie jestem pewna czy jestem w ciazy czy nie Mysle czy nie powiedziec w pracy jutro, bo szykuja sie ostre porzdaki w firmie i jakies pudelka i boksy trzeba bedzie pewnie czasem podzwignac. Jeden menager wie i moja dobra kolezanka, ale to nadal nie wystarczajaco zeby wszystkim powiedziec NIe I poza tym najgorsze jest to, ze ja nadal nie wiem czy jestem czy nieeeee.

Jesli chodzi o ubranka, to juz troche czytalam na temat niepotrzebnych zakupow wiec chociaz pokusa jest ogromna narazie tylko ogladam

W kwietniu jade do Polski na ponad tydz i tak bardzo sie nie moge doczekac. Przywioze sobie jakies sentymentalne rzeczy Moze kocyk mojego brata, hehe.

Ciagle mam wyrzuty sumienia jak jem z aduzo slodyczy bo wtedy dzidzia nic nie korzysta, no ale...palaszuje owoce i juz zaczynam miec ich dosc bo mi zeby cierpna. a bardzo lubie owoce (teraz) wczesniej jadlam duzo warzyw, a teraz mnie odrzuca :-/ Ale zamierzam zorbic dzis salatke warzywna z jajka, kukurzydzy, o. koszonego i pora . albo zrobie duszona czerwona kapuste. Ale mi maminego jedzonka brakuje. Dziewczyny, czy wy na prawde gotujecie ??
Awika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:36   #976
Darianna25
Zakorzenienie

Hej,
Porownywalam ciuszki angielskie i polskie i np.angielskie ciuszki na 56 sa mniejsze niz te polskie.
Jesli chodzi o body to ja ostatnio kupilam w Pumpkin patch na przecenie, 2 za 2 funty.Wlasnie takie rozpinane po boku i kolorowe, w tesco sa tez takie ale biale.Zara tez ma takie ale drozsze.

Stary 2010-02-21, 15:52   #977
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Ale mi maminego jedzonka brakuje. Dziewczyny, czy wy naprawde gotujecie ??
Gotujemy i to codziennie Jak sie ma w domu dwa takie glodomory jak moj mąż i brat, to nie ma wyjscia. Ale ja bardzo lubie gotowanie, wiec nie mam z tym problemu.
Czasem strajkuję i wtedy moi chlopcy moga sie wykazac - a obaj sa swietnymi kucharzami, wiec zamierzam ich wykorzystywac w najblizszych miesiacach, ile sie da.
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:59   #978
maatra
Wtajemniczenie

dziewczyny ile z Was zamawia wozki z Polski ? z ciekawosci zapytam tez dlaczego ?

co do ubranek,to zdecydowanie H&M,MCare,Next, Zara.pizamy w Asdzie,Matalanie. co do jakosci to nawet w tych dobrych sklepach, nie jest ona dobra jak cos jest bardzo tanie i na odwrót. supermarkety maja HITY,ale wtedy cena wcale nie rozni sie od markowych ubranek

w pierwszym roku synek mial ubranka z roznych firm, bo wszystko bylo piekne,pozniej niestety widac bylo juz roznice. po praniu niektore bluzki wygladaly jak szmaty,szwy pekaly,spodnie mialy za nisko krok itp itd

nas zasypalo. Simon w kazdym oknie musial sprawdzic czy jest snieg balwan tez byl
no a ja od rana w pracy. nie obylo sie bez jazdy wyczynowej tego poranka
Stary 2010-02-21, 16:38   #979
Diari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
dziewczyny ile z Was zamawia wozki z Polski ? z ciekawosci zapytam tez dlaczego ?
Ja chyba będę kupować w Polsce, ponieważ nie znalazłam tutaj takiego, który mi odpowiada, a ten co mi się podoba kosztuje 700 funtów, a tyle za wózek nie dam.
Stary 2010-02-21, 16:58   #980
Darianna25
Zakorzenienie

Dlaczego wozek w Polsce?
Dlatego, ze w uk podoba mi sie Mura a ma tylko 3 dostepne kolory.Mura w pl ma wiele kolorow do wyboru ale prawie dwa razy droższy jest ten wozek.W pl spodobala mi sie Bexa i cena podobna do Mury ale za to kolorow duzo do wyboru.No i w uk wszyscy jezdza Murami, Quinnimi co w pl to luksus a ja mam Bexe i nikt takiego w uk nie bedzie mial.

Stary 2010-02-21, 19:13   #981
***luna
Zakorzenienie

W UK dostepne są wszystkie kolory Mury, a raczej powinnam napisać na brytyjskim ebay

Wiadomo każdy wybiera co mu pasuje

Można wózka nie mieć wcale choć to uważam już za zbyt (dla mnie) ryzkowne.
Stary 2010-02-21, 21:53   #982
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
W UK dostepne są wszystkie kolory Mury, a raczej powinnam napisać na brytyjskim ebay

Wiadomo każdy wybiera co mu pasuje

Można wózka nie mieć wcale choć to uważam już za zbyt (dla mnie) ryzkowne.

Wszystkie tzn az 4.Dla mnie to za mało- szary,czerwony, jakiś arctic i brazowy.
http://www.maxicosimura.co.uk/maxi-cosi-mura-4.html

To jest w pl
http://www.bobowozki.com.pl/advanced...&pto=&x=61&y=5
ten mi sie podoba i jego na ebayu nie znalazlam
http://www.bobowozki.com.pl/product_...fa6d7b1ffa5cb1

Edytowane przez Darianna25
Czas edycji: 2010-02-21 o 22:11
Stary 2010-02-21, 22:28   #983
nikha
Raczkowanie

Cytat:
Ale zamierzam zorbic dzis salatke warzywna z jajka, kukurzydzy, o. koszonego i pora . albo zrobie duszona czerwona kapuste. Ale mi maminego jedzonka brakuje. Dziewczyny, czy wy na prawde gotujecie ??
Matko, za prawdziwego ogóra kiszonego to bym wiele dała! Jakoś ostatnio mam pecha i nie trafiam w polskim sklepie :/ Za to niedawno nabyłam najdroższy w życiu kefir
Gotuję jak mam dobry humor, albo straszną ochotę na coś. Ale chleb piekę regularnie, dzięki temu TŻ nie gniewa się jak czasem na obiad jest pizza z mrożonki On b. nie lubi tutejszego chleba.

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam. Tutaj często wózki mają małe kółeczka z przodu, ciężko znaleźć takie pompowane (małżonek twierdzi, że lepiej amortyzują), a jak już są, to ceny kosmiczne. Taki jak bym chciała z PL wychodzi taniej, no i wybór kolorów znacznie większy, zazwyczaj wszystko już jest w komplecie. Chociaż ostatnio na e-bayu znalazłam taki fajny, że zwątpiłam. Jeszcze chwileczkę mam na decyzję Małą, bo małą, ale mam
nikha jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-21, 23:07   #984
gosza222
Przyczajenie

Witam wszystkie kobitki
ja takie malutkie pytanko mam jestem w 9 tygodniu ciazy i nie moge sie juz doczekac pierwszego scanu.Wiem od znajomych i od poloznej ze pierwszy skan przeprowadza sie po 3 miesiacach wiec ja to jakos wyliczylam na marzec,moja polozna z koleji chce mnie widziec dopiero w drugiej polowie kwietnia wiec teraz nie wiem co mam sobie myslec czy jej sie cos pokielbasilo czy moze mam czekac na list w marcu(bo podobno tak tez bywa).Jak bylo u was? pozdrowienia
gosza222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 23:46   #985
Diari
Rozeznanie

Gosza222 a położna z przychodni czy ze szpitala chce się widzieć dopiero w drugiej połowie kwietnia?
Stary 2010-02-22, 07:14   #986
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Wszystkie tzn az 4.Dla mnie to za mało- szary,czerwony, jakiś arctic i brazowy.
http://www.maxicosimura.co.uk/maxi-cosi-mura-4.html

To jest w pl
http://www.bobowozki.com.pl/advanced...&pto=&x=61&y=5
ten mi sie podoba i jego na ebayu nie znalazlam
http://www.bobowozki.com.pl/product_...fa6d7b1ffa5cb1

Ano był ten z wzorkiem (śliczny jest), bo sama go obserwowałam, z tym, że z Niemiec sprzedawca wysyłał.
To model 2010 więc i cena dość wysoka

http://cgi.ebay.co.uk/MAXI-COSI-MURA-4-ALL-INKL-SET-BOTANIC-LUXURY-NEU-2825_W0QQitemZ22054308503 5QQcmdZViewItemQQptZDE_Al lesUmsKind_Baby_Kinderwag en_Buggies?hash=item33596 469eb

Obejrzałam wczoraj Born every minute
I powiem szczerze, że ja rodziłam całkiem inaczej
Chyba zasłużyłam sobie na tę moją obstawę non stop (dwie położne lub połozna i lekarz) komplikacjami i tym, że czekałam 10h az się trochę na porodówce rozluźni (hehehe tak jak jedna z bohaterek z serialu)

Edytowane przez ***luna
Czas edycji: 2010-02-22 o 07:20
Stary 2010-02-22, 09:13   #987
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ano był ten z wzorkiem (śliczny jest), bo sama go obserwowałam, z tym, że z Niemiec sprzedawca wysyłał.
To model 2010 więc i cena dość wysoka

http://cgi.ebay.co.uk/MAXI-COSI-MURA-4-ALL-INKL-SET-BOTANIC-LUXURY-NEU-2825_W0QQitemZ22054308503 5QQcmdZViewItemQQptZDE_Al lesUmsKind_Baby_Kinderwag en_Buggies?hash=item33596 469eb

bardzo ladny

w temacie wozkow nie bede sie wypowiadac, bo to co zobaczylam na ebayu... bardzo jestem do tylu
nadal mam wozek Quinny Buzz,wiec stelaz jest do wykorzystania.gondole sperzadalam na aukcji,a siedzonko wyrzucilam, bo bylo w oplakanym stanie po kilku lotach do Polski.
Simon majac 7 miesiecy powedrowal do Maclarena,wiec tym razem moze uda mi sie kupic cos lzejszego nic buzz,ale masywniejszego nic maclaren
Stary 2010-02-22, 11:33   #988
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:

Anilkadro
fajnie, ze jestes na podobnym etapie, zobacze co mi powiedza na usg, ale jestem ciekawa czy Tobie tez minely wszystkie objawy?? Ja sie stresuje bo ciagle nie jestem pewna czy jestem w ciazy czy nie
Hej ja należe do tych, chyba szczęściar, co to nie mają żadnych objawów. Przez to też zastanawiałam się czy naprawdę jestem w ciąży, czy to prawda Teraz już jestem po skanie, widziałam swoją Fasolinkę i chyba już to do mnie jakoś dotarło

W pracy wiedzą 3 najbliższe koleżanki a w piątek byłam już w HR żeby zgłosić ale pani poprosiła o wszystko na piśmie. Mam napisać, który to tydzień, kiedy termin i na jakim dziale pracuję. Powiedziała, że termin kiedy będę chciała iść na macierzyńki mogę spokojnie podać później. Będę też miała dodatkowe szkolenie i zrobią mi risk assessment. Ogólnie pozytywnie.
A i jeszcze powiedziała, że sie nie załapie na maternity pay od nich bo chyba za krótko pracuje, a ja grzecznie, ze wymagane 26 tygodni już minęło (To było planowane dzieciątko i mam 31 tygodni pracy :P )

No właśnie dziewczyny (te które mają już to za sobą) jak długo pracowałyście? Ile tygodni przed planowanym dniem porodu szłyście już na urlop? Ja myślałam 6 tygodni ale nie wiem jak to będzie. Wiadomo później już ciężko, można puchnąć itp... ???

Co do zakupków dla maluszka to chyba zacznę szaleć za tydzień po tym dodatkowym USG. Wtedy nie będzie na co czekać ))
Siostra ma teraz rocznego synka więc mam od niej 2 strony A4 z poradami "z życia wziętymi" dotyczącymi wózka, łożeczka, pościeli, ubranek... itp Kochana jest
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 11:43   #989
Diari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
No właśnie dziewczyny (te które mają już to za sobą) jak długo pracowałyście? Ile tygodni przed planowanym dniem porodu szłyście już na urlop? Ja myślałam 6 tygodni ale nie wiem jak to będzie. Wiadomo później już ciężko, można puchnąć itp... ???
Z urlopami, macierzyńskim i chorobowym to można planować, ale nie zawsze wychodzi tak jak chcemy. Ja planowałam, że będę pracować ile się da, ale niestety pierwsze trzy miesiące to był koszmar, nawet nie wstawałam z łóżka. Później jak się lepiej poczułam to zaczęły się bóle brzucha i lekarz powiedział, że lepiej byłoby dla mnie gdybym dalej była na zwolnieniu, tym bardziej, że mam ciężką i stresującą pracę. Ja już dostaje kota do głowy siedząc w domu, ale tłumacze sobie, że to dla dobra dziecka.
Stary 2010-02-22, 12:04   #990
ursull
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

anilkadro Ja pracowałamdo 36 tyg,ale uważam,że to za długo. Brzuch mi ciążył,kręgosłup wysiadał,byłam nieporadana i wiecznie zmęczona.Następnym razem znacznie wczesniej pójdę na macierzyński. Niestety im wcześniej się pójdzie tym wcześniej trzeba wrócić . Ja wracam w tą sobotę .

Co do ubranek, miałam sporo na newborn i dobrze,bo Milenka malutka się urodziła (50cm) i te ubranka były na nią za duże. Potem uzywałam dość długo 0-3. Zależy gdzie sie kupuje,bo rozmiar rozmiarowi nierówny. Sporo ciuszków kupuję na Ebayu,a także Next , Mothercare , TK Max, Vertbauted. Bodziaki zazwyczaj w Matalanie,tesco czy Asdzie,bo tanie,a jakościowo całkiem ok. Kupiłam kilka rzeczy w Primarku i się zawiodłam. Rozumię,że niska cena,ale żeby odrazu po jednym praniu,aż tak się porozciągały. Z Polski też mam sporo ubranek,bo babcie obkupiły małą.

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości