W nas młodych mamach siła :D (mamusie do 23 roku życia) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 16:33   #961
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86
Dot.: W nas młodych mamach siła :D (mamusie do 23 roku życia)

ej zamieńcie sie o mój nie pozwala mi wczoraj negocjowałam.nic z tego nie wyszło
mam "pozwolenie" na vczerwone
paprotka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 16:38   #962
Asiuulka89
Zakorzenienie

Heja
My po wizycie mam uciskac w kaciku oczka wackiem do uszu mocno ona jak to zrobila to Zuzia plakala a ja prawie razem z nia. i zakrpalac 4 razy torbexem i przemywac sola fizjologiczna a jak nie bedzie poprawy to za 2-3 tygodnie znowu sie pokazac. wiec jak narazie ok
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:00   #963
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

ja mojemu powiedziałam, że chyba och..ł

czerwone

aha a ile stosowała ten skrzyp to nie pamiętam ale dzisiaj ma u mnie byź to się zapytam

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

asiulka - z tego co mi wiadomo dzieciaczki zawsze płaczą przy tym masażu...chodzi pewnie o te kanaliki łzowe...ale musisz kochana bo jak nie to będziesz musiała iść na zabieg a lepiej się obyć bez tego

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Ale mnie moje dziecko załatwiło wczoraj musiał wyjąć jak się kąpał wąż od pralki ten co do wanny jest...a ja nie wiedziałam i wstawiłam dzisiaj pranie...woda na podłodze...normalnie super

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:10   #964
Puma13
Zadomowienie

Paprotka, zrób rude i powiedz tżtowi, że coś farba nie przyjęła i nie wyszły czerwone

Asiulka, na pewno będzie lepiej po tych zabiegach. A nie mozna tego masować na śpiocha? wtedy by nie czuła. Ale to może właśnie chodzi o to, że ma popłakać i odblokowywać kanaliki?

Alkamor, to nie źle cię urządził mały łobuzdaj mu szmatkę i niech zasuwa razem z mamusią

Nadia 06.05.2010
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:16   #965
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

puma - ale na śpiocha to chyba nie bardzo no bo to i tak się dziecko obudzi.bo to zdaje się z lekka mocniej trzeba
mówiłam, że to łobuz

Maja
Stary 2010-03-03, 17:31   #966
Puma13
Zadomowienie

No być może, zresztą jakby tak można, to lekarka by o tym powiedziała, tylko szkoda jak tak maleństwo płacze, no ale to dla jego dobra.

Nadia 06.05.2010
Stary 2010-03-03, 17:35   #967
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

a no...
u nas krzyki i płacz były ajk poszliśmy do laryngologa i z marszu mu podcięła wędzidełko pod językiem...nożyczkami
jak byliśmy 2 tygodnie później na kontroli to jak tylko ją zobaczył był płacz

Maja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 17:59   #968
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

ja sie tylko modlaiłąm zeby mój nie miał probemów z oczkami bo słyszałam włąsnie ze ten masaż boli....

mój potwór wstał o 16.30 i juz powienien spać a tu leży i ani myśli mnie słuchac
uparciuch
alkamor zabiłabym

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

bezsensu.teraz zasnął.... obudził sie o 16.30 to musze go nakarmic po 3h czyli o 19.30
czy to ma sens?
bezsensu bo musiałabym go obudzić za pół godziny jak dopiero zasnał..
Stary 2010-03-03, 19:33   #969
Puma13
Zadomowienie

Alkamor, a to dlaczego mu podcinała i to tak na żywca? Biedny Kubuś. My tylko walczymy z naczyniaczkiem, ale naszczęście polega to tylko na obserwacji.

Paprotka, nie wiem co ci poradzić na to. W każdym razie ja nigdy nie wybudzałam małej.

Nadia 06.05.2010
Stary 2010-03-03, 19:55   #970
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Alkamor, a to dlaczego mu podcinała i to tak na żywca? Biedny Kubuś. My tylko walczymy z naczyniaczkiem, ale naszczęście polega to tylko na obserwacji.
bo Kubuś się urodził to miał przyrośnięte lekko to wędzidełko...potem jak byliśmy na ostatnim szczepieniu to się zapytałam pediatry czy mogłaby zobaczyć czy się wyciągnęło bo na wizycie w domu po porodzie pediatra (inna) mi powiedziała, że nie jest jakoś bardzo przyrośnięte a jeżeli karmię piersią to może sie wyciągnąć. No i ona mi powiedziała, że może zerknąć ale w sumie nie chce wydawać opinii bo nie jest specjalistą i woli dać skierowanie do laryngologa...poza tym powiedziała, że jeżeli laryngolog stwierdzi, że trzeba podciąć to żeby się nie zastanawiać tylko podciąć od razu bo im szybciej tym lepiej.Poza tym powiedziała, że kiedyś wszystkim dzieciom zaraz po porodzie podcinano wędzidełka no to się zapisaliśmy do tego laryngologa...poszłam sama bo mąż był w pracy...no i ona stwierdziła, że przydałoby się podciąć.Coprawda psiknęła mu czymś ale nie oszukujmy się, że wielkich właściwości znieczulających to to nie ma no i tak normalnie ja go trzymałam i pielęgniarka, bo moje dziecko dość silne i nie mogłyśmy sobie z takim srajdkiem we dwie poradzić...wzięła nożyczki takie malutki i ciach! kilka kropelek krwi może raptem było...dałam mu w gabinecie cyca żeby się uspokoił i potem ona zerknęła czy jest OK...za 2 tygodnie była kontrola i na tym koniec.

ale się rozpisałam

Maja
Stary 2010-03-03, 20:00   #971
zebra666
Zakorzenienie

O ja padam na gębe mój mał potfór nie chciał zasnąć i usypianie po kąpieli trwało 2 godziny! Masakraaa mam nadzieję, że śpi napewno.

Paprotka moim zdaniem taki plan dnia działa tylko na dzieciaczki tak ułożone jak Samanthhhy a nie karzde sobie da coś takiego wyprsfadować. mój jest ewidentnie na nie i koniec. Budzi się w porze spaceru i na kąpiel oraz 2 razy w nocy, a reszta jest ruchoma. Teraz jak zasnął nie obudze go tlyko dam spać ile będzie chciał, i on obudzi się głodny, poje i padnie od razu. Później się obudzi w nocy znowu będzie tak samo. Ale obudziwszy się nad ranem(często jest to ok 4tej) nie zaśnie i skończy u mnie w łózku i w końcu ja zasne ze zmęczenia a on ze mną...
Kluczem jest poznać swoje dziecko i jego upodobania i potrzeby. Mój nie zawsze zje nawet to 100ml więc wtedy już za 2 godziny będzie głodny.

Asiuuulka trzymam kciuki za kanaliki łzowe

Mój maluszek był mega grzeczny dzisiaj a został z kobitą mojego tatyJa byłam na przeglądzie i wsio gra i buczy. Przyjechałam w sam raz, bo mały już nie chciał zjeść i robił się zły( zatęsknił za mamą, bo jak go ja wziełam to i zjadł i się uspokoił). Za to od kapieli dramat- wkładanie smoczka, włanczanie konika, suszarka, na rękach nawet próbowałam w akcie desperacji... pieluchą przykryłam oczy, schowałam rączki(aczkowliek mój tez już ma w nosie zawijanie raczek i się wkurza więc wole mu dać swobode a i tak jesli zasypia już porządnie to nie wybudza się mimo wierzgania nimi)

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 20:18   #972
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

no mój troche ułożożony jest z niektórymi rzeczami. np daje mu jesc na spiocha o 23h lub 12h w nocy i budzi sie tak 3-4h. potem śpi do7h dam mu jesc i tak o 8 pada spać
w sumie dałoby sie to zrobic tylko mam problem zeby go uspać
ostatnio w nocy zjada 130-150ml

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

ja tez raczek nie moge schowac mu nie lubi

pewnie piotrus juz był wykończony i dlatego tak sie złoscił
Stary 2010-03-03, 20:20   #973
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

paprotka - wydaje mi się, że jest OK skoro budzi się co 3-4 godziny...bo pospać się da a poza tym dziecko chyba ok.3 miesiąca dopiero przechodzi na system 24 godzinny a wcześniej żyje w 3 godzinnym to by się zgadzało

Maja
Stary 2010-03-03, 20:31   #974
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

wiesz co on od oaru dni jakby zgarek miałustawiony
tera wam pisałam jak mam go budzić po pół godziny snu a on sie sam punktualnie obudził 3h od ostatniego jedzienia.. czasami mnie zadziwia.
wczesniej jak co dwie godz jadł to też równiutko
Stary 2010-03-03, 20:36   #975
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

paprotka - skoro on Ci się tak budzi to ja myślę, że wsio jest OK i miał poprostu gorszy dzień. nie ma jeszcze 24 godzinnego trybu życia bo to jeszcze nie jego czas

Maja
Stary 2010-03-03, 20:36   #976
zebra666
Zakorzenienie

Z moim jest ciężko z tym jedzeniem, bo czasem w dzień co 2 chce i koniec... nie dam to nic nie działa więc napewno to o jedzenie chodzi.. a innym razem je mi co 3 i też zadziwia... tylko, że nas wybijają co chwile akcje szpital, badania, teraz ekscesy przy żelazie

NO i małemu robie okłady na nóżce, bo mu spuchła po szczepieniu... o płacze

Stary 2010-03-03, 20:39   #977
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

zepduł mi sie TVN !!! a you can dance leci!!

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

zebra moze u ciebie po prostu musi sie uspokoic wszystko i wtdy mały sie wyreguluje? a tak ma co chwile tyle stresów ze wybija sie z rytmu

alkamor wiem ze nie ejgo czas nawet o tym nie myśe. tylko chciałabym jak przychodzi jego pora zeby łądnie zasypiał a nie sie ze mną szarpał i walczył
Stary 2010-03-03, 20:39   #978
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Z moim jest ciężko z tym jedzeniem, bo czasem w dzień co 2 chce i koniec... nie dam to nic nie działa więc napewno to o jedzenie chodzi.. a innym razem je mi co 3 i też zadziwia... tylko, że nas wybijają co chwile akcje szpital, badania, teraz ekscesy przy żelazie

NO i małemu robie okłady na nóżce, bo mu spuchła po szczepieniu... o płacze
a skojarzone braliście też mi się wydaje, że takie "akcje" rozregulowują wszystko poza tym chce się dziecku ulżeć w tym cierpieniu i rozpieszcza się trochę..no ale nie ma się co dziwić

Cytat:
Napisane przez paprotka86 Pokaż wiadomość
zepduł mi sie TVN !!! a you can dance leci!!

Maja
Stary 2010-03-03, 20:41   #979
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

ej włączcie TVN i bedziecie mi pisać co oni mówią a ja bede ogladać i czytać
kurde no

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 20:42   #980
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

paprotka - wiem kochana o co Ci chodzi u nas też były z tym walki w końcu zastosowałam metodę 3-5-7 tylko, że mały miał 3 miesiące skończone i nauczył się sam spać.No ale potem tak jak pisałam wcześniej przyszły problemy z ząbkami bo szły po 4 na raz i znowu usypiał przy cycu...jakiś czas temu znowu nauczyłam go zasypiać samemu...teraz ładnie mi zasypia (oczywiście jest już duży) ale cóż z tego skoro w nocy jest po-ra-żka!

Maja
Stary 2010-03-03, 20:46   #981
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

co to za metoda? cos słyszałam ale niedokładnie

wy rzezczywiscie macie masakre z tym spaniem..
Stary 2010-03-03, 20:53   #982
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

wiesz co no jak dziecko się naje to odkładasz do łóżeczka...jeżeli zaczyna płakać to na początku bierzesz od razu na ręce aż się uspokoi, odkładasz...jeżeli zaczyna płakać to tym razem czekasz 3 minuty i dopiero podchodzisz i bierzesz, jak się uspokoi odkładasz, jak zaczyna znowu płakać to czekasz 5 min...i znowu to samo..potem 7 minut...jeżeli dalej to samo to ja czekałam 9 min potem 11 min itd...powiem tak...trzeba być wytrwałym bo to nie takie proste...to są najdłuższe minuty chyba

Maja
Stary 2010-03-03, 20:59   #983
zebra666
Zakorzenienie

Alkamor skojarzone i rotawirusy ale nie wiem, od których mu spuchła nóżka Robie mu okłady od wczorajszej nocy z altacetu.

Zeschizowała mmnie dziewczyna z wątku o wcześniakach... Też jej dziecko miało przepukline pachwinową i ona sama się wchłonęła jak miało z 5 kg wagia wszyscy mówia i wszędzie piszą, że w przeciwieństwie do pępkowej pachwinowa nie wchłania się sama. Mam w głowie teraz tak nie chce czuc się jak zła matka podejmując jakąś niedobrą decyzje...Co wy byście zrobiły mając termin zabiegu- czekały na rowzój, czy nie ryzykowały(bo grozi to uwięźnięciem jelita i martwicą) i zrobiły zabieg?

Stary 2010-03-03, 21:02   #984
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

zebra - zdecydowanie zabieg!

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

tzn. moim zdaniem

Maja
Stary 2010-03-03, 21:11   #985
paprotka86
Wtajemniczenie

GG do paprotka86

ja tez zabieg.i po krzyku a nie zyc w niepewnosci
Stary 2010-03-03, 21:16   #986
zebra666
Zakorzenienie

Tez byłam za zabiegiem, bo bałam się ryzyka tego uwięźnięcia... Teraz to rzadziej wychodzi ale wiem, że jest(dzisiaj raz widziałam) ale tak boję sie zaś cierpienia swojego dziecka, że zaczynam świrować już i ciągle mysle jak ja dam rade go 5 godzin bez jedzenia przetrzymać- nie umiem takBędę chyba beczeć z nim... Tyle, ze w driodze będzie spał... ale co przejdziemy już w domu po 3,5 kiedy mu nie dam i potem tam w sszpitalu to mam ciary... Potem stres w trakcie zabiegu, potem po nim jaki będzie, jak się to goji, czy boli

Stary 2010-03-03, 21:30   #987
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

zebra - pewnie, że jej stres...ale ja bym wybrała stres związny z zabiegiem jednak bo jest "logiczniejszy" to, że nie zje 5 godzin nie jest dla niego niebezpieczne..a to, że mu to uwięźnie już jest dla mnie wybór byłby prosty

Maja
Stary 2010-03-03, 21:41   #988
Puma13
Zadomowienie

Zebra, wiem, czytałam na wczesniaczkach. A ja bym na twoim miejscu skonsultowała się jeszcze z jakimś pediatrą, czy chirurgiem (nie wiem kto decyduje), najlepiej prywatnie i nie z otoczenia lekarzy, u których byłaś. Tak dla świętego własnego spokoju.
A dlaczego masz go 5 godz bez jedzenia przetrzymać?

Alkamor, dzielna jesteś z tym 3-5-7, ja bym nie dała rady.

A w ogóle to zasypiałyśmy dzisiaj chyba z godzinę moje dziecię sobie wymyśliło metodę, żeby nie zasnąć. Kilka minut leżenia, prawie zasypia i woła, że chce siku. No to ją na nocnik, oczywiście uśmieszek na buzi i nic w nocniku nie ma. Chyba tak ze trzy razy, ale udało mi się jej wybić z główki te pomysły

Nadia 06.05.2010
Stary 2010-03-03, 22:23   #989
zebra666
Zakorzenienie

Puma moim zdaniem łatwo się ogółem radzi jak się skończylo u kogoś coś dobrze... w ten sposób jedni radzą zabieg inni nie. A z chirurgami 3ema rozmawiałam, z pediatra i nawet ortopwedą, bo jak zobaczył samą pępkową to oczy zrobił i pytał czy chirurg widział. Jak powiedziałam że pokazała się też ostatnio pachwinowa to już wogóle. Nie wiem co nawet dało by mi iść do 10 kolejnych lekarzy- większy zamęt w głowie chyba tylko. Wystarczy, że jeszcze w necie się naczytałam.
A decyduje chirurg, pediatra mówiła, że pachwinowa zawsze wymaga interwencji, bo się nie wchłania. Często czytałam, że najwyżej jelitka są większe to się nie przeciskają później już tak łatwo przez ten pierścień(otwór) ale przy jakimś wysiłku mega mogą i tak wleżć i uwięznąć. Tak, że co człowiek który ma to za soba to opinia. Dzisiaj gadałam z dwiema kumpelami- jedna czekała, dtuga zrobiła zabieg.

Stary 2010-03-04, 08:58   #990
Asiuulka89
Zakorzenienie

Alkamor w wytrwalosci w tej metodzie ja bym chyba rady nie dala

No z tym kanalikiem jest teraz problemow tym bardziej ze wiem ze ja boli to uciskanie.. ale mam nadzieje ze sie przepcha i nie bedzie trzeba przebjac

Zebra po pierwsze zrobilas jeden wielki blad !! naczytalas sie glupot w internecie !!! dobrze ze wiesz ze czasami to jedno wielkie smietnisko i tylko zdolowac sie idzie i zglupiec. Tym bardziej nie sugerowalabym sie internetem! Po drugie ja bym napewno poszla na konstultacje to innego lekarza a i dobrze ze Ty bylas. Lekarze mowia zrobic to zrobilabym bo jest to niebezpieczne dla Piotrusia. Nie czekalabym w zyciu chyba tylko na to az wydarzy sie cud? nieee za duzo nerwow nieprzespeanych nocy. Wiadomo zabieg nic ciekawego al lepszy bol przez 1 dzien niz potem moglabys zalowac tego przez cale zycie. I po trzecie sa rozni ludzie i to ze sie komus niby wchlonelo nie znaczy ze i u was tak bedzie. Tym bardziej ze to nie jest nic blachego wiec ja jestem za zabiegem i postapilabym tak samo a Piotrus jest silny i napewno da sobie rade!!!!

Wczoraj juz nie dalam rady wejscbo moje dziecie ogolnie mialo dzien marudzenia od 20 do 1.00 marudzila i tylko bylo ok u mnie na rekach ale tez nawet nie zawsze nie jadlam kolacji i wszystko ogladalam z nia na rekach dopero jak my sie polozylismy do lozka to i ona ladnie zasnela u sibie jestem cieawa jak to dzis bedzie..
choc napewno dzisiaj idena spacer bo u mnie piekne sloneczko

poza tym dziendobry
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości