![]() |
#961 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
Jeśli chcesz robić testy to już spokojnie zrób morfologię plus profil nerkowo-wątrobowy. To wcale nie boli, kosztuje niewiele, a przynajmniej masz pewność, że wszystko ok. Tylko przed badaniem krwi kot musi być na czczo. 8 godzin nie wolno mu jeść nic. ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
Możesz dać trochę na paluszku, może z ręki prędzej zliże. Jest jeszcze jedna bardzo kaloryczna rzecz. Żółtko z jajka. Samo żółtko dajesz do miseczki, surowe oczywiście, rozbijasz widelcem i dajesz kotu. Ale to już rzadziej jedzą.
![]() |
#962 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest na czczo, do testów też miała być na czczo, niedługo wychodzimy.
![]() ![]() |
![]() |
#963 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może nie będzie tak źle ![]() Trzymam kciuki za dobre wyniki ![]()
![]() |
#964 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cyckowi pobrali z szyji, podgardla, wygolili go i tam pobierali strzykawka, i teraz moj maz mowi ze wyglada jak kombatant z tym wygolonym podgardlem i lapa (tam mial wkluty wenflon od kroplowki), nie wiem czy go bolalo ale nie czuje urazy do veta, vetki i pielegniarek wiec domyslam sie ze byli delikatni jak to tylko mozliwe
![]() |
#965 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() dodałam złotko troche do kurczaka zobaczymy czy zje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
witajcie dziewczyny
![]() przychodzę do was z kiloma pytaniami, jako do specjalistek w dziedzinie kociej duszy ![]() noszę się z zamiarem adopcji małego kociaka, ale przed tym staram sie dowiedziec jak najwiecej. obecnie nurtującą mnie sprawą jest to, jak koty znosza towarzystwo innych kotów. oczywiscie wiem, że to zwierzęta stadne i dobrze się chowają parami. mi chodzi jednak o odwiedziny u kocich znajomych. jak to się ma w praktyce? wielu moich znajomych ma koty, czy będzie sens zabierać malucha do takich domów? jak najlepiej przeprowadzać takie wizyty, żeby nie narażać stron na zbędne stresy? i drugie pytanie - osoba która wyraziła chęć zaopiekowania się kociakiem w razie mojego wyjazdu itp. ma w domu 2 koty i... psa ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#969 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
- po pierwsze: dopóki kot nie jest zaszczepiony nie powinien mieć kontaktu z innymi kotami/psami - po drugie: maluch będzie wystarczająco zestresowany nowym domem, nie trzeba mu dokładać atrakcji - po trzecie przeczytałam parę wątków o dokacaniu (czyli o dobraniu towarzysza do swojego kota) i to chyba nie jest takie proste jak między psami: powąchają się, ew. warkną na siebie i już ![]() niech mnie ktoś poprawi jeśli źle piszę.... ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#970 |
Zakorzenienie
|
My dzisiaj mieliśmy kolejną sesję wieczornego oswajania...
Kot rozłożył się i zasnął...Wydaje mi się, że do tej pory nawet jak siedział w kącie to czuwał...A teraz się rozluźnił...spokojnie oddychał...chyba mu się coś śniło bo ruszał łapkami jakby biegł po czym założył je na głowę... Jutro idziemy do weta na kolejną porcję antybiotyku... |
![]() ![]() |
![]() |
#971 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A no i najważniejsze - kciuki się przydały, bo FIV i FelV nas nie dotyczy. I ogólnie wszystko ok. Węzły powiększone, ale nadżerka zniknęła, jeszcze jeden antybiotyk, a w domu krople do oczu i maść do uszu. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
http://img26.imageshack.us/img26/2883/muffm.jpg
![]() ![]() |
![]() |
#972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja sie ostatnio o swojego martwiłam, bo w domu to strasznie szaleje i nie da się go uspokoić, a jak zajechałam do weta, to był tak spokojny, wcale się nie ruszał i do tego jeszcze był aż twardy, cały taki napięty. A miauknął dopiero po wpuszczeniu płynu ze strzykawki.
![]() |
#973 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() zartowalismy ze moze oni cos rozpylaja u siebie w gabinecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#975 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
bardzo dziękuję za te rady
![]() jeszcze jedno - jeśli zdarzyłaby się sytuacja zetknięcia z innym kotem (np. u nas w domu), to jak ją najlepiej przeprowadzić? czy koty same dadzą sobie radę, czy konieczna będzie ingerencja człowieka? czy może stać się coś złego (poza "kocim" ustalaniem hierarchii)? czy lepiej od początku je izolować, czy sprawdzić jak sobie poradzą? nie mam możliwości przygarnięcia 2 kotów i chciałam, żeby mój miał jakiegoś "kolegę z domu obok" ![]() powiem wam, że wśród znajomych już przez lata wypracował się taki system, że kociaste spędzają wakacje razem, w domu znajomego ![]() ![]()
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
No to wreszcie mogę Wam pokazać Rewersa
![]() Pierwsze zdjęcie jest z pierwszego dnia...Kolejne z wczoraj jak sobie spał przy nas... Niestety kiepska jakość bo z telefonu... |
![]() ![]() |
![]() |
#978 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o moje zdanie - kot to nie pies i nie lubi podróży, ja bym takich atrakcji mu nie zapewniała, ale zrobisz jak chcesz, jak widać jakoś koty znajomych funkcjonują w ten sposób.
![]() ![]() |
![]() |
#979 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój kot to chyba wyjątek bo podróżować lubi i zazwyczaj śpi podczas podróży ![]() ![]() Właśnie się Kicek na mnie rozłożył i śpi w najlepsze ![]() ![]() ![]()
![]() |
#980 | |
Zakorzenienie
|
właśnie dlatego tu jestem, bo nie wiem
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
My właśnie wróciliśmy od weterynarza...
U nas pakowanie do transportera przebiega bez większych problemów...tylko trzeba mieć opracowany sposób ![]() W drodze do weta - mamy w bloku na przeciwko - kot wydaje wszelkiego rodzaju miauki... U samego weta jest wystraszenie, ale nie ma ucieczek, nawet przy zastrzykach jest spokój... Czyżby mi się grzeczny kot trafił ;> Teraz wlazł pod kanapę...Chyba się obraził za weterynarza... |
![]() ![]() |
![]() |
#982 |
Zakorzenienie
|
![]() Skutecznie poprawiacie mi dzisiaj humor ![]()
#983 |
Zakorzenienie
|
nasz Cycek jakos normlanie podchodzi do veciarni, jak go odbieralismy po 2dniowym pobycie to jak maz regulowal platnosci a ja go trzymalam chcial koniecznie zwiedzic recepcje... tyle ze chcial zaczac od kompa na stole
![]() jesli chodzi o zastrzyki to nie ucieka, chroni sie w naszych rekach i czeka na najgorsze, raz jak dostal chyba antybiotyk z grubej igly to boze jak on zaplakal, jak maz go wzial na rece to plakal jeszcze pare minut, ale na nastepnej wizycie nie wykazal strachu, to bylo okropne patrzec na to ale wiemy ze to bylo dla jego dobra, teraz zdrowiutki biega i dokazuje ![]()
#984 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwielbiam pingwinki ![]() ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
Ja moje koty wypuszczam na zamknięty korytarz, sąsiedzi wtedy też wypuszczają swoje i cała piątka się wącha itd. Ale jest to ziemia niczyja i w razie czego każdy ucieka do własnego domu, problem jest gdy któryś z obcych kotów przekracza próg domu np. mojego, wtedy moje koty przestają być miłe ![]()
![]() |
#985 |
BAN stały
|
estre
![]() ![]() tylko ile razy w ciagu dnia bede mu mogła dac tak łyzeczke z wodą tego? a moge połaczyc to z kurczakiem? |
![]() ![]() |
![]() |
#986 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli kot nie lubi wyjść, to się nigdy nie przyzwyczai i zawsze będzie zwiewał pod łóżko. Moja kotka bardzo szybko oddychała przed chwilą. Wcześniej przykryłam ją szczelnie kołderką z głową przykrytą, przy kaloryferze, miało być na chwilę, żeby wyschła jej głowa, po nieudolnym aplikowaniu maści. Ale usnęłyśmy ![]() Czy to mogło być z powodu gorąca? Teraz już normalnie oddycha, otworzyłam okno i schłodziłam ją ręcznikiem.
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Zakorzenienie
|
bardzo wam dziekuje za te wskazówki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#988 |
Wtajemniczenie
|
aktaga13 - ale już kotek pewny? Masz jakiegoś na oku? Weź kotecka, kolejny będzie miał dom, a zima blisko
![]()
![]() |
#989 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Hmm... Każdy kot na pewno inaczej. Mam 2 koty niewychodzące w ogóle. Przywiozłam niedawno kociaka dla mojej sąsiadki i też z ciekawości chciałam zobaczyć jaka będzie reakcja moich kotów. Perski w ogóle nie reagował, ogarnął tylko małego wzrokiem i poszedł spać, natomiast pół-perski podszedł do małego, powąchał delikatnie, a później położył się i obserwował małego. Pojęcie 'stada' bardziej odnosi się do psów niż kotów, ale nie zawsze. Proponowałabym rozważyć możliwość adopcji drugiego kociaka, tej samej płci. Wbrew pozorom, koszt utrzymania dwóch kotów wcale nie jest taki ogromny, jak w przypadku jednego( może jeżeli chodzi o szczepienia i wizyty u weta, z którymi prędzej czy później trzeba się liczyć), a decyzja o drugim na pewno o wiele lepiej wpłynie na oba kociaki. Tym samym rozwiązałby się problem z kocimi odwiedzinami. Po prostu mogłabyś poprosić koleżankę, aby przychodziła dawać kotom jeść i zmienić żwir. Nie trzeba by było niepotrzebnie stresować małych i starszych kotów. ![]() ODP.2. Ja bym nie ryzykowała. Nie można określić prawdopodobieństwa ataku psa na kota. Moje oba psy są bardzo tolerancyjne, ale starszy z nich nie pozwala kotom podchodzić -kiedy je- do miski, warczy. Raz była sytuacja, że niezbyt mocno- ale mimo wszystko- złapał zębami Chama.
![]() |
#990 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dawkowanie podaję Ci w załączniku. Pół opakowania masz na 2kg kota na dzień, to będzie kilka posiłków po 1 łyżeczce, albo np. 2-3 dziennie w trochę większej ilości. Z kurczakiem bym nie podawała, bo to trochę słodkie, może kotu nie smakować. Są jeszcze np. inne karmy puszkowe, też w stylu Convalescence (Hill's vet a/d, Royal Canin Recovery...), ale ja najchętniej używam tego proszku. Zawsze mam w zapasie, nie psuje się, można w każdej chwili podać ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.