![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witajcie
![]() Chciałam się Was poradzić w pewnej kwestii. Otóż mój TŻ ma na plecach sporo pieprzyków. Trzy z nich są nieco większe (ale nie jakieś ogromne) i nie podobają mi się - nie pod względem wizualnym, ale zdrowotnym. Mają nierówną powierzchnię (najłatwiej porównać ją chyba do struktury jaką mają strupy), co już samo w sobie zapaliło u mnie czerwoną lampkę - a na dodatek największy z nich jakiś czas temu zmienił kolor: był jednolicie brązowy, natomiast teraz ma czarny czubek, a kawałek jest lekko zaróżowiony. Zawsze słyszałam, że jak pieprzyki m.in. są nierówne i zmieniają kolor, to że należy pokazać je lekarzowi, bo nie jest to normalny stan rzeczy. Tak więc TŻ wybrał się do dermatologa. Lekarz powiedział mu, że nie może ocenić tych zmian, bo to da się zrobić tylko i wyłącznie za pomocą specjalnego urządzenia, które prześwietla tkanki - i że państwowo to raczej się nie da, więc może mu dać namiary na prywatny gabinet, który dysponuje taką aparaturą. Wszystko fajnie, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że wszyscy ludzie z pieprzykami diagnozują się tylko i wyłącznie prywatnie ![]() Tak więc mam pytanie do osób, które miały tego typu zmiany skórne i poradziły sobie z nimi z państwowo. Jaką strategię najlepiej obrać? Szukać innego dermatologa czy też może lepiej wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić o skierowanie do onkologa (a może do chirurga?)? Naprawdę jesteśmy w kropce (a wolelibyśmy załatwić to państwowo). Plus jeszcze jedno pytanie do osób z Warszawy: może ktoś polecić jakiegoś naprawdę dobrego dermatologa na NFZ? Kurczę, ja w większości przypadków miałam szczęście do lekarzy, ale na rozgarniętego dermatologa nigdy nie udało mi się trafić (ani państwowo, ani prywatnie) ![]() Mama nadzieję, że trafi się jakaś dobra pomocna dusza ![]() Z góry dziękuję i pozdrawiam!
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pieprzyki zmieniące kolor
Z pieprzykami byłam u dermatologa - pani wyciągnęła przyrząd - coś jak lupa
![]() Jeśli nie poszukałabym zwykłego dermatologa - nie trzeba do niego skierowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Raczkowanie
|
Dot.: Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY
Witam.
Mialam dzis usuwane 2 znamoiona na dekolcie. Poszlam do dermatolog zapytac o nie wlasnie, a ta ze do usuniecia, poszlam z Nia i usunela ... Nic nie mowila o badaniu kurcze ![]() Z tego wszystkiego bo bylam zdenerwowana nie zapytalam czy mam to czyms przemywac, dostalam tylko recepte na masc z antybiotykiem zeby smarowac i robic opatrunki. Zszywanego nie mialam tez. Jak popatrzylam na te miejsce wyciecia to jest lekkie wglebienie i czarne, takie brudne w tej ranie. Moze ona raz jeszcze bedzie to usuwac. Nie wiem juz sama. Trzymalam w rece metalowa rurke i ona czymsc jezdzila i czuc bylo smrod palonego ciala. Moge to myc tzn jak sie bede kapac to moze lac sie zel pod prysznic na rane czy nie, i moge to czymsc jeszcze przemywac ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Raczkowanie
|
Witam,
Mam problem ze znamieniem, byłabym wdzięczna gdyby odpowiedział mi lekarz-specjalista, albo ktoś z podobnym problemem. Generalnei mam dość sporo pieprzyków ale raczej są to takie malutkie kropeczki gdzieniegdzie. Jednak od jakiegoś czasu (moze z 2 lata?) mam dziwne znamię na udzie. Kurcze sama nie wiem, czy ono 2 lata temu wyglądało tak jak teraz, w każdym razie ostatnio zwróciłam na nie uwagę, bo to jest po prostu znamię WKLĘSŁE i ma kolor wydaje mi się bardziej różowy niż brązowy, Generalnie jest to raczej symetryczna ok 5mm wklęsła kropa o regularnym raczej ciemno różowym zabarwieniu. Jak mu się przyjrzę wydaje mi się ze ta dziurka w środku trochę się łuszczy. Gdy przejadę palcem po powierzni skóry wyraźnie czuję że to znamie jest zapadnięte. Proszę o poradę czy warto się z tym wybrać do specjalisty, podobno powinno zwracać się uwagę na znamiona wypukłe, o nieregularnych kształtach i kolorach. A to wyglada jak dziurka po ospie wypełniona barwnikiem. Piszę tutaj bo o znamionach wklęsłych w internecie nie znalazłam NIC. Help jeśli ktoś wie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Raczkowanie
|
Czy któraś z was ma jakieś doświadczenie z naczyniakiem?
Jakoś z 1,5 miesiąca temu z dość płaskiego znamienia na plecach zrobił mi się trochę większy (jakieś 0,5 cm) czerwony pieprzyk. Byłam na badaniu dermatoskopem u dermatologa i nazwała do właśnie naczyniakiem, powiedziała, żeby narazie obserwować. Wspomniała, że w razie czego można to zrobić laserem. Ja jednak bardzo się tym martwię - wszędzie mówią, że jak pieprzyk zmieni kolor czy kształt to trzeba wyciąć. Nie wiem czy faktycznie narazie dać sobie spokój czy szukać innego lekarza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
Raczkowanie
|
lalabamba dzięki
![]() anastazjawu właśnie wydaje mi się, że moje znamię to też jest naczyniak, też ma 0,5 cm jest właśnie takie ciemnoróżowe i nie wygląda na normalny pieprzyk. Tylko moje znamię jest trochę wklęsłe, co mnie dziwi. Ja myślę że jeśli pod dermatoskopem znamie wygląda ok, to nie ma co sądzić że lekarz się myli, w końcu pewnie dziennie ogląda mnóstwo takich zmian i raczej wie które jest podejrzane. Ja również w najbliższym czasie mam zamiar iść zbadać swoje, więc zdam tutaj relacje, co u mnie powiedza o tej czerwonej kropie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
ja mam wiele pieprzyków, zwłaszcza na twarzy, szyi plecach, rękach i ramionach oraz dekolcie. Na plecach mam jeden, największy ze wszystkich pieprzyków. Czasami jest gładziutki, a czasami urośnie na nim skóra i zdarza się, że jak się po nim przejedzie to jest tak jak, jak z zadartą skórką przy paznokciu (mam nadzieję, że rozumienie o co mi chodzi, nie wiem jak to dokładnie opisać). Byłam niedawno u dermatologa i pani zmierzyła ten pieprzyk i powiedziała, że ma wymiary 1 cm x 1,4 cm i to bardzo niedobrze. Powiedziała też, że jeśli będzie się haczył, to jesienią albo zimą iść do chirurga na wycięcie. Problem w tym, że boję się już na samą myśl o takim zabiegu. Wiem, że są jakieś znieczulenia i niby nie boli, ale ja jestem wrażliwa na ból i mimo znieczulenia i tak czuję ból. Chciałabym w tym czasie spać albo coś, żeby nic nie czuć i nie wrzeszczeć wniebogłosy... Jest taka możliwość? Jeszcze takie pytanie - czy zabieg jest płatny czy można go też zrobić w ramach NFZ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Znieczulenie boli, gdy dostajesz zastrzyk - trwa to kilkanaście sekund i ja wolałabym to niż męczarnie przez kolejne kilka - kilkanaście minut. Później skóra jest zdrętwiała i nie odczuwa się bólu, jedynie czujesz, że coś tam ktoś Ci robi. Raczej Cię nie uśpią, bo zabieg wycięcia znamienia jest raczej drobnym zabiegiem. Ja uważam, że nie ma się czego bać, możesz wziąć coś łagodnego na uspokojenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Mam znamie płaskie, typu http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&client= firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl ![]() Wiem, że to żadne złośliwe. ale interesowałoby mnie usunięcie, bo wygląda nieestetycznie. Słyszałam o laserze Co2, wiecie jakie są koszta? Czy to pomaga faktycznie? Czy raz wystarczy? A może jakieś maści wybielające, żeby to po prostu jaśniejsze było. Pytam Was, bo moja dermatolog na NFZ jakaś ułomna jest ..
Aparatka ![]() góra - aparat stały: 09.01.2012-16.09.2014 wkrótce dół - aparat ruchomy ![]() Edytowane przez czekoladniczka Czas edycji: 2012-08-06 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Przyczajenie
|
Witam,
też mam pieprzyki, które powinnam usunąć, ale na razie niestety nie mam czasu, więc póki co staram się jedynie je chronić. Mam m.in. dwa nieładne po pachą. Oba są wypukłe a jeden tak bardzo, że wygląda jakby ledwo trzymał się skóry... Ostatnio zaczęłam stosować Ziaja Bloker na pocenie i zastanawiam się, czy on może jakoś tym moim znamionom zaszkodzić?
![]() |
#972 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam,
niedawno miałem usuwane pieprzyki na twarzy szwy mi ściągnięto po 7 dniach ze względu żebym blizna była mniejsza, ale jak zapytałem o jakąś maść to powiedziała po co mi to. Chciałbym się dowiedzieć po ilu dniach mogę zacząć stosować maść? czekać aż się całkowicie zagoi? to jest na twarzy to chce żeby blizny były jak najmniejsze... Dziękuję i pozdrawiam drogie Panie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Raczkowanie
|
Witam.
Posiadam znamię długości około 3 cm, szerokości 1 cm po prawej stronie brzucha pod żebrami. Jest to znamię okrągłe, bez ostrych krawędzi. Ciemne lekko wypukłe w środku, jaśniejsze na zewnątrz. Mam 20 lat i powiem szczerze, że przeszkadza mi ono głównie ze względu estetycznych. Ale także w wakacje odczuwam dyskomfort, gdyż nie mogę tego opalać, więc rzadko chodzę w bikini. Moi rodzice są przeciwni ruszaniu tego, ale nawet nigdy się tym znamieniem nie zainteresowali: tzn nie chodzili ze mną do lekarza, nie robili badań nawet jak byłam mała itd. Powiedzieli jednak, że mogę teraz zrobić co chcę, ale mam szukać na własną rękę. Tak więc mam pytanie, chciałabym wyciąć to znamię gdzieś w Katowicach bądź w Bielsku. I zastanawiam się czy lepiej iść do dermatologa, który da mi skierowanie do chirurga, czy może lepiej iść do jakiegoś gabinetu estetycznego, gdzie wykonują także badania histopatologiczne, bo znalazłam w katowicach kilka centrów medycyny estetycznej, Może ktoś mi kogoś poleci na śląsku czy w rejonach bielska-białej? Wszystko pójdzie z mojej kieszeni, bo o NFZ już się wielu przykrych rzeczy nasłuchałam. Chodzi także o moje zdrowie i kompleks badań więc liczę się z kosztami. Bardzo proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NASZ DZIUBEK 20.08.2014 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Raczkowanie
|
Ja usunęłam pieprzyk i mam teraz tak paskudną bliznę - to wygląda jak jakaś narośl a w środku tego jest malutka czarna kropka ;/ Już w życiu nie usunę, bo chcąc polepszyć wygląd pleców, tylko pogorszyłam sprawę.
![]() |
#977 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Tylko weź pod uwagę, że po usunięciu też ślad zostanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Raczkowanie
|
Dot.: Od czego powstają pieprzyki?
temat troche stary, ale zawsze moim zdaniem aktualny.. jesli chodzi o nieinwazyjne usuwanie pieprzyków to jest na to metoda, czasem mozna spotkac sie z opiniami o masciach które usuwają pieprzyki i takie maści jak najbardziej istnieją.. moja babcia poszla do dermatologa bo miala duzo takich sporych pieprzyków które jej przeszkadzaly, dermatolog dala jej jakas masc na recepte (niestety nazwy nie znam).. jesli wasz dermatolog jest dobrze rozeznany w tym temacie to powinien znac nazwy takich specyfików
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- znalazłam stronę z domowymi sposobami na pieprzyki.. mozecie spróbowac (ale lepiej na tych malych, te duże zostawcie dla dermatologa albo chirurga).. niektórym domowe sposoby pomagaja http://www.domowesposoby.com/pieprzyki.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Raczkowanie
|
![]()
To że jestem uczulona na moje pieprzyki chyba każdy to wie.
![]() Rok temu jeden mi wyszedł w głowie,ale już jestem umówiona na wizytę 6 czerwca(dopiero) żeby go usunąć. Ostatnio stojąc przy lusterku zauważyłam nowego pieprzyka w głowie..po lewej stronie. Jak byłam u onkologa, w ogóle o nie nie pytała, więc ja też głupia się nie odezwałam. Czy to jest normalne że wychodzą mi pieprzyki "od tak" i to w głowie. Mam nadzieję że nie jestem na nic chora, dodam że ten pieprzyk "nowy" jest maciupeńki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
damn good coffee
|
Dot.: Moje problemy-pieprzyki.
Panikujesz, to normalne że czasem zrobi Ci się jakiś pieprzyk. Miejsce nie ma żadnego znaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Przyczajenie
|
ja tez mam pieprzyka na glowie pod wlosami, mam ciemne wlosy wiec go w ogóle nie widac i mam go odkąd pamiętam. Nie przeszkadza mi bo jest nie widoczny i "płaski" :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Przyczajenie
|
też mam pieprzyk na głowie , praktycznie na samym czubku i jakoś mi to nie przeszkadza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Raczkowanie
|
no tak tylko ten jeden, on jest taki dziwny :P ten pierwszy i będę go usuwać ze względu że bałabym się że mogę go przez przypadek rozdrapać szczotką
![]() ![]() "ja mam 2 na policzku i są widoczne i dość duże i żyję :P" też mam 2 na policzku,(prawym) ale je mam od zawsze,w ogóle jakoś dużo mam tych pieprzyków heh ^^. no cóż, trochę we mnie hipochondryczki. xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 |
Przyczajenie
|
na całym ciele mam około 30 pieprzyków jak nie więcej :P rozumiem cię , ale nie ma powodu do paniki :P wyluzuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Raczkowanie
|
na całym ciele mam około 30 pieprzyków jak nie więcej :P rozumiem cię , ale nie ma powodu do paniki :P wyluzuj
yhym .... chill out ! próbuję .Nie zawsze wychodzi heh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() Nie ma się czym przejmować - kiedyś miałam zajęcia z medycyny sądowej, prowadzący mówił że pieprzyki znacznie ułatwiają identyfikację zwłok w-razie-czego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Między palcami u stóp i rąk ? ojoj ... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
Raczkowanie
|
Witajcie, czy macie może jakieś sprawdzone gabinety we Wrocławiu, gdzie robione są badania dermatoskopowe?
![]() |
#989 |
Zadomowienie
|
ja ostatnio miałam badane wszystkie pieprzyki i znamiona w dolmedzie
![]() |
![]() |
#990 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najpierw musisz iśc do dobrego dermatologa, który zbada Twój pieprzyk. W każdej specjalizacji znajdziesz nieudaczników więc dlatego mówię, zorientuj się, co ten ktoś potrafi. Oszpecić się nie trudno a naprawić twarz o wiele trudniej więc lepiej trzymać rękę na pulsie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.