Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-20, 15:56   #961
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
a alkoholicy nie sa katolikami?
Z pewnością są, ale jak uważasz, kto ma większe szanse na utrzymanie licznego potomstwa: katolik, który płodzi gdyż zgodnie z religią nie stosuje antykoncepcji, ALE pracuje, czy katolik-alkoholik który płodzi w pijackim widzie i nie pracuje?
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:00   #962
yousuck
Rozeznanie

Cytat:
Wychowałam się na podwórku, łażąc po drzewach, ganiając w berka itp. itp. Teraz jest moda żeby wszystkie dzieci chodziły na płatne zajęcia dodatkowe. Wcześniej też nie było takich atrakcji a jednak jakoś dzieci się wychowały i to szczęśliwe..
Powiedz to tym ludziom za kilka/kilkanaście lat, kiedy nie będą mieli co się wychylać przed szereg tych wychowanych w mniej licznych rodzinach, gdzie pieniądze na kurs/koło zainteresowań nie były problemem.

Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach zabiegani rodzice kolejnym elektronicznym gadżetem czy zajęciami pozalekcyjnymi starają się - zwykle nieudolnie - zrekompensować dzieciom brak uwagi i czasu. Ale to absurd bronić tezy, jakoby słabo zarabiający ludzie byli w stanie zapewnić swym dzieciom życie na poziomie. Tu nie chodzi o ajPody, ajPady i podobne, ale o zaszczepienie w człowieku pasji, danie możliwości wykorzystania swojego potencjału, a o to - przyznasz chyba - trudno, gdy rodzice ganiają od dziecka do dziecka, a sam potomek musi nierzadko zajmować się rodzeństwem. Posiadanie dziecka to nie może być fanaberia. Ja mogę wydać całą pensję na ciuch i przymierać głodem przez miesiąc, ale nie mam prawa innemu człowiekowi świadomie odbierać szans, robiąc sobie jeszcze jednego dida, i kolejnego, i kolejnego, bo czemu by nie

Edytowane przez yousuck
Czas edycji: 2011-11-20 o 16:02
yousuck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:05   #963
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yousuck Pokaż wiadomość
Powiedz to tym ludziom za kilka/kilkanaście lat, kiedy nie będą mieli co się wychylać przed szereg tych wychowanych w mniej licznych rodzinach, gdzie pieniądze na kurs/koło zainteresowań nie były problemem.

Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach zabiegani rodzice kolejnym elektronicznym gadżetem czy zajęciami pozalekcyjnymi starają się - zwykle nieudolnie - zrekompensować dzieciom brak uwagi i czasu. Ale to absurd bronić tezy, jakoby słabo zarabiający ludzie byli w stanie zapewnić swym dzieciom życie na poziomie. Tu nie chodzi o ajPody, ajPady i podobne, ale o zaszczepienie w człowieku pasji, danie możliwości wykorzystania swojego potencjału, a o to - przyznasz chyba - trudno, gdy rodzice ganiają od dziecka do dziecka, a sam potomek musi nierzadko zajmować się rodzeństwem. Posiadanie dziecka to nie może być fanaberia. Ja mogę wydać całą pensję na ciuch i przymierać głodem przez miesiąc, ale nie mam prawa innemu człowiekowi świadomie odbierać szans, robiąc sobie jeszcze jednego dida, i kolejnego, i kolejnego, bo czemu by nie
Ok, Twoim marzeniem jest np. wygodne życie a kogoś innego posiadanie dużej ilości dzieci. Każdy ma prawo żyć tak jak chce.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:11   #964
invisible_01
Zakorzeniona

Ja też się wychowałam na podwórku, ganiając po drzewach, bo jednak na kurs językowy moich rodziców nie było stać. I teraz ja mam braki z angielskiego ogromne, a moja koleżanka umie ten język biegle, bo od małego chodziła na kursy w Polsce i za granicą. Jasne, można uczyć się języków samemu, ja sama uczyłam się niemieckiego. Ale nie umiem go tak, jakbym umiała, gdybym mogła uczyć się go w Niemczech, nie każdy zresztą ma predyspozycje językowe i wchłonie z łatwością wiedzę przekazywaną w szkołach. No ale zdaniem niektórych, to bez tego da się żyć, wiele rzeczy jest za darmo, nie potrzeba kina, teatru, kursów, w ogóle żadnych rozrywek, bo są darmowe muzea i parki.

To jest wybór tych rodziców, że sobie narobili tyle dzieci. Ale tych dzieci nikt o zdanie nie pytał.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
Ok, Twoim marzeniem jest np. wygodne życie a kogoś innego posiadanie dużej ilości dzieci. Każdy ma prawo żyć tak jak chce.
Marzeniem Violetty Villas było posiadanie bardzo wielu psów i kotów. W efekcie było ich za dużo, były chore i zaniedbane. No, ale chciała, miała marzenie, więc róbta co chceta?

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2011-11-20 o 16:12
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:12   #965
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
byleby za swoje,nie za cudze
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:23   #966
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zapewne wiele z was kojarzy okołoświąteczną akcję polegającą na tym, że wybiera się rodzinę, dla której przygotowuje potem pomoc.
Idea, jak nazwa wskazuje, szlachetna, tylko gorzej z wykonaniem. Akcja ta budzi sporo kontrowersji.
Dlaczego?

Przytoczę przykłady rodzin, które wklejałam w innym wątku:

17 letnia Agnieszka jest w ciąży? Pogratulować. A gdzie ojciec dziecka?

Inny przykład, który mnie osobiście bardzo zbulwersował:

Pani Magdzie niech Szlachetną Paczkę robi tatuś czy tatusiowie tych dzieci, najlepiej niech się na spiralę zrzucą. Ta kobieta ma 24 lata i 5 dzieci!!!! Najprosciej narobić sobie dzieci i wołać o pomoc do innych.

I to "wychowywanie" 31letnich " dzieci"...

Biedacy, którzy borykają się ze straszliwą...chorobą alkoholową:

Są wśród nich osoby naprawdę potrzebujące...ale takie przykłady zniechęcają do jakiejkowiek pomocy.

Zastanawiam się, jak pomagać, żeby ta pomoc trafiała faktycznie do poterzbujących, a nie utwierdzała w przekonaniu dzieciorobów i naciągaczy, że ich styl życia jest OK, bo w razie czego dobrzy ludzie pomogą.
Z drugiej strony żal dzieci, bo cóż one winne temu, że w takich rodzinach przyszły na świat. Ale mam wrażenie, że potem 90% tych dzieci powieli model życia swoich rodziców.

Jak pomagać, żeby mieć pewność, że nawet głupie 2 złote czy paczka makaronu trafi do potrzebujących, a nie zostanie spieniężona i zamieniona w alkohol?
odświeżam stary wątek, ale po pierwszy w zwiazku z nową edycją akcji znowu na czasie, po drugie pytania zadane przez autorkę wydają mi się bardzo istotne.
Szlachetna paczka jest wyjątkowa dlatego,ze pomaga się konkretnym rodziną, wybór których poprzedza wywiad środowiskowy wolontariusza. I tu właśnie jest pies pogrzebany, to wolontariusz ewentualnie lider rejonu powinien wychwycić rodzinę, które nie kwalifikują się do akcji. Niestety trzeba potrafić czasem odmówić pomocy rodzinie, jeśli znamy mają postawę roszczeniową. W tym roku byłam na kilku wywiadach.Trafiłam na rodziny skrajnie biedne, na tyle niezaradne że nie potrafią wyegzekwować z osróków społecznych należną im pomoc. Były też rodziny nauczone żyć z biedy, którym sie nawet nie opłaca iść do pracy bo więcej "wyciągają" z rożnego typu zasiłków. W pewnym momencie miałąm dylemat jako lider rejonu, opublikować niewiele rodzin za to faktycznie potrzebujące, czy może wszystkie żeby mój rejon "dobrze wyglądał". Zdecydowałam sie na mniej rodzin, za to mam pewność,ze są to osoby które faktycznie potrzebują pomocy.
inga_iga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:27   #967
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość

Marzeniem Violetty Villas było posiadanie bardzo wielu psów i kotów. W efekcie było ich za dużo, były chore i zaniedbane. No, ale chciała, miała marzenie, więc róbta co chceta?
To nie do końca było jej marzeniem, te psy i koty ludzie jej podrzucali.

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
byleby za swoje,nie za cudze
Jestem ciekawa ile z Was zrezygnowało lub zrezygnuje np. z becikowego, bo was stać i nie chcecie "cudzych"

Stary 2011-11-20, 16:29   #968
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Wlasnie kilka dni temu o tym pomyśłałam - że w tym roku pewnie po prostu nie będą tego umieszczać w opisach.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Ja też znam. Tyle, że zwykle to są rodziny, które już na starcie były bogate.

w moim rejonie alkoholizm w rodzinie był negatywną przesłanką do włączeniu rodziny do SzP.
Stary 2011-11-20, 16:31   #969
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
.

Jestem ciekawa ile z Was zrezygnowało lub zrezygnuje np. z becikowego, bo was stać i nie chcecie "cudzych"
nie ma więcej dzieci,bo mnie na nie nie stac,a nie chce z cudzego garka
Stary 2011-11-20, 16:38   #970
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
wszystko ladnie, pieknie, gdy kogos na to stac. nie kazdy ma mozliwosc spelnic swoje marzenie, bo np. nie ma odpowiednich funduszy. i jakos z tym zyje.
Cytat:
no popatrz, kiedys nie bylo becikowego, wiec coz. poza tym takie becikowe to raptem 1000zl - kropla w morzu potrzeb w przypadku narodzin dziecka.
jesli juz zdecyduje sie na dziecko/dzieci to w momencie, kiedy bedzie mnie na to stac. wiec nie bede potrzebowala pieniedzy od panstwa.

przeczytalam opisy rodzin z mojego regionu. najbardziej utwkila mi w pamieci rodzina, w ktorej tylko mezczyzna pracuje, zarabia 1200zl. slicny opisik, jak to im ciezko z 5 dzieci. a gdzies w tekscie przewija sie stwierdzenie, ze kobieta ma problem z wykonywaniem roznych czynnosci, bo jest w 6 miesiacu ciazy. takze dziekuje, postoje.

Edytowane przez skazana_na_bluesa
Czas edycji: 2011-11-20 o 16:39
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:42   #971
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

przeczytalam opisy rodzin z mojego regionu. najbardziej utwkila mi w pamieci rodzina, w ktorej tylko mezczyzna pracuje, zarabia 1200zl. slicny opisik, jak to im ciezko z 5 dzieci. a gdzies w tekscie przewija sie stwierdzenie, ze kobieta ma problem z wykonywaniem roznych czynnosci, bo jest w 6 miesiacu ciazy. takze dziekuje, postoje.
Dlatego w SZp masz wybór i możesz pomóc innej rodzinie..

Stary 2011-11-20, 16:45   #972
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
To nie do końca było jej marzeniem, te psy i koty ludzie jej podrzucali.
Tu się zgadzam.

Cytat:
Ja z mężem nie bierzemy żadnych zasiłków (nie licząc renty męża, ma I grupę inwalidzką), pomocy materialnej w rodzaju jedzenia i żywności też nie. Skorzystaliśmy z darmowych kolonii dla córy (urząd miasta organizował), zwrócili nam za podręczniki 200zł (ze względu na chorobę męża) i mamy dopłaty do obiadów (warunek zwrotu za książki).
I co da się, jeśli się chce. A żerowania na innych nie lubię, nie mamy tak źle coby do innych łapki wyciągać po kasę.
A przepraszam, nie płacimy za bilety autobusowe i korzystamy ze zniżek w kinach i muzeach (teatry nie mają, o dziwo). Tyle.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:46   #973
inga_iga
Raczkowanie

Drążycie temat wielodzietności, a SzP to nie tylko pomoc dla rodzi wielodzietnych, to też samotni starsi ludzie, babcie które z różnych przyczyn podjęły się opieki nad wnukami, ludzie którym powodziło się dobrze i nagle wszystko stracili czy to w powodzi, pożaru czy innych przyczyn losowych.
Każdy opis rodziny to inna historia, myślę ze każdy jeśli chce pomóc a nie tylko krytykować idę akcji znajdzie rodzinę, której uzna że warto pomóc.
Stary 2011-11-20, 17:26   #974
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inga_iga Pokaż wiadomość
Drążycie temat wielodzietności, a SzP to nie tylko pomoc dla rodzi wielodzietnych, to też samotni starsi ludzie, babcie które z różnych przyczyn podjęły się opieki nad wnukami, ludzie którym powodziło się dobrze i nagle wszystko stracili czy to w powodzi, pożaru czy innych przyczyn losowych.
Każdy opis rodziny to inna historia, myślę ze każdy jeśli chce pomóc a nie tylko krytykować idę akcji znajdzie rodzinę, której uzna że warto pomóc.
tu masz rację,jednak i tam można pomóc w inny sposób,na przykład doradzić,jak podwyższyć emeryture.wiem z doświadczenia,że starsi ludzie często nie wiedzą o swoich prawach,a urzędnicy pomijają przepisy na czym tracą tylko staruszkowie

żeby tak jeszcze dołożyć do pieca to opowiem,jak ludzie potrafią kombinować,aby dostac parę złoty więcej.
rodzice zrzekają się prawnie dzieci na konto dziadków.dzieci mieszkają dalej z rodzicami,ale prawnie opiekują się dziedkowie,jako rodzina zastępcza dostają niemałe pieniądze .
kaska leci ciurkiem,dodatki ,dofinasowania i stypendia.

strasznie ciężko jest uwierzyć komukolwiek

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-11-20 o 17:29
Stary 2011-11-20, 17:30   #975
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
tu masz rację,jednak i tam można pomóc w inny sposób.

żeby tak jeszcze dołożyć do pieca to opowiem,jak ludzie potrafią kombinować,aby dostac parę złoty więcej.
rodzice zrzekają się prawnie dzieci na konto dziadków i biora za adopcję pieniądze.dzieci mieszkają dalej z rodzicami,ale prawnie opiekują się dziedkowie,jako rodzina zastępcza.

Nie ma opcji otrzymywania pieniędzy za adoptowanie dziecka.

Aludzie naciągajacy system: byli, są i będą.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 17:32   #976
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

rodzina zastępcza
Cytat:
Zgodnie z prawem, rodzicami zastępczymi mogą być osoby:
- spokrewnione lub spowinowacone z dzieckiem,
- niespokrewnione,
- niespokrewnione, które zawodowo chcą zajmować się dzieckiem.
Na jaką pomoc finansową możesz liczyć?
Rodzina zastępcza otrzymuje pomoc finansową. Jej wysokość zależy od wieku dziecka i jego stanu zdrowia. Podstawę obliczenia dofinansowania stanowi kwota 1647 zł.
Rodzina spokrewniona z dzieckiem otrzymuje:
- 60 proc. tej kwoty (988,20 zł), gdy dziecko nie ukończyło 7 lat (80 proc. – 1317,60 zł – gdy jest niepełnosprawne);
- 40 proc. tej kwoty (658,80 zł), gdy dziecko jest w wieku od 7 do 18 lat (60 proc. gdy jest niepełnosprawne).
https://polki.pl/finanse_dokumenty_a...,10019197.html
Stary 2011-11-20, 17:49   #977
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Oj, jak bardzo się mylisz. Spokrewniona z dzieckiem rodzina zastępcza dostaje ok. 680 złotych. Niespokrewniona- ok. 1200. Dalej są stawki za dziecko chore itd.

Poprawiam się- niespokrewniona ok. 1600.

TmargoT, nie zauważyłam Twojego posta.

Edytowane przez 201801022117
Czas edycji: 2011-11-20 o 17:51
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 17:56   #978
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
tu masz rację,jednak i tam można pomóc w inny sposób,na przykład doradzić,jak podwyższyć emeryture.wiem z doświadczenia,że starsi ludzie często nie wiedzą o swoich prawach,a urzędnicy pomijają przepisy na czym tracą tylko staruszkowie

rodzice zrzekają się prawnie dzieci na konto dziadków.dzieci mieszkają dalej z rodzicami,ale prawnie opiekują się dziedkowie,jako rodzina zastępcza dostają niemałe pieniądze .

zgadzam sie w 100%, dlatego też ważnym elementem jest dobór odpowiedniego źródła pozyskiwania rodzin, będę uogólniać ale większość rodzin korzystających z pomocy GOPS to osoby roszczeniowe, dlatego nawet nie szłam do tej instytucji po namiary. Dla mnie rekomendacja do akcji pedagoga szkolnego, księdza, czy pielęgniarki w ośrodku zdrowia ma o wiele większość wartość niż lista rodzin ośrodka pomocy społecznej w którym liczy się dochód nie człowiek.

Poruszyłaś bardzo istotną kwestię, sporo rodzin, które wciągnęłam do akcji powinna otrzymywać pomoc od państwa. Nie korzystają z niej bo nie wiedzą jak o nią prosić, są to najczęściej ludzie z wykształceniem podstawowym lub zawodowym, dla których napisanie najprostszego pisma o pomoc jest zbyt trudne. I gotuje się we mnie, że pracownicy opieki socjalnej(znów generalizuje, bo mam na uwadze tylko swój rejon, być może gdzie indziej jest lepiej) nie pomaga tym ludziom w formalnościach, nie informuje o ich prawach.
Zaraz sie ktoś oburzy, niech sami sobie radzą a nie wyciągają reke do państwa. Powiem szczerze,ze jeszcze m-c temu sama bym tak napisała. Teraz moje stanowisko jest nieco inne, wg mnie większość ludzi którym państwo faktycznie powinno pomóc, bo sytuacja w której się znaleźli nie jest przez nich zawiniona, tej pomocy nie otrzymuje bo albo wstydzi się o nią poprosić, albo najzwyczajniej nie wiedzą jaką dostać. Za to dobrze z pomocy państwowej np. wiedzie sie cwaniaczką, którzy wykazują zerowe dochody na papierze a na czarno zarabiają na prawdę nieźle. Pomoc społeczną interesują tylko liczby, człowiek jest na dalszym planie.

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:

przypuszczam,ze to skrót myślowy i chodziło o rodzinę zastępczą, która pieniądze dostaje.
Stary 2011-11-20, 18:32   #979
201604181004
Konto usunięte

Załamka

Cytat:
Trudna sytuacja zaczęła się, kiedy mąż pani Justyny trafił do zakładu karnego. Ze względu na wiek Natalii, ciążę, a także brak wykształcenia, pani Justyna nie może podjąć pracy.
Cytat:
Pan Leszek (51 l.) ma siedmioro dzieci: Annę (10 l.), Izabelę (11 l.), Patrycję (12 l.), Waldemara (20 l.), Emilię (22 l.), Katarzynę (23 l.) i Oldynę (25 l.). [...] . Pomimo pomocy ze strony gminy brakuje pieniędzy na zaspokojenie podstawowych potrzeb - ubrania oraz jedzenia. Dodatkowym problemem jest trudność w znalezieniu stałej pracy dorosłym domownikom.
Cytat:
Pani Halina (53 l.) i pan Lech (57 l.) wychowują dwie nastoletnie córki: Andżelikę (16 l.) i Barbarę (14 l.). Oprócz rodziców i córek w domu mieszkają również dwaj synowie: Tadeusz (35 l.) i Mirosław (28 l.).
Przyczyną ciężkiej sytuacji jest brak stałego zatrudnienia u dorosłych członków rodziny.
Cytat:
Pani Kamila (38 l.) wraz z mężem Tadeuszem (42 l.) wychowują siódemkę dzieci: Pawła (12 l.), Kamila (10 l.), Agatę (8 l.), Kubę (6 l.), Magdę (4 l.), Tomasza (2 l.) i Józefa (10m-cy).
Przyczyną trudne sytuacji rodziny jest brak możliwości powrotu pani Kamili do pracy
Cytat:
brak pracy pana Tadeusza najprawdopodobniej związany z nadużywaniem alkoholu

ALE, widzę światełko w tunelu bo znalazło się naprawdę naprawdę sporo osób pokrzywdzonych przez los
Chyba zaczęli staranniej dobierać wolontariuszy

Cytat:
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest choroba Moniki, która od 18 miesiąca życia choruje na padaczkę lekooporną oraz poszczepienne uszkodzenie mózgu. Pani Jolanta nieustannie opiekuje się córką i z tej przyczyny nie może podjąć pracy. Każdego dnia dowozi Monikę do oddalonej o 30km szkoły oraz na rehabilitację i konsultacje lekarskie.
Cytat:
Pani Teresa ma liczne choroby, które uniemożliwiają jej podjęcie pracy: cukrzyca II stopnia, nadciśnienie, jest również pod opieką psychiatryczną, a niedawno wykryto jej również guz na kręgosłupie. [...] boje mają rentę z przeciwwskazaniem lekarskim do podjęcia pracy
Cytat:
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest niepełnosprawność pani Beaty. Ma ona problemy z chodzeniem - porusza się o kulach - przez co nie może podjąć żadnej pracy.
Cytat:
Wszystkie dzieci poważnie chorują i wymagają szczególnej troski (Klaudia jest dzieckiem autystycznym, choruje też na padaczkę,Iwonka ma nadwzroczność, co wiąże się z coraz gorszym widzeniem(+8 OL i +7 OP), a mały Dominik choruje na guzowatość serca i na padaczkę).
Cytat:
Pani Janina (57 l.) żyje samotnie.
Jej trudna sytuacja spowodowana jest wypadkiem, któremu uległa 12 lat temu
I to są osoby które powinny się tam znaleźć w pierwszej kolejności...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 18:39   #980
inga_iga
Raczkowanie

opisy trafiają do bazy wg daty dodania.
Stary 2011-11-20, 18:41   #981
201604181004
Konto usunięte

Ach, szkoda że to tak działa. No ale cóż pogratulować że albo ukrywają choroby alkoholowe albo po prostu bardziej selekcjonują osoby.

Cytat:
Ośmioosobowa rodzina mieszka w 5-pokojowym mieszkaniu. [...] Dla dzieci niezbędne jest biurko... i komputer
tja.
Stary 2011-11-20, 18:46   #982
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ach, szkoda że to tak działa. No ale cóż pogratulować że albo ukrywają choroby alkoholowe albo po prostu bardziej selekcjonują osoby.

tja.
Wiesz, z tym komputerem to nie jest takie smieszne. Ja już pisałam, że w pierwszej liceum nie miałam komputera, miałam pracę domową, coś tam na nim zrobić, a nie miałam za bardzo do kogo iść żeby u niego zrobić. Poza tym, praca była dość czasochłonna. Powiedziałam nauczycielce, że nie mam komputera, a ona mnie wyśmiała. Teraz jest tak, że już w podstawówkach stawiają oceny za informacje znalezione w necie, więc wcale się nie dziwię akurat temu.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 19:05   #983
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:

tja.
alkoholizm jak już pisałam był przesłanką negatywną do włączenia rodziny do akcji.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Wiesz, z tym komputerem to nie jest takie smieszne. Ja już pisałam, że w pierwszej liceum nie miałam komputera, miałam pracę domową, coś tam na nim zrobić, a nie miałam za bardzo do kogo iść żeby u niego zrobić. Poza tym, praca była dość czasochłonna. Powiedziałam nauczycielce, że nie mam komputera, a ona mnie wyśmiała. Teraz jest tak, że już w podstawówkach stawiają oceny za informacje znalezione w necie, więc wcale się nie dziwię akurat temu.
dokładnie, teraz dla ucznia komputer jest tak samo niezbędny jak długopis i zeszyt, to już nie jest widzimisię rozbestwionych dzieciaków, ale fatyczna potrzeba.
Stary 2011-11-20, 19:30   #984
titina
Zakorzenienie

Komputer nie jest żadną fanaberią. Jest niezbędny dla dzieci w wieku szkolnym. Nie chodzi tutaj o nówkę laptopa, tylko o taki choć najsłabszy byle działał. Koszt takiego komputera to może ok. 200 zł. Do Szp czasem zgłaszają się firmy, które chcą oddać swoje stare komputery dla potrzebujących. Oni są zadowoleni bo się pozbędą starszych modeli a dla dzieci to ogromna radość.

Stary 2011-11-20, 19:37   #985
201604181004
Konto usunięte

No tak, czyli teraz stawiamy komputer na równi z mąką jajkami chlebem i wodą

telefon komórkowy jakby nie patrzeć też jest niezbędny w dzisiejszych czasach. No nie oddychasz bez niego. A za korzystanie z komputerów w bibliotece szkolnej biją linijką.
Stary 2011-11-20, 19:39   #986
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Komputer nie jest żadną fanaberią. Jest niezbędny dla dzieci w wieku szkolnym.
W naszych czasach umiejętność korzystania z komputera to dla każdego niemal konieczność. W większości prac ma się z komputerami do czynienia, a na lekcji informatyki w szkole chyba już nikt nie wyjaśnia, jak komputer włączyć, tylko od razu się na nim pracuje...

No ale jednak w przypadku, gdy nie ma pieniędzy na jedzenie, to komputer jednak jest dziwną potrzebą.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 19:41   #987
enii
Wtajemniczenie

Troszke zaczynam czuc się nieswojo.. My nie chodzimy do kina ( 2+2) --szczerze szkoda mi kasy na bilety , wolimy wypozyczyc usiąsc wszyscy spokojnie w domku i ogladac .. Nie widze w tym nic zlego... Świetnie sie wszyscy w czwórke bawimy to tak na marginesie

Dostaje nerwicu jak słysze, ze teraz komp jest niezbedny do nauki-- przeciez My nie wiedziałysmy nawet co to internet.. A Encyklopedie, słowniki masa innych ksiazek --spaliła sie , nie ma bibliotek --ale po co przeciez trzeba na to troszke czasu poswięcic......

inga_iga nie byłabym taka pewna czy sie wstydzą lub nie wiedza .. Doskonale sobie zdajesz sprawe, ze wiekszosc to cwaniaczki pracujace na lewo w normalnym wymiarze godz.

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 19:44   #988
201604181004
Konto usunięte

Szkolne komputery rażą prądem.
Naprawdę.
Stary 2011-11-20, 19:45   #989
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Komputer nie jest żadną fanaberią. Jest niezbędny dla dzieci w wieku szkolnym. Nie chodzi tutaj o nówkę laptopa, tylko o taki choć najsłabszy byle działał. Koszt takiego komputera to może ok. 200 zł. Do Szp czasem zgłaszają się firmy, które chcą oddać swoje stare komputery dla potrzebujących. Oni są zadowoleni bo się pozbędą starszych modeli a dla dzieci to ogromna radość.
tia,żeby mamusia z tausiem sprzedali i mieli na winko.sory,ale nie mogę inaczej
Stary 2011-11-20, 19:46   #990
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
No tak, czyli teraz stawiamy komputer na równi z mąką jajkami chlebem i wodą

telefon komórkowy jakby nie patrzeć też jest niezbędny w dzisiejszych czasach. No nie oddychasz bez niego. A za korzystanie z komputerów w bibliotece szkolnej biją linijką.
w niektórych wypadkach jest niezbędny. Przykładem jest jedna z moich rodzin. Mieszkają na wsi gdzie wiatr zawraca, kobieta jest po wypadku, ma niedowład ręki, ledwo sie porusza, jej maż prócz tego ze już praktycznie nie widzi ma nowotwór.
Kobieta ośmieliła się poprosić o komórkę, żeby mieć w razie potrzeby móc zadzwonić na pogotowie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości