|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
nyan nyan ^^
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Z pewnością są, ale jak uważasz, kto ma większe szanse na utrzymanie licznego potomstwa: katolik, który płodzi gdyż zgodnie z religią nie stosuje antykoncepcji, ALE pracuje, czy katolik-alkoholik który płodzi w pijackim widzie i nie pracuje?
|
|
|
|
#962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach zabiegani rodzice kolejnym elektronicznym gadżetem czy zajęciami pozalekcyjnymi starają się - zwykle nieudolnie - zrekompensować dzieciom brak uwagi i czasu. Ale to absurd bronić tezy, jakoby słabo zarabiający ludzie byli w stanie zapewnić swym dzieciom życie na poziomie. Tu nie chodzi o ajPody, ajPady i podobne, ale o zaszczepienie w człowieku pasji, danie możliwości wykorzystania swojego potencjału, a o to - przyznasz chyba - trudno, gdy rodzice ganiają od dziecka do dziecka, a sam potomek musi nierzadko zajmować się rodzeństwem. Posiadanie dziecka to nie może być fanaberia. Ja mogę wydać całą pensję na ciuch i przymierać głodem przez miesiąc, ale nie mam prawa innemu człowiekowi świadomie odbierać szans, robiąc sobie jeszcze jednego dida, i kolejnego, i kolejnego, bo czemu by nie
Edytowane przez yousuck Czas edycji: 2011-11-20 o 16:02 |
|
|
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#964 | |
|
Zakorzeniona
|
Ja też się wychowałam na podwórku, ganiając po drzewach, bo jednak na kurs językowy moich rodziców nie było stać. I teraz ja mam braki z angielskiego ogromne, a moja koleżanka umie ten język biegle, bo od małego chodziła na kursy w Polsce i za granicą. Jasne, można uczyć się języków samemu, ja sama uczyłam się niemieckiego. Ale nie umiem go tak, jakbym umiała, gdybym mogła uczyć się go w Niemczech, nie każdy zresztą ma predyspozycje językowe i wchłonie z łatwością wiedzę przekazywaną w szkołach. No ale zdaniem niektórych, to bez tego da się żyć, wiele rzeczy jest za darmo, nie potrzeba kina, teatru, kursów, w ogóle żadnych rozrywek, bo są darmowe muzea i parki.
To jest wybór tych rodziców, że sobie narobili tyle dzieci. Ale tych dzieci nikt o zdanie nie pytał. ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-11-20 o 16:12 |
|
|
|
|
#965 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szlachetna paczka jest wyjątkowa dlatego,ze pomaga się konkretnym rodziną, wybór których poprzedza wywiad środowiskowy wolontariusza. I tu właśnie jest pies pogrzebany, to wolontariusz ewentualnie lider rejonu powinien wychwycić rodzinę, które nie kwalifikują się do akcji. Niestety trzeba potrafić czasem odmówić pomocy rodzinie, jeśli znamy mają postawę roszczeniową. W tym roku byłam na kilku wywiadach.Trafiłam na rodziny skrajnie biedne, na tyle niezaradne że nie potrafią wyegzekwować z osróków społecznych należną im pomoc. Były też rodziny nauczone żyć z biedy, którym sie nawet nie opłaca iść do pracy bo więcej "wyciągają" z rożnego typu zasiłków. W pewnym momencie miałąm dylemat jako lider rejonu, opublikować niewiele rodzin za to faktycznie potrzebujące, czy może wszystkie żeby mój rejon "dobrze wyglądał". Zdecydowałam sie na mniej rodzin, za to mam pewność,ze są to osoby które faktycznie potrzebują pomocy. |
|
|
|
|
#967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem ciekawa ile z Was zrezygnowało lub zrezygnuje np. z becikowego, bo was stać i nie chcecie "cudzych"
|
|
#968 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w moim rejonie alkoholizm w rodzinie był negatywną przesłanką do włączeniu rodziny do SzP. |
|
|
|
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#970 | ||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
jesli juz zdecyduje sie na dziecko/dzieci to w momencie, kiedy bedzie mnie na to stac. wiec nie bede potrzebowala pieniedzy od panstwa. przeczytalam opisy rodzin z mojego regionu. najbardziej utwkila mi w pamieci rodzina, w ktorej tylko mezczyzna pracuje, zarabia 1200zl. slicny opisik, jak to im ciezko z 5 dzieci. a gdzies w tekscie przewija sie stwierdzenie, ze kobieta ma problem z wykonywaniem roznych czynnosci, bo jest w 6 miesiacu ciazy. takze dziekuje, postoje.
-27,9 kg Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2011-11-20 o 16:39 |
||
|
|
|
#971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#972 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I co da się, jeśli się chce. A żerowania na innych nie lubię, nie mamy tak źle coby do innych łapki wyciągać po kasę. A przepraszam, nie płacimy za bilety autobusowe i korzystamy ze zniżek w kinach i muzeach (teatry nie mają, o dziwo). Tyle. |
||
|
|
|
#973 |
|
Raczkowanie
|
Drążycie temat wielodzietności, a SzP to nie tylko pomoc dla rodzi wielodzietnych, to też samotni starsi ludzie, babcie które z różnych przyczyn podjęły się opieki nad wnukami, ludzie którym powodziło się dobrze i nagle wszystko stracili czy to w powodzi, pożaru czy innych przyczyn losowych.
Każdy opis rodziny to inna historia, myślę ze każdy jeśli chce pomóc a nie tylko krytykować idę akcji znajdzie rodzinę, której uzna że warto pomóc. |
|
|
|
#974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żeby tak jeszcze dołożyć do pieca to opowiem,jak ludzie potrafią kombinować,aby dostac parę złoty więcej. rodzice zrzekają się prawnie dzieci na konto dziadków.dzieci mieszkają dalej z rodzicami,ale prawnie opiekują się dziedkowie,jako rodzina zastępcza dostają niemałe pieniądze . kaska leci ciurkiem,dodatki ,dofinasowania i stypendia. strasznie ciężko jest uwierzyć komukolwiek Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-11-20 o 17:29 |
|
|
|
|
#975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aludzie naciągajacy system: byli, są i będą.
|
|
|
#976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#977 |
|
Konto usunięte
|
Oj, jak bardzo się mylisz. Spokrewniona z dzieckiem rodzina zastępcza dostaje ok. 680 złotych. Niespokrewniona- ok. 1200. Dalej są stawki za dziecko chore itd.
Poprawiam się- niespokrewniona ok. 1600. TmargoT, nie zauważyłam Twojego posta.
Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-11-20 o 17:51 |
|
|
|
#978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poruszyłaś bardzo istotną kwestię, sporo rodzin, które wciągnęłam do akcji powinna otrzymywać pomoc od państwa. Nie korzystają z niej bo nie wiedzą jak o nią prosić, są to najczęściej ludzie z wykształceniem podstawowym lub zawodowym, dla których napisanie najprostszego pisma o pomoc jest zbyt trudne. I gotuje się we mnie, że pracownicy opieki socjalnej(znów generalizuje, bo mam na uwadze tylko swój rejon, być może gdzie indziej jest lepiej) nie pomaga tym ludziom w formalnościach, nie informuje o ich prawach. Zaraz sie ktoś oburzy, niech sami sobie radzą a nie wyciągają reke do państwa. Powiem szczerze,ze jeszcze m-c temu sama bym tak napisała. Teraz moje stanowisko jest nieco inne, wg mnie większość ludzi którym państwo faktycznie powinno pomóc, bo sytuacja w której się znaleźli nie jest przez nich zawiniona, tej pomocy nie otrzymuje bo albo wstydzi się o nią poprosić, albo najzwyczajniej nie wiedzą jaką dostać. Za to dobrze z pomocy państwowej np. wiedzie sie cwaniaczką, którzy wykazują zerowe dochody na papierze a na czarno zarabiają na prawdę nieźle. Pomoc społeczną interesują tylko liczby, człowiek jest na dalszym planie. ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- przypuszczam,ze to skrót myślowy i chodziło o rodzinę zastępczą, która pieniądze dostaje. |
|
|
|
|
#979 | ||||||||||
|
Konto usunięte
|
Załamka
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ALE, widzę światełko w tunelu bo znalazło się naprawdę naprawdę sporo osób pokrzywdzonych przez los ![]() Chyba zaczęli staranniej dobierać wolontariuszy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#980 |
|
Raczkowanie
|
opisy trafiają do bazy wg daty dodania.
|
|
|
|
#981 | |
|
Konto usunięte
|
Ach, szkoda że to tak działa. No ale cóż pogratulować że albo ukrywają choroby alkoholowe albo po prostu bardziej selekcjonują osoby.
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 |
|
Konto usunięte
|
Wiesz, z tym komputerem to nie jest takie smieszne. Ja już pisałam, że w pierwszej liceum nie miałam komputera, miałam pracę domową, coś tam na nim zrobić, a nie miałam za bardzo do kogo iść żeby u niego zrobić. Poza tym, praca była dość czasochłonna. Powiedziałam nauczycielce, że nie mam komputera, a ona mnie wyśmiała. Teraz jest tak, że już w podstawówkach stawiają oceny za informacje znalezione w necie, więc wcale się nie dziwię akurat temu.
|
|
|
|
#983 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
Komputer nie jest żadną fanaberią. Jest niezbędny dla dzieci w wieku szkolnym. Nie chodzi tutaj o nówkę laptopa, tylko o taki choć najsłabszy byle działał. Koszt takiego komputera to może ok. 200 zł. Do Szp czasem zgłaszają się firmy, które chcą oddać swoje stare komputery dla potrzebujących. Oni są zadowoleni bo się pozbędą starszych modeli a dla dzieci to ogromna radość.
|
#985 |
|
Konto usunięte
|
No tak, czyli teraz stawiamy komputer na równi z mąką jajkami chlebem i wodą
telefon komórkowy jakby nie patrzeć też jest niezbędny w dzisiejszych czasach. |
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
No ale jednak w przypadku, gdy nie ma pieniędzy na jedzenie, to komputer jednak jest dziwną potrzebą. |
|
|
|
|
#987 |
|
Wtajemniczenie
|
Troszke zaczynam czuc się nieswojo.. My nie chodzimy do kina ( 2+2) --szczerze szkoda mi kasy na bilety , wolimy wypozyczyc usiąsc wszyscy spokojnie w domku i ogladac .. Nie widze w tym nic zlego... Świetnie sie wszyscy w czwórke bawimy to tak na marginesie
![]() Dostaje nerwicu jak słysze, ze teraz komp jest niezbedny do nauki-- przeciez My nie wiedziałysmy nawet co to internet.. A Encyklopedie, słowniki masa innych ksiazek --spaliła sie , nie ma bibliotek --ale po co przeciez trzeba na to troszke czasu poswięcic...... inga_iga nie byłabym taka pewna czy sie wstydzą lub nie wiedza .. Doskonale sobie zdajesz sprawe, ze wiekszosc to cwaniaczki pracujace na lewo w normalnym wymiarze godz.
|
#988 |
|
Konto usunięte
|
Szkolne komputery rażą prądem.
Naprawdę. |
|
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kobieta ośmieliła się poprosić o komórkę, żeby mieć w razie potrzeby móc zadzwonić na pogotowie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.

telefon komórkowy jakby nie patrzeć też jest niezbędny w dzisiejszych czasach.