|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
Ja tak samo tylko angielski we wtorek
|
|
|
|
|
#962 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja polski we wtorek i wakacje.
A potem się zacznie stres pod koniec czerwca ;p |
|
|
|
|
#963 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, wybiera sie ktos na kosmetologie?
|
|
|
#964 |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślałam kiedy jako o kierunku awaryjnym, ale uznałam, że to bez sensu, bo 5 lat studiów, a po studium 2-letnim uprawnienia prawie takie same.
|
|
|
|
|
#965 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że pójdzie dobrze i jednak dostanę się na psychologię, bo z polskim R, ang R i bio R ciężko jest coś znaleźć, na ścisłe kierunki za mało i na humanistyczne za mało. |
|
|
|
|
|
#967 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#968 |
|
Raczkowanie
|
Własnie, na medyczne kierunki rozszerz. biol wystarczy
np dietetyka, kosmetologia, fizjoterapia biotechnologia na niektorych uczelniach nie pamietam co jeszcze:P
|
|
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
Na dietetykę też składam, ale inne to totalnie nie dla mnie, ja jestem humanem, który lubię biologię
|
|
|
|
|
#970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale to dobrze bo w sumie mozesz isc na kierunki humanistyczne ale tez scisle
|
|
|
|
#971 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#972 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#973 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi rodzice odradzają dietetykę. Mówią, że pracy na to nie ma, a jak jest to słabo płatna.
Chyba zdecydowałam gdzie zabiorę mój umysł ścisły - politechnika
|
|
|
|
|
#974 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wiem, już mam mętlik w głowie
![]() Byłam zdecydowana na to położnictwo, ale wszyscy oprócz mojego TŻ mi to odradzają i zaczęłam mieć wątpliwości, czy oni nie mają choć trochę racji... |
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
Dla dietetyki nie ma przyszłości czy dla dietetyków nie ma pracy? Pierwsze słyszę. Oj, to chyba się mylą, w moim odczuciu. Nikt Ci nie karze pracować w zawodzie za rok, studia kończysz za pięć lat a uwierz - wtedy dietetyk prawdopodobnie będzie niemal święty. Już teraz widać olbrzymią otyłość u coraz to młodszych ludzi, jeżeli do tego dodamy znaczny wzrost zainteresowania jeżeli o sferę odżywiania chodzi, mamy idealny zawód za pięć lat. Znam multum ludzi, którzy korzystają z porad dietetyków już teraz, mój kuzyn chodzi do specjalnego, który układa mu plan żywienia na przyrost masy mięśniowej, trzy moje rówieśniczki chodzą i bardzo sobie chwalę. Jakby na to nie popatrzeć można powiedzieć że żaden zawód nie jest opłacalny, pytanie ... po co?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#976 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, tak, nie wiadomo co będzie z pracą za 5 lat. Ale jak czytam w internecie opinie, to większość z nich daje do zrozumienia, że z pracą po dietetyce ciężko. Nie chodzi tu może o miejsca pracy, ale o zarobki, bo nie oszukujmy się jest to zawód zaliczający się do tych mniej płatnych. Ale wszystko zależy od osoby. Jeden człowiek może być świetnie zarabiającym dietetykiem, a drugi zaciągającym kredyty chirurgiem plastycznym. Jeżeli mowa o tym, czy korzysta się z usług dietetyków. W szpitalach na pewno. A czy osobiście? W większych miastach może tak, u mnie raczej nie jest to praktykowane. Na miejscowość z 40 tysiącami mieszkańców, nie słyszałam o żadnym dietetyku
Ale ważne, żeby wykonywać zawód, który się lubi, a nie kierować się zarobkami.
|
|
|
|
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
Mówiłam o korzystaniu osobiście, w prywatnych poradniach. 150zł/wizyta to są w miarę porządne zarobki ... wiadomo że nie każdy po dietetyce ląduje w prywatnej przychodni, ale na pewno jest większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji niż wybicie po np psychologii, nie mówiąc o wszystkich kierunkach humanistycznych, które w dzisiejszych czasach są spychane niemal na pobocze, i wcale się nie dziwię ... O każdym kierunku można mówić i o jego plusach i o minusach, bo każdy takie ma. Według mnie dietetyka to bardzo przyszłościowy kierunek, jest mnóstwo badań na ten temat i niemal co jakiś czas słyszę o parciu na tego typu zawody, związane nie tyle ze szpitalami, co przedszkolami, szkołami, specjalnymi klinikami, klubami fitness. Do tego trzeba dodać co kogo interesuje. Mnie to okropnie interesuje, posiedziałam trochę w takim otoczeniu, osób chorych z problemami odżywiania. Czasami nie zdajemy sobie spray ile osób, które codziennie mijamy na ulicy ma problemy z odżywianiem, związane głównie z psychiką. Chciałabym takim osobom pomagać, to wszystko.
PS: Mieszkam w miejscowości, a raczej małym miasteczku, które ma 5tys mieszkańców. Mamy tu dwóch dietetyków, a w planach jest budowa prywatnej kliniki
Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2011-05-29 o 14:52 |
|
|
|
|
#978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odradzałabym biotechnologię, poznałam ostatnio 3 osobę, która nie widzi szans na prace po tym. Natomiast duże parcie na fizjoterapeutów. Co do psychiki to dietetyk nie może w to ingerować, tylko psycholog. |
|
|
|
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
Psycholog to tylko część, równie ważna, nie przeczę. Ale psycholog takiej osobie nie powie co ma jeść, a co ważniejsze - nie nauczy jej tego od początku. Ludzie z takimi problemami na samo to słowo 'psycholog' dostają dreszczy, sądząc że robi się z nim chorych, choćby psychicznie. Fakt że jeżeli sami do tego nie dojdą to nic z leczenia.
Ale to temat rzeeeeka ;-) |
|
|
|
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#981 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym się w pełni zgadzam ;-)
|
|
|
|
|
#982 |
|
Wtajemniczenie
|
Najważniejsze, żeby robić to co się lubi i czerpać przyjemność z pracy. Nie warto zwracać uwagę, na to, że ktoś odradza, bo "coś tam"
![]() Mam zamiar iść w kierunku dietetyki. Ale jeszcze nie teraz. Ciągnie mnie do niej z pasji, jako dodatkowy kierunek, bo zawód chcę mieć inny. |
|
|
|
|
#983 |
|
Konto usunięte
|
i co dziewczyny, już się zarejestrowałyście na wybrane uczelnie
?i jak nastroje przed wynikami? |
|
|
|
|
#984 |
|
Raczkowanie
|
ja np. w ogóle o tym nie myślę. przecież wakacje są.
|
|
#985 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#986 |
|
Konto usunięte
|
a ja przez cały czas się nie zastanawiałam, a teraz zaczęłam się troszkę denerwować, bo niedługo odebranie wyników, no a nigdy nic nie wiadomo
![]() zwłaszcza że mam nudną pracę, więc siedzę 8h i rozkminiam nad głupotami ![]() ja nad dietetyką myślałam poważnie przez 2 lata, myślę że to ma przyszłość, ale trzeba być mega dobrym, mieć smykałkę do biznesu i wchodzić oknem do różnych poradni dietetycznych. no i najlepiej sobie zrobić psychologię podyplomowo. nie uważam, że za 5 lat ludzie masowo będą korzystać z usług dietetyków, mimo że coraz młodsi są coraz grubsi ale pasjonaci na pewno znajdą pracę.ja zrezygnowałam bo dla mnie układanie całe życie diet byłoby nudne poza tym jakoś nie mam na tyle empatii do ludzi otyłych "z własnej winy" nie żebym była jakaś nietolerancyjna
|
|
|
|
|
#987 |
|
Wtajemniczenie
|
Zmieniłam zdanie. Nie składam podania na dietetykę. Jednak moim wyjściem awaryjnym będzie technologia żywienia i żywności człowieka.
I już więcej nie zmieniam decyzji! Ja się z tym wykończę _kocimietka, to na co się decydujesz?
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na technologię żywienia też składam, jak się dostanę na oba to będę się zastanawiać wydaje mi się że jest to bardzo fajny kierunek, no i jest mnóstwo możliwości. ja akurat gdybym to kończyła wolałabym iść w stronę pracy w laboratorium badawczym, badania żywności itp., a nie dietetyki. a do jakiego miasta i na jakie kierunki składasz ?w ogóle dziewczyny, która się wybiera do Wrocławia? Edytowane przez 201605011933 Czas edycji: 2011-06-20 o 09:18 |
|
|
|
|
|
#989 |
|
Wtajemniczenie
|
Składam na chemię na PŚ do Gliwic i na technologię żywności i żywienia człowieka na UR w Krakowie.
Teraz nie wiem kompletnie co robić. Najchętniej studiowałabym oba jednocześnie |
|
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
No ja już też się zarekrutowałam, wpłaciłam i teraz czekamy ... Generalnie to nie myślałam o wynikach, teraz zaczęłam znowu myśleć co z tą koszmarną matmą, ale za kilka dni się okaże. Ej girls, mamy wakacje !
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.

ale to dobrze bo w sumie mozesz isc na kierunki humanistyczne ale tez scisle

nie żebym była jakaś nietolerancyjna