![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
Ja tak samo tylko angielski we wtorek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
Wtajemniczenie
|
Ja polski we wtorek i wakacje.
A potem się zacznie stres pod koniec czerwca ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, wybiera sie ktos na kosmetologie?
![]() |
#964 |
Zakorzenienie
|
Ja myślałam kiedy jako o kierunku awaryjnym, ale uznałam, że to bez sensu, bo 5 lat studiów, a po studium 2-letnim uprawnienia prawie takie same.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że pójdzie dobrze i jednak dostanę się na psychologię, bo z polskim R, ang R i bio R ciężko jest coś znaleźć, na ścisłe kierunki za mało i na humanistyczne za mało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Raczkowanie
|
Własnie, na medyczne kierunki rozszerz. biol wystarczy
![]()
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
Na dietetykę też składam, ale inne to totalnie nie dla mnie, ja jestem humanem, który lubię biologię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Wtajemniczenie
|
Mi rodzice odradzają dietetykę. Mówią, że pracy na to nie ma, a jak jest to słabo płatna.
Chyba zdecydowałam gdzie zabiorę mój umysł ścisły - politechnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Konto usunięte
|
Ja nie wiem, już mam mętlik w głowie
![]() Byłam zdecydowana na to położnictwo, ale wszyscy oprócz mojego TŻ mi to odradzają i zaczęłam mieć wątpliwości, czy oni nie mają choć trochę racji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Zakorzenienie
|
Dla dietetyki nie ma przyszłości czy dla dietetyków nie ma pracy? Pierwsze słyszę. Oj, to chyba się mylą, w moim odczuciu. Nikt Ci nie karze pracować w zawodzie za rok, studia kończysz za pięć lat a uwierz - wtedy dietetyk prawdopodobnie będzie niemal święty. Już teraz widać olbrzymią otyłość u coraz to młodszych ludzi, jeżeli do tego dodamy znaczny wzrost zainteresowania jeżeli o sferę odżywiania chodzi, mamy idealny zawód za pięć lat. Znam multum ludzi, którzy korzystają z porad dietetyków już teraz, mój kuzyn chodzi do specjalnego, który układa mu plan żywienia na przyrost masy mięśniowej, trzy moje rówieśniczki chodzą i bardzo sobie chwalę. Jakby na to nie popatrzeć można powiedzieć że żaden zawód nie jest opłacalny, pytanie ... po co?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Wtajemniczenie
|
Tak, tak, nie wiadomo co będzie z pracą za 5 lat. Ale jak czytam w internecie opinie, to większość z nich daje do zrozumienia, że z pracą po dietetyce ciężko. Nie chodzi tu może o miejsca pracy, ale o zarobki, bo nie oszukujmy się jest to zawód zaliczający się do tych mniej płatnych. Ale wszystko zależy od osoby. Jeden człowiek może być świetnie zarabiającym dietetykiem, a drugi zaciągającym kredyty chirurgiem plastycznym. Jeżeli mowa o tym, czy korzysta się z usług dietetyków. W szpitalach na pewno. A czy osobiście? W większych miastach może tak, u mnie raczej nie jest to praktykowane. Na miejscowość z 40 tysiącami mieszkańców, nie słyszałam o żadnym dietetyku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
Mówiłam o korzystaniu osobiście, w prywatnych poradniach. 150zł/wizyta to są w miarę porządne zarobki ... wiadomo że nie każdy po dietetyce ląduje w prywatnej przychodni, ale na pewno jest większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji niż wybicie po np psychologii, nie mówiąc o wszystkich kierunkach humanistycznych, które w dzisiejszych czasach są spychane niemal na pobocze, i wcale się nie dziwię ... O każdym kierunku można mówić i o jego plusach i o minusach, bo każdy takie ma. Według mnie dietetyka to bardzo przyszłościowy kierunek, jest mnóstwo badań na ten temat i niemal co jakiś czas słyszę o parciu na tego typu zawody, związane nie tyle ze szpitalami, co przedszkolami, szkołami, specjalnymi klinikami, klubami fitness. Do tego trzeba dodać co kogo interesuje. Mnie to okropnie interesuje, posiedziałam trochę w takim otoczeniu, osób chorych z problemami odżywiania. Czasami nie zdajemy sobie spray ile osób, które codziennie mijamy na ulicy ma problemy z odżywianiem, związane głównie z psychiką. Chciałabym takim osobom pomagać, to wszystko.
PS: Mieszkam w miejscowości, a raczej małym miasteczku, które ma 5tys mieszkańców. Mamy tu dwóch dietetyków, a w planach jest budowa prywatnej kliniki ![]() Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2011-05-29 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odradzałabym biotechnologię, poznałam ostatnio 3 osobę, która nie widzi szans na prace po tym. Natomiast duże parcie na fizjoterapeutów. Co do psychiki to dietetyk nie może w to ingerować, tylko psycholog. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
Psycholog to tylko część, równie ważna, nie przeczę. Ale psycholog takiej osobie nie powie co ma jeść, a co ważniejsze - nie nauczy jej tego od początku. Ludzie z takimi problemami na samo to słowo 'psycholog' dostają dreszczy, sądząc że robi się z nim chorych, choćby psychicznie. Fakt że jeżeli sami do tego nie dojdą to nic z leczenia.
Ale to temat rzeeeeka ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
Z tym się w pełni zgadzam ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Wtajemniczenie
|
Najważniejsze, żeby robić to co się lubi i czerpać przyjemność z pracy. Nie warto zwracać uwagę, na to, że ktoś odradza, bo "coś tam"
![]() Mam zamiar iść w kierunku dietetyki. Ale jeszcze nie teraz. Ciągnie mnie do niej z pasji, jako dodatkowy kierunek, bo zawód chcę mieć inny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Konto usunięte
|
i co dziewczyny, już się zarejestrowałyście na wybrane uczelnie
![]() i jak nastroje przed wynikami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 |
Raczkowanie
|
ja np. w ogóle o tym nie myślę. przecież wakacje są.
![]()
![]() |
#985 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Konto usunięte
|
a ja przez cały czas się nie zastanawiałam, a teraz zaczęłam się troszkę denerwować, bo niedługo odebranie wyników, no a nigdy nic nie wiadomo
![]() zwłaszcza że mam nudną pracę, więc siedzę 8h i rozkminiam nad głupotami ![]() ja nad dietetyką myślałam poważnie przez 2 lata, myślę że to ma przyszłość, ale trzeba być mega dobrym, mieć smykałkę do biznesu i wchodzić oknem do różnych poradni dietetycznych. no i najlepiej sobie zrobić psychologię podyplomowo. nie uważam, że za 5 lat ludzie masowo będą korzystać z usług dietetyków, mimo że coraz młodsi są coraz grubsi ![]() ja zrezygnowałam bo dla mnie układanie całe życie diet byłoby nudne ![]() poza tym jakoś nie mam na tyle empatii do ludzi otyłych "z własnej winy" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Wtajemniczenie
|
Zmieniłam zdanie. Nie składam podania na dietetykę. Jednak moim wyjściem awaryjnym będzie technologia żywienia i żywności człowieka.
I już więcej nie zmieniam decyzji! Ja się z tym wykończę ![]() _kocimietka, to na co się decydujesz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
na technologię żywienia też składam, jak się dostanę na oba to będę się zastanawiać ![]() ja akurat gdybym to kończyła wolałabym iść w stronę pracy w laboratorium badawczym, badania żywności itp., a nie dietetyki. a do jakiego miasta i na jakie kierunki składasz ![]() w ogóle dziewczyny, która się wybiera do Wrocławia? Edytowane przez 201605011933 Czas edycji: 2011-06-20 o 08:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Wtajemniczenie
|
Składam na chemię na PŚ do Gliwic i na technologię żywności i żywienia człowieka na UR w Krakowie.
Teraz nie wiem kompletnie co robić. Najchętniej studiowałabym oba jednocześnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
No ja już też się zarekrutowałam, wpłaciłam i teraz czekamy ... Generalnie to nie myślałam o wynikach, teraz zaczęłam znowu myśleć co z tą koszmarną matmą, ale za kilka dni się okaże. Ej girls, mamy wakacje !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.