|
|
#961 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Cytat:
Cytat:
i bardzo ładnie wyglądają. jasnoniebieski też jest ładny, chociaż ja teraz nastawiam się na neonowe kolory (o ile nie będę musiała znowu nosić tego łańcuszka!)wydaje mi się, że taki sam kolor na wszystkich zamkach jest bezpieczniejszy Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#963 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spokojnie, tego w ogole nie widac, bo sa to 6-stki ![]() A poza tym moze nie bedzie potrzeby ich zakladania u Ciebie ![]() PS To jest ta metalowa obrecz na koncu zebow. Miedzy nia a zebem jest cement, aby pierscien nie spadal. |
|
|
|
|
|
#964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#965 |
|
Raczkowanie
|
Może i masz malutkie ząbki, ale za to szeroki uśmiech, widać Ci ząbki do 6- stek, a mi tylko do trójek jak się szeroko uśmiechnę.
|
|
#966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dodam że wtedy była przerwa, pełno ludzi na korytarzu i wszyscy się gapili....jeszcze kiedyś usłyszałam od znajomego że fajnie zęby mi się błyszczą
|
|
|
#967 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
śliczne masz już ząbki ![]() ja jeszcze nie gadałam o zdjęciu bo jeszcze sporo pracy przede mną... ale 20 czerwca jadę na wizytę to może się dowiem coś nowego ![]() ja jak się uśmiechałam do kolegi to on gadał że robię mu zdj
|
|
|
#968 |
|
Rozeznanie
|
Coli lepiej nie pić wcale, bo to mega niezdrowe. Ja czuję jak mi się zęby rozpuszczają jak to piję, Wy nie? Ostatnio widziałam w tramwaju dziewczynę z aparatem i piła colę bez problemu. Zastanawiałam się jak to jest, bo orto nie kazała, ale pić i tak nie zamierzam, więc nie sprawdzę czy się coś odklei
![]() Co do tych pierścieni to czy każdy je ma? ja mam jakieś rurki na szóstkach. a skoro na pierścieniu utrzymuje się łuk to chyba też powinnam mieć? hmm. |
|
|
|
|
#969 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie zauważyłam nagłego odklejania się zamków... co prawda 1 odpadł mi po ponad 1,5 roku jak jadłam kanapkę z chrupiącą bułką ale tak poza tym to nie miałam żadnych awarii ja mam pierścienie
|
|
|
#970 |
|
Raczkowanie
|
JAK JUŻ WCZORAJ PISAŁAM, MAM APARAT OD 11 GODZINY 31.05.2011
wiem, że wiekszość z Was ma już aparat ale może znajdzie sie ktoś, kogo to czeka i boi się tak jak ja w zeszłym tygodniu. Przede wszystkim powiem, że doczepiły mi się problemy ginekologiczne, czekaja mnie nieciekawe zabiegi, więc ogólnie strach przed aparatem zszedł na drugi plan, powiem szczerze, że zakładanie aparatu było swojego rodzaju odskocznią od problemów, które się pojawiły. Wczoraj zatem zaliczyłam dwóch lekarzy, ortodonta rano, ginekolog popołudniu. Ale to jest wątek o aparatach więc do rzeczy: Po tych kilku wizytach szczerzę mogę polecić Panią Alinę Pniewską z Kościana koło Poznania. Jest bardzo miła, wszystko wytłumaczy i jakoś nie zauważyłam, żeby była nastawiona wyłącznie na kasę. Jak na razie moje koszty to: *2 wyciski + zdjecia : 140 zł *2 wizyty pierwsza darmowa, druga 50 zł - i tyle będę płacić za kolejne nawet jeśli będzie uszkodzeny zamek, drut lub pojawią się inne niespodzianki podobno zawsze to będzie 50 zł *leczenie jednego zęba 120 zł aparat metalowy na łuk górny 1500 zł nastepna wizyta dopiero 08.08.2011 Zakładanie kompletnie nic nie bolało. Pani Alina powiedziała, ze delikatnie podkreci ten drut, żeby adaptacja aparatu nie była szokiem dla mnie, więc jak narazie odczuwam "swędzenie", może mrowienie ale to od czasu do czasu, mam nadzieję, że to wszystko co mnie czeka, chociaż po separatorze "6" zaczęła mnie boleć dopiero po 3 dniach, więc może cały ból dopiero przedemną. Zaniam założą mi aparat na dolny łuk (a mam na to jakieś pół roku) mam wyrwać dolną prawą "6" (normalnie usuwa się 4-ki, ale ta 6-tka jest tak w kiepskim stanie, że postanowili, że trzeba jej się pozbyć) dodatkowo mam zdjąć kamień zdolnych zębów i podprawić dwie siódemki (także trochę wydatków mnie jeszcze czeka, ale mam na to pół roku...) Dodam jeszcze, że za sciąganie aparatu, również płaci się 50 zł a nie tak jak się oreintowałam w innych gabinetach nawet 400-600 zł za jeden łuk!!!!!!!!!!!!!!! Rajtainer - czy jak to się nazywa kosztuje chyba 140-300 zl nie pamietam teraz...ale podpytam się w sierpniu. NAJPIERW ZAJMĘ SIĘ TYMI SPRAWAMI GINEKOLOGICZNYMI, a to koszty nie małe bo dwa zabiegi razem ponad 1200 zł- także tyle prawie co aparat na dół (1500 zł) - ale niestety wyszedł mi stan przed rakowy, więc to jest teraz dla mnie priorytet. Dodam tylko, że nie będe już szczędzić na prywatnych lekarzach, bo Ci z NFZ to jakieś olewające typy...nie mowie, że wszyscy ale ja na takich trafiam niestety (((((Napiszę jeszcze, że mam trzy 8-ki nie wyrośniete, tzn dwie na dole wyrośniete pod dziąsłem poziomo (strasznie się bałam, że będą musieli mi je usuwać, dlatego m.in. zwlekałam z wizytą u orto,) ale stwierdzili, że jeśli będę dbała o 7-tki to tym ósemką nic sie nie stanie a dodatkowo będą trzymać zęby w szyku jak już się naprastują, podobno gorzej mają ci co nie maja jeszcze ósemek, bo one mogą później wypchnąć zeby i znowu się pokrzywią. Do góry mam óśmkę, która jest jakby pioniowo po dziąsłem i się zatrzymała, ze zględu na mój krzywy zgryz i orto sama nie wiem jak ona się zachowa po naprostowaniu całej reszty jeśli zacznie się wybijać to będziemy obserować, bo jeśli miała by zaszkodzić to wtedy się usunie! Także jak narazie tak to u mnie wygląda. Wiadomo przeszkadza mi ten aparat, ale z godziny na godzinę coraz mniej. Męczy trochę mnie jedzie, bo tak jak wczoraj napomknęłam raczej "mymlam" to jedzenie niż gryzę. Czasem troche obciera, ale nawet jeszcze nie nakładam wosku, czy silikonu, bo nie ma tragedii. Zęby myje dwa do trzech razy dziennie, po kazdym piciu soków, lub podjadaniu przepłukuje płynem i wodą. Orto mi powiedziała, że nie tylko mycie ale własnie płukanie jest bardzo ważne. Tak na prawdę to warto również płukać samą wodą, po jak się płucze to tworzy się jakieś ciśnienie i coś tam się dobrego dzieje dla naszej jamy ustnej, co to już nie pamiętam... Kończać moją niezbyt krótką wypowiedź, tym co się wahają to polecam, da się wytrzymać !!!Jak będę miała czas to wrzucę jakieś fotki. Aha i jeszcze jedno mam niby aparat metalowy ale te zamki są takie malutkie, jakieś inne niż zawsze widziałam. Wczoraj byłam u koleżanki i jej córka (11 lat) ma aparat ale te zamki jakieś takie duże są, a moje naprawdę jakieś mini także cieszę się, że wziełam to bo całkwiem fajie wyglądam, a kosmetyczne były by owiele większe. Ligatury mam jasno różowe, fajnie komponują sięz błyszczykiem. Jak na razie to jedej osobie się to nie podabało inni pozytywnie zaskoczeni, że tak dobrze wyglądam ![]() Pozdrawiam was - idę sobie zrobić kaszkę malinową - P.S jestem w pracy i nie wiem co już podjadać P.S. wczoraj chciałam sie całować, ale było kiepsko, wszystko mnie haczyło , może z czasem będzie lepiej... pa |
|
|
|
|
#971 |
|
Raczkowanie
|
Zgadza się mam dość szeroki uśmiech ale przez moje "wspaniałe dwójki" wstydzę się uśmiechać. Kiedy coś mnie bawi i zaczynam unosić kąciki ust i rozchylać wargi od razu myślę o moich zębach i dobry nastój od razu ucieka. I tak to ma miejsce od podstawówki ;(
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#972 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo ma sie rurki, albo pierscienie
|
|
|
|
|
|
#973 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() kurdee musze go spytac o kolorowe ligaturki ale strasznie sie go krepuje... w sumie dobrze ze juz jutro bo strasznie mi zżółkł perłowy łancuszek tzn mi chodzi o to czy bede miala takie żelowe nakładki ? myslalam ze to ten cement, a teraz zagmatwana jestem
Edytowane przez ejzii Czas edycji: 2011-06-01 o 13:46 |
|
|
|
|
|
#974 |
|
Raczkowanie
|
to zrób sobie na te dwójki licówki - koszt niemały po podejdzie pewnie pod 2000 zl ale wtedy już w płeni będziesz miała piękny uśmiech.
Ja pewnie też tak będę musiała zrobić, bo jedną dwójkę mam normalną dużą, a druga taka mała, niewyrośnieta...tragedia. ..i pewnie już teraz zacznę zbierać na licówkę, mniej inwazyjna niż korona. Edytowane przez Agravka2 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:35 |
|
|
|
|
#975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Razem od Sylwestra 2008/2009 Od 23/04/2011 zaręczona ![]() Od 05/10/2013 szczęśliwa Żona ![]() Edytowane przez tr13823 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale skoro masz na gorze rurki, to moze tak samo bedziesz miala na dole.Ale niekoniecznie pierscienie musza byc zalozone na 6-stach ![]() A co do nakladki zelowej, to prawde mowiac za bardzo nie wiem o czym mowisz |
|
|
|
|
|
#977 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie szanowne aparatki
![]() Dołączam do Waszego zacnego grona! Od dwóch tygodni jestem "drucikiem" hi hi, a na jak długo to się okaże.. Załącze też foteczki, chociaż nie ma się czym chwalić ta jedna jedynka taka niezbyt ciekawa, bo jest martwa, zrobię z nią porządek jak już zdejmę aparatpozdrawiam Was wszystkie, zajrzę tu później |
|
|
|
|
#978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od wewnątrz obtarły mi język do krwi , od zewnątrz było lepiej.ogólnie nie miło to wspominam, ale jakoś dałam radę. a niedługo czekają mnie jeszcze męka na dole -_-
|
|
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
jak piszecie o tych pierścieniach i efektach ich noszenia to dziekuje mojej orto że mi ich nie zakladala i nie zalozy
|
|
|
#980 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#981 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie można pic bo jak napisała koleżanka wyżej-powodują odklejanie się zamków, więc jak ktoś ma na dniach ściąganie aparatu to może sobie strzelić szklaneczkę ![]() ja tam nie pije takiego świństwa,no chyba że na żołądek
|
|
|
#982 |
|
Rozeznanie
|
ja mam pierścienie od samego początku i nie miałam z nimi problemu, ani mi nie obratły policzków ani języka
mam szczęście ;pa co mi się śniło kiedyś w nocy... koszmar. na moich zębach wyrosły mi drugie zęby, byłam przerażona, a orto powiedziała,że to dobrze bo będą chronić te pierwsze
|
|
#983 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na dół będę miała zakładane za tydzień - miesąc po naklejeniu aparatu - orto stwierdził, że słabe te 6 (obie leczone kanałowo) i trzeba pierścienie, żeby je wzmocnić. Więc jutro separacja, za tydzień pierścionki ![]() O wiele wygodniej byłoby bez nich (przy wieeelu różnych czynnościach, m.in. tych, o których niedawno pisałyśmy Co do coli/pepsi czy innych słodkich napojów gazowanych....mnie orto zalecił nie pić. Na stronie kliniki w której się leczę jest nawet taka wskazówka: "Nie wskazane są napoje gazowane, gdyż zawarty w nich dwutlenek węgla osłabia wiązanie kleju i pogarsza utrzymanie aparatu. A cukier w nich zawarty zwiększa ryzyko próchnicy. Przynajmniej przez pierwsze miesiące warto ograniczyć ich spożycie" No więc ja na poczatku nie piłam wogóle, wytrzymałam jakieś 3 miesiące, co jak na mnie było nie lada wyczynem, bo byłam wręcz uzależniona od pepsi! No ale teraz, po 9 miesiącach już nie przestrzegam tego tak rygorystycznie. Nie piję wogóle kawy, więc pepsi jak nic stawia mnie na nogi i czasami po prostu MUSZĘ. Czasami przychodzi mi tak wielka ochota, że się nie powstrzymuję, bo to bez sensu Dotychczas jednak nic mi się nie odkleiło i mam nedzieję, że tak zostanie ![]() A jeszcze ktoś pytał o implanty ortodontyczne - no więc ja mam to przewidziane w planie leczenia, ale to za jakiś czas. Bywa tutaj Andrew, który ma przygodę z implentem za sobą, w poprzednich wątkach pisał o tym
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co... czuję się jak alien, bo ja mam od tygodnia separatory i nic mnie to nie boli
trzymajcie kciuki! nawet nie wiem czy będę miała jakieś pierścienie czy nie
|
|
#985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() będzie dobrze, a z tymi separatorami to nie jest reguła, że musi boleć
|
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale powiem ci, że nawet koleżanki mi mówiły, że to bardzo boli i na prochach żyły... więc ja już leżałam płasko na łóżku i czekałam na ból... to tu nic nic tylko się cieszyć
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#988 |
|
Raczkowanie
|
piję pepsi od czasu do czasu. przed założeniem aparatu piłam dużo. hmm.. trzeba będzie odstawić i sprawdzić efekty
wiele dziewczyn pisało wcześniej, że piją, więc ograniczyłam bardzo, ale nie byłam w stanie nie pić w ogóle![]() dwa razy lewa jedynka, dwa razy prawa i raz prawa dwójka.
|
|
#989 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#990 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

myślałam nad fioletowymi na górze i jasno różowymi na dole ale też nie chce wyglądać głupio z tęczą na zębiskach.

Spokojnie, tego w ogole nie widac, bo sa to 6-stki
Z efektu jestem średnio zadowolona - sami oceńcie. Mam tylko nadzieję, że mi się one znowu nie pokrzywią. Retainer idę jutro odebrać, a będę go nosić tylko na noc wg zaleceń orto. 

(((((

, od zewnątrz było lepiej.