|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Cytat:
Nie twierdzę, że lizak jest bardzo ważny, ale przykre jest jak rodzic najpierw myśli o swoich drogich przyjemnościach (15 zł za papierosy w porównaniu do złotówki za lizaka), "a jak starczy" to dopiero kupi coś dziecku.Cytat:
Cytat:
Dyskryminacja palących byłaby wtedy gdyby palacze mieli zakaz jeżdżenia pociągami, a nie mają tego zakazu. Po prostu podczas jazdy nie mogą palić papierosów. Mnie wkurzały wagony dla palących. Co z tego, że ja byłam w tym dla niepalących skoro żeby dotrzeć do WARS-a, musiałam przejść przez zadymiony wagon?
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to palić może każdy byle z 2-3 metry ode mnie bym nie prześmiergła.
|
|
#963 |
|
Raczkowanie
|
Nikt nie kazał przechodzić do warsu. Trzeba było siedzieć w przedziale dla nie palących jak nie było się w stanie przejść (co trwa kilka sekund), albo jeździć IC. Dyskryminacja jest bo mi się zabrania czegoś co nie jest uznane za przestępstwo. Dyskryminacja ze względu na przekonania dot. zdrowia. Pić nie można ale jak ktoś pije to konduktor przymyka oko, nigdy nie widziałam,żeby ktoś dostał mandat przez picie alkoholu w PKP.
Fajki nie kosztują 15zł tylko 10. Nie wiem czemu dziecko musi być na pierwszym miejscu. Trzeba je traktować jak małego człowieka a nie "puci,puci słodki malutki" któremu wszystko wolno bo to przecież dziecko i jak chce lizaka to mu kupić i czekoladę też i zabawkę i kolejną niepotrzebną koszulkę i plecak którego nie da rady podnieść i w przyszłości samochód a później mieszkanie. Pozatym skąd wiesz,że to dziecko nie było uczulone na coś co jest w tym lizaku? Mój kumpel (3lata) jest uczulony na czekoladę, mimo to płacze za nią, prosi o nią rodziców. Więc co rodzic ma kupić, bo dziecko chce? Bo ludzie pomyślą,że zły rodzic bo dziecku nie kupił czekolady a sobie fajki tak (rodzice palą) czy,że zamiast tego kupili mu lizaka za 0,15gr zamiast czekolady za 3zł. Przecież to jawna oszczędność! Jak palę to pytam się ludzi stojących przy mnie czy im to będzie przeszkadzać. Jak mówią,że tak to odchodzę dalej. Rozumiem,że ktoś dymu nie lubi ale nie rozumiem tylko dlaczego nie można było pogodzić w lokalach miejsc dla palących i niepalących i czemu państwo wtrąca się w sprawy w które nie powinno ingerować. Mają budżet reperować a nie bawić się w takie głupie ustawy. To nie socjalizm tylko demokracja.
Edytowane przez guglak Czas edycji: 2011-08-11 o 10:06 |
|
|
|
#964 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#965 |
|
Zadomowienie
|
Najbardziej denerwujący są palacze, którzy stoją obok mnie i widzą, że dym idzie prosto na mnie, ale nie przyjdzie na myśl im się odsunąć
![]() Jak ktoś się chce truć, to jego sprawa - ale niech nie truje innych. W sumie to dziwi mnie, jak ktoś wie, że zaczynając palenie/branie narkotyków bardzo łatwo można wpaść w uzależnienie, a mimo to zaczyna. (Akurat to może być trochę kontrowersyjne, bo nie każdy, kto wypalił kilka papierosów, wpadał w uzależnienie - ale większość tak). I nie rozumiem takiego trucia się na własne życzenie. Przecież każdy papieros/alkohol/narkotyk to dawka trucizny. |
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na palenie też przymykali długo oko, choć to trudniej ukryć-śmierdzi jak palisz w przedziale. Fajki śmierdzą i jak ten smród lubisz, to pal sobie w domu do woli. Natomiast w miejscu publicznym nie zmuszaj innych do wąchania Twoich smrodliwych przyjemności, a na dodatek szkodliwych dla innych [dla Ciebie to pół biedy, Twoje żuycie, Twój rak]. A jak nie możesz w pociągu/restauracji/pubie wytrzymać to sobie kup gumy nikotynowe... ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Poza tym, jako człowiek, który nie umie sobie odmówić przyjemności powinnaś zrozumieć dziecko, które też ma na coś ochotę. Tak, wiem, nałóg. Ale jak ćwiczysz silną wolę dziecka to czemu nie poćwiczysz swojej?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#967 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#968 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Owszem, nikt nie kazał mi przechodzić do WARS-a, ale miałam takie prawo. I nie podobało mi się, że muszę przejść przez wagony dla palących. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Niech będzie, że 10 zł kosztują. Nie wiem, nie palę. Cytat:
Cytat:
|
|
#969 |
|
Zakorzeniona
|
Nie palę, paliłam kiedyś okazjonalnie, ale nigdy nie chciałam się uzależnić. Nie chciałabym być od czegokolwiek uzależniona, zwłaszcza od czegoś, co pochłania tyle kasy i niszczy mi zdrowie. Wdychać dymu też nie lubię, dlatego ten zakaz mnie cieszy. Co do przedziałów dla palących, które były kiedyś - dziwiło mnie, kiedy ktoś siadając tam miał pretensje do osób palących. Kiedy nie było innych miejsc i siadałam tam, to godziłam się z tym, że palacze mają prawo zapalić i nie zwracałam nikomu uwagi (większość i tak pytała, czy będzie nam przeszkadzało). Tak samo idąc do klubu wiedziałam, że prześmierdnę
Dyskryminacja palących - ktoś może tak stwierdzić, ale zapomina chyba, że palenie niszczy zdrowie osób wdychających dym. To nie jest tak, że Ty sobie zapalisz i Twoje zdrowie tylko na tym ucierpi.
|
|
|
|
#970 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja się duszę w niewielkiej ilości dymu tytoniowego.PKP nie dyskryminuje palaczy, po prostu nie pozwala im palić w swoich wagonach. Tak samo nie pozwala pić alkoholu w swoich wagonach.
|
|
#971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie gorszy, trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że jak ty palisz, to potem wydmuchujesz. I są tacy, którzy nie chcą, żebyś wydmuchiwała w ich otoczeniu.... Palenie bierne też szkodzi. Co z tego, że wydmuchujesz w wagonie X, skoro w całym pociągu śmierdzi.
|
|
#972 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A za alkohol były i będą mandaty. Widocznie się z tym nie spotkałaś. I mały paradoks: palić nie możecie nigdzie, ale kupujcie fajki bo akcyza leci
|
|
|
|
|
#973 |
|
Zakorzeniona
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2868961 5]palić nie możecie nigdzie[/QUOTE]
Jak to nigdzie? Można do woli w swoim domu. Tylko, że mam sąsiada, który u siebie w domu palić nie chce, więc wychodzi na klatkę
|
|
|
|
#974 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2868961 5]Mimo, że nie jest zobowiązane to przedziały dla palaczy były od naprawdę wielu, wielu lat.[/QUOTE]
Od wielu wielu lat były też miejscówki w 2 klasie TLK, a od jakiegoś czasu ich nie ma ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#975 |
|
Raczkowanie
|
Idąc Waszym tokiem myślenia w PKP powinno się zakazać jedzenia w przedziałach (można tylko w warsie). Jak czuję kiełbachę to mam autentyczny odruch wymiotny którego nie mogę pozbyć się przez resztę dnia, pomidorów i jajek i sera też nie bo również źle to znoszę. Kawy pić nie można bo nie każdy lubi zapach i może być w/w.
Ja dziecka nie będę stawiać niżej tylko na równi. Jakbym mu powiedziała,że idziemy tylko po rzeczy dla mnie to nic bym mu nie kupiła. Jakbym nie powiedziała a coś by chciał to by dostał. Jakbym powiedziała,że idziemy kupić coś tylko dla niego to choćbym miała tam zejść z głodu nikotynowego to fajek (papierosów) bym sobie nie kupiła. Skoro się coś powiedziało to trzeba działać konsekwentnie. Co do lokalów w których jest podział to jestem za. Naprawdę rozumiem,że nie lubicie dymu i nie chcecie go wdychać. Tylko zrozumcie też palaczy. Czemu im nie przydzielono żadnych miejsc, gdzieś dalej (to nieszczęsne PKP). Tak samo z niepełnosprawnymi i kobietami z dziećmi w wózkach. Czemu oni nie mają wyznaczonych miejsc? Wszyscy są pełnoprawnymi obywatelami i skoro państwo czegoś zabrania to państwowa spółka powinna posiadać miejsca dla każdego. Shanaya w końcu ktoś kto rozumie o co mi chodzi
Edytowane przez guglak Czas edycji: 2011-08-11 o 10:38 |
|
|
|
#976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak przecież zapach kiełbachy, kawy i dym z papierosów to to samo. I zaliczane jest do biernego palenia i tak samo szkodzi.
|
|
#977 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Niemniej pomidory, jajka i ser nie szkodzą. Dym tytoniowy, owszem.Cytat:
|
|
#978 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałam na myśli, że BYŁY takie przedziały, post na szybko pisany i stąd przejęzyczenie ![]() Jeśli chodzi o alkohol... Tak naprawdę zależy od konduktora i kierownika pociągu. Sama byłam wielokrotnie świadkiem jak konduktor zauważył w śmietniku puszkę, delikwent się przyznał ale zachowywał się kulturalnie, grzecznie, nikogo nie zaczepiał więc mandatu nie dostał. Zależy na kogo się trafi. Wszędzie są służbiści i Ci, którzy przymkną oko. Z kolei były sytuacje, gdy pijany się awanturował, skakał z rączkami do SOK-istów to pana wysadzali na większej stacji i tam już czekał patrol. Nie ma co generalizować. |
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#980 |
|
Raczkowanie
|
Mi akurat szkodzi jak ktoś przy mnie je w publicznych środkach lokomocji. Jak poczuje jedzenie )w szczególności) jedzenie to wymiotuje jedzeniem, później żółcią i resztę dnia mam z głowy bo ledwo żyję. Więc przez to rozstrajam sobie żołądek i wrzodów się mogę nabawić. A to wszystko przez to,że mam chorobę lokomocyjną i żadne tabletki na wymioty nie pomagają.
Co do przedziałów dla ludzi z dziećmi i niepełnosprawnych to jadąc jakimkolwiek pociągu do Podlasia się z tym nie spotkałam. Do Warszawy owszem, Poznania i Wrocławia też czyli wychodzi na to,że tylko w większych miastach są dzieci i niepełnosprawni.
|
#981 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki jest sens prowadzenia dyskusji, jeżeli jest problem z odróżnieniem potrzeby biologicznej - jedzenia, czyli tej najbardziej podstawowej, odpowiadającej za funkcjonowanie organizmu od uzależnienia nikotynowego z potwierdzonym naukowo negatywnym wpływem na otoczenie
?odpowiem: sensu ni ma ![]() a ponadto z hazardzistami nie gadam o hazardzie, z palaczami o papierosach, etc. (kilka razy widziałam sytuacje, że palacz za jednego papieroska, gdyby mógł, to by sprzedał własną babcię )
|
#983 |
|
Raczkowanie
|
Ale przecież nikt nikomu nie każe siedzieć z palaczami, ja też nie mówię,że w całym pociągu powinno się palić. Jakby było miejsce wyznaczone,że tylko tam można a w reszcie pociągu jak się zapali to będą ogromne kary i wtedy nikt by nie kazał niepalącym wchodzić tam gdzie się pali. Mógłby być to ostatni wagon/przedział gdzie będą sami palący i żeby mogli zapalić się tam na śmierć. Z jedzeniem tak samo. Jest Wars jak ktoś chce zjeść to niech sobie tam pójdzie a nie zasmradza cały przedział.
Ja jako palaczka szanuję decyzję niepalących i oczekuję od was szacunku dla mnie. Nie może być on jednostronny. Jeśli chcę z własnej woli się truć powinno mi się to umożliwić. Jestem pełnoletnia, mam prawa a jednak nie do końca. Kupić papierosy mam prawo ale zapalić już nie. Gdzie tu sens? Gdzie logika? Jak zakazać palić to na całego. Wprowadzić zakaz kupowania wyrobów tytoniowych, zlikwidować je zupełnie. Też nie widzę sensu tej dyskusji bo jedyna słuszna prawda leży po Waszej stronie. Wy nie akceptujecie innego zdania iż wasze i to mnie najbardziej boli. Zawsze byłam fair w stosunku do niepalących. Jak ktoś mi mówił,że mu nie pasuje dym to się spokojnie przenosiłam ale widzę,że u niepalących jest postawa roszczeniowa. Skoro Wy możecie to ja też.
Edytowane przez guglak Czas edycji: 2011-08-11 o 12:24 |
|
|
|
#984 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mnie okropnie wkurza jak ktoś sobie na ulicy idzie a za nim chmura dymu papierosowego. |
|
|
|
|
#985 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Super, ale innym to już może.---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#986 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez guglak Czas edycji: 2011-08-11 o 12:31 |
||
|
|
|
#987 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem palaca , rozumiem zakaz palenia w pociagach , knajpach itp jednak nie rozumiem jesli przed barem sa popielniczki , ludzie pala a ktos ma jakies 'ale' to gdzie mamy palic zamknac nas w klatkach najlepiej i wyslac w kosmos
|
|
#989 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#990 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja wcale nie jestem za zamknięciem palaczy w izolatkach, uważam że powinni mieć swoje miejsce do palenia, o ile będzie ono na tyle odgrodzone, żeby ten dym nie przeszkadzał dzieciom itp. Mój TŻ pali (niestety) i też często musi się natrudzić, żeby znaleźć ustronne miejsce na papieroska
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

Nie twierdzę, że lizak jest bardzo ważny, ale przykre jest jak rodzic najpierw myśli o swoich drogich przyjemnościach (15 zł za papierosy w porównaniu do złotówki za lizaka), "a jak starczy" to dopiero kupi coś dziecku.

Zapalę za to 

Ja się duszę w niewielkiej ilości dymu tytoniowego.