Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-11, 09:34   #961
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

Cytat:
Napisane przez guglak Pokaż wiadomość
Mam określoną kwotę na wydanie. Kupie sobie fajki i jak starczy to i lizaka.
Jak starczy to i lizaka... Przykre Nie twierdzę, że lizak jest bardzo ważny, ale przykre jest jak rodzic najpierw myśli o swoich drogich przyjemnościach (15 zł za papierosy w porównaniu do złotówki za lizaka), "a jak starczy" to dopiero kupi coś dziecku.

Cytat:
Co za różnica jakiego? i tak zaraz zje i za 10min o tym zapomni.
Dla dziecka to niekiedy różnica czy dostanie tego lizaka, którego chce, czy byle jakiego za 10 gr., bo mamusia musi mieć papierosy za 15 zł... I żałuje potem niecałej złotówki na lizaka, którego wypatrzyło sobie dziecko.

Cytat:
Mnie denerwuje,że nigdzie nie można zapalić. Najbardziej denerwuje mnie to w pkp. Były przedziały dla palących i niepalących. Każdy ma wybór, a teraz jest to narzucone. To dyskryminacja palących.
Pić alkoholu też w PKP nie można, a jakoś nie uważam by to była dyskryminacja pijących.
Dyskryminacja palących byłaby wtedy gdyby palacze mieli zakaz jeżdżenia pociągami, a nie mają tego zakazu. Po prostu podczas jazdy nie mogą palić papierosów.

Mnie wkurzały wagony dla palących. Co z tego, że ja byłam w tym dla niepalących skoro żeby dotrzeć do WARS-a, musiałam przejść przez zadymiony wagon?
Stary 2011-08-11, 09:56   #962
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja palilam jak fajki byly po 5 zl takie drozsze. Teraz sobie nie wyobrazam.
Pamiętam .. jak LM'y kosztowało 4,70 .. ( nie paliłam - koleżanki paliły i widziałam po opakowaniu) a teraz nie wiem ile kosztują ..

Dla mnie to palić może każdy byle z 2-3 metry ode mnie bym nie prześmiergła.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:03   #963
guglak
Raczkowanie

Nikt nie kazał przechodzić do warsu. Trzeba było siedzieć w przedziale dla nie palących jak nie było się w stanie przejść (co trwa kilka sekund), albo jeździć IC. Dyskryminacja jest bo mi się zabrania czegoś co nie jest uznane za przestępstwo. Dyskryminacja ze względu na przekonania dot. zdrowia. Pić nie można ale jak ktoś pije to konduktor przymyka oko, nigdy nie widziałam,żeby ktoś dostał mandat przez picie alkoholu w PKP.

Fajki nie kosztują 15zł tylko 10. Nie wiem czemu dziecko musi być na pierwszym miejscu. Trzeba je traktować jak małego człowieka a nie "puci,puci słodki malutki" któremu wszystko wolno bo to przecież dziecko i jak chce lizaka to mu kupić i czekoladę też i zabawkę i kolejną niepotrzebną koszulkę i plecak którego nie da rady podnieść i w przyszłości samochód a później mieszkanie. Pozatym skąd wiesz,że to dziecko nie było uczulone na coś co jest w tym lizaku? Mój kumpel (3lata) jest uczulony na czekoladę, mimo to płacze za nią, prosi o nią rodziców. Więc co rodzic ma kupić, bo dziecko chce? Bo ludzie pomyślą,że zły rodzic bo dziecku nie kupił czekolady a sobie fajki tak (rodzice palą) czy,że zamiast tego kupili mu lizaka za 0,15gr zamiast czekolady za 3zł. Przecież to jawna oszczędność!

Jak palę to pytam się ludzi stojących przy mnie czy im to będzie przeszkadzać. Jak mówią,że tak to odchodzę dalej. Rozumiem,że ktoś dymu nie lubi ale nie rozumiem tylko dlaczego nie można było pogodzić w lokalach miejsc dla palących i niepalących i czemu państwo wtrąca się w sprawy w które nie powinno ingerować. Mają budżet reperować a nie bawić się w takie głupie ustawy. To nie socjalizm tylko demokracja.

Edytowane przez guglak
Czas edycji: 2011-08-11 o 10:06
guglak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:09   #964
jj4u
Rozeznanie

GG do jj4u

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Pewnie zostanę zaraz zjechana przez palaczki, ale nie rozumiem kupowania fajek gdy człowieka na nie nie stać. Tzn. fajki to wg mnie zbyt drogi interes by człowiek, któremu starcza ledwo od pierwszego do pierwszego się od nich uzależniał. A jak go nie stać to niech rzuci i tyle.
Dlatego ja nie palę. Po prostu nie było by mnie na to stać.

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
ciri - zgadzam się... Dla mnie to po prostu ludzka głupota.

A jak już jesteśmy przy papierosach, to dziwiło mnie oburzenie palaczy na zakaz palenia w miejscach publicznych (barach, kawiarniach itd.). Jako osoba uczulona na dym z papierosów (potrafię kichać przez godzinę jak tylko poczuję dym) niesamowicie cieszę się z możliwości wyjścia do baru i tym podobnych miejsc bez przejmowania się, że będę cuchnąć fajkami/kichać. Chyba łatwiej palaczowi wyjść na dwór i zapalić, niż niepalącemu znoszenie palenia*.

*trochę masło maślane, ale wiecie co mam na myśli
Ja też niesamowicie się cieszę, że jest zakaz palenia w miejscach publicznych. Wkur... mnie tylko, że palacze sobie nie wzięli tego przepisu do serca;/ I nadal dmuchają we mnie śmierdzącym dymem na ulicy;/

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Camel light 10,30

10,30x6,5 (w weekend palę trochę mniej) = 66,95x4tyg=267,8

Się nie uzależniaj, się oducz, se rzuć yhm spoko. Ale alkoholika to zaprowadzicie grzecznie na AA, na terapię darmową, na detoksik. A papierosy to se się sam Luz. Bo to jak pierdnąć. Bo mój mąż szwagierki kowala z naprzeciwka rzucił z dnia na dzień to znaczy, że się da tylko trzeba chcieć Zapalę za to

A więc dziwi mnie ludzki pogląd, że uzależnienie od papierosów to żadne uzależnienie.
Do pozbycia się każdego uzależnienia potrzebna jest silna wola. Poza tym są ośrodki, gdzie pomaga się ludziom rzucić palenie. Z resztą jak nie chcesz to nie rzucaj, przecież nikt Ci nie karze

Cytat:
Trzeba odmawiać dziecku z głową. Jak się idzie do sklepu i mówi: Idziemy po zakupy dla mamusi/taty/babci itp. to choćby się waliło i paliło to uważam,że nic nie powinno dostać. Jak kilka razy dostanie to jęczeć zacznie.

Nie rozumiem dlaczego miałabym nie kupić fajek bo dziecko chce lizaka. Mam określoną kwotę na wydanie. Kupie sobie fajki i jak starczy to i lizaka. Co za różnica jakiego? i tak zaraz zje i za 10min o tym zapomni.

Mnie denerwuje,że nigdzie nie można zapalić. Najbardziej denerwuje mnie to w pkp. Były przedziały dla palących i niepalących. Każdy ma wybór, a teraz jest to narzucone. To dyskryminacja palących.
A ja się bardzo cieszę, że 'nigdzie' nie można zapalić. Pewnie nie chciałabyś siedzieć w przedziale z osobą, która śmierdzi nie wiem. piwem, moczem itp? Niektórzy nie chcą siedzieć w oparach tytoniu.

Nowe notki:
Flormar
Eveline Colour Instant 627I 623
Wakacyjne paznokcie

jj4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:10   #965
reverse
Zadomowienie

Najbardziej denerwujący są palacze, którzy stoją obok mnie i widzą, że dym idzie prosto na mnie, ale nie przyjdzie na myśl im się odsunąć
Jak ktoś się chce truć, to jego sprawa - ale niech nie truje innych.

W sumie to dziwi mnie, jak ktoś wie, że zaczynając palenie/branie narkotyków bardzo łatwo można wpaść w uzależnienie, a mimo to zaczyna.
(Akurat to może być trochę kontrowersyjne, bo nie każdy, kto wypalił kilka papierosów, wpadał w uzależnienie - ale większość tak).

I nie rozumiem takiego trucia się na własne życzenie. Przecież każdy papieros/alkohol/narkotyk to dawka trucizny.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:16   #966
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nie kazał przechodzić do warsu. Trzeba było siedzieć w przedziale dla nie palących jak nie było się w stanie przejść (co trwa kilka sekund), albo jeździć IC. Dyskryminacja jest bo mi się zabrania czegoś co nie jest uznane za przestępstwo. Dyskryminacja ze względu na przekonania dot. zdrowia. Pić nie można ale jak ktoś pije to konduktor przymyka oko, nigdy nie widziałam,żeby ktoś dostał mandat przez picie alkoholu w PKP.
Widziałam, 50 zł za taką przyjemność.
Na palenie też przymykali długo oko, choć to trudniej ukryć-śmierdzi jak palisz w przedziale.

Fajki śmierdzą i jak ten smród lubisz, to pal sobie w domu do woli. Natomiast w miejscu publicznym nie zmuszaj innych do wąchania Twoich smrodliwych przyjemności, a na dodatek szkodliwych dla innych [dla Ciebie to pół biedy, Twoje żuycie, Twój rak]. A jak nie możesz w pociągu/restauracji/pubie wytrzymać to sobie kup gumy nikotynowe...

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Poza tym, jako człowiek, który nie umie sobie odmówić przyjemności powinnaś zrozumieć dziecko, które też ma na coś ochotę.

Tak, wiem, nałóg. Ale jak ćwiczysz silną wolę dziecka to czemu nie poćwiczysz swojej?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:19   #967
guglak
Raczkowanie

Cytat:
A ja się bardzo cieszę, że 'nigdzie' nie można zapalić. Pewnie nie chciałabyś siedzieć w przedziale z osobą, która śmierdzi nie wiem. piwem, moczem itp? Niektórzy nie chcą siedzieć w oparach tytoniu.
Jeśli bym siedziała w przedziale dla niepalących to grzecznie i stanowczo powiedziałabym,że palić tu nie wolno. Jakby nie podziałało to do konduktora lub kierownika pociągu. Skuteczność 100% (sprawdzałam). Jakbym siedziała w przedziale dla palących to albo bym się przesiadła do konkretnego przedziału albo bym cicho siedziała. Teraz wygląda to tak,że niepalący mają wszystkie prawa a palący nie mają żadnych (gorszy gatunek obywatela kraju).

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Tak, wiem, nałóg. Ale jak ćwiczysz silną wolę dziecka to czemu nie poćwiczysz swojej?
Ja akurat palę bardzo mało (właśnie ćwicząc silną wolę). Jakaś paczka na 1 miesiąc. Spokojnie mogę i 9 godzin jechać bez palenia. Nie znoszę jednak takiej dyskryminacji. Dla jednych wszystko a dla drugich nic.

Stary 2011-08-11, 10:21   #968
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nikt nie kazał przechodzić do warsu. Trzeba było siedzieć w przedziale dla nie palących jak nie było się w stanie przejść (co trwa kilka sekund), albo jeździć IC.
IC? InterCity? Co by to dało?

Owszem, nikt nie kazał mi przechodzić do WARS-a, ale miałam takie prawo. I nie podobało mi się, że muszę przejść przez wagony dla palących.

Cytat:
Dyskryminacja jest bo mi się zabrania czegoś co nie jest uznane za przestępstwo.
Palenie nie jest przestępstwem, ale PKP nie jest zobowiązane do załatwiania palaczom miejsca do palenia. Picie alkoholu też nie jest przestępstwem, ale PKP nie ma obowiązku załatwiać osobom pijącym miejsca do picia alkoholu.

Cytat:
Dyskryminacja ze względu na przekonania dot. zdrowia. Pić nie można ale jak ktoś pije to konduktor przymyka oko, nigdy nie widziałam,żeby ktoś dostał mandat przez picie alkoholu w PKP.
A ja nie widziałam by ktoś dostał mandat za palenie w wagonie dla niepalących, i co?

Cytat:
Fajki nie kosztują 15zł tylko 10.
Tj. papierosy, tak? Czy faktycznie fajki?

Niech będzie, że 10 zł kosztują. Nie wiem, nie palę.

Cytat:
Nie wiem czemu dziecko musi być na pierwszym miejscu. Trzeba je traktować jak małego człowieka a nie "puci,puci słodki malutki" któremu wszystko wolno bo to przecież dziecko i jak chce lizaka to mu kupić i czekoladę też i zabawkę i kolejną niepotrzebną koszulkę i plecak którego nie da rady podnieść i w przyszłości samochód a później mieszkanie.
Dziecko nie musi być na pierwszym miejscu, ale przykro się robi jak się widzi, że rodzic myśli tylko o sobie. Jego papierosy na pierwszym miejscu... "A jak starczy" to dzieciak dostanie lizaka...

Cytat:
Rozumiem,że ktoś dymu nie lubi ale nie rozumiem tylko dlaczego nie można było pogodzić w lokalach miejsc dla palących i niepalących i czemu państwo wtrąca się w sprawy w które nie powinno ingerować.
Są w wielu lokalach sale dla palących. I dobrze, że są. Jak ktoś chce, to niech pali. Tylko w takich salach nie powinno być osób niepełnoletnich. Ani samych ani z rodzicami.
Stary 2011-08-11, 10:24   #969
invisible_01
Zakorzeniona

Nie palę, paliłam kiedyś okazjonalnie, ale nigdy nie chciałam się uzależnić. Nie chciałabym być od czegokolwiek uzależniona, zwłaszcza od czegoś, co pochłania tyle kasy i niszczy mi zdrowie. Wdychać dymu też nie lubię, dlatego ten zakaz mnie cieszy. Co do przedziałów dla palących, które były kiedyś - dziwiło mnie, kiedy ktoś siadając tam miał pretensje do osób palących. Kiedy nie było innych miejsc i siadałam tam, to godziłam się z tym, że palacze mają prawo zapalić i nie zwracałam nikomu uwagi (większość i tak pytała, czy będzie nam przeszkadzało). Tak samo idąc do klubu wiedziałam, że prześmierdnę Dyskryminacja palących - ktoś może tak stwierdzić, ale zapomina chyba, że palenie niszczy zdrowie osób wdychających dym. To nie jest tak, że Ty sobie zapalisz i Twoje zdrowie tylko na tym ucierpi.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:24   #970
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Teraz wygląda to tak,że niepalący mają wszystkie prawa a palący nie mają żadnych (gorszy gatunek obywatela kraju).
Tyle, że niepalący nikomu nie szkodzi, ani niepalącemu ani palącemu. Za to palący szkodzi. Niektórzy mają uczulenie na dym Ja się duszę w niewielkiej ilości dymu tytoniowego.

PKP nie dyskryminuje palaczy, po prostu nie pozwala im palić w swoich wagonach. Tak samo nie pozwala pić alkoholu w swoich wagonach.
Stary 2011-08-11, 10:25   #971
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli bym siedziała w przedziale dla niepalących to grzecznie i stanowczo powiedziałabym,że palić tu nie wolno. Jakby nie podziałało to do konduktora lub kierownika pociągu. Skuteczność 100% (sprawdzałam). Jakbym siedziała w przedziale dla palących to albo bym się przesiadła do konkretnego przedziału albo bym cicho siedziała. Teraz wygląda to tak,że niepalący mają wszystkie prawa a palący nie mają żadnych (gorszy gatunek obywatela kraju).

aj, takie pitolenie

nie gorszy, trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że jak ty palisz, to potem wydmuchujesz. I są tacy, którzy nie chcą, żebyś wydmuchiwała w ich otoczeniu.... Palenie bierne też szkodzi. Co z tego, że wydmuchujesz w wagonie X, skoro w całym pociągu śmierdzi.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:31   #972
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
IC? InterCity? Co by to dało?

Palenie nie jest przestępstwem, ale PKP nie jest zobowiązane do załatwiania palaczom miejsca do palenia. Picie alkoholu też nie jest przestępstwem, ale PKP nie ma obowiązku załatwiać osobom pijącym miejsca do picia alkoholu.
Mimo, że nie jest zobowiązane to przedziały dla palaczy były od naprawdę wielu, wielu lat. Teraz w całym składzie wagonów są raptem 2 przedziały dla palących. Nikt nie każe Ci siedzieć i wąchać, niech każdy trzyma się swojego przedziału i tyle. Nie sądzę, że palacz Ci wejdzie do przedziału i chuchnie w twarz, bez przesady.

A za alkohol były i będą mandaty. Widocznie się z tym nie spotkałaś.

I mały paradoks: palić nie możecie nigdzie, ale kupujcie fajki bo akcyza leci
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:35   #973
invisible_01
Zakorzeniona

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2868961 5]palić nie możecie nigdzie[/QUOTE]
Jak to nigdzie? Można do woli w swoim domu. Tylko, że mam sąsiada, który u siebie w domu palić nie chce, więc wychodzi na klatkę
Stary 2011-08-11, 10:35   #974
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2868961 5]Mimo, że nie jest zobowiązane to przedziały dla palaczy były od naprawdę wielu, wielu lat.[/QUOTE]

Od wielu wielu lat były też miejscówki w 2 klasie TLK, a od jakiegoś czasu ich nie ma

Cytat:
Teraz w całym składzie wagonów są raptem 2 przedziały dla palących.
Serio są?

Cytat:
Nikt nie każe Ci siedzieć i wąchać, niech każdy trzyma się swojego przedziału i tyle. Nie sądzę, że palacz Ci wejdzie do przedziału i chuchnie w twarz, bez przesady.
Gorzej, że w TLK i IR nie ma rezerwacji miejsc. Nie wiem na kogo trafię w danym przedziale

Cytat:
A za alkohol były i będą mandaty. Widocznie się z tym nie spotkałaś.
Nie spotkałam się.
Stary 2011-08-11, 10:36   #975
guglak
Raczkowanie

Idąc Waszym tokiem myślenia w PKP powinno się zakazać jedzenia w przedziałach (można tylko w warsie). Jak czuję kiełbachę to mam autentyczny odruch wymiotny którego nie mogę pozbyć się przez resztę dnia, pomidorów i jajek i sera też nie bo również źle to znoszę. Kawy pić nie można bo nie każdy lubi zapach i może być w/w.

Ja dziecka nie będę stawiać niżej tylko na równi. Jakbym mu powiedziała,że idziemy tylko po rzeczy dla mnie to nic bym mu nie kupiła. Jakbym nie powiedziała a coś by chciał to by dostał. Jakbym powiedziała,że idziemy kupić coś tylko dla niego to choćbym miała tam zejść z głodu nikotynowego to fajek (papierosów) bym sobie nie kupiła. Skoro się coś powiedziało to trzeba działać konsekwentnie.

Co do lokalów w których jest podział to jestem za. Naprawdę rozumiem,że nie lubicie dymu i nie chcecie go wdychać. Tylko zrozumcie też palaczy. Czemu im nie przydzielono żadnych miejsc, gdzieś dalej (to nieszczęsne PKP). Tak samo z niepełnosprawnymi i kobietami z dziećmi w wózkach. Czemu oni nie mają wyznaczonych miejsc? Wszyscy są pełnoprawnymi obywatelami i skoro państwo czegoś zabrania to państwowa spółka powinna posiadać miejsca dla każdego.

Shanaya w końcu ktoś kto rozumie o co mi chodzi

Edytowane przez guglak
Czas edycji: 2011-08-11 o 10:38
Stary 2011-08-11, 10:39   #976
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Idąc Waszym tokiem myślenia w PKP powinno się zakazać jedzenia w przedziałach (można tylko w warsie). Jak czuję kiełbachę to mam autentyczny odruch wymiotny którego nie mogę pozbyć się przez resztę dnia, pomidorów i jajek i sera też nie bo również źle to znoszę. Kawy pić nie można bo nie każdy lubi zapach i może być w/w.

No tak przecież zapach kiełbachy, kawy i dym z papierosów to to samo. I zaliczane jest do biernego palenia i tak samo szkodzi.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:39   #977
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No niestety, nie wszystkiego da się zakazać Niemniej pomidory, jajka i ser nie szkodzą. Dym tytoniowy, owszem.

Cytat:
Tak samo z niepełnosprawnymi i kobietami z dziećmi w wózkach. Czemu oni nie mają wyznaczonych miejsc? Wszyscy są pełnoprawnymi obywatelami i skoro państwo czegoś zabrania to państwowa spółka powinna posiadać miejsca dla każdego.
W PKP są przedziały dla rodziców z dzieckiem i wagony do przewozu osób niepełnosprawnych
Stary 2011-08-11, 10:44   #978
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Od wielu wielu lat były też miejscówki w 2 klasie TLK, a od jakiegoś czasu ich nie ma

Serio są?
Były, ale ja jechałam ostatni raz pociągiem ok. 2 lata temu a wiec przed ustawą. Mogę się mylić, jeśli mówisz, że teraz nie ma ok, nie sprzeczam się Miałam na myśli, że BYŁY takie przedziały, post na szybko pisany i stąd przejęzyczenie

Jeśli chodzi o alkohol... Tak naprawdę zależy od konduktora i kierownika pociągu. Sama byłam wielokrotnie świadkiem jak konduktor zauważył w śmietniku puszkę, delikwent się przyznał ale zachowywał się kulturalnie, grzecznie, nikogo nie zaczepiał więc mandatu nie dostał. Zależy na kogo się trafi. Wszędzie są służbiści i Ci, którzy przymkną oko. Z kolei były sytuacje, gdy pijany się awanturował, skakał z rączkami do SOK-istów to pana wysadzali na większej stacji i tam już czekał patrol. Nie ma co generalizować.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 10:44   #979
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Mi nie chodzi o wdychanie dymu samego w sobie. Mi chodzi o to, że to mi szkodzi. Jak ktoś wyjmuje kanapkę z kiełbachą, to też nie jest to dla mnie miłe doznanie, ale raka od tego nie dostanę. Od biernego palenia - niestety tak.
Stary 2011-08-11, 12:07   #980
guglak
Raczkowanie

Mi akurat szkodzi jak ktoś przy mnie je w publicznych środkach lokomocji. Jak poczuje jedzenie )w szczególności) jedzenie to wymiotuje jedzeniem, później żółcią i resztę dnia mam z głowy bo ledwo żyję. Więc przez to rozstrajam sobie żołądek i wrzodów się mogę nabawić. A to wszystko przez to,że mam chorobę lokomocyjną i żadne tabletki na wymioty nie pomagają.

Co do przedziałów dla ludzi z dziećmi i niepełnosprawnych to jadąc jakimkolwiek pociągu do Podlasia się z tym nie spotkałam. Do Warszawy owszem, Poznania i Wrocławia też czyli wychodzi na to,że tylko w większych miastach są dzieci i niepełnosprawni.

Stary 2011-08-11, 12:11   #981
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Mi akurat szkodzi jak ktoś przy mnie je w publicznych środkach lokomocji. Jak poczuje jedzenie )w szczególności) jedzenie to wymiotuje jedzeniem, później żółcią i resztę dnia mam z głowy bo ledwo żyję. Więc przez to rozstrajam sobie żołądek i wrzodów się mogę nabawić. A to wszystko przez to,że mam chorobę lokomocyjną i żadne tabletki na wymioty nie pomagają.
Ja mam tak samo, kiedy mam migrenę, ale to wina mojej migreny (w Twoim przypadku choroby lokomocyjnej), że reaguję tak a nie inaczej, a nie tych ludzi. Jedzenie to potrzeba fizjologiczna i zakaz jedzenia byłby bzdurą, zwłaszcza że podróż pociągiem trwa często wiele godzin. To tak, jakby zakazać załatwiania się, bo kible śmierdzą. Albo picia, bo można rozlać.
Stary 2011-08-11, 12:20   #982
dzustam
Zakorzenienie

Jaki jest sens prowadzenia dyskusji, jeżeli jest problem z odróżnieniem potrzeby biologicznej - jedzenia, czyli tej najbardziej podstawowej, odpowiadającej za funkcjonowanie organizmu od uzależnienia nikotynowego z potwierdzonym naukowo negatywnym wpływem na otoczenie ?

odpowiem: sensu ni ma

a ponadto z hazardzistami nie gadam o hazardzie, z palaczami o papierosach, etc. (kilka razy widziałam sytuacje, że palacz za jednego papieroska, gdyby mógł, to by sprzedał własną babcię )

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 12:21   #983
guglak
Raczkowanie

Ale przecież nikt nikomu nie każe siedzieć z palaczami, ja też nie mówię,że w całym pociągu powinno się palić. Jakby było miejsce wyznaczone,że tylko tam można a w reszcie pociągu jak się zapali to będą ogromne kary i wtedy nikt by nie kazał niepalącym wchodzić tam gdzie się pali. Mógłby być to ostatni wagon/przedział gdzie będą sami palący i żeby mogli zapalić się tam na śmierć. Z jedzeniem tak samo. Jest Wars jak ktoś chce zjeść to niech sobie tam pójdzie a nie zasmradza cały przedział.

Ja jako palaczka szanuję decyzję niepalących i oczekuję od was szacunku dla mnie. Nie może być on jednostronny. Jeśli chcę z własnej woli się truć powinno mi się to umożliwić. Jestem pełnoletnia, mam prawa a jednak nie do końca. Kupić papierosy mam prawo ale zapalić już nie. Gdzie tu sens? Gdzie logika? Jak zakazać palić to na całego. Wprowadzić zakaz kupowania wyrobów tytoniowych, zlikwidować je zupełnie.

Też nie widzę sensu tej dyskusji bo jedyna słuszna prawda leży po Waszej stronie. Wy nie akceptujecie innego zdania iż wasze i to mnie najbardziej boli. Zawsze byłam fair w stosunku do niepalących. Jak ktoś mi mówił,że mu nie pasuje dym to się spokojnie przenosiłam ale widzę,że u niepalących jest postawa roszczeniowa. Skoro Wy możecie to ja też.

Edytowane przez guglak
Czas edycji: 2011-08-11 o 12:24
Stary 2011-08-11, 12:23   #984
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
Ja jako palaczka szanuję decyzję niepalących i oczekuję od was szacunku dla mnie. Nie może być on jednostronny. Jeśli chcę z własnej woli się truć powinno mi się to umożliwić. Jestem pełnoletnia, mam prawa a jednak nie do końca. Kupić papierosy mam prawo ale zapalić już nie. Gdzie tu sens? Gdzie logika? Jak zakazać palić to na całego. Wprowadzić zakaz kupowania wyrobów tytoniowych, zlikwidować je zupełnie.
przecież możesz palić - u siebie w domu, w wagonie dla niepalących, w niektórych knajpach.
mnie okropnie wkurza jak ktoś sobie na ulicy idzie a za nim chmura dymu papierosowego.
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 12:26   #985
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Jak zakazać palić to na całego. Wprowadzić zakaz kupowania wyrobów tytoniowych, zlikwidować je zupełnie.
Ja bym była całkiem za tym, ale to niestety niemożliwe. Gdyby przedziały dla palących były odgrodzone - niech będą, nie przeszkadza mi, że ktoś pali w drugiej części wagonu. Szanuję palaczy, ale niestety oni często nie szanują mnie. Już pisałam o sąsiedzie, który notorycznie wychodzi z domu na klatkę na papieroska i siada na schodach, obok których jest moje mieszkanie. Cały dym leci pod drzwiami do mojego mieszkania. Sąsiad nie reaguje na nic. Balkony też mamy bardzo blisko i jak jest ciepło, to pali sobie na balkonie - cały dym ląduje na moim praniu i wlatuje mi przez otwarte okno. To mi przeszkadza. On odpowiada, że nie będzie sobie w domu smrodził Super, ale innym to już może.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Też nie widzę sensu tej dyskusji bo jedyna słuszna prawda leży po Waszej stronie. Wy nie akceptujecie innego zdania iż wasze i to mnie najbardziej boli. Zawsze byłam fair w stosunku do niepalących. Jak ktoś mi mówił,że mu nie pasuje dym to się spokojnie przenosiłam ale widzę,że u niepalących jest postawa roszczeniowa. Skoro Wy możecie to ja też.
Ty nie rozumiesz jednej rzeczy - palenie szkodzi zdrowiu. Bierne tym bardziej. Tu nie chodzi o to, że wkurzają nas palacze sami w sobie - ja po prostu nie chcę być zatruwana wbrew swojej woli. A jestem notorycznie - idąc przez miasto, stojąc na przystanku i tak dalej. Sama nie palę, a mimo to wdycham te wszystkie toksyny.
Stary 2011-08-11, 12:28   #986
guglak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Caramel1 Pokaż wiadomość
przecież możesz palić - u siebie w domu, w wagonie dla niepalących, w niektórych knajpach.
mnie okropnie wkurza jak ktoś sobie na ulicy idzie a za nim chmura dymu papierosowego.
No i o to mi chodzi. Dokładnie. Tylko tyle chcę nic więcej. Tylko właśnie w pociągach jest komunikat,że pociągi są objęte całkowitym zakazem palenia. Ja chcę tylko jeden/dwa przedziały w których by można było. Nic więcej. Rozumiem,że komuś dym przeszkadza i chce siedzieć w czystym powietrzu i dobrze,że tak jest. Tylko,że ja chcę z innymi palaczami siedzieć w śmierdzącym, pełnym dymu przedziale i nam jest to już zabronione.
Cytat:
Ty nie rozumiesz jednej rzeczy - palenie szkodzi zdrowiu. Bierne tym bardziej. Tu nie chodzi o to, że wkurzają nas palacze sami w sobie - ja po prostu nie chcę być zatruwana wbrew swojej woli. A jestem notorycznie - idąc przez miasto, stojąc na przystanku i tak dalej. Sama nie palę, a mimo to wdycham te wszystkie toksyny.
Doskolale to rozumiem. Dlatego jak już pisałam jak ktoś mi powie żebym się odsunęła to tak robię. Nie palę na przystankach ani tam gdzie jest duże skupisko ludzi. Nie palę przy dzieciach i osobach starszych. Chcę mieć jedno miejsce gdzie mogłabym to robiąc bez kombinowania i wychodzenia na mróz. To chyba nie jest aż tak dużo.

Edytowane przez guglak
Czas edycji: 2011-08-11 o 12:31
Stary 2011-08-11, 12:37   #987
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Camel light 10,30

10,30x6,5 (w weekend palę trochę mniej) = 66,95x4tyg=267,8

Się nie uzależniaj, się oducz, se rzuć yhm spoko. Ale alkoholika to zaprowadzicie grzecznie na AA, na terapię darmową, na detoksik. A papierosy to se się sam Luz. Bo to jak pierdnąć. Bo mój mąż szwagierki kowala z naprzeciwka rzucił z dnia na dzień to znaczy, że się da tylko trzeba chcieć Zapalę za to

A więc dziwi mnie ludzki pogląd, że uzależnienie od papierosów to żadne uzależnienie.
Mhmmm... jak Cie stać to super. Ale jak kogoś nie i narzeka że na to, na tamto brak mu pieniędzy to jedynym mądrym wyjściem jest rzucenie. Tak, to jest nałóg, może rzucenie jest trudne ale się da.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Jak starczy to i lizaka... Przykre Nie twierdzę, że lizak jest bardzo ważny, ale przykre jest jak rodzic najpierw myśli o swoich drogich przyjemnościach (15 zł za papierosy w porównaniu do złotówki za lizaka), "a jak starczy" to dopiero kupi coś dziecku.

Dla dziecka to niekiedy różnica czy dostanie tego lizaka, którego chce, czy byle jakiego za 10 gr., bo mamusia musi mieć papierosy za 15 zł... I żałuje potem niecałej złotówki na lizaka, którego wypatrzyło sobie dziecko.

Pić alkoholu też w PKP nie można, a jakoś nie uważam by to była dyskryminacja pijących.
Dyskryminacja palących byłaby wtedy gdyby palacze mieli zakaz jeżdżenia pociągami, a nie mają tego zakazu. Po prostu podczas jazdy nie mogą palić papierosów.

Mnie wkurzały wagony dla palących. Co z tego, że ja byłam w tym dla niepalących skoro żeby dotrzeć do WARS-a, musiałam przejść przez zadymiony wagon?
Zgadzam się we wszystkim.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:

Zgadzam się we wszystkim.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 12:48   #988
talkshit
Zakorzenienie

Cytat:

pic alkoholu nie mozna , jednak pija
ja jestem palaca , rozumiem zakaz palenia w pociagach , knajpach itp jednak nie rozumiem jesli przed barem sa popielniczki , ludzie pala a ktos ma jakies 'ale' to gdzie mamy palic zamknac nas w klatkach najlepiej i wyslac w kosmos
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 12:49   #989
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ja dziecka nie będę stawiać niżej tylko na równi. Jakbym mu powiedziała,że idziemy tylko po rzeczy dla mnie to nic bym mu nie kupiła. Jakbym nie powiedziała a coś by chciał to by dostał. Jakbym powiedziała,że idziemy kupić coś tylko dla niego to choćbym miała tam zejść z głodu nikotynowego to fajek (papierosów) bym sobie nie kupiła. Skoro się coś powiedziało to trzeba działać konsekwentnie.
Dla mnie to jakiś chory trochę system. Nigdy nie słyszałam, by szło się np. do supermarketu i mówiło przed tym do dziecka: "A dziś kupujemy tylko rzeczy dla mamusi". I co, chleb który kupicie też będzie tylko dla mamusi? Nie pojmuję tego.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 12:51   #990
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Doskolale to rozumiem. Dlatego jak już pisałam jak ktoś mi powie żebym się odsunęła to tak robię. Nie palę na przystankach ani tam gdzie jest duże skupisko ludzi. Nie palę przy dzieciach i osobach starszych. Chcę mieć jedno miejsce gdzie mogłabym to robiąc bez kombinowania i wychodzenia na mróz. To chyba nie jest aż tak dużo.
Cieszę się, że masz takie podejście - do takich palaczy nic nie mam Ja wcale nie jestem za zamknięciem palaczy w izolatkach, uważam że powinni mieć swoje miejsce do palenia, o ile będzie ono na tyle odgrodzone, żeby ten dym nie przeszkadzał dzieciom itp. Mój TŻ pali (niestety) i też często musi się natrudzić, żeby znaleźć ustronne miejsce na papieroska
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości