|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najfajniejszy tytuł nowego wątku to... | |||
| Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. |
|
30 | 49,18% |
| Wrześniowe dzieciaczki się wypakowują, październikowe nadal w brzuchach buszują. |
|
6 | 9,84% |
| Ciąży minęły długie miesiące, na świat się szykują jesienne brzdące. |
|
30 | 49,18% |
| Wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem opuszczają brzuchy wrześniowe brzdące. |
|
2 | 3,28% |
| Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy cudne dzieci. |
|
3 | 4,92% |
| Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy jesienne dzieci. |
|
3 | 4,92% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. Mamy IX/X 2011.
Dzień dobry
Wreszcie chłodno Bylismy wczoraj na urdzinach i Alicji - 4 latka ![]() Stefek daje mi non stop popalić rozpychaniem się i kopniakami... Indygo Pewnie, że pamiętam bo u Ciebie sprawdzam w którym jestem tygodniu ![]() Wcześniejszy termin masz też na 18go? ![]() A dla wszystkich skurczonych, zgagowanych i z wszelkimi dolegliwościami przesyłam uściski. Trzymajmy się dziewczynki ![]() Dziewczyny a co się dzieje z Ancią? Kurde jakoś o niej ostatnio myślę...
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się po weekendowo
Coś czuję, że już nie długo każda z nas będzie wchodziła rano na wizaż i meldowała że nadal jest w dwupaku bo to już tak nie długo Mnie wczoraj dopadły pierwsze skurcze i nie powiem miałam mega stracha. Co prawda ich powodem chyba były przytulanki ale bałam się że nie daj boże coś się rozwinie. Ból krzyża przechodzący w ból brzucha i w dodatku po prysznicu nie przeszło, a wybieraliśmy się na chrzciny. Ale na szczęście koło południa wszystko ustało ale brzuch nadal troszkę pobolewał. Dzisiaj już ok Wybieramy się dzisiaj z męża zamówić wózek, ale jaki to się okaże w sklepie. No i łóżeczko, pościel i wszystko inne czego jeszcze nie mamy bo coś czuje że to mój ostatni tydzień w domku jak mnie ta moja ginka weźmie na te badania do szpitala to coś czuje że już z niego tak prędko i sama na pewno nie wyjdę |
|
|
|
#963 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A no chyba już ale na porodówkę się nie wybieram narazie Cytat:
|
|||
|
|
|
#964 |
|
Wtajemniczenie
|
Madzia
![]() indygo wspólczuję Twojemu tacie... życie go nie oszczędza... chociaż będzie miał za niedługo poważny powód do radości... Małgosiu Małgosia ciekawe jak długo pobędziesz w domu... Wciaż trzymamy ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Martunia za 36 tydzień.Dołączyłas widzę do skurczonych dziewczyn A szpitalem się nie stresuj bo będziesz pod opieką ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Agnes Miłości i szczęścia dla Was z okazji 2 latek
|
#965 | |||
|
Rozeznanie
|
Hej
A teraz siedzę i ziewam z tego niewyspania![]() Archinta i Aguś - spóźnione ale szczere życzenia wszystkiego naj, naj, naj i nieskończonej miłości! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gratuluję
|
|
#966 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do torby to najlepiej chciałabym wymiary Tą co mam wydaje mi się za duża, ale boję się kupić za małą, by się nie okazało, że będę musiała dwie zabrać ![]() A co do podkładu, to chyba masz rację. Zapomniałam, że dziecku sie ulewa A może nawet i ja sama jako niedoświadczona mama coś na puste łóżeczko wyleję ![]() Cytat:
Sama też kiedyś obchodziłam rocznicę w sierpniu - no właśnie czemu mój ex do mnie w rocznicę już nie dzwoni (spaczone poczucie humoru ciężarnej )A Tobie Agnes ![]() Jeśli chodzi o ktg, to jak chodziłam do lekarza w Poznaniu, to tam po 30tc robił co tydzień u siebie w gabinecie. Za to w Koszalinie żaden lekarz nie ma u siebie ktg, bo podobno w tym regionie uważa się, że ktg robi się tylko jak coś nie tak. I wtedy wysyła się pacjentkę na IP do badania |
||
|
|
|
#967 | |
|
Rozeznanie
|
wszystkiego naj naj z okazji rocznicy slubu
Cytat:
![]() u nas dzis troszke lzej, bo wczoraj caly wieczor padało, wiec jest czym oddychac a poza tym tez mialam ciezka noc, tak chyba bedzie juz nas meczylo do konca
|
|
#968 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
będzie dobrze zobaczysz
Natka z tym czopem to nie strasz coprawda może odejść wcześniej ale nie dużo, coś koło tygodnia dwóch przed porodem
|
|
#970 |
|
Rozeznanie
|
A teraz tak sobie dumam. Czy będąc w trakcie L4 w szpitalu powyżej 4 dni, to przysługuje odszkodowanie jeśli ktoś jest w taki sposób ubezpieczony? No bo my w firmie np mamy takie zbiorowe ubezpieczenie. No i jeśli Małgosia np. też jest ubezpieczona, a oni by ja tam przyjmowali na 4 dni, potem wypuszczali i znów przyjmowali, to czy jej się za ten pobyt te ubezpieczenie należy? No i jeśli któraś będzie musiała zostać dłużej po porodzie w szpitalu, to oprócz kasy za urodzenie dziecka, to te szpitalne też przysługuje
![]() Będę musiała wysłać na zwiady chyba moją kadrową Choć mi do szpitala nie jest śpieszno, ale jak już tam trafię, to niech ubezpieczalnia mi chociaż za tv odda
|
|
|
|
#971 | |
|
Zadomowienie
|
Rabarbar będzie dobrze i dzidzia urośnie odpowiednio, co do ktg to ja nie mialam i nic o nim nie wiem ![]() Cytat:
)
|
|
|
|
|
#972 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() bez stresu, będzie dobrze, zobaczysz ![]() no to gratki Pochwal się potem jak się mąż spisał ja mam trzecią rocznicę 30 sierpnia. Dotychczas to był cudowny dzien, zobaczymy jak będzie w tym roku![]() MArtunia z przytulankami po 36 tc to Ty juz uważaj ![]() ![]() Natka chcialam Ci powiedziec co mi polozna mowiła o odejsciu czopa - kiedy mozna się spodziewac porodu, ale zapomniałam ![]() ![]() a ja dziś leżę i moja mama nawet mi sama mówiła zebym poleżała ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- aaa ostatnio czop mi odszedl dokladnie 5 godzin od pojawienia sie Konradka na świecie. A wody dopiero przy skurczach partych. Więc teraz wole sie tym nie kierować
Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2011-08-08 o 10:32 |
|
|
|
|
#973 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#974 | |||||
|
Zadomowienie
|
hej Maminki
widać,że weekend się skończył ..ruch od rana ![]() ja powiem Wam,że powoli mam dość dziś kolejna noc z fałszywym alarmem.. torba już dopakowana stała na korytarzu..no ale nadal w dwupaku jesteśmy. tyle ,że ja ledwo żyję ...po podsypiałam całą noc max po pół h potem się budziłam,kręciłam itd.. koszmar dosłownie ![]() dziś robię za zombiaka.. ![]() aaa... powiem Wam,że wieczorem miałam takiego skurczybyka,że łzy mi ciurkiem pociekły..mąż w szoku-nie wiedział co się dzieje.. a ja poleciałam pod prysznic..w tym szoku tak szybko mi poszło golenie się,że aż sama się podziwiam za sprawność ![]() Cytat:
a małej kupiłam ceratkę na gumce-jak prześcieradło- w tesco czasem może coś wypłynąć z pampersa ![]() Cytat:
jak to czop ?? a jak to wyglądało ?? jeśli to czop..to może jeszcze wyprzedzisz wszystkich ![]() Cytat:
i też chce jak ta kobieta wszystkiego dobrego dla Was... i duuuużo miłości ![]() Cytat:
mam siostrzenicę Alę Moja wczoraj w dzień leniwa bardzo była..ale wieczorem i nocą też dała popalić ![]() ojjj się musimy trzymać..jeszcze trochę ![]() Ancia w dwupaku. napewno się pojawi jak trochę czasu będzie miała. Cytat:
![]() gratki za 36
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam uważam kochana, to taki jednorazowy wybryk i już męża uprzedziłam że to przez to te skurcze mnie dopadły więc stwierdził że poczeka 1,5 miesiąca jeszcze a ja mu na to że 1,5 miesiąca to od porodu a do porodu prawie drugie tyle hehe to stwierdził że nie nie
|
|
|
|
#976 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejna biedna ze skurczamiCytat:
(to było takie większe "pasmo", gęstego ciemnego śluzu - sorry za obrazowy opis ) Cytat:
![]() Cytat:
ale tego było trochę, więc gdzie tam reszta a nawet jeśli to będzie tydzień przed tp to może być bo teraz już leci 37tc ![]() Cytat:
a jeśli by to było np z powodu złamanej nogi to już inna sprawa. Ale najlepiej dopytać kogoś kto się faktycznie na tym zna
|
|||||
|
|
|
#977 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#978 |
|
Zadomowienie
|
Natka to leci Ci czop
ale teraz newsy będą na forum
|
|
|
|
#979 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ee 5 godzin u mnie to było wczoraj i na szczęście nie cały...Cytat:
mogą być, ale za tydzień bo chcę jeszcze na wesele iść
|
||
|
|
|
#981 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Dziękuję wszystkim za życzenia ![]() No ale cóż...hmm... no poranek/pobudka był fajny owszem ale potem dzień jak co dzień. Podobnie jak Natka żadnego haziabazia nie dostałam. W sumie moim pomysłem było by chociaż na obiadek sobie gdzieś pójść. My chyba za długo jesteśmy razem by mieć chwile uniesienia przy niby 1 rocznicy... trochę mi przykro bo się jakaś bardziej sentymentalna przy ciąży zrobiłam noooooooNadrobiłam tylko troszeczkę - gł. szukałam info czy Małgosia jeszcze w dwupaku Cytat:
Cytat:
Zdjęcia słodziachne. I że by też tak za rok będziemy miały Do mnie wciąż nie dochodzi ![]() A- i żeby nie było, że ja wyrodna matka i dla synusia wszystko po dzieciakach znajomych biorę to ooo, proszę moje szaleństwo:
|
||
|
|
|
#982 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#983 |
|
Wtajemniczenie
|
ponieważ to dane z netu (z babyonline) to może nie do konca nalezy w to wierzyć
:confuse d:To nie są jeszcze objawy rozpoczęcia akcji porodowej. To swoiste sygnały ostrzegawcze pokazujące, że niedługo się zacznie. Kiedy? Tego, niestety, dokładnie nie wiadomo. Objawy przedporodowe mogą pojawić się już kilka tygodni przed terminem narodzin Twojego maleństwa. Jednak najczęściej pojawiają się jedynie kilka dni lub kilka godzin wcześniej. Oto one. 1. Ucisk w dole brzucha Nacisk na miednicę i odbyt to uczucie, które niedoświadczona przyszła mama może całkowicie zlekceważyć. Tymczasem pojawienie się takiego nacisku oznacza, że poród zbliża się wielkimi krokami. Możesz poczuć skurcze przypominające kolkę brzucha (od lekkich po bardzo wyraźne) i ból w okolicach pachwin. Oprócz tego, często przed porodem pojawia się stały, tępy ból w dolnej części kręgosłupa. Jeśli czułaś go już we wcześniejszych miesiącach, teraz wzmóż czujność, kiedy ból przybierze na sile. Ból przed porodem przenosi się z krzyża w okolice podbrzusza, a czasem jest odczuwalny nawet w nogach. 2. Waga ani drgnie W ostatnim miesiącu ciąży raczej nie obserwuje się przyrostu wagi u kobiety lub jest on nieznaczny. Tuż przed porodem wiele kobiet traci na wadze nawet do półtora kilograma. 3. Huśtawka nastrojów W dniu porodu możesz bez wiadomego powodu poczuć się zdenerwowana lub zaniepokojona. Oznaką zbliżającego się porodu jest też poczucie skrajnego wyczerpania, nieokreślony strach i przygnębienie. Możesz poczuć apatię lub przeciwnie: niezrozumiały przypływ energii. Kilka dni przed porodem zapragniesz przeprowadzić gruntowne porządki: mimo brzuszka zabierzesz się za ścieranie podłogi i – po raz kolejny – układanie niemowlęcych kaftaników w szafce. Jeśli właśnie teraz jesteś w trakcie gruntownych porządków prawdopodobnie obudził się w Tobie syndrom wicia gniazda – to jeden z częstych objawów nadchodzącego porodu. 4. Wydalenie czopa śluzowego Korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Teraz, przed porodem, śluzowy czop zostaje wypchnięty z szyjki macicy, by zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Na bieliźnie możesz zaobserwować galaretowatą, bezwonną kulkę, przezroczystą lub lekko różową. Odejście czopa śluzowego oznacza, że szyjka macicy się rozwiera, jednak pamiętaj, że to indywidualna sprawa każdej kobiety, jak długo potrwa u niej ten proces. Może kilka godzin, ale też może ciągnąć się nawet dwa tygodnie. Od chwili wydalenia czopa lepiej powstrzymać się od stosunków z mężem, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo infekcji. O odejściu czopa powiedz swojemu lekarzowi – być może on zadecyduje o zaaplikowaniu Ci antybiotyków. 5. Intymne objawy Kilka dni przed narodzinami noworodka śluz pochwowy może stać się bardziej obfity i gęstszy, niż dotychczas. Na Twojej bieliźnie pojawiają się cieniutkie różowe albo czerwone niteczki. To nic niepokojącego – po prostu podczas skracania i rozwierania się szyjki macicy pękają pojedyncze naczynka krwionośne i to one zabarwiają wydzielinę pochwową. To znak, że już tylko godziny dzielą Cię od ujrzenia swojego maleństwa – tego typu plamienie zazwyczaj pojawia się mniej więcej dobę przed porodem. Jednak czasami lekkie plamienie może też być spowodowane badaniem ginekologicznym lub stosunkiem seksualnym. 6. Łatwiej oddychać Przed porodem główka dziecka schodzi do kanału rodnego, a dno macicy (czyli jej część, która znajduje się najwyżej, w okolicy mostka) się obniża. Dzięki temu przyszła mama znowu może zaczerpnąć głęboko powietrza, bo ucisk na płuca się w widoczny sposób zmniejsza. Przemieszczenie się dziecka możesz zaobserwować gołym okiem: brzuch nieco się opuszcza i traci swój kształt okrągłej piłeczki. 7. Biegunka Dzień przed lub już w dniu porodu możesz odczuć silne skurcze jelit. Stolce stają się luźne i częste. To nie są objawy zatrucia pokarmowego – w ten sposób organizm kobiety samoistnie oczyszcza się przed porodem. Dzięki temu, puste jelita nie będą stanowiły przeszkody dla napierającej główki noworodka. 8. Skurcze Braxtona-Hicksa Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć raczej nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Im bliżej porodu, tym skurcze stają się bardziej odczuwalne, częstsze i trudno je odróżnić od skurczów porodowych. Jeśli oprócz rytmicznych, coraz częstszych skurczów czujesz ból brzucha lub w okolicy krzyża, to najprawdopodobniej rozpoczął się poród. Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2011-08-08 o 11:23 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#984 |
|
Wtajemniczenie
|
Archi
Ja częściej dostawałam badyle bez okazji jak w ciąży nie bylam. A teraz jak potrzebuje się poczuć tak wiecie jak kobieta zdobywana to kurde nic. ![]() A długo nie jesteśmy razem, raptem 2 lata ![]() Nawet jakiś czas temu postanowiłam dać mu jasno do zrozumienia i powiedziałam "kup mi prezent" i co? NIC.
|
#985 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane..
Mnie tez nocki mecza ostatnio... Skurczy jeszcze nie mam ale te bole kosci cipnych tez sa meczace..i od tygodnia ciagnie mnie jak na okres w podbrzuszu.....Musze sie wybrac do tego polskiego gina ale to chyba w przyszlym tygodniu..... Ale zaczyna sie robic ekscytujaco na watku.... Natko.... U Ciebie to tez moze byc tuz tuz... ![]() Stokrotka Ty to mnie normalnie przerazasz.... ![]() Az sobie przypominam moj ostatni tydzien przed porodem... Byl doslownie tak jak Ty opisujesz ostatnie kilka dni I chyba ta Twoja Sara naporawde wyskoczy niebawem.... Malgosiu ..To fajnie ze do domku..... Tylko tez pewnie za dlugo tam nie posiedzisz.... |
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czop to może odejść dzień przed, 2 tygodnie, więc trudno stwierdzić czy czas na panikę czy nie. Chociaż natka to już może , na bezpiecznym terenie jest. Ja dzisiaj humor z tyłka. Popatrzyłam na tych ludzi w szpitalu i takie przygnębienie mnie dopadło. Jeszcze mam tam ok 5-7min drogi i po tej podróży byłam tak wypompowana, że masakra. |
|
|
|
|
#987 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
hej Mamuśki
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() wszystkiego najlepszego kochana, dużo miłości Cytat:
![]() Cytat:
za wózek i za 36 tydzieńCytat:
Cytat:
Cytat:
za zakupy
|
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziady jedne my tu im dzieci urodzimy, a oni co.... ![]() Natka- Ty wariatko! Właśnie czytałam o Twoim szopie i o weselu No ale w sumie szkoda tej fajnej kiecki ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- dz śliniaki akurat gratisowe ![]() cotynato ![]() AgnesD - wiele |
|
|
|
|
#989 |
|
Wtajemniczenie
|
a tu zupełnie inaczej opisuja czop
![]() Jeśli na bieliźnie zauważysz galaretowatą wydzielinę podbarwioną krwią na różowo lub brązowo, to znak, że należy sprawdzić, czy akcja porodowa się nie zaczyna. Warto pojechać do ginekologa, który to oceni. Ale nie zdziw się, jeśli zostaniesz odesłana z kwitkiem. Odejście czopu śluzowego oznacza jedynie, że kanał rodny jest otwarty i szyjka macicy zaczęła się rozwierać, ale poród może nastąpić dopiero za kilka dni. Wody płodowe Nie czekaj na widowiskowy chlust wody, która pokryje całą podłogę. Takie akcje zarezerwowane są raczej dla filmów... Tak naprawdę możesz poczuć jedynie stróżkę wody spływającą po udach albo tylko wilgoć jakbyś się delikatnie zsiusiała lub spociła. Ilość odpływających wód nie ma znaczenia. Zawsze to znak, że trzeba jechać na porodówkę, bo poród już trwa. Warto wiedzieć, że u wielu pierworódek pęcherz płodowy pęka dopiero w pierwszej fazie porodu, często dopiero na porodówce. u mnie tam był widowiskowy chlust ![]() więc nie wiem w co mam już wierzyć. Chyba tylko w to ze tym razem będzie zupelnie inaczej![]() |
|
|
|
#990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A u mnie dziś chłodniej, musze się znowu zabrać za pakowanko ![]() Przyszły mi dziś ciuszki dla małego, troszkę to trwało, ale nie było wzoru który chciałam. Kurcze dziewczyny, dla mnie na razie to czarna magia te Wasze skurcze, dolegliwości, na prawdę bardzo współczuję ale ostatnio mam takie uczucie, że jak zaciskam pięści to czuję takie jakby drętwienie, nie wiem czy też coś takiego miałyście??
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:33.

bo to już tak nie długo
jak mnie ta moja ginka weźmie na te badania do szpitala to coś czuje że już z niego tak prędko i sama na pewno nie wyjdę 

Wciaż trzymamy 
(spaczone poczucie humoru ciężarnej
coprawda może odejść wcześniej ale nie dużo, coś koło tygodnia dwóch przed porodem 

ale teraz newsy będą na forum