Zapuszczanie włosów - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-02, 20:36   #961
Mocny Akcent
Dolce vita

Dot.: Zapuszczanie włosów

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
A może użyj normalnego szamponu z silniejszym detergentem?
Mam w pogotowiu szampon Dove (z serii silk glow jesli dobrze kojarze, bo nie chce mi sie wstawac do lazienki). Jutro bede myc glowe, wiec uzyje tego szamponu i sprawdze. Powinnam glowe juz dzisiaj umyc, ale uparlam sie, ze nie bede myc codziennie
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 17:42   #962
MadzSch
Raczkowanie

Ja czekam aż bd juz ciepło, przez te mrozy moje włosy wariują. Rano wyjde są ładnie ułozone, wracam i aż boję się w lustro sporzeeć. Siano jaknie wiem. Spróbuje jedwabiu w płynie bo pisze, że zapobiega puszeniu i elektryzowaniu. Już mam resztke więc zużyje i kolejny produkt będzie out Stosuje projekt denko Tez wam się tak dzieje?? Chodzi mi np o puszenie ...
MadzSch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 17:48   #963
201607040946
Konto usunięte

u mnie zimą jest dramat od noszenia czapki robią się przetłuszczone (mimo że umyte tego samego dnia!) i przyklapnięte
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 18:57   #964
kasia2277
Raczkowanie

Ojeju, a ja juz nie wiem w koncu jaka dlugosc maja te moje włosy. Juz mi sie nie chcialo czekac do 7 więc poprosilam siostre zeby dzis mi zmierzyla i powiedziala ze wyszlo 39. No i jej powiedzialam ze to przeciez niemozliwe jak wczesniej bylo 29, a ona powiedziala ze nie bylo 29 tylko tez 39. No a jestem pewna ze nie bylo 39 ! Napewno nie . Nie wiem juz musze jej powiedziec zeby od nowa dokladnie zmierzyla i zapamietała skąd i jak mierzy..
Stary 2011-02-03, 19:03   #965
MadzSch
Raczkowanie

A ja nie nosze czapek a takie siano mi sie robi. Chociaż ostatnio szybciej mi się przetłuszczają. Ale myśle, ze tak za miesiąć skonczy mi się olejek rycynowy i jedwab, zrobie więc sobie przerwe.
Stary 2011-02-03, 19:06   #966
Dotka81
Zakorzenienie

Melduję 2cm przez miesiąc

Dotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 19:12   #967
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Mam w pogotowiu szampon Dove (z serii silk glow jesli dobrze kojarze, bo nie chce mi sie wstawac do lazienki).
Edit: Silk & Slik

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
u mnie zimą jest dramat od noszenia czapki robią się przetłuszczone (mimo że umyte tego samego dnia!) i przyklapnięte
Też noszę czapkę, i ogólnie mam problem z oklapem
Stary 2011-02-03, 20:38   #968
MadzSch
Raczkowanie

Chyba na tym forum pisałyście, że w jedwabiu z bio silka są silikony. Jak są one zapisywane , chciałbym wiedzieć żeby unikac takich produktów.

Cytat:
Napisane przez Dotka81 Pokaż wiadomość
Melduję 2cm przez miesiąc
też bym chciał żeby rosły mi 2 cm na miesiąc, stosujesz cos specjalnego??
Stary 2011-02-03, 21:57   #969
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadzSch Pokaż wiadomość
Chyba na tym forum pisałyście, że w jedwabiu z bio silka są silikony. Jak są one zapisywane , chciałbym wiedzieć żeby unikac takich produktów.

W wątku o silikonach na pierwszej stronie wymienione są wszystkie najczęściej spotykane. Każdy jedwab będzie miał silikony- to one są od wygładzania i ochrony przed wyższą temperaturą i uszkodzeniami mechanicznymi Biosilk zawiera alcohol denat. i to dlatego się go raczej nie poleca. Np. jedwab CHI (też Farouk) ma podobny skład do Biosilku, ale nie zawiera alkoholu.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 08:41   #970
Dotka81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadzSch Pokaż wiadomość

Wax, Seboradin, olejek kosowy, naftę, rycynę
Pokrzywę piję i skrzyp łykam Vitapil i Biotynę

Dotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 08:58   #971
Mocny Akcent
Dolce vita

Hejka, umyłam wczoraj włosy tym Dove. Szampon, przed którym na pewno wiele fanatyczek się wystrzega czytając skład.....ja sama chciałam się przerzucić na ziołowe szampony. A co widzę? włosy są bardziej puszyste, niż po tym ziołowym z Farmony. Chyba pozostanę przy tym szamponie, i skupię się na odżywianiu tak, jak do tej pory.
Stary 2011-02-04, 13:25   #972
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Hejka, umyłam wczoraj włosy tym Dove. Szampon, przed którym na pewno wiele fanatyczek się wystrzega czytając skład.....ja sama chciałam się przerzucić na ziołowe szampony. A co widzę? włosy są bardziej puszyste, niż po tym ziołowym z Farmony. Chyba pozostanę przy tym szamponie, i skupię się na odżywianiu tak, jak do tej pory.
Ja sama zrezygnowałam kilka tygodni temu z Baby Dream i różnych ziołowych. Po co ich używać, jeśli po myciu włosy są szorstkie i się plączą..? Dla samej idei, że nie mają sls albo że są bardziej "naturalne"?
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 13:49   #973
Mocny Akcent
Dolce vita

Na mnie chyba sama "natura" nie zadziałała. Nie mam wrażlwiej skóry, nic mnie nie uczula...a włosy wolą jednak te drogeryjne szampony, widocznie one je odpowiednio oczyszczają. Myłam włosy wczoraj, tylko szamponem. Nie nałożyłam odżywki i jestem z nich bardzo zadowolona
Stary 2011-02-04, 14:09   #974
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Ja sama zrezygnowałam kilka tygodni temu z Baby Dream i różnych ziołowych. Po co ich używać, jeśli po myciu włosy są szorstkie i się plączą..? Dla samej idei, że nie mają sls albo że są bardziej "naturalne"?
ja myślę, że nie ma co wariowac na tym punkcie, tak jak to napisano we wstępie do wątku o silikonach:
Cytat:
"Pamiętajcie też proszę o jednej rzeczy: to co szkodzi jednym nie musi szkodzić innym. Szczerze polecam eksperymentowanie z silikonami. Nie służą Ci odżywki z dimethiconem? Może przetestuj amodimethicone? Szukaj, sprawdzaj składy i testuj, testuj i jeszcze raz testuj. Nie ma lepszego sposobu na dobranie pielęgnacji idealnej. "
Dobry jest też fragment: "Silikony należą do substancji o działaniu kondycjonującym, powodują jednak oblepianie i obciążanie włosów oraz utrudniają dostęp substancji odżywczych wgłąb włosa."
Te, zaraz, jakie odżywianie? Włos to chyba martwa struktura, c'nie?
Ja nawet nie zwracam uwagi na skład chemiczny używanych kosmetyków
A mój główny problem to rozdwajanie końcówek ale jak najdłuższe włosy mają z 65 cm, to mają prawo być już nieco osłabione, nie oczekuję cudów

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2011-02-04 o 14:12
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 15:49   #975
MadzSch
Raczkowanie

Mam pytanie:Czy woda brzozowa może przyciemniać włosy??
Myłam wczoraj włosy i dzisiaj wydaje mi się, że są ciemniejsze (a miałam juz całkiem ładny kolor), nie wiem czy to możliwe. Uzywałam tez olejku rycynowego ale używam go od dawna i nigdy nie zauważyłam przyciemnienia. A wode stosowałam wczoraj 3 raz.
Stary 2011-02-04, 17:35   #976
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
Te, zaraz, jakie odżywianie? Włos to chyba martwa struktura, c'nie?
Ja nawet nie zwracam uwagi na skład chemiczny używanych kosmetyków
A mój główny problem to rozdwajanie końcówek ale jak najdłuższe włosy mają z 65 cm, to mają prawo być już nieco osłabione, nie oczekuję cudów
Oczywiście, że włos jest martwy, istnieją jednak substancje, które przenikają do niego uzupełniając ubytki, to właśnie nazywamy odżywianiem. Warto poczytać o proteinach hydrolizowanych
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-05, 11:58   #977
MalaArielka
Wtajemniczenie

Dziewczynki, jutro mierzenie
Stary 2011-02-05, 12:06   #978
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Dziewczynki, jutro mierzenie
Jestem ciekawa ileeee
Stary 2011-02-05, 14:43   #979
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Widać każdym włosom służy, co innego. Moje włosy po szamponie ziołowym są całkiem przyjemne, plączą się to fakt, ale mają tak po każdym szamponie. Tylko, że ja na ogół myję włosy odżywką(oczywiście taką o jak najprostszym bezsilikonowym składzie i z behentrimonium chloride/cetrimonium chloride, które wedug CG wykazują delikatne właściwości myjące), a szamponem raczej tylko, jak zmywam oleje. W ogóle zauważyłam, że odkąd moje włosy mają mniejszą styczność z SLS, to mają się lepiej. Dlatego myślę, żeby zmienić szampon ziołowy i wrócić do Babydreama. Może spróbuje wersji dwa w jednym(płyn do kąpieli & szampon)

Jeszcze, co do szamponów ziołowych i dziecięcych, to przy takiej pielęgnacji na efekty trzaba trochę poczekać. Te szampony nie mają żadnych ulepszaczy, które już po jednym myciu dałyby wrażenie ładnych włosów. Ich zadaniem jest po prostu umyć, oczyścić i najlepiej jakby robiły to najdelikatniej. Żadnych cudów właściwie nie należy sie spodziewać, to już jest rola dalszej pielęgnacji. Ja osobiście wolę widzieć faktyczny stan swoich włosów, bez jakiś oblepiaczy, ulepszaczy dających chwilowe wrażenie, że włosy są ładne (i często obciążone, co przy moich cienkich włosów nie jest dobre), by później móc zabrać się za odpowiednią pielęgnację nawet jeśli na efekty będzie trzeba trochę poczekać.

Edytowane przez rockandrollqueen
Czas edycji: 2011-02-05 o 15:05
rockandrollqueen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-05, 16:30   #980
MalaArielka
Wtajemniczenie

Ja zazwyczaj myłam włosy ziołowymi szamponami lub tymi dla dzieci- miałam takie przyzwyczajenie, bo myślałam, że gdy mają mniej chemikaliów to są zdrowsze dla włosów.
Jednak ostatnio zwróciłam uwagę na to, że po nich moje włosy bardzo trudno rozczesać, a po innych drogeryjnych jest ok. Tak więc zależy to od włosów.
Muszę przyznać, że na moje włosy mało co działa, używałam przez długi czas cudownych odżywek typu Gloria, Wax czy Kallos Latte. Niestety włosy jak wyglądały tak wyglądają nadal...
Stary 2011-02-05, 18:09   #981
Amillka
Raczkowanie

Za tydzień idę do fryzjera podciąć końcówki Trzeba czasami, ale nie podcinałam ich od ponad pół roku i boję się że zetnie mi sporo, gdyz mam wycieniowane włosy. jak mogę wytłumaczyć fryzjerce żeby nie ścięła za dużo?
Stary 2011-02-05, 18:14   #982
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez Amillka Pokaż wiadomość
Za tydzień idę do fryzjera podciąć końcówki Trzeba czasami, ale nie podcinałam ich od ponad pół roku i boję się że zetnie mi sporo, gdyz mam wycieniowane włosy. jak mogę wytłumaczyć fryzjerce żeby nie ścięła za dużo?
Powiedz dobitnie, że TYLKO jeden cm i miej groźną minę i pilnuj jej
Stary 2011-02-05, 19:42   #983
MalaArielka
Wtajemniczenie

Amillka, ja z fryzjerami nie mam tego problemu. Zazwyczaj jak powiem, że chcę podciąć końcówki to pytają się czy 0,5 cm. czy 1 cm... Ty też nie powinnaś mieć z tym problemu.
Ja od jakichś 2 tygodni zauważam, że mam trochę końcówek rozdwojonych. Niektóre rozdwajają się nie zaraz przy końcu tylko nawet z 5 cm. nad nim... Jak tylko znajduję jakąś rozdwojoną końcówkę to ją obcinam
Stary 2011-02-05, 19:51   #984
Mocny Akcent
Dolce vita

Nałożyłam naftę na 10 min, spłukałam szamponem Dove (2x) +odżywka Gliss Kur.

Strasznie dużo włosów było w sitku ja już nie wyrabiam z tymi włosami. Nie wiem, albo się przetłuszczają jak szalone, albo wypadają...albo i jedno i drugie naraz
Stary 2011-02-05, 19:57   #985
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Ja zazwyczaj myłam włosy ziołowymi szamponami lub tymi dla dzieci- miałam takie przyzwyczajenie, bo myślałam, że gdy mają mniej chemikaliów to są zdrowsze dla włosów.
Jednak ostatnio zwróciłam uwagę na to, że po nich moje włosy bardzo trudno rozczesać, a po innych drogeryjnych jest ok. Tak więc zależy to od włosów.
Muszę przyznać, że na moje włosy mało co działa, używałam przez długi czas cudownych odżywek typu Gloria, Wax czy Kallos Latte. Niestety włosy jak wyglądały tak wyglądają nadal...
Fakt, po szamponach ziołowych, czy dziecięcych tudno jest włosy rozczesać.
Żeby nie było, nie chcę jakoś fanatyzować na punkcie bezslsowo-silikonowej pielęgnacji. Po prostu u mnie się ona sprawdza, co nie znaczy, że musi u każdego. Jeśli np. mycie przez dłuższy czas szamponem ziołowym, czy dziecięcy nie przynosi efektów, to wiadomo, że nie ma co.

Co do wizażowych hitów - po Kallosie też nie zauważyłam nic szczególnego poza tym, że ładnie pachniał, Glorię dopiero testuję, ale wydaje mi się fajniejsza niż Kallos, a Waxa będę musiała jeszcze wypróbować. Dla mnie największym cudem jest olejowanie.

Jutro przed zmyciem oleju będę robić wcierkę z rzepki, wyciśnięty soczek już czeka w lodówce. Podciąć końcówki też niedługo będę musiała i też się boję, że mi więcej ciachną. Tymbardziej, że moje włosy się falują i podkręcają na końcach, przez co wydają się jeszcze krótsze niż są. Ostatnio podcinałam sobie sama!
Stary 2011-02-05, 20:51   #986
MalaArielka
Wtajemniczenie

Rockandrollqueen, oleje działają z kolei na moje włosy zupełnie odwrotnie niż na większość wizażanek, już nie mówiąc o tym, że choćbym myła kilka razy mocnymi szamponami to nadal pozostaną tłuste od oleju. Jednak mimo wszystko stosuję olej kokosowy na same końcówki i myślę, że przeciw rozdwajaniu działa dobrze
Stary 2011-02-06, 07:28   #987
201607040946
Konto usunięte

dziewczyny,mnie też wypadają myślałam,że tylko się łamią od farbowania,ale nie... poza tym,w ciągu ostatnich miesięcy dużo się stresuję, dostałam nawet tabletki uspokajające i ciągle boli mnie głowa,nie moge normalnie funkcjonować.

szkoda mi włosów
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 09:10   #988
Mocny Akcent
Dolce vita

Ja nie wiem o co w tym chodzi...niby pielęgnujesz, dbasz, odżywiasz, myślisz, narzekasz/ zachwycasz się, "suplementujesz", a one i tak żyją swoim życiem, lub nie żyją wcale
Stary 2011-02-06, 10:32   #989
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

mi podczas mycia wypadają 2-5 włosów ale za to nie rosną
nie wiem co gorsze.
wielu osobom nie pasują szampony dziecięce. A ja lubię i dziecięce i ziołowe. w sumie to innych nie używam
spory problem to u mnie ciągłe gubienie końcówek. Może to dlatego że ostatni raz podcinałam we wrześniu 2009. też tak macie z tymi końcówkami?
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 10:44   #990
Mocny Akcent
Dolce vita

Nie, ja z końcówkami nie mam problemu. Jak widać, każda ma inaczej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości