|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Mój tata choruje na bardzo dziwną chorobę, nawet nie wiadomo dokładnie na jaką - żaden lekarz od 20 lat nie postawił jednoznacznej diagnozy. Niestety choroba postępuje i obecnie tata sam, bez drugiej osoby nie wychodzi z domu. Kilka lat wcześniej jeszcze pracował, nawet kiedy objawy bardzo utrudniały mu poruszanie się. I wiele osób mijających go na ulicy myślało że jest pijany, bo bardzo chwiejnie szedł, łatwo tracił równowagę itp.
![]() Nie zliczę ile razy wrócił do domu, z otartą twarzą czy dłońmi - bo stracił równowagę. Na szczęście nigdy nie zrobił sobie nic poważnego, no i dzięki Bogu że niektórzy ludzie interesują się jeszcze drugim człowiekiem i pomogli mu kilka razy. A bez problemu mogli uznać go za zwykłego nawalonego żula, nad którym nie warto się pochylić nawet. Czasem taki leżący 'żul' to jednak nie 'żul', a chory facet i nie wezwanie tej karetki może się skończyć tragicznie.
![]() |
#962 |
po prostu Em :)
|
Wystarczy podejść i zapytać, prawda? Z tego co zrozumiałam nie tracił przytomności.
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
A czasem taka leżąca osoba może być chora na cukrzycę - nieprzytomna, też czuć od niej pewien specyficzny zapach. Nie wyobrażam sobie żadnego różnicowania: "tego ratujmy, a ten niech umrze". Wiadomo, że nigdy nie będzie wystarczającej liczby karetek dla wszystkich, ale skazywanie kogoś na śmierć, bo jest pijakiem?
I tak, nawet najgorszy pijak w pewnym momencie może wyjść na prostą, przestanie pić i zacznie być świetnym człowiekiem. Znam kilka takich przypadków - uważacie, że nie należy im się kolejna szansa, bo kiedyś popełnili kilka błędów? |
![]() ![]() |
![]() |
#964 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jak ktoś leży w rowie to wątpię, że cukrzyk. Tak samo jak leży z flaszką obok.
![]() |
#965 |
Konto usunięte
|
Wybaczcie ale jak ktoś leży osikany gdzieś w dziwnym miejscu w stylu za śmietnikiem pod krzakiem to raczej trudno wmówić sobie że to chory na narkolepsję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 |
Zadomowienie
|
A ja bym wezwała,a potem postarała się o to żeby trafił do pierdla o niesamowitym rygorze i harował.. Umrzeć jest za łatwo, niech się troszkę nacierpi może go to trochę zmieni : )
Edytowane przez lipiec Czas edycji: 2012-06-21 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#967 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
Konto usunięte
|
90% przypadków gdy podchodziłam pomóc takim osobom skończyło się na tym że się wstały otrzepały przeszły 100 metrów i jak dziecko położyły się w inny rów do cienia przekimać się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#969 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() I tu nic nie było, żeby nie podchodzić, tylko o wzywaniu pogotowia.
![]() |
#970 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() są ludzie-pijaczkowie, którzy np regularnie trafia do szpitala, ale są i tacy którzy dużo rzadziej, pytanie, jak to ocenić w danej sytuacji ![]() dla mnie po ludzku jest wezwać karetkę/polciję... Cytat:
![]() Cytat:
ktoś wzywa karetkę bo się słabo poczuł, w tym czasie ktoś umiera bo nei było karetki... ![]() zdarzają się alkoholicy, a takich pewnie jednak większość, którzy płącą składki i np pomoc lekarska należy im się jak psu buda ![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
Żeby za bardzo nie odbiegać o dtematu, dziwi mnie ten brak serca do LUDZI i sugerowanie komu się należy pomoc i leczenie. Pewnie, jest sporo osób, po których nikt by nie płakał. Tyle że postronna osoba nie stwierdzi czy jest wart ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#971 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jezu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#973 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
#974 |
Konto usunięte
|
Toć mówię, że w mojej rodzinie nigdy nikt na nic nie chorował.
A jak chcesz wiedzieć to tak, zdarzyło się, bardzo fajna strata czasu dla służby zdrowia - nawalony zadzwonił do nas przerażony po badaniu tomografem że trzymali go w ciemnym i ciasnym miejscu. Zapomniał powiedzieć kto. Potem uciekł ze szpitala po badaniach bo nie miał ubezpieczenia. Jakoś mnie to nie wzrusza debilizm do kwadratu i brak szacunku do własnego zdrowia oraz do czasu innych ludzi. Nie ważne czy osoba mi bliska czy daleka. Naprawdę trudno w to uwierzyć? |
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój tata jest alkoholikiem(teraz 1.5 roku nie pije) pomijając tę corobe to złoty człowiek. Wzywałam do Niego karekę 2 razy, zaznaczając że pijany. W nerwach i płaczu. I w tym momencie w dOOpie miałam opinie innych czy się należy czy nie. Należy się, bo to człowiek i płaci składki! I była raz, tyle pamiętam, sytuacja, że ktoś Go znalazł na ulicy i wezwał pomoc, za co jestem bardzo wdzięczna ![]() Zresztą, ktoś nie musi być alkoholikiem żeby być podłym człowiekiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzeniona
|
Jasne, że leżący człowiek nie zawsze jest pijakiem, tylko osobą chorą i zawsze powinno się udzielić pomocy. Ale nie zgodzę się z tym, że każde życie ludzkie jest cenne. Dla mnie życie gwałcicieli, pedofilów i innych tego typu osobników nie jest warte złamanego grosza, a już na pewno nie jest cenne. Wiem, że nie powinno się różnicować, ale spójrzcie prawdzie w oczy - jest jeden lekarz, a dwóch pacjentów z identycznymi obrażeniami wymagającymi natychmiastowej pomocy: gwałciciel i "normalny" mężczyzna. Kogo kazalibyście ratować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#977 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() passion80 - ty wzywałaś dwa razy, są tacy do których się kilka razy w przeciągu miesiąca jeździ. Ja bym chyba nie wytrzymała i dobiła na miejscu takiego doktora jak ten z artykułu.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-06-21 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
Konto usunięte
|
Invisible - dla mnie to jasne i oczywiste że życie normalnego człowieka. Nie żyję gdzieś w utopijnych krainach gdzie wszyscy ludzie są równi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 |
ma zielone pojęcie
|
Myślę, że nikt tutaj nie neguje tego, że alkoholizm może być chorobą i że alkoholik może być dobrą osobą, która zwyczajnie pogubiła się w życiu.
Rzecz w tym, że w przypadku wielu żuli alkoholizm jest nie tyle chorobą, co wyborem. Ci ludzie mogą trafić kilkanaście jak ni kilkadziesiąt razy do szpitala, a potem po wyzdrowieniu wrócić do starych zwyczajów... I nie chodzi o to, że ich życie jest nieistotne, ale o to, że oni sami nie dbają o nie oraz marnują wszelką pomoc jakiej udzielają im lekarze. To takie leczenie na raka płuc pacjenta, który nadal pali czy nastawianie kręgosłupa komuś, kto nadal dźwiga czy chodzi w butach na obcasie. Krótko mówiąc: syzyfowa praca.
#981 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
#982 |
Konto usunięte
|
Między całkiem poważnym tematem powiem co mnie dziwi
![]() Czemu zawsze jak zamawiam herbatę w kawiarni dostaję... cukier w torebkach. Kurde jest wiele innych popularnych metod słodzenia herbaty. Dziwne że mogą mieć 150 rodzajów kawy ale fruktozy, słodzika czy miodu już się nie dostanie. A wyglądałabym dziwnie gdybym wyjęła własne opakowanie słodziku na przykład i posłodziła. To tyle z tego co mnie dziwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#983 | |
Rozeznanie
|
Jaka dyskusja
![]() Co do leżenia w rowie - mój wujek ma cukrzycę, jak nadchodzi niedocukrzenie to niestety nie bardzo wie, co robi, potrafi wstać w nocy i wyjść z domu i tego nie pamiętać. Bez kontaktu. Z tym, że on jest na tyle ogarnięty, że na ręce całą dobę ma opaskę informującą o cukrzycy. O ile ktoś to zauważy i podejdzie to ma szansę na przeżycie. Jeśli nie, już nie bardzo. Ja naprawdę rozumiem zajmowanie miejsc i cennego czasu w szpitalach, czy karetkach. Ale, czy naprawdę tak ciężko podejść i zapytać? Wstanie i pójdzie, pomruczy coś - spoko - dużo to kosztowało? Na izbie wytrzeźwień też jest lekarz, jeżeli stwierdzi, że jest taka potrzeba to odeśle z policją do szpitala. (tak, wiem na pewno) Mam wrażenie, że każdy próbuje udowodnić jak wygląda, a jak na pewno nie wygląda żulik. Podejście do człowieka, bez względu na to, jak wygląda, to naprawdę niewiele. Nikt nie każe od razu wzywać karetki, ale podejść chyba można. Jak boimy się same, to zatrzymujemy kogoś z przechodniów i już. Jak nie ma przechodniów i się boimy, dzwonimy na policję. Nie wiem też skąd przekonanie, że każdy człowiek uzależniony od alkoholu, który akurat w danym momencie się stacza, jest gorszy od elegancko ubranej kobiety na przykład. Ona może nie mieć wypisanego na twarzy, że tłucze i molestuje córkę. P.S. wyraziłam tylko swoje zdanie. Uważam, że każdy powinien postępować według własnego sumienia i własnej intuicji. Nie podchodzisz - Twoja sprawa. Podejdziesz i wezwiesz karetkę - też ok. Ciężko jest określić, czy ktoś potrzebuje pomocy, czy nie, i moim zdaniem, nie jest to uzależnione od stanu upojenia. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#984 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A słodzik to jest chyba w ogóle najtańszy :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Konto usunięte
|
Myślałam o miodzie w takich małych opakowankach.
Naprawdę mówicie że to coś raczej normalnego i nikt się nie spojrzy dziwnie? Ja miałam obawy ale skoro tyle osób już mówi że ok to może jednak tak zacznę robić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Mnie tam by nie ruszyło, że ktoś sobie słodzi czymś własnym własną herbatę czy kawę. Jego sprawa. Skoro tylko cukier jest w herbaciarni, to trzeba mieć własny osładzacz ![]() Swoją drogą: dziwi mnie, że ktoś pije słodką kawę (taką normalną, nie frappé, cappuccino itd.). Po prostu mnie to dziwi, bo mnie taka kawa wydaje się pozbawiona tego, co w kawie najlepsze ![]()
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
To mnie to dziwi w herbacie ;p dla mnie osłodzona herbata to już nie herbata, tylko napój.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.