|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Sherminka, nie wiem, jakie ceny są u Ciebie, ale Gosiaczek1969 dobrze radzi – zrób listę tych produktów, które na pewno będziecie z TŻ-em jedli. A potem podlicz, ile będą kosztowały Wasze posiłki.
Cytat:
![]()
![]() |
#962 |
Konto usunięte
|
Pisząc post przypominałam sobie co mam w szafce
![]() Zamiast kupować ciasta można je upiec, lub zrobić kisiel, budyń. Mój facet kocha słodycze. Zamiast zrobić zupę na kawałku mięsa można ugotować warzywną na 2 kostkach rosołowych. I szybki obiad gotowy. I jeszcze kawa sypana, kawa rozpuszczalna, herbata czarna , herbata zielona, cukier, bułka tarta, olej, woreczki do kanapek, papier do kanapek. A jak z garnkami, patelniami, blacha do ciasta, kubki, talerze, talerzyki, sztućce, szklanki? będzie dobrze, co miesiąc dokupicie po trochu, w ciągu 3 m-cy skompletujecie sobie zawartość szaf i lodówki. |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#964 |
Rotmistrz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
Szczerze powiedziawszy bardzo mnie zainspirowałyście do zrobienia w końcu wyliczeń.
Mieszkamy z rodzicami TŻta więc koszty się dzielą. Obstawiam, że najwięcej idzie na chleb, owoce i nabiał. Mięsko jemy ale głównie to, co biega po lesie ![]() W lecie mamy swój ogródek więc marcheweczka, pietruszka i inne zielska tam rosną. Owoców trochę też jest - czereśnie, maliny, jabłka, agrest ![]() Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2014-06-09 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My najwięcej wydajemy na warzywa i owoce, na 2gim miejscu słodycze i nabiał (mniej więcej po równo). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#967 |
Konto usunięte
|
Jeśli idziecie na swoje za miesiąc-dwa to już możesz coś kupić, np w pierszym tygodniu cukier,mąka, bułka tarta, w nastepnym sol pieprz i podstawowe przyprawy np ziola prowanslaskie(zawieraja mix zioł,wiec jesli nie macie kasy to na poczatek dobra opcja), olej lub/i oliwa, jeszcze w innym koncentraty pom, keczup, musztarda. Po trochu i sie nazbiera.
No właśnie jak ze sztućcami garami itd bo bez tego to ciężko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#969 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Że zielone kartofle są trujące, to wiadomo. O kiełkujących kiedyś też czytałam, że nienajlepsze. Ale fakt, że jem takie często i żyję. Mam nadzieję, że to bzdura. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#970 |
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4681251 3]To chyba jeszcze wszystko zależy od piwnicy, bo u mnie w bloku piwnice są ciepłe, więc nie ma mowy o dłuższym przechowywaniu w nich warzyw i owoców. W niej trzymałam te kartofle, które szybko zdechły.[/QUOTE]
A jaka temperatura do przetworów będzie ok? Bo mamy garaż wynajmowany, ale nie w podziemiu i nie wiem czy się rzucać na robienie czy niekoniecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#971 |
Konto usunięte
|
Pewnie wszystkie skrajne są nieodpowiednie. W trzaskający mróz mogą popękać słoiki, a w upały może skisnąć ich zawartość zwłaszcza jak ten garaż to taki blaszak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Rozeznanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4681280 6]Pewnie wszystkie skrajne są nieodpowiednie. W trzaskający mróz mogą popękać słoiki, a w upały może skisnąć ich zawartość zwłaszcza jak ten garaż to taki blaszak.[/QUOTE]
No nie blaszak ![]() ![]() http://mieszkaniaaa.com.pl/wp-conten...cz-fordon8.jpg - takie coś jakby ![]() Ale chyba wątek nie o tym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#973 | ||
Raczkowanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4680841 1]Właśnie wróciłam z warzywniaka osiedlowego
Kupiłam: - kilogram fasolki szparagowej - główkę czosnku polskiego, - pęczek marchewki, - cztery stare cebule, - pół kg czereśni, - pęczek koperku, - cztery jabłka, - zielonego ogórka, - kg młodych ziemniaków. Zapłaciłam 38,16 zł. Zakupy, które zrobiłam są dla dwojga dorosłych osób; na osobę tylko dzisiaj wyszło więc ok. 19 zł. A gdzie tu dalej.[/QUOTE] Ja natomiast wczoraj kupiłam: -2,3 kg bananów (kilkanaście sztuk) -0,8 kg pomidorów (4duże) -1kg ogórków (3 duże) -główkę młodej kapusty -3kg młodych ziemniaków -1kg cebuli (4 duże ) i zapłaciłam 19,25zł Teraz czekam Makintosz,aż mi udowodnisz,że to NIEPRAWDAaa i podasz cenę jaką faktycznie zapłaciłam za to wszystko, wyliczoną oczywiście wg przelicznika Twojego Osiedlowego Warzywniaka ![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
![]()
Szukam dla siebie i zwierząt: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post46113476 Wymienię perfumy i kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=762512 Wymienię ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post45823311 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Czyli jeszcze dwa razy takie zakupy i koniec warzyw na ten miesiąc? Bo cały czas utrzymujesz, że z zewnątrz nie dostajesz nic. Edytowane przez Wesel Czas edycji: 2014-06-10 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tylko mówię, że jako wegetarianka kupujesz strasznie mało warzyw, na dodatek nieróżnorodnych sądząc po łącznej kwocie jaka przypada u ciebie na miesiąc na osobę. I chyba nie jestem daleka od prawdy, bo to co kupiłaś to absolutne podstawy, a gdzie tu dalej. Zważ, że dzisiaj dopiero 10 ![]() I nie przekręcaj mojego nicka ![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-10 o 10:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#976 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się odżywiam tak jak lubię, za kwotę jaka mi widać wystarcza i nikogo nie mam zamiaru zachęcać, namawiać - jedz awokado i kiwi, jeśli Ci smakuje - nic mnie to nie obchodzi. Cytat:
![]() Drobna uwaga: Twoja wypowiedź jest wewnętrznie sprzeczna. Zdanie drugie przeczy pierwszemu. Cytat:
Ja nie wiem skąd wy się urywacie ludzie...
Szukam dla siebie i zwierząt: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post46113476 Wymienię perfumy i kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=762512 Wymienię ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post45823311 Edytowane przez Alfonsina y el mar Czas edycji: 2014-06-10 o 12:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
O RLY?
|
Ja na samą siebie wydaję myślę 500-600zł miesięcznie.
Praktycznie nie jem nabiału - od czasu do czasu trochę masła i sera, jajka może ze 2 razy w miesiącu. Brak nabiału nie odbija się na mnie ponieważ mam nietolerancję laktozy a co za tym idzie bardzo obiżoną przyswajalność wapnia, więc tak czy siak muszę je czerpać z innych źródeł. Jem bardzo dużo owoców, warzyw, kasz, ryżu brązowego, makaronu razowego i wołowiny. Jestem uzalezniona od mleka sojowego, tofu, pasty sezamowej i ciastek owsianych, ale gdybym miała kupowac gotowce myślę, że wydatki podskoczyłyby mi o jakieś 120 - 150zł miesięcznie. Dlatego sama produkuję te rarytasy. |
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
and cigarettes
|
Da bum tss, przepłacasz trzykrotnie. Wszak za dwie stówki można żyć.
Zabawowy ten wątek. ![]() Swoją drogą - jeśli ja bym miała zjeść w ciągu dnia kilka bananów, pomidora, ogórka, 1/3 kapusty, kilogram ziemniaków i jedną cebulę (a to i tak przebija cenowo średnią miesięczną), jak to robi Alfonsina z rodziną, to stwierdziłabym, że jestem na głodówce, a nie, że stosuję zdrową, zbilansowaną, wartościową dietę. Jak można się tak żywić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Ja naprawde nie wiem, jak mozna wyzywic sie za 200 zl. Co gorsza, ja chyba nie umialabym jesc byle jak za te pieniadze, a co mowic o roznorodnosci. To zadna zlosliwosc, ale naprawde chcialabym wiedziec, jak wyglada jadlospis przy takich kwotach. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś spięta jesteś dzisiaj,zjedz banana, słyszałam że poprawiają humor ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy to dobry watek na tego typu pytania, ale skoro dostałam już tutaj tyle fajnych rad to mam kolejne pytanko a mianowicie:
Jakie są Wasze sposoby na ewentualne obniżenie kosztów żywienia? Nie chodzi mi tutaj o wałówki od rodziców czy teściów tylko o np. mrożenie konkretnych produktów w czasie sezonu na nie czy tez robieniu różnych potraw nadających się do zamrożenia? Czy np. robienie ogórków czy papryki w słoiki naprawdę po czasie wychodzi tak taniej? |
![]() ![]() |
![]() |
#982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jesli chodzi o przetwory, to duzo zalezy od ceny warzyw. Ja zawsze pomagam rodzicom przy przetworach i jak kupuję np pomidory na przecier to płacę mniej niż 1zł za kilogram, więc to wlasciwie darmo.
![]() |
#983 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co roku robię ogórki w słoikach, robię też przeciery ogórkowe do zupy i koncentrat pomidorowy, czasami robię 4-5 słoików papryki i przeróżnych sałatek. Jak truskawki są już najtańsze to kupuję 20-30kg i przerabiam na dżemy, podobnie robię ze śliwkami, jabłkami, malinami. Część owoców (maliny, jagody, truskawki) mrożę i mam dla małej do jogurtów lub dla siebie na śniadanie. Co roku też staram się uzbierać trochę grzybów i je ususzyć lub zamrozić. Jeśli lubisz jogurty naturalne i masz dostęp do świeżego mleka to polecam robienie jogurtów samemu. Można też się pokusić o samodzielne robienie masła, twarogu czy sera żółtego. Oszczędność na robieniu przetworów? Robienie dżemów- oszczędność ok. 50%, robienie sałatek warzywnych w słoikach- bardzo mała oszczędność, oszczędność na robieniu jogurtów- u mnie niewielka. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Rozeznanie
|
Gdybym miał liczyć każdy grosz, to spokojnie utrzymałbym się za 10 zł. dziennie, ale po co odmawiać sobie przyjemności.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#985 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-06-10 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#986 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wg mnie ogórki,sałatki,dzemy, kapusta kiszona opłaca się ponieważ wiesz co jesz, kupując hurtowo wychodzi taniej lub jeśli ktoś ma działkę/ogródek to wogóle żal nie skorzystać. Od siebie polecam: *wekowanie fasolki szparagowej(wekowanie wogóle czego sie da: gołąbki, sos pomidorowy,kotlety itp) *jeśli ktoś używa mleka tylko do kawy i czesto nie zdąży wypić na czas to mozna przelac np pol kartonu do wyparzonego wcześniej słoika i zamrozić |
|
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Zakorzenienie
|
Mrożenie wszystkiego, czego nie zdąży sie zużyć. Jeśli kupie kilogram pieczarek a potem z jakiegoś powodu ich nie zjemy, kroje, dusze i mroze. To ma tez ten plus, ze zawsze jest cos w zanadrzu. Mieso kupuje patrzac na cenę, porcjuje i mroze. Kupuje produkty sezonowe, patrze na datę ważności i wg niej zużywam produkty. Zawsze cos
![]() Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
![]() |
#988 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Siekam swiezy koperek i do sloiczka i do zamrazarki To sano ze świeża pietruszka, ja tez 'porcjuje' na listki mroze Oszczednosc niewielka, alr.w zime taki koperek, czu pietruszka do posypania ziemnoaczkow, salatek jest pyszny. To samo mozna mrozic swiezo pokrojona w kostke papryke i potem jako warzywa na patelnie, fasolka szparagowa, brokul, kalafior blanszowac i mrozic ktos pisal o kosztach energii, przy tym co ja podalam to zadne ![]() No, ale szczednosci tez niewielkie. Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#990 |
Konto usunięte
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;46826032]To ja poproszę o przykład zbilansowanego jadłospisu - 1800 kalorii, 6 zł na dzień.[/QUOTE]
Co prawda pytanie nie jest skierowane do mnie,ale nieśmiało pokuszę się o odpowiedź ŚNIADANIE: Jajecznica z 2 jajek plus kromka chleba z masłem (2x0,70 za jajka, za całość okolo2zł) OBIAD: zupa szczawiowa-szczaw 0zł-urwany własnoręcznie,3 duże ziemniaki- powiedzmy 2zł KOLACJA: 200gr orzeszków fistaszków 3,98 A tak na poważnie tu macie filmik jak przezyc za 5zł dziennie KLIK |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.