![]() |
#961 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
a ja niedługo zaczynam też praktyki w szkole średniej, loooooooooooooool obawiam się że zrobie z siebie idiotkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakoś tak na każdym etapie widzę plusy i minusy jak na razie ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Konto usunięte
|
ja bardzo lubię pracować z dorosłymi ale... jednak liceum to co innego.
to jeszcze nei dorośli ale już nie dzieci. do tego jestem przecież bardzo zbliżona wiekiem i w ogóle pewnie się będą śmiać :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Zakorzenienie
|
A mi się bardzo podoba lo
![]() ![]() ![]() ![]() Ja mając porównanie z podstawówką i z gimnazjum, to w lo jest w ogóle inna bajka. W podstawówce miałam mnóstwo roboty, a i dzieciaki trafiły mi się w ogóle niekumate z języka ![]() ![]() Gimnazjum - samo wspomnienie tego słowa i wszystko jest jasne :p A w lo idziemy zgodnie z podręcznikiem. Nie muszę im dawać wycinanek ani kolorowanek żeby się zajęli tym co trzeba. Fakt, że ja na swoje własne lekcje wprowadziłabym komputer, projektor i inne, ale na praktykach nie ma na to czasu niestety. klaudia91 - właśnie. W podstawówkach jest to złe, że są całe klasy 20-30 osobowe. Na tyle dzieciaków (zwłaszcza dzisiejszych adhd) potrzeba by 2 nauczycieli na lekcję, gdzie jeden by prowadził zajęcia, a drugi by chodził miedzy ławkami i usadzał te dzieci, zaglądał do zeszytów i pomagał. Ale takie rzeczy nie u nas w publicznych szkołach. ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |
Konto usunięte
|
U mnie na licencjacie nie mogliśmy robić praktyk w liceum, bo mamy uprawnienia tylko do podstawówki i gimnazjum. Miałam 2 praktyki w gimnazjum i 1 w podstawówce. W podstawówce było najłatwiej i najmilej, ale nie widzę się w pracy z małymi dziećmi. Gimnazjum bardziej mi odpowiada, liceum jeszcze bardziej (tak zakładam
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-09-14 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;42807366]U mnie na licencjacie nie mogliśmy robić praktyk w liceum, bo mamy uprawnienia tylko do podstawówki i gimnazjum. Miałam 2 praktyki w gimnazjum i 1 w podstawówce. W podstawówce było najłatwiej i najmilej, ale nie widzę się w pracy z małymi dziećmi. Gimnazjum bardziej mi odpowiada, liceum jeszcze bardziej (tak zakładam
![]() U nas uprawnienia pedagogiczne zdobywa się idąc na płatny kurs który oferuje uczelnia i który trwa 2 lata ![]() ![]() Ja także widzę się wśród nauki dorosłych, bo wtedy nie zajmujesz się uciszaniem, usadzaniem swoich uczniów tylko prowadzisz normalnie zajęcia jak jest zaplanowane. Ludzie przychodzą na kursy, bo chcą się uczyć języka bądź wymaga tego od nich praca. Ja w podstawówce nie zrobiłam ani jednej lekcji do końca. Nie wiem, być może jakbym poszła do bardziej ogarniętych dzieci to może bym miała inne zdanie. Ale tu przez ponad połowę lekcji musiałam dzieciaki uciszać, tłumaczyć co mają zrobić... Nawet kolorowanek nie umieli pokolorować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() No, wylałam swoje żale ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 | |
Konto usunięte
|
U mnie na szczęście przygotowanie pedagogiczne jest bezpłatne dla osób, które studiują 2 języki. Po licencjacie mogę nauczać języka nr 1 w podstawówce i gimnazjum, a po magisterce mogę nauczać języków nr 1 i 2 na wszystkich etapach edukacji. Ale chyba nie pójdę na magisterkę, wystarczająco hejtuję licencjat.
Miałam świetną opiekunkę praktyk w podstawówce i dawała mi dużo dobrych rad. W poniedziałki prowadziłam 4 lekcje pod rząd z tego samego tematu (4 różne grupy) i o ile na pierwszych zajęciach też często nie dążyłam robić tego, co zaplanowałam, to każde kolejne były coraz lepsze. Fajna sprawa, z drugiej strony to trochę eksperymentowanie na dzieciach ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-09-14 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam taką sytuację w toalecie. Pytam dziewczynę, czy mogę skorzystać z kabiny, bo stoi w drzwiach i nie wiem, czy ona w tę czy w tę stronę, a ona do mnie: "a właź sobie, w sumie to już mi się nie chce". To sobie skorzystałam. A później przychodzę do klasy, a tam ta sama dziewczyna na 1 ławce siedzi ![]() ![]() Vanilde Ja też tak prowadzę teraz i to dobre doświadczenie jest, jak się ma jeden temat w różnych klasach ![]() ![]() A tak w ogóle, to pewnie już za miesiąc sobie tu pohejtuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zadomowienie
|
pewnie, ja o 1-3 piszę, 4-6 to inna bajka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Zakorzenienie
|
5 klasa mówisz? To jest rocznik, który NIE MUSIAŁ nauczyć się alfabetu na pamięć. Uczę jednego chłopca prywatnie od chyba połowy 1 albo 2 klasy podstawówki i jego mama została poinformowana, że NIE MA uczyć dziecka alfabetu, bo NIE POTRZEBA! Przecież alfabet WISI NAD TABLICĄ! Ręce mi opadły, dziecko zna alfabet po angielsku, bo nie dałabym rady niczego go nauczyć bez alfabetu, bez przesady! Jak miałby ze słownika skorzystać? Przeliterować coś? Także to TEN rocznik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Zakorzenienie
|
Wiem, że to inny alfabet, ale o ile Ty miałaś utrudnione zadanie z tego powodu, że cyrylica to nie to samo, to zobacz, że nawet z tym samym alfabetem jest problem. Masakrą jest dla mnie nieznajomość liter w tym wieku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Konto usunięte
|
Przepraszam za może idiotyczne pytanie, ale...jak do jasnej anielki te dzieci piszą?! Czytają? No jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42812240]Przepraszam za może idiotyczne pytanie, ale...jak do jasnej anielki te dzieci piszą?! Czytają? No jak?[/QUOTE]
Właśnie w tym problem, że nie piszą i nie czytają ![]() Podstawa programowa jest głupia, bo z materiałem trzeba lecieć i najważniejsze, żeby dzieci napisały jakiś egzamin po 3 czy 6 klasie, a po co tam się uczyć mówić, czy pisać coś od siebie... Teraz się nie uczy języka a uczy się "pod wymagania na egzamin". Jak ja byłam w 4 klasie to już w 1 dniach umiałam alfabet na blachę. Do tego słuchaliśmy na prawdę dużo piosenek rosyjskich, czy uczyliśmy się wierszyków na pamięć. Ale wtedy to były "inne czasy" - duża drewniana linijka wzbudzała respekt, a nikt nie chciał zdenerwować nauczycielki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Konto usunięte
|
masakra, ja już miałam zajęcia z dziećmi w każdym wieku, od 5 lat do w sumie dorosłych, ale to nie w szkole. miałam grupy i indywidualnie i generalnie dla mnie dzieci tak do 13 roku życia mogłyby nie istnieć. katusze przeżywam z takimi maluszkami zupełnymi, klasy 1-3 to dla mnie mordęga, 4-6 jest lepiej, gimnazjum dobrze, no a szkoła średnia to bajka zazwyczaj. ale do szkoły średniej wejdę pierwszy raz :panika:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
Dasz radę!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Konto usunięte
|
mi się aż chce śmiać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Raczkowanie
|
widzę wy o praktykach *_*
a ja wam zdam relację z pierwszych wrażeń na uczelni za 2 tygodnie , jest stresik :-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie też stresik jest przed tym 2 kierunkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Raczkowanie
|
seductive a co zaczynasz ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Modlę się o dobry plan na filo. Żeby chociaż jeden dzień był wolny... Ale znając uczelnię na pewno zrobią nam po 1-2 zajęcia dziennie i zapewne w absurdalnych godzinach: albo na 8, albo na popołudnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
Hejsterskie filolożki
U mnie na filo pewnie cały dzień a na adm podobnie i plany pewnie 31 podadzą.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42820429]31go to podadzą u mnie- taki dzień w kalendarzu tak samo nie istnieje, jak organizacja na mojej uczelni
![]() Haha ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.