Wszystko o byciu AU PAIR, part. X - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-21, 13:11   #961
thePhantom
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
Ja alkoholu nie wiozłam, bo zawsze się może okazać, że któryś z rodziców miał lub ma problemy z alkoholem Dopiero jak rozeznałam sytuację, to moim pierwszym hostem przywiozłam na święta Żubrówkę.
A tak to kupiłam im po prostu Ptasie Mleczko (tej rodzince) i drewnianą szkatułkę wypełnioną Michałkami, Kasztankami i Tiki Taki (pierwszej rodzince). Niektórzy kupują tez albumy o Polsce, ale najczęściej lądują te książki na półce i się kurzą.
Najważniejsze- nie wykosztowywać się- po co kupować prezenty za 150 zł?
też chyba kupię Ptasie mleczko i Michałki
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 14:18   #962
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
wow!
po pierwsze to super foty!
po drugie- bardzi pdooba mi sie wasza trasa i to jak postanowiliscie wszystko objechac- zwiedzic!
no i styl pisania masz swietny. Niewatpliwie to miejsce ktore musze zobaczyc) no i jedyne miejsce co do ktorego mozemy dojsc do porozumienia z Tz
Dzięki Polecam, Islandia jest naprawde piękna. Bardzo żałuję, że nie pomysleliśmy o kamerze samochodowej, ale mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 14:26   #963
StokrotkaSylwia
Raczkowanie

Dziewczyny jak moja obecna kierowniczka wystawi mi referencje, oczywiście w języku Pl, ja sobie je przetłumaczone i ona jeszcze raz je będzie musiałam podpisać?
A drugie pytanie to: czy w samych referencjach może znaleźć się tylko opis moich cech charakteru? Wiem że na pierwszej str tego wątku jest napisane co powinny zawierać referencje. Ale skoro nigdy nie pracowałam jako opiekunka tylko w sklepie to muszą być wyszczególnione moje obecne obowiązki?
StokrotkaSylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 15:04   #964
gorzala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StokrotkaSylwia Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak moja obecna kierowniczka wystawi mi referencje, oczywiście w języku Pl, ja sobie je przetłumaczone i ona jeszcze raz je będzie musiałam podpisać?
A drugie pytanie to: czy w samych referencjach może znaleźć się tylko opis moich cech charakteru? Wiem że na pierwszej str tego wątku jest napisane co powinny zawierać referencje. Ale skoro nigdy nie pracowałam jako opiekunka tylko w sklepie to muszą być wyszczególnione moje obecne obowiązki?
jak tłumaczy przysięgły, to nic nie musi więcej podpisywać.
gorzala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 15:27   #965
StokrotkaSylwia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzala Pokaż wiadomość
jak tłumaczy przysięgły, to nic nie musi więcej podpisywać.
dzięki za odpowiedź
StokrotkaSylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 16:27   #966
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

hehe nie wiem czy hosci wymagaja AZ tlumaczenia od tumacza przysieglego...
wydaje mi sie, ze to kwestia umowienia sie z hostami, jak wola.
ja bym spytala czy musi to byc przetlumaczone przez tlumacza czy Twoja wersja wystarczy ( z koniecznie jej podpisem).
I teraz..takie tlumaczenie w zaleznosci od dlugosci tekstu moze Cie ladnie kosztowac.

Ja kiedys pisalam opinie nt moich dzieci i hostki dla sadu, ktora miala byc przetlumaczona na inny jezyk. za 3 strony tekstu trzeba bylo zaplacic prawie 600 chf:/

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 19:55   #967
nataliaw87
Half horse, half dragon

GG do nataliaw87

Cześć Dziewczyny!

Do bycia au pair przymierzałam się już parę ładnych lat, ale dopiero jakoś ostatnio sprawa nabrała tempa i zaczęłam gromadzić wszelkie informacje na ten temat. Interesuje mnie wyjazd do Irlandii i tylko tam - ta słynna gościnność Irlandczyków no i ich akcent podoba mi się nawet bardziej niż brytyjski mailuję już z kilkoma rodzinkami dzięki aupair-world.net (strona polecona przez Was) i jak na razie tej idealnej jeszcze nie ma, choć jest kilka bliskich ideałowi. Problem jednak polega na tym, że chcę jechać w konkretny rejon, ba - konkretne miasto. Interesuje mnie Mullingar w Westmeath. Mam dwie rodzinki z Athlone, niedaleko Mullingar, ale to jednak nie to samo szukam nadal, ale gdyby ktoś wiedział coś o rodzince z tego miasta to ja jestem chętna! W tym roku kończę studia, więc spokojnie mogę jechać na ile mi się podoba (a jak się spodoba to zostaję na stałe :P ). Mam też pytanie odnośnie tego ubezpieczenia euro26 - już kiedyś wyrabiałam sobie tą kartę, ale ona jest ważna do dnia, kiedy kończę 26 lat, czyli w praktyce powinnam wyrobić sobie kartę Euro World? I jeszcze sprawa dotycząca prawa jazdy, bo spotkałam się z rozbieżnymi opiniami - czy muszę wyrabiać sobie międzynarodowe prawo jazdy czy polskie też będzie ważne w Irlandii? Jedni mówią, że polskiego nie honorują, inni, że bez przeszkód mogę na nim jeździć - tylko czy jest jakieś ograniczenie czasowe na polskie prawko w Irl - typu można jeździć na nie tylko do 3 m-cy, do roku czy coś w tym stylu? Wolałabym wiedzieć wcześniej, żeby potem nie latać jak głupia i nie załatwiać wszystkiego na szybko A co do paszportu - ostatnim razem z Irlandii wracałam na dowód, bo paszport się rozkleił i nie uznali. Czy muszę wyrabiać specjalnie paszport (ten już nie jest ważny) czy wystarczy mi dowód i ewentualnie jako drugi dokument prawo jazdy? Wiem też, że rekomendują, żeby w Irl zgłosić się po numer PPS, bo znacznie ułatwi to sprawę w załatwianiu czegokolwiek, a tam podobno potrzebny jest paszport, ale też spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat i już sama nie wiem.

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i dodatkowe informacje na temat aupairkowania w Irlandii

Pozdrawiam
nataliaw87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 19:57   #968
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nataliaw87 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!

Do bycia au pair przymierzałam się już parę ładnych lat, ale dopiero jakoś ostatnio sprawa nabrała tempa i zaczęłam gromadzić wszelkie informacje na ten temat. Interesuje mnie wyjazd do Irlandii i tylko tam - ta słynna gościnność Irlandczyków no i ich akcent podoba mi się nawet bardziej niż brytyjski mailuję już z kilkoma rodzinkami dzięki aupair-world.net (strona polecona przez Was) i jak na razie tej idealnej jeszcze nie ma, choć jest kilka bliskich ideałowi. Problem jednak polega na tym, że chcę jechać w konkretny rejon, ba - konkretne miasto. Interesuje mnie Mullingar w Westmeath. Mam dwie rodzinki z Athlone, niedaleko Mullingar, ale to jednak nie to samo szukam nadal, ale gdyby ktoś wiedział coś o rodzince z tego miasta to ja jestem chętna! W tym roku kończę studia, więc spokojnie mogę jechać na ile mi się podoba (a jak się spodoba to zostaję na stałe :P ). Mam też pytanie odnośnie tego ubezpieczenia euro26 - już kiedyś wyrabiałam sobie tą kartę, ale ona jest ważna do dnia, kiedy kończę 26 lat, czyli w praktyce powinnam wyrobić sobie kartę Euro World? I jeszcze sprawa dotycząca prawa jazdy, bo spotkałam się z rozbieżnymi opiniami - czy muszę wyrabiać sobie międzynarodowe prawo jazdy czy polskie też będzie ważne w Irlandii? Jedni mówią, że polskiego nie honorują, inni, że bez przeszkód mogę na nim jeździć - tylko czy jest jakieś ograniczenie czasowe na polskie prawko w Irl - typu można jeździć na nie tylko do 3 m-cy, do roku czy coś w tym stylu? Wolałabym wiedzieć wcześniej, żeby potem nie latać jak głupia i nie załatwiać wszystkiego na szybko A co do paszportu - ostatnim razem z Irlandii wracałam na dowód, bo paszport się rozkleił i nie uznali. Czy muszę wyrabiać specjalnie paszport (ten już nie jest ważny) czy wystarczy mi dowód i ewentualnie jako drugi dokument prawo jazdy? Wiem też, że rekomendują, żeby w Irl zgłosić się po numer PPS, bo znacznie ułatwi to sprawę w załatwianiu czegokolwiek, a tam podobno potrzebny jest paszport, ale też spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat i już sama nie wiem.

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i dodatkowe informacje na temat aupairkowania w Irlandii

Pozdrawiam
gorzala wzywają Cię, Irlandia
dół - luty 2015

Stary 2013-05-21, 21:26   #969
MonroePresley
Raczkowanie

Właśnie w tym problem.. Miałam wiadomości z tą rodziną na stronie aupair a niedwano mi znikneły.. Na pewno ich nie usunęłam, nawet przez przypadek.. Po prostu znikneły.. Jak pytałam o kieszonkowe to zapytałam o kieszonkowe na tydzień.. Ipowiedzieli mi 260 euro.. Być może źle zrozumieli pytanie.. Ale mam nadzieje że jednak nie.. Nigdy nikt z was nie miał takiego kieszonkowego? To jest coś podejrzanego?

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
A nie raczej 260 euro miesięcznie? może cos źle zrozumiałaś? Bo 260 euro na tydzień to nawet ludzie w sklepach czy w hotelach czasami na
rękę nie zarabiają.

A gdzie jedziesz?
Do hochstadt blisko Norynbergii. Rodzinka ma włoską restauracje. Bardzo mili są.
MonroePresley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 21:34   #970
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonroePresley Pokaż wiadomość
Właśnie w tym problem.. Miałam wiadomości z tą rodziną na stronie aupair a niedwano mi znikneły.. Na pewno ich nie usunęłam, nawet przez przypadek.. Po prostu znikneły.. Jak pytałam o kieszonkowe to zapytałam o kieszonkowe na tydzień.. Ipowiedzieli mi 260 euro.. Być może źle zrozumieli pytanie.. Ale mam nadzieje że jednak nie.. Nigdy nikt z was nie miał takiego kieszonkowego? To jest coś podejrzanego?

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Do hochstadt blisko Norynbergii. Rodzinka ma włoską restauracje. Bardzo mili są.
a wyobrazasz sobie dostawac ponad 1000 zl kieszonkowego na tydzień? musieli coś źle zrozumieć, bo 260 to akurat średnie kieszonkowe w Niemczech, ale na miesiąc
dół - luty 2015

Stary 2013-05-21, 21:39   #971
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez MonroePresley Pokaż wiadomość

skoro zniknęły wiadomości to pewnie również ich profil? au pair world pewnie wykryło scam i ich usunęło, nie dostałaś może emaila z informacją o tym od au pair world?
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:22   #972
redgramophone
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
skoro zniknęły wiadomości to pewnie również ich profil? au pair world pewnie wykryło scam i ich usunęło, nie dostałaś może emaila z informacją o tym od au pair world?
raczej rodzinka po prostu usunęła profil skoro ją znaleźli wtedy wiadomości też znikają, też tak miałam. I nie ma co robić paniki, to kieszonkowe na 100% jest miesięczne a nie tygodniowe (serio myślałaś że będziesz dostawiać tyle kasy? ), skoro rozmawiała z nimi na skypie, widziała dzieciaki itp to co miałoby być nie tak?
redgramophone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:29   #973
thePhantom
Zakorzenienie

a ja właśnie obczajam komunikację miejską i jej ceny w Zagłębiu Ruhry, i mój dom na google street view widzę nawet okno swojego pokoju!
dół - luty 2015

Stary 2013-05-21, 22:33   #974
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
Roux byłam rok temu na Islandii, zerknij, może coś Cię zainspiruje: klik1, klik2
O Boże. Jak pięknie. Super zdjęcia, piękna przyroda, od razu przypomina mi się film "Into The wild", to obcowanie z naturą...

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:36   #975
sylwiakaa
Zadomowienie

Odp: Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez heziola Pokaż wiadomość
O, ja będę 40 min pociągiem od Londynu od ostatniego tygodnia października. Jakbyś była, to może udało by się spotkać?
gdzie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-05-21, 22:39   #976
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
O Boże. Jak pięknie. Super zdjęcia, piękna przyroda, od razu przypomina mi się film "Into The wild", to obcowanie z naturą...
nie przepadam za tym filmem ale Alaska=Stany Stany=love
dół - luty 2015

Stary 2013-05-21, 23:16   #977
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93

Laski nie odzywałam się długo, bo miałam cholerną ciężką decyzję.
Zaplanowałam już sobie wyjazd do Egiptu, bo stwierdziłam, że au pair w USA w lipcu mi nie wyjdzie... i chciałam zmienić datę na paźdzniernik
i nagle jeeeeeeeeeeb.
dwie wspaniałe rodziny mnie chciały!
Decyzja była cholernia trudna, ale chwalę się:
23 września jadę do USA do New Jersey na 4 dniowe szkolenie a potem lecę na caaaaaaały rok do San Francisco!
uhuhuhu Rodzina mieszka oczywiście pod SF
tak się cieszę!
no i staram się teraz lecieć na 3 miesiace do Egiptu 20 czerwca do pracy jako animator w hotelu.
jestem tak podekscytowana!

blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com
agutka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 23:20   #978
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agutka93 Pokaż wiadomość
Laski nie odzywałam się długo, bo miałam cholerną ciężką decyzję.
Zaplanowałam już sobie wyjazd do Egiptu, bo stwierdziłam, że au pair w USA w lipcu mi nie wyjdzie... i chciałam zmienić datę na paźdzniernik
i nagle jeeeeeeeeeeb.
dwie wspaniałe rodziny mnie chciały!
Decyzja była cholernia trudna, ale chwalę się:
23 września jadę do USA do New Jersey na 4 dniowe szkolenie a potem lecę na caaaaaaały rok do San Francisco!
uhuhuhu Rodzina mieszka oczywiście pod SF
tak się cieszę!
no i staram się teraz lecieć na 3 miesiace do Egiptu 20 czerwca do pracy jako animator w hotelu.
jestem tak podekscytowana!
gratulacje!!!
dół - luty 2015

Stary 2013-05-21, 23:38   #979
agutka93
Rozeznanie

GG do agutka93

Dzięki
Tak trochę wparowałam, nic nie napisałam, nikomu nie pomogłam, nikomu nie odpisałam na posty, ale jestemt aka podekscytowana, że przepraszam
Musicie zrozumieć

poza tym zmieniłam bloga, założyłam nowego b tam się zrobił śmietnik.
www.soczyscie.blogspot.co m - nowy adres

blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com
agutka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-22, 10:37   #980
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
Napisane przez redgramophone Pokaż wiadomość
raczej rodzinka po prostu usunęła profil skoro ją znaleźli wtedy wiadomości też znikają, też tak miałam. I nie ma co robić paniki, to kieszonkowe na 100% jest miesięczne a nie tygodniowe (serio myślałaś że będziesz dostawiać tyle kasy? ), skoro rozmawiała z nimi na skypie, widziała dzieciaki itp to co miałoby być nie tak?
no tak, nie widziałam, że rozmawiała z nimi na skypie ;p
Stary 2013-05-22, 11:09   #981
MUTD
Rozeznanie

Na pewno usunęli profil, bo juz znaleźli au pair, a po co mają przychodzic niepotrzebne aplikacje. Nie ma sie co stresowac. Napisz do nich jakiegoś maila i będzie wszystko ok
Odnośnie filmu into the wild to właśnie omowilam go na mojej prezentacji z polskiego, czekam teraz na wyniki ))
Stary 2013-05-22, 11:23   #982
heziola
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez sylwiakaa Pokaż wiadomość
gdzie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Będe w Bishop's Stortford
heziola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 13:07   #983
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

odprawa online zrobiona! karta pokładowa wydrukowana! 10 dni... dum dum dum duuuum !

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

ee ee eee... dziewczyny... na karcie pokładowej nie mam polskich znaków, a wszędzie wcześniej podawałam, czy będzie z tym jakiś problem? bo naczytałam się właśnie różnych historii i tego... wolałabym tak nie mieć ktoś latał ryanairem i tak miał? były jakieś problemy na lotnisku?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-22, 13:38   #984
pawciania
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez heziola Pokaż wiadomość
Będe w Bishop's Stortford
bedziesz od pazdziernika?? Ja bede kolo Chelmsford, wiec gdybys chciala mozna sie spotkac
pawciania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 13:41   #985
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
Na pewno usunęli profil, bo juz znaleźli au pair, a po co mają przychodzic niepotrzebne aplikacje. Nie ma sie co stresowac. Napisz do nich jakiegoś maila i będzie wszystko ok
Odnośnie filmu into the wild to właśnie omowilam go na mojej prezentacji z polskiego, czekam teraz na wyniki ))
oo a jaki temat miałaś ?

do mnie właśnie przyszedł pocztą bilecik
dół - luty 2015

Stary 2013-05-22, 13:42   #986
littlem695
Przyczajenie

to normalne, nie masz sie czym martwic
littlem695 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 13:52   #987
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez thePhantom Pokaż wiadomość
oo a jaki temat miałaś ?

do mnie właśnie przyszedł pocztą bilecik
Różne funkcje motywu podróży. Porównaj na wybranych przykładach
Także całkiem przyjemny, można dużo mówić, jest mnóstwo przykładów no i 100% wpadło, takze jestem zadowolona haha

suuuper, którego dokładnie wyjezdzasz?
Stary 2013-05-22, 13:57   #988
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
Różne funkcje motywu podróży. Porównaj na wybranych przykładach
Także całkiem przyjemny, można dużo mówić, jest mnóstwo przykładów no i 100% wpadło, takze jestem zadowolona haha

suuuper, którego dokładnie wyjezdzasz?
3 czerwca
ale jestem w takiej fazie strachu trochę, cały czas mam w głowie sytuacje niczym z filmu "Uprowadzona" ale tak myślę, skoro kupili mi bilet, widziałam ich dom istniejący i zgadzający się na google street view, rozmawiałam na skype i nawet dzieciaczka widziałam, to chyba nie skończę w nielegalnym domu publicznym, prawda??
dół - luty 2015

Stary 2013-05-22, 14:01   #989
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
3 czerwca
ale jestem w takiej fazie strachu trochę, cały czas mam w głowie sytuacje niczym z filmu "Uprowadzona" ale tak myślę, skoro kupili mi bilet, widziałam ich dom istniejący i zgadzający się na google street view, rozmawiałam na skype i nawet dzieciaczka widziałam, to chyba nie skończę w nielegalnym domu publicznym, prawda??
hahah, na pewno nie! ja tak samo miałam, widziałam ich na skypie, pokazali mi dom, wszystko było ok, wiec u Ciebie na pewno tez tak będzie! no to juz niedlugo, w sumie to za 2 tygodnie! lecisz samolotem?
Stary 2013-05-22, 14:01   #990
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

Cytat:
3 czerwca
hahahahahaha niee, nie skończymy, I hope so... ja nadal jestem wyluzowana nie widziałam tego filmu, chyba muszę nadrobić

MUTD gratulacje stówki!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości