Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-27, 23:16   #961
martusienka
Wtajemniczenie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Rany, dziewczyny, nie straszcie mnie. Za kilka miesięcy chcę odstawić tabletki i boję się tego...
Stary 2009-03-28, 00:10   #962
Wredota
Raczkowanie

poczytałam sobię troszkę co tu napisałyście i powiem Wam że zaczynam sie trochę bać...moja historyja wyglada tak:do wrzesnia2008r. nie mialam wiekszych problemow z cera.wyskakiwały mi jakieś tam pojedyncze pryszcze-co wtedy uważałam za tragedieale można to było przeżyć,chodziłam do dermatologa,stosowalam rożne maści,ale jakoś nie widzialam skutków po ich zastosowaniu.
we wrześniu mój koszmar się zaczął... nagle zaczely mi wyskakiwac potworne krosty,wulkany,guzy,które strasznie bolały;/ było ich doslownie pelno i to wszędzie na policzkach,czole, brodzie,na plecach...-pozniej pojawilo sie nawet kilka na dekolcie...nie wiedzialam co mam z soba zrobic najchetniej zamknełabym się w domu i nie pokazywała nikomu na oczy..
ale wzielam sie w garść zmieniłam dermatologa,który od razu przpisał mi tetralysal,differin na noc,a na dzien na same pryszcze klindacin T. pozostalo mi tylko stosowac sie do zalecen i czekac. w polowie kwietnia minie pol roku jak biore tetralysal i moj derm.stwierdzil ze jest to juz ostatnie opakowanie i przestane go brac.mowi ze differinem dalej mam sie smarowac.wyczytalam tu że dzieki differinowi mimo odstawienia tabletek dobry stan sie utrzymuje,ale jednak jakos tak sie boje...bo nie chce aby stan z wrzesnia powrocil,bo drugi raz tego koszmaru chyba nie przezyje
Stary 2009-03-29, 16:21   #963
biindier
Raczkowanie

Pisałam już wcześniej, że biorę Tetrarysal od początku stycznia, najpierw 1 tabletkę po 300 mg 2 razy dziennie, potem jedno opakowanie jeden raz dziennie 300 mg.
Teraz skończyłam to opakowanie i mam brać 1 tabletkę 300mg co 2 dni. Ale boję się, że to jest zbyt gwałtowne odstawienie.. I dermatolog mi powiedziała, że jeślibym zobaczyła, że się pogarsza przez to branie co 2 dni to mam wrócić do brania codziennie .
Zastanawiam się co robić, bo wyjściowo kuracja miała trwać 3 miesiące, a tu już będzie 4. i to odstawianie nie wiem czy dobrze przebiega.. Jak myslicie?
biindier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 16:43   #964
Justyna2602
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Baby Lu Pokaż wiadomość
mam problem, za tydzień kończą mi się tetra a nie mam możliwości, aby umówić się na wizytę u derm nie wcześniej niż przed 10 kwietnia myślicie, że jeśli nie będę przyjmowała tetra przez jakieś 5-6dni kuracja pójdzie na marne?
hej mam podobny problem. Zostały mi 3 tabletki teraz a wizyta dopiero w piątek więc od zeszłego piątku biorę co 2 dni tabletkę mam nadzieję że będzie dobrze!!!!
Justyna2602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 19:23   #965
Hannah16
Raczkowanie

Exclamation Dot.: tetracyklina

Dziewczyny, post jak widze troche przedawniony, ale nie chce zakladac nowego watku wiec zadam to pytanie tutaj.

Chce zaczac terapie antybiotykowa z tetracyklina ale o tej porze slonce juz zaczyna swiecic... czy mimo to moge ja zazywac? O tej porze opalac sie nie mozna ale slonce daje swoje silne ozn aki po zimie. Czy wychodzac z domu w pogodny wiosenny dzien moge stosowac ten lek? Prosze o odpowiedzi bo nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Z gory wielkie dzieki

Hannah16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 19:36   #966
sabona89
Raczkowanie

Dot.: tetracyklina

To chyba nienajlepszey pomysł, bo leczenie pewnie potrwa ze 3 miesiące, a w czerwcu już będzie bardzo mocno świecić.
Na ulotce Tetralysalu (tylko taką mam pod ręką) napisali: "Lek może bardzo rzadko wykazywać działanie fototoksyczne, wykazano takie działanie przy stosowaniu dużych dawek leku (1200 mg/dobę) oraz silnej ekspozycji na promieniowanie UV (opalanie się, solarium). Podczas leczenia należy unikać ekspozycji na słońce i promieniowanie ultrafioletowe (np. solaria)."
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 20:03   #967
Justyna2602
Raczkowanie

a ja polecam tetracyklinę. Brałam pół roku od 3 tabletek na końcu leczenia po 1 efekty nie przyszły od razu juz zaczynałam watpić ale było coraz lepiej. Na końcu leczenia i po nim twarz była idealna efekt utrzymywał się pół roku niestety później miałam inne problemy zdrowotne przez które trądzik wrócił po tygodniu od zakończenia leczenia dermatolog pozowlił mi iść na solarium i opalać się

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 21:03   #968
Hannah16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
To chyba nienajlepszey pomysł, bo leczenie pewnie potrwa ze 3 miesiące, a w czerwcu już będzie bardzo mocno świecić.
Na ulotce Tetralysalu (tylko taką mam pod ręką) napisali: "Lek może bardzo rzadko wykazywać działanie fototoksyczne, wykazano takie działanie przy stosowaniu dużych dawek leku (1200 mg/dobę) oraz silnej ekspozycji na promieniowanie UV (opalanie się, solarium). Podczas leczenia należy unikać ekspozycji na słońce i promieniowanie ultrafioletowe (np. solaria)."
Juz kiedys stosowalam tetracylkline przez dwa tygodnie i zauwazylam efekt, zniknely mi plamki po wypryskach, twarz nie blyszczala sie, wiec bylam zadowolona. Teraz tez chcialam tylko z jakies dwa tygodnie brac tetracykline wiec do czerwca na pewno by to nie trwalo To moge Waszym zdaniem czy nie?

Hannah16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 21:41   #969
sabona89
Raczkowanie

A jaki jest sens zażywania takiego antybiotyku przez dwa tygodnie?
On ma sens jeśli używa się go przez miesiące, a nie tygodnie...

A poza tym i tak dermatologa będziesz musiała odwiedzić i myślę, że to on musi wyrazić na to zgodę, a opinia ludzików na forum niewiele zmieni.
Stary 2009-03-31, 14:41   #970
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af
Konto usunięte

ja brałam Tetralysal bardzo długo i przez ten czas mi pomogło... miałam idealna cere... ale po odstawieniu znowu to samo, jednak moja pani dermatolog stwierdziala ze juz nie moge go brac bo za bardzo szkodzi na moj organizm i ze wiecznie brac go nie bede... troche racji w tym jest ale tesknie za nim ;p jaki to pech ze jest na recepte :| zastanawiam się co podobnego w składzie mogłoby mi pomoc... domyslam sie ze wplyw na moj tradzik maja iwylacznie hormony poniewaz probowalam juz doslownie wszystkiego i zostalam tylko przy brevoxylu i witaminach ale brevoxyl strasznie wysuszyl mi skórę i narazie odstawiłam... a trądzik dalej jest :|

pozdrawiam
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 16:33   #971
Justyna2602
Raczkowanie

a po jakim czasie od zakończenia terapii powrócił Ci trądzik?? i ile czasu brałas tetre??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-31, 20:14   #972
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af
Konto usunięte

już dokładnie nie pamiętam ale tak ponad rok brałam... hmm i tak po miesiącu może wróciło... przy okresie
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 20:55   #973
Krostka
Raczkowanie

Dot.: Tetralysal- działa to coś wogóle?????????

Witam. Mam 18 lat i...trądzik różowaty, zapalenie posterydowe i zapalenie okołoustne. Wszystko przez maści ze sterydami (dermovate, cutivate) no i na własne życzenie narobiłam sobie bałaganu na twarzy. Poza twarzą mam też Atopowe Zapalenie Skóry, ale z tym potrafię sobie radzić. Od 3 miesięcy chodzę do dermatologa. Miałam już Brevoxyl, Metronidazol teraz Rozex...Pomagać troszeczkę pomaga, chociaż zależy od dnia. Po ostatniej wizycie moja Pani Dermatolog rozkładała ręce, bo ja może widzę poprawę, ale lekarz jak lekarz-wie swoje i zna się na tym co robi, a Doktor jest naprawdę dobra. Zapisała mi właśnie ELIDEL. Obawiam się, że nie pomoże mi na moje krosty i zaczerwienione wciąż poliki... Nie chcę wydać pieniędzy na coś co nie poskutkuje, tym bardziej, że pieniędzy sama nie zarobiłam tylko bliska mi osoba. Potrzebuję dobrej rady!
Krostka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 21:53   #974
Iwona75
Zakorzenienie

Ja biorę Tetralysal ponad dwa miesiące.Dostałam go jak mnie wysypało po odstawieniu tabletek anty.Niestety nie pomaga mi
Razem z Tetralysalem wróciłam do tych samych tabletek (Marvelonu),przez jakiś czas było lepiej ale teraz znów mnie wysypało na policzkach i pryszcze sa naprawde duże i bolące.Pojawiły się w jedną noc.
Kiedyś Marvelon dobrze działał na moją cerę,ale teraz niestety już nie pomaga.
Tydzień temu byłam u mojej dermatolog i powiedziała,że chce skończyć kurację Tetralysalem,tydzień temu jednak miałam jednego pryszcza na twarzy.Nie wiem skąd tak nagle ten wysyp i to w dodatku takich duzych pryszczy.Załamuję już ręce.
Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 07:44   #975
tamara_a
Przyczajenie

Tetralysal - wazne.

Witam,
Mam nastepujacy problem:

Mianowicie biore juz tetralysal od 3 miesiecy. Od tamtego momentu nie wyskakiwalo nic i dermatolog zdecydowala sie na obnizenie dawki na 150mg. Bralam tak 3 dni no i niestety pryszcze zaczely na nowo wyskakiwac... Dzisiaj nieco spanikowalam i wzielam 2x150 ;/ Za miesiac dopiero mam nastepna wizyte... Czy moge zaczac na nowo 300 mg przyjmowac czyli 2x150 mg czy poczekac moze bo to taka reakcja organizmu na mniejsza dawke?

Pozdrawiam
Tamara
tamara_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-03, 15:41   #976
lowers
Raczkowanie

A czy któraś z was miała wysyp w czasie stosowania tetralysalu? ja biore 6 miesiąc, po zmniejszemui dawki na 150 mg trądzik zaczął wracać. W tym momencie przez miesiąc czasu biore 300 mg, ale jak wysyp był tak trwa dalej.
lowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 15:50   #977
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lowers Pokaż wiadomość
A czy któraś z was miała wysyp w czasie stosowania tetralysalu? ja biore 6 miesiąc, po zmniejszemui dawki na 150 mg trądzik zaczął wracać. W tym momencie przez miesiąc czasu biore 300 mg, ale jak wysyp był tak trwa dalej.
Ja nie miałam żadnego wysypu w czasie stosowania Tetralysalu, a brałam cały czas 150 mg.
Ja chcę niedługo odstawić tabletki antykoncepcyjne, i strasznie boję się, że cera sie pogorszy, chociaż tabletki te nie spowodowały wcześniej, żeby cera się poprawiła, dopiero Tetralysal.
Stary 2009-04-03, 18:46   #978
Baby Lu
Zadomowienie

ja łykam tetra już 2 miesiące, jakoś na początku pojawiały się pojedyncze wulkany, oczywiście przed okresem czółko swirowało z krostami, ale nie jakoś tragicznie. mama powiedziała mi dzisiaj, że widzi poprawę kurcze tylko te podskórne grudki.. niby się zmniejszają ale jednak jescze są w czwartek lecę do dermatologa do kontroli, cudem udalo mi się zapisać

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 22:23   #979
lawsuit
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal - wazne.

[del]

Edytowane przez lawsuit
Czas edycji: 2009-04-03 o 23:15
lawsuit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-04, 09:16   #980
hejYou
Zakorzenienie

Ja brałam go ponad rok . Podczas kuracji buzke miałam czyściutką . Skończyłam kuracje jakieś pół roku temu i teraz ostatnio coraz częściej mi coś wyskakuje ;( na czole mam policzkach normalnie okropnie się czuje :/ do swojego lekarza mam 280 km a mama twierdzi ' Przecież Pani Doktor mówiła, że od czasu do czasu może ci coś wyskoczyć ' tak od czasu do czasu ale nie ma teraz dnia w miesiącu żeby coś mi nie wyskoczyło :/ czuje się tak jak przed braniem leków chociaż oczywiście nie ma tych wykwitów tyle co wtedy, ale źle mi z tym :/ bo już się od nich odzwyczaiłam [ pryszczy ]
Stary 2009-04-04, 09:35   #981
shena
Rozeznanie

Uważaj z tym słońcem. tetralysal uwrażliwia skórę na słońce i radze ci unikać go (słońca).
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 10:05   #982
iwona200
Zakorzenienie

Ja skończyłam terapię Tetracyclinum i jak narazie nie jest najgorzej, tzn ropne jeszcze sie pojawiaja, ale nie duzo, napewno mniej niz wczesniej i nie mam wysypu drobnych zaskornikow na czole jak kiedys Wiec choc nie jest idealnie to i tak sie ciesze

Narazie mam Zineryt.
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 14:38   #983
zuczek
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal

Cytat:
Napisane przez Domina Pokaż wiadomość
Skoro dermatolog do takiego czegoś cię doprowadził to po prostu go zmień!!! Nie każdy dermatolog jest dobry. Ja na początku byłam u innego i dawał mi takie leki że szkoda gadać, poszłam do drugiego i teraz jest ok. Na prawdę radzę ci nie zwlekać i iść natychmiast do innego dermatologa... Jeśli masz tego naprawdę dużo, to lekarz może ci przepisać tabletki DIANE 35, poczytaj sobie o nich też. To są jakieś hormonalne czy antykoncepcyjne nie pamiętam dokładnie ale przepisuje się je właśnie z gorszych przypadkach trądziku. (Są bardzo drogie)

Póki co, możesz przez kilka dni stosować maść BENZACNE, też jest bardzo dobra, bez recepty, w aptece ok. 7zł. Ale to tylko do czasu kiedy nie pójdziesz do dermatologa a to powinnaś zrobić jak najszybciej.
A propos DIANY35.. wiele wiele opinii krąży wokół tego leku. Tych dobrych i tych złych. Nowszą formą jest SYNDI35 - generalnie pomaga w leczeniu trądziku, o ile się nie mylę również reguluje porost włosów. Jednak zawiera w sobie wystarczającą dawkę hormonów, aby były też lekami antykoncepcyjnymi. Na receptę ok. 6 zł.

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Wg mnie tetracykliny to sztandarowy lek na trądzik przepisywany przez każdego dermatologa. A nie na każdego działa. Brałam go przez ponad miesiąc nie pomógł. Zmieniłam dermatologa, przepisał mi to samo. Oczywiście efekt zerowy, ponownie. Zawsze kojarzy mi się z testowaniem leku z serii: a może na tą/tego zadziała.
Mi generalnie pomogła odpowiednia dieta dla oczyszczenia organizmu + glinka CHUMA (w formie pitnej + okłady na twarz). Polecam.
zuczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 22:10   #984
boangelina
Rozeznanie

Hej laski.

Od dzisiaj biore tetralysal 300 mg 1 tabletke dziennie, na noc- tetracyclinum, po poludniu acnemycin, rano- metronidazol. Nie mam wysypu, raczej pojedyncze krostki, jednak pani dermatolog stwierdzila tradzik... nasilony no coz, wkrotce napisze jak efekty
boangelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 22:52   #985
Kissulka
Wtajemniczenie

hey dziewczyny
nie czytałam wczesniejszych postów,ale chce tylko powiedziec, że przy stosowaniu tego leku nie powinno sie wychodzic na słonce.. mi o tym moja cudowna pani dermatolog nie powiedziala i przypisala mi go w kwietniu (2006).. potem az do lipca mialam straszne swedzące plamy ktore tylko wylazily po wyjsciu na slonce... ;/;/ i obrzęk winkiego- spuchniete powieki lub warga.. odstawilam ten lek po tygodniu, a jak poszlam na kontrol zapytac cos ie dzieje to dermatolozka tlumaczyla sie tym, ze 'zapomniala' o akurat tych skutkach ubocznych.. pryszcze mi nie znikly,zadnego efektu, pol lata zmarnowane w domu... ;/

czy Wy mialyscie podobne historie z tym lekiem?? wybaczcie, ze nie przeczytalam poprzednich postow, ale nie sztuka przeczytac taka ilosc wypowiedzi...
Kissulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 07:44   #986
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kissulka Pokaż wiadomość
hey dziewczyny
nie czytałam wczesniejszych postów,ale chce tylko powiedziec, że przy stosowaniu tego leku nie powinno sie wychodzic na słonce..
Oczywiście, że się nie powinno, co jest w ulotce BARDZO wyraźnie zaznaczone. Czasem dobrze jest ulotki czytać...
A swoją drogą lekarka w ogóle nie powinna w kwietniu tego leczenia rozpoczynać.

Ja miałam lekki światłowstręt na początku jego stosowaniu, szybko minął.
Stary 2009-04-07, 07:33   #987
0martusia
Przyczajenie

Hej mam takie pytanko. Dostałam wczoraj od dermatologa tetralysal i duac. Duaciem posmarowałam się na noc, rano mam mniej plamek po trądziku, choć pryszcze są nadal takie same. Nawet mój mąż to zauważył. Cud nie żel I mam teraz pytanko-czy tetralysal powoduje wysyp pryszczy? Ide w niedziele na wesele i nie jest to wskazane. Czy moge stosowac sam duac do tego czasu czy to musi być brane równocześnie? Wiem powinnam zapytać dermatologa ale jakoś wypadło z głowy.
0martusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 15:51   #988
sabona89
Raczkowanie

Może powodować.
Ja może nie tyle co miałam wysyp, ale dzień czy dwa po zażyciu wyskoczyły mi dwie ropne, podskórne gule (rzadko mi się pojawiały) i od tego czasu na policzkach i pod brodą zaczęło mi się pojawiać dużo więcej (a wcześniej tam nie było prawie wcale).
Stary 2009-04-07, 16:46   #989
bourlinguer
Raczkowanie

Ja zaczęłam stosować duac w trakcie kuracji tetralysalem. Po kilku pierwszych użyciach żelu też widziałam super poprawe, ale po około tygodniu miałam wysyp. Był to raczej wysyp poduacowy, bo wysyp potetralysalowy miałam wcześniej. Potem wszystko się unormowało. Ja bym zaczęła antybiotyk, bo nie przewidzisz skutków. Lekarz też Ci powie, że wysyp może być, a może go nie być - wszystko zależy od organizmu.
bourlinguer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 17:08   #990
Baby Lu
Zadomowienie

mi słowo "wysyp" kojarzy się z ogromną ilością krost zajmujących całą buzię, więc jako tako wysypu nie miałam - tak jak pisała jedna z wizażanek - pojawiło się kilka krost, ale nic strasznego poza tym

nie wiem czemu, ale mam 2 dziwne plamki na twarzy, podejrzewam, że to efekt terapii w połączeniu ze słońcem dał taki efekt nie żebym się opalała, ale nie da się całkowicie uniknąć słońca wychodząc na zewnątrz

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości