Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawienia - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-08, 12:01   #961
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Cytat:
Napisane przez Misio1849 Pokaż wiadomość
Zrobilam dzisiaj tes wyszly 2 kreski mocne, dzisiaj kupie kolejny i wykonam go w poniedziałek. Jeśli także potwierdzi ciaze, to umawiam się na wizyte z ginem. Wystarczy chyba zrobić 2 testy?
a dlaczego jeden miałby nie wystarczyć? Jesteś w ciąży.
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 13:10   #962
MsZet25
Raczkowanie

Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Dziewczyny mam taki dylemat.

Mam prawie 19 lat, okres mam od 13 roku życia. Na początku był bardzo nieregularny, okres dostawałam nagle, był baardzo obfity i bolesny. Z czasem okres się uregulował, miałam go co ok 27-28 dni. Co prawda nadal był bardzo obfity, a brzuch bolał mnie tak bardzo, że w ciągu dnia brałam nawet 8 tabletek paracetamolu.

W połowie maja miałam dostać okres, niestety się nie pojawił. Ciąża jest wykluczona, ale miałam sporo stresów, prawko, szkoła, matura. Poszłam wiec do ginekologa, który powiedział, że właściwie nie ma powodu do niepokoju, ale okresu nie było przez 6 tygodni więc dostałam Luteinę. Przyjmowałam 3 tabletki dziennie i po 4 dniach przyszedł okres. Teraz pojawia się co 21 dni, co mnie trochę rozstraja, bo znów nie mam objawów (wcześniej brzuch mnie pobolewał nawet tydzień przed krwawieniem) a okres się pojawia. Już drugi okres z rzędu mam co 21 dni, zastanawiam się czy to przez Luteinę ? Oczywiście już jej nie biorę. Nie mam żadnych stresów więc generalnie nie widzę powodu dla którego miał by mi się przesunąć okres. Jem normalnie, nie chudnę, nie tyję, piję mało alkoholu, jestem zdrowa jak rybka

Skąd to nagłe przesunięcie okresu ?

02.04.14- Kierowca!

BLOGUJĘ o włosach

Instagram

Szybkie poniedziałki, namiętne wtorki, gorące środy, mocne czwartki, szalone piątki...
MsZet25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 14:00   #963
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez MsZet25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam taki dylemat.

Mam prawie 19 lat, okres mam od 13 roku życia. Na początku był bardzo nieregularny, okres dostawałam nagle, był baardzo obfity i bolesny. Z czasem okres się uregulował, miałam go co ok 27-28 dni. Co prawda nadal był bardzo obfity, a brzuch bolał mnie tak bardzo, że w ciągu dnia brałam nawet 8 tabletek paracetamolu.

W połowie maja miałam dostać okres, niestety się nie pojawił. Ciąża jest wykluczona, ale miałam sporo stresów, prawko, szkoła, matura. Poszłam wiec do ginekologa, który powiedział, że właściwie nie ma powodu do niepokoju, ale okresu nie było przez 6 tygodni więc dostałam Luteinę. Przyjmowałam 3 tabletki dziennie i po 4 dniach przyszedł okres. Teraz pojawia się co 21 dni, co mnie trochę rozstraja, bo znów nie mam objawów (wcześniej brzuch mnie pobolewał nawet tydzień przed krwawieniem) a okres się pojawia. Już drugi okres z rzędu mam co 21 dni, zastanawiam się czy to przez Luteinę ? Oczywiście już jej nie biorę. Nie mam żadnych stresów więc generalnie nie widzę powodu dla którego miał by mi się przesunąć okres. Jem normalnie, nie chudnę, nie tyję, piję mało alkoholu, jestem zdrowa jak rybka

Skąd to nagłe przesunięcie okresu ?
Przez hormony ale 21 dni to nie dramat ;P ja miałam co 14 gdy miałam problemy ;P

Na razie czekaj, może znów się ureguluje jeżeli przez 3-4 miesiące jeszcze tak będzie musisz iść do lekarza.
Stary 2014-08-10, 14:05   #964
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez severalflames Pokaż wiadomość
Od zawsze mialam okres w 80% co 28 dni. Czasami dwa dni wczesniej, rzadko pozniej. Od dwoch miesiecy cykl trwa 30 dni. Czy to mozliwe ze sam sie 'przestawił'?. Rowniez od tego czasu wydluzenia moj PMS jest duuzo slabszy, piersi ledwie mnie bola. Teraz jestem 6 dni przed okresem i slabiutki bol piersi sie znowu pojawil. Jeszcze trzy miesiace temu jak i wczesniej piersi mnie strasznie bolaly juz 11dni przed. Sam okres wyglada i jest bolesny tak jak zawsze. Co to moze byc?

Wysłane przy użyciu Tapatalk
Ktos moze mi z tym pomoc?

severalflames jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 14:24   #965
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Ktos moze mi z tym pomoc?

zaburzenia hormonalne.
Stary 2014-08-11, 12:38   #966
ullcia92
Raczkowanie

Hej, od kilku miesięcy mam w miarę regularne cykle ok 30 dni +-1 dzień , w ciągu 2 lat zdarzyły mi się opóźnienia o ok tydzień - dwa. Mam 22 lata , od prawie 10 lat miesiączkuję.

Okres powinien pojawić się 30-31 lipca , do tej pory go nie ma.

Ok 5 dni temu spuchł mi brzuch, podobno uda też (od nadmiaru wody chyba w organizmie) , ale po 2 dniach znów wróciło do normy.

Od ok 2-3 tygodni ćwiczę minimalnie co 2 dzień treningi w stylu E.CH. , Mel B itp po ok 40 min + jazda konna 2 dni w tyg. + ograniczyłam wszystko co słodkie i fastfoodowe = żywię się o wiele zdrowiej.

Wcześniej zawsze bolały mnie piersi ok 2 dni przed, póki co nic.

Ciąża jest raczej niemożliwa

Czy to może być efektem ćwiczeń i zmiany diety, czy to zbyt mały wysiłek, aby organizm aż tak to odczuł?
ullcia92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 12:51   #967
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez ullcia92 Pokaż wiadomość
Hej, od kilku miesięcy mam w miarę regularne cykle ok 30 dni +-1 dzień , w ciągu 2 lat zdarzyły mi się opóźnienia o ok tydzień - dwa. Mam 22 lata , od prawie 10 lat miesiączkuję.

Okres powinien pojawić się 30-31 lipca , do tej pory go nie ma.

Ok 5 dni temu spuchł mi brzuch, podobno uda też (od nadmiaru wody chyba w organizmie) , ale po 2 dniach znów wróciło do normy.

Od ok 2-3 tygodni ćwiczę minimalnie co 2 dzień treningi w stylu E.CH. , Mel B itp po ok 40 min + jazda konna 2 dni w tyg. + ograniczyłam wszystko co słodkie i fastfoodowe = żywię się o wiele zdrowiej.

Wcześniej zawsze bolały mnie piersi ok 2 dni przed, póki co nic.

Ciąża jest raczej niemożliwa

Czy to może być efektem ćwiczeń i zmiany diety, czy to zbyt mały wysiłek, aby organizm aż tak to odczuł?
No chyba nie zbyt mały skoro jednak odczuł.
Stary 2014-08-11, 13:06   #968
ullcia92
Raczkowanie

Chyba że przyczyną może być jeszcze co innego.

Jeśli nie, to co? Ćwiczyć nadal tak samo, a organizm w końcu się przyzwyczai, czy zmniejszyć ilość dni ?
Stary 2014-08-11, 13:14   #969
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Chyba że przyczyną może być jeszcze co innego.

Jeśli nie, to co? Ćwiczyć nadal tak samo, a organizm w końcu się przyzwyczai, czy zmniejszyć ilość dni ?
Rest zawsze trzeba robić, ale ćwicz dalej.
Stary 2014-08-11, 13:17   #970
ullcia92
Raczkowanie

Robię zwykle dzień przerwy w tych treningach yt, aby właśnie mięśnie odpoczęły chwilę i nie chciałabym tego zmieniać. Więc jeśli nie widać przeciwwskazań to zostanie jak zostanie.
Stary 2014-08-11, 13:26   #971
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Robię zwykle dzień przerwy w tych treningach yt, aby właśnie mięśnie odpoczęły chwilę i nie chciałabym tego zmieniać. Więc jeśli nie widać przeciwwskazań to zostanie jak zostanie.
Do lekarza się zapisz ewentualnie każe barć ci Lecytynę na wywołanie miesiączki .
Stary 2014-08-11, 13:43   #972
ullcia92
Raczkowanie

dzięki
Stary 2014-08-11, 13:49   #973
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
dzięki
Nie ma sprawy
Stary 2014-08-11, 21:51   #974
Kaaanapka
Raczkowanie

Pisalam tu juz kilka miesiecy temu. Bylam wtedy u lekarza, dostalam luteine. Przez jakis czas wszystko bylo w porzadku, okres byl, wlosy w maire przestaly wypadac.
Teraz jednak okresu znowu nie bylo (powinien byc w okolicach +- 20.07), wlosy dzisiaj pod prysznicem wypadaly garsciami, jakby nic ich nie trzymalo, co siegnelam do wlosow to kilkadziesiat wlosow zostawalo mi w dloni. Dodatkowo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale nie mam apetytu (no chyba ze w srodku nocy napadnie mnie ochota na cos mega dziwnego ) i cos co do tej pory NIGDY mi sie nie zdarzalo - spie ok 12 / 13 h w nocy + ok 3h w dzien czesto. Nie mam na razie mozliwosci udania sie do lekarza i sie nakrecam, prawdopodobnie niepotrzebnie.
Ahh no i stresow brak, seksu brak.
Kaaanapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 22:17   #975
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez Kaaanapka Pokaż wiadomość
Pisalam tu juz kilka miesiecy temu. Bylam wtedy u lekarza, dostalam luteine. Przez jakis czas wszystko bylo w porzadku, okres byl, wlosy w maire przestaly wypadac.
Teraz jednak okresu znowu nie bylo (powinien byc w okolicach +- 20.07), wlosy dzisiaj pod prysznicem wypadaly garsciami, jakby nic ich nie trzymalo, co siegnelam do wlosow to kilkadziesiat wlosow zostawalo mi w dloni. Dodatkowo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale nie mam apetytu (no chyba ze w srodku nocy napadnie mnie ochota na cos mega dziwnego ) i cos co do tej pory NIGDY mi sie nie zdarzalo - spie ok 12 / 13 h w nocy + ok 3h w dzien czesto. Nie mam na razie mozliwosci udania sie do lekarza i sie nakrecam, prawdopodobnie niepotrzebnie.
Ahh no i stresow brak, seksu brak.
Ja tak miałam w wieku 12 lat gdy miałam bardzo silną anemię + zaburzenia hormonalne.
Do lekarza idź jak najprędzej!
Stary 2014-08-12, 13:42   #976
MedusaxD
Raczkowanie

Witam serdecznie

Wczorajsze zdziwienie mojej endokrynolog w związku z moim cyklem menstruacyjnym nieco mnie zaniepokoiło.
Miesiączkuję od koło 8 lat. Zdecydowanie nie były to regularne menstruacje. Jednak mam dokładny spis cykli na przełomie ostatnich czterech lat. Mój cykl waha się między 28/30 a nawet 40 dniami.
Spisałam sobie na kartce ostatnich 6 cykli.

30d
+2
32d
+7
39d
-10
29d
-1
28d
+5
33d

Na przełomie lat wiele jest takich niespodziewanych skoków. Czasem nawet o -13 bądź + 12 dni.
Nigdy się tym nie przejmowałam natomiast zdziwienie lekarki i zlecenie badań poziomu testosteronu oraz DHEA mnie zaniepokoiło.
Zapewne powinnam się z tym zgłosić do ginekologa, nie?
Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim?
MedusaxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 14:18   #977
LilyJo
Raczkowanie

Hej! Od 3-4 okresów mam dziwny problem. Dostaje okres regularnie co 26 dni tylko, ze on zaczyna się dziwnym plamieniem, później te plamienie sie zatrzymuje, na kilka dni i wydaje się, ze moj okres sie zakonczyl, ale pozniej zaczyna sie tak obfite krwawienie, ze ledwo siadam, a po wykonaniu kilu kroków muszę isc do toalety. Nigdy tak nie mialam, czy któraś z Was spotkała sie z tym problemem? Prosze o pomoc.
Stary 2014-08-13, 20:02   #978
Szu_Mil
Raczkowanie

Hej dziewczyny,
Jesli w lipcu nie mialam okresu to w sierpniu powinien pojawic sie "twrminowo" czy raczej nie ma co przewidywac samemu tylko cxekac? Do lekarza nie dam rady pojsc bo jestem za granica..
Szu_Mil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 20:53   #979
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LilyJo Pokaż wiadomość
Hej! Od 3-4 okresów mam dziwny problem. Dostaje okres regularnie co 26 dni tylko, ze on zaczyna się dziwnym plamieniem, później te plamienie sie zatrzymuje, na kilka dni i wydaje się, ze moj okres sie zakonczyl, ale pozniej zaczyna sie tak obfite krwawienie, ze ledwo siadam, a po wykonaniu kilu kroków muszę isc do toalety. Nigdy tak nie mialam, czy któraś z Was spotkała sie z tym problemem? Prosze o pomoc.
Ja mam podobnie tyle ze od trzech miesiecy nagle z 27-28 dniowego cyklu mam 30-31 dniowe i wlasnie od kiedy cykl mi sie wydluzyl dzien przed mam takie plamienia a pozniej normalny okres. Wydaje mi sie ze to moga byc jakies zaburzenia hormonalne u Ciebie, najlepiej jak skonsultujesz to z lekarzem.

Stary 2014-08-13, 21:10   #980
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Coś na przyśpieszenie miesiączki???

Podobnie mam. Plamienie brązowe kilka dni przed okresem, później przerwa okolo 2-3 dni i okres,ale skąpy, trwający 2 dni. Zawsze mialam 3-4,ale nie taki skąpy...
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 21:46   #981
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Podobnie mam. Plamienie brązowe kilka dni przed okresem, później przerwa okolo 2-3 dni i okres,ale skąpy, trwający 2 dni. Zawsze mialam 3-4,ale nie taki skąpy...
Nie lubie tych plamien bo zawsze przez nie troche schizuje mimo ze nie mam powodow.

Stary 2014-08-13, 22:54   #982
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez Szu_Mil Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
Jesli w lipcu nie mialam okresu to w sierpniu powinien pojawic sie "twrminowo" czy raczej nie ma co przewidywac samemu tylko cxekac? Do lekarza nie dam rady pojsc bo jestem za granica..
Po braku na ogół pojawia się w swoim czasie a nie konkretnym terminie...

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Ja gdzieś pół roku zanim wybudował mi się torbiel miałam zaraz przy rozpoczęciu fazy lutealnej brązowe plamienia, na pewno to miało coś do rzeczy bo kiedy torbiel pękł i wybrałam cały duphaston plamienia minęły.
Stary 2014-08-15, 08:29   #983
severalflames
Raczkowanie

A wiec okres dostalam po raz drugi w 30dniu cyklu, trwal 3dni bo dzisiaj juz 4 a tylko lekkie plamienia sa. Pierwsze 3 dni byly bardzo obfite i troche bolesne. I bylo baaardzo duzo skrzepow i zluszczonej tkanki. W trzeci dzien - wybaczcie za dosadnosc- wylatywaly duuze tego ilosci i to byl najbardziej bolesny dzien tego okresu. Tyle ze moj okres trwal zawsze 7 dni (5dni plus 2 dni brazowego sluzu). I tak mysle przez co sie tak skrocil, od dwoch miesiecy pije baardzo duzo rumianku, jakies trzy kubki dziennie (zastepuje mi zwykla herbate) czy to ma jakis zwiazek?

Stary 2014-08-15, 13:55   #984
201605170931
Konto usunięte

Czy po dwukrotnym przejściu zapalenia dróg moczowych może przesunąć mi się okres?Dodam, że schudłam jakieś 5 kilo i żyłam w dużym stresie. Zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny, ale okres powinien pojawić się 6 dni temu, a tu nadal nic
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 14:11   #985
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez sophistgirl Pokaż wiadomość
Czy po dwukrotnym przejściu zapalenia dróg moczowych może przesunąć mi się okres?Dodam, że schudłam jakieś 5 kilo i żyłam w dużym stresie. Zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny, ale okres powinien pojawić się 6 dni temu, a tu nadal nic
No to raczej efekt tego dużego stresu.

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

[QUOTE=severalflames;47709 883]A wiec okres dostalam po raz drugi w 30dniu cyklu, trwal 3dni bo dzisiaj juz 4 a tylko lekkie plamienia sa. Pierwsze 3 dni byly bardzo obfite i troche bolesne. I bylo baaardzo duzo skrzepow i zluszczonej tkanki. W trzeci dzien - wybaczcie za dosadnosc- wylatywaly duuze tego ilosci i to byl najbardziej bolesny dzien tego okresu. Tyle ze moj okres trwal zawsze 7 dni (5dni plus 2 dni brazowego sluzu). I tak mysle przez co sie tak skrocil, od dwoch miesiecy pije baardzo duzo rumianku, jakies trzy kubki dziennie (zastepuje mi zwykla herbate) czy to ma jakis zwiazek?

Wysłane przy użyciu Tapatalk[/QUOTE

Jest możliwość ciąży?
Stary 2014-08-15, 14:49   #986
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Jest możliwość ciąży?
Nie ma, zreszta w ciazy okresu sie raczej nie ma, tym bardziej tak obfitego ze zluszczona tkanka. To niemozliwe na moj rozum

Edytowane przez severalflames
Czas edycji: 2014-08-15 o 14:55
Stary 2014-08-15, 15:40   #987
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Nie ma, zreszta w ciazy okresu sie raczej nie ma, tym bardziej tak obfitego ze zluszczona tkanka. To niemozliwe na moj rozum

Ahh sorry źle zrozumiałam jaki on był.

W takim razie odwiedź lekarza.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-15, 15:52   #988
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Ahh sorry źle zrozumiałam jaki on był.

W takim razie odwiedź lekarza.
Wlasnie sie wybieram.

Stary 2014-08-15, 17:18   #989
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Wlasnie sie wybieram.

No w zasadzie przez internet Ci nikt nie pomoże, musi zbadać Cię lekarz
Stary 2014-08-15, 20:06   #990
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
No w zasadzie przez internet Ci nikt nie pomoże, musi zbadać Cię lekarz
Wiem, wiem. Tak tylko zapytalam bo mnie to zaciekawilo. No i jednak @ trwa nadal, widocznie przystopowala na pol dnia.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości