|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
BAN stały
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
|
|
|
|
|
#962 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
Dziewczyny mam taki dylemat.
Mam prawie 19 lat, okres mam od 13 roku życia. Na początku był bardzo nieregularny, okres dostawałam nagle, był baardzo obfity i bolesny. Z czasem okres się uregulował, miałam go co ok 27-28 dni. Co prawda nadal był bardzo obfity, a brzuch bolał mnie tak bardzo, że w ciągu dnia brałam nawet 8 tabletek paracetamolu. W połowie maja miałam dostać okres, niestety się nie pojawił. Ciąża jest wykluczona, ale miałam sporo stresów, prawko, szkoła, matura. Poszłam wiec do ginekologa, który powiedział, że właściwie nie ma powodu do niepokoju, ale okresu nie było przez 6 tygodni więc dostałam Luteinę. Przyjmowałam 3 tabletki dziennie i po 4 dniach przyszedł okres. Teraz pojawia się co 21 dni, co mnie trochę rozstraja, bo znów nie mam objawów (wcześniej brzuch mnie pobolewał nawet tydzień przed krwawieniem) a okres się pojawia. Już drugi okres z rzędu mam co 21 dni, zastanawiam się czy to przez Luteinę ? Oczywiście już jej nie biorę. Nie mam żadnych stresów więc generalnie nie widzę powodu dla którego miał by mi się przesunąć okres. Jem normalnie, nie chudnę, nie tyję, piję mało alkoholu, jestem zdrowa jak rybka Skąd to nagłe przesunięcie okresu ?
|
|
#963 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Na razie czekaj, może znów się ureguluje jeżeli przez 3-4 miesiące jeszcze tak będzie musisz iść do lekarza. |
|
|
|
|
|
#964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
|
|
#965 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#966 |
|
Raczkowanie
|
Hej, od kilku miesięcy mam w miarę regularne cykle ok 30 dni +-1 dzień , w ciągu 2 lat zdarzyły mi się opóźnienia o ok tydzień - dwa. Mam 22 lata , od prawie 10 lat miesiączkuję.
Okres powinien pojawić się 30-31 lipca , do tej pory go nie ma. Ok 5 dni temu spuchł mi brzuch, podobno uda też (od nadmiaru wody chyba w organizmie) , ale po 2 dniach znów wróciło do normy. Od ok 2-3 tygodni ćwiczę minimalnie co 2 dzień treningi w stylu E.CH. , Mel B itp po ok 40 min + jazda konna 2 dni w tyg. + ograniczyłam wszystko co słodkie i fastfoodowe = żywię się o wiele zdrowiej. Wcześniej zawsze bolały mnie piersi ok 2 dni przed, póki co nic. Ciąża jest raczej niemożliwa ![]() Czy to może być efektem ćwiczeń i zmiany diety, czy to zbyt mały wysiłek, aby organizm aż tak to odczuł? |
|
|
|
|
#967 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#968 |
|
Raczkowanie
|
Chyba że przyczyną może być jeszcze co innego.
Jeśli nie, to co? Ćwiczyć nadal tak samo, a organizm w końcu się przyzwyczai, czy zmniejszyć ilość dni ? |
|
|
|
|
#969 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#970 |
|
Raczkowanie
|
Robię zwykle dzień przerwy w tych treningach yt, aby właśnie mięśnie odpoczęły chwilę i nie chciałabym tego zmieniać. Więc jeśli nie widać przeciwwskazań to zostanie jak zostanie.
|
|
|
|
|
#971 |
|
BAN stały
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#972 |
|
Raczkowanie
|
dzięki
|
|
|
|
|
#973 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#974 |
|
Raczkowanie
|
Pisalam tu juz kilka miesiecy temu. Bylam wtedy u lekarza, dostalam luteine. Przez jakis czas wszystko bylo w porzadku, okres byl, wlosy w maire przestaly wypadac.
Teraz jednak okresu znowu nie bylo (powinien byc w okolicach +- 20.07), wlosy dzisiaj pod prysznicem wypadaly garsciami, jakby nic ich nie trzymalo, co siegnelam do wlosow to kilkadziesiat wlosow zostawalo mi w dloni. Dodatkowo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale nie mam apetytu (no chyba ze w srodku nocy napadnie mnie ochota na cos mega dziwnego ) i cos co do tej pory NIGDY mi sie nie zdarzalo - spie ok 12 / 13 h w nocy + ok 3h w dzien czesto. Nie mam na razie mozliwosci udania sie do lekarza i sie nakrecam, prawdopodobnie niepotrzebnie. Ahh no i stresow brak, seksu brak. |
|
|
|
|
#975 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Do lekarza idź jak najprędzej! |
|
|
|
|
|
#976 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
![]() Wczorajsze zdziwienie mojej endokrynolog w związku z moim cyklem menstruacyjnym nieco mnie zaniepokoiło. Miesiączkuję od koło 8 lat. Zdecydowanie nie były to regularne menstruacje. Jednak mam dokładny spis cykli na przełomie ostatnich czterech lat. Mój cykl waha się między 28/30 a nawet 40 dniami. Spisałam sobie na kartce ostatnich 6 cykli. 30d +2 32d +7 39d -10 29d -1 28d +5 33d Na przełomie lat wiele jest takich niespodziewanych skoków. Czasem nawet o -13 bądź + 12 dni. Nigdy się tym nie przejmowałam natomiast zdziwienie lekarki i zlecenie badań poziomu testosteronu oraz DHEA mnie zaniepokoiło. Zapewne powinnam się z tym zgłosić do ginekologa, nie? Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? |
|
|
|
|
#977 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Od 3-4 okresów mam dziwny problem. Dostaje okres regularnie co 26 dni tylko, ze on zaczyna się dziwnym plamieniem, później te plamienie sie zatrzymuje, na kilka dni i wydaje się, ze moj okres sie zakonczyl, ale pozniej zaczyna sie tak obfite krwawienie, ze ledwo siadam, a po wykonaniu kilu kroków muszę isc do toalety. Nigdy tak nie mialam, czy któraś z Was spotkała sie z tym problemem? Prosze o pomoc.
|
|
#978 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Jesli w lipcu nie mialam okresu to w sierpniu powinien pojawic sie "twrminowo" czy raczej nie ma co przewidywac samemu tylko cxekac? Do lekarza nie dam rady pojsc bo jestem za granica.. |
|
|
|
|
#979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Coś na przyśpieszenie miesiączki???
Podobnie mam. Plamienie brązowe kilka dni przed okresem, później przerwa okolo 2-3 dni i okres,ale skąpy, trwający 2 dni. Zawsze mialam 3-4,ale nie taki skąpy...
|
|
|
|
|
#981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Ja gdzieś pół roku zanim wybudował mi się torbiel miałam zaraz przy rozpoczęciu fazy lutealnej brązowe plamienia, na pewno to miało coś do rzeczy bo kiedy torbiel pękł i wybrałam cały duphaston plamienia minęły. |
|
|
|
|
|
#983 |
|
Raczkowanie
|
A wiec okres dostalam po raz drugi w 30dniu cyklu, trwal 3dni bo dzisiaj juz 4 a tylko lekkie plamienia sa. Pierwsze 3 dni byly bardzo obfite i troche bolesne. I bylo baaardzo duzo skrzepow i zluszczonej tkanki. W trzeci dzien - wybaczcie za dosadnosc- wylatywaly duuze tego ilosci i to byl najbardziej bolesny dzien tego okresu. Tyle ze moj okres trwal zawsze 7 dni (5dni plus 2 dni brazowego sluzu). I tak mysle przez co sie tak skrocil, od dwoch miesiecy pije baardzo duzo rumianku, jakies trzy kubki dziennie (zastepuje mi zwykla herbate) czy to ma jakis zwiazek?
|
|
|
|
#984 |
|
Konto usunięte
|
Czy po dwukrotnym przejściu zapalenia dróg moczowych może przesunąć mi się okres?Dodam, że schudłam jakieś 5 kilo i żyłam w dużym stresie. Zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny, ale okres powinien pojawić się 6 dni temu, a tu nadal nic
|
|
|
|
|
#985 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- [QUOTE=severalflames;47709 883]A wiec okres dostalam po raz drugi w 30dniu cyklu, trwal 3dni bo dzisiaj juz 4 a tylko lekkie plamienia sa. Pierwsze 3 dni byly bardzo obfite i troche bolesne. I bylo baaardzo duzo skrzepow i zluszczonej tkanki. W trzeci dzien - wybaczcie za dosadnosc- wylatywaly duuze tego ilosci i to byl najbardziej bolesny dzien tego okresu. Tyle ze moj okres trwal zawsze 7 dni (5dni plus 2 dni brazowego sluzu). I tak mysle przez co sie tak skrocil, od dwoch miesiecy pije baardzo duzo rumianku, jakies trzy kubki dziennie (zastepuje mi zwykla herbate) czy to ma jakis zwiazek? Wysłane przy użyciu Tapatalk[/QUOTE Jest możliwość ciąży? |
|
|
|
|
|
#986 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane przy użyciu Tapatalk Edytowane przez severalflames Czas edycji: 2014-08-15 o 14:55 |
|
|
|
|
|
#987 |
|
BAN stały
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#988 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#989 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#990 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

) i cos co do tej pory NIGDY mi sie nie zdarzalo - spie ok 12 / 13 h w nocy + ok 3h w dzien czesto. Nie mam na razie mozliwosci udania sie do lekarza i sie nakrecam, prawdopodobnie niepotrzebnie.