|
|
#961 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
|
|
|
|
|
#962 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#963 |
|
Konto usunięte
|
Cholera przejrzałaś mnie. Tak naprawdę chcę zarżnąć wszystkich. nożem. mwahahaha.
Nie serio, jak ktoś zostaje matką, to mu się obsrana pielucha na mózg rzuca i tyle po kobiecie zostaje |
|
|
|
#964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak rozwija się fizycznie tak i umysłowo od początku To oczywiste, że dla każdego normalnego rodzica dziecko jest ósmym cudem świata
|
|
#965 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() lubię Cię, ale przesadziłaś. Omg, jestem w ciąży, pielucha rzuciła mi się na mózg.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co widać i w tym co piszesz.
|
|
#967 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie lubie kotów, nie chce własnego, ale nie mam ochoty ich pozabijać i nie marze o tym by zniknęły z powiechrzni ziemi, ba potrafie nawet powiedziec, że co po niektore są całkiem fajne a tu ciągle tylko narzekania: dziecko pyskate źle, dziecko wystraszone jeszcze gorzej, bo sierota, oszaleć można ![]() Cytat:
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
|
#969 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() rozumiem, że każdy się rozwija w swoim tempie, że każdy w pewnym wieku ma jakąś tam inteligencję. Mnie tylko denerwuje takie zachwycanie się nad zupełnie zwykłymi sprawami, zupełnie normalnymi. ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
To normalny człowiek, jak każdy inny i nie ma w nim żadnego cudu. |
||
|
|
|
#970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaś dzieci, którymi rodzice się interesowali, zachwycali, kochali je po prostu, są jako dorosłe osoby pewne siebie, swojej wartości i zrównoważone. Owszem, miłośc rodzicielska musi byc mądra, ale też jest w niej miejsce na własnie zachwyt nad tym zwyczajnym człowiekiem, jakim jest własne dziecko. Ono musi czuć, że jest miejsce na ziemi, gdzie jest kochane zawsze i gdzie się ktoś nim zachwyci ![]() Co do jednego się zgadzam, nie należy wymagać od "świata" by się zachwycał naszym dzieckiem, trzeba rozumieć, że dla innych ono nie jest tak wyjątkowe jak dla rodziców. Byłoby tylko miło, gdyby reszta świata rozumiała ten zachwyt rodzicielski i by się nie "nerwiła" tak bardzo.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-06-29 o 12:58 |
|
|
|
|
#971 |
|
Zakorzenienie
|
Podejrzewam, że mało kto by zrozumiał mój zachwyt nad chomikiem, dlatego zostawiam go dla siebie. Tak mądrze i ciekawie się patrzy, a jak słodko się przeciąga.
|
|
|
|
#972 | ||
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
Co do pogrubionego - moi rodzice uważają tak samo, nawet po tych 22 latach w sumie od siebie tez dużo daję. Byłabym zdziwiona, gdyby mieli takie samo podejście jakbym ćpała, chlała lub się źle prowadzała.Cytat:
Mój chomiczek to rozpieszczona przeze mnie i przez mamę biała, grubiutka księżniczka I też zachwycamy się nim co niemiara
|
||
|
|
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
święto masakro! skąd w was tyle nienawiści do dzieci? ja nie chcę mieć własnego, ale lubię dzieci. są jakby trochę potrzebne. i są inteligentne. uczą się. muszą w pare lat przejść z ryczącej ameby do człowieka. muszą uczyć się mówić, trzymać widelec i zachowywać się w społeczeństwie. po tym okresie zdolność szybkiego uczenia spada. dlatego języka polskiego uczymy się 2-3 lata a języków obcych całe życie.
a za miłość do swojego dziecka odpowiadają hormony, dlatego po porodzie ledwo żywa matka wgapia się w dziecko i dziwi się, że ma WSZYSTKIE kończyny. jak to możliwe? a że dziecko boi się świata? to normalne. dziecko się wychowuje w domu. i boi się świata obcych. strach jest warunkiem przetrwania. to strach powoduje że dziecko nie wejdzie do pierwszego lepszego samochodu. nikt tych dzieci wam nie wpycha na siłę. ale gadać takie rzeczy? ludzie co wam dzieci zrobiły.
|
|
#974 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
owszem, masz rację - szybkie uczenie się jest naturalną koleją rzeczy, większość dzieci rozwija się tak samo. jednak nie można mówić, że to chodzące ameby. mają już swoją osobowość - jedne ryczą, drugie się smieją, inne wszystkiego się boją.
jednak także uważam, że na dzieci za bardzo się chucha i dmucha. wszystko się za nie robi. ojciec opowiadał, że jak szefowa idzie na pole (pracuje w niemieckiej winnicy) to swoje 6-letnie dziecko nosi! no to jakiś absurd. najgorsze jest jednak to że mnóstwo dzieci jest grubych. a dlaczego? dziecko marudzi to dostaje batonika aby się zamknęło, potem chrupki, bo chce, od babci dostanie lizaczka a w domu zamiast latać po dworze to siedzi przed telewizorem albo komputerem, bo mamusia plotkuje albo oglada serial.
|
|
#976 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#977 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja cora ma 3 lata,w jednym momencie jest supertowarzyska,zagaduje obcych,w drugim chowie sie za mnie i nie chce przywitac nawet ze znajomymi. ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
Paskudne,wiem,ale nie moglam sie powstrzymac.
|
|
#978 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i co? złe to było? nic z niej nie zostało?
|
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzuca sie na kazdo dziecko
|
|
#981 |
|
Konto usunięte
|
tak serio? Nie. Sama może nie dojadać, bylebyśmy z siostrą miały. sama sobie ciucha nie kupi, tylko mi da. moja siostra ma 25 lat, nieźle zarabia, mieszka z facetem, a moja mama nadal płaci jej za studia. ja mimo że pracuję też mam ciągle wciskane pieniądze, na batonika, na soczek, na bułeczkę. Codziennie gotuje mi obiadki i sprząta pokój. (muszę go zamykać na klucz, bo inaczej wchodzi i sprząta)
Wiadomo, dla mnie to świetnie, bo nie muszę robić absolutnie nic, nawet jakbym rzuciła pracę to i tak powiedziała, że będzie mnie utrzymywać. ale patrząc na to z boku, to poświęciła mnie i siostrze wszystko, całe życie, wszystkie pieniądze, cały wolny czas. Teraz nie ma pasji, praktyccznie żadnych koleżanek (tylko te z pracy, ale na kawkę nie chodzą), nic nie robi całymi dniami, nigdzie nie wychodzi. kocham moją mamę najbardziej na świecie, życie bym za nią oddała. ale była typową zwariowaną mamuśką. i nadal jest |
|
|
|
#982 |
|
Rozeznanie
|
Patrząc na Twój podpis _Tinkerbell, można odnieść wrażenie, że czujesz do swojej mamy pewnego rodzaju pogardę. To smutne. Dlatego tez m.in. nie chcę mieć dzieci. Nie wierzę w tę mistyczną więź między dzieckiem a matką.
A do tego nie radzę sobie w kontaktach z dziećmi. Choć niektóre są nawet cwane i zabawne, wolę je jednak oglądać z bezpiecznej odległości http://youtu.be/_0LN8RpOo68
|
|
|
|
#983 |
|
Konto usunięte
|
Czy ja wiem czy pogardę. Moja mama skończyła świetne studia, pracuje w zawodzie, lubi swoją pracę, ale tak jak mówię - zaharowywała się, żeby nam było jak najlepiej, zapominając o sobie. Jak dla mnie największym osiągnięciem mojej mamy jest doktorat, naprawdę ją podziwiam, bo chyba 25 lat temu nie było o niego zbyt łatwo.
|
|
|
|
#984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tinker, że nie jesteś egoistką i nie uważasz, że mama miała obowiązek robić wszystko dla was. To znaczy, że mama dobrze cię wychowała. Moja mama ma jeszcze gorzej, bo rzuciła prace żeby wychowywać dzieci i zajmować się domem. W tamtych czasach to było najwłaściwsze. Dziś ma typowy efekt pustego gniazda. Nie ma co ze sobą zrobić. Ciężko powiedzieć takiej osobie żeby po 30 latach znalazła sobie zajęcie, pasję czy znajomych. Całe jej życie kręciło się wokół męża, dzieci i domu. Szkoda mi jej.
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze byc tak,ze ktoś patrząc z boku mysli 'cierpiętnica,poświęciła wszystko dziecku ' a tej kobiecie wlasnie to co ma pasuje ![]() Serio,są kobiety,dla których to 'oddawanie dziecku wszystkiego ' to coś,co je uszczęśliwia bardziej niż nowy ciuch czy kawa z koleżanką. I nie są z tego powodu głupsze,wybrakowane. Każdy odnajduje swoje szczęście w czym innym i trochę bez sensu to wartościować. Według mnie w rodzinie wazna jest równowaga po prostu ,zaspokajanie potrzeb wszystkich,ale wiem,ze dla każdego granica między'daję bo chcę' a 'poświęcam się' przebiega gdzie indziej.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-07-02 o 10:11 |
|
|
|
|
#986 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie wychowywanie dziecka to nie jest czynnością mniej wartościowa od robienia w życiu czegokolwiek innego. A gdy dzieci wyfruną z gniazda, no cóż, wtedy jest to samo gdy ludzie idą na emeryturę. Też ciężko im się odnaleźć.
Wychowywanie dzieci nie musi być marnowaniem sobie życia, dla kogoś może stanowić naprawdę dużą wartość. Ja wiem, że to dziwnie brzmi, bo w dzisiejszych czasach o tym czy człowiek w życiu coś osiągnął świadczy najczęściej to, ile zarobił w życiu pieniędzy. Piszę o tym, bo trochę smuci mnie ten podpis _Tinkerbell, bo widzę w nim pogardę dla osób o innym światopoglądzie i systemie wartości. |
|
|
|
#987 |
|
Zakorzenienie
|
A ty znowu z tą pogardą
Nie znasz innych rzeczowników? Tinker, wiedzę, że chyba mamy podobne podejście do naszych mam. I nie chcemy powielić ich, w naszym mniemaniu "błędów"?
|
#988 |
|
Rozeznanie
|
Chodzi mi po prostu o poczucie wyższości nad osobą, która postanowiła w swoim życiu być mamą. Ja rozumiem, że chcecie inaczej żyć, ale to jak one żyją wcale nie musi być nazywane "błędem".
|
|
|
|
#989 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mogła sobie kupić jedną bluzkę więcej? Czasem w tym udowadnianiu nieszczęścia dzieciatym zapedzacie się tak bardzo, że mijacie horyzont rozsądku, serio. Cytat:
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam jej mamy, ale skoro Tinker twierdzi, że mogła więcej i być może miała ku temu okazję; to ja jej wierzę.
Moja mama też podjęła swoją decyzję. Była szczęśliwa. Wtedy. Dziś trochę tego żałuje.
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.

i na podstawie jego zachowania wysnuto wniosek, że dzieci to sieroty 
i takie tam inne. Owszem, nie zawsze tak jest ale zdarza się. 

I też zachwycamy się nim co niemiara 

Rzuca sie na kazdo dziecko
Tinker, że nie jesteś egoistką i nie uważasz, że mama miała obowiązek robić wszystko dla was. To znaczy, że mama dobrze cię wychowała.