Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-27, 09:59   #961
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47469859]wydaje mi się, że już nawet nie tyle chodzi o sam ZD, co o - choćby finansowanie rehabilitacji i terapii, czyli naprawdę duże koszta, nie każda rodzina to udźwignie. Owszem, można zdać się na tzw. państwo, ale... państwowo ma dziecko np. psychologa raz na 2 tygodnie i SI raz w miesiącu, hehe. Wiadomo, różnie w różnych częściach kraju to wygląda, ale jeśli ma się dziecko naprawdę terapii wymagające, to prawie nierealne jest poleganie tylko na ofercie z urzędu.

Do tego ZD lubi sobie wygenerować choroby serca, układu oddechowego, to konieczność systematycznego chodzenia do logopedy, bo język duży a wędzidełko zbyt krótkie i nie zawsze poddające się zabiegowi.

No zwyczajnie - i mimo, że z obserwacji widzę, że ZD to jedna z.. no brzydko określę, bo nic mi tu innego nie pasuje: "lepszych" form niepełnosprawności, to jednak to dla rodziców JEST wielki problem - mimo miłości, jaką obdarzają dziecko (chociaż wiadomo, miłość nie zawsze jest :/ ). Nie wspomnę już o żadnej przyszłości...

Koleżanka mająca dziecko z ZD na stałe wyjechała z rodziną, jak sama mówi: w życiu tu nie wrócę, bo się na młodą jak na małpę w klatce patrzą i skończy w ośrodku, a tam (za granicą) ma szansę na w miarę normalne życie i nawet pracę.[/QUOTE]

To co napisałaś jest chyba jednym z ważniejszych postów w tym temacie.
Problem rehabilitacji i innej pomocy jest najważniejszym i największym problemem dla rodzin osób chorych przewlekle lub niepełnosprawnych.
W Polsce ludzi, takich zwykłych, nie stać finansowo i psychicznie na chorego w rodzinie.

Dlaczego rodziny np z Francji chętnie adoptują dzieci chore? Kiedyś się nad tym zastanawiałam, teraz już wiem.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 10:14   #962
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No to po co zmuszać tych, którzy nie chcą i wiedzą o tym ZD w ciąży do rodzenia? Po co niechciane przez nikogo upośledzone dziecko ma przychodzić na świat? Ma się kiwać z tyło do przodu w jakimś ośrodku dożywotnio. Tak, brzmi nieładnie i brutalnie, ale takie są fakty.
Jakoś dziwnym trafem wielu "obrońców życia" postawionych w takiej sytuacji decyduje się na terminację, o czym wspominał dr Dębski. Bo to dotyczy ICH, a nie anonimowej pani Malinowskiej.
Człowiek jest człowiekiem czy ma ZD czy nie.
Jak to jest, że we Francji np. osoby D mogą mieć dobrą opiekę, mogą pacować (podobnie zresztą w UK) a w Polsce mieliby nie istnieć?
Jak to jest, ze zdarzaja się przypadki adocji zagranicznych, gdzie w Polsce mówiono: dziecko nie będzie chodzić, mówić, a poza Polką rozwija sie całkiem dobrzei ślad po niepełnospraności jest niewielki?
Dla mnie to są sygnały, ze zamiast zgadzać sie na aborcję ZD trzeba dbać o pomc dla rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym oraz o to, by miały możłiwość normalnego wychowania dziecka, a nei walkki o wszystko i wszędzie, jednocześnie będąc obiektem wytykania palcami.

Pracowałam w ośrodkach dla osób niepełnosprawnych umysłowo (poza Polską). Żadnego bujania w kącie ie zaobserwowałam.
Mało tego jedna z organizacji, dla której pracowałam ma swoje domy w Polsce i o niepełnosprawnych dba.
Stary 2014-07-27, 10:23   #963
Luba
Zakorzenienie

Tak, podejście tzw społeczenstwa też pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Jak napisała szaja, albo oglądaja jak małpę w klatce albo sobie myslą "lepiej by ci było gdyby cię wyskrobali" plus jeszcze inne atrakcje.

Stary 2014-07-27, 10:41   #964
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Człowiek jest człowiekiem czy ma ZD czy nie.
Jak to jest, że we Francji np. osoby D mogą mieć dobrą opiekę, mogą pacować (podobnie zresztą w UK) a w Polsce mieliby nie istnieć?
Jak to jest, ze zdarzaja się przypadki adocji zagranicznych, gdzie w Polsce mówiono: dziecko nie będzie chodzić, mówić, a poza Polką rozwija sie całkiem dobrzei ślad po niepełnospraności jest niewielki?
Dla mnie to są sygnały, ze zamiast zgadzać sie na aborcję ZD trzeba dbać o pomc dla rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym oraz o to, by miały możłiwość normalnego wychowania dziecka, a nei walkki o wszystko i wszędzie, jednocześnie będąc obiektem wytykania palcami.

Pracowałam w ośrodkach dla osób niepełnosprawnych umysłowo (poza Polską). Żadnego bujania w kącie ie zaobserwowałam.
Mało tego jedna z organizacji, dla której pracowałam ma swoje domy w Polsce i o niepełnosprawnych dba.
Ajah, nie pracowałaś w PL
Nie masz pojęcia, jak to wygląda.

Powiem tak - z reguły dzieci z ZD (i z innymi niep. sprzężonymi) POTRZEBUJĄ poniższych terapii:

logopeda (min. raz w tygodniu, cena 50-100zł za 45 min, diagnoza 150-200zł)
rehabilitacja ruchowa(2 razy w tygodniu - przy lajtowych przypadkach - ja płaciłam 60zł za 30 minut, godzina to 100zł - zwykła rehabilitacja, bo jeśli dochodzi np. kombinezon specjalistyczny, cena wzrasta)
30 minut hipoterapii ok. 50zł, raz w tygodniu
SI za godzinę 40-80zł, 2 razy w tygodniu z tym, że tu powinno się robić seriami - ok. 3 miesięcy pracy, i kilka tygodni przerwy by nie przestymulować
psycholog - z reguły raz w tygodniu indywidualnie i raz grupowo, czasem raz na 2 tygodnie grupa - i tu często daje się załatwić sprawę w PPP i/lub w szkole
terapia zajęciowa też z reguły w szkole, na szczęście
reh. na basenie - ok. 50zł zajęcia raz lub 2 razy w tygodniu
No ale tak czy siak tygodniowo - jeśli chce się porządnie dziecko wyprowadzić - to masz bez dojazdów lekką ręką 500zł dziwisz się, że ludzie nie chcą rodzić?

Chłopiec, obecnie pełnoletni, niep. ruchowa i zaburzenia komunikacji, niezdolny do samodzielnego funkcjonowania był do jakiegoś 15rż, teraz ciut lepiej, plan zajęć wyglądał tak:
pon rano szkoła, potem reh z dojazdem
wt szkoła, wolne
śr. szkoła i maraton: logopeda, pedagog, reh.
czw. SI po szkole
pt. szkoła i reh.
sb. konie
nd wolne

Jeden rodzic stale nie pracował, nie dało się tego inaczej ogarnąć
Tak wygląda rzeczywistość w Polsce. To nie tęcza i jednorożce.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Tak, podejście tzw społeczenstwa też pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Jak napisała szaja, albo oglądaja jak małpę w klatce albo sobie myslą "lepiej by ci było gdyby cię wyskrobali" plus jeszcze inne atrakcje.
Dodajmy, że często gęsto tatuś zwija żagle, ew. samotna mamusia wybywa i dziecko zostaje z dziadkami. O ile ma szczęście, to ma przynajmniej normalnych dziadków. Jeśli nie, kończy w ośrodku, dalekim od zachodnich.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 10:47   #965
_vixen_
Zakorzenienie

Z tego co czytałam w krajach takich jak Francja dzieci z ZD się praktycznie nie rodzą...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 11:18   #966
Luba
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47471324]Ajah, nie pracowałaś w PL
Nie masz pojęcia, jak to wygląda.

Powiem tak - z reguły dzieci z ZD (i z innymi niep. sprzężonymi) POTRZEBUJĄ poniższych terapii:

logopeda (min. raz w tygodniu, cena 50-100zł za 45 min, diagnoza 150-200zł)
rehabilitacja ruchowa(2 razy w tygodniu - przy lajtowych przypadkach - ja płaciłam 60zł za 30 minut, godzina to 100zł - zwykła rehabilitacja, bo jeśli dochodzi np. kombinezon specjalistyczny, cena wzrasta)
30 minut hipoterapii ok. 50zł, raz w tygodniu
SI za godzinę 40-80zł, 2 razy w tygodniu z tym, że tu powinno się robić seriami - ok. 3 miesięcy pracy, i kilka tygodni przerwy by nie przestymulować
psycholog - z reguły raz w tygodniu indywidualnie i raz grupowo, czasem raz na 2 tygodnie grupa - i tu często daje się załatwić sprawę w PPP i/lub w szkole
terapia zajęciowa też z reguły w szkole, na szczęście
reh. na basenie - ok. 50zł zajęcia raz lub 2 razy w tygodniu
No ale tak czy siak tygodniowo - jeśli chce się porządnie dziecko wyprowadzić - to masz bez dojazdów lekką ręką 500zł dziwisz się, że ludzie nie chcą rodzić?

Chłopiec, obecnie pełnoletni, niep. ruchowa i zaburzenia komunikacji, niezdolny do samodzielnego funkcjonowania był do jakiegoś 15rż, teraz ciut lepiej, plan zajęć wyglądał tak:
pon rano szkoła, potem reh z dojazdem
wt szkoła, wolne
śr. szkoła i maraton: logopeda, pedagog, reh.
czw. SI po szkole
pt. szkoła i reh.
sb. konie
nd wolne

Jeden rodzic stale nie pracował, nie dało się tego inaczej ogarnąć
Tak wygląda rzeczywistość w Polsce. To nie tęcza i jednorożce.

Dodajmy, że często gęsto tatuś zwija żagle, ew. samotna mamusia wybywa i dziecko zostaje z dziadkami. O ile ma szczęście, to ma przynajmniej normalnych dziadków. Jeśli nie, kończy w ośrodku, dalekim od zachodnich.[/QUOTE]

Szaja, ale my właśnie z ajah o tym piszemy, że to "nie tęcza i jednorożce".
niestety
nie ma praktycznie żadnej pomocy i rodzina, czy właśnie tak jak piszesz często sama matka, zostaje ze wszystkim sama.

Cytat:
Z tego co czytałam w krajach takich jak Francja dzieci z ZD się praktycznie nie rodzą...
chętnie poczytam

Poza tym ja piszę o czymś całkiem innym. O tym, że dzieci, ludzie niepełnosprawni, przewlekle chorzy mają całkiem inne możliwości.
nie znam ilości dzieci z zd urodzonych we francji, niemczech czy wielkiej brytani, ale nie uważam, że aborcja jest tu jedynym "lekarstwem" i nadal twierdzę, że pomoc dla rodziny, byłaby też jakimś "za" urodzeniem dziecka.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-07-27 o 11:34
Stary 2014-07-27, 11:32   #967
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
podsumowując, konanie noworodka przez 10 dni i gnicie mózgu jest akceptowalnym efektem nie wykonania aborcji/terminacji, tak? Czyli cel uświęcił środki w tym konkretnym przypadki, tak?
umieranie dziecka nie jet dla mnie wystarczającym powodem do wczesniejszego jego zabicia
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Dla niektówych zdiagnozowanie zespołu Downa jest wystarczającym powodem na aborcję/terminację. Dla mnie bezmózgowie wystarczy, aby zaoszczędzić cierpienia dziecku, sobie i rodzinie.

Jak widać dla niektórych tak.
albo po prostu zaoszczedzenie sobie czasu/wstydu/zachodu przebywania z ciezko chorym dzieckiem w szpitalu a ubranie tego w ładne słówka, że robi sie to dla dziecka

Cytat:
Ale napiszesz wreszcie na temat, jaki sens ma rodzenie dziecka, które przez 10 dni kona z gnijącym mózgiem? Dlaczego terminacja skutkująca szybszą śmiercią ma być w tym przypadku gorszym rozwiązaniem? Bez takich ogólników, że nikt nie ma prawa innemu odbierać życia, bo to w praktyce od zarania dziejów nie funkcjonuje.

No nie oszukujmy się, każdy chce mieć zdrowe dziecko, nikt nie chce ciężko upośledzonego. :
jaki me sens rodzenie dziecka? ano taki, że jezeli chce dziecko to je rodzę, nastepnie sie nim zajmuje najlepiej jak potrafię, nawet jezeli jest skazane na smierc.Jeżeli nie daj boze Twoje dziecko za rok ulegnie ciezkiemu wypadkowi, to kiedy go zabijesz? Dzis/jutr? za 11 m-cy? Albo Twój mąż po wylewie jutro zamieni sie w roslinke, to zaoszczedzisz mu cierpienia dzisiaj?

Cytat:
Nie wiem, jak taki wrażliwy człowiek może żyć ze świadomością, ze sam "zabił" tyle "dzieci"

I już widzę tych płaczących z powodu terminacji pracowników szpitali, powszechnie wiadomo, jacy wrażliwi bywają zazwyczaj
moze nie moze i dlatego teraz nie terminuje, nie wiadomo.
Cytat:
Są zacietrzewionymi hipokrytami.
Cudowne nawrócenie

Jestem w stanie zrozumieć, gdyby lekarz kierował się sumieniem od zawsze i byłby znany ze swoich poglądów. Ale rosne obwieszczenie "nawróciłem się, zrozumiałem, że robiłem źle"?!
Ciekawe przy jakim stanie konta człowiekowi zmieniają się poglądy w tak radykalny sposób
a nie jest bardziej wiarygodny człowiek, który to przeżył, wie jak wygląda i w koncu zrozumiał, że wiecej tego robic nie moze?

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
dla mnie to jakieś takie zaślepienie, brak umiejętności dostosowania się do sytuacji i faktów. Sztywne trzymanie się zasad w imię wiary? nawet kosztem cierpienia, bólu. Nie rozumiem, ale ja jestem ateistką więc może dlatego nie ogarniam.
bo widzisz, życie to również cierpienie i ból, myslisz, że w imię unikania cierpienia mozna robic złe rzeczy? Terminacja to usuniecie człowieka, odebranie mu szansy na życie, czy dlatego, że panstwo zle funkcjonuje i nie pomaga wystarczająco rodzicom, że jest za mało specjalitycznych osrodków jest wystarczającym powodem do zabijania?

Cytat:

Mijałam dziś na ulicy starsze małżeństwo, około 60-70 lat mieli na pewno. Pan pchał wózek z dorosłą kobietą, nie wiem, może i 30 lat już miała. Wyglądała na odciętą od świata, powykręcana we wszystkie strony. Pomyślałam o jednym - co, jeśli nie mają innej rodziny, która zajmie się chorą, gdy ich zabranie.

U mnie w bliskiej rodzinie też jest chora osoba (brat). I widzę, jak mama marnieje ze zmęczenia psychicznego, bo nie może pomóc własnemu dziecku. A jego życie może w każdej chwili zgasnąć, wystarczy, że przyjdzie większy atak padaczki (już teraz stan jest poważny, podczas napadu krzyczy nieprzytomny z bólu, zaczynają się krwotoki z nosa i jamy ustnej, traci oddech nawet na kilka minut). Napady padaczki są często. Nawet kilka dziennie. Dostaje leki, które go ogłupiają. Do tego dochodzi kilka niepełnosprawności. Naprawdę, ciężko jest mi uwierzyć, że jeszcze 10 lat temu był zupełnie inna osobą, pełną życia, energii, miał wielkie plany na przyszłość. A dziś? Dziś nie ma ochoty wstać z łóżka, bo nie ma siły. Organizm jest wycieńczony. A jako noworodek, wcześniak z 26 tc walczył o życie jak nikt inny.
no i co? ma ja zabic juz teraz, czy miał to zrobic wczesniej?
A o swoim bracie piszesz w kontekscie, że niepotrzebnie, że żyje?
Cytat:
No to po co zmuszać tych, którzy nie chcą i wiedzą o tym ZD w ciąży do rodzenia? Po co niechciane przez nikogo upośledzone dziecko ma przychodzić na świat? Ma się kiwać z tyło do przodu w jakimś ośrodku dożywotnio. Tak, brzmi nieładnie i brutalnie, ale takie są fakty.
tylu ludzi jest samotnych, skrajnie biednych, chorych, co z nimi? w imię 'ich' dobra powybijamy ich? Czy Twoje dywagacje odnoszą się tylko do ludzi nienarodzonych?
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 11:35   #968
_vixen_
Zakorzenienie

Tylko nienarodzonych. Sama sobie rodź dzieci z ZD, bezmozgowiem itd., ale innym nie każ.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-07-27 o 11:41
Stary 2014-07-27, 11:37   #969
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
umieranie dziecka nie jet dla mnie wystarczającym powodem do wczesniejszego jego zabicia
albo po prostu zaoszczedzenie sobie czasu/wstydu/zachodu przebywania z ciezko chorym dzieckiem w szpitalu a ubranie tego w ładne słówka, że robi sie to dla dziecka

jaki me sens rodzenie dziecka? ano taki, że jezeli chce dziecko to je rodzę, nastepnie sie nim zajmuje najlepiej jak potrafię, nawet jezeli jest skazane na smierc.Jeżeli nie daj boze Twoje dziecko za rok ulegnie ciezkiemu wypadkowi, to kiedy go zabijesz? Dzis/jutr? za 11 m-cy? Albo Twój mąż po wylewie jutro zamieni sie w roslinke, to zaoszczedzisz mu cierpienia dzisiaj?

moze nie moze i dlatego teraz nie terminuje, nie wiadomo.
a nie jest bardziej wiarygodny człowiek, który to przeżył, wie jak wygląda i w koncu zrozumiał, że wiecej tego robic nie moze?

bo widzisz, życie to również cierpienie i ból, myslisz, że w imię unikania cierpienia mozna robic złe rzeczy? Terminacja to usuniecie człowieka, odebranie mu szansy na życie, czy dlatego, że panstwo zle funkcjonuje i nie pomaga wystarczająco rodzicom, że jest za mało specjalitycznych osrodków jest wystarczającym powodem do zabijania?

tylu ludzi jest samotnych, skrajnie biednych, chorych, co z nimi? w imię 'ich' dobra powybijamy ich? Czy Twoje dywagacje odnoszą się tylko do ludzi nienarodzonych?
nawet jeśli to dziecko umiera w bólu?
W imię czego na to je skazywać, odpowiesz? Jakie TY masz prawo skazać dziecko na takie cierpienie?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 11:40   #970
tunia89
Zakorzenienie

A co zrobić jak parę zwyczajnie nie stać na opiekę nad dzieckiem z ZD?
Urodzić i oddać?
I wcale nikt nie będzie mówił "co to za matka, która swoim dzieckiem opiekować się nie chce"

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 11:48   #971
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Tylko nienarodzonych. Sama sobie rodź dzieci z ZD, bezmozgowiem itd., ale innym nie każ.
a komu kaze rodzic Dziwne masz podejscie. Tylko Twoje zdanie jest najwazniejsze i powinno byc dla innych obligatoryjne???
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47471894]nawet jeśli to dziecko umiera w bólu?
W imię czego na to je skazywać, odpowiesz? Jakie TY masz prawo skazać dziecko na takie cierpienie?[/QUOTE]
a skad bedziesz wiedziała,i to jeszcze przed narodzeniem, że bedzie cierpiało?
Bedzie jakis dowod na to? Decydując sie na dziecko, czy to zdrowe czy chore skazuję je na cierpienie. Wypadek, choroba, wczesniactwo wszystko mu sie moze przydarzyc. Zeby uniknąć cierpienia musiałabym nie rodzić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 11:51   #972
Konto usunięte

Tres, bo mam wiedzę i lekarze też ją mają - mózg nieosłonięty nie może trwać, tu jest tylko jedna droga do tego, jak to się skończy.
Wykazujesz iście ogromny brak empatii - tak trudno wpaść na to, że dziecko będzie cierpiało? Dowodu chcesz? co, ma cię ktoś torturować byś doświadczyła tego, co taki maluch?
Stary 2014-07-27, 11:52   #973
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
A co zrobić jak parę zwyczajnie nie stać na opiekę nad dzieckiem z ZD?
Urodzić i oddać?
I wcale nikt nie będzie mówił "co to za matka, która swoim dzieckiem opiekować się nie chce"
Co za pytanie?
A co zrobić jak dziecko po narodzinach ciężko zachoruje i koszt leczenia jest wysoki?
Stary 2014-07-27, 11:56   #974
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Co za pytanie?
A co zrobić jak dziecko po narodzinach ciężko zachoruje i koszt leczenia jest wysoki?
Ale to jest inna sytuacja.
Zwyczajnie.
Jeśli 18latka zachodzi w ciążę (wpadka, no zdarza się) i dowiaduje się, że będzie miała dziecko z ZD a facet w ogóle na wieść o ciąży się zmył - to ja naprawdę się nie dziwię, że dokonuje aborcji. W naszym kraju się nie dziwię, ale obstawiam, że gdzie indziej mało która młoda kobieta się w tym wypadku decyduje urodzić.
Stary 2014-07-27, 11:57   #975
tunia89
Zakorzenienie

ajah napisałam o konkretnym przykładzie a nie, że po narodzinach zachoruje. To rozmowa o ZD.
Konkretnie
Jest małżeństwo razem zarabiają 2-3tys. Kobieta dowiaduje się, że urodzi dziecko z ZD. Na pomoc rodziców nie mają co liczyć (rodzice też zarabiają po 2-3tys na siebie). Jeśli kobieta zrezygnuje z pracy zostanie im 1 600 + oczywiście jakieś grosze od państwa za opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym 1300? Coś koło tego. Rehabilitacja jak już ktoś wspomniał miesięcznie kosztuje ok. 2000 + leki. Do tego należy doliczyć opłaty za mieszkanie itd tzw. życie.

<3 33/40 <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 12:01   #976
treselle0
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47472014]Tres, bo mam wiedzę i lekarze też ją mają - mózg nieosłonięty nie może trwać, tu jest tylko jedna droga do tego, jak to się skończy.
Wykazujesz iście ogromny brak empatii - tak trudno wpaść na to, że dziecko będzie cierpiało? Dowodu chcesz? co, ma cię ktoś torturować byś doświadczyła tego, co taki maluch?[/QUOTE]
cierpienie przy tego typu schorzeniach, jest niwelowane farmakologicznie
Stary 2014-07-27, 12:04   #977
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
ajah napisałam o konkretnym przykładzie a nie, że po narodzinach zachoruje. To rozmowa o ZD.
Konkretnie
Jest małżeństwo razem zarabiają 2-3tys. Kobieta dowiaduje się, że urodzi dziecko z ZD. Na pomoc rodziców nie mają co liczyć (rodzice też zarabiają po 2-3tys na siebie). Jeśli kobieta zrezygnuje z pracy zostanie im 1 600 + oczywiście jakieś grosze od państwa za opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym 1300? Coś koło tego. Rehabilitacja jak już ktoś wspomniał miesięcznie kosztuje ok. 2000 + leki. Do tego należy doliczyć opłaty za mieszkanie itd tzw. życie.
Konkretnie, to i ajah i ja już pisałyśmy, że pomoc takim rodzinom w Polsce jest mała i TO właśnie należałoby zmienić.
Czy Ty uważasz, że "lekarstwem" na wszytsko jest aborcja i tylko tak można pomóc rodzinie?

Stary 2014-07-27, 12:10   #978
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze raz: w tej konkretnej sytuacji: w imię czego to?

Cytat:
Konkretnie, to i ajah i ja już pisałyśmy, że pomoc takim rodzinom w Polsce jest mała i TO właśnie należałoby zmienić.
Czy Ty uważasz, że "lekarstwem" na wszytsko jest aborcja i tylko tak można pomóc rodzinie?
Ja odpowiem
Nie, absolutnie nie, ale na ten moment w PL jest, jak jest. I długo się to nie zmieni. Fajnie, by zmieniło się ustawowo coś i pomoc rodzinie i finansowanie terapii byłaby konkretna - ale... Tego nie ma, aborcja jest.
Stary 2014-07-27, 12:12   #979
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Mhm, jeśli jest tak samo niwelowane farmakologicznie, jak przy chorobach onkologicznych, to naprawdę inne słowo niż tortura tu nie pasuje.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-27, 12:17   #980
_vixen_
Zakorzenienie

treselle, ale Ty jesteś naiwna twierdząc, ze cierpienie jest niwelowane farmakologicznie, szkoda gadać. Jaki jest sens rodzic dziecko z mózgiem na wierzchu tylko po to, żeby je naszprycowac lekami usmierzajacymi bol gnijącego mozgu?
Stary 2014-07-27, 12:31   #981
treselle0
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47472181]Jeszcze raz: w tej konkretnej sytuacji: w imię czego to?

Ja odpowiem
Nie, absolutnie nie, ale na ten moment w PL jest, jak jest. I długo się to nie zmieni. Fajnie, by zmieniło się ustawowo coś i pomoc rodzinie i finansowanie terapii byłaby konkretna - ale... Tego nie ma, aborcja jest.[/QUOTE]
diagnoza to bezmózgowie. Straszna skazująca dziecko na śmierć, bez szans na 'wyleczenie'. Urodziłabym jak każde inne w imię tego, że ja jestem matką a to jest moje dziecko. Dlaczego to jest tak trudno zrozumieć? Przecież to dziecko dostawałoby wszelkie potrzebne leki, a oprócz tego miłość i czułość, więc wierzę, że cierpienia by nie było. Dlaczego miałabym je skazać na śmierc jeszcze przed narodzeniem? Nie mogłabym.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
treselle, ale Ty jesteś naiwna twierdząc, ze cierpienie jest niwelowane farmakologicznie, szkoda gadać. Jaki jest sens rodzic dziecko z mózgiem na wierzchu tylko po to, żeby je naszprycowac lekami usmierzajacymi bol gnijącego mozgu?
a czytałaś o bezmózgowiu? Nawet nie wiadomo, czy takie dzieci ból odczuwają. Ty byś usunęła ja nie, tak ciężko Ci się z tym pogodzić?
Stary 2014-07-27, 12:42   #982
tunia89
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja napisałam gdzieś, że tylko tak można pomóc rodzinie?
Ale ja się NIE DZIWIĘ że takie rodziny decydowałyby się na aborcję. Bo zwyczejnie nie mają pieniędzy. W naszym państwie nie ma pieniędzy na szpitale, refundacje leków. Nie ma pracy itd.

Na moim osiedlu mieszka kobieta z synem z ZD. Ona jest koło 60 on koło 30. Chodzi z nim wszędzie za rękę do kościoła, do sklepu itd. Kobietę podziwiam, ale nie wiem czy byłabym zdolna zrezygnować z pracy, rozwijania się, dalszego kształcenia, rodziny, znajomych itd. Po to, aby przez całe życie zajmować się dzieckiem z ZD.

<3 33/40 <3

Stary 2014-07-27, 12:45   #983
_vixen_
Zakorzenienie

A w sumie racja, skoro może takie dzieci bólu nie odczuwają, to można zaryzykować i urodzić takie. Tylko nie wiem na cholerę temu dziecku ta milosc i czulosc, skoro i tak nic nie czuje. A dziecko i tak jest skazane na śmierć,Ty jako rodzic możesz mu jedynie w takiej sytuacji zaoszczędzić cierpienia.
Stary 2014-07-27, 15:02   #984
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę nie rozumiem czemu tak bardzo czepiasz się zabijania.
Rodzice tamtej kobiety kiedyś umrą. Może są zabezpieczeni na przyszłość i mają opiekę dla dziecka. A co, jeśli nie mają? Również pewnego dnia może zabraknąć sił aby ją podnieść, umyć, przebrać czy nakarmić. A co, jak jeden z opiekunów sam nagle zachoruje, umrze i zostanie drugi, rozdarty pomiędzy współmałzonkiem a dzieckiem? Trudne wybory. Komu poświęcić czas i uwagę? Jednemu czy drugiemu? Zatrudnić opiekunkę? A może oddać do hospicjum? Chociaż do hispicjum nie może oddać, bo chory potrzebuje czułości i miłości...

O bracie wspomniałam w kontekście, że nie zawsze następuje cudowne ozdrowienie, że pomoc lekarska, socjalna i każda inna leży i kwiczy. Nikt nie chce go leczyć, nawet nie chcą diagnozować postępującej choroby, która go wyniszcza i powoli zabija. Wychowywanie i poświęcanie 100% siebie choremu, niepełnosprawnemu jest męczące. Nikt nie da ci urlopu, nikt nie da odpocząć psychicznie od problemów. Taki krzyż do końca życia.
Urodził się dużo za wcześnie, wbrew lekarzom przeżył. Jedyne co było pewne to to, że nie widzi (ale zachowało się poczucie światła). Później przyplątały się inne choroby, pojawiła się padaczka o nietypowym przebiegu, odporna na leczenie farmakologiczne a nieoperacyjna.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 18:12   #985
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Czy ja napisałam gdzieś, że tylko tak można pomóc rodzinie?
Ale ja się NIE DZIWIĘ że takie rodziny decydowałyby się na aborcję. Bo zwyczejnie nie mają pieniędzy. W naszym państwie nie ma pieniędzy na szpitale, refundacje leków. Nie ma pracy itd.

Na moim osiedlu mieszka kobieta z synem z ZD. Ona jest koło 60 on koło 30. Chodzi z nim wszędzie za rękę do kościoła, do sklepu itd. Kobietę podziwiam, ale nie wiem czy byłabym zdolna zrezygnować z pracy, rozwijania się, dalszego kształcenia, rodziny, znajomych itd. Po to, aby przez całe życie zajmować się dzieckiem z ZD.
Wolałabym wyemigrować czy zostac w Polsce i korzystać z pomocy fundacji/ wolontariuszy/ rodziny niż korzystać z opcji aborcji ze względu na ZD.
Stary 2014-07-27, 19:09   #986
_vixen_
Zakorzenienie

To oklaski za bohaterstwo, ale wielu nie chce i pouczeń sluchac tez nie ma ochoty.
Stary 2014-07-27, 19:53   #987
owieczkaa
Zakorzenienie

Dla mnie nie byłoby sprawy, gdyby każdy zajmował się swoimi sprawami i swoim sumieniem. Ja nie narzucam innym swoich przekonań, i byłabym wdzięczna, gdyby wszyscy inni zrobili to samo. Ostatecznie odpowiedzialność i obciążenie niezależnie jaką sytuację i decyzję podejmuję jest na mojej głowie. Dokonam aborcji = moja odpowiedzialność (i Bóg jeśli istnieje MNIE z tego rozliczy i strąci do piekieł).
Stary 2014-07-28, 22:03   #988
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Trochę z innej beczki, choć wciąż w temacie - słyszałyście o tym, że powstaje projekt klauzuli sumienia dla nauczycieli?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 22:23   #989
Konto usunięte

Tak, na szczęście mogę pierwszy raz zgodzić się z panią Kluzik - Rostkowską

Paranoja jakaś.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kluzi...ogladowo/gwwj6

Szkoła ma obowiązek być (o ile nie jest statutowo wyznaniową placówką) bezwyznaniowa! ja pomijam, że są nauczyciele róznych wyznań, bo ich RÓWNIEŻ obowiązuje rozdzielność wiary od pracy, że tak to ujmę.
Stary 2014-07-29, 06:33   #990
_vixen_
Zakorzenienie

Jak tak dalej pójdzie, trzeba będzie emigrować do normalnego kraju, a tu zostaną sami kosciolkowi dewoci, polscy talibowie i uzerajacy sie z nimi nieszczęśnicy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości