9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-07, 13:21   #961
Integra
Zakorzenienie

Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014

aga__tka eh te przedszkola... Z jednej strony się cieszyłam, że ten pierwszy rok młodego w przedszkolu będę w domu na macierzyńskim, ale teraz widzę, że nie będzie różowo. Kilka dni, a już katar... Mam nadzieję, że szybko przejdzie i nic nowego się nie przypląta, bo 25 mamy drugie szczepienie i drugą dawkę na rota...
Z robótkami u mnie słabo, bo w dzień czasu nie ma, a jak menażerię uśpimy, to na nic sił już nie starcza Udało mi się tylko na szybko machnąć frywolitkową profitke na świecę do chrztu (dobrze, że buciki zrobiłam jak byłam w ciąży) i sutaszowe kolczyki. Na półce leży nieskończony konik szydełkowy, brakuje mu tylko głowy i ogona W kącie zaczęta serwetka frywolitkowa, a ja patrze na to wszystko i nie wiem w co najpierw ręce wsadzić. No i pranie, prasowanie ipt. wygrywa. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się za coś powolutku zabrać, bo robótki są mi potrzebne do zdrowia psychicznego

Integra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 14:01   #962
mamaya
Zakorzenienie

Hej

Wróciliśmy właśnie z IKEI i Świata Dziecka Obiecałam sobie, że w tym miesiącu koniec zakupów I pewnie dotrzymam obietnicy - do następnego "muszę to mieć" albo "muszę to kupić Jeremiemu"

Popołudniu wybieramy się na koncert znajomych pod Pałac Kultury Jimmek zostanie ze swoją babcią.
Chciałam Go zabrać, ale jednak nie dość, że w Śródmieściu ciężko o miejsce do zaparkowania i często gęsto trzeba i tak duży kawał iść to jeszcze pod sceną z Nim nie staniemy.
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 15:10   #963
Iza188
Rozeznanie

Czołem dziewczyny!

Pobalowalismy na weselu do 2:00, na jedno karmienie wracaliśmy. Najadlam sie dziwnych rzeczy i aż sie boje co to bedzie
Powiem wam, ze fajnie wyskoczyć ale ja nie mogłam sie do końca wyluzować...jednak cały czas zerkałam na tel, sprawdzalam godzinę i chyba poprostu tęskniłam za synalkiem...

W sumie czemu sie dziwić jak od 2 m-cy spędzam z nim każda minutę
Mega zmęczona dzisiaj jestem :/
Mam nadzieje, ze u was tez weekendy udane

A i jeszcze taka myśl mnie naszła po tym jak dziewczyny pytały o macierzyństwo, ze tego nie da sie kurczę opowiedzieć..a nawet jak sie uda, to przecież u kogoś moze to wyglądać zupełnie inaczej....ehhh

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

integra, Agatka co to znaczy frywolitkowa??
Iza188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 16:26   #964
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iza188 Pokaż wiadomość
to nie to o czym myślisz
koronki frywolitkowe = czółenkowe i są to najpiękniejsze, a zarazem najtrudniejsze do wykonania koronki (nie znam się, to się wypowiem)
nie są zbyt frywolne

super że wesele udane szczerze mówiąc też się nie mogę wyluzować jak zostawiam maleństwo ... chociaż zdarza sie to rzadko i na krótko

Integra - Jagódka śliczna mały słodziak

przeleciałam Was na szybko i na szczęście nie zdążę odnieść się do wszystkich poruszanych tematów, bo zmykamy na urodziny kumpeli ... super pogoda więc impreza outdoorowa, dzidzia się dotleni i pobawi z rówieśnikami
miłej reszty weekendu
Stary 2014-09-07, 16:28   #965
Integra
Zakorzenienie

Cytat:
Frywolitka to taka delikatna koronka wyplatana najczęściej za pomocą specjalnych czółenek (jest też odmiana na igłę i szydełko).
Wygląda to np. tak:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg buciki3.jpg (80,6 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg serwetkaaa.jpg (269,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg serwetkaa.jpg (221,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2wk.jpg (202,9 KB, 11 załadowań)

Stary 2014-09-07, 16:30   #966
Integra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eydrith Pokaż wiadomość
koronki frywolitkowe = czółenkowe i są to najpiękniejsze, a zarazem najtrudniejsze do wykonania koronki (nie znam się, to się wypowiem)
Eee nie takie to trudne jak niektórzy opisują Miłego wypoczynku.

Stary 2014-09-07, 16:32   #967
dusia_tcv
Zadomowienie

co do zdjęcia porównuje warunki w Polsce i w Niemczech

Edytowane przez dusia_tcv
Czas edycji: 2014-09-07 o 16:37
dusia_tcv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 17:35   #968
Magnolia777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Integra Pokaż wiadomość
aga__tka eh te przedszkola... Z jednej strony się cieszyłam, że ten pierwszy rok młodego w przedszkolu będę w domu na macierzyńskim, ale teraz widzę, że nie będzie różowo. Kilka dni, a już katar... Mam nadzieję, że szybko przejdzie i nic nowego się nie przypląta, bo 25 mamy drugie szczepienie i drugą dawkę na rota...
Z robótkami u mnie słabo, bo w dzień czasu nie ma, a jak menażerię uśpimy, to na nic sił już nie starcza Udało mi się tylko na szybko machnąć frywolitkową profitke na świecę do chrztu (dobrze, że buciki zrobiłam jak byłam w ciąży) i sutaszowe kolczyki. Na półce leży nieskończony konik szydełkowy, brakuje mu tylko głowy i ogona W kącie zaczęta serwetka frywolitkowa, a ja patrze na to wszystko i nie wiem w co najpierw ręce wsadzić. No i pranie, prasowanie ipt. wygrywa. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się za coś powolutku zabrać, bo robótki są mi potrzebne do zdrowia psychicznego
Integra to tak jak ja!! Nie mogę się doczekać aż się ogarnę i zorganizuje tak, żeby wrócić do dziergania i szycia kocham ręczne robótki frywolitki mi jakoś nie podeszły, ale szydelko uwielbiam!! Ostatnio polubiłam się też z maszyną do szycia. Niektóre z rzeczy możecie oglądnąć tutaj www.przytoolnie.blogspot.com
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 18:21   #969
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Magnolia super a tego minionka to czym wypchałaś? Boziu kiedy ja na dzierganie bede mieć czas??? Pewnie jak rzucę wizaz
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 19:41   #970
Iza188
Rozeznanie

Kurczę, dziewczyny to wy macie super fach w ręku i talent w palcach
Kiedys próbowałam sie na drutach nauczyć robic. Niestety braknie mi cierpliwości. I jak byłam jeszcze gnojkiem to plotlam takie bransoletki z moliny
Moja mama za to śmigala jakies serwetki w kształcie motylkow i inne cuda. Próbowała mnie nauczyć używać szydełka. Nie udało sie.

A np. Taki obrusik 60x60 to ile czasu by sie ta frywolną (na cześć eydrith) metoda robiło?
Stary 2014-09-07, 20:58   #971
Integra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
co do zdjęcia porównuje warunki w Polsce i w Niemczech
Ja nic nie widzę....
Cytat:
Napisane przez Magnolia777 Pokaż wiadomość
Integra to tak jak ja!! Nie mogę się doczekać aż się ogarnę i zorganizuje tak, żeby wrócić do dziergania i szycia kocham ręczne robótki frywolitki mi jakoś nie podeszły, ale szydelko uwielbiam!! Ostatnio polubiłam się też z maszyną do szycia. Niektóre z rzeczy możecie oglądnąć tutaj www.przytoolnie.blogspot. com
Super Sama nie wiem, która maskotka bardziej mi się podoba Ja znam podstawy szydełka, ale brak mi wprawy, no i nie zrobię nic bez schematu graficznego. Opisy do mnie nie trafiają
Cytat:
A np. Taki obrusik 60x60 to ile czasu by sie ta frywolną (na cześć eydrith) metoda robiło?
Wszystko zależy od tego ile godzin dziennie można poświęcić na plątanie, ale dość długo. Koronka jest efektowna, ale pracochłonna

Stary 2014-09-07, 21:12   #972
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Ja nic nie widzę....

Odśwież poprzednią stronę i zobaczysz
Stary 2014-09-07, 21:20   #973
Integra
Zakorzenienie

Niestety, nawet w innej przeglądarce nic nie widzę

Stary 2014-09-07, 21:47   #974
aga__tka
Zakorzenienie

Magnolia: super maskotki dziergasz, ja też lubię szydełko, ale z maszyną się chyba jednak nie dogadam nie umiem równo ciąć, nie umiem równo szyć szatkę do chrztu będę szyła dla Basi, ale poprzednia dla Oli mnie doprowadziła już do rozpaczy, teraz pewnie nie będzie lepiej, ale mam wizję żeby szatka nie była "szmatką" i koniecznie chciałam coś do założenia... na lato miałam jakieś pomysły jak nad tym kiedyś myślałam, ale na jesień, żeby założyć w kościele zaraz po obrzędzie chrztu, to jednak nie wymyśliłam nic poz pelerynką synkowi kupiła chrzestna taką szatkę w kształcie sukienki - też uważam to za super pomysł, choć nie można nałożyć na dziecko, ale Oli szyłam pelerynkę - taką prościuteńką a już się powkurzałam ostro na moje szycie
z maskotek to za dużo nie robiłam, choć mi się baaardzo podobają... w sumie jakieś drobiazki i dla dziecki myszki Miki i Minnie - zrobiłabym im więcej, ale mamy tyle różnych maskotek, że zupełnie nie ma ich gdzie trzymać

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Magnolia super a tego minionka to czym wypchałaś? Boziu kiedy ja na dzierganie bede mieć czas??? Pewnie jak rzucę wizaz
to ostatnie to jest myśl - choć mnie rzucenie wizażu by na razie nie pomogło - siedzę głównie przy karmieniu albo jak mam 2min jakieś luźne... dziergać jak mam tylko momencik nie lubię zaczynać, bo mi się potem oczka mylą, a 1-2 posty można przeczytać...
z reguły jedną odpowiedź od początku do końca konstruuję kilka godzin
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 07:24   #975
malwiska
Zakorzenienie

MAGNOLIA zazdroszcze talentu, maskotjki przecudne.
Wczoraj u nas byla mega burza a moj dziec zjadl o 21 a na druga kolacje obydzil sie dopiero o 3 a teraz o 7 - obym sie nie rozmarzyla

Wysyłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-09-08, 07:38   #976
Lillian_
Rozeznanie

Oszaleje!!!!!!!!!!!!!!!! Mala strasznie strasznie sxkarpie się przy cycu pręży się i strasznie szarpie nogi prostuje jak struny jest glodna bo chwyta pierś I tak lapczywie je ze nalyka się powietrza potem daje ją do odbijanie ze 30 razy podczas 1 karmienia odbija słabo i nie zawsze zmiana pozycji na tą do karmienie=płacz i szarpanie+ próba uchwycenia cycka w locie i znowu błędne koło już mam dość mleka z butli nie toleruję

---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ----------

Karmieniem piersią to meczarnia!!! Tak jest od kilku dni już nie wiem co robić staram się ją dobrze przystawiać matka moja mówi że robię to dobrze i czegoś takiego co ta mała wyprawia to ona nigdy nie widziała w życiu
Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje !
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 08:07   #977
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
Oszaleje!!!!!!!!!!!!!!!! Mala strasznie strasznie sxkarpie się przy cycu pręży się i strasznie szarpie nogi prostuje jak struny jest glodna bo chwyta pierś I tak lapczywie je ze nalyka się powietrza potem daje ją do odbijanie ze 30 razy podczas 1 karmienia odbija słabo i nie zawsze zmiana pozycji na tą do karmienie=płacz i szarpanie+ próba uchwycenia cycka w locie i znowu błędne koło już mam dość mleka z butli nie toleruję

---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ----------

Karmieniem piersią to meczarnia!!! Tak jest od kilku dni już nie wiem co robić staram się ją dobrze przystawiać matka moja mówi że robię to dobrze i czegoś takiego co ta mała wyprawia to ona nigdy nie widziała w życiu
Moja tak robi wieczorami... ściągam z piersi co się da i po zjedzeniu tego jest spokojniejsza i czasem cos zje z piersi albo zaśnie albo dopajam ja woda. Nastepna pobudka bez problemu je z piersi.

A no i mleko musi być porządnie ciepłe wtedy, nie wiem o co cho... Ale na razie działa.

Edytowane przez Celebrinfea
Czas edycji: 2014-09-08 o 08:26
Stary 2014-09-08, 08:27   #978
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Niestety, nawet w innej przeglądarce nic nie widzę
Specjalnie dla ciebie Tak wygląda łóżeczko dla dziecka w szpitalu

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

A to mój skarbek
Stary 2014-09-08, 08:40   #979
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość

a może boli ją uszko/?? albo coś innego i przy jedzeniu ten ból się nasila... ja kiedyś się pytałam położnej jak rozpoznaje się zapalenie ucha no i ona powiedziała że dziecko strasznie boli przy przełykaniu i ssaniu (to jeden z objawów - choć nie zawsze musi wystąpić)

moja też tak czasem robi po 10min jedzenia, więc ją biorę do odbicia... daje na chwile smoka aby się uspokoiła i odpoczeła a następnie znowu dostawiam, jeśli possie chwile i znowu się złości to daje smoka i jeśli jest spokój to kończe karmienie a ona smacznie zasypia - zauważyłam że nawet przy pełnym cycku jak moje dziecko się naje - nawet jak to trwa tylko 10 minut to gdy poczuje że nadal jej leci mleko to potrafi w taką złość w paść że nic jej nie uspokoi oprócz smoka

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

mam jeszcze pytanie
- mój tż w 2012 rozliczał się w innym US i teraz nie wiem czy w moim też mu oświadczenie wydadzą czy musi jechać tam gdzie się rozliczał

jak zaczełam czytać co tam trzeba przygotować do tego becikowego to się za głowe złapałam - dobrze że nie mamy innych dochodów a nasza płaca jest stała itp

Edytowane przez malwiska
Czas edycji: 2014-09-08 o 08:37
malwiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 09:14   #980
dusia_tcv
Zadomowienie

Zgadzam się z malwiską zapalenie ucha objawia się tak samo jak kolki i jest często z tym mylone mój mały teraz już jest lepiej bo dostaje antybiotyk zobacz czy mała nie ma gorączki...
Co do US no musi zaświadczenie wyciągnąć w tym urzędzie gdzie się rozliczał.... a do becikowego nie potrzebujesz czasem z 2013 roku
Stary 2014-09-08, 09:19   #981
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia_tcv Pokaż wiadomość
Zgadzam się z malwiską zapalenie ucha objawia się tak samo jak kolki i jest często z tym mylone mój mały teraz już jest lepiej bo dostaje antybiotyk zobacz czy mała nie ma gorączki...
Co do US no musi zaświadczenie wyciągnąć w tym urzędzie gdzie się rozliczał.... a do becikowego nie potrzebujesz czasem z 2013 roku
niby za 2012 a gdybym ubiegała się po listopadzie czy w listopadzie to za 2013 - ale jesli sie myle to prosze o informacje
Stary 2014-09-08, 09:42   #982
Iza188
Rozeznanie

malwiska
Do becikowego (z zusu ) wystarcza oświadczenia podpisane przez was, o dochodach, składkach i podatku. Wszystkie kwoty macie Pit składanym do US. Przynajmniej w lubelskim moprze tak jest.
Jeżeli chodzi o to z jakiego roku to u nas z tym jaja były bo moja siostra złożyła za 2013 rok i nikt nic nie mówił no to i ja tak zrobiłam. A kobieta w urzędzie nas odesłała i kazała przynieść za 2012.
Powiedziała ze jak zostawimy dane z 2013 to wniosek rozpatrzy dopiero w listopadzie....:/
Także moze najlepiej zadzwon i zapytaj w urzędzie

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

A wniosek składaliśmy na koniec sierpnia a dokumenty za 2012 uzupelnilismy na początku września.
Stary 2014-09-08, 09:42   #983
cinnilla88
Raczkowanie

Tak na chwile obecna jest za rok 2012 a od kiedy nowy rok ma wejść to nie wiem czy od listopada czy później.

Mam prosbe bierzemy udział w konkursie i jeśli możecie proszę Was o jedną rzecz, abyście oddały głos na zdjęcie , które zamieszczam w linku:

http://konkurs.kindii.pl/photo/464/Laura.html

Po oddaniu głosu trzeba potwierdzić mail. z Góry dzięki!
Stary 2014-09-08, 09:51   #984
Iza188
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cinnilla88 Pokaż wiadomość
Tak na chwile obecna jest za rok 2012 a od kiedy nowy rok ma wejść to nie wiem czy od listopada czy później.

Mam prosbe bierzemy udział w konkursie i jeśli możecie proszę Was o jedną rzecz, abyście oddały głos na zdjęcie , które zamieszczam w linku:

Z cała przyjemnością oddałam głos, a nawet dwa. Z tym ze na gmaila jeszcze mi link do potwierdzenia nie przyszedł
Ustaw sobie linka w podpisie bo tam codziennie jeden głos mozna oddawać to ci trochę pomożemy
Stary 2014-09-08, 09:54   #985
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
malwiska
Do becikowego (z zusu ) wystarcza oświadczenia podpisane przez was, o dochodach, składkach i podatku. Wszystkie kwoty macie Pit składanym do US. Przynajmniej w lubelskim moprze tak jest.
Jeżeli chodzi o to z jakiego roku to u nas z tym jaja były bo moja siostra złożyła za 2013 rok i nikt nic nie mówił no to i ja tak zrobiłam. A kobieta w urzędzie nas odesłała i kazała przynieść za 2012.
Powiedziała ze jak zostawimy dane z 2013 to wniosek rozpatrzy dopiero w listopadzie....:/
Także moze najlepiej zadzwon i zapytaj w urzędzie

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

A wniosek składaliśmy na koniec sierpnia a dokumenty za 2012 uzupelnilismy na początku września.
ja u siebie mam napisane że potrzebuje zaświadczenie o dochodach obojga rodziców (opiekunów prawnych) za rok 2012 z Urzędu Skarbowego
Stary 2014-09-08, 09:55   #986
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:

mój głos też oddany
Stary 2014-09-08, 09:55   #987
cinnilla88
Raczkowanie

Iza88 Laura dziekuje za glosy mi na gmaila link do potwierdzenia w ogole nie przyszedł..
Stary 2014-09-08, 10:22   #988
Magnolia777
Raczkowanie

Gmail mógł go wrzucić do spamu - tam sprawdzcie ☺
Magnolia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 10:23   #989
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Iza88 Laura dziekuje za glosy mi na gmaila link do potwierdzenia w ogole nie przyszedł..
oddane i powierdzone trzymamy kciuki
Stary 2014-09-08, 10:25   #990
dusia_tcv
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
ja u siebie mam napisane że potrzebuje zaświadczenie o dochodach obojga rodziców (opiekunów prawnych) za rok 2012 z Urzędu Skarbowego
Jak masz napisane tak musisz zrobić bo ja nie jestem w tym temacie mi w Polsce przekracza teraz już o 3zł więc cieszę się że tyle formalności mnie omija
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości