BUM! Mamy prezydenta... - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-26, 21:29   #961
sarenka
Zakorzenienie

Dot.: Wybory

Powracając do pozytywnej oceny urody D. Tuska, którą nam tu wmawiano - zrobił ją za nas ojciec Prawdziwek:

- Nie wiem, co jest mu winne Radio Maryja - mówił. - (Tusk - red.) patrzy na nas tak jak wilk. Ma ładną twarz i wilcze oczy. I ty masz być naszym prezydentem?

I stało się jak ojciec Rydzyk chciał:

- Tak się zastanawiam, czy PiS rzeczywiście musi (tworzyć rząd z PO - red.), czy jest zakładnikiem? - pytał o. Rydzyk. - Właściwie to tak wygląda, jakby prosił Platformę. Przecież są jeszcze inne ugrupowania, bliższe myślenia solidarnościowego. A może rząd autorski? - podsuwał.

Jesteśmy ugrupowaniem, które nie wyrzeknie się swojej samodzielności - zapewnił o. Rydzyka Marek Jurek. - Jeżeli zawieramy koalicję to po to, żeby realizować swój program, a nie po to, żeby z niego rezygnować.

Poseł Jurek stwierdził też, że jeżeli PO będzie krępować program PiS to partia braci Kaczyńskich pójdzie "własną, samodzielną drogą".

I kto tak naprawdę rządzi w Polsce??? [to było pytanie retoryczne..]

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 21:29   #962
pixie7
Wtajemniczenie

Dot.: BUM! Mamy prezydenta...

Ja się tak łatwo nie obrażam, więc luz.

Mroofcia, Wikipedia może być dla Ciebie tak niewiarygodna, jak dla mnie "Nasz Dziennik", ale w tym przypadku podała prawdę, więc nie ma się co na nią obruszać. Z resztą nieprawdy tam póki co - podobnie jak Pralinka - nie znalazłam, jeśli znajdziesz Ty, przytocz proszę.
Poza tym ustawa mówi wszystko i nie ma co rozdzierać szat. "Stanowisko pracy" do "stanowiska profesora" ma się mniej więcej tak jak "owoc" do "jabłka": każde "stanowisko profesora" jest "stanowiskiem pracy", natomiast nie każde "stanowisko pracy" jest "stanowiskiem profesora". Tak dyktuje czysta logika.
Jeśli nie widzisz związku między nimi, to rozumiem, że w przyszłości poszukasz pracy na "stanowisku historyka", które w żadnym razie nie będzie "stanowiskiem pracy".
I tak, kiedy już się doktoryzujesz możesz spokojnie "pracować jako profesor". Poważnie!

Wybacz bezpośredniość, ale Twój upór przy nieomylności Twoich wykładowców i nadrzędności Twojego kierunku studiów wobec reszty świata, jako żywo przywodzi mi na myśl tzw. "syndrom studenta trzeciego roku", który autentycznie uważa, że w swojej dziedzinie jest już mistrzem.
A ja życzę wytrwałości w tym entuzjaźmie dla nauki!
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 21:39   #963
Mroofcia
Rozeznanie

Smile Dot.: BUM! Mamy prezydenta...

.

Edytowane przez Mroofcia
Czas edycji: 2009-01-30 o 14:03
Mroofcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 22:12   #964
grin_ajz
Wtajemniczenie

GG do grin_ajz

oj dziewczyny juz nie gadajcie o tych profesorach, tu trzeba myslec o naszej kaczej przyszlosci
a na marginesie...jest po prostu cos takiego ze profesure nadaje prezydent albo uczelnia...kaczynski jest takim prof. nadanym przez uczelnie koniec kropka
i nie kieruje zadna katedra bo akurat studiuje na tym wydziale ktory skonczyl i na ktorym pracowal to gwoli wyjasnienia...

a poza tym to ja nie rozumiem jednego...czy tym krajem rzadza fanatycy ojca rydzyka (nie obrazajac nikogo kto z nim jakos sympatyzuje, chociaz nie sadze ) albo a. leppera? przeciez wszyscy w moim otoczeniu..czyli ludzie mlodzi, przyszlosc polski..glosowali na tuska...i widze ze nie tylko moje otoczenie, bo czytam co sie dzieje w necie, jakie sa wypowiedzi wiec jakim cudem kaczor wygral?...boshe to jest wielka niewiadoma..

ale ja mam czyste sumienie..glosowalam

ale nic na to sie nie poradzi...trzeba zyc dalej..a moze wcale nie bedzie tak zle jak nam sie wydaje...oby..

grin_ajz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 22:16   #965
sreberko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grin_ajz
przeciez wszyscy w moim otoczeniu..czyli ludzie mlodzi, przyszlosc polski..glosowali na tuska...i widze ze nie tylko moje otoczenie, bo czytam co sie dzieje w necie, jakie sa wypowiedzi wiec jakim cudem kaczor wygral?...boshe to jest wielka niewiadoma..
Mam to samo - wszyscy moi znajomi głosowali na Donalda. A może to pierwszy przekręt IV Rzeczpospolitej?
Stary 2005-10-26, 22:22   #966
elly2
Wtajemniczenie

ups chyba przeze mnie to male zamieszanie, sorry dziewczyny naprawde nie chcialam nikomu namieszac

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 22:23   #967
elly2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sreberko
Mam to samo - wszyscy moi znajomi głosowali na Donalda. A może to pierwszy przekręt IV Rzeczpospolitej?

haha to ciekawe bo u mnie na roku rowniez wieksza czesc glosowala na pana Donalda i to sporo wieksza

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 00:28   #968
Mroofcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elly2
ups chyba przeze mnie to male zamieszanie, sorry dziewczyny naprawde nie chcialam nikomu namieszac

Już oki, ell2 nic się nie stało-nie ma w tym Twojej winy, tak wyszło-po prostu nieporozumienie-zdarza się
Stary 2005-10-27, 08:56   #969
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

Cytat:
Napisane przez pixie7
Ja się tak łatwo nie obrażam, więc luz.

Mroofcia, Wikipedia może być dla Ciebie tak niewiarygodna, jak dla mnie "Nasz Dziennik", ale w tym przypadku podała prawdę, więc nie ma się co na nią obruszać. Z resztą nieprawdy tam póki co - podobnie jak Pralinka - nie znalazłam, jeśli znajdziesz Ty, przytocz proszę.
Poza tym ustawa mówi wszystko i nie ma co rozdzierać szat. "Stanowisko pracy" do "stanowiska profesora" ma się mniej więcej tak jak "owoc" do "jabłka": każde "stanowisko profesora" jest "stanowiskiem pracy", natomiast nie każde "stanowisko pracy" jest "stanowiskiem profesora". Tak dyktuje czysta logika.
Jeśli nie widzisz związku między nimi, to rozumiem, że w przyszłości poszukasz pracy na "stanowisku historyka", które w żadnym razie nie będzie "stanowiskiem pracy".
I tak, kiedy już się doktoryzujesz możesz spokojnie "pracować jako profesor". Poważnie!

Wybacz bezpośredniość, ale Twój upór przy nieomylności Twoich wykładowców i nadrzędności Twojego kierunku studiów wobec reszty świata, jako żywo przywodzi mi na myśl tzw. "syndrom studenta trzeciego roku", który autentycznie uważa, że w swojej dziedzinie jest już mistrzem.
A ja życzę wytrwałości w tym entuzjaźmie dla nauki!
tak trochę OT .. Pixie uwielbiam "Cię czytać"
xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 09:46   #970
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Kaczyński przedstawia swój program w sejmie, kolejno wymienia postulaty
"..chciałbym stworzyć 3 mln mieszkań, ograniczyć inflację, ale
jednocześnie zwiększyć wydatki publiczne, wprowadzić nieodpłatne
kształcenie dla wszystkich studentów,
2 krotnie zwiększyć emerytury i renty a jednocześnie ograniczyć dziurę
budżetową ..(..)"
Nagle wypowiedź przerywa głos z sali:
- Panie Kaczyński, tak to tylko Panu w Erze dopasują...

to tak apropos tego kto rzadzi hehehehhehehehehehehhe
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 10:04   #971
akira
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pixie7
Sytuacja w Rosji nie jest pochodną samego tylko podatku liniowego. Gdyby było inaczej, zarówno Estonia jak i Słowacja pogrążałyby się właśnie w rozwarstwieniu społecznym i korupcji. Również proponuję lekturę.
Akurat podatek liniowy wyszedł rosyjskiemu budżetowi na korzyść, wpływy do niego wzrosły o 25% już w pierwszym roku jego wprowadzenia. Jak są wykorzystywane - to inna rzecz i od systemu podatkowego niezależna.
Zwróć też uwagę, że Rosja to olbrzmie państwo, składające się ze federacji zamieszkanych przez zuepłnie różne narody. Z Polską nie ma tego co porównywać..
Podobnie jak do sytuacji w Słowacji (ciekawe dlaczego nie jest to kierunek polskiej emigracji) i na Litwie (warto by było pojechać na nią wraz z polską akcją humanitarną dożywiania dzieci)..podatek liniowy nie jest zły ale nie wprowadza się go w czasie gdy większość społeczeństwa żyje na granicy ubóstwa..aby zrównoważyć dziurę budżetową w pierwszych latach funkcjonowania potrzebne są istotne cięcia budżetowe..rozumiem iż nie jesteś w pierwszym przedziale podatkowym, nie chorujesz i nie uczysz się, czyli jesteś w stanie przetrwać bez uszczerbku czas potrzebny aby ta zmiana w systemie zaprocentowała..ale wielka szkoda iż nie zdecydowano się na obniżenie podatków (chociaż bardziej jestem za łagodną progresją) o wiele wcześniej w czasach bumu gospodarczego jej pierwsze negatywne skutki byłyby mniej rażące i może nie mielibyśmy takiej "beznadziejnej" sytuacji jaką mamy

Cytat:
Napisane przez pixie7
Nie zauważyłam tu wyzwisk
najwidoczniej mam zwidy bo zauważyłam że niektóre się w słowach zagalopowały..co do programu Kaczyńskiego niektóre pomysły ma całkiem ciekawe a niektóre pogmatwione, odrealnione i trochę się obawiam tych "przestawianek" które nie dotykają stricte źródła problemu takie prowizorki..a te ostatnie obietnice to już populistyczny bełkot

Cytat:
Napisane przez pixie7
Koalicja - tak, ale nie za wszelką cenę
rozproszenie prawicowców i ciągłe sprzeczki gubią nas na czym skrzętnie skorzystają Sld i jego zbrojne ramię Samoobrona jak to już miało wcześniej miejsce...szkoda wielka szkoda że przed wyborami mieli punkty wspólne mimo różnic programowych teraz nagle je z oczu stracili..dziwna sprawa czyli jak to mówili niektórzy przed wyborami PO i PIS dadzą POPIS
akira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 10:36   #972
ishtar4
Rozeznanie

ishtar4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 11:13   #973
Judysia
Zadomowienie

Dostałam na dzień dobry i przesyłam dalej

W Warszawie w ratusza krzaczkach

Mieszkała Kaczka Bliźniaczka

Co cały dzień na wyścigi

Robiła z bratem intrygi

Zamiast się miastem zajmować

Kochała siebie promować

I by pokazać jak działa

Muzea wciąż otwierała

Pomawiać innych lubiła

Sprytnie to z bratem czyniła

Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała

Tak w mediach się zaklinała

Wściekli się ludzie okropnie

Niech intrygantkę gęś kopnie

Poszli w paradzie z plakatem

Kaczko, gej jest Twoim bratem

Nad Polską się chmury zbierają

Już ludzie po katach gadają

Premierem ma być jedna kaczka

A prezydentem Bliźniaczka

Broń Boże nas przed widmem kaczym

Cokolwiek w tym kraju to znaczy

Niech lepiej historia starannie

Upiecze te kaczki w brytfannie

Miłego dnia
Judysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 11:18   #974
Judysia
Zadomowienie

I jeszcze jedno
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg crazyduck8cm.jpg (24,2 KB, 7 załadowań)
Judysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 12:12   #975
Fronka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez akira
rozproszenie prawicowców i ciągłe sprzeczki gubią nas na czym skrzętnie skorzystają Sld i jego zbrojne ramię Samoobrona jak to już miało wcześniej miejsce...szkoda wielka szkoda że przed wyborami mieli punkty wspólne mimo różnic programowych teraz nagle je z oczu stracili..dziwna sprawa czyli jak to mówili niektórzy przed wyborami PO i PIS dadzą POPIS
Może i mieli i pewnie nadal mają. ale co z tego, skoro PiS nie daje PO żadnej mozliwości kompromisu czy wypracowania wspólnego planu. Stanowisko PiS jest takie: koalicja owszem, ale po naszemu.
Niestety w ten sposób się po prostu nie da.
Stary 2005-10-27, 12:15   #976
Fronka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Judysia
Dostałam na dzień dobry i przesyłam dalej

W Warszawie w ratusza krzaczkach

Mieszkała Kaczka Bliźniaczka

Co cały dzień na wyścigi

Robiła z bratem intrygi

Zamiast się miastem zajmować

Kochała siebie promować

I by pokazać jak działa

Muzea wciąż otwierała

Pomawiać innych lubiła

Sprytnie to z bratem czyniła

Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała

Tak w mediach się zaklinała

Wściekli się ludzie okropnie

Niech intrygantkę gęś kopnie

Poszli w paradzie z plakatem

Kaczko, gej jest Twoim bratem

Nad Polską się chmury zbierają

Już ludzie po katach gadają

Premierem ma być jedna kaczka

A prezydentem Bliźniaczka

Broń Boże nas przed widmem kaczym

Cokolwiek w tym kraju to znaczy

Niech lepiej historia starannie

Upiecze te kaczki w brytfannie

Miłego dnia
niezłe
Stary 2005-10-27, 12:23   #977
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Marek Jurek jako marszałek sejmu, marszałkiem senatu ma być Stefan Niesiołowski Wszystkie urzędy bierze ZChN Nie wiem, jak to podobno wyważone i nie nawiedzone religijnie PO mogło popierać Niesiołowskiego...
Swoją drogą ZChN jest wszędzie - w PiSie, PO, a nawet w Samoobronie (Rysio Czarnecki )
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 13:33   #978
ishtar4
Rozeznanie

..no ale czyż nie mają mądrości / serdeczności wypisanej na twarzach?
Stary 2005-10-27, 13:36   #979
ishtar4
Rozeznanie

i jeszcze coś akurat na wizaż
Stary 2005-10-27, 13:59   #980
Nusi@
Raczkowanie

Wiecie co tak sobie myśle że nie największym błędem bylo wybór Kaczki na prezydenta ale wybór PiSu w wyborach paralamentarnych ! Jakby wygrał Tusk stanowisko prezydenckie to i tak PiS by robił przeszkody! Przecież cała afera jest teraz o to jak PiS obstawia stanowiska władcze a PO chce wcisnąć odpowiedzialnosć za poczyniania swoje w przyszłości proponujac mu stanowiska administracyjne.
Ehh ta polityka jest chora
Nusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 14:22   #981
dziewczyna
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: BUM! Mamy prezydenta...

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Nie myslalam ze tak sie tym bede przejmowac...
Tez mi sie chce plakac.
Bo nie moge patrzec na ten kaczy kuper .

Niedlugo druga kaczka zostanie premierem i cala Europa bedzie sie z nas smiala .

Jedyny plus jest taki - Ci zafascynowani kaczorami juz wkrotce zobacza jak wspanalym prezydentem jest ich idol .
Pogadamy za jakies 2 lata.
Ciekawe czy tez bedziecie tak skakac z radosci.

Ale nie... Ja nadal licze na cud... Chociaz to taka duza roznica

A ja uważam, że za rok kaczka nr. 1 będzie musiała ogłosić nowe wybory parlamentarne, które kaczka nr. 2 przegra z kretensem. A przez ten rok w Polsce będzie ostro śmierdziało.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 14:25   #982
Pomadka
Zakorzenienie

Może będą nowe wybory za niedługo?

http://wiadomosci.onet.pl/1186142,11,item.html
Stary 2005-10-27, 14:26   #983
ishtar4
Rozeznanie

Myśle że hasło "IV Rzeczpospolita" było samo w sobie przepowiednią.
"Czterech miesięcy rzeczpospolita". Jak z fraszek: daj małpie koło to cię nim uderzy. Daj małpie rządzić to wszystko zrujnuje.
Stary 2005-10-27, 14:29   #984
Joey
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka

byłoby cudownie ale ja wolę sobie nie robić nadziei bo znowu się tak strasznie rozczaruję.
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 14:31   #985
martina@
Zakorzenienie

GG do martina@

a ja mysle ze PO powinno sie teraz calkowicie odseparowac, bo Pis i cala reszta (samoobrona, LPR itp) zwalą winę własnie na nich, jezeli cos pojdzie nie tak

a nie tak pojdzie na 99%
martina@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 14:44   #986
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez akira
Podobnie jak do sytuacji w Słowacji (ciekawe dlaczego nie jest to kierunek polskiej emigracji) i na Litwie (warto by było pojechać na nią wraz z polską akcją humanitarną dożywiania dzieci)..podatek liniowy nie jest zły
Ludzie na Slowacje nie emigruja z tego samego powodu, co i do innych krajow bylego bloku wschodniego. Dlaczego np. w Slowenii ludzie zarabiaja o niebo wiecej niz w Polsce i krajowi jest blizej do Austrii niz Chorwacji, a i tak malutko tu Polakow? Bo pensje nadal sa mniejsze, w porownaniu np. z Wielka Brytania, czy Niemcami. To jest calkowicie naturalne i powoli bedzie sie zmieniac. Slowenia juz jest bogatsza od Portugalii, choc w UE jest raptem od roku, a Portugalia juz od dawna.
Litwa i Estonia, ktore wprowadzily podatek liniowy, w tej chwili rozwijaja sie najbardziej dynamicznie ze wszystkich krajow bylego bloku wschodniego. Zreszta, nie wiem, czy sledzisz rowniez historie Slowacji (chyba raczej nie). Jeszcze pare lat temu ten kraj mial powazne problemy z wejsciem do Unii Europejskiej, byl nazywany klopotliwym dzieckiem Europy. A teraz? Fakt, bezrobocie nadal jest tam wysokie, ale spada (i to szybciej, niz w Polsce), a przy tym kraj zyskuje coraz to nowszych inwestorow (o czym wspomniala Pixie). Te 3 kraje powinny byc dla nas WZOREM.
Stary 2005-10-27, 14:57   #987
xanka
Zadomowienie

GG do xanka
Thumbs down Dot.: BUM! Mamy prezydenta...

Cytat:
Napisane przez Joey
byłoby cudownie ale ja wolę sobie nie robić nadziei bo znowu się tak strasznie rozczaruję.
z jednej strony cudownie, a z drugiej.. boję się,że gdyby wybory były teraz, to najbardziej skorzystałaby na tym Samoobrona i LPR..
Pomimo,że to PiS odstawia takie numery i może wielu ich wyborców przejrzało na oczy, (szkoda że po fakcie) to nawet gdyby teraz mieli głosować, to wątpię, że zwróciliby się w stronę PO.. (w końcu dopiero co głosując na PiS - głosowali głównie przeciwko PO) Przynajmniej narazie..

tak źle, tak niedobrze..
xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 15:23   #988
mamba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka

jakżebym była szczęśliwa gdyby tak się stało..
mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 11:11   #989
Fronka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez svenja
Ludzie na Slowacje nie emigruja z tego samego powodu, co i do innych krajow bylego bloku wschodniego. Dlaczego np. w Slowenii ludzie zarabiaja o niebo wiecej niz w Polsce i krajowi jest blizej do Austrii niz Chorwacji, a i tak malutko tu Polakow? Bo pensje nadal sa mniejsze, w porownaniu np. z Wielka Brytania, czy Niemcami. To jest calkowicie naturalne i powoli bedzie sie zmieniac. Slowenia juz jest bogatsza od Portugalii, choc w UE jest raptem od roku, a Portugalia juz od dawna.
Litwa i Estonia, ktore wprowadzily podatek liniowy, w tej chwili rozwijaja sie najbardziej dynamicznie ze wszystkich krajow bylego bloku wschodniego. Zreszta, nie wiem, czy sledzisz rowniez historie Slowacji (chyba raczej nie). Jeszcze pare lat temu ten kraj mial powazne problemy z wejsciem do Unii Europejskiej, byl nazywany klopotliwym dzieckiem Europy. A teraz? Fakt, bezrobocie nadal jest tam wysokie, ale spada (i to szybciej, niz w Polsce), a przy tym kraj zyskuje coraz to nowszych inwestorow (o czym wspomniala Pixie). Te 3 kraje powinny byc dla nas WZOREM.
Owsze4m, podobnie jak Irlandia. Tylko że polska jak dotąd nie nauczyła się brać przykładu z tych, z których powinna. Co więcej, Polska nie nauczyła się nawet uczyć na własnych błędach.
Stary 2005-10-28, 11:29   #990
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja w tej chwili odcięłam się od polityki zupełnie. Nie oglądam wiadomości, nie czytam gazet, nie słucham radia. Brzydzi mnie, już dość mam tego, co się w polityce dzieje. Nie mam ochoty na to patrzeć...
Jedyny mój kontakt z polityką to ten wątek
Wiem, że to nie dobrze, bo niedługo już nic nie będę wiedziała Ale na razie nie mogę się przemóc...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości