Kieleckie Panny Młode część XII :) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 11:42   #961
Oluniuniunia
Rozeznanie

Dot.: Kieleckie Panny Młode część XII :)

Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
też marzy mi się garderoba, bo z mebli już mi bokami wszystko wychodzi szukaliśmy też takiego projektu domku, żeby wydzielić garderobę w sypialni

wczoraj Mój mi oznajmił, że też ma 2 tyg wolnego w okresie świąteczno - noworocznym (ja mam 17 dni), już się nie mogę doczekać rozpoczęcia produkcji winietek
Mówiłyście dziewczyny, że same robicie zaproszenia. Jaki koszt wyszedł i od czego zacząć, i czy w ogóle warto samemu? Doradźcie coś. Chyba już najwyższy czas się tym zająć...

26.10.2014

30.04.2015
Oluniuniunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 11:46   #962
mogg
Zakorzenienie

Koszt zalezy od tego jakie chcesz zaproszenie
U mnie chyba 60 zl wyszlo.
Znajdz zapro ktore ci sie podoba poszukaj papieru policz liczbe osob i potrzebne wszystkie rzeczy typu koperty itp. I przelicz czy sie oplaca ;D
Ja sie ciesze bo zaproszenia sie podobaja wg mnie moze nie sa wow ale tez nie sa zle to tylko zaproszenie ;D

zjadam literki i gubie polskie znaki na moim lenovo )
mogg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 11:53   #963
mahoniowa
Zadomowienie

warto
nam podobały się zaproszenia ze strony jdstyle ale były zdecydowanie za drogie (ok 7zł/szt. ), mi zależało, żeby nie było jakichś badziewnych kokardek, nadruków i innych błyskotek przekalkuluj sobie czy będzie warto się w to bawić przede wszystkim finansowo, jeśli macie już wybrany model zaproszenia. Nam się bardzo opłacało, podliczając wszystko wyszło nam ok 110zł za 70 zaproszeń i ok 140 winietek ja zaczęłam od wizyty w hurtowniach i na solnej, zakupie kilku kartek różnego rodzaju papierów i zrobienia kilku różnych próbnych zaproszeń, później kupując materiały szukałam też sprzedawcy na alle, który będzie miał wszystko, czego potrzebuję, żeby przyoszczędzić na wysyłce, czyli nie tylko różne papiery, ale też wstążki i gąbkowe taśmy klejące i znalazłam

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 11:58   #964
kalusia87
Zakorzenienie

My mieliśmy dekoratorkę zamówioną przez drugą PM, chyba z Ostrowca. Razem zapłaciliśmy 600 zł.
kalusia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 12:09   #965
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
warto
nam podobały się zaproszenia ze strony jdstyle ale były zdecydowanie za drogie (ok 7zł/szt. ), mi zależało, żeby nie było jakichś badziewnych kokardek, nadruków i innych błyskotek przekalkuluj sobie czy będzie warto się w to bawić przede wszystkim finansowo, jeśli macie już wybrany model zaproszenia. Nam się bardzo opłacało, podliczając wszystko wyszło nam ok 110zł za 70 zaproszeń i ok 140 winietek ja zaczęłam od wizyty w hurtowniach i na solnej, zakupie kilku kartek różnego rodzaju papierów i zrobienia kilku różnych próbnych zaproszeń, później kupując materiały szukałam też sprzedawcy na alle, który będzie miał wszystko, czego potrzebuję, żeby przyoszczędzić na wysyłce, czyli nie tylko różne papiery, ale też wstążki i gąbkowe taśmy klejące i znalazłam
I drukowaliście to na własnej drukarce jak rozumiem? A nazwiska wpisywaliście ręcznie, czy drukowaliście od razu? I jak oceniacie stopień trudności prac? Bo o ile komputerowo sobie na pewno poradzę, to nie wiem, jak bym sobie dała radę z ozdabianiem..

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-08, 12:18   #966
mahoniowa
Zadomowienie

jeszcze nie drukowałam ale wyliczyłam, że koszt drukowania to 4zł także grosze chciałabym wydrukować w jakimś punkcie, bo moja drukarka ledwo zipie i różnie z nią może być
stopień trudności hmm.. raczej nie było to trudne, bardziej pracochłonne, bo musiałam dużo mierzyć co do milimetra, wycinając gilotyną widać było nierówności, wstawiam Ci moje próbne, ostatecznie tak wyglądają tylko są oczywiście równiejsze jak widzisz, nie ma tam wielkiej filozofii w ozdabianiu, po prostu karteczka do karteczki ja też robiłam tak partiami, tzn., najpierw składałam wszystkie kartki, później przyklejałam wszystkie wstążki itp., jakoś mi sprawniej wtedy szło

aha, uważam, że wszystko wydrukowane wygląda bardziej estetycznie niż wypisywane ręcznie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 140820141452.jpg (64,2 KB, 38 załadowań)

09.05.2015
Stary 2014-12-08, 12:22   #967
mogg
Zakorzenienie

Ja juz mam gotowe wszystko drukowane wstawie linka zaraz tylko kompa odpale bo na telefonie nie mam :p
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zapro1.jpg (67,5 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj2.jpg (50,4 KB, 35 załadowań)

Edytowane przez mogg
Czas edycji: 2014-12-08 o 12:32

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-08, 12:51   #968
Oluniuniunia
Rozeznanie

Dzięki za rady Chyba zrobię jedno na próbę, żeby zobaczyć jak mi będzie to szło Tyle, że faktycznie trzeba by znaleźć jakąś drukarnię niedrogą, bo moja drukarka też niespecjalnie się nadaje Tyle, że jak swego czasu pracowałam w xero, to drukowanie kolorowe było bardzo drogie, ponad 1 zł za a4.. a gdzie do tego papier, ozdoby, no i praca.. a za 2 zł można już coś kupić gotowego.

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-08, 12:54   #969
mahoniowa
Zadomowienie

dlatego ja nie drukuję kolorowych, tak jak mogg pisze, to tylko zaproszenie dla mnie miało być estetyczne, wg nas ładne i proste w obsłudze ja będę drukować tam przy plantach, za pracę mgr wyszło mi bardzo tanio w porównaniu do innych punktów

09.05.2015
Stary 2014-12-08, 12:55   #970
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oluniuniunia Pokaż wiadomość
Dzięki za rady Chyba zrobię jedno na próbę, żeby zobaczyć jak mi będzie to szło Tyle, że faktycznie trzeba by znaleźć jakąś drukarnię niedrogą, bo moja drukarka też niespecjalnie się nadaje Tyle, że jak swego czasu pracowałam w xero, to drukowanie kolorowe było bardzo drogie, ponad 1 zł za a4.. a gdzie do tego papier, ozdoby, no i praca.. a za 2 zł można już coś kupić gotowego.
ja drukowałam na swoim brotherze mnie tusze kosztują pełne jakieś 12 zł takze drukowanie dla mnie to były grosze
W summie tylko mapka kolorowa reszta czarna.
Popytaj wsród koleżanek - możesz się dogadać że zwrócisz za tusze tylko pamiętaj żeby ta osoba nie miała hp bo tusze dla hp są mega drogie w stosunku właśnie do brothera.
Ja na tych tuszach za 12 zł wydrukowałam 3x mgr a miałam sporo zdjęć w najwyższej rozdzielczości po ok 120 kartek
Stary 2014-12-08, 13:15   #971
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

chyba juz kiedys wrzucałam moje zaproszenie . polecam drukarnie na Stokowej DWA. dobre ceny i fajny druk dodatkowo miały zaokraglone rogi (ale to juz robilam recznie takim sprzetem do rokow kupionym na allegro za 15 zł - drukarnia mi powiedziala 200 zł za to)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zaproszenie.jpg (39,4 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zaproszenie_wizazanki.jpg (98,0 KB, 42 załadowań)

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

Edytowane przez czarna_kawa80
Czas edycji: 2014-12-08 o 13:17
czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-08, 18:05   #972
Oluniuniunia
Rozeznanie

Hmm, może i faktycznie na czarno-biało by zrobić... Ja mam hp właśnie i szczerze mówiąc tusze do mojego modelu wcale nie się drogie i są bardzo wydajne. Niestety coś się popsuło i jak jest włożony kolorowy tusz to litery się jakby rozmazują.. Koszt naprawy przekracza wartość sprzętu. Ale na czarno ładnie drukuje, więc może się pokuszę..
Czarna Kawo, bardzo ładne zaproszenie, ale ja mam w głowie zupełnie inne Najchętniej koronkowe :P
Idę jutro mierzyć suknie!!! Nie mogę się doczekać!!!

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-08, 19:30   #973
mogg
Zakorzenienie

hah przyszło mi już
Stary 2014-12-08, 20:26   #974
mahoniowa
Zadomowienie

Oluniunia, to będzie super doświadczenie! obyś znalazła tę jedyną!

mogg a ku czemu ma to służyć?

09.05.2015
Stary 2014-12-08, 20:33   #975
mogg
Zakorzenienie

1
2
3
Stary 2014-12-08, 20:35   #976
mahoniowa
Zadomowienie

aaaa widzisz;] pomysłowe ja niby taka kreatywna a niedomyślna;p

09.05.2015
Stary 2014-12-08, 20:42   #977
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa widzisz;] pomysłowe ja niby taka kreatywna a niedomyślna;p
hyh bo jak bym pewinie dołączyła sznureczki prościej by było skumać o co chodzi
Mam pomysł na księgę gości ale to jeszcze sporo czasu zostało
Stary 2014-12-08, 20:58   #978
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Oluniunia, to będzie super doświadczenie! obyś znalazła tę jedyną!

mogg a ku czemu ma to służyć?
Dzięki! Wszystkich nie przymierzę, wybieramy się tylko w 1 miejsce, ale przynajmniej fason zobaczę - co na mnie dobrze wygląda.. ale jeśli coś mi się spodoba, to kto wie, może kupię od razu, bo dziewczyna ma suknie po likwidacji salonu i ceny są od 100 zł!!! Za taką zniżkę mogę przymknąć oko na wiele rzeczy ale nie ma się co ekscytować na zapas, zobaczymy jutro
dziś za to na szybko mierzyłam obrączki i zdziwko, bo okazało się, że na moje chude palce (to jedyne, co mam chude :P) najlepsza będzie 4 mm -owa obrączka ze ściętymi brzegami. A ze zdjęć wybierałam 5 a nawet 6 mm i to proste.. Bardzo jestem zadowolona, że udało mi się namówić mojego TŻa na niezapowiedziane mierzenie i że było takie konstruktywne

Mogg szczerze przyznam, że też mnie zastanowiło po co te tabliczki Ale fajna sprawa Zwłaszcza, że później będą ładną ozdobą w domu

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-08, 21:12   #979
mogg
Zakorzenienie

U nas temat obrączeek to po prostu temat rzekaa..... tż marudzi strasznie, sam nie wie czego chce... i jaką chce. Teraz mówi że chciałby grawera na zewnątrz utłukłabym czasem tego chłopa! Bo on nie chce klasycznej złotej i buuuu - już nie mogę tego słuchać czasem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-08, 22:33   #980
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
U nas temat obrączeek to po prostu temat rzekaa..... tż marudzi strasznie, sam nie wie czego chce... i jaką chce. Teraz mówi że chciałby grawera na zewnątrz utłukłabym czasem tego chłopa! Bo on nie chce klasycznej złotej i buuuu - już nie mogę tego słuchać czasem
Nic, tylko mierzyć, w końcu coś wybierze Mój TŻ za to nie może się zdecydować na świadka. Wybrał spośród swoich kolegów akurat jednego, jedynego, którego nie znoszę, ale to po prostu szlag mnie trafia na samą myśl o tym człowieku, więc powiedziałam, że jeśli weźmie jego, to musi szukać innej panny młodej, bo dla mnie już i tak wystarczy, że będę musiała go znosić w, założeniu, najszczęśliwszym dniem mojego życia.. No i teraz on nie wie, kogo wybrać, a ja zaczynam trochę mieć wyrzuty sumienia, ale ja naprawdę nie trawię gościa ;/
Moja starsza za to jest mężatką i okazało się, że na ślubie będzie w 6/7 m-cu ciąży :P Dla mnie to nie ma znaczenia, wręcz przeciwnie,wiem, jak czekała na to dziecko i dla mir to taka sama radość, jak dla niej ale moja rodzina reaguje paniką na wieść o tym :P echhh... ślubne zawieruchy. A ja myślałam, że przygotowania do ślubu to będzie piękny czas...

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-08, 22:53   #981
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Nic, tylko mierzyć, w końcu coś wybierze Mój TŻ za to nie może się zdecydować na świadka. Wybrał spośród swoich kolegów akurat jednego, jedynego, którego nie znoszę, ale to po prostu szlag mnie trafia na samą myśl o tym człowieku, więc powiedziałam, że jeśli weźmie jego, to musi szukać innej panny młodej, bo dla mnie już i tak wystarczy, że będę musiała go znosić w, założeniu, najszczęśliwszym dniem mojego życia.. No i teraz on nie wie, kogo wybrać, a ja zaczynam trochę mieć wyrzuty sumienia, ale ja naprawdę nie trawię gościa ;/
Moja starsza za to jest mężatką i okazało się, że na ślubie będzie w 6/7 m-cu ciąży :P Dla mnie to nie ma znaczenia, wręcz przeciwnie,wiem, jak czekała na to dziecko i dla mir to taka sama radość, jak dla niej ale moja rodzina reaguje paniką na wieść o tym :P echhh... ślubne zawieruchy. A ja myślałam, że przygotowania do ślubu to będzie piękny czas...
Powiem tak co do świadka - jeśli poimo tego że się nie lubicie chłopak jest godny zaufania i można na nim polegać to może warto się zastanowić bo tż z jakiegoś powodu go wybrał.
Moja świadokowa się stara i trzymam za nią ogromne kciuki i też po ślubie są Nasi świadkowie to małżeństwo najlepszych przyjaciół !
Stary 2014-12-08, 23:04   #982
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Powiem tak co do świadka - jeśli poimo tego że się nie lubicie chłopak jest godny zaufania i można na nim polegać to może warto się zastanowić bo tż z jakiegoś powodu go wybrał.
Moja świadokowa się stara i trzymam za nią ogromne kciuki i też po ślubie są Nasi świadkowie to małżeństwo najlepszych przyjaciół !
Wybrał go, bo się znają najdłużej i kiedyś się bardzo dobrze rozumieli. Ale ja nie uważam, że to człowiek godny zaufania. Raczej się ochla i będzie leżał pod stołem,uważam go za źle wychowanego chama i nie wyobrażam sobie go w kontakcie ze "starszyzną". Teściowa też go nie znosi, a to naprawdę złota kobieta, przez znajomych nazywana SuperMamą, mało jest osób, których nie lubi, a do niego ma stosunek zdecydowanie negatywny. Poza tym, jako świadka będzie trzeba go zaprosić na poprawiny, a raczej na poweselne dojadanie resztek, bo to już u mnie w domu na luzie... a na to już nie mam najmniejszej ochoty. Niestety mąż mojej świadkowej nie jest zbyt zżyty z moim TŻem, więc on akurat odpada.. Tak naprawdę, to jest kilku kandydatów, ale TŻ dramatyzuje trochę jak zwykle :P Jest spod znaku wagi, więc zanim on jakąś decyzję podejmie, to... Ale mnie już jest obojętne. Już którego by nie wybrał, będzie ok. Tylko ten jeden to czarna owca..

26.10.2014

30.04.2015
Stary 2014-12-09, 00:13   #983
littleJap9
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny!
Czy możecie polecić kogoś od dekoracji światłem?

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Mogg my mamy video za 1300zł
Mogłabym prosić o jakieś namiary?

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
u mnie każdy makijaz kosztuje tyle samo zawsze natomiast mam promocje dla mam PMek
A ile? W ogóle się nie orientuję w cenach...
littleJap9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 02:07   #984
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Wybrał go, bo się znają najdłużej i kiedyś się bardzo dobrze rozumieli. Ale ja nie uważam, że to człowiek godny zaufania. Raczej się ochla i będzie leżał pod stołem,uważam go za źle wychowanego chama i nie wyobrażam sobie go w kontakcie ze "starszyzną". Teściowa też go nie znosi, a to naprawdę złota kobieta, przez znajomych nazywana SuperMamą, mało jest osób, których nie lubi, a do niego ma stosunek zdecydowanie negatywny. Poza tym, jako świadka będzie trzeba go zaprosić na poprawiny, a raczej na poweselne dojadanie resztek, bo to już u mnie w domu na luzie... a na to już nie mam najmniejszej ochoty. Niestety mąż mojej świadkowej nie jest zbyt zżyty z moim TŻem, więc on akurat odpada.. Tak naprawdę, to jest kilku kandydatów, ale TŻ dramatyzuje trochę jak zwykle :P Jest spod znaku wagi, więc zanim on jakąś decyzję podejmie, to... Ale mnie już jest obojętne. Już którego by nie wybrał, będzie ok. Tylko ten jeden to czarna owca..
A no to w takim razie cie rozumiem , dama bym takiego swiadka nie chciala !

zjadam literki i gubie polskie znaki na moim lenovo )
Stary 2014-12-09, 08:41   #985
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Mój TŻ też chciał jakąś ozdobną, ja chciałam klasyczną, więc poszliśmy na kompromis - satynowana z paseczkiem - coś takiego http://www.jubilerskorpion.pl/skorpi...ki-slubne.html
kalusia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 09:38   #986
mahoniowa
Zadomowienie

[QUOTE=Oluniuniunia;492673 45]Nic, tylko mierzyć, w końcu coś wybierze Mój TŻ za to nie może się zdecydować na świadka. Wybrał spośród swoich kolegów akurat jednego, jedynego, którego nie znoszę, ale to po prostu szlag mnie trafia na samą myśl o tym człowieku, więc powiedziałam, że jeśli weźmie jego, to musi szukać innej panny młodej, bo dla mnie już i tak wystarczy, że będę musiała go znosić w, założeniu, najszczęśliwszym dniem mojego życia.. No i teraz on nie wie, kogo wybrać, a ja zaczynam trochę mieć wyrzuty sumienia, ale ja naprawdę nie trawię gościa ;/
Moja starsza za to jest mężatką i okazało się, że na ślubie będzie w 6/7 m-cu ciąży :P Dla mnie to nie ma znaczenia, wręcz przeciwnie,wiem, jak czekała na to dziecko i dla mir to taka sama radość, jak dla niej ale moja rodzina reaguje paniką na wieść o tym :P echhh... ślubne zawieruchy. A ja myślałam, że przygotowania do ślubu to będzie piękny czas...[/QUOTE]

hah, ja też tak myślałam;] i myślałam, że będzie tego więcej, ale póki co da się wszystko ogarnąć
najważniejsze, że świadkowa będzie dla Ciebie oparciem, jeśli się tylko będzie dobrze czuła to czemu miałaby nią nie być

Cytat:
Mój też waga, ja jestem niecierpliwa i wszystko bym chciała mieć załatwione na już a ten jak zwykle ma na wszystko czas
na szczęście co do obrączek jesteśmy zgodni, że chcemy najprostsze klasyczne, soczewkowe, żółte złoto

09.05.2015
Stary 2014-12-09, 10:13   #987
mikonada
Zakorzenienie

Hej ale naprodukowalyscie!
Przeczytalam ale jakos nie mam nic kreatywnego do dodania od siebie :p
Po wczorajszej harówie w pracy dzis w miare luzniejszy dziej pracy..

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Dla zainteresowanych

14 grudnia w grand hotelu odbywa sie slubne grand party.
Godz. 15-19
Warto przyjsc godzinke przed koncem, wypelnic ankiete i ok 19 jest losowanie nagród
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:22   #988
mahoniowa
Zadomowienie

Miko ile Cię wyniosło czasu, energii i kasy stworzenie tej dekoracji na samochód?

09.05.2015
Stary 2014-12-09, 10:32   #989
mikonada
Zakorzenienie

Zanim wszytko co chcialam zakupilam czy przyszlo z allegro to wyszlo ok tygodnia, sama produkcja... 3h
A kosztowalo mnie to bodajze 70-80zl
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 12:37   #990
Escorpio
Zakorzenienie

Witam się dziewczyny W końcu znalazłam czas na wizaz... Mam najgorsze 2 tyg przed świętami w szkole... Projekt za projektem, 3 prezentacje, nie mogę się doczekać aż troszkę odpocznę.
Ze spraw ślubnych jak na razie wpłaciliśmy zaliczkę na salę Jakoś na tygodniu podjedziemy do orkiestry, żeby spisać umowę. A co do foto i kamerzysty to nadal nic nie mamy, tż cały czas coś nie pasuje i nie może się zdecydować, a mnie to wkurza, bo ja już bym chciała mieć wszystko zarezerwowane

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
U nas z obrączkami na szczęście nie ma problemu. Mają być z białego złota, proste, ścięte po bokach

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Mam pytanie do dziewczyn, które robiły zaproszenia same. Jakie miałyście wymiary zaproszeń? Czy drukowałyście na A4 a potem docinałyście? A macie laserową drukarkę czy atramentową? Bo ja mam atramentową z Brothera do której mam tusze za grosze. I o ile do projektów na uczelnię się nadaje, to nie wyobrażam sobie drukować na niej zaproszeń, bo jakość nie jest taka sama jak drukowana leserówką.
I czy orientujecie się, czy w drukarniach ob ustronnie drukują tylko na A4 czy na większych arkuszach też?
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości