![]() |
#961 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2
Cytat:
Mój też teraz gorzej śpi. Kiedys kładlam sie w dzien kolo niego na łozku i zasypiał, czasami troche pojeczał. A teraz rzuca sie drapie i kreci. Nie wiem. Gosia ja mam nadzieję, że Twoja mała złapie swój rytm jak bedziecie już w swoim domku. Teraz jesteś zestresowna i ciągle ktoś cię kontroluje i poucza. A ja wyznaje zasade, że SZCZESLIWI RODZICIE TO SZCZESLIWE DZIECKO. Także ja bym się tej mysli trzymała. Jak my z kimś siedzimy przez caly dzien to tez nam sie jego nastrój udzieli także może małej sie udzielają wszystkie złe emocje.
![]() |
![]() |
#962 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj znowu babcia sprzątała nam w pokoju czyli przetrzepała nasze rzeczy. Jak mała płacze to wiecznie ktoś do mnie przychodzi tak jakbym się nie umiała własnym dzieckiem zająć. Ja już sobie wyrobiłam rytm, kawa i śniadanie przy małej, a kąpiel jak idzie spać. Ale od paru dni znowu przychodzi babcia, bo ona się już obrobiła to może posiedzieć. Więc głodna idę się myć żeby mieć ją z głowy. Potem przychodzi że jest obiad, a jak mówię że nie jestem głodna, to przychodzi za 15 minut i mówi że ona już zjadła to może teraz posiedzieć. A jak zajmuje się małą to na każde kwilenie - gdzie przecież czasem wystarczy dziecku zmienić pozycję mówi ciii, cicho cicho nie płacz nie trzeba. To są takie małe rzeczy które są kroplą przelewającą w tym wszystkim co się u nas dzieje i szlag trafia mnie średnio 60 razy dziennie. O większych nawet nie chce mi się wspominać. I naprawdę staram się wyciszać dla dobra córy ale jak przypomnę sobie, że od jej urodzenia prosiłam babcię, żeby pod żadnym pozorem nie ruszyła śpiącego dziecka dopóki nie płacze, a ona na każde jęknięcie zaczynała ją bujać i ciiiichać, to mam ochotę iść ją udusić, bo wiem że problem z zasypianiem po części wynika też z tego... No, a z tym szczęściem to się w pełni zgadzam, zawsze byłam tego zdania i niestety do szczęścia teraz mi trochę brakuje.
http://maleslodkosci.blogspot.com/ zapraszam do kuchni ![]() a tu inne moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post40551899 Edytowane przez gosia3103 Czas edycji: 2014-11-23 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#965 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pocieszę cię, że u nas jest podobnie. Może nie tak dramatycznie, ale młody może być mega zmęczony i marudny, a sam nie zaśnie. Dlatego ja jak widzę, że zaczyna ziewać i trzeć oczka to wkładam do bujaczka i usypiam. Wolę to niż walczyć z nim później, kiedy jego zmęczenie i marudzenie przechodzi w histerię i dopiero wtedy ciężko go uspokoić. O ile ranki i wieczory są w miarę, to środek dnia często jest wielką niewiadomą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;49056619]Gosiu,
Pocieszę cię, że u nas jest podobnie. Może nie tak dramatycznie, ale młody może być mega zmęczony i marudny, a sam nie zaśnie. Dlatego ja jak widzę, że zaczyna ziewać i trzeć oczka to wkładam do bujaczka i usypiam. Wolę to niż walczyć z nim później, kiedy jego zmęczenie i marudzenie przechodzi w histerię i dopiero wtedy ciężko go uspokoić. O ile ranki i wieczory są w miarę, to środek dnia często jest wielką niewiadomą ![]() Adela nie uśnie w bujaczku. Zasypia czasem w łóżeczku, czasem u mnie w łóżku bokiem do mnie klepana po pupce, czasem u mnie na kolanach którymi macham na boki, ale niestety nigdy nie wiadomo, czy któryś sposób królewnie przypasuje ;-) a jak nie trafię to jest ryk jeszcze gorszy i jak wpada w histerię to już po mnie, godzina wyjęta z życia na ogarnięcie jej, a i to czasem mało. Jeśli trafię, to zasypia w trzy minuty. Tylko że ostatnio jak zasypia przy mnie to nie mogę nawet drgnąć bo się budzi więc to jednak średni sposób, jak usypia na kolanach to też trzeba ją przenieść... Ehh. Teraz zrobiła sobie 15 minut drzemki po kąpieli i znowu walczymy z tematem... ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Ale ja ją daję babci polulać. Mojemu zdrowiu psychicznemu to napewno nie pomaga, bo gdybyś 18 razy w ciągu minuty słyszała ciii nie płacz cii nie trzeba to też by Ci się nóż w kieszeni otwierał ;-)
![]() |
#968 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesli Ty jestes cigle zdenerwowana to nie mozesz sie dziwic ze Twoje dziecko tez jest zdenerwowane pobudzone placzliwe. Ona wyczuwa Twoj nastroj a tym bardziej ze mowisz ze jestes z nia non stop. ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#969 |
Zakorzenienie
|
Gosia wspolczuje! Pozostaje miec nadzieje ze jak juz bedziecie na swoim to bedzie lepiej
![]() ![]() ![]() A tak apropo to jak tam daleko jestescie z mieszkankiem? Co juz macie zrobione ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zakorzenienie
|
Gosia wiesz co jak dla mnie jesteś wielka
![]() Autentycznie tak myślę. Czytałam tutaj wielokrotnie jak się biedna namęczysz z tym usypianiem córeczki i naprawdę Cię podziwiam. Podziwiam Cię za siłę jaką masz, wytrwałość i cierpliwość. Czyli wszystkie cechy jakich mi brakuje ![]() Trzymam mocno kciuki żeby Małej to się unormowało ( może rzeczywiście jak już będziecie na swoim sytuacja się jakoś poprawi...?chociaż Ty będziesz spokojniejsza i będziesz miała pomoc męża). Nie wiem nawet co Ci doradzić, bo mój syn w ciągu dnia zasypia bez problemów. Drzemki ma już praktycznie o tych samych godzinach. Jak ubieram go na spacer, to zanim mu nałożę kombinezon i czapkę to już śpi. Jeszcze zanim zaśnie to posyła mi taki uśmiech, że aż topnieje mi coś w sercu. A jak Adelka Ci zasypia w wózku? Też są takie problemy?
![]() |
![]() |
#971 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- A i juz kupilam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy któraś z Was robiła albo ma zamiar robić własne słoiczki? Wiecie jak je przygotować? Wystarczy zagotować gotową potrawę w słoiczku tak jak np. kompot na zimę? Chciałabym przygotować kilka takich słoiczków i trzymać w szafce albo nawet w lodówce. Przepraszam, że o to pytam, jeżeli już o tym rozmawiałyście, ale nie jestem w stanie nadrobić ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku
![]() ![]() Dziasel nie ma spuchnietych ani nic, na dole caly czas ma dwie jakby takie biale kreseczki tam gdzie jedynki ale one sa ledwo widoczne i ogolnie tylko ja je widze, czy to przez zeby moze nie chciec pic? Od dwoch dni znowu nie ma tez kupki:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie twierdzę, że moje dziecko jest zdenerwowane i płaczliwe. Adelka jest bardzo pogodnym dzieckiem, problem pojawia się tylko wtedy, kiedy pora iść spać. I niestety nie mam zamka q drzwiach, a jakbym go teraz zamontowała to by była obraza majestatu do końca życia! ;-) Cytat:
Mąż kładzie płytki w łazience i w salonie, część pomieszczeń jest już pomalowana, fronty kuchni są gotowe, ale mają być na sam koniec montowane żeby się nie zniszczyło, jeszcze zabudowa w garderobie się robi. I pewnie jeszcze milion pierdół o których nie mam pojęcia ;-) Cytat:
No mam nadzieję że jak będziemy wreszcie u siebie to chociaż mąż zrozumie na czym polega problem, dziś już się popłakałam z tego wszystkiego, a on do mnie mówi że przecież nic wielkiego, nie chce spać i tyle ;-) tylko on nie wie, jak mała się zachowuje i jak się męczy jak się nie wyśpi a ja nawet nie mam siły mu tego tłumaczyć. Właśnie w wózku zasypia bez problemu. Jak jest zmęczona, to prawie natychmiast. Jak wychodzimy zaraz po drzemce i jedzeniu to najpierw trochę sobie ogląda okolicę, a jak się zmęczy to zaczyna stękać, zasłaniam wtedy budkę i zaraz śpi. Dziś po kąpieli 15 minut regeneracji, pobudka na cycka i 2:15 usypiania. Autentycznie nie mam do tego już siły...chciałabym poznać Wasze złote sposoby albo zrozumieć co robię nie tak ;-) dziś już miałam taką myśl, że zawodzę własne dziecko, bo nie potrafię jej zapewnić tak banalnej a jednocześnie ważnej rzeczy jak dobry sen...
http://maleslodkosci.blogspot.com/ zapraszam do kuchni ![]() a tu inne moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post40551899 Edytowane przez gosia3103 Czas edycji: 2014-11-23 o 22:03 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
Venus dzieki:-* poki co jestes nasza jedyna zabkowa mama wiec kazda uwaga na wage zlota
![]() ![]() Mala zjadla na polspiocha zimna butle i spi... Takze mam dwie teorie albo ja cos bolalo i czopek faktycznie zadzialal i jej przeszlo albo mecza ja te dziasla, mleko jej juz sie zle kojarzy bo zawsze co 3-4 godziny jak przygotujemy no to jest cieple i to cieple jej nieodpowiada a pozniej juz krzyczy jak tylko poczuje mleko bo zle jej sie kojarzy... Jutro bedziemy probowac caly dzien dawac zimne i zobaczymy ![]() Gosia no to juz daleko jestescie:brawo: nie chcesz juz sie tam przeniesc, spac na materacu i zyc wiadomo troche po roboczemu poki co ale.zawsze juz na swoim i swiety spokoj ![]() Co do spania to skoro mala zasypia na spacerze to moze wozek jej odpowiada i sprobuj ja usypiac w wozku? Chociaz pewnie probowalas ![]() Mela ma problem z zasnieciem jak przegapimy jak jest zmeczona(chociaz ciezko to zrobic bo dzisiaj na przyklad zasnela w polowie jedzenia marhewki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 | ||
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Gosia, nie pogniewaj sie ale ja przeczytalam to o babci, jej tekstach do Adelki i nozu w kieszeni to ze smiechu oplulam monitor ![]() ![]() U mnie moja tesciowa ma w zwyczaju serwowac kilka innych stalych tekstow do dzieci, w tym moj "ulubiony" kiedy jest sytuacja kryzysowa i dziecko mi placze, ona od razu wyskakuje z tekstem: ciiii, spokojnie kto ci krzywde robi? Babcia nie da krzywdy zrobic..... Brzmialo to niestety tak, jakbysmy to my robili dziecku krzywde, bo w koncu nikogo innego nie ma, kiedys mnie to wkurzalo niesamowicie, dzis to olewam ![]() Cytat:
![]() Zgadzam sie w kwesti rytmu dnia, sa dzieci ktorych nie da sie wtloczyc w zaden rytm dnia, bo one maja wlasny, i mowie to jako mama dwojki malych dzieci. Corka teraz prawie 3 latka byla wlasnie takim dzieckiem, mimo moich staran zle sypiala, usypianie na rekach, w lozku przy mnie, godziny spedzone z nia na rekach i przy cycku. Sebul jest od poczatku inny, ma swoj rytm, taki ksiazkowy i to bez zadnych staran z mojej strony. Na pocieszenie dodam, ze z wiekiem dzieci wyrastaja z pewnych zachowan, ustalaja sie nowe nawyki...moja corka zasypia teraz sama, bo chce i do tego dorosla, robi nam papa i po przytulaniach na dobranoc zasypia bez pomocy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co ja mam w nosie wg jakiego planu się to odbywa, staram się zauważyć jej zmęczenie. Czasem to jest po dwóch godzinach od ostatniej drzemki a czasem po 40 minutach... Cytat:
Co do wózka to nie da się oszukać, bo np jak nie ma pogody, pada deszcz i bujam ją pod altanką to też niedobrze, musi być spacer spacer. Poza tym mieszkam w domu i nie trzymam wózka w środku bo nie mam gdzie, a jeszcze do siebie to musiałabym go wnosić po schodach. Tam w nowym będzie to samo, też schody. Cytat:
Dzięki za pocieszenie, dobrze wiedzieć, że za parę lat przejdzie :-P
![]() |
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
Gosia a moze wlasnie sprobuj tak stricte wedlug planu dnia dzialac
![]() Co do tej przeprowadzki to jakbym byla na Twoim miejscu to moj maz nie mialby nic do gadania ![]() ---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- Tylko ze ja czasem nie wytrzymuje z moja babcia a widze ja raz na tydzien:P i juz mnie wkurza ![]() ![]() Takze nie zazdroszcze moim dziadkom i rodzicom teraz bo chyba ciezki czas przed nimi i ciesze sie, ze sie wyprowadzilam stamtad i wynajmujemyz tz-tem mieszkanko chociaz u moich rodzicow dwa pokoje stoja puste ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
Mała zasnela o 20
Pobudki były o 2, 5 i 8.40 - nadal śpi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dziwię Ci się ze wolisz mieszkać na swoim niż z rodziną Oj znam to miałam prababcie która rozmawiała z telewizorem bo mówiła ze ludzi do niej mówią i wychodzą i w ogóle był z nią wielki problem bo trochę zaczęła wariowac . Ja byłam wtedy nastolatka a Tobie się nie dziwię bo jednak masz małe dziecka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja robiłam takie słoiczki tzn tylko jabłka bo inne dania to raczej na świeżo jabłka obierałam kroiłam w kosteczkę i dusiłam z odrobiną wody, jak były miękkie to blendowałam na gładki mus i do czystych, wyparzonych słoiczków wlałam i gotowałam w wodzie 10 minut ![]() Zasadniczo z warzywami różnymi można zrobić tak samo (robiłam też cukinie tylko taką dorosłą :P: ), jedyny problem to że bez przypraw warzywa mogą krócej trzymać dlatego ważne żeby dobrze zapasteryzować Cytat:
![]() Wstyd się przyznać ale ja się bałam babci i tego co będzie jak się mała urodzi... Edytowane przez cabonkaa Czas edycji: 2014-11-24 o 08:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Czytam was ale jakoś ostatnio nie mam weny pisać...
Gosia mam nadzieje że w końcu znikną problemy z usypianiem Adelki. Zyczę ci tego z całęgo serca bo ty się biedna nameczysz.... U nas już od jakiegoś czasu najprawdopodobniej zęby ale że nie byłam pewna to nie chwaliłam sie ![]() Wczoraj też usypiałam go ok 1,5 godziny gdzie normalnie zasypia sam...A wczoraj płąkał w łóżeczku, pobujałąm go troszkę w bujaczku, uspokoiłam, przytuliłąm i udało sie przed 22 włożyć go do łóżeczka...Jednak łatwo nie usnął, machał raczkami i nóżkami..Wymował smoka z buzi po czym próbował go sobie włozyć, ale jak mu sie nie udawało to był ryk..A jak ja mu włożyłąm to wyjmował i tak w kółko, wyjmowanie i płacz.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gosia ja uważam, że jesteś super dzielną dziewczyną. Mnie też troche wkurza jak np. kąpiemy małego i sie popłacze to już a drugi dzień mama się pyta co mu się działo ze taaaak płakał. Nosz kurna, przecież to dziecko i ma prawo płakać. Ogólnie to podziwiam Cię ze wytrwałość. Nasz mały bardzo mało płacze ale jak zacznie to przyznnam się ze wpadam w panikę bo nie jestem przyzywyczajona ![]()
![]() |
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
Gosia, ta myślę o Was od rana i przyszło mi do głowy jedno, może Adelka jes zdezorientowana, bo jest usypiana na wiele różnych sposobów... Może ogranicz się do jednego, żeby jej się to zaczęło jednoznacznie kojarzyć ze spaniem? Np tylko odkładanie do łóżeczka, z tobą obok, smok. Albo leżenie z tobą i klepanie po pupie. Napoczątku pewnie będzie płacz, ale może w końcu by załapała?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak jest gorszy dzien to maz na rekach nim kolysze w gore w dol (oczywiacie nie mocno - takie lekkie potrzasanie). Pomaga mu tez wozenie w lozku po domu (po szczepieniu bylo ciezko i tylko to pomoglo). To chyba wszystko co robimy. Ale najczesciej zasypia wtulony we mnie na boczku i potem go odkladam do kolyski. Kolysania w kolyscw nie lubi. A wlasnie raz nie moglam go uscic rzucal sie i prezyl i potem sie zorientowalam ze mu za goraco bylo. Rozebralam i bach zasnal. Powodzenia Ci zycze i duzo samozaparcia. Probuj wszystkiego cos w koncu pomoze i ulatwi Wam zycie.
![]() |
![]() |
#988 |
Raczkowanie
|
Gosia,
a próbowałaś jakiejś literatury fachowej? U mnie ten sam problem, więc szukam i próbuję się dokształcić w tym temacie. Nie ze wszystkim się zgadzam co przeczytam, ale mam wrażenie, że trochę mi książki pomagają. Przeczytałam: "Język niemowląt" Tracy Hogg, "Uśnij wreszcie" Eduard Estivill, Sylvia de Bejar i czytam teraz: "Każde dziecko może nauczyć się spać" Annette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth Tak jak pisałam, nie zgodzę się ze wszystkim co przeczytam, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak coś to daj znać to wyślę Ci jakieś książki jak chcesz i trzymam kciuki za poprawę! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
Gosia jesteś silna kobieta !!
Bardzo współczuję sytuacji z Adelka ale mam nadzieje ze szybko się ona unormuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście takiego planu też próbowałam. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.