![]() |
#961 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2014 - cz. II
![]() Zosia zjadła 60ml kaszki na nocpopila cycem zobaczymy jak będzie spać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Za chiny ludowe nie nadrobie Was. U nas dobrze. Mały marudny. Gryzie wszystko ale zębów brak. Ostatnio na noc je kasze o 18-18.30 i śpi do 3-4. Dostaje mleko i po 3 godzinach budzi się, kolejny raz mleko(jako śniadanie) i albo wstajemy albo jeszcze śpimy 1,5-2 godziny. Mnie odwiedziła @... Standardowo bez tabletek przeciwbólowych i podpasek nocnych z domu w dzień nie wychodzę. Biedny tż, musi wytrzymać 5 dni bez przytulasek.. ![]() Chyba się kimne. Mały śpi, cisza w domu...
![]() |
#964 |
Zadomowienie
|
hej
![]() osiwieje do reszty przez te domowe wypadki. dziś Jurek po przebudzeniu tak szalał w łóżeczku, że zarył o szczebelki i polała się krew ![]() ![]() na dodatek nie wiem czy nie zmajstrowaliśmy kolejnego potomstwa, ech ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zadomowienie
|
Bogini tez tak myślałam, aż nawet test wczoraj robiłam
![]() Jurek potrzebuje rodzeństwa! ![]()
![]() |
#966 |
Zadomowienie
|
Bogini Wy to się od dawna prosicie o wpadkę,bo chyba zbyt ostrożni nie jesteście
![]() ![]() ![]() Wypadki dzieci przykra sprawa,ale niestety sporo się ich zdarza ![]() Alingles współczuje @ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
Zadomowienie
|
Ale mam dziś lenia. Nic mi się nie chce.
Bogini- może los zadecyduje sam za Was co zrobisz po macierzyńskim ![]() Miłosz dziś marudny strasznie. Widać że go zęby męczą bo ze straszna złoscia gryzie co popadnie łącznie z moimi nogami czy rękami. Nawet ze spaceru niosłam go na rękach do domu bo płakał z bolu w wózku. Teraz biedak zasnął. A mi znów się zrobił zator w piersi, już drugi raz w tym tyg. A na dodatek Miłosz przy jedzeniu mi przygryza brodawki. A wiecie że u mojej koleżanki córki w przedszkolu panie wiedzą że jestem w ciąży a ja nic jeszcze o tym nie wiem. I nawet termin znają że na połowę wakacji mam. Uwielbiam tą wieś.
![]() |
#968 |
Konto usunięte
|
Sylwia dobrze, że się w porę dowiedziałaś, bo jeszcze byś przeoczyła rosnący brzuch
![]() ![]() Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak tam nocka? U nas kiepsko ![]() Cytat:
Jak ja bym chciała umieć szybko zasypiać... Tyle razy chciałam się położyć w dzień to zanim pomału zaczęłam odpływać to młody już wyspany ![]() Cytat:
Oj to nie ciekawie było jak aż krew poszła ![]() Cytat:
![]() Dobrze że Ci łaskawe panie termin porodu zdradziły ![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;50568809]Sylwia dobrze, że się w porę dowiedziałaś, bo jeszcze byś przeoczyła rosnący brzuch ![]() ![]() Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] I co wózek wysłano? Myślałam że na trochę będzie spokój z zębami ale dziś znów kupa śliny i rzucanie się na wszystko z zębami ![]() Jak teraz ubieracie maluchy na spacer? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zadomowienie
|
Sylwia widać te panie mają usg w oczach
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Pradip ja do tej pory ubieralam po zimowemu,bo jakiegoś szału z temperatura u nas nie ma.Ale jutro ma być ponad 10 st,wiec będę musiała wymyślić coś innego do ubrania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Zadomowienie
|
My ubieramy się tak:
To co w domu: body kr, bluzka, spodnie/rajstopy lub body dl, kamizelka, spodnie/rajstopy. Jeśli mamy spodnie to wciągamy kombinezon, jeśli rajtuzy to spodnie i kurtka. Wiadomo czapka, szalik rękawice, do wózka i tylko osłonka na nogi. Jak mróz to dodatkowo szedł koc ![]()
![]() |
#972 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zwykle ubieram body krótki rękaw, sweterek lub cienka koszulka z długim, dresy lub jak jeansy to rajtuzki, skarpetky i adidaski i kurteczke raczej cienka. Wiadomo czapka plus apaszka pod szyję. jak jest niewiele na plusie lub minus to do spiworka jak więcej jak jest plus 5 to kocyk na nóżki.
![]() |
![]() |
#973 |
Wtajemniczenie
|
Pradip nocka kiepska była co godzina pobudka... Od. 3 już nie mogłam i zbudziłam męża.... Normalnie mam dość... Najgorzej ze denerwuje się na Z. A potem mam wyrzuty sumienia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Zadomowienie
|
U nas mały przed chwilą się obudził i krzyczał chyba świadomie mama.
![]() Dostał milch (znaczy mleko ale się tak śmiejemy) i śpi dalej ![]() My z mężem winkujemy i gapimy się w tv. ![]()
![]() |
#975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jutro przyjeżdża moja mama, to też trochę mnie odciąży, będziemy mogli spokojnie pojeździć po sklepach, powybierać rzeczy do mieszkania itd, bo do tej pory K. nam to skutecznie utrudniał ![]() Lecę Was nadrobić ![]() ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Bogini Bastet współczuję, że mały już zaliczył taki "wypadek". Niestety tego nie unikniemy. Kacperek ostatnio w kuchni przewrócił się na płytki i uderzył buzią, tak że przy oku miał pół dnia czerwone, byłam pewna że będzie pierwsze limo, ale jakoś zeszło ![]() ![]() __Sylwia__88 ale masz skłonności do zatorów, współczuję... Musisz uważać żeby Ci się jakaś torbiel nie zrobiła... Hehehe a te panie znają już płeć dziecka? alingles współczuję @, moja się właśnie kończy i o dziwo była bardzo lekka, mam nadzieję, że tak zostanie. K. też zaczął wołać mama, ale chyba jeszcze nie robi tego świadomie, chodź czasami wydaje mi się, że jednak wie o co chodzi ![]() ![]() Pradip faceci zawsze mają mniejszą cierpliwość do płaczącego dziecka. Gdzieś czytałam, że robiono takie badania i wyszło, że mężczyznom wydawało się, że dziecko płacze o wiele dłużej niż było na prawdę. Też wydaje mi się, że przy takim maluchu przeczekanie nic nie da, przecież on nie wymyślił sobie, że na złość będzie płakał w nocy, tylko coś mu po prostu jest... Tylko, że to się tak łatwo mówi, ale ja też nie raz już byłam w nocy na małego zła, a rano miałam wyrzuty sumienia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Coś wizaż wczoraj szalał ![]() Pater też mnie to zastanawia- Borys skończył 9 miesięcy, a jeszcze dostaje butle w nocy, albo nawet 2 ![]() I też mam zagwostkę, czy nie zacząć go odzwyczajać od jedzenia w nocy. I podpinam się pod pytanie twoje, czy któreś dziecko przesypia całą noc bez karmienia?? Boginie- współczuję wypadków. Borys też często się wywraca- na szczęście na razie ląduje na tyłku, albo opiera się na rękach. Ale to nieuchronne I teraz nie wiem, czy trzymać kciuki za II? Pater- kciuki na wyprawie do sklepów- obyście znaleźli wszystko czego szukacie Pradip- ja też jak nie mam siły budzę tż- w końcu tatuś! Co do ubierania to mamy kurteczkę zimową, i do tego cieplejsze spodenki, lżejsza czapeczki ( bo zimą była taka bardzo ciepła z polarkiem od środka), chusteczka pod szyją i bawełniane rękawiczki( zimą miał takie ciepłe z kombinezonu). Będę polowała na wiosenną kurteczkę, bo ta przy tych +10 zaraz będzie za ciepła. No i ostatnio jezdzimy tylko z kocykiem pod pupą, i delikatnie osłaniam nogi, bo inaczej wierci się w wózku jak szalony. My z katarem ![]() ![]() Wczoraj zjedlismy na podwieczorek talerz owoców: melon, granat, jabłko, pomarańcz, mandarynka. Zajadał się jak szalony ![]() Wiosna wraca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |||
Zadomowienie
|
uffffff, mały nareszcie zasnął
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie mogę doczekać się aż zrzucimy z siebie kurtki zimowe. przydałoby się też zrzucić zbędne kg ![]() Cytat:
może dzieciaki mają taki okres? u nas też Jurek w dzień jest super, pogodny, wesoły a w nocy płacze. czasami trudno ten płacz ukoić. muszę zapalić lampkę i pokazać jakiś przedmiot i wtedy jest ok. Małemu humor wraca i zaczyna się bawić. a ja jestem załamana, bo zasypiam na siedząco ![]() ![]() ![]() ![]() czekam z utęsknieniem na pierwsze słowo. mam nadzieję, że nie będzie to tata ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Wtajemniczenie
|
Hej
Coś forum nie działało dziś rano jeszcze problem był z wejściem... U nas piękna pogoda wiec byłyśmy na długim spacerze teraz mała śpi wiec mam chwilkę 😊 Dziś ciepło wiec na spacer były rajstopy i spodnie body i 2 bluzy i czapka... Oby już coraz cieplej było... Parter super ze teściowa pomogła U nas dziś noc kiepska do 3 dwie pobudki a potem nie spala do 5.... Jak chciałam pójść do WC 🚽 to płacz jak ja oddałam mężowi.... W dzień nie chce jeść a w nocy 3 razy.... Nie wiem o co chodzi.... ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- A słów nie ma u nas świadomych... Jest mam i bam jak cos chce albo jak jej coś nie pasuje... No i cale zlepki typu babej tatada i lalala ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Aaaa i Zosia złapała picie z bidonu ze słomka 😁 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Zadomowienie
|
Młodzian śpi, ja delektuje się kawą.
Przy okazji korzystania ze świeżego powietrza trochę pograbiłam trawę koło domu, Miłosz w tym czasie siedział w wózku i się śmiał ze mnie- matka wariata kijem zamiata. Dołączam do grona mam zauroczonych poczynaniami swojego dziecka. Boże jaki on jest kochany. Co wieczór udaje że śpi jak jest mu śpiewam i glaszcze a jak przestaje to otwiera oczy i się szyderczo śmieje że mu się udaje mnie w konia zrobić. Rano mnie budzi tak- dotyka twarzy ręką, ja udaje że śpię. Później łapie za nos. Jak nie ma reakcji kopie jedną nogą, jeśli dalej ją nic to ładuje serie kopniaków dwoma nogami. Urocze. Ciągle powtarza a da, da, da. I tak śmiesznie buzia przy tym mlaska. Dziś sam stanął w łóżeczku. Wspina się po mnie i po czym tylko się da. Żeby tylko jeszcze noce całe zaczął przesypiac.
![]() |
#981 |
Wtajemniczenie
|
Hej zgDzM się pogoda dziś sliczna
![]() Tez byliśmy na dłuższym spacerze i młody spi ![]() ![]() I jak tak was czytam to zastanawiam się ,,kiedy nam te baki urosły?,, Mój tez wstaje przy wszystkim i najgorsze jest to ze jak juz stanie to chce iść bez trzymania i puszcza SIS a wiadomo jak to się kończy! ,,zero instynktu samo zachowawczego,, Poza tym próbuje raczkowac , pelza jak szalony No i ślicznie mówi ,,mama,, ,,baba,, ,,am,, ,,nie,, ![]() Robi ,,brawo,, ,,papa,, ,,piątkę przybija,, ,,cześć,, Także do przodu idzie jak burza Muszę chyba go cieniem zacząć ubierac Nocki tez nie sa rewelacyjne, chociaż się poprawiły w stosunku do tego co było.. Teraz ok 2 pobudek na mm i gdyby nie wybudzal się z innych powodow
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ![]() ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Konto usunięte
|
Mnie się nawet nic nie chce pisać... był dziś facet od Internetu, coś tam sprawdzał i wg pisma Internet miał być dzisiaj włączony. Tymczasem facet poszedł A internetu nie ma.
Wózek w ciągu dalszym nawet nie wysłany. Olkowi znów idą zęby i mi co chwilę wyje. Adaś zresztą dzisiaj też cały dzień wył bo nic jeść nie chce i w końcu to brzuch z głodu zaczął boleć. Poważnie, na siłę mu wciskałam do buzi kaszke i przeszło. Wysłane z mojego HUAWEI P6-U06 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to wiem tylko jak wytłumaczyć to facetowi ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja mam problem teraz z ubiorem na dwór bo odkąd przesiedliśmy się do spacerówki Kuba non stop jest pociągający. Ubieram go na długi rękaw i długie spodnie i na to cienki misiowy kombinezon i wkładam w śpiworek. Łapy ma odkryte bo nie toleruje rękawiczek i nie wiem czy go wychładzam czy przegrzewam ![]() ![]() A jak sobie radzisz z katarem? Kuba jak zaczyna kichać to serią po kilkanaście razy pod rząd aż gile do pasa mu sięgają ![]() Miałam sie Ciebie zapytać jak robisz Borysowi kukurydzę? (wrzucałaś kiedyś jego zdjęcie jak pałaszuje kolbę ![]() Mmmm ale mieliście pyszną wyżerkę ![]() Brawo za pomysłowość i pierwsze kroczki ![]() Cytat:
Może i to jest taki okres tylko czemu on u nas trwa już ze 2 miesiące i ile jeszcze ma trwać ![]() Cytat:
![]() Brawo dla Zosi za picie z bidonu ![]() U nas mama jest już świadome ale zdarza się tylko w kryzysowych sytuacjach tzn jak gdzieś wlezie i nie może się wydostać ![]() Cytat:
![]() To i ja się pochwalę ze Kuba w końcu robi papa ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 | |||
Zadomowienie
|
Hej dziewuszki
![]() Ale tu cicho ![]() ![]() ![]() Zanim rutynowo Was przelecę kilka słów co u nas, może ktoś przeczyta ![]() ![]() Żyjemy, nie chorujemy, mamy się dobrze, zębów dalej szt.2. W środę byłyśmy na szczepieniu, 10,8kg i 73cm aż nam siatki zabrakło ![]() Gdzieś ze 2 dni później jak Wam zdążyłam napisać, że młoda nie raczkuje, jednak załapała temat i ruszyła z kopyta. Teraz zamiata po całym domu. Oka spuścić nie można, bo ucieka do np. mebli i wstaje o nie. Ostatnio upodobała sobie dekoder i kino domowe, które włącza-radio i robi głośnie i ciszej, a do tego macha pupą w rytm muzyki. Boki zrywać taka z niej tancerka ![]() Co raz ładniej chodzi i dzisiaj kupiliśmy jej pierwsze buty, które podobno są rewelka do nauki chodzenia. Pochodzimy zobaczymy ![]() http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/.../elefanten&s=1 I kupiliśmy znowu wózek ![]() ![]() ![]() ![]() W domu żyjemy na kartonach, paczkach bo porządki wiosenne robię i to co nie potrzebne hoop na sprzedaż, więc roboty kupa. W między czasie, co chwila nas ktoś odwiedza i przynosi dobre wiadomości. Koleżanka jest w ciąży, w przyszłym roku wesele itp. więc znowu jakoś optymistycznie jestem nastawiona do życia. To teraz co tam u Was mamuśki najmilsze ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Miłoszek niezły jest, moja to rano jak śpię, a nie chce z nią gadać pierze mnie po buzi i ciągnie za włosy. Nie ma opcji na spanie wtedy ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Rozeznanie
|
Witam się i ja wieczorową porą! Pogoda od wczoraj cudna, tylko spacerować
![]() ![]() ![]() Sylwia normalnie jak z Discovery "ciąża z zaskoczenia" ![]() Majkela znowu 100 lat Cię nie było ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Do do ubioru na spacer to u nas dzisiaj było tak: body z długim, bluzka z długim, kurteczka, rajty, spodnie i czapa dresowa+kocyk na nogi. Jak spała na tarasie to przykryłam ocieplanym minky. Ale na przyszłość na taką pogodę to jednak lepsze będzie body z krótkim. No i ja muszę jakąś wiosenną garderobę sobie przyszykować, bo tradycyjnie nie mam co ubrać. Zimą nie było tak źle, bo kozaki miałam do kolan, kurtkę do kolan i było mi wszystko jedno co mam pod spodem, byle ciepło było. A teraz trzeba więcej odsłonić i już jest problem ![]() I odnośnie tego zimnego chowu to dzisiaj wychodzimy, w sumie wyjeżdzamy ze sklepu i akurat minęłam się z babką, która wjeżdzała (na moje oko) z 2 letnią córką i nie miała czapki ![]() Co do przesypiania nocy to było kilka fajnych (11 h bez jedzenia), ale teraz znowu jest mleko ok.3. W sumie u nas karmienie powoli z przyjemności staje się irytującym obowiązkiem - Mała nie chce siedzieć w foteliku, nie chce żadnych papek ani niczego łyżeczką, muszę ją karmić rękoma ![]() ![]() Upadki - u nas na porządku dziennym... Jakiejś nerwicy się nabawię niedługo ![]() ![]() Dzisiejszy dzień jutro nadrobię, bo już mi się oczy zamykają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A że nadrabiam Was od tyłu, to widzę, że ja moją pannę chyba za grubo ubierałam ![]() ![]() Cytat:
![]() Uwielbiam takie ploty ![]() Cytat:
![]() Oj lubicie kusić los ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;50554934]Karolina mój Oljek też tak,wstaje na kolana tylko. Dalej nawet nie próbuje ![]() ![]() Zapalenie podobno od bakterii, a nie od przewiania ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mnie młoda nie gryzie, a po tym jak się naje łapie mnie swoimi paluszkami za sutki i rozciąga jak gumę do żucia ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Lumpy to i ja nawet ostatnio napadłam ![]() Dzięki za info ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 | |
Zadomowienie
|
A już miała skończyć swój monolog, bo oczy me już ledwo widzą, a tu też ktoś nie spał
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Super, że w końcu wyszliście z chorób ![]() ![]() Tak x-landera, teraz kupiłam używkę bumbleride indie trójkołowy i jest ![]() ![]() Co do ciuchów, też u mnie w szafie bryndza, ale przyrzekłam sobie, że dopóki nie schudnę to szkoda kasy ![]() 11h wow, to mój starszak tyle nie śpi ![]() ![]() Co do karmienia to u nas też był bunt, ale odkąd bawimy się po trochu w blw, a młoda dostaje to co my na talerzu, mamy chociaż spokój w trakcie posiłków. Dzisiaj wcinała razem z bratem kluski leniwe ![]() Ja też dzisiaj już mówię pas i uciekam palulu, bo ostatnio za krótko sypiam. Kolorowych snoof kobitki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
Pradip- u nas tylko katarek do odkurzacza. Dziś była rano teściowa, bo calą noc się bidulek męczył, oddychał przez usta, ale spał. I nic nie ma. Albo zatoki, albo od zebów. Bo kataru tylko trochę, ale nosek zatkany
![]() Kolbę dostał do pogryzienia po nas, także ziarenek było niewiele, a to był okres wychodzenia jedynki górne, i tak sobie nią drapał dziąsła. Kupuję pakowane po 3 na tacce i gotuję w garnku z wodą jakieś 20 mintu- i są mieciutkie. Polecam, duża frajda Owoce daję na podwieczorek do pociumkania. Niestety większość jest śliska, i niewiele stafia do buzi, ale ma dużą przyjemność z tego Majkela- elaborat jak zwykle ![]() My wczoraj pół dnia na podwódku- pogoda cudowna! Najpeirw spacer, potem troszkę sprzątliśmy w ogródku, potem znowu dłuższy spacer, który zakończył się drzemką- i ja kawę wypiłam sobie na tarasie ![]() No cudownie! Noc średnia, bo młody człowiek kręcił się bardzo przez ten katar, spał suma sumarum z nami, więc obyło się bez płaczu. Ale bło cięzko. Położyłam go na poduszce, i to chyba bardziej pomogło niż inne specyfiki... Ja wczoraj na spacerze rozbierałam młodego. Z kurteczki zimowej został w zestawie : body długi rękaw, cienka bluza i polarek, szaliczek i czapeczka. Siedział w otulaczu zimowym. a jak drzemał na słoneczku, to go jeszcze kocykiem okryłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Zadomowienie
|
czołem
![]() pisałam Wam, że mały przeżywa fascynację ojcem ostatnio ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() u nas pogoda też przepiękna ![]() ![]() ![]() ![]() udało mi się uśpić małego, znów miał wypadek w łóżeczku, znów polała się krew ![]() ![]() Zophieee jejku jak Ci zazdroszczę ogródka i domku jednorodzinnego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.