![]() |
#961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sądzę w ogóle, że postać Hurrem jest w serialu znacznie złagodzona i wygrzeczniona, prawdziwa Hurrem nie posiadała żadnych skrupułów i doprowadziła ostatecznie do upadku rodu Sulejmana. Także z tą miłością między nim a rudą bym nie przesadzała ![]()
![]() |
![]() |
#963 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ponoć Mahidevran i Sulejman mieli razem córkę. Szkoda, że nie uwzględnili tego w fabule serialu- jestem niesamowicie ciekawa, jak potoczyłyby się losy gdyby pokazać rywalizację jej i Mihrimah ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Rozeznanie
|
Hurem- Roksolana - Aleksandra Lisowska czyli żona Sulejmana
Tak jak Jeremi Wiśniowiecki z Ogniem i Mieczem tak i ona była Rusinką. Kobietą porwaną z terenów Rzeczpospolitej.Pośród licznych niedomówień i legend należy podjąć próbę doszukania się prawdy o ulubienicy sułtana Sulejmana. Rozpocząć należy od kwestii wywołującej najczęstsze spory, czyli imienia naszej bohaterki. Powszechnie używane określenie Roksolana, mylnie przyjmowane za imię, oznaczało w rzeczywistości jedynie ruskie pochodzenie. Ruś – Roxanis pojawia się w polskich źródłach, kronice Bernarda Wapowskiego czy pismach Orzechowskiego.Jakie było jej prawdziwe imię, prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy. Fakt ten wynika ze specyfiki przekazywania branek do tureckich haremów. Wielce prawdopodobnym jest, iż „Roksolana” trafiła do Stambułu jako bardzo młoda dziewczyna. Jeżeli tak, prawdopodobieństwo istnienia materiałów dotyczących jej życia przed przybyciem do państwa osmańskiego jest niemal zerowe. O pochodzeniu Churrem i jej właściwym imieniu pisali XVII i XIX-wieczni twórcy, kreując ją na wyimaginowaną Aleksandrę Lisowską, córkę prawosławnego kapłana, co łączyć miało relacje Twardowskiego z ukraińskim mitem o kobiecie, która zawładnęła pogańskim sułtanem. Problem tej interpretacji polega na całkowitym braku wiarygodnych źródeł świadczących o jej życiu przed zaistnieniem na dworze Sulejmana.Trudne jest dla historyka dokładne określenie kim była ,kiedy i gdzie się urodziła.Wszelkie źródła milczą o jej życiu przed momentem zostania ,, żoną'' Sulejmana. Określenie żona jest tylko serialowe gdyż pośród wielu sułtańskich partnerek, matki jego dzieci posiadały liczne przywileje, zwłaszcza te opiekujące się potencjalnymi następcami Osmanów. To zwykle spośród nich sułtan wybierał najważniejszą kobietę, nazywaną niekiedy (choć mylnie) żoną.Pośród szeregu hipotez najbardziej zabawną wydaje się ta o szukaniu więzi rodzinnych Chuurem z polskimi monarchami. Wspominana już plotka swój początek wzięła od Samuela Twardowskiego. Podczas odbywania w Stambule poselstwa przez Krzysztofa Zbaraskiego, w których ów poeta uczestniczył, w latach 1621-23, do uszu Twardowskiego dotarły, wynikające prawdopodobnie z nieporozumienia, głosy o relacjach rodzinnych „Roksolany„ z Zygmuntem Starym. W wyniku oburzenia polski pisarz określił ją jako pochodzącą od „podłego rohatyńskiego popa„, co miało prawdopodobnie być mocną odpowiedzią na plotki o wspólnej z polskim monarchą genealogii. Związki takowe rzecz jasna nie miały miejsca a pomyłka wydaje się mieć banale podłoże. Autor biogramu ”Roksolany” znajdującego się w Polskim Słowniku Biograficznym Zygmunt Abrahamowicz stwierdził, iż Churrem jako żona sułtana, który wielokrotnie zwracał się do Zygmunta I Jagiellończyka „bracie„ mogła określić się jako jego… „siostra„. Trudno dokładnie sprecyzować tę sprawę.Jako praktycznie jedyna licząca się partnerka panującego Osmana i matka jego syna, Roksolana wzmacniała swoją pozycję kolejnymi ciążami. W roku 1522 przyszła na świat córka Sulejmana i Chuurem - Mihrimah, w 1523 żyjący jedynie trzy lata Abdullah, następnie w 1524 przyszły sułtan Selim, dwa lata później Bajazyd i w roku 1530 Dżihangir. Kolejni potomkowie i zachowana do dziś miłosna korespondencja, jaką obdarzali się Sulejman i Roksolana, świadczyć mogą o prawdziwym uczuciu. Wspomniana już specyfika relacji damsko-męskich na tureckich dworach eliminowała w dużej mierze „małżeństwa z rozsądku”, dzięki czemu można domniemywać, iż długotrwałe związki opierały się na szczerym uczuciu. Czy to miłość sułtana czy przebiegłość Roksolany sprawiały, że posiadała ona coraz większą władzę na dworze, a przez to i w państwie osmańskim, odgadnąć dziś trudno. O jej nieprzeciętnych możliwościach pisali doskonale znający warunki Imperium Osmańskiego Wenecjanie. Roksolana coraz częściej przedstawiana jest jako osoba aktywna politycznie lub dyplomatycznie. Niektórzy historycy przypisują jej nawet pozytywny wpływ na relacje Sulejmana z Zygmuntem I i Jagiellonami. Czy można wierzyć w zaangażowanie Churrem w sprawy Korony Polskiej, nie wiadomo.Problem z przekazywaniem wiarygodnych informacji wynika z rzeczywistości, w jakiej funkcjonował sułtański harem. Do dziś świat islamski wyraźnie oddziela strefę domową, prywatną, w której swoją aktywność realizują kobiety, od strefy publicznej, przeznaczonej niemal wyłącznie dla mężczyzn. To, co działo się w zamkniętym dla zewnętrznych obserwatorów świecie sułtańskiego domu pozostaje w zdecydowanej mierze przestrzenią domysłów i spekulacji. Wpływa to także na wiarygodność przekazów i ich sytuacyjną tendencyjność. Pośród niepewnych danych wiemy, że wzrost znaczenia Roskolany wiązał się z pożarem Starego Seraju w 1541 roku, po którym Churrem wraz z dziećmi przeniosła się do Nowego Seraju, przeznaczonego dotąd wyłącznie dla padyszachów. Stąd do serialu należy podejść z dystansem gdyż wiele wypowiedzi i scen nigdy się nie wydarzyło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam jak nowi na wątku wpadają i zamieszczają wycinek z wiki lub innego źródła ogólnodostępnego dla każdego laika i wydaje im się, że czymś oświecą fanów serialu, którzy w większości historię tych postaci dawno poznali z zachowanych źródeł historycznych i książek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://historia.org.pl/2015/04/04/ro...a-wspanialego/ to tzw. top tygodnia. Najnowsze i najbardziej aktualne wiadomości dotyczące Hurem. Zamieszczam nie wpisy z mało wiarygodnych źródeł lecz z portalu gdzie piszą historycy. To ogromna różnica. Opierać swoje zdanie na tym co mówią historycy, a nie na tym co piszą przeciętni bajkopisarze. Oprócz tego tak jak wcześniej napisałem to niedawno dodane nowe wnioski dotyczące Roksolany- Hurem- czy raczej Aleksandry Lisowskiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Ale ona jest brzydka, stwierdzam że Sulejman miał oczy w d.u.p.i.e
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Rozeznanie
|
![]() ![]() To jej inny portret ![]() ![]() ![]() Nie chcę się narażać DarieKom więc nie będę się rozpisywał.Ponoć wszystko już wiecie. ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
http://sufi-chishty.blogspot.com/201...ka-hurrem.html Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-22 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zakorzenienie
|
Tutaj też urodą nie grzeszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co się spodziewać że na portrecie ze swojej epoki będzie wyszykowana jak Natalia Siwiec do sesji
![]() Swoją drogą historycy uważają, że była mocno przeciętnej urody. Myślę, że w jej przypadku Sulejmana chwycił jej mózg i ambicja, a nie wygląd. Jak się spojrzy na jakikolwiek portret z tego okresu, to nawet kobiety powszechnie uważane za piękne wyglądają kiepsko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Rozeznanie
|
Symbol pięknej kobiety zmieniał się.Rubensowskie kształty. Czyli grube kobiety były synonimem piękna w XVI wieku(chude były postrzegane jako biedaczki). Białe i wysuszone w średniowieczu(opalenizna świadczyła o niskim pochodzeniu- pracy). Upinanie włosów , malowanie to wszystko się zmieniało.Rodzaje ubiorów. Na pewno musiała ,,mieć to coś''. Siłę przekonywania umiejętność argumentacji itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
Miała po prostu charyzmę.
Jak na swoje czasy nie zachwycała urodą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Zakorzenienie
|
No chyba sobie żartujesz, Maria Antonina to XVIII i Maria Teresa, Katarzyna II również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje ze musiała być dobra w łóżku hehe
---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- A tak z innej beczki orientujecie się kiedy TVP zamierza kontynuować wspaniałe stulecie? Bo w programie tv na wrzesień nie ma żadnych informacji.
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
Od 31 sierpnia nowa seria.
![]() |
#978 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Rubens i jego boginie o obfitych kształtach to dopiero I połowa XVII wieku.
![]() |
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Zakorzenienie
|
Od 161.
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2015-08-24 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Zakorzenienie
|
Witajcie! Podczytuję ten wątek już od jakiegoś czasu, w końcu postanowiłam coś napisać. Serial oglądam już od dość dawna, najpierw na tvp1 teraz już online. Przyznam, że zaczęłam go oglądać z ciekawości, po przeczytaniu artykułu w gazecie. Podchodziłam do takich seriali raczej sceptycznie, wolałam współczesne amerykańskie. Wspaniałe stulecie kojarzyła mi się raczej z modą na sukces z dawnych czasów
![]() ![]() Jeśli chodzi o moje ulubione postacie, to kocham i kibicuję pięknej Hurrem, lubię śliczną Mihrimah, nie znoszę wrogów Hurrem, czyli sióstr Sulejmana. Poża tym moim zdaniem w serialu aż roi się od przystojniaków, Bali Bej, Mustafa, Rustem, Matkraczy, każdego bym chciała ![]() Mam tylko dwie nurtujące kwestie. W serialu była mowa o ślubie Mustafy z Aibige, ale kiedy później książę chciał poślubić swoją wybrankę, to powiedziano, że książę żony mieć nie może, więc jak to jest? Jeszcze jedna kwestia, jak Rustem mógłbyć godnym kandydatem do ręki sułtanki, skoro miał już żonę? ![]() Ja ze swojej strony mogę polecić do postacią fajną książkę "Tajemnice haremów", można w niej znaleźć ciekawe informacje na temat sytuacji i zwyczajów tam panujących, o Hurrem też jest mowa. Pozdrawiam wszystkich miłośników serialu.
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że są jeszcze książki o Sulejmanie, ale nie czytałam, a recenzje takie sobie... Oglądałam też film na temat życia Sulejmana i jego rodziny i tam sułtan już taki łagodny nie jest. Hurrem też jest pokazana jako podła i bezwzględna manipulatorka. Film ktoś podesłał w komentarzach pod jednym z odcinków serialu na fb tureckich seriali. A co do książek, to ostatnio zaczęłam czytać o źyciu kobiet w Arabii Saudyjskiej, teraz wydano niedawno "Łzy jsięźniczki" i jest to kontynuacja losów bohaterki. Generalnie czytając te książki doceniam, źe jestem Europejką i że żaden facet nie jest moim władcą. Te kobiety pomimo bogadztwa nie mają pięknego życia (biedne mają tysiąc razy gorzej), a wszystko ma swoje początki w czasach osmańskich, np nakaz zakrywania ciała...
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Rozeznanie
|
29 sierpnia 1526 roku wojska węgierskie zostały rozbite przez armię otomańską pod dowództwem Sulejmana Wspaniałego w bitwie pod Mohaczem.
W bitwie życie stracił król Czech i Węgier Ludwik II Jagiellończyk. W efekcie wkrótce ziemie Czech i północno-zachodnich Węgier dostały się pod panowanie Habsburgów. Na ilustracji bitwa pod Mohaczem pędzla Bertalana Székelyego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zostałam zarażona Wspaniałym stuleciem ![]() ![]() Podchodziłam do produkcji z dystansem, podobnie jak Migotka, w pogrubionych kwestiach się zgadzamy. Oglądałam głownie na tvp powtórki. Jestem po emisji nowego odcinka, mógłby ktoś przybliżyć co się mniej więcej działo? Zmieniono scenografie, stroje kobiet są bardziej surowe i jest zdecydowanie mniej biżuterii i przepychu. Gdzie Bali Bey? Gül Aga - zmienili aktora, który go grał? Daye Hatun pewnie wydalili, kiedy dowiedzieli się o romansie Nigal Kalfy z Ibrahimem. Nigal ma córkę z Ibrahimem, którą oddała na wychowanie do jego domu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo się zadziało, kobiety są starsze, więc skromniej się ubierają, parę postaci umarło. Bali Bey jest, nadal tak samo przystojny ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O, dzięki. Muszę kiedyś nadrobić. ![]() Dzięki za wiadomość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.