Kieleckie Panny Młode - część 13 - szczęśliwa! ;) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-27, 16:12   #961
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333
Dot.: Kieleckie Panny Młode - część 13 - szczęśliwa! ;)

Zamek krzyztopor tylko trzeba tam być najpóźniej o 9 rano bo pózniej są dzikie tłumy i przeszkadzają w zdjęciach myśle ze na dnach dostaniemy foty to cos jeszcze dam
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-27, 17:54   #962
ZakochanaZabka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Dziewczyny co kupić tż na urodziny? Już chyba ma wszystko
zawsze mam ten sam problem... :/ teraz też tylko z rocznicą. za miesiąc 5 lat i nie wiem jak zorganizować nam wieczór, dzień... już chyba wszystko było. także jak jakieś pomysły to mi też pomóżcie
ZakochanaZabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-27, 18:17   #963
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZakochanaZabka Pokaż wiadomość
zawsze mam ten sam problem... :/ teraz też tylko z rocznicą. za miesiąc 5 lat i nie wiem jak zorganizować nam wieczór, dzień... już chyba wszystko było. także jak jakieś pomysły to mi też pomóżcie
Ja mam to samo... Mój TŻ nie dość, że wszystko ma, to jeszcze niczego nie lubi aż tak bardzo, żeby o czymś marzyć - w sensie materialnym oczywiscie. Dlatego ja zwykle kupuję mu kubki albo koszulki z jakimś nadrukiem fajnym. Teraz coś przebąkuje o piersiówce, ale nie wiem, czy chcę w nim rozwijać akurat tę pasję :P:

26.10.2014

30.04.2015
Oluniuniunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-27, 18:33   #964
Escorpio
Zakorzenienie

Przypomniało mi się, że jeszcze nie ma zegarka tylko gdzie kupię jakiś w rozsądnej cenie...
Ooo albo już na zaś dostanie spinki do mankietów!
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-27, 18:40   #965
ZakochanaZabka
Zadomowienie

ja mojemu zegarek kupiłam na Leonarda za 160 zł chyba... ze skórzanym paskiem
Stary 2015-05-27, 19:44   #966
Escorpio
Zakorzenienie

A gdzie dokładnie?
Stary 2015-05-27, 19:50   #967
ZakochanaZabka
Zadomowienie

https://www.google.pl/maps/@50.87045...r-IzATdK1Q!2e0

dokładnie tutaj

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-27, 20:15   #968
Escorpio
Zakorzenienie

A, to przy Wesołej Dzięki, muszę tam zajrzeć
Stary 2015-05-27, 20:22   #969
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Ja zegarek kupiłam na gwiazdkę Też mam problem było już golarka, słuchawka bluetooth, rejestrator samochodowy, portfel i inne zabawki. Na urodziny zrobiłam mu imprezę niespodziankę i jeszcze w każdej ilości kosmetyki czy ciuchy. Ciężko mnie już go czymś zaskoczyć.
Pierwszy raz ugotowałam szczawiową :P nawet dobra
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-05-27, 22:13   #970
Escorpio
Zakorzenienie

Ja chcialam po prostu upiec tort, ale niestety zrobi to moja teściowa, bo przyjeżdża siostra tż i się chce wykazać a ja nie za bardzo lubię jej torty... Jakieś takie suche i maślane...
Stary 2015-05-27, 22:14   #971
mikonada
Zakorzenienie

Aaa uwielbiam szczawiową
Ja mojemu kupilam 2 razy drogie prezenty: golarke elektryczna i gta 5 w 2 tyg po wydaniu (wydanie bylo w okolicach jego urodzin i kosztowalo 50zl drozej niz 2 tyg pozniej), w ubieglym roku voucher na paintball.. bo chcial.. i nie wykorzystal wiec 120 zl poszlo w cholere...
Kup mu moze masaże, genialna jest babka w bliss beauty buffet! Czasem sa grupony.

Jestem po pierwszym dniu w pracy... loool ale informacji... dzis bylo do rozliczenia prawie 1500 listow przewozowych, masakra jedyne co to spiaca jestem :p
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 07:28   #972
antena22
Zadomowienie

Oj Miko widze ze nie bedziesz sie nudzic w pracy szybko czas ci zleci.daleko masz do pracy?
Escorpio ja tez zawsze mam problem co kupic.mojemu na urodziny i podobne okazje.na gwiazdke kupilam mu perfumy ysl,na walentynki grupon na masaze,na urodziny w zezlym roku bransoletke taka skorzana.w lipcu ma urodziny i nie mam pojecia co mu kupic...
Stary 2015-05-28, 07:30   #973
rozdwojona
Raczkowanie

Czy któraś z was była w tym roku na kursie przedmałżeńskim na Karczówce? Czy w sobotę w trakcie kursu jest jakaś dłuższa przerwa? Pytam, bo z postów z poprzednich lat na ten temat widzę, że jest różnie. W końcu (!!!) będę w Kielcach na weekend i chciałabym wpaść jeszcze do pana z Topazu. Obawiam się, że załatwienie kursu i obrączek w weekend okaże się niemożliwe
rozdwojona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 07:36   #974
mahoniowa
Zadomowienie

nie ma dłuższej przerwy, siedzi się bodajże 6 godzin, co 45minut przerwa 10 minut

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 07:58   #975
rozdwojona
Raczkowanie

mahoniowa dzięki Do której w sobotę Topaz jest otwarty?
Stary 2015-05-28, 08:33   #976
ttunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antena22 Pokaż wiadomość
Oj Miko widze ze nie bedziesz sie nudzic w pracy szybko czas ci zleci.daleko masz do pracy?
Escorpio ja tez zawsze mam problem co kupic.mojemu na urodziny i podobne okazje.na gwiazdke kupilam mu perfumy ysl,na walentynki grupon na masaze,na urodziny w zezlym roku bransoletke taka skorzana.w lipcu ma urodziny i nie mam pojecia co mu kupic...
no właśnie w ciągu roku jest tyle okazji, że można zwariować dlatego my z tż obchodzimy tylko urodziny teraz on pracuje ale wcześniej jak oboje studiowaliśmy albo byliśmy w liceum to bezsensu było bo człowiek kasy nie miał więc na te mniejsze okazje trzeba by kupować jakieś pierdoły tańsze. No i oczywiście oprócz prezentów urodzinowych to takie prezenty-niespodzianki bez okazji itp jak coś akurat komuś wpadnie w oko
ttunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 08:54   #977
mikonada
Zakorzenienie

Cytat:
no chyba nie..
a do pracy mam ze 25-30 min piechotą, zależy w jakim tempie

Cytat:
Napisane przez rozdwojona Pokaż wiadomość
Czy któraś z was była w tym roku na kursie przedmałżeńskim na Karczówce? Czy w sobotę w trakcie kursu jest jakaś dłuższa przerwa? Pytam, bo z postów z poprzednich lat na ten temat widzę, że jest różnie. W końcu (!!!) będę w Kielcach na weekend i chciałabym wpaść jeszcze do pana z Topazu. Obawiam się, że załatwienie kursu i obrączek w weekend okaże się niemożliwe
przecież nikt was tam nie trzyma, mniej więcej w połowie będzie lista i to tyle.. możecie się wpisać i jechać
Stary 2015-05-28, 09:09   #978
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez mikonada Pokaż wiadomość
Aaa uwielbiam szczawiową
Ja mojemu kupilam 2 razy drogie prezenty: golarke elektryczna i gta 5 w 2 tyg po wydaniu (wydanie bylo w okolicach jego urodzin i kosztowalo 50zl drozej niz 2 tyg pozniej), w ubieglym roku voucher na paintball.. bo chcial.. i nie wykorzystal wiec 120 zl poszlo w cholere...
Kup mu moze masaże, genialna jest babka w bliss beauty buffet! Czasem sa grupony.

Jestem po pierwszym dniu w pracy... loool ale informacji... dzis bylo do rozliczenia prawie 1500 listow przewozowych, masakra jedyne co to spiaca jestem :p
No ja na ostatnie urodziny kupiłam golarkę I też każda kolejna okazja staje się powodem do obmyślań co by tu kupić...

Laseczki wczoraj obejrzałam nasz film z wesela.... Wzbraniałam się bo katastroficznie wyglądam na filmach I jestem zachwycona Nasz kamerzysta ma chyba dar bo oglądałam i normalnie banan na twarzy a niektóre momenty to płakałam ze śmiechu Film dynamiczny nie przysłowiowe jedzenie kotleta przez ciotkę Kryśkę Chcieliśmy 40min. góra godzinę a mamy 2 godziny i powiem Wam że super że jednak dłuższy, są wszystkie zabawy, oczepiny, podziękowania i ogólnie każdy ważny moment jest. Jakość żyleta dźwięk super, mam w filmie moje ukochane piosenki nie ma typowej weselnej nuty Są takie fajne smaczki jak np. w trakcie makijażu mówię śnieg pada a Pani Viola mówi zamiast ryżu Na koniec mamy takie śmieszne scenki i tak np. mój szef jest w tracie zabawy gdzie prezentuje kung-fu a w tle tekst co on takie dziwny dziś?? i odpowiedz eee on taki jest zawsze i super niespodzianka od znajomych jak nam życzenia złożyli łącznie z tekstem żeby w dzień leżało a w nocy stało W czasie przysięgi strasznie zezowałam na TŻ ale wszystko jest mega!!!Jedyne co chcę zmienić to żeby na filmie była akcja z welonem, bo nie ma ujęcia ja go złapał żyrandol
Podsumowując nie chciałam filmu a wyszedł boski, cenowo Pan Dominik jest rewelacja i chyba nawet powinien bardziej sie cenić. Polecam http://www.karasekfilmowanie.pl/
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski

Edytowane przez justynka333
Czas edycji: 2015-05-28 o 12:22
Stary 2015-05-28, 09:19   #979
antena22
Zadomowienie

Rozdwojona Topaz jest otwarty 10-14.
To super Miko ze masz tak blisko.Cos mi sie kojarzylo ze to gdzies w tych okolicach
Justynka jak tak czytam Twoj wpis to zaczynam troche zalowac ze nie bedziemy miec kamerzysty.Moze poprosze kogos z rodziny zeby chociaz przysiege w urzedzie nam nagral.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 09:22   #980
mahoniowa
Zadomowienie

Justynko ale super się czyta takie słowa! Mam nadzieję, że i my będziemy mogli to samo powiedzieć o naszym video a i zdjęcia też super!

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 09:41   #981
rozdwojona
Raczkowanie

mikonada moglibyśmy wyjść po podpisaniu listy, ale chciałabym podejść do tego kursu poważnie. Mam taki charakter, że byłoby mi po prostu głupio tak wyjść.

antena22 dzięki za podanie godzin
Stary 2015-05-28, 09:57   #982
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
To super Miko ze masz tak blisko.Cos mi sie kojarzylo ze to gdzies w tych okolicach
Justynka jak tak czytam Twoj wpis to zaczynam troche zalowac ze nie bedziemy miec kamerzysty.Moze poprosze kogos z rodziny zeby chociaz przysiege w urzedzie nam nagral.
Antena my pierwotnie nie mieliśmy mieć kamery. Stwierdziliśmy że lepiej dać więcej z budżetu na foto mieć pięknie zdjęcia i tak zrobiliśmy... Znajoma nam tylko wspomniała że u niej w rodzinie 2 razy zrezygnowali z kamerzysty i bardzo żałowali a powtórka raczej nie wchodzi w grę... Ja z racji że jestem kulka a kamera ponoć dodaje 5kg zupełnie jej nie chciałam bo nienawidzę siebie na nagraniach. Nawet tego filmu nie chciałam oglądać a wyszło mega!!!
A Dominik się bardzo starał, w urzędzie nawet były 2 kamery, jedna na statywie nagrywała cały czas nas, drugą operował mobilnie. Z tego co pamiętam podstawowy pakiet 3xdvd to coś koło 1200 zł od przygotowań do oczepin. To moim zdaniem śmiesznie mało Dopłaca się za droższe pakiety za np. jakość hd, płyty blue-ray, drugi operator kamery na weselu i kran kamerowy (opcjaa nagrywania z góry), filmowanie lustrzanką cyfrową, stabilizator GLIDECAM, plener w innym dniu Trochę żałujemy tego pleneru pewnie był by super klip z zamku ale byliśmy w sobotę a on miał wesele...
Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
Justynko ale super się czyta takie słowa! Mam nadzieję, że i my będziemy mogli to samo powiedzieć o naszym video a i zdjęcia też super!
Pewnie też będzie super Mahoń aaa pod koniec miesiąca fotografowie obiecali że foty będą gotowe pewnie już na dniach
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-05-28, 12:05   #983
Oluniuniunia
Rozeznanie

Cytat:
Aaa uwielbiam szczawiową

Wdrożysz się w nowej pracy zawsze na początku jest fajnie trochę stresująco, ale fajnie, a potem to juz nuda - oby Cię nie dopadla za wcześnie!

Cytat:
Napisane przez ttunia Pokaż wiadomość
no właśnie w ciągu roku jest tyle okazji, że można zwariować dlatego my z tż obchodzimy tylko urodziny teraz on pracuje ale wcześniej jak oboje studiowaliśmy albo byliśmy w liceum to bezsensu było bo człowiek kasy nie miał więc na te mniejsze okazje trzeba by kupować jakieś pierdoły tańsze. No i oczywiście oprócz prezentów urodzinowych to takie prezenty-niespodzianki bez okazji itp jak coś akurat komuś wpadnie w oko
Ttunia! 100 lat Cię tu nie widziałam
A u nas z prezentami jest to samo - kupujemy sobie coś jak nam wpadnie w oko, a potem jak jest "okazja" to nie ma co dać...

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
No ja na ostatnie urodziny kupiłam golarkę I też każda kolejna okazja staje się powodem do obmyślań co by tu kupić...

Laseczki wczoraj obejrzałam nasz film z wesela.... Wzbraniałam się bo katastroficznie wyglądam na filmach I jestem zachwycona Nasz kamerzysta ma chyba dar bo oglądałam i normalnie banan na twarzy a niektóre momenty to płakałam ze śmiechu Film dynamiczny nie przysłowiowe jedzenie kotleta przez ciotkę Kryśkę Chcieliśmy 40min. góra godzinę a mamy 2 godziny i powiem Wam że super że jednak dłuższy, są wszystkie zabawy, oczepiny, podziękowania i ogólnie każdy ważny moment jest. Jakość żyleta dźwięk super, mam w filmie moje ukochane piosenki nie ma typowej weselnej nuty Są takie fajne smaczki jak np. w trakcie makijażu mówię śnieg pada a Pani Viola mówi zamiast ryżu Na koniec mamy takie śmieszne scenki i tak np. mój szef jest w tracie zabawy gdzie prezentuje kung-fu a w tle tekst co ona takie dziwny dziś?? i odpowiedz eee on taki jest zawsze i super niespodzianka od znajomych jak nam życzenia złożyli łącznie z tekstem żeby w dzień leżało a w nocy stało W czasie przysięgi strasznie zezowałam na TŻ ale wszystko jest mega!!!Jedyne co chcę zmienić to żeby na filmie była akcja z welonem, bo nie ma ujęcia ja go złapał żyrandol
Podsumowując nie chciałam filmu a wyszedł boski, cenowo Pan Dominik jest rewelacja i chyba nawet powinien bardziej sie cenić. Polecam http://www.karasekfilmowanie.pl/
Super!! My mamy filmik ze zdjęć złożony, muzyka, która jest podłożona to tragedia... ale nic to. My i tak nie będziemy tego oglądać, ewentualnie mamy. Przysięgę i 1. taniec mamy nagrane osobno, więc w każdej chwili można obejrzeć. I mnie to w 100% wystarcza.

Cytat:
No my właśnie nie mieliśmy kamery, ale poprosilismy panią fotograf, żeby nam nagrała przysięgę i 1 taniec i tak mamy i jest ok. Mamy też coś w międzyczasie ponagrywane więc spoko. Przy naszym minimalnym budżecie to naprawdę w porządku rozwiązanie. Jedyne co, to nie ma pierwszych słów mojej przysięgi, bo musiała przejść na drugą stronę księdza, ale to nie przeszkadza.

26.10.2014

30.04.2015
Oluniuniunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 12:28   #984
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez Oluniuniunia Pokaż wiadomość
Wdrożysz się w nowej pracy zawsze na początku jest fajnie trochę stresująco, ale fajnie, a potem to juz nuda - oby Cię nie dopadla za wcześnie!

Ttunia! 100 lat Cię tu nie widziałam
A u nas z prezentami jest to samo - kupujemy sobie coś jak nam wpadnie w oko, a potem jak jest "okazja" to nie ma co dać...

Super!! My mamy filmik ze zdjęć złożony, muzyka, która jest podłożona to tragedia... ale nic to. My i tak nie będziemy tego oglądać, ewentualnie mamy. Przysięgę i 1. taniec mamy nagrane osobno, więc w każdej chwili można obejrzeć. I mnie to w 100% wystarcza.

No my właśnie nie mieliśmy kamery, ale poprosilismy panią fotograf, żeby nam nagrała przysięgę i 1 taniec i tak mamy i jest ok. Mamy też coś w międzyczasie ponagrywane więc spoko. Przy naszym minimalnym budżecie to naprawdę w porządku rozwiązanie. Jedyne co, to nie ma pierwszych słów mojej przysięgi, bo musiała przejść na drugą stronę księdza, ale to nie przeszkadza.
Nam fotografowie też zrobią prezentację z muzyką mamy wybrać 5 piosenek, na razie mamy 2

Ola u Was to był hit pocałuj żonę i nagle nie tak!! w rękę Cudna chwila do utrwalenia

Edit. Macie jakieś pomysły na piosenki na prezentacje na razie mamy Rojka Syreny i Coldpay True Love...
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski

Edytowane przez justynka333
Czas edycji: 2015-05-28 o 12:42
Stary 2015-05-28, 17:03   #985
majowa_burza
Raczkowanie

Cytat:
Macie jakieś pomysły na piosenki na prezentacje na razie mamy Rojka Syreny i Coldpay True Love...
Polecam Home is wherever I'm with you i Somewhere over the rainbow
majowa_burza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 17:21   #986
ZakochanaZabka
Zadomowienie

Cytat:

Laseczki wczoraj obejrzałam nasz film z wesela.... Wzbraniałam się bo katastroficznie wyglądam na filmach I jestem zachwycona Nasz kamerzysta ma chyba dar bo oglądałam i normalnie banan na twarzy a niektóre momenty to płakałam ze śmiechu Film dynamiczny nie przysłowiowe jedzenie kotleta przez ciotkę Kryśkę Chcieliśmy 40min. góra godzinę a mamy 2 godziny i powiem Wam że super że jednak dłuższy, są wszystkie zabawy, oczepiny, podziękowania i ogólnie każdy ważny moment jest. Jakość żyleta dźwięk super, mam w filmie moje ukochane piosenki nie ma typowej weselnej nuty Są takie fajne smaczki jak np. w trakcie makijażu mówię śnieg pada a Pani Viola mówi zamiast ryżu Na koniec mamy takie śmieszne scenki i tak np. mój szef jest w tracie zabawy gdzie prezentuje kung-fu a w tle tekst co on takie dziwny dziś?? i odpowiedz eee on taki jest zawsze i super niespodzianka od znajomych jak nam życzenia złożyli łącznie z tekstem żeby w dzień leżało a w nocy stało W czasie przysięgi strasznie zezowałam na TŻ ale wszystko jest mega!!!Jedyne co chcę zmienić to żeby na filmie była akcja z welonem, bo nie ma ujęcia ja go złapał żyrandol
ale fajnie,że to wideo tak wyszło my też nie mieliśmy mieś filmu ale na szczęście się zdecydowaliśmy

Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
Mahoń ja też mam taką nadzieje

Cytat:
Nam fotografowie też zrobią prezentację z muzyką mamy wybrać 5 piosenek, na razie mamy 2

Ola u Was to był hit pocałuj żonę i nagle nie tak!! w rękę Cudna chwila do utrwalenia

Edit. Macie jakieś pomysły na piosenki na prezentacje na razie mamy Rojka Syreny i Coldpay True Love...
Cytat:
Napisane przez majowa_burza Pokaż wiadomość
Polecam Home is wherever I'm with you i Somewhere over the rainbow
ja polecam :
https://www.youtube.com/watch?v=rtOvBOTyX00

https://www.youtube.com/watch?v=450p7goxZqg
lub tą wersje : https://www.youtube.com/watch?v=xwsYvBYZcx4

https://www.youtube.com/watch?v=NdYWuo9OFAw

ta nie wiem czy sie nadaje słownie ale fajnie sie słucha : https://www.youtube.com/watch?v=iAP9AF6DCu4
Stary 2015-05-28, 19:08   #987
mikonada
Zakorzenienie

Pozdro z pracbazy :p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 19:26   #988
ttunia
Raczkowanie

Cytat:
Ja zegarek kupiłam na gwiazdkę Też mam problem było już golarka, słuchawka bluetooth, rejestrator samochodowy, portfel i inne zabawki. Na urodziny zrobiłam mu imprezę niespodziankę i jeszcze w każdej ilości kosmetyki czy ciuchy. Ciężko mnie już go czymś zaskoczyć.
Pierwszy raz ugotowałam szczawiową :P nawet dobra

ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam koperkowa i muszę przyznac ze wyszla bardzo dobra no i super ze film jest taki udany

Cytat:
Pozdro z pracbazy :p
Dzięki i miłej pracy
ttunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 21:26   #989
mikonada
Zakorzenienie

Uff juz po jakos idzie..
Stary 2015-05-29, 09:27   #990
Millsy
Raczkowanie

Dzien dobry My mieliśmy bardzo intensywne 2 dni... Nagrywaliśmy film na wesele który bedzie puszczony podczas tortu, było super juz nie moge sie doczekac rezultatów! Ale powiem wam ze na pewno nie mogłabym byc aktorka czy modelka to jest takie męczące!!! po dwóch dniach padłam jak zabita.
Millsy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości