|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam, zgubiłam tabletki - zbiorczy
Witam,
mam pytanie i proszę was dziewczyny o odpowiedz. Otóż zmienilam tabletki z Cyprestu na Cilest i nie robilam 7 dniowej przerwy przy zmianie. Przy przyjęciu 3 tabletki z opakowania od razu ja zwymiotowalam, nastepna wzielam po 15 godzinach spoznienia. I w ten sam dzien druga juz o normalnej porze. Uprawiam sexs w tygodniu poprzedzającym zapomnianej tabletki tzn 3 dni od zapomnienia. Mam pytanie odnosnie mozliwosci zajscia w ciazew koncu nie wiem jak liczyc ktory to jest tydzien bo w koncu nie robilam przerwy. A drugie pytanie jest odnośnie 1 tabletki ktora zwymiotowalam i mi teraz brakuje, czy mam przyjac tylko te tabletki wszystkie co mam czy wziasc ta 1 brakujaca z nastepnego opakowania. No i 3 pytanie czy jak skoncze to oakowanie czy robic przerwe 7 dniowa czy lepiej nie. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#963 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, ze najlepiej byloby isc do lekarza, ale niestety jest teraz okres swiateczny i moj lekarz nie przyjmuje, a mieszkam w bardzo malej miejscowosci i naprawde nie ma sie do kogo zwrocic;/
|
|
|
|
#964 |
|
Raczkowanie
|
Szukalam troche w internecie, moze komus sie przydac -autor tekstu: Dr Zofia Polska
tekst pochodzi z portalu Forum Ginekologiczne. "Podstawowe zasady stosowania tabletek antykoncepcyjnych. W artykule adresowanym przede wszystkim do młodych kobiet, przedstawiono podstawowe zasady postępowania podczas stosowania hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych. Umożliwia on kobietom znalezienie wielu odpowiedzi na najczęściej nurtujące je pytania dotyczące tej właśnie metody zapobiegania ciąży. Tabletki antykoncepcyjne uważane są za jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania ciąży. Aby jednak ich skuteczność była najwyższa konieczne jest przestrzeganie „żelaznych” zasad podczas ich stosowania. Podjęcie decyzji o rozpoczęciu doustnej antykoncepcji hormonalnej wiąże się z uświadomieniem kobiecie, iż taka forma antykoncepcji wymaga od niej dużej samodyscypliny i systematyczności, gdyż tabletka musi być przyjmowana regularnie co 24 godziny. Najlepiej, żeby zażywana była zawsze o tej samej godzinie. Tylko taki system przyjmowania hormonów jest gwarancją ich skutecznego działania, a tym samym pewnego zabezpieczenia przed ciążą. Każde pominięcie tabletki lub też wydłużenie przerwy pomiędzy kolejnymi opakowaniami zwiększa ryzyko wystąpienia owulacji, zapłodnienia a w konsekwencji ciąży. Poza tym może spowodować rozregulowanie całego układu hormonalnego oraz pojawienia się skutków ubocznych działania preparatu. Najczęściej są to plamienia i krwawienia międzymiesiączkowe, bóle głowy, nudności czy brak krwawienia w czasie 7 dniowej przerwy między opakowaniami. Pierwszą tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu krwawienia miesiączkowego. U niektórych kobiet, szczególnie u tych z zaburzeniami hormonalnymi, nawet na kilka dni przed spodziewaną miesiączką mogą pojawiać się nieznaczne plamienia. Nie uznaje się ich jednak za pierwszy dzień miesiączki. Tabletkę należy zażyć dopiero wtedy, gdy pojawi się krwawienie. Następnie, dokładnie co 24 godziny zażywa się jedną tabletkę, aż do skończenia danego opakowania. Przez siedem kolejnych dni nie przyjmuje się tabletek. Jest to czas, podczas którego dochodzi do tzw. krwawienia z odstawienia, przypominającego miesiączkę, wywołanego zaprzestaniem przyjmowania leku. Nie jest to jednak miesiączka, gdyż mechanizm krwawienia jest zupełnie inny. Jest ono zazwyczaj nieco krótsze, mniej bolesne i obfitsze aniżeli krwawienie miesiączkowe. Najczęściej pojawia się ono w 2-3 dniu po zażyciu ostatniej tabletki i może nie zakończyć się przed rozpoczęciem kolejnego opakowania. Nie stanowi to żadnego niepokojącego objawu. Po siedmiu dniach, lecz niekoniecznie po zakończeniu krwawienia, rozpoczyna się przyjmowanie pigułek z następnego opakowania. Jeżeli w przerwie między opakowaniami nie pojawi się krwawienie, to w przypadku, gdy wykluczone zostanie istnienie ciąży, należy rozpocząć przyjmowanie kolejnego opakowania. W sporadycznych przypadkach pierwsze opakowanie można rozpocząć również od 2 do 5 dnia miesiączki, ale równocześnie należy stosować dodatkowe środki zabezpieczające w ciągu pierwszych 7 dni stosowania leku. Przerwę pomiędzy kolejnymi opakowaniami w zależności od potrzeb można skrócić bądź też nie robić jej wcale, unikając w ten sposób krwawienia z odstawienia. Dotyczy to przede wszystkim sytuacji, w których kobieta chce zmienić dzień występowania krwawienia (aby krwawienie nie pojawiało się np. w weekendy), bądź też chce go uniknąć (np. urlop, ważne spotkanie, egzaminy itp.). Przerwa nie może jednak być dłuższa aniżeli 7 dni. W celu ułatwienia prawidłowego przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, firmy farmaceutyczne zajmujące się produkcją tych preparatów zadbały, by każda tabletka na opakowaniu została oznaczona nazwą dnia tygodnia. Dotyczy to nawet preparatów jednofazowych, których skład każdej tabletki jest taki sam. Przykładowo, jeżeli miesiączka rozpoczęła się np. w czwartek, wówczas należy zażyć tabletkę oznaczoną tym właśnie dniem tygodnia i dalej przyjmować codziennie o tej samej porze jedną tabletkę zgodnie z kierunkiem strzałek. Każde kolejne opakowanie po 7 dniowej przerwie rozpoczyna się wówczas zawsze w czwartek. W przypadku preparatów trójfazowych do opakowania dołączona jest specjalna naklejka z nazwami dni tygodnia, którą umieszcza się na płytce z tabletkami i przyjmuje w ten sam sposób jak jednofazowe. Bardzo często zdarza się z różnych przyczyn pominięcie zażycia tabletki. Dalsze postępowanie uzależnione jest zarówno od czasu, jaki upłynął od momentu, kiedy powinna być zażyta pigułka, jak również od tego, w którym momencie cyklu nastąpiło zdarzenie. Jeżeli czas, jaki upłynął od momentu, kiedy powinna być ona zażyta, nie przekracza 12 godzin, tabletka powinna być zażyta jak najszybciej. Kolejną należy przyjąć już o zwykłej porze, nawet, jeżeli będzie to oznaczało przyjęcie 2 tabletek jednocześnie. Następnie należy kontynuować zażywanie kolejnych pigułek. Skuteczność antykoncepcyjna zostaje zachowana i nie ma powodów do obaw. Jeżeli jednak czas jest dłuższy aniżeli 12 godzin, wówczas należy przyjąć pominiętą tabletkę, kolejną już o zwykłej porze, nawet, jeżeli będzie to oznaczało przyjęcie 2 tabletek jednocześnie. Następnie należy kontynuować zażywanie kolejnych pigułek. Jeżeli okres poprzedzający nie przyjęcie pigułki wynosi minimum 7 dni regularnego ich zażywania, wówczas ochrona antykoncepcyjna zostaje zachowana, w innym przypadku należy stosować dodatkowe zabezpieczenie. Jeżeli pominięcie tabletki nastąpi w ostatnim tygodniu ich przyjmowania można postąpić według powyżej opisanego schematu, jak również przyjąć zapomnianą tabletkę a następnie zrobić 7 dniową przerwę, podczas której najczęściej pojawi się krwawienie, po czym w ósmym dniu rozpocząć kolejne, nowe opakowanie. W czasie tej przerwy konieczne jest jednak stosowanie dodatkowego zabezpieczenia np. prezerwatywy. Nie powinno się jednak samodzielnie odstawiać tabletek przed zakończeniem opakowania. Przed podjęciem takiej decyzji wskazana jest konsultacja lekarska. Warto pamiętać o tym, że w każdej ulotce dołączonej do opakowania leku znajdują się szczegółowe informacje dotyczące postępowania w przypadku pominięcia tabletki. Mogą one czasami nieco odbiegać od ogólnie przyjętych zasad. Czasami zdarzają się sytuacje, w których mogło dojść do zaburzenia wchłonięcia przez organizm odpowiedniej dawki hormonów znajdujących się w tabletce antykoncepcyjnej. Do najczęściej spotykanych należą zaburzenia żołądkowo-jelitowe, które zdarzają się bardzo często w różnych chorobach przewodu pokarmowego. Znaczne upośledzenie prawidłowego wchłaniania leku zdarza się także w przypadku chorób, którym towarzyszą wymioty lub biegunki. Organizm nie wchłania wówczas odpowiedniej dawki hormonów, co może stać się przyczyną niedostatecznego zabezpieczenia przed niepożądaną ciąża. Ryzyko nieodpowiedniego wchłonięcia się leku niesie również występowanie niestrawności przebiegającej z wymiotami lub biegunką. Jeżeli dojdzie do wymiotów w krótkim czasie po zażyciu tabletki (przyjmuje się, że czas wchłonięcia się leku wynosi ok. 3 godziny) istnieje ryzyko, iż tabletka nie zdążyła się wchłonąć. Należy ją wówczas traktować jako „straconą” i do końca opakowania zabezpieczać się dodatkowo innymi sposobami. Nie należy wówczas przyjmować kolejnej tabletki tak jak w przypadku jej pominięcia. Nie ma bowiem pewności jaka część leku już się wchłonęła. Zażywanie środków przeczyszczających czy też innych leków np. niektórych antybiotyków oraz leków przeciwgruźliczych, przeciwpadaczkowych, psychotropowych czy nasennych, również mogą wpływać na osłabienie działania antykoncepcyjnego i wówczas, jeżeli kobieta przyjmuje takie leki powinna się dodatkowo zabezpieczyć. Kolejny problem pojawia się w przypadku zmiany preparatu hormonalnego. W przypadku zmiany preparatu z jednofazowego na inny, lecz także jednofazowy wówczas można przyjąć pierwszą tabletkę bezpośrednio po zakończeniu poprzedniego opakowania (bez 7 dniowej przerwy). Można również rozpocząć przyjmowanie tabletek w jakimkolwiek dniu w 7 dniowej przerwie, jednak nie później niż w ósmym dniu po 7 dniowej przerwie. Jeżeli przechodzi się z preparatu jednofazowego na trójfazowy, wówczas pierwszą tabletkę najlepiej przyjąć w pierwszym dniu krwawienia pojawiającego się w przerwie zażywania tabletek. Przy zmianie leków zawierających większe dawki hormonów na zawierające ich mniej najlepiej jest nie robić przerwy, jeżeli odwrotnie to można rozpocząć pierwsze opakowanie nowego leku w pierwszym dniu krwawienia lub też po 7 dniowej przerwie. Tabletki najlepiej jest zażywać w godzinach wieczornych, szczególnie, gdy rozpoczyna się antykoncepcję doustnymi preparatami hormonalnymi. Pozwala to na zmniejszenie odczuwania ewentualnych skutków ubocznych jak np. nudności, zwiększony apetyt, bóle głowy pojawiające się bardzo często w pierwszych miesiącach ich stosowania. Jeżeli przestrzega się powyższych zasad kobieta zabezpieczona jest przed ciążą już od momentu zażycia pierwszej tabletki. Skuteczne zabezpieczenie dotyczy również 7-dniowej przerwy pomiędzy opakowaniami. Pomimo, iż nie przyjmuje się w tym okresie tabletek, również w tym czasie zabezpieczenie jest skuteczne. Warto pamiętać także o tym, iż do każdego opakowania preparatu zawsze dołączona jest ulotka informacyjna, z którą należy się zapoznać. Pozwoli to na prawidłowe przyjmowanie leku, jak również rozwianie wszelkich wątpliwości dając odpowiedź na wiele pytań. " Znalazlam tutaj odpowiedz na moje pytanie "Jeżeli okres poprzedzający nie przyjęcie pigułki wynosi minimum 7 dni regularnego ich zażywania, wówczas ochrona antykoncepcyjna zostaje zachowana" |
|
|
|
#965 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie. W ostatnim czasie, nawet nie wiem kiedy ominelam 2 tabletki, wczoraj to zauwazylam,nie wiedzac co robic wzielam tabletke jakby zadnej przerwy nie bylo. Dzisiaj dostalam okresu, i nie wiem co robic dalej... Jako ze dostalam miesiaczki, znow nie wiedzac co robic, dzis tez nie wzielam tabletki... Przypuszczam ze tabletek nie bralam przez ostatnie 2 dni przd okresem, poniewaz dostaje miesiaczki dokladnie w 3 dniu od odstawienia. CO mam wiec robic? ODczekaz 4 dni (tak jakbym normalnie zrobila przerwe) Czy wziasc tak jak w przypadku pierwszego opakowania, 5 dnia... Prosze o odpowiedz z gory bardzo dziekuje
Jestem zagubiona poniewaz biore tabletki od niedawna i nie jestem jeszcze obeznana w ich dzialaniu
|
|
|
|
#966 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam dziwny problem.
Więc. Po 7-dniowej przerwie miałam w dzień Wigilii wziąźć pierwsza tabletkę nowego opakowania. Chciałam o północy,ale oczywiście zapomniałam i przyjęłam pierwsza tabletkę o 6 rano kolejnego dnia. Druga abletkę wzięlam we wtorek o północy. I teraz. Czy te pierwsza tabletke traktować jako pominiętą? Czy opóźnioną o 6h? Bo jezeli pominiętą to przez 7 dni powinnam używać innej antykoncepcjii a jezeli opóźnioną to wszystko powinno być w normie. Nie wiem jak na to patrzeć, tym bardziej ,ze właśnie we wtorek współżyłam O-o |
|
|
|
#967 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wydaje mi się, że jeżeli już się bierze te tabletki, to należałoby im naprawdę poświęcić trochę uwagi (wystarczą 2 minuty dziennie
). Ka-Mila, tą pierwszą tabletkę należy traktować jako pominiętą i współżyć we wtorek powinnaś zdecydowanie w prezerwatywie, a jeżeli tak nie zrobiłaś, to trudno przewidzieć tego skutki. nieduza, skróć sobie przerwę między opakowaniami i albo nie współżyj przez pierwszy tydzień albo używaj prezerwatywy. I staraj się być bardziej uważna jeśli chodzi o tabletki. Ja nie biorę już ponad 2 miesiące tabsów i nieraz wydaje mi się że czegoś zapomniałam rano zrobić, ale potem przypominam sobie, że przecież nie biorę teraz tabletek
|
|
#968 |
|
Rozeznanie
|
;/ No ale stało się. Chciałabym wziąźć Postinor ale teraz nigdzie tego nie dostane,bo są święta i lekarze nie przyjmują..
|
|
|
|
#969 |
|
Raczkowanie
|
Czyli mam wziasc tak jakbym zrobilza normalna 7 dniowa przerwe czy 5 dnia od rozpoczecie okresu
Zazwyczaj pamietam, ale swieta, robota i ta grypa... -.-'
|
|
|
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli już robiłaś przerwę to weź pierwszą tabletkę z nowego opakowania nie później jak 7 dnia od skończenia poprzedniego opakowania. Ale skoro jesteś na dodatek chora, to powinnaś zdecydowanie przez najbliższy tydzień pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu
|
|
#971 |
|
Przyczajenie
|
Re: Dot.: Zapomniałam, zgubiłam tabletki - zbiorczy
Ach te święta...
poninęłam 2 tabletki, koniec pierwszego tygodnia. Wiem , ze ich dzialanie bedzie teraz bardzo ograniczone i z tym sobie poradzę, ale co mam robic dalej zeby sie calkiem ne rozlegulować: wziąśc resztę normalnie? zrobic przerwę i zacząc nastęmpne opakowanie? Wziaśc 3(!) na raz proszę pomożcie nigdy mi się jszcze nie zdażyla taka wtopa;(( |
|
|
|
#972 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Zapomniałam, zgubiłam tabletki - zbiorczy
Cytat:
|
|
|
#973 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanko Bralam yasminelle przez dwa miesiace Teraz mialam zaczac mowy blister i niefortunnie wyszlo tak ze pominelam jedna tabletke w pierwszym tygodniu
jednak kochalam sie z narzeczonym w tygodniu poprzedajacym oczywiscie wzielam pominieta tabletke i tabletke z danego dnia Mam pytanie czy duze jest ryzyko zajscia w ciaze ??
|
|
|
|
#974 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzieki mysza ;*
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma sprawy
![]() Przy zapomnieniu tabletki nie jest tak trudno zdecydować się, jaki wariant dalszego brania przyjąć. Gorzej jest jeżeli dziewczyna niczego nie świadoma współżyje sobie jakby nigdy nic. W takiej sytuacji proponuję pisać w wątku podczepionym do tego forum a mianowicie "Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3"
|
|
#976 |
|
Rozeznanie
|
Czesc.
Mam troche inny problem niż dziewczyny tutaj piszące, otóż przyjęłam tabl antykoncepcyjną dzień przed odpowdnim dniem(czyli nie 8 dnia zaraz po 7dniowej przerwie ale 7)Zawsze okres kończy mi się w czwartek i nast opakowanie przyjmowałam w pt nast tygodnia, a tym razem wzięłam ją w czwartek;/ Nie mam pojecia czemu tak sie pomyliłam, jestem na siebie zła i martwię sie czy to moze miec jakis wpły na zabezpieczenie i jak mam dalej postępować? Bardzo prosze o odp,pozdrawiam. |
|
|
|
#977 |
|
Rozeznanie
|
up
|
|
|
|
#978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przerwę można skracać i nie zmienia to skuteczności działania tabletek. Nie można jej tylko wydłużać.
|
|
|
#979 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() czyli teraz po zakończeniu teraźniejszego opakowania powinnam odczekać 7 dni i rozpocząc kolejne opakowanie? PS. przeczytalam wlsnie ulotke i nie ma tam napisane,ze można skracać przerwę..jest napisane,ze PO 7 DNIACH należy przyjać kolejną z nowego opakowania. |
|
|
|
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powodów do obaw nie ma żadnych W uniwersalnej ulotce (podczepionej na tym forum) jest napisane tak jak w tej mojej ulotce: ma Pani zamiar zmienić dzień, w którym rozpoczyna się krwawienie Jeśli przyjmuje Pani tabletki zgodnie z zaleceniami, krwawienie występuje mniej więcej tego samego dnia co 4 tygodnie. Aby przesunąć termin wystąpienia krwawienia na inny dzień tygodnia, niż wynikający ze schematu przyjmowania preparatu, trzeba skrócić kolejną przerwę w przyjmowaniu tabletek o tyle dni, o ile zamierza Pani przesunąć termin wystąpienia krwawienia. Np. jeśli krwawienie zwykle rozpoczyna się w piątki, a ma rozpoczynać się we wtorki (3 dni wcześniej), powinna Pani rozpocząć nowe opakowanie 3 dni wcześniej niż zwykle. Jeżeli zrobi Pani bardzo krótką przerwę w przyjmowaniu tabletek (np. 3 dni lub krótszą), w czasie jej trwania może nie wystąpić u Pani krwawienie z odstawienia. Niewielkie krwawienie lub plamienie może wystąpić w czasie stosowania następnego opakowania preparatu.
|
|
|
#981 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 |
|
Przyczajenie
|
Widze ze tak pieknie radzicie innym wiec moze pomozecie rowniez mi!! otorz moj problem zalicza sie do ty o pominieciu tabletki w 2 tygodniu ,pominelam pominelam 5 (na siedem)tabletke czas ten byl ok 20h wiec wzielam 2 naraz byl to czwartek . i nie wiem jak i kimu wierzyc bo roznie pisza. raz ze w drugim pominieta to nie trzeba sie zabezpieczac dodatkowo raz ze trzeba!! ja natomiast owszem zabezpieczalam sie ale , zdarzylo mi sie to wczoraj czyli juz 4 dni po tej zapomnianej tabletce podczas stosunku oczywiscie dodatkowo zabezpieczonego prezerwatywa , moj partner postanowil skonczyc we mnie...;/ a jak sie okazalo po skonczeniu prezerwatwya podczas stosunku pekla..czyli wszystko wyladowalo we mnie.. I teraz nie wiem co z tym zrobic czy isc do ginekologa po tabletke ,,po,, czy co??!! prosze poradzcie mi jak najszybciej!!!!!:confused :
![]()
|
|
|
|
#983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#984 |
|
Przyczajenie
|
jesli chodzi o wpadki typu pominiecie tabletki to nie bylo takich aczkolwiek jakies roznice typu3h zdazaly sie!! dziekuje slicznie za porade!!! zaufam Ci
) i postaram sie nie martwic ,a w przyszly wtorek sie okaze czy bylo czego sie obawiac.!!
|
|
|
|
#985 |
|
Przyczajenie
|
Mam kłopot. Biorę Cilest już od ok 1.5 roku, nie miałam ani jednego miesiąca przerwy. Ostatnio z paru powodów wzięłam pierwszą tabletkę jeden dzień później. A było to w wtorek. Następnie po wzięciu pierwszych 4 tabletek znów zapomniałam wziąć jednej przypadającej w sobotę. Wczoraj- to jest niedziela- współżyłam, i dopiero po stosunku przypomniało mi sie o tabletkach, a że była to już godzina w której zawsze je biorę, zażyłam od razu 2. Boję się ciąży, a tym abrdziej że sprawdzałam i mam teraz dni płodne. Zdarzało mi sie już wiele razy zapomnieć tabletki, ale tym razem zapomniałam 2 w krótkim odstępie czasu. Nie wiem czy mam się udać do lekarza po tabletkę ,,po". Proszę o dobre rady.
|
|
|
|
#986 |
|
Przyczajenie
|
Naprawdę proszę o pomoc!!
|
|
|
|
#987 |
|
Zakorzenienie
|
W ciągu 4 minut to na pewno nikt by ci tu nie odpowiedział
A sytuacja w której się znalazłaś (zresztą na własne życzenie) nie jest do pozazdroszczenia. Trudno wogóle przewidzieć, jak twój organizm mógłby zareagować na takie nierozsądne branie tabletek. Co do tych dni płodnych, to nie byłabym taka pewna, że akurat je masz bo przy prawidłowym braniu tabletek one nie występują a przy nieprawidłowym istnieje zawsze możliwość, że miało miejsce jajeczkowanie
|
|
#988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niby jak sprawdzalaś że masz dni płodne... mało wiesz o tym jak działają tabletki skoro liczysz sobie dni płodne bo takich przy tabletkach nie ma. |
|
|
|
|
#989 |
|
Przyczajenie
|
No jedynym rozwiązaniem jest pójście do lekarza
nie wiem jakoś ostatnio nie mam głowy na karku i przez to chyba zapomniałam o tanbetkach.... Po prostu myślałam, ze przez takie przerwy w stosowaniu tabletek płodność wraca, wiem już teraz, że się myliłam. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.
|
|
|
|
#990 |
|
Raczkowanie
|
problem z anty...
Mam takie pytanie. Skradziono mi dzisiaj porfel
a w nim mialam rozne pierdółki łącznie z tabletkami anty. Wypada dzisiaj moj 16 dzien brania ich.. czy cos sie stanie jesli przez najblizszy tydzien nie wezme ich.. czy koniecznie trzeba brac 21 tabletek??
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.

Jestem zagubiona poniewaz biore tabletki od niedawna i nie jestem jeszcze obeznana w ich dzialaniu
).

jednak kochalam sie z narzeczonym w tygodniu poprzedajacym oczywiscie wzielam pominieta tabletke i tabletke z danego dnia Mam pytanie czy duze jest ryzyko zajscia w ciaze ??
przerwę można skracać i nie zmienia to skuteczności działania tabletek. Nie można jej tylko wydłużać.