|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz2
Cytat:
---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Tak na marginesie to sie trochę boje tego zaplodnienia metoda mikromanipulacji,bo taka będę miala,pytalam Doktora,bo jak jest Malo,komórek to tak się robi,Ty mialas szczęscie ze tyle bylo,bo Ty mialas normalna metoda,tak?To trochę taka duża ingerencja jak dla mnie,bo plemnik na sile wklada sie do komorki,boje się o wady wtedy gdyby komorka byla uszkodzona 😞D powiedział,ze ryzyko wad jest tylko niewiele większe ,a szansa na zapłodnienie wynosi 80% a przy normalnym in vitro 20-30%.Jakos jednak boje sie tej metody...
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy |
|
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Dziewczyny! Ja mam trochę mniej. 2 dopochwowo na noc, a reszta identycznie. A badalyscie kiedyś poziom estradiolu, lh, fsh i progesteronu?
|
|
|
#963 |
|
Raczkowanie
|
Ja po każdej stymulacji miałam brać 3 x 1 duphaston + 2 x 1 luteiny pod język. Dla mnie to końska dawka i brałam tylko 2 x luteinę.
Potem jak zaszłam w ciążę to chwilę brałam te ogromne dawki progesteronu,ale szybko poprosiłam o zmniejszenie dawek do 2 lutein na dzień,żeby nie pakować w dziecko niepotrzebnie takiej ilości progesteronu zwłaszcza,że mój organizm wydzielał go w odpowiednich ilościach (robiłam badanie z krwi). Dodatkowo znalazłam informację,że zbyt duże ilości progesteronu mogą być przyczyną wad u dziecka takich jak spodziectwo i innych drobnych problemów z funkcjonowaniem układu moczowego.
|
#964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#965 |
|
Raczkowanie
|
magit mi dr zawsze na recepcie wypisuje większą dawke leku, po to żebym mogła wykupić na zapas. Ja na podwyższoną prolaktynę biorę parlodel i ostatnio na recepcie miałam napisane 3x1, a biorę po pół tabletki. Może w Twoim przypadku, też tak było i po prostu dr chciał, żebyś mogła wykupić więcej opakowań leku.
|
#966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#967 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,faktycznie D zapisuje końskie dawki lekow,tyle,ze ja myślałam,ze to lepiej,ze wie ci robi ale jak jedna inseminacje robilam i Janeczko,bo P wyjechal to dal mi polowe tego i bylam zdziwiona,nie wiedziałam,ze to moze mieć zly wplyw na dziecko,teraz progesteron dają w ciazy prawie wszystkim,nawet jak nie ma problemów,tez troche dziwne.
---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Mi tez teraz D zapisal tak duzo tego wszystkiego,ze szok,a ze dopochwowej luteiny nie moge stosować,bo mam mega uczulenie to wszystko doustne.Wlasnie dzis musze je wykupić i zastanawiam sie ile wziac tego na razie,bo wszystkiego jeszcze nie będę wybierać.
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy |
|
|
|
#968 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:13 ---------- Poprzedni post napisano o 06:11 ---------- Cytat:
Doczytałam ze progesteron jest produkowany przez ciałko żółte pod wpływem stymulacji hormonem lh.
Jak na razie skończyłem dwie paczki M&M’sów i czekoladowe ciasto. Od razu czuję się lepiej." Edytowane przez gingerbre Czas edycji: 2015-06-03 o 08:17 |
||
|
|
|
#969 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale jak sie badalo progesteron i byl dobry to tez nie bardzo rozumiem po co go tyle dawac....Moj byl dobry, a wczoraj robilam badania, przed punkcja , nie wiem jeszcze jakie wyniki,bo sa w klinice, to bedzie wiadomo jaki.
|
|
|
#970 |
|
Raczkowanie
|
Hej zbulwersowałam się dzisiaj i się muszę wyżyć... dziewczyny które były na monitoringu w niedziele na pewno pamiętają, że przyszła jedna dziewczyna, która prosiła o przepuszczenie w kolejce bo do pracy miała na 21..
nie wiem ile ta pani etatów ciągnie, ale w tym sklepie w którym na pewno pracuje bynajmniej w niedziele o 21 jest ZAMKNIĘTE. To już kolejna sytuacja gdy któraś perfidnie wpycha się w kolejkę. Edytowane przez Fifcia1 Czas edycji: 2015-06-03 o 09:28 |
|
|
|
#971 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj nie grzeczna dziewczyna. Ja weszłam tuż po 18 i nikogo nie przypuszczałam. Jak idzie do pracy to powinna sobie zająć kolejkę wcześniej albo rano do Krk jechać!!!
|
|
#972 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie też zrobie sobie badanie bety w pt i progesteron i prolaktyne na zapas.
anieanie a do którego tyg Dr kazał Ci brac leki? Mi Dr powiedział że dlatego bierze się ten progesteron w takich dawkach ponieważ nie wszystkie komórki jajowe które są przecież wytworzone przez stymulacje ( bo przecież przy normalnym cyklu przy owulacji wytwarza sie tylko jedna komórka) sa osłabione i nie maja tak dużych możliwości wytwarzania progesteronu i dla utrzymania ciąży na wszelki wypadek bierze się na początku takie dawki. Co Dla mnie dość logiczne bo jesli ja zawszwe wytwarzałam sama 1 komórkę a nagle miałam 14 no na pewno nie miały aż takiej mocy jak ta jedna. Kamisiu Ja miałam IVF ICSI a ty będziesz mieć IMSI tak? Przy mniejszej ilości komórek stosuje się tą metodę bo sa wieksze szanse Dziewczynki na zwolnieniu jak ja was dręcze sory ale musze się kogoś zapytać a Dr wam dał jakieś takie zaświadczenie że jesteście w ciąży i l4? Bo w przespiach jest że powiadomić szefostwo do 2 dni i dac jakiś oświadczenie w razie czego i l4 do 7 dni ale na L4 jest taki symbol zaznaczony jak "B" co oznacza ciążę i l4 100% płatne. Ja już to widzę jak zareaguje mój szef a wypłaty za kwieciec dalej nie mam ani grosza... porażka, więc nawet sie dobrze złożyło
|
#973 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście są zaburzenia f. lutealnej,ale jeżeli pęcherzyk pęknie i potem na usg jest widoczne ciałko żółte to znaczy,że owulacja się odbyła i wszystko przebiega prawidłowo. Pytałam kiedyś specjalistę na bocianie i powiedział,że jeśli doszło do owulacji to progesteron powinnien być m.in 15 nmol (badany po owulacji oczywiście). ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- [QUOTE=lula80;51625326]Ja właśnie też zrobie sobie badanie bety w pt i progesteron i prolaktyne na zapas. anieanie a do którego tyg Dr kazał Ci brac leki? Mi Dr powiedział że dlatego bierze się ten progesteron w takich dawkach ponieważ nie wszystkie komórki jajowe które są przecież wytworzone przez stymulacje ( bo przecież przy normalnym cyklu przy owulacji wytwarza sie tylko jedna komórka) sa osłabione i nie maja tak dużych możliwości wytwarzania progesteronu i dla utrzymania ciąży na wszelki wypadek bierze się na początku takie dawki. Co Dla mnie dość logiczne bo jesli ja zawszwe wytwarzałam sama 1 komórkę a nagle miałam 14 no na pewno nie miały aż takiej mocy jak ta jedna. lula, no i to jest logiczne wytłumaczenie na branie takich dawek progesteronu po IVF ![]() Na razie dr mówił,że mam brać dalej luteine i nie pytałam do kiedy,ale podobno bierze się do 20 tyg. ciąży max,bo pozniej produkcję progesteronu przejmuje łożysko,będę końcem miesiąca u mojego lekarza,bo chodze do dwóch to się zapytam kiedy moge odstawić.
|
|
#974 |
|
Wtajemniczenie
|
To prawda, to jest logiczne wytlumaczenie. A Dziewyczyny, powiedzcie mi jesli wiecie o co w tym chodzi, bo tego jednego nie rozumiem przy in vitro, dlaczego daje sie ten ovitrelle do punkcji skoro te pecherzyki same nie mja peknac, tylko Dr je nakluwa i czy mogsie potem zrobic torbiele, bo ktos tu pisal, ze nie ale ja tego wlasnie nie rozumiem, jutro mam punkcje, GGi tez.
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy Edytowane przez kamilamimila Czas edycji: 2015-06-03 o 11:38 |
|
|
|
#975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak pisze na stronie kliniki niepłodności
|
|
#976 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=anieanie;51625488]Oczywiście są zaburzenia f. lutealnej,ale jeżeli pęcherzyk pęknie i potem na usg jest widoczne ciałko żółte to znaczy,że owulacja się odbyła i wszystko przebiega prawidłowo.
Pytałam kiedyś specjalistę na bocianie i powiedział,że jeśli doszło do owulacji to progesteron powinnien być m.in 15 nmol (badany po owulacji oczywiście). ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
|
|
|
#977 |
|
Rozeznanie
|
kamilamimila Tak jak dziewczyny napisały zreszta on pobiera cały płyn pęcherzykowy więc i dojrzałe komórki i mniej dojrzałe a embriolodzy sobie selekcjonują
Nic sie nie martw trzymam za was kciuki będzie wszystko dobrzeDziewczynki o tym l4 mi ktos odpisze pliss?
|
#978 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Co oznacza większe szanse? Jeśli progesteron jest w normie, to wątpię żeby jego nadmiar zwiększył szanse Tak, jeśli ta faza w cyklu jest zaburzona, tutaj mogę się zgodzić, ale jeśli jest ok, to dodatkowe dawki progesteronu raczej cudu nie zdziałaja
Jak na razie skończyłem dwie paczki M&M’sów i czekoladowe ciasto. Od razu czuję się lepiej." Edytowane przez gingerbre Czas edycji: 2015-06-03 o 11:26 |
||
|
|
|
#979 |
|
Rozeznanie
|
Tak tak to ja mówie i IVF chociaż przy każdej inseminacji też miałam te leki chociaż miałam stymulowany w sumie cykl. Nie wiem to myślę można sie zawsze skonsultować z innym lekarzem zwłaszcza że do Dr chodzicie do którego tyg? A w ogóle założył wam kartę ciąży? Pamiętajcie żeby wam założyli przed 10 tyg bo potem będzie problem z becikowym. Wiem że nie każemy się zależy ale warto też popytać w gminie bo np w gminie Niepołomice są jednorazowej zapomogi finansowej z tytułu urodzenia się dziecka. W uchwale radni postanowili, że jednorazowa zapomoga finansowa z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje jednemu z rodziców, jeżeli przynajmniej jeden z rodziców jest zameldowany i faktycznie zamieszkuje na terenie gminy co najmniej przez rok przed urodzeniem się dziecka, jak również w dniu składania wniosku
|
#980 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#981 |
|
Rozeznanie
|
Kamila Pytałaś wcześniej czy już komuś mówiłam wiec o wyniku wie tylko mój mąż i moja kochana siostra, reszcie pwowiem jak Dr potwierdzi i druga beta wzrośnie. Bo też jak za wcześnie powiem to potem nie daj Boże się będą użalać nade mną wole nie ryzykować no nie
Jeszcze moja teściowa jest ogólnie mocher i przeciwna IVF i powiedziała że ona ani grosza się do tego nie dołoży i mowie do męża jakie to dziwne tak to pierdzieli ze jest przeciwko itd ale jak coś to z wnukami będzie chciała mieć kontakt ...
|
#982 | |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam,ze dopiero teraz odpisuje, ja mialam w marcu zolasex 10.8 dr stwierdzil ze jeden zastrzyk spokojnie mi wystarczy, czasem mialam bol jajników jak przy owulacji.
Cytat:
|
|
|
|
|
#983 |
|
Rozeznanie
|
Beta ze 111,2 skoczyła na 218, zobaczymy co dzisiaj powie Pan Dr
![]() Trzymajcie kciuki
|
|
|
|
#984 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam testować 8 czerwca, ale jajnik w którym jest torbiel dokucza mi bardzo i boli mnie brzuch jak na okres. Mam pytanie, Dr też mi przepisał Duphaston 3X1, luteina 2x2 i Pregna plus. Czy jeśli nie jestem w ciaży to normalnie dostanę okres łykając to wszystko czy dopiero po odstawieniu? Jestem zielona w temacie Co sie tyczy L4 to wystarczy kod "B" na zwolnieniu, to jest potwierdzenie ciązy i pracodawca ma obowiązek wypłacić 100% zasiłku. U nas zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu było potrzebne, jeśli umowa wygasała w trakcie chorobowego i zasiłek był wypłacany przez ZUS. Nie jestem pewna jak jest u małego pracodawcy zatrudniającego do 20-stu osób. |
|
|
|
|
#985 |
|
Wtajemniczenie
|
Marzenko w trakcie zażywania duphastonu i lutki nie powinna pojawić się @
Dr powiedział, że są odstępy od tej teorii ale bardzo rzadko u około 2-3% kobiet może pojawić się plamienie przed terminem @
|
|
#986 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dobrze wiedzieć, że brak @ to nic takiego, bo by sobie człowiek nadzieje robił niepotrzebnie Ja dwa razy byłam w ciąży i zawsze bardzo wcześnie czułam, że jest coś na rzeczy, a teraz zupełnie nic, więc pewnie będę musiała się jeszcze nagimnastykować z mężem przez wakacje Z pomocą Doktorka oczywiście
|
|
|
|
|
#987 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja dwa dni po Tobie ![]() do czasu aż nie zobaczysz wyniku bety nie poddawaj się Ja też dwa razy byłam w ciąży, ale niestety poroniłam
|
|
|
#988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#989 |
|
Rozeznanie
|
Magdzinska85 Super beta urosła gratulacje !
Ja normalnie dostałam @ biorąc te leki po inseminacji więc raczej większego wpływu nie ma oczywiście zawsze są jakieś wyjątki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Ja sie boje w pt zrobić bety oby urosła:/ A powiedz mi masz takie objawy że jest Ci niedobrze ? Albo inne ciążowe dolegliwości?
|
#990 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nawet jeśli nie w tym cyklu, to w końcu się uda, jesteśmy w dobrych rękach
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.

Zobaczysz wszystko będzie dobrze jeszcze że wam tak z GGI wypada wszystko w te same dni może nawet testować będziecie w te same dni

jutro ide na wizytę do doktora p to się dowiem co słychać u moich jajników