![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
ja ma lodowkę wegetarianska więc mam luksus
![]() a przy okazji sie pochwale że kazdy mój pratner (obecny i byli) został wegtarianinem-mieszkając ze mna nie mają szans w byciu miesożercami ![]() bo jak ja gotuje to sie nagle okazuje ze można i smacznie i zdrowo-oprócz tego ze sama gotuje ucze tez gotowac innych
![]() |
#962 |
Konto usunięte
|
mam tak samo
![]() może nie każdy ode mnie wychodzi "oświecony" ![]() ![]() gotuję dosyć oryginalnie, nie jestem zwolenniczką staropolskiej kuchni, więc wielu na pierwsze potrawy podsuwane pod nos patrzyło z ukosa, o kolejne nawet się nie pytali tylko wcinali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzenienie
|
ja tez doprawiałam te kotlety sojowe, ale ja ich nie panieruje i nie pieke, redukcja, moze to przez to smakują mi jak gąbka?
gulasz sojowy jadłam, bardziej mi podszedł od kotletów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Konto usunięte
|
ja powiem od siebie,że soi po prostu nienawidzę
![]() ![]() co do jedzenia i partnerw, to partnera stałego nie mam, le czesto się trafaia po imprezach, że budze się u kogoś <hyhy>, najczesciej u długowłosych, i jak wszyscy zaczynaja cos jesc, to mnie zawsze dają chleba z masłem albo czekolade, chociaz zauwazylam,ze czesto dziewczyny moga obejsc sie bez mięsa, nie wiem, czemu, dziwne to, albo jak są ze mną, to zwykle nie jedza nic miesnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
no to jelsi nie chcesz podsmażac to może spróbuj tej mojej opcji z piekarnikiem-wystarczy tylko posmarowac naczynko olejem oliwa zeby do dna nie przywarły-wiec wartośc ta sama a smak toche inny
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
spróbuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 |
Rozeznanie
|
co do tego wow na bycie wege, to może to działać na odwrót, niestety. Gdy byłam w liceum wielu moich znajomych było wege, poza tym miałam w klasie bardzo nachalną laskę "jaroszkę" (jadła ryby)- więc ja w totalnej kontrze i niechęci do płynięcia z tłumem- w swojej głowie deprecjonowałam wegetarianizm. Teraz żałuję, że dopiero kilka lat później przeszłam na wege- i akurat teraz znów jesteśmy z moim mężem w mniejszości. Kontakt z tamtymi licealnymi znajomymi się urwał, nawet nie wiem, czy dalej są wege- a z obecnych bliższych wszyscy mięsni.
Edytowane przez Migdał Czas edycji: 2017-08-22 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a w pizzerii to pizza wegetariańska czy moze byc zwykła tylko np z pieczarkami itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 |
Konto usunięte
|
mirelka, ja jestem wegetarianka propagujaca niezdrowy styl życia, wiec pizzy z picerii jadam, zwykle ta z grzybami jest własnie w spisie pic wegetarianskich. no niestety, taka prawda, u nas do wyboru mam aż (!) 4 pizze wege, podczas gdy tych miesnych bądź z rybą jest do wyboru jakieś 100 co najmniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Konto usunięte
|
próbowała już może któraś wybadać skład sera w pizzerii
![]() jestem ciekawa reakcji i efektów. ja się jeszcze nie odważyłam, sama robię pizze zamiast chodzić do pizzerii, co staje się uciążliwe, jeśli jest się ze znajomymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
tak ten nieszczęsny ser... ale tyle rzeczy jest z serem, lazanie wege, zapiekanki itp, u mnie w domu zawsze jest ten ser na wage, bo taki najbardziej smakuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Konto usunięte
|
też kupuję na wagę, z osławionej w naszej działalności mlekovity
![]() i oglądam tylko z rozbawieniem, jak to mamuśka zrzędzi, że całkiem na głowę mi rzuciło. nie dość, że żelatynę musiała przeboleć, to teraz "nagle" urwały mi się skądś jakieś tam "puszczki" w serach, i żeby nie kupować sera z puszczykiem kupuję te droższe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
a wiesz jakie firmy oprócz malkowity nie mają tej podpuszczki?
a gouda? ja mojej mamie nie powiedziałam, ze jestem wegetarianka dosłownie tylko, ze nie jem mięsa, galeretki narazie do niczego nie robiła wiec nawet nie wie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Konto usunięte
|
gouda to nie firma
![]() zależnie od firmy, która tę goudę wyprodukuje, jest ona z podpuszczką odzwierzęcą lub z mikrobiologiczną. z tych sławniejszych to jeszcze hochland, ale z nim też trzeba uważać. sery pleśniowe czy sery krojone w opakowaniach odpadają. czyli wychodzi na to, że tylko te kwadraciki i topione są bezpieczne ![]() może ktoś jeszcze coś podsunie, ja się nie bardzo interesuję tematyką żółtych serów. chociaż mam w związku z tymi zagadnieniami pytanie: który ser mozarella i feta są wegetariańskie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Wtajemniczenie
|
można też zamawiać pizzę bez sera, my z TŻ tak robimy
![]()
![]() |
#976 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
fakt z tą goudą to palnęłam
![]() ale ser w pizzy to ja najbardziej lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1415926 9]pewnie ciekawie na Was spoglądają przy zamawianiu
![]() jakoś nie zauważyłam, ale może dlatego, że ja mam ogólnie to jak na mnie patrzą w ![]() ![]() a w domu jak nie zamawiamy, to pizzę robimy sobie z wegańskim serem z tym, że on drogi b jest ![]()
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
a jak to jest z tymi serami w opakowaniach, w ktorych skladzie jest tylko mleko i barwnik annato? chyba nie maja podpuszczki :P no jak nie jest napisane...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Konto usunięte
|
cienko chce mi się wierzyć, że jakiś ser jest tylko z mleka i barwnika.
przecież to by musiało wyjść jakieś zabarwione masło albo mleko zsiadłe a nie ser ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Zakorzenienie
|
no to przezuciłam sie na mlekowite
![]() rozumiem, ze zadna odmiana mlekowity tej podpuszczki nie ma? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Zakorzenienie
|
z czego jest wtedy ten ser? jeszcze sie z tym nie spotkalam... wegetarianka jestem od 15 lat (przez pewna alergie musialam w wieku kilku lat zrezygnowac z miesa), ale ostatnio chodza mi mysli po glowie zeby przejsc na weganizm.. ale z sera nie potrafilabym za zadne skarby zrezygnowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a w ogóle jakies 2 tygodnie temu była prywatka i stwierdziliśmy, że trzeba kupic cos do jedzenia, wiec wzielismy mrozone pizze, oczywiscie wybrałam te bez zadnej wędliny...
na drugi dzien patrze, a w składzie pizzy w cieście była odrobina rosołu robionego na mięsie indyka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#984 |
Konto usunięte
|
mirelka, szczerze współczuję. też się kilka razy przejechałam na czymś w tym stylu i do przyjemnych wspomnień to nie należy.
ładny staż masz ![]() sera nigdy takiego nie jadłam, ale domyślam się, że jest robiony na bazie mleka sojowego. a ja się znowu użeram z kochanym tatusiem. ceny żywności rosną, dochody zmalały, a on nawet łaskawie alimentów nawet na głupie obiady nie jest w stanie zapłacić, bo nowa wędka czy benzyna na cotygodniowe kilkuset-kilometrowe wycieczki nad jeziorko to wydatki pierwszej potrzeby ![]() a najlepsze jest to, że jako jeszcze niepełnoletnia nie mogę się dochodzić do praw o moje pieniądze drogą sądową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Zakorzenienie
|
uuu współczuje takiej sytuacji...
nie daje mi to spokoju więc wracając do pizzy to myslicie, ze moge się objadac pizza wege? a takie zapiekanki i inne rzeczy na miescie z serem odpadają? aa i jadła któras z was lazanie wegetariańskie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Konto usunięte
|
ja bym osobiście nie jadła, bo jestem że tak powiem "ortodoksyjną wegetarianką".
to, że w karcie widnieje nazwa "pizza wegetariańska", nie oznacza, że kucharzom chciało się wnikać w skład sera. z reguły kucharze nawet nie wiedzą, że sery mogą być niewegetariańskie. nawet niektórzy wegetarianie o tym nie wiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Zakorzenienie
|
zrezygnowac z mięsa dam radę, wybierac sery ok, alenie isc na pizze
![]() a co to w ogóle ta podpuszczka z czego to? ![]() wiecie próbowałam znowu te kotlety sojowe i zrobiłam tak jak w przepisie, jajko i bułka i na patelnię i nie dam rady, wznosi mnie po soi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 |
Zakorzenienie
|
wiesz ja wyznaje cos co nazywam świadomym wegetarianizmem-wiem co jem
a podpuszczka to enzym z krowiego żoładka
![]() |
#989 |
Wtajemniczenie
|
to są sery z UK - dlatego takie drogie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#990 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
osobiście dla mnie jedzenie mięsa, żelatyny, podpuszczki czy kupowanie skóry uważam na równi za przejaw egoizmu, zaślepienia i w pewnym sensie okrucieństwa. a podpuszczka pochodzenia zwierzęcego to nic innego jak enzym trawienny pozyskiwany z żołądków cielaków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:23.