![]() |
#961 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Ja jako honorowy krwiodawca korzystam z darmowej komunikacji miejskiej absolutnie bez żadnych skrupułów
![]() kiedyś też zgłaszałam się do okulisty i termin był dość odległy bodajże za 3 miesiące, to pomyślałam że nic nie szkodzi jak zapytam czy legitymacja ZHDK coś mi pomoże - no i pomogła, zostałam przyjęta od razu - nie usłyszałam żadnego niemiłego komentarza koleżanka kiedyś usłyszała od recepcjonistki coś nieprzyjemnego to jej odpowiedziała "mam nadzieję że ani pani ani nikt z pani bliskich nie będzie potrzebował krwi"
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
A w jakim miescie i za ile litrów jest darmowa komunikacja?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzenienie
|
http://krwiodawcy.info/znizki-komunikacja
![]() jakiś błąd chyba jest z tego linka, więc trzeba wejść w zakładkę "zniżki komunikacja"
Pamiętamy dobre czasy i złe czasy, zapominając, że większość nie jest ani dobra, ani zła. Po prostu jest. Edytowane przez NibyNic Czas edycji: 2013-07-22 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łódź, k... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() Nie miałam sił czytać aż 33 stron a mam ważne pytanie. Dzisiaj chciałam oddać krew, 4 raz w życiu. Pierwszy poszedł bez problemu, drugi miałam za niską hemoglobine i mnie do domu odesłali, trzeci pani nie mogła mi pobrać krwi na badania i też mnie odesłali do domu. Dzisiaj w rejestracji dowiedziałam się, że mam dożywotnią dyskwalifikacje. Nie wiedziałam skąd to sie wzieło. Pani z rejestracji wysłala mnie do lekarza. Lekarka w komputerze miała w moich danych zapisane, że to jest dyskwalifikacja nr 12 i nic wiecej. Poszukała w papierach, że to znaczy "brak dostępu do żył obwodowych". Nikt mnie o tym wcześniej nie poinformował, nic nie podpisywałam, nic nie wiedziałam. Nie wiem co mam z tym zrobić. Według mnie gdy raz pielęgniarka nie mogła pobrać ode mnie krwi nie jest wystarczającym argumentem żeby mnie dożywotnio dyskwalifikować. Czy ktokolwiek z Was był w takiej sytuacji? Odwoływał się od dożywotniej dyskwalifikacji? Czy jest możliwe, że zniosą mi tę dyskwalifikacje? Dziekuje za odpowiedzi ![]()
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziwna sytuacja, nie dziwię się, że się wkurzyłas.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No własnie dziwi mnie to bardzo, raz sie bez problemu udało, drugi raz też ale hemoglobina za niska była. I tylko raz sie nie udało i już dyskwalifikacja i to dożywotnia ![]() Próbowałam znaleźć tę moja dyskwalifikacje, ale nigdzie jej nie ma.
![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Nie martw się, ja też mam takie żyły, że pigułki czy w krwiodawstwie czy w laboratorium jak je widzą to wznoszą oczy jak ten emotek...->
![]() Bardzo dziwna sprawa, niestety nie jestem w stanie Ci w żaden sposób pomóc, bo nigdy o czymś takim nie słyszałam. Ja bym proponowała napisać maila do RCKIK, opisać całą sytuację i zapytać co to własciwie znaczy i za co Cię tak pięknie wyróżnili... Jeśli to zrobisz to daj znać jaka będzie odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#971 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I dziwne że Ci pielęgniarka do badania nie mogła pobrać krwi... Nie patrząc nawet że chciałaś oddać krew, ale jakbyś chciała sobie wyniki krwi porobić - to wtedy musieliby i tak się wkuć i pobrać... Ale nie ma co gdybać, tak jak dziewczyny pisały, jak pójdziesz i się dowiesz co i jak, to daj znać tu w wątku. ![]() U mnie w RCKiK jest bardzo miła dr i wszystko tłumaczy co i jak ![]() Edytowane przez moniczka795 Czas edycji: 2013-07-29 o 13:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś byłam w punkcie poboru i pobierano krew dziewczynie, która właśnie też miała "problem" z żyłami... Chyba 5 razy próbowano jej się wkłuć, aż w końcu zostawiono jej w zgięciu igłę i krople krwi zbierano do próbowki/pojemniczka...
![]() Edytowane przez No air Czas edycji: 2013-07-30 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Zakorzenienie
|
ja oddają głównie płytki krwi - tych mam oddane 13600ml, a krwi 2700ml
płytki krwi trochę inaczej liczą do bezpłatnych przejazdów autobusami, więc z darmowej komunikacji miejskiej korzystam już ponad rok
![]() |
#974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 |
Zakorzenienie
|
A jak dziś oddałam krew to kiedy mogę oddać płytki?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
Płytki można oddać miesiąc po oddaniu krwi, a po oddaniu płytek już za miesiąc można oddać krew - trochę to dziwne bo samą krew można oddawać co 3 miesiące w przypadku kobiet, ale jak rozdzielimy to płytkami to wychodzi że co dwa miesiące i w międzyczasie kolejny "ubytek"
![]() no tak jedna donacja płytek (250ml) to 500ml więc podwójna donacja to już równowartość 1000ml, więc jak się zdaje płytki co miesiąc to po roku są już darmowe przejazdy
![]() |
#977 |
Zakorzenienie
|
A wiesz może czy płytki mozna oddać w krwiobusie? A z tego co wiem, to teraz i kobiety i mężczyźni mogą oddawać co 8 tygodni, tylko tyle, że kobiety łącznie w ciągu roku 4 razy, a faceci 6. Sama właśnie zrobiłam przerwę 8 tygodni, nie trzeba 3 miesięcy czekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Zakorzenienie
|
a to tego nie wiedziałam, no ale w sumie ja chodzę praktycznie co miesiąc na oddanie tych płytek, nie wiem czy w busach można, ale chyba one nie są wyposażone w te separatory do pobierania
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj u pani doktor w sprawie mojej stałej dyskwalifikacji. Była baardzo zdziwiona, że ktoś bo jednorazowej akcji dał mi stałego bana. Zniesienie stałej dyskwalifikacji jest dosyć problematyczne. Trzeba wysłać pisma do wszystkich punktów krwiodawstwa w Polsce i czekać na odpowiedz czy oni też sie zgadzaja na zniesienie dyskwalifikacji. Na szczęscie zajmie sie tym RCKiK u mnie w Bydgoszczy. Przyszła pani pielęgniarka i mnie wymacała i stwierdziła, że owszem jest problem ale da sie pobrać krew. Pokazała mi z której żyły dawać krew do labolatorium, a z której do donacji. To całe znoszenie dyskwalifikacji może nawet trwać 2 miesiące :/ Czyli muszę czekać. Jestem w kontakcie z pania doktor i będzie mi na bieząco dawać znać co się dzieje.
![]() |
#980 |
Raczkowanie
|
hej
![]() mam nadzieje, że ktoś tu zagląda ![]() niedawno skończyłam 18 i myśle o oddaniu krwi ![]() planuje jechać za tydzień, już namówiłąm koleżankę, która już 1 raz oddawała to będzie w takim busie, oddawał ktoś w łódzkim w nim? ciekawi mnie jaka tam atmosfera ![]() i czy w takich akcjach wjazdowych moge liczyc na opłacenie biletu?<wątpie>
![]() |
![]() |
#981 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() dzisiaj 9 litr oddanej krwi pełnej ![]() Mam takie pytanie byłybyście zainteresowane przystąpieniem do Klubu Honorowego Dawcy Krwi , albo w nim jesteście ? Bo u mnie w mieście nie ma nic takiego , ludzie są na niego chętni i chciałabym taki założyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj po raz 1 poszłam oddać krew
![]() akcja wyjazdowa w łódzkiem, oddawanie w takim dużym czerwonym autobusie. nie przyjęli mnie nawet do tego ''wstępnego badania'': pan( nie lekarz, nie wiem kto) spytał się mnoie o wagę: no to mu mówie, że 52kg kazał mnie zważyć:zgadzało się. ale jemu nie pasowało, stwierdził, że za mało, i że w ubraniach i wgl( koszulka i szorty z materiału, taaa, 2 kg ważąjasne) na moje,że przecież spełniam wymóg 50kg to on: że to jest bus, i tu jest inaczej ![]() ![]() ![]() ![]() nie rozumiem ![]() na koniec jeszcze spojrzał na datę urodzenia i znowu mu coś nie pasowało, ż skończyłam ledwie miesiąc wcześniej 18 lat. tego to już nie ogarniam ![]() żałuje,że się go o to nie wypytałam, chociaż wątpie, żeby to coś dało ![]() szkoda, że zawsze jestem mądra po fakcie ![]() ![]() może mi to ktoś jakoś wytłumaczyć, bo jak widać jestem na to za głupia.
![]() |
![]() |
#984 |
biegam dla Zabawy
|
Ile masz wzrostu?
Mnie kiedyś też odesłali, w normalnym punkcie, bo stwierdzili, że za mało ważę do wzrostu, chociaż 50 kg przekraczałam. Niestety oni robią to dla naszego dobra, więc trzeba to jakoś przełknąć. Spróbuj za jakiś czas oddać, może pozwolą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Zakorzenienie
|
Może po prostu wie z doświadczenia że osoby które są na granicy z wagą - lekko ponad 50kg częściej są osłabione po oddaniu czy coś i nie chciał ze względów bezpieczeństwa... no przecież w rckik mają wszystko żeby potem 'postawić' cie na nogi i lekarzy na miejscu itp.
To idź do stacjonarnego centrum krwiodawstwa... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Konto usunięte
|
Witam
![]() Mam pytanie. Co jecie przed oddaniem krwi ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() marcinosz, niczego nadzwyczajnego nie trzeba jeść ![]() ![]() JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ODDANIA KRWI? • w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki) • być wyspanym • spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem) • wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe • ograniczyć palenie papierosów • nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki • nie spożywać uprzednio (24 h.) alkoholu ! Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2013-08-23 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#988 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() proporcjonalnia waga do wzrostu u mnie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez edyta123467 Czas edycji: 2013-08-23 o 18:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Zakorzenienie
|
ja tam czasem jogurt zjem i tyle
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.