Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-06, 19:36   #961
paulinkka
Wtajemniczenie

Dot.: Filologia polska

Łatwo mówić, ta kobieta jest niereformowalna, a za każdą błędną interpretacje daje minusy, dzięki którym mogę nie dostać zaliczenia. Ja kompletnie nie rozumiem tych tekstów, teraz mamy Mukarovsky - o jezyku poetyckim. Masło maślane. Ma ktoś może jakies notatki albo książki "dla ludzi" gdzie jest to wyłożone tak na chłopski rozum? Od czego zacząć itd
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 20:32   #962
201703160948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Ale robicie to po uprzednim wytłumaczeniu jak to robić? My dostaliśmy teksty do przeczytania np. Ingardena i przychodzimy na zajęcia i musimy na jego podstawie zrobić interpretacje wiersza. Żadnych ćwiczeń, notatek, bo takowych nawet nie ma. Ba, nie ma nawet co zapisać, bo wykład to tylko filozoficzne gderanie. Nikt nic nie rozumie, a styczeń coraz bliżej
My mamy poetykę w formie ćwiczeń, nie wykładów, owszem, czytamy jakieś teksty, wersyfikacja średniowieczna, renesansowa itp, ale potem ćwiczymy wszystko na tablicy...
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 21:44   #963
nelciak
Zadomowienie

Może podyplomowe z logopedii albo nauczania polskiego obcokrajowcow?
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 09:28   #964
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viola_76 Pokaż wiadomość
Łaski, które filo skończyły, zdradźcie co robicie? Ja kończę w przyszłym roku i mam napady totalnego doła (płacz pięć razy dziennie - wystarczy mały bodziec i beczenie jak się patrzy). Biadolenie, że będę bezrobotna, że mnie pop***, że wybrałam takie studia. A wybrałam je z pasji - fakt są przedmioty, że pożal się Boże (albo i gorzej), ale są i wspaniałe. Teraz na lit. współczesną nie mam co czytać - bo połknęłam już wszystkie obowiązkowe lektury i z ćwiczeń, i z wykładów. Moja praca magisterska aż mnie podnieca Jednak gdy ryczę i już kończy mi się trzecia paczka chusteczek, to że wybrałam studia, bo lubię ten temat mnie nie przekonuje (a powinno ).
Robię wieczorowo kształcenie pedagogiczne, z nadzieją, że odkryję w sobie powołanie nauczycielskie. (I jakiś wolny etat w szkole).
Pozdrawiam,
i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.
Masz jakieś doświadczenie zawodowe? Bo praca magisterska to może i podnieca, ale pieniądza nie urodzi. Żeby pracować w zawodzie trzeba sporo walczyć w czasie studiów, bo goły magister przy tym kierunku to stanowczo za mało. Skończyłam polonistykę ponad rok temu, od dwóch lat pracuję w wydawnictwie, wcześniej trochę dziennikarzyłam. Za rok kończę psychologię i mam zamiar iść raczej w tym kierunku, połączyć to z językoznawstwem, żeby finansowo choć trochę poczuć słuszność tylu lat studiowania.
Stary 2011-12-09, 12:15   #965
patka102
Przyczajenie

Ja jestem na pierwszym roku FP na Uwm. Mi się podoba. Wiadomo niektóre przedmioty są nudne, a niektóre ciekawe. Wykładowcy są w porządku, da się z nimi dogadać.
patka102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 12:22   #966
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viola_76 Pokaż wiadomość
Jakbyś chciała połączyć językoznawstwo z psychologią?
Psycholingwistyka, neuropsychologia. Chwała Bogu, że jednolita psychologia uchowała się mimo reform. Żeby robić psychoterapię nie trzeba być (niestety) psychologiem, więc wszystko przed Tobą.
Skoro masz doświadczenie, to pewnie znajdziesz pracę. Jestem zdania, że jeśli się chce, a do tego ma się umiejętności, to znajdzie się pracę. Może nie kosmicznie płatną, bo do tego potrzebne jest jeszcze szczęście, ale całkiem przyzwoitą.
Stary 2011-12-09, 17:38   #967
mpt
Zakorzenienie

Trzeba zrobić kurs psychoterapii, czyli wyłożyć pieniądze i tyle. Nie trzeba być psychologiem.
Psychologia to specyficzne studia, mało wymagające pod względem nakładu pracy na zajęcia, ale żeby coś z tych studiów mieć poza papierkiem - trzeba trochę pracy własnej w to włożyć. Ale da radę, spokojnie udało mi się obronić magisterkę z polonistyki, zaliczyć drugi rok psychologii i pracować na 3/4 etatu. Teraz pracuję na cały etat i nadal studiuję dziennie. Jeśli starczy Ci sił, to może warto złożyć papiery, zawsze można zrezygnować.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-15, 14:57   #968
201703160948
Konto usunięte

dziewczyny, ma może któraś do sprzedania Wprowadzenie do wiedzy o kulturze J. Gajdy?
Stary 2012-01-19, 20:56   #969
autumn91
Przyczajenie

Cześć dziewczyny. Od października studiuję filologię polską na UŚ w Rybniku. Aktualnie jestem przed pierwszą sesją, która trochę mnie przeraża Jeśli przetrwam, to pod koniec roku muszę zdecydować, którą specjalność wybieram. I tu zaczyna się mój dylemat. Poszłam na te studia z myślą o specjalności "dziennikarstwo w kręgu kultury", ale coraz poważniej myślę nad nauczycielstwem. Nie mam pojęcia co wybrać. Tak sobie myślę, że może zrobienie obu naraz jest dobrym pomysłem? Nie wiem tylko czy podołam temu wyzwaniu. Jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez autumn91
Czas edycji: 2012-01-19 o 20:59
autumn91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 17:25   #970
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Melduje się studenka filologii polskiej na UŚ w Katowicach

Aktualnie jestem na III roku i mam przed sobą pracę licencjacką

autumn91 ja też wybierając te studia myślałam o specjalności dziennikarskiej, jednak czas to zweryfikował. Zostałam nauczycielką i po praktykach w szkole podstawowej mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to jest to! Przed sobą mam lutowe praktyki w gimnazjum. Pogodzenie dwóch specjalności nie jest wcale trudne, ludzie godzą dwa a czasem nawet trzy kierunki dziennie. Ja drugi kierunek robię zaocznie, więc nie mogę Ci powiedzieć jak to jest, ale koleżanki nie narzekają

Buziaki
natalia_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 08:43   #971
zaczarowana_ona
Raczkowanie

sama również studiuję filologię polską kierunek fajny ale trudny. Ktoś mógłby mi pomóc z zadaniami z historycznej? kontakt priv.
zaczarowana_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 10:02   #972
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Gramatyka historyczna to największe zło na studiach była jedynym przedmiotem, z którym miałam problem i z którego czekał mnie wrzesień.

Ile macie egzaminów w tej sesji? Ja aż 5. Współczesna, pozytywizm, językoznawstwo ogólne, dydaktyka języka i dydaktyka literatury.
Stary 2012-01-21, 10:04   #973
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Gramatyka historyczna to największe zło na studiach Jedyny przedmiot z którym miałam problem i czekał mnie wrzesień.

Dziewczyny, ile macie egzaminów w tej sesji? Ja aż 5
Współczesna, pozytywizm, językoznawstwo ogólne, dydaktyka języka i dydaktyka literatury.
Stary 2012-01-21, 19:17   #974
autumn91
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź Ja zaliczyłam historię Polski w terminie "0", więc pozostaje mi tylko ustny z literatury historycznej średniowiecza i renesansu (czwartek) i test z poetyki opisowej (przyszły poniedziałek). Przeraża mnie ten ustny..
autumn91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 00:40   #975
paulinkka
Wtajemniczenie

A ja nie wiem jak sie nauczyc całego baroku w kilka dni. Mam egzamin ze średniowiecza, renesansu i baroku. Baroku w ogole nie robilismy, i polowy renesansu w sumie też, bo czasu nie starczyło... Mamy to "ogarnac" sami. Kocham to

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 04:54   #976
201703160948
Konto usunięte

Dziewczyny, mam pytanie. Orientujecie się może co grozi za nagminne nieobecności? Moja uczelnia dopuszcza ich bodajże 5, więcej nie kwalifikuje się do wystawienia zaliczenia. Mam problem z fakultetami z łaciny - naliczyłam, że ogólnie było 14 zajęć, a ja byłam na 5... Nie mam na to zwolnienia lekarskiego, ani nic. Odliczajac godziny które mogłam opuścić mam 7 godz nieusprawiedliwionych nieobecności. Nie mam zaliczonych "wejściówek", właśnie z racji nieobecności. Jako zaliczenie musimy nauczyć się kilkunastu słów z kartki. Mam próbować się tego nauczyć, a także materiału z wejściówek, iść do prowadzącego i mu się wytłumaczyć (mam problemy z wagą, często mdleję), zaliczyć i napisać egzamin w sesji poprawkowej? Da się tak? Czy grozi mi usunięcie ze studiów? Czy egzamin warunkowy? Jak to jest?
Stary 2012-01-22, 09:23   #977
zaczarowana_ona
Raczkowanie

mnie czeka poetyka i romantyzm na tym koniec egzaminów w tej sesji
zaczarowana_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 09:49   #978
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie. Orientujecie się może co grozi za nagminne nieobecności? Moja uczelnia dopuszcza ich bodajże 5, więcej nie kwalifikuje się do wystawienia zaliczenia. Mam problem z fakultetami z łaciny - naliczyłam, że ogólnie było 14 zajęć, a ja byłam na 5... Nie mam na to zwolnienia lekarskiego, ani nic. Odliczajac godziny które mogłam opuścić mam 7 godz nieusprawiedliwionych nieobecności. Nie mam zaliczonych "wejściówek", właśnie z racji nieobecności. Jako zaliczenie musimy nauczyć się kilkunastu słów z kartki. Mam próbować się tego nauczyć, a także materiału z wejściówek, iść do prowadzącego i mu się wytłumaczyć (mam problemy z wagą, często mdleję), zaliczyć i napisać egzamin w sesji poprawkowej? Da się tak? Czy grozi mi usunięcie ze studiów? Czy egzamin warunkowy? Jak to jest?
Wszystko zależy od prowadzącego, może być takim jeleniem i Cię jakoś przepchnąć, aczkolwiek formalnie powinnaś być wywalona ze studiów. Byłaś na tych 5 zajęciach i nie miałaś okazji porozmawiać z prowadzącym o swoim problemie? I tylko na łacinie masz problemy z wagą i omdleniami? O takich rzeczach się rozmawia, a nie przychodzi na koniec z kilkoma słówkami. Na moje nie ma szans, żebyś zaliczyła rok.
Stary 2012-01-22, 10:21   #979
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Cytat:
A ja nie wiem jak sie nauczyc całego baroku w kilka dni. Mam egzamin ze średniowiecza, renesansu i baroku. Baroku w ogole nie robilismy, i polowy renesansu w sumie też, bo czasu nie starczyło... Mamy to "ogarnac" sami. Kocham to
Miałam dokładnie taką samą sytuację, tyle, że ten egzamin był w sesji letniej. Kosmos! Ale do przeżycia Uczyłam się z listą lektur, po kolei przygotowywałam poszczególnych autorów, tak, żeby o wszystkim coś powiedzieć, najważniejsze to mówić, na ustnym nie można milczeć A teraz mam wspólczesną. Ogrom materiału jest niepojęty! Dziewczyny jak przeżyłyście ten egzamin? Jest w ogóle szansa przygotować się do niego dobrze? Nie potrafię tego ogarnąć
Stary 2012-01-22, 11:37   #980
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_90 Pokaż wiadomość
Miałam dokładnie taką samą sytuację, tyle, że ten egzamin był w sesji letniej. Kosmos! Ale do przeżycia Uczyłam się z listą lektur, po kolei przygotowywałam poszczególnych autorów, tak, żeby o wszystkim coś powiedzieć, najważniejsze to mówić, na ustnym nie można milczeć A teraz mam wspólczesną. Ogrom materiału jest niepojęty! Dziewczyny jak przeżyłyście ten egzamin? Jest w ogóle szansa przygotować się do niego dobrze? Nie potrafię tego ogarnąć
Czy można się dobrze przygotować - z doświadczenia wiem, że zawsze jest coś, o czym się ma niewielkie pojęcie Sztuką jest podzielić sobie to wszystko ładnie na kręgi zagadnień i wtedy wystarczy, że powiesz parę słów o konkretnym tekście, jeśli taki Ci się trafi, a potem możesz już płynąć zagadnieniem, które ten tekst wywołuje. Dla mnie ważne było czytanie wstępów - czasami zamiast nudniejszych lektur - i właśnie myślenie problemowe, a nie tytułami. Rzadziej pyta się o konkretną treść na ustnym, jeśli jesteś w stanie ładnie wybrnąć z poruszanej tematyki.
Stary 2012-01-26, 17:43   #981
paktofonika99
Zadomowienie

Cytat:
Mogłaby któraś napisać jak u was wygląda/wyglądała poetyka na pierwszym roku? Bo u mnie to chyba jakieś nieporozumienie...
Kobieta dała nam wykaz artykułów, które mieliśmy sobie przygotować. Na każde zajęcia mamy przeczytać kilka i na ich podstawie ćwiczymy. Na ostatnich zajęciach omawialiśmy wersyfikację.

Czy któraś z Was studiuje/studiowała na UAM? Miałabym kilka pytań odnośnie stylistyki.

Edytowane przez paktofonika99
Czas edycji: 2012-01-26 o 17:47
paktofonika99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 11:32   #982
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Jak tam sesja dziewczyny?
Stary 2012-01-30, 11:37   #983
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

U mnie na luzie, ledwo się zacznie, a ja mam ją już prawie całą skończoną
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 13:01   #984
paulinkka
Wtajemniczenie

A mi walą kłody pod nogi od pierwszego dnia sesji.
Stary 2012-01-30, 15:34   #985
ToTyLkoJa2
Zadomowienie

GG do ToTyLkoJa2

Melduję się i ja, studentka drugiego roku, przyszła nauczycielka Chociaż kto wie... Jutro egzamin z poetyki, dość dziwnie prowadzony i trudny jak dla mnie więc szykuję się na poprawkę. Historyczna za mną, w razie czego mogę pomóc Coś tam o jerach rozumiem, ewentualnie notatkami się podzielić
Mam pytanie: Czy Was też nachodziły wątpliwości żeby rzucić studia? Ja już tak mam od dłuższego czasu, chciałabym pracować jako nauczycielka, ale znając życie trafię do McDonalda...
Stary 2012-01-31, 10:05   #986
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalia_90 Pokaż wiadomość
ja zdałam współczesną (chociaż u mnie jest podział na lit xxw i lit najnowszą po 89r) na 4!! bardzo miły egzamin ustny

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 13:11   #987
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
ja zdałam współczesną (chociaż u mnie jest podział na lit xxw i lit najnowszą po 89r) na 4!! bardzo miły egzamin ustny

Ja też zdałam na 4 miałam egzamin wczoraj, niesamowicie się denerwowałam a okazał się jednym z przyjemniejszych ! Strasznie odstrasza ogrom materiału, ale sam egzaminujący powiedział, że nie ma możliwości opanowania go do perfekcji w tak krótkim czasie
Stary 2012-02-01, 11:02   #988
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

Cytat:
A mi walą kłody pod nogi od pierwszego dnia sesji.
Aż tak źle?
Stary 2012-02-17, 13:26   #989
paulinkka
Wtajemniczenie

Mam pytanie odnośnie przedmiotu SCS/gramatyki historycznej. Dlaczego wykladowcy mówią, że jeśli ktoś uczył się języka rosyjskiego, to będzie miał łatwiej na tym przedmiocie?
Stary 2012-02-17, 14:11   #990
natalia_90
Raczkowanie

GG do natalia_90

W SCSie używa się cyrlicy. W rosyjskim też, tyle, że jest to współczesna cyrlica i wygląda inaczej.

Nasza babka wręcz przeciwnie, mówiła, że kto uczył się rosyjskiego może mieć trudniej, może mu się mieszać jedno z drugim. Zresztą ja na drugim roku miałam tylko elementy scs, wykucie na pamięć alfabetu i na kolosie transkrypcja tekstu. Do gramatyki historycznej scs nie był kompletnie potrzebny, bo i po co? Macie jakoś rozbudowany ten scs?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości