Mamusie czerwcowe 2015! :) część 12. - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-17, 11:57   #961
201710041131
Konto usunięte

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) część 12.

Cytat:
Napisane przez sylwusiach Pokaż wiadomość
no kolezanka super rzeczywiscie.. jak Stu tak ☠☠☠☠☠☠☠il o tym,ze K nie ma butow to trzeba go bylo samego wyslac po buty.. ja ☠☠☠☠☠☠☠e kazdy ma do Ciebie jakies ale... przepraszam ale zdenerwowalam sie!

wyslane z budki telefonicznej
Nie Stu tylko jego rodzice (tak napisałam że nie wiadomo było, że chodzi o rodziców OBOJGA STRON)

A koleżanka obrazila się chyba, bo co roku zapraszała na swoje urodziny a w tym roku ominął mnie ten zaszczyt
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 11:59   #962
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
Nie Stu tylko jego rodzice (tak napisałam że nie wiadomo było, że chodzi o rodziców OBOJGA STRON)

A koleżanka obrazila się chyba, bo co roku zapraszała na swoje urodziny a w tym roku ominął mnie ten zaszczyt
kij jej w oko skoro tak mowi o K !

dobrze ze mi nikt nie krytykuje tego co mala ma albo czego nie ma

Stary 2016-08-17, 12:00   #963
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Pszczoua masakra. Byłaś mega dzielna.
Groszko ty chuda wywloko jeszcze się odchudzasz
Rybka ja używam kryolanu ale nie tego ryżowego jest mega.
Dzięki. Zobaczę sobie recenzje. Zależy mi żeby nie bielil i nie musi aż tak bardzo matowic.

Cytat:
Groszko dzięx, tradża była w sklepie, chyba babki miały nas dość. Następne buty zamawiam przez neta i odeślę jak nie wejdą na stopę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

My też mieliśmy problem z butami. Szczupła stopa i wysokie podbicie... Polecany sklep nie miał dla nas nic Nie było wyboru z Emeli, wzięliśmy Geoxy. Bardzo fajne są, mięciutkie. Zamawialam przez Internet Emele z dlastopy.pl ale odeslalam, bo niedobre.

Wasze bardzo ładne Też się nasluchalam o braku butów, szczególnie od teściowej...

Cytat:
ale co to wina malego ??? to tylko dziecko a babki powinny traktowac was normalnie a nie ze mialy dosc...
ja tez musze kupic jakies buciki dla malej na wysokie podbicie ale teraz jak pojde to poprosze o pomoc jakas starsza babke a nie gowniare ktora ostatnio zmierzyla malej stope i dala buty o pol nr wieksze ;(

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

macie czasem takie dni ze nie macie sily na nic???

Często tak mam. Całe dnie sama, Jasiek biega i rozrabia. Wszystko muszę ogarnąć, jakiś obiad, zakupy, sprzątanie. Jedyny moment wytchnienia to drzemka Jeszcze ostatnio ciężko mu zasnąć na noc,płacze ze zmęczenia ale nie śpi muszę się położyć obok i udawać ze śpię.

Cytat:
Dwa ostatnie dni tak miałam, dziś wstąpiły we mnie nowe siły

Niby tak, ale tam same takie siksy są, jedna przyszła, zaraz poszła i tyle, sama buszowałam w butach, a K wył jak obdzierany ze skóry już od pierwszej pary

Nie wiem czy Marea ma podobne zdanie, ale ja już drugi raz tam byłam i nie byłam zadowolona z obsługi

Ale wyboru nie miałam, a K już musi mieć t cholerne buty, bo jakbym jeszcze raz usłyszała komentarz rodziców moich albo Stu o braku butów to chyba bym roz☠☠☠ała kogoś

No ale faktycznie już jest czas na buty bo mokro na dworze

My w skarpsach chodziliśmy do tej pory :P

już wrzucam

I tak najgorsze są teksty innych matek - znajomych - które mówią o dziecku per TAKIE DZIECKO, ale mnie to w☠☠☠☠ia... Np ostatnio spotkałam koleżankę z synkiem w sklepie i ona do mnie z tekstem, że jakbym chciała wziąć nianię to chyba musiałabym jej płacić dwa razy tyle mając TAKIE DZIECKO. Powiedziałam jej, że jak ktoś skończył studia pedagogiczne na litość to faktycznie nie nadaje się do opieki nad TAKIM DZIECKIEM. Koleżanka kończyła studia będąc wysoko w ciąży, więc chyba jej w pięty poszło... A ja aż się zdziwiłam skąd u mnie taka złośliwość, ale w sumie cieszyłam się, że tak jej powiedziałam, bo zawsze litowała się nade mną jakbym miała raka a nie dziecko.
No nie mogę jaka mondra!!! Jak mnie wkrw takie teksty!!!! Niech lepiej pilnuje swojego nosa!

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 12:13   #964
pszczoua
Zakorzenienie

Szuuu jak ja Cię rozumiem. Non stop słucham takich komentarzy w odniesieniu do Julka. A najlepszy komentarz T, że on w ogóle nie ma w sobie serca. Tragedia jak tak babcia może o wnuku powiedzieć. To już panie w przedszkolu dobrze o nim mówią...

Co do butów to Tymek jeszcze nie chodzi ale chyba niedługo zacznie, przy meblach drepta dobre 2 miesiące. W każdym razie kupiłam na przecenie w Deichmannie elefanteny, mięciutkie, skórzane. Po prostu świetne. Za uwaga 34zl! Teraz są przeceny tych małych rozmiarów i te były akurat 75% tańsze

Stary 2016-08-17, 12:35   #965
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Szuuu jak ja Cię rozumiem. Non stop słucham takich komentarzy w odniesieniu do Julka. A najlepszy komentarz T, że on w ogóle nie ma w sobie serca. Tragedia jak tak babcia może o wnuku powiedzieć. To już panie w przedszkolu dobrze o nim mówią...

Co do butów to Tymek jeszcze nie chodzi ale chyba niedługo zacznie, przy meblach drepta dobre 2 miesiące. W każdym razie kupiłam na przecenie w Deichmannie elefanteny, mięciutkie, skórzane. Po prostu świetne. Za uwaga 34zl! Teraz są przeceny tych małych rozmiarów i te były akurat 75% tańsze

Przykre, że w teorii najbliżsi mogą tak powiedzieć o dziecku. strasznie smutne jak można skopac samoocenę małego człowieka.

Widziałam ta wyprzedaż, ale Jasiek ma za duże szkity. Same małe zostały Teraz na smyku są pandy Mrugaly 18 i 20 za 95zl po wykorzystaniu kodu.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Aaa Masija dziękuję za namiar na ten puder. Chyba się po niego dzisiaj przejdę, tak w ramach spaceru.

06.09.2014
Stary 2016-08-17, 12:47   #966
pszczoua
Zakorzenienie

Rybka to Tymek ma małą nóżke bo 20 rozmiar wzielam i spokojnie starczy na cala jesień. Ale widziałam ze nawet 22 mieli. A co do T powiedziała to na szczęście kiedy Julka nie było w pobliżu ale nieraz mówi przy nim ze ona nie wie po kim on taki jest i ze mój TZ to był anioł nie dziecko

Stary 2016-08-17, 12:51   #967
sylwusiach
Zakorzenienie

Cytat:
Rybka to Tymek ma małą nóżke bo 20 rozmiar wzielam i spokojnie starczy na cala jesień. Ale widziałam ze nawet 22 mieli. A co do T powiedziała to na szczęście kiedy Julka nie było w pobliżu ale nieraz mówi przy nim ze ona nie wie po kim on taki jest i ze mój TZ to był anioł nie dziecko

sluchaj T.. pewnie nawet polowy rzeczy nie pamieta,ktore Tz robil

moi znajomi mowia,ze L to dziecko burzy.. biega na bosaka, przewroci sie,nawet nie jeknie i biegnie dalej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-17, 12:53   #968
Princesika
Zakorzenienie

Ja mam masakre z butami. Stopa Laury mierzy 9 cm, w butach Emela 18 się topi. Masakra
Stary 2016-08-17, 12:59   #969
Cos_
Zakorzenienie

Prince to samo z Blanka w ccc w rozmiar 20 weszlaby trzy razy :/

Szuu Patryk też w skarpetkach tylko teraz już mokro itp. To się nie da
Stary 2016-08-17, 13:02   #970
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:

Dobrze, że Julek nie słyszał. Powinna czasami ugryźć się w język.
Tak, tak moja teściowa też wychowała aniołka Złote dziecko normalnie.

O to chyba zaspalam z tą wyprzedaża, jak patrzylam to zostały same małe. Ale na teraz to mamy buty i mam nadzieję, że wystarczy do cieplejszych trzewikow.

Cytat:
Napisane przez Princesika Pokaż wiadomość
Ja mam masakre z butami. Stopa Laury mierzy 9 cm, w butach Emela 18 się topi. Masakra
Jeju Calineczka Może jakaś rozmiarowka wypada mniejsza? Emel 20 za mały w 21 dwie nogi do jednego buta...

06.09.2014
Stary 2016-08-17, 13:14   #971
pszczoua
Zakorzenienie

Cytat:
O ja ale malutka. Tymek ma 11.5 i idealny rozmiar byłby 19.5 ale zanim zacznie chodzić to 20 będą w sam raz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-17, 13:19   #972
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Dobrze, że Julek nie słyszał. Powinna czasami ugryźć się w język.
Tak, tak moja teściowa też wychowała aniołka Złote dziecko normalnie.

O to chyba zaspalam z tą wyprzedaża, jak patrzylam to zostały same małe. Ale na teraz to mamy buty i mam nadzieję, że wystarczy do cieplejszych trzewikow.

Jeju Calineczka Może jakaś rozmiarowka wypada mniejsza? Emel 20 za mały w 21 dwie nogi do jednego buta...
Moja mama kupila jej takie sandaly kapciowate firmy Vi gga mi i nawet ujda, nie wiem co to za firma i czy mają jakies trzewiki. Trzewiki Emela leżą i czekaja.
Chcialam kupic jakies, zeby miała po osiedlu do piasku czy cos, befado 18 to dramat, ogromne.
Stary 2016-08-17, 13:30   #973
Aika213
Wtajemniczenie

Ja mojej na jesien to juz 21 wzięłam. Teraz chodzi w 20-20.5.

Mam po siostrzenicy trzewiki bezowe z Emela, rozm 20 moze któras by chciała? Oddam za koszt przesyłki z Polski
Aika213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 13:35   #974
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama kupila jej takie sandaly kapciowate firmy Vi gga mi i nawet ujda, nie wiem co to za firma i czy mają jakies trzewiki. Trzewiki Emela leżą i czekaja.
Chcialam kupic jakies, zeby miała po osiedlu do piasku czy cos, befado 18 to dramat, ogromne.
My z Befado mieliśmy 19, a z innych firm 20, 21. Rozumiem problem, bo niby wszystkiego pełno a jak przyjdzie co do czego..

06.09.2014
Stary 2016-08-17, 13:39   #975
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Moja jest boso. Bez skarpet. Licze spojrzenia na spacerach ddddd

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

20 to ile cm?

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-17, 13:42   #976
Aika213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

20 to ile cm?

Chyba cos 13 cm, przynajmniej u Mrugaly

Hehe juz widze te matki
Stary 2016-08-17, 13:49   #977
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aika213 Pokaż wiadomość
Ja mojej na jesien to juz 21 wzięłam. Teraz chodzi w 20-20.5.

Mam po siostrzenicy trzewiki bezowe z Emela, rozm 20 moze któras by chciała? Oddam za koszt przesyłki z Polski
Masz jakies foto.? Przygarnelabym
Stary 2016-08-17, 13:50   #978
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość

20 to ile cm?
U nas to samo, wiecznie słyszę pytania czemu ona nie ma butow.
Stary 2016-08-17, 13:50   #979
industria
Zakorzenienie

Sylwusiach ja mam teraz takie przemeczenie od kilku dni. Na nic nie mam sily. Beznadziejnie sie czuje

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Nie pieprzy...

Ja Monikę dobrze rozumiem bo ciężko czytać jak większość dzieci robi tyle rzeczy, je normalnie itp. a moje nie. Dlatego wcale się nie dziwię, że Monia chce iść też na inny wątek. Niby wiadomo że każde dziecko jest inne, rozwija się w swoim czasie ale..
Ja jestem matką po raz pierwszy i co wieczór myślę, co robię źle, co zrobiłam źle, że L. nie je normalnie, nie śpi normalnie i z chęcią bym pytała inne matki żeby mi powiedziały. Ale nie chce mi sie już dołować bardziej dlatego jestem tu z Wami bo mi dobrze alestaram się szybko przewijać jak piszecie o waszych dzieciach bo mi po prostu trochę ciężko.
[B]
No dobrze, to przykre ze z twojej perspektywy tak to wygląda.
Ale wiesz, ja mialam na mysli "monia nie pieprz -zostan z nami i nigdzie sie nie przenos "

Cytat:
My mamy dwie pary butow z tej firmy. Fajne sa i taniutkie. To polska firma i ma dobre opinie.
Tylko tez mają dziwna numeracje bo sandalki mamy 19 a takie jakby balerinki na pasek 21.....i badz tu czlowieku madry....
Tez jestem ciekawa czy maja jakies jesienne butki czy same takie kapcioszkowate...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-17, 13:57   #980
Aika213
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz jakies foto.? Przygarnelabym

Wysłałam Ci priv na fb
Stary 2016-08-17, 14:02   #981
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Moja wlasciwie tez, duzo rzeczy unikam. Ale tez nie wariuje jak zje kawalek nalesnika z nutella na wyjezdzie

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Ojeju cierpliwosci trzeba mieć. No nic, muszę spróbować tez

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Nooo to u nas to samo, ostatnio dwa wafelki zezarla
Oj trzeba mieć

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Rozumiem, a nie płakała jak ją dawałaś do łóżka?
Bo u nas jest od razu wielki płacz jakbyśmy jej nie wiem co robili.

Dzięki
Mama kupiła jeszcze jakąś maść w aptece i już jest lepiej.

Jak M. przechodzi czwórki?

Dalej tak sobie. Może dlatego że mam tylko kryjące. A ja potrzebuję krycia i matu. Może kupię oba i wymieszam?

A nie ścierają Ci się?

Ostatnio dorwałam chyba swój pudrowy ideał. Drobno zmielony, nie bieli, matuje no cud z Catrice

U mnie właśnie dzisiaj tż poszedł do pracy po urlopie a ja dosłownie nie wiedziałam jak funkcjonować samej z L. po tak długim czasie. Ale zaraz się otrząsnęłam i zrobiłam więcej niż za całe 2 tyg. tż w domu
Obiad wypaśny, sklep, pranie, przetwory, odkurzyłyśmy i jeszcze paczki zapakowałam do wysłania
O i jeszcze zrobiłam zamówienie w c&a dla L.

Podrzućcie jakieś strony z prostymi obiadami dla dzieci
Płakała a jakże. Jakby ją ze skóry obdzierali. Wtedy na ręce, uspokoiła sie i znowu do łóżeczka i tak w kółko. Potem się przyzwyczaiła i nie płakała już
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 14:14   #982
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
My z Befado mieliśmy 19, a z innych firm 20, 21. Rozumiem problem, bo niby wszystkiego pełno a jak przyjdzie co do czego..
Do tego stopa Laurity jest mega waska wiec ogólnie lipa obuwnicza
Stary 2016-08-17, 14:21   #983
Aika213
Wtajemniczenie

Cytat:
Do tego stopa Laurity jest mega waska wiec ogólnie lipa obuwnicza

A Clarks? Oni maja chyba 3 rożne tęgości butów. Pierogowa kupowała to chyba jest Clarks w Wawie
Stary 2016-08-17, 14:42   #984
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Moja jeszcze wielu rzeczy nie je, nie wiem jak miałaby zjeść kotleta z tak mała ilością zębów, zresztą widzę że niestety średnio chce gryźć..

Buty może jakieś na jesień kupimy ale najzwyklejsze bo chodzić jeszcze pewnie nie będzie, jakieś typowe buty może na zimę dopiero, nie wiem..

Chyba zmienię wątek na kilka miesięcy młodszy, może tam się odnajde :-/

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Moja jeszcze ani jednego zęba nie ma a radzi sobie nieźle z gryzieniem nawet kotlecika. Dzieci uczą się szybko jak sobie poradzić

Cytat:
Ankaya ja miałam taką sytuację jakieś 3 tyg temu z Tymkiem. Jadł ciastko i się przewrócił, uderzył się w buzie a dzień wcześniej naderwal wedzidelko wiec go strasznie bolalo. Chciał się rozplakac ale nabierajac powietrze ciastko mu się cofnelo i nagle nic - zero odgłosu tylko zaczął robić się siny. Ja go klepie po plecach i nic, on coraz bardziej siny a mi coraz bardziej słabo. Byłam sama z dwójką wiec musialam działać. Zaczął tracić przytomność wiec wzielam palec i wsadzilam mu głęboko w gardło próbując wygarnąć to co tam zostało. W pewnym momencie dostał odruchu wymiotnego I oddech wrócił. Po całej tej akcji puściła mu się krew z nosa i krztusil się jeszcze długo wypluwajac skrzepki krwi. Myślałam że go stracę i parę dni dochodziłam do siebie po tym

O Boże
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 15:14   #985
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aika213 Pokaż wiadomość
A Clarks? Oni maja chyba 3 rożne tęgości butów. Pierogowa kupowała to chyba jest Clarks w Wawie
O sprawdzę
Stary 2016-08-17, 15:20   #986
Domincia_1987
Zadomowienie

Cytat:
Dwa ostatnie dni tak miałam, dziś wstąpiły we mnie nowe siły

Niby tak, ale tam same takie siksy są, jedna przyszła, zaraz poszła i tyle, sama buszowałam w butach, a K wył jak obdzierany ze skóry już od pierwszej pary

Nie wiem czy Marea ma podobne zdanie, ale ja już drugi raz tam byłam i nie byłam zadowolona z obsługi

Ale wyboru nie miałam, a K już musi mieć t cholerne buty, bo jakbym jeszcze raz usłyszała komentarz rodziców moich albo Stu o braku butów to chyba bym roz☠☠☠ała kogoś

No ale faktycznie już jest czas na buty bo mokro na dworze

My w skarpsach chodziliśmy do tej pory

już wrzucam

I tak najgorsze są teksty innych matek - znajomych - które mówią o dziecku per TAKIE DZIECKO, ale mnie to w☠☠☠☠ia... Np ostatnio spotkałam koleżankę z synkiem w sklepie i ona do mnie z tekstem, że jakbym chciała wziąć nianię to chyba musiałabym jej płacić dwa razy tyle mając TAKIE DZIECKO. Powiedziałam jej, że jak ktoś skończył studia pedagogiczne na litość to faktycznie nie nadaje się do opieki nad TAKIM DZIECKIEM. Koleżanka kończyła studia będąc wysoko w ciąży, więc chyba jej w pięty poszło... A ja aż się zdziwiłam skąd u mnie taka złośliwość, ale w sumie cieszyłam się, że tak jej powiedziałam, bo zawsze litowała się nade mną jakbym miała raka a nie dziecko.
Ja juz w sumie uodporniłam się na wszystkie głupie komentarze. Ale jest to rzeczywiście denerwujące bo dzieci mają różne temperamenty itd ale jedno mnie zawsze w☠☠☠☠ia jak ktoś mi mówi, że rozpuszczone to płacze itd wtedy mona reakcja jest stanowcza.
Cytat:
Ale malutka stopka a Ty też masz mała stopę? ; )

Jedna z wielu
Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe
Czasem walczy ze wspomnieniami
Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma
Domincia_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 16:16   #987
siacha_ck
Zakorzenienie

Hej. Nadrabiam Was od dłuższego czasu.
Nad morzem nie było wi-fi a ja musiałam zostawić swój transfer więc na chwilę zagladalam.
W poniedziałek w nocy wróciliśmy i dopiero dzisiaj się ogarnęłam ze wszystkim.
Szymek ostatnie dwie noce tam przespał bez pobudki i mm
W ogóle nie chciałam wracać tak było fajnie.

Ankaya, pszczoua współczuje Wam przeżyć

Fartuch bardzo mi przykro

Moja psina wygryzła nam drzwi

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

WIKTORIA

SZYMON
siacha_ck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 16:28   #988
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Moja miała skarpetki 9 razy w życiu. Liczyłam

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-17, 17:12   #989
sylwusiach
Zakorzenienie

sie rozpisalyscie bylam z mala pol dnia na placu zabaw, dalej boi sie hustawek i innych sprzetow..ale przyszla pewna pani z wnukami i mala biegala za nimi

ja swojej nie zakladam butow do wozka, bo zaraz zdejmje

Stary 2016-08-17, 17:12   #990
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
ooooo... pospala

ale ja nie pracuje wiec teoretycznie wg niektorych nie powinnam byc zmeczona ... jednak ptzebywanie z dzieckiem 24/7 nie jest takie super ;(

Noo nie, tez nie jest ani tak, ani tak nie jest prosto.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Sylwusiach po calym dniu z twinsami jestem gorzej zmeczona niz w pracy
Tpto się nie dziwię
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości