![]() |
#991 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
Nadchodzi czas na pomyślenie o tym:
https://images.app./qiQ3fmR8FRMUPNgb9 ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Nie chce się otworzyć. Tam galaretki w kształcie jajek były. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cyferciu, tak patrzyłam na połowę. Niezwykle interesujący i bardzo ciekawie zrobiony Jestem Ci wdzięczna, że napisałaś o tym filmie. Dokończę wieczorem. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cyfereczko, prywatnie - tak myślałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
https://www.youtube.com/watch?v=8lqWRSl_YSo
W tym roku z łososiem zrobię. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Mam już wydmuszki. |
![]() ![]() |
![]() |
#993 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Z łososiem? Genialny pomysł!
---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Uwielbiam łososia wędzonego. Podpowiedz jak myślisz wykonać je. |
![]() ![]() |
![]() |
#994 |
Zakorzenienie
|
Adusia jeszcze nie wiem
groszek zielony pasuje, marchewka, papryka czerwona koper, co kto lubi, bulion. Ja to dużo rzeczy intuicyjnie robię. |
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
masz takie rewelacyjne pomysły. ![]() Zobaczymy jak będzie z moimi siłami. Bardzo chciałabym te galaretkowe cuda zrobić. No i nasunęłaś mi na myśl jeszcze jedno. Mamy w mieście sklep rybny. Tam na miejscu codziennie robią tatara z łososia. Matko, jak ten tatar obłędnie smakuje! Może zakupię i na Wielkanocne Śniadanie podam. Wystarczy przełożyć do małych miseczek, ozdobić czymś zielonym i bez żadnej męczącej pracy pyszności na stole są. No, chyba że do sklepiku będzie gigantyczna kolejka, to jednak nie wystoję. ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-18 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#996 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Idzie niebo ciemną nocą Ma w fartuszku pełno gwiazd Gwiazdki błyszczą i migocą Aż wyjrzały ptaszki z gniazd Jak wyjrzały zobaczyły To nie chciały dłużej spać Kaprysiły grymasiły Żeby im po jednej dać Gwiazdki nie są do zabawy Bo by nocka była zła Jak usłyszy kot kulawy Śpijcie ptaszki a a a ![]() Nie śpię. Jakoś tak w okolicach godz 2 przytuliły się do mnie podłe boczki. Mówiłam im, żeby dały mi spokój, a one tylko wrednie zaśmiały się i przytuliły się jeszcze mocniej. No cóż, przed momentem poszłam do kuchni, ekspres na kawę nastawiłam, a czajnik na herbatę. Zaraz napoje będą gotowe. ---------- Dopisano o 04:10 ---------- Poprzedni post napisano o 04:05 ---------- Są. Gotowe. Pachnące pięknie. Będą na Was tu czekały. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 04:14 ---------- Poprzedni post napisano o 04:10 ---------- A może przyda się jeszcze jakaś odrobina słodyczy...?? ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 04:37 ---------- Poprzedni post napisano o 04:14 ---------- Cyferuś, film obejrzałam do końca. Bardzo przejmujący, przepięknie zrealizowany. Raz jeszcze ukłony dla Ciebie, że mi go pokazałaś. Tak, depresja to okrutna choroba. Koniecznie trzeba ją leczyć. Poczytałam sporo o aktorce grającej główną rolę. Okazuje się, że sama zmaga się z podobnymi demonami i mówi o nich głośno. Być może dlatego zagrała tak pięknie, tak realistycznie. Jestem pod wielkim jej wrażeniem. No i popatrz, mówiłyśmy wczoraj o roli światła w leczeniu. A w filmie pokazany jest moment, gdy Julie doświetla się taką medyczną lampą. Słonko, światło, ciepełko. Radość i szczęście. Jutro początek wiosny. Tak na nią czekałyśmy. A za oknami... za oknami jest jak jest. Pani Wiosno, nie zapominaj o nas...!! ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-19 o 03:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Zakorzenienie
|
A ja myślałam,że ja jedna nie mogę spać, a przecież obudziłam się i tak po czwartej.
Adazina - Lubię wierszyki dla dzieci. Niby wiosna a musiał padać śnieg, bo na parkngu biale samochody. Tak się zastanowłam, że może nie spałaś, bo jest taki moment po antybiotykach dziwnego samopoczucia i bezsenności. W każdym razie tak mi się coś kojarzy z czasów gdy one brałam. A trochę ich w siebie wpakowałam. Miałam też one zapalenie płuc w swoim życiu. Nie znam filmu o którym piszesz, ale przerabiałam oną depresję dawno temu. Wcześniej zanim ona nadejszła na mnie jak "wiekopomna chwiła", nie zdawałam sobie sprawy co to jest. Dla mnie były to 3 lata wycięte z życiorysu, a z konsekwencjami onej zmagam się do dziś. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-03-19 o 04:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#998 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
jak miło, że jesteś. ![]() Tak, masz rację, sprawa depresji jest masakryczna. Dobrze wiem co mówię. I istnieje tyko jedno słuszne rozwiązanie - leczyć u specjalisty. Inaczej może to być choroba śmiertelna. Antybiotykoterapia i bezsenność. Kto wie, może faktycznie jest jakiś związek. ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Cyferko...? ![]() Emmi...? ![]() Aniu...? ![]() Milka...? ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ---------- Cyferciu, widzę światełko, jest ulga. ❤️ |
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Byłam wcześniej, ale nie zdążyłam napisać ![]() Od rana dobre uczynki robię ![]() Chwytam za kubełek kawy, dzięki Adi. ----------- Tak... film bardzo przejmujący, obnaża kruchość duszy ludzkiej. Lenifko "Łapiąc oddech" historia młodej dziewczyny chorej na depresję poporodową. Bólu depresji nie są w stanie uśmierzyć dobra materialne ani „dobre rady” ludzi, którzy nie mają pojęcia, na czym polega ta choroba. Smutny film, ale bardzo prawdziwy., szkoda, że temat zamiatany jest pod dywan. |
![]() ![]() |
![]() |
#1000 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
ach, dobre uczynki! Jesteś z tego znana! Serce masz wielkie i gorące! |
![]() ![]() |
![]() |
#1001 |
Zakorzenienie
|
Adusia o 7 z rana miałam już usmażone naleśniki
![]() Emek wybiera się do WM (wielkiego miasta) wyjazd służbowy ![]() przygotowałam wcześnie śniadanie. Odwiozłam koleżanki córkę do szkoły, jak wróciłam to Budyń stał pod drzwiami, trzeba było szybko miską dać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1002 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
lampeczka Twoja również zapalona. Jak noc Ci minęła? Jak się czujesz? |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie
![]() Słoneczny poranek to słoneczny poranek. Nie ma nic piękniejszego dla mnie. Świat jest od razu piękniejszy. Ja też obudziłam się w nocy i spać nie mogłam. Koło 4 zerknęłam na godzinę i dalej się wierciłam. Nawet sobie drzwi do pokoju uchyliłam, że może duszno mam? Ale mnie potrafi obudzić ból pleców albo trudność z ułożeniem szyi. Przypomniałam sobie, że w nocy zachwycałam się głębią mego oddechu. Poczciwa Clatra do spóły z lekiem wziewnym wreszcie poczyniła konkretny krok w walce z atakiem alergii. Mogąc tak pięknie oddychać, wyobraźcie sobie, że organizm przedstawił mi w głowie, jakbym była wielkim morskim ssakiem i pływała po głębinach oceanu. Zaskakujące uczucie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Zakorzenienie
|
Ej tam Aduś, sympatyzuję z dziewczynką, sama jej czasami proponuję podwózkę.
W drodze powrotnej szybkie zakupy...natrafiłam na nogi kacze kupiłam pod kątem świąt i takie tam... |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereczko,
tyle spraw już raniutko załatwiłaś. Brawo...!! A ja dalej "gniję" w łóżku. To już czwarty tydzień. Ile jeszcze, ile...?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1006 |
Zakorzenienie
|
Hejka Emmi
![]() Czyli czujesz się lepiej ![]() Super. U mnie pochmurnie i coś tam kapie od czasu do czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Adi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Kochany Wielki Morski Ssaku,
jak dobrze, że się na tę Clatrę zdecydowałaś... i jeszcze wziewny... tak, to bardzo pomocny zestaw. Jeszcze trochę powymądrzam się. Nie wiem czy wiesz, jak należy Clatrę brać. Otóż bardzo ważne jest, żeby to było rano, na czczo, popite tylko wodą, a zjeść/wypić można dopiero po MINIMUM pół godzinie. Tylko w ten sposób Clatra działa właściwie. Nie są to jakieś moje wymysły, a słowa fachowca. ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Emmi, leżę... leżę... pacjentką to ja jestem posłuszną i cierpliwą... Tak tylko mi się o tym "gniciu" wspomniało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1009 |
Zakorzenienie
|
Emmi kacze nogi upiekę
![]() --------- Adusia nie wiedziałam o tym, każdy lek od alergii w takiej kolejności? Dobrze, że o tym mówisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Nie wiem na co tym razem Cyfercia kacze nogi tym razem przeznaczy. Bo ja (nielubiąca mięcha) kacze elementy tylko do rosołów wykorzystuję. Rosołek kurczakowo/kaczuszkowy pyszny jest, a ja nie muszę tego mięsa zjadać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
Adusia zwiększaj kroczki z dnia na dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Ooo... upieczone będą...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
Tak Adusia będą upieczone takie najsmaczniejsze.
Uwielbiam kacze mięsko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() Adi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1015 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferciu,
wiedzę, którą czasami się z Wami dzielę, muszę mieć w 100% sprawdzoną i potwierdzoną u specjalistów. Tak właśnie jest w przypadku Clatry. Tak należy ją przyjmować. Tylko wtedy całkowicie wchłania się, nie jest zaburzana pokarmem i działa dokładnie tak jak powinna. O innych lekach nie chcę mówić, żeby jakiejś bzdury nie palnąć. Ale np. dawniej często i szeroko stosowano Tavegil, Diphergan, Zyrtec. Leki te, obok działania p/histaminowego, wywoływały efekt usypiająco/narkotyczny. Przyjmowanie na pusty żołądek jeszcze bardziej potęgowało te "odjazdy". |
![]() ![]() |
![]() |
#1016 |
Zakorzenienie
|
Emmi to są kacze udka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1017 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Brawo, Emmi.....!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1018 |
Zakorzenienie
|
Adusia na N "Ukochane dziecko"
Nie pamiętam, czy oglądałaś. Warto! |
![]() ![]() |
![]() |
#1019 |
4 pory roku i ja piąta
|
Gotuje się krupnik.
A tak poza tym staram się ruszać i działać. Adi ![]() Cyferko ![]() Pomału zaczynam dumać nad menu świątecznym. Podpytywałam MM o mamę. Na razie ma spędzać święta z drugim synem. Mam nadzieję, że tak będzie. Adi ![]() Nie pamiętam czy kiedykolwiek w Wielkanoc jedliśmy jakieś rybne danie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1020 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
mówiłam o tatarze z łososia. Pyszności. Pieczywko... masełko... i tatar... delicje... A jeszcze do tego wystarczy go kupić, do ładnych miseczek przełożyć i gotowe. Jak się czuję? Mało kaszlę, nie gorączkuję, nie słyszę świstów i rzężeń. Ale jestem dzisiaj potwornie osłabiona. Ledwo do łazienki doszłam i umycie się stanowiło ogromne wyzwanie. Straszne to. ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Pokażę Wam coś, może tu leży przyczyna tego braku sił na cokolwiek. Za netem: "Zakażenie Mycoplasmą może być również przyczyną pojawiania się ostrej psychozy, depresji, problemów z koncentracją lub nawet zaburzeń pamięci." ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cyferuś, "Ukochane dziecko". Nie wiem czy widziałam Zaraz zerknę na N i powinno mi się przypomnieć. Chyba że faktycznie Mycoplasma odbiera mi pamięć. ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- No, to nie jest ze mną aż tak bardzo źle. Wystarczył jeden rzut oka i w głowie rozjaśniło się. Taaak... widziałam... świetny... bardzo przejmujący... Miałam dzisiaj drugi raz podejść do serialu "Rojst". Jednak zbyt osłabiona jestem. Nie dam rady. Film musi jeszcze poczekać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.